Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Tecdimex 240 Mg Gastrorezistan Sert Kapsül Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI TECDİMEX 240 mg gastrorezistan sert kapsülAğızdan alınır.

Etkin madde:

Her bir kapsül 240 mg dimetil fumarat içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Mikrokristalin selüloz, kroskarmelloz sodyum, magnezyumstearat, kolloidal silikon dioksit, Eudragit L 100, Eudragit L30-D55, talk, trietilsitrat, jelatin (inek kemiğinden elde edilen), titanyum dioksit, FD&C Blue No.1,siyah demir oksit, sarı demir oksit

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcıolabilirsiniz. Yan etkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonunabakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

• Bu

kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. TECDİMEX nedir ve ne için kullanılır?


2. TECDİMEX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. TECDİMEX nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. TECDİMEX'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. TECDİMEX nedir ve ne için kullanılır?

TECDIMEX 240 mg, 56 veya 168 adet gastrorezistan sert kapsül içeren blister ambalajda takdim edilmektedir. Kapsüller yeşil kapaklı, “240” baskılı, yeşil gövdeli sert jelatin içindebeyaz/beyaza yakın renkli yuvarlak bikonveks tabletler içermektedir.

TECDİMEX etkin madde olarak, dimetil fumarat içermektedir.

TECDİMEX, yetişkin hastaların tekrarlayan-düzelen tip multiple skleroz (MS) tedavisinde kullanılmaktadır.

MS, merkezi sinir sistemini (MSS), özellikle beyin ve omuriliğin fonksiyonunu etkileyen uzun süreli bir hastalıktır. Tekrarlayan-düzelen (relapsing-remitting) tip MS sinir sistemibelirtilerinin tekrarlayan atakları ile karakterizedir. Belirtiler hastadan hastaya değişmeklebirlikte tipik olarak yürüme zorlukları, denge bozuklukları ve görme zorlukları (örn. bulanık yada çift görme) içermektedir. Bu belirtiler atak sona erdikten sonra tamamen ortadan kaybolabilirfakat bazı problemler kalıcı olabilir.

TECDIMEX'in beyin ve omuriliğe zarar veren savunma sistemini baskılayarak etki ettiği düşünülmektedir. Bu, hastalığınızın kötüleşmesinin gecikmesine yardımcı olur.

2. TECDİMEX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerTECDİMEX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

dimetil fumarataaşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa

kullanmayınız.

Eğer, progresif multifokal lökoensefalopati (PML) adı verilen nadir bir beyin enfeksiyonunuz olduğundan süpheleniyorsanız veya PML doğrulanmışsa kullanmayınız.

TECDİMEX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Uzun süre beyaz kan hücre sayınızın düşük kalması durumunda TECDİMEX kullanımınız PML denilen bir enfeksiyon ile sonuçlanabilir. Doktorunuz sizi PMLkonusunda bilgilendirecek ve gerektiğinde TECDİMEX tedavinizi değerlendirecektir.


TECDIMEX

beyaz kan hücre sayınızıböbreklerinizikaraciğerinizi

etkileyebilir. TECDIMEX'e başlamadan önce doktorunuz beyaz kan hücresi sayımınızı yapmak için kan testiyapacaktır ve böbrek ve karaciğerinizi düzenli olarak kontrol edecektir. Tedaviniz boyunca

doktorunuz kontrolleri periyodik olarak uygulayacaktır. Eğer beyaz kan hücre sayınız tedaviniz sırasında düşerse, doktorunuz tedavinizi kesmeyi düşünebilir.

Eğer,

• Şiddetli

böbrek

hastalığınız varsa.

• Şiddetli

karaciğer

hastalığınız varsa.

•Midebağırsak

hastalığınız varsa.

• Şiddetli bir

enfeksiyon

unuz (akciğer iltihabı gibi) varsa.

TECDIMEX tedavisi ile herpes zoster (zona) oluşabilmektedir. Bazı durumlarda ciddi komplikasyonlar meydana gelmiştir. Herhangi bir zona belirtisi olduğundan şüpheleniyorsanızderhal doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Multipl sklerozunuzun kötüleştiğini düşünüyorsanız (zayıflık veya görsel değişiklikler gibi) veya herhangi bir yeni semptom fark ederseniz, hemen doktorunuzla konuşun, çünkü bunlarilerleyici multifokal lökoensefalopati (PML) adı verilen nadir bir beyin enfeksiyonununbelirtileri olabilir. PML, ciddi sakatlığa veya ölüme yol açabilecek ciddi bir durumdur.

Sedef hastalığını (cilt hastalığı) tedavi etmek için kullanılan diğer fumarik asit esterleriyle kombinasyon halinde dimetil fumarat içeren bir ilaç için nadir fakat ciddi bir böbrek bozukluğu(Fanconi Sendromu) bildirilmiştir. Daha fazla idrara çıktığınızı, daha fazla susadığınızı venormalden daha fazla su içtiğinizi fark ederseniz, kaslarınız daha zayıf görünüyor, kemiğinizkırılıyorsa veya sadece ağrı ve sızınız varsa, bunun en kısa zamanda araştırılması içindoktorunuzla konuşun.

TECDİMEX'i almadan önce doktorunuza danışınız.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

TECDİMEX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

TECDİMEX alındıktan sonraki bir saat içinde sert alkollü içeceklerin (hacmen %30'dan fazla alkol içeren) küçük bir miktarından fazla (50 ml'den fazla) tüketiminden kaçınılmalıdır. Alkolbu ilaç ile etkileşebilir ve özellikle yatkınlığı olan insanlarda mide mukozasınıniltihaplanmasına (gastrit) neden olabilir.

TECDIMEX'i tok karnına alınız. Bu, çok yaygın bazı yan etkilerin (Bölüm 4'de listelenmiştir) azalmasına yardımcı olabilir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza söyleyiniz.

Eğer hamileyseniz doktorunuzla görüşmeden TECDİMEX'i kullanmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


TECDİMEX'in etkin maddesinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirirken TECDİMEX kullanılmamalıdır. Doktorunuz emzirmeyi kesip kesmeyeceğinize ya daTECDİMEX kullanıp kullanmayacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Bu, çocuğunuziçin emzirmenin yararını ve sizin için tedavinin yararını dengelemeyi içermektedir.

Araç ve makine kullanımı

TECDİMEX'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkisi bilinmemektedir. TECDİMEX'in araç ve makine kullanma yeteneğiniz üzerine etki etmesi beklenmez.

TECDİMEX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Uyarı gerektiren yardımcı madde bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:

• Psöriazis (sedef hastalığı) tedavisinde kullanılan

fumarik asit esterleri

(fumaratlar)içeren ilaçlar.

•Bağışıklık sistemini etkileyen MS tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarkanser

tedavisinde yaygın olarak kullanılan diğer ilaçlar (rituksimab ya da mitoksantron).

•Bazı antibiyotikleriböbrekleri etkileyen ilaçlaridrar söktürücülerbelirli tip ağrı kesicilerlityum

içeren ilaçlar.

• Belirli tip aşılar (canlı aşılar) ile TECDİMEX kullanımı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer başka tip aşılar (inaktif aşılar)yapılmalı ise, doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. TECDİMEX nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

TECDİMEX'i her zaman doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Eğer emin değilseniz mutlaka doktorunuz veya eczacınıza danışınız.

Başlangıç dozu

TECDİMEX başlangıç dozu günde iki kez 120 mg'dır (2x120mg). Başlangıç dozunu ilk 7 gün kullanınız. Sonrasında devam dozunu kullanınız.

Devam dozu

TECDİMEX devam dozu günde iki kez 240 mg'dır (2x240mg).

Uygulama yolu ve metodu:

TECDİMEX ağız yoluyla alınır. Her bir kapsülü bütün olarak bir bardak su ile yutunuz. Kapsülleri bölmeyiniz, ezmeyiniz, eritmeyiniz, emmeyiniz ve çiğnemeyiniz. Bunlar bazı yanetkilerin artmasına neden olabilir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

TECDİMEX'in çocuklarda ve ergenlerde kullanılması önerilmez, çünkü bu popülasyonda TECDİMEX kullanımında sınırlı deneyimler mevcuttur.

Yaşlılarda kullanımı:

TECDİMEX ile 65 yaş ve üzeri hastalarda yeterince deneyim yoktur. Etkin maddenin etki şekli göz önüne alındığında yaşlı hastalarda doz ayarlamasının gerekli olmadığı düşünülmektedir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

TECDIMEX ile böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda yeterli deneyim bulunmamaktadır. Klinik ilaç çalışmalarına dayanılarak bu hastalarda doz ayarlanmasına gerekyoktur. Şiddetli böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda TECDİMEX kullanırkendikkatli olunmalıdır.

Eğer TECDİMEX'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla TECDİMEX kullandıysanız:

Eğer çok fazla TECDİMEX aldıysanız derhal doktorunuza danışınız. Bölüm 4'de belirtilenlere benzer yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

TECDİMEX'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.TECDİMEX'i kullanmayı unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


Dozlar arasında en az 4 saat olacak şekilde unutulan dozu kullanabilirsiniz. Aksi takdirde sonraki planlanan doza kadar bekleyiniz.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili herhangi bir sorunuz olursa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

TECDİMEX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

Doktorunuzla konuşmadan TECDİMEX kullanmayı bırakmayınız veya dozu değiştirmeyiniz.

4.Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi TECDİMEX'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, TECDİMEX'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Ciddi etkiler:

TECDİMEX lenfosit sayısını (bir tip beyaz kan hücresi) düşürebilir. Uzun süre düşük beyaz kan hücresi sayısına sahip olmak, progresif multifokal lökoensefalopati (PML) olarakadlandırılan nadir bir beyin enfeksiyonu riski dahil enfeksiyon riskini arttırabilir. PML ciddisakatlığa veya ölüme neden olabilir. PML, 1 ila 5 yıllık tedaviden sonra ortaya çıkmaktadır vebu nedenle doktorunuz tedaviniz boyunca beyaz kan hücrelerinizi izlemeye devam etmelidir veaşağıda açıklandığı gibi PML'nin olası semptomlarını gözlemlemelisiniz. Daha öncevücudunuzun bağışıklık sisteminin işlevselliğini bozan bir ilaç aldıysanız, PML riski dahayüksek olabilir.

PML semptomları, tekrarlayan bir MS ile benzer olabilir. Semptomlar, vücudun bir tarafında yeni ya da kötüleşen zayıflık; sakarlık; görmede, düşünmede ya da hafızada değişiklik; ya dabilinç bulanıklığı ya da kişilik değişikliklerini ya da birkaç günden daha uzun süren konuşmave iletişim bozukluklarını içerebilmektedir.

Bu nedenle, multipl sklerozun (MS) kötüleştiğini düşünüyorsanız veya Tecdimex tedavisi sırasında herhangi bir yeni semptom fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzlakonuşmanız çok önemlidir. Ayrıca eşinizle veya bakıcılarınızla konuşun ve tedaviniz hakkındaonları bilgilendirin. Kendiniz farkında olmadığınız belirtiler ortaya çıkabilir.

Eğer bu semptomların herhangi biri ile karşılaşırsanız TECDİMEX kullanmayı kesip hemen doktorunuzu arayınız.

Ciddi alerjik reaksiyonlar

Ciddi alerjik reaksiyonların (anafilaksi) sıklığı eldeki verilerden hareketle tahmin edilememektedir (bilinmiyor).

Yüzde veya vücutta kızarma (flushing) çok yaygın bir yan etkidir. Ancak eğer kızarma beraberinde kırmızı döküntü ya da kurdeşen görülüyorsa ve aşağıdaki belirtilerden herhangibiri varsa:

• Yüz, dudak, ağız ve dilde şişme (anjiyoödem)

• Hırıltı, zor nefes alma ya da nefes darlığı (dispne, hipoksi)

• Baş dönmesi veya bilinç kaybı (hipotansiyon)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin TECDİMEX'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. TECDİMEX'i almayı bırakın ve hemen birdoktora başvurun. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

• Yüzün kızarması, ateş, yanma ya da kaşıntı

• İshal (diyare)

• Mide bulantısı (hasta hissetme)

• Mide ağrısı ya da mide krampları

İlacın yiyecekler ile alınması yan etkilerin azalmasına yardımcı olabilir.

Keton adı verilen vücutta doğal olarak üretilen maddeler TECDİMEX kullanıldığı zaman çoğunlukla idrar testlerinde çıkmaktadır.

Bu yan etkiler hakkında doktorunuzla konuşunuz. Doktorunuz ilacınızın dozunu azaltabilir. Doktorunuz size söyleyinceye kadar ilacınızın dozunu azaltmayınız.

Yaygın:

Bağırsak duvarının inflamasyonu (gastroenterit) Kusma

Hazımsızlık (dispepsi)

Mide duvarının inflamasyonu (gastrit)

Mide-bağırsak sistemi bozuklukları Yanma hissi

Sıcak basması, sıcaklamak Deride kaşıntıDöküntü

Deride pembe veya kırmızı lekeler (eritem)

Kan ve idrar testlerinde görünen yan etkiler:

• Kanda düşük beyaz kan hücresi seviyesi (lenfopeni, lökopeni). Azalmış beyaz kanhücresi vücudunuzun enfeksiyonla daha zor savaşacağı anlamına gelmektedir. Eğerciddi bir enfeksiyonunuz varsa (akciğer iltihabı gibi) derhal doktorunuzla konuşun.

• İdrarda protein (albümin)

• Kanda karaciğer enzimlerinin (ALT, AST) artması

Yaygın olmayan:

• Alerjik reaksiyonlar (hipersensitivite)

• Trombosit sayısının azalması

Bilinmiyor:

• Progresif multifokal lökoensefalopati (PML)

• Karaciğer inflamasyonu ve karaciğer enzimlerinin seviyesinde artış

(bilirubin ilekombinasyon halinde ALT ya da AST)


Herpes zoster (zona), genellikle üst vücudun veya yüzün bir tarafında kabarcıklar,

yanma, kaşıntı veya ağrı gibi semptomlar ve enfeksiyonun erken evrelerinde ateş ve güçsüzlük gibi diğer semptomlar, ardından uyuşma, kaşıntı veya şiddetli ağrı ilekırmızı lekeler.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. TECDİMEX'in saklanması

TECDİMEX'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

TECDİMEX'i 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Kapsülleri ışıktan ve nemden korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanımz.

Ambalaj üzerindeki son kullanma tarihinden sonra TECDİMEX'i kullanmayınız.


Son kullanma tarihi o ayın son gününü ifade eder.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar farkederseniz TECDİMEX'i kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Üretim Yeri:

Ardi Farma İlaç Pazarlama Tic. Ltd. Şti. Pendik / İstanbul

Adeka İlaç San.ve Tic. A.Ş. İlkadım / Samsun

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Tecdimex 240 Mg Gastrorezistan Sert Kapsül

Etken Maddesi: Dimetil Fumarat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Tecdimex 240 Mg 56 Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.