Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sinoretik 20 Mg / 12.5 Mg Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATISİNORETİK 20 mg /12,5 mg tablet Ağızdan alınır.

Etkin maddeler:

Her bir tablet 20 mg lisinopril ve 12,5 mg hidroklorotiyazid içerir.

Yardımcı maddeler:Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^aç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorulanmz olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. SİNORETİK nedir ve ne için kullanıhr?


2. SİNORETİK'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. SİNORETİK nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. SİNORETİK'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. SİNORETİK nedir ve ne için kullanılır?

SİNORETİK, pembe renkli, yuvarlak, bir yüzü çentikli tabletler halinde 30 tablet içeren ambalajlarda bulunmaktadır. Çentik, tabletin 2 eşit parçaya bölünmesini kolaylaştırır.

SİNORETİK yüksek kan basıncı (hipertansiyon) tedavisinde kullanılır. SİNORETİK iki etkin madde içerir: lisinopril ve hidroklorotiyazid.

• Lisinopril ADE inhibitörleri (anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri) denilen bir ilaçsınıfında yer alır. Lisinopril kan damarlarınızı genişleterek kan basıncınızın düşmesineyardımcı olur.

• Hidroklorotiyazid idrar söktürücüler denilen bir ilaç sınıfında yer alır. Hidroklorotiyazidvücudunuzun sudan ve idrardaki sodyum gibi tuzlardan kurtulmasına yardımcı olur.

Bu ilaçlar kan basıncınızı düşürmek için birlikte çalışır.

2. SİNORETİK'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerSİNORETİK'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Lisinopril veya hidroklorotiyazid veya SİNORETİK içindeki yardımcı maddelere karşıalerjiniz varsa.

• ADE inhibitörleri veya sülfonamid (bir tür antibiyotik) içeren ilaçlara karşı alerjiniz varsa.Eğer bu durumun size uyup uymadığını bilmiyorsanız, lütfen doktorunuza danışınız.

• Aniden, el, ayak veya bileklerinizde, yüzünüzde, dudaklarınızda, dilinizde veyaboğazınızda şişme olayları yaşadıysanız, eğer bu durum özellikle ADE inhibitörleri iletedaviyi takiben olmuşsa. Bu durum yutmanızı ve nefes almanızı da zorlaştırabilir.

• Yetişkinlerde bir çeşit uzun süreli (kronik) kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan birilaç olan sakubitril/valsartan kullanıyorsanız, anjiyoödem (boğaz gibi bölgelerde derialtında ani şişme) riskini artırır.

• Kalıtsal anjiyoödeminiz (sizi yukarıda anlatıldığı şekilde şişmeye (ödeme) daha eğilimliyapan bir durum) varsa. Eğer bu durumun size uyup uymadığını bilmiyorsanız, lütfendoktorunuza danışınız.

• Şiddetli böbrek hastalığınız varsa.

• İdrara çıkamıyorsanız.

• Şiddetli karaciğer yetmezliğiniz varsa.

• Hamileyseniz. (aynı zamanda hamileliğin erken dönemlerinde de SİNORETİKkullanmaktan kaçınmalısınız- ''Hamilelik'' ve ''Emzirme'' bölümlerinde yer alanbilgilere bakınız)

• Eğer şeker hastasıysanız (diabetes mellitus) ya da böbrek yetmezliğiniz varsa ve aliskireniçeren kan basıncını düşüren bir ilaç tedavisi alıyorsanız.

Eğer yukarıdakilerden herhangi bir size uyuyorsa SİNORETİK kullanmayınız. SİNORETİK

kullanmaya başlayıp başlamamak konusunda emin değilseniz doktorunuzla konuşunuz.

SİNORETİK'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Aşağıdaki durumlar başta olmak üzere, herhangi bir tıbbi sorununuz varsa veya daha önce

olduysa doktorunuza söyleyiniz.

Eğer;

Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında beklenmeyen bir cilt lezyonu geçirirseniz. Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, bazı cilt vedudak kanseri türlerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskini artırabilir. SİNORETİKkullanırken cildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyetten koruyun.

Kalp yetmezliğiniz varsa. Kalp yetmezliği için sakubitril/valsartan ile tedavi görüyorsanız sakubutril/valsartan tedavisinin son dozundan en az 36 saat geçmeden SİNORETİKtedavisine başlamayınız.

Aort (kalbinizdeki ana atar damar) daralması (aort stenozu), kalp kapakçıkları (mitral kapakçıklar) veya böbrek arteri daralması (renal arter stenozu) varsa,

Kalp kasının kalınlığında artış (hipertrofik kardiyomiyopati) varsa,

Kan damarlarınızda problemler (kollajen vasküler hastalık) varsa. Doktorunuz beyaz kan hücre sayımınızın takibini yapabilir. Sizde ateş, boğaz ağrısı, ağızda yara, yorgunluk,beklenmedik morarma ya da kanama gibi belirtiler oluşursa doktorunuza bildiriniz.

Kan basıncında düşme varsa (özellikle ayağa kalkarken baş dönmesi veya denge kaybetme şeklinde fark edebilirsiniz).

Kanınızda tuz veya elektrolit dengesizliği varsa (örn. sodyum veya potasyum), doktorunuz sizi yakından izlemek isteyebilir. Ağız kuruluğu, susama, güçsüzlük, uykusuzluk,uyuşukluk, huzursuzluk, kas ağrısı veya krampları, kas yorgunluğu, düşük tansiyon, idraraaz çıkma, kalp çarpıntısı ve bulantı, kusma gibi belirtileriniz varsa doktorunuzubilgilendiriniz.

Böbrek hastalığınız varsa, böbrek nakli geçirdiyseniz veya hemodiyaliz makinesi (yapay böbrek) hastasıysanız.

İdrar yapmanıza yardımcı olan ilaçlar (diüretik) kullanıyorsanız,

Karaciğer hastalığınız varsa,

Diyabet (şeker) veya gut (damla) hastasıysanız,

Yüksek tansiyon tedavisi için aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız: o Anjiyotensin II reseptör blokeri (sartanlar olarak da bilinirler, örneğin valsartan,telmisartan, irbesartan) özellikle de şeker hastalığı ile bağlantılı böbrekproblemleriniz varsa.o Aliskiren

Doktorunuz böbrek fonksiyonlarınızı, tansiyonunuzu ve kanınızdaki elektrolitlerin miktarını (ör. potasyum) düzenli aralıklarla kontrol edebilir.

Aynı zamanda “SİNORETİK'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” başlığının altına bakınız.

Yakın zamanda ishal olduysanız veya kustuysanız.

Doktorunuz diyetinizdeki tuz miktarını kısıtlamanızı söylemişse.

Kolesterol seviyeniz yüksekse ve “LDL aferezi” adı verilen bir tedavi görüyorsanız. Sistemik lupus eritematozus (derinin, kalbin, akciğerin, eklemlerin ve diğer organsistemlerinin iltihaplanmasını içeren ve ciltte pullanmayla kendini gösteren bir hastalık)geçirdiyseniz.

Kuru öksürüğünüz varsa.

Siyah ırktansanız SİNORETİK size daha az etki edebilir. Aynı zamanda, daha kolayca “anjiyoödem” (el, ayak, bilek yüz, dudak, dil ve boğazda şişme ile birlikte şiddetli alerjikreaksiyon) yan etkisi yaşayabilirsiniz.

Lityum içeren ilaç kullanıyorsanız,

• Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullamyorsamz, anjiyoödem (boğaz gibi bölgelerdederi altında ani şişme) riski artar:

• mTOR inhibitörleri sınıfına dahil temsirolimus, sirolimus, everolimus ve diğer ilaçlar(organ nakli reddini önlemek ve kanser tedavisi için kullanılır),

• İshal tedavisinde kullanılan bir ilaç olan rasekadotril,

• Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan bir ilaç olan vildagliptin.

• Görmede azalma veya göz ağrısı yaşarsanız. Bunlar, gözün vasküler (damar) tabakasındasıvı birikmesinin (koroidal efüzyon) veya gözünüzde basınç artışının belirtileri olabilir veSİNORETİK alındıktan saatler sonra ila bir hafta sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Budurum, tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. Daha önce bir penisilin veyasülfonamid alerjiniz olduysa, bu durumun gelişme riski daha yüksek olabilir.

• SİNORETİK anti-doping testi sonuçlarınızı pozitife dönüştürebilir.

• SİNORETİK öksürüğe sebep olabilir.

Hamileyseniz

(veya hamile olma ihtimaliniz varsa)Böcek ısırmaları gibi alerji tedavilerinde

Eğer bir alerjinin (örneğin, böcek ısırmasına karşı) etkilerini azaltmak için duyarsızlaştırma tedavisi alıyorsanız ve/veya alacaksanız doktorunuza söyleyiniz. Bu tedaviyi alırkenSİNORETİK de kullanırsanız, şiddetli bir alerjik reaksiyona neden olabilir.

Ameliyatlar

Eğer bir ameliyat olacaksanız (diş cerrahisi dahil) SİNORETİK kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz. Çünkü, SİNORETİK kullanırken bazı lokal ve genel anestezikler verildiğinde kanbasıncınız düşebilir (hipotansiyon).

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

SİNORETİK'in yiyecek ve içecek ile kullanılması:

SİNORETİK yemeklerden önce veya sonra alınabilir.

Alkol ile birlikte alındığında, baş dönmesi veya yorgunluğa neden olabilir (“Araç ve makine kullanımı” bölümüne de bakınız.).

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


SİNORETİK kullanmadan önce, hamileyseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız

doktorunuza söyleyiniz.

Doktorunuz hamile kalmadan önceveya hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez SİNORETİK kullanmayı kesmenizi ve yerinebaşka bir tedaviye geçmenizi önerecektir. SİNORETİK hamilelik dönemindekullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız veya emzirmeye başlamak üzereyseniz doktorunuza söyleyiniz.

Emziriyorsanız SİNORETİK kullanmanız önerilmez ve emzirmek istiyorsanız, özellikle bebeğiniz yeni doğduysa veya prematüre doğduysa, doktorunuz SİNORETİK yerine başka birtedavi önerecektir.

Araç ve makine kullanımı

• Bu tıbbi ürün bazen, özellikle tedavinin başlangıcında veya doz ayarlaması yapıldığındaveya alkol ile birlikte alındığında, araç ve makine kullanmanızı etkileyebilecek başdönmesi veya yorgunluğa neden olabilir. Böyle bir etki yaşarsanız, araç veya makinekullanmayınız.

• Bu faaliyetleri denemeden önce ilacın size etkilerini görmek için beklemelisiniz.

SİNORETİK'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

SİNORETİK laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasageçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer başka ilaç kullanıyorsanız, yakın zamanda kullandıysanız veya kullanma ihtimaliniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz. Bunlara reçetesiz aldığınız veya bitkisel ilaçlarda dahildir. Çünkü SİNORETİK bazı ilaçların etki etme şeklini değiştirebilir ve bazı ilaçlarında SİNORETİK üzerine etkisi olabilir. Doktorunuz dozunuzu değiştirmeye ve/veya başkaönlemler almaya ihtiyaç duyabilir.

Eğer özellikle aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:

• Yüksek kan basıncı için kullanılan diğer ilaçlar (antihipertansifler)

• Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan anjiyotensin reseptör antagonisti (ARA) ya daaliskiren içeren ilaçlarla birlikte kullanımı SİNORETİK'in tek başına kullanımına göretansiyon düşüklüğü (hipotansiyon), kanda potasyum seviyesinde artış (hiperkalemi) veböbrek fonksiyonu değişiklikleri (akut börek yetmezliği dahil) açısından riski artırır. (aynızamanda “SİNORETİK'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” ve “SİNORETİK'iaşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümlerine bakınız).

• Düşük kan potasyum seviyesi (hipokalemi) ile ilişkili ilaçlar [bazı diüretikler (potasyumtutulumundan sorumlu idrar söktürücüler, müshiller ve kortikosteroidler (örneğin

prednison)), ACTH (bir hormon), amfoterisin (bir mantar ilacı) ve salisilik asit türevleri gibi]

Artrit (eklem iltihabı) veya ağrı tedavisi için kullanılan aspirin, ibuprofen, indometazin gibi steroidal olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAİİ grubundan ağrı kesiciler).Depresyon (ruhsal çöküntü) tedavisinde kullanılan ilaçlar (trisiklik ve tetrasiklikantidepresanlar).

Lityum gibi zihinsel hastalıklarda kullanılan ilaçlar.

Aspirin (asetilsalisilik asit), günde 3 gramdan fazla alıyorsanız.

Potasyum takviye ediciler (tuz ürünleri dahil), potasyum tutucu idrar söktürücüler ve kanınızdaki potasyum miktarını artırabilen diğer ilaçlar (örn. bakteri kaynaklıenfeksiyonların tedavisinde kullanılan trimetoprim ve ko-trimoksazol, organ nakli reddiniönlemek için bağışıklık sistemi baskılayıcı bir ilaç olan siklosporin, pıhtı oluşumunuönlemek için kan inceltici bir ilaç olan heparin).

Kalsiyum tuzları veya D vitamini takviyeleri

Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar (sülfonilüre gibi insülin ve ağızdan alınan şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar) Tiazid diüretikleri denilen bir çeşit idrarsöktürücü ilaç kullanırken şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarınızın dozunundeğiştirilmesi gerekebilir.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar.

Burun veya sinüs tıkanmasını tedavisinde kullanılan ilaçlar veya diğer soğuk algınlığı ilaçları.

Vücudun bağışıklık cevabını baskılayan ilaçlar (siklosporin gibi immünosupresanlar). Allopurinol (gut tedavisi için).

Düzensiz kalp atım problemlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar (prokainamid gibi).

Kalp ritmini kontrol etmek için kullanılan kalp ilaçları (örneğin digoksin) veya diğer ilaçlar

Sodyum orotiomalat gibi enjeksiyon şeklinde uygulanabilen, genellikle romatoid artritte kullanılan altın içeren ilaçlar.

Amfoterisin B enjeksiyonu (mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için).

Karbenoksolon (ülseri veya boğaz içinde ya da ağız içinde veya çevresindeki iltihaplanmaları tedavi etmek için).

Kortikosteroidler (romatizmal ve bağışıklık sistemi gibi birçok hastalıkta kullanılan steroid ilaçları).

Kortikotropin (bir hormon).

Kabızlık tedavisinde kullanılan ilaçlar (uyarıcı laksatifler).

Kolestiramin ve kolestipol (kolesterolü düşürmek, ishali önlemek veya kaşıntıyı azaltmak için kullanılır).

Tubokürarin gibi kas gevşetici ilaçlar.

Trimetoprim (bir antibiyotik).

Sotalol (kalp krizlerinin tedavisinde ve tekrarlayan kalp krizlerinin önlenmesinde kullanılan beta-bloker adı verilen bir ilaç).

Lovastatin (kolesterolü düşürmek için kullanılır).

• Amantadin (Parkinson hastalığının ve grip tedavisinde kullanılan antiviral bir ilaç)

• Dekstran sülfat (“LDL aferezi” denilen kolesterolü düşürmek için kullanılan bir tedavidekullanılır).

• Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar (siklofosfatamid, metotreksat).

Aşağıdaki ilaçlar anjiyoödem riskini artırabilir (nefes almada ve yutkunmada güçlüğe neden olacak şekilde yüzün, dudakların, dilin ve/veya boğazın şişmesi anjiyoödeminbelirtilerindendir):

• Genelde hastanede uygulanan, kan pıhtılarını parçalamak için kullanılan ilaçlar (dokuplazminojen aktivatörleri).

• Sıklıkla organ nakli reddini önlemek için kullanılan ilaçlar (mTOR inhibitörleri sınıfınadahil temsirolimus, sirolimus, everolimus ve diğer ilaçlar). “SİNORETİK'i aşağıdakidurumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” başlığının altına bakınız.

• İshal tedavisinde kullanılan rasekadotril.

• Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan vildagliptin.

• Bir tür kalp ritim bozukluğu olan torsades de pointes adı verilen bir hastalığı etkilediğibilinen diğer ilaçlar

Düşük kan basıncı, alkol, barbitüratlar veya anestetik maddeler ile ağırlaşabilir. Ayakta olduğunuzda baş dönmesi fark edebilirsiniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. SİNORETİK nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Lütfen doktorunuzun talimatlarına dikkatli bir şekilde uyunuz.


SİNORETİK'i daima doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

SİNORETİK almaya başladığınızda doktorunuz sizden kan testleri isteyebilir. Sonrasında doktorunuz sizin için almanız gereken doğru miktarda dozu ayarlayacaktır.

Yetişkinlerde kullanımı:

• SİNORETİK tabletin önerilen tedavi dozu günde 1 tablettir. Doktorunuz sizin için doğrugüçte olan tablet dozunu reçete edecektir.

• Doktorunuz eğer gerekli görürse aldığınız tablet sayısını günde 2 tablete artırma ihtiyacıduyabilir.

Uygulama yolu ve metodu:

• Tabletinizi bir bardak su ile yutunuz.

• Tabletlerinizi her gün aynı saatte alınız. SİNORETİK'i yemeklerden önce veya sonraalabilirsiniz.

• Doktorunuz tarafından söylenmedikçe, kendinizi iyi hissetseniz bile, bu ilacı kullanmayıbırakmayınız. Bu uzun süreli bir tedavidir. Her gün SİNORETİK almaya devametmeniz önemlidir.

İlk dozunuzu alırken:

• İlk SİNORETİK dozunuzu alırken veya dozunuz artırıldığında özel dikkatgöstermelisiniz. Bu tedavinize devam ederken meydana gelecek kan basıncı düşüşündendaha büyük bir düşüşe neden olabilir.

• Bu durumu baş dönmesi veya denge kaybı şeklinde fark edebilirsiniz. Bu durumdauzanmanız iyi gelebilir. Eğer endişeleniyorsanız, lütfen mümkün olan en kısa sürededoktorunuza danışınız.

Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:

Çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalara özel doz ayarlaması gerekmemektedir. Doktorunuz sizin için uygun dozu belirleyecektir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda başlangıç tedavisi olarak SİNORETİK kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği sorununuz varsa, doktorunuz durumunuzu değerlendirerek bu ilacı kullanıpkullanamayacağınıza ve gerekiyorsa dozuna karar verecektir.

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalar SİNORETİK kullanmamalıdır (“SİNORETİK'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” bölümüne bakınız).

Önceki diüretik tedavisi:

SİNORETİK ile tedaviye başlamadan 2-3 gün önce diüretik tedavisi durdurulmalıdır. Eğer bu mümkün değilse, doktorunuz tedavi dozunuzu sizin durumunuza göre belirleyecektir.

Eğer SİNORETİK'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla SİNORETİK kullandıysanız:

Kullanmanız gerekenden daha fazla SİNORETİK kullandıysanız, derhal doktorunuz veya eczacı ile konuşunuz veya hastaneye gidiniz.

Tabletlerin tanımlanabilmesi için ilaç paketini de yanınıza alınız.

SİNORETİK'i kullanmayı unutursanız

İlacınızı almayı unutursanız, hatırladığınız anda alınız. Ancak bir sonraki dozun zamanı çok yaklaşmışsa, unutulan dozu atlayarak bir sonraki doz zamanında ilacınızı alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz uygulamayınız.SİNORETİK ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuza danışmadan, kendinizi iyi hissetseniz dahi, SİNORETİK kullanmayı sonlandırmayınız. Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa doktorunuza veyaeczacınıza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi herkeste görülmese bile SİNORETİK yan etkilere neden olabilir. SİNORETİK'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

SİNORETİK iki etkin madde içerir; lisinopril ve hidroklorotiyazid. Aşağıdaki yan etkiler bu etkin maddelerin tek başına kullanımı ile birlikte görülmüştür. Bu, SİNORETİK ile degerçekleşebilecekleri anlamına gelir.

Doktorunuz SİNORETİK'in kanınızı etkileyip etkilemediğini kontrol etmek için zaman zaman kan testleri isteyebilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan SeyrekÇok seyrekBilinmiyor

10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Lisinopril ile görülmesi muhtemel yan etkilerAşağıdakilerden biri olursa, SİNORETİK'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Şiddetli allerjik reaksiyonlar

(seyrek)

• Eğer yüz, dudak, dil veya boğazınızda şişme meydana geldi ise. Bu durum yutmanızızorlaştırabilir.

• Şiddetli ve aniden el, ayak veya bileklerinizde şişme.

• Nefes almada güçlük çekme.

• Eğer cildinizde kabartılı oluşumlarla birlikte seyreden şiddetli kaşınma ortaya çıktı ise.

Şiddetli karaciğer problemleri

(çok seyrek)

• Cildinizde veya gözlerinizde sararma, koyu renkli idrar veya iştah kaybı.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Lisinopril ile görülebilecek diğer yan etkiler aşağıda görülme sıklıkları ile birlikte verilmektedir:Yaygın

• Baş ağrısı

• Özellikle aniden ayağa kalkarken baş dönmesi ve denge kaybı

• Baygınlık

• İshal

• Kusma

• Öksürük

• Böbrek problemleri (kan testi ile gösterilen)

Yaygın olmayan

• Depresyonda hissetme dahil duygu durumu değişiklikleri

• Karıncalanma ve uyuşma gibi sızlama hissi

• Dönme hissi (vertigo)

• Tatları algılamada değişiklikler

• Uyumada zorlanma

• Koroner kalp hastalığı, aort (kalp damarı), böbrek damarı veya kalp kapakçıklarınındaralması, kalp kası kalınlığının artması durumlarından herhangi biri sizde varsa, kanbasıncınız çok fazla düşebilir. Böyle bir durum yaşarsanız, özellikle hızla ayağa kalktığınızda,baş dönmesi ve sersemlik hissedebilirsiniz

• Kalp krizi veya felç

• Kalp atışında anormallik

• El ve ayak parmaklarında renk değişikliği

• Burun akıntısı

• Mide bulantısı

• Karın ağrısı ve hazımsızlık

• Karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını gösteren kan testlerinde değişiklikler

• Döküntü

• Kaşıntı

• Ereksiyon olamama (iktidarsızlık)

• Güçsüz hissetme

• Yorgun hissetme

• Kanınızda bazı maddelerin seviyelerinin yükselmesi (üre, kreatinin veya potasyum)

Seyrek

• Kanınızdaki bazı hücrelerde veya diğer bölümlerinde değişiklikler. Halsiz hissetme vesoluk ten bunun işaretleri olabilir.

• Kafa karışıklığı hissetme

• Koku almada değişiklikler

• Ağız kuruluğu

• Koyu kırmızı, kabartılı, kaşıntılı yumrular ile deri döküntüsü (kurdeşen)

• Saç dökülmesi (alopesi)

• Sedef hastalığı (bir deri hastalığı)

• Kanda enfeksiyon (iltihaplanma)

• Böbrek yetmezliği

• Erkeklerde göğüslerde büyüme

• Uygunsuz antidiüretik hormon salgılama sendromu (aşırı antidiüretik hormon salgılanmasıve vücutta su tutulumu ile karakterize bir durum)

• Güçsüzlük, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve kramplara neden olabilendüşük kan sodyum seviyesi

Çok seyrek

• Kemik iliğinizde problemler veya kanınızda bulunan kan hücreleri ve/veya trombosit(kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan pulcukları) sayısında azalma. Yorgunluk, enfeksiyon(ciddi olabilir), ateş, nefes darlığı veya kolayca morarma veya kanama gibi belirtiler ilefark edebilirsiniz.

• Şişmiş salgı bezleri (lenf nodları)

• Artmış bağışıklık cevabı (otoimmün hastalık)

• Kanınızda düşük şeker seviyesi (hipoglisemi). Aç veya güçsüz hissetme, terleme ve hızlıkalp atışları bunun işaretleri olabilir.

• Aniden hırıltılı veya nefesi kesilmiş hissetme (bronkospazm)

• Akciğer iltihaplanması (nefesi kesilmiş hissettirebilir)

• Sinüzit (sinüslerin iltihaplanması, yanakların ve gözlerin arkasında ağrı ve doluluk hissi)

• Eozinofilik pnömoni. Aşağıdaki belirtileri içerebilir;

• Sinüzit

• Gripmiş gibi hissetme

• Gittikçe daha fazla nefesi kesilmiş hissetme

• Mide veya bağırsak bölgesinde ağrı

• Deri döküntüsü

• Kol ve bacaklarda karıncalanma, uyuşma veya hissizlik hissetme

• Pankreas iltihaplanması. Orta veya şiddetli mide ağrısına neden olur.

• Bağırsak yüzeyinde şişme. Ani karın ağrısına, ishale veya kusmaya neden olabilir.

• Terleme

• Şiddetli deri hastalığı veya döküntü. Ciltte hızla gelişebilen kızarıklık, kabarma (ağız veburun içinde kabarmalar dahil) veya soyulma belirtilerindendir.

• Daha az idrara çıkma veya idrara çıkamama.

Bilinmiyor

• Olmayan şeyleri görme, hissetme veya duyma (halüsinasyon)

• Cildin kızarması

Hidroklorotiyazid içeriği nedeni ile oluşabilecek diğer yan etkiler:Bilinmiyor

• Cilt ve dudak kanseri (Melanom dışı cilt kanseri)

• Tükürük bezinin iltihaplanması

• Kanınızda bulunan kan hücreleri ve/veya trombosit (kanın pıhtılaşmasını sağlayan kanpulcukları) sayısında azalma. Yorgunluk, enfeksiyon (ciddi olabilir), ateş, nefes darlığıveya kolayca morarma ya da kanama gibi belirtiler hissedebilirsiniz.

• İştah kaybı

• Kanınızdaki şeker (glukoz) miktarında yükselme (hiperglisemi).

• İdrarınızda şeker bulunması

• Kanınızdaki ürik asit miktarının artması

• Kanınızda bulunan maddelerin seviyelerinde değişiklikler (ör. düşük sodyum ve potasyum).Kaslarınızda güçsüzlük, susuzluk, karıncalanma ve uyuşma, kramplar veya bulantıhissedebilirsiniz.

• Kanınızdaki yükselmiş veya yüksek seviyelerde yağlar (kolestrol dahil)

• Huzursuzluk hissetme

• Depresyon

• Uyumada zorluk

• Karıncalanma ve uyuşma gibi sızlama hissi

• Sersemlemiş hissetme

• Objelerin sarı görünmesine neden olabilen, görmede ortaya çıkan değişiklikler

• Kısa süreli görme bozuklukları

• Kırmızılık ve bulanık görme ile birlikte şiddetli göz ağrısı. Eğer gözünüzde aniden ağrılıkırmızılık olursa derhal doktorunuza söyleyiniz; kalıcı görme kaybını önlemek içintedaviye ihtiyacınız olabilir.

• Dönme hissi (vertigo)

• Baygınlık (özellikle ayağa kalkarken)

• Ciltte kırmızı veya mor beneklere neden olabilen kan damarlarında hasar

• Nefes almada güçlük. Akciğerleriniz iltihaplanırsa veya akciğerlerinizde sıvı olursanefesinizin kesildiğini hissedebilirsiniz.

• Midede tahriş

• İshal

• Kabızlık

• Pankreas iltihabı. Midede orta ile şiddetli ağrıya neden olur.

• Cildinizde ve gözlerinizin beyazında sararma (sarılık)

• Alerjik reaksiyonlar

• Gün ışığına hassasiyet nedeniyle döküntü, , hızla kabarma veya soyulma gelişenşiddetli döküntü ve muhtemelen ağız içinde kabarmalar dahil deri problemleri, mevcutlupus durumunun aktifleşmesi veya kötüleşmesi veya anormal deri reaksiyonları

• Kas krampları ve kas güçsüzlüğü

• Şiddetli olabilen böbrek problemleri (kan testleri ile gösterilen)

• Ateş

• Güçsüzlük

• Yüksek basınç nedeniyle görmede azalma veya gözlerinizde ağrı (gözün damartabakasında olası sıvı birikimi belirtileri (koroidal efüzyon) veya akut açı kapanmasıglokomu)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatı'nda yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. SİNORETİK'in Saklanması

SİNORETİK'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SİNORETİK'i kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz

SİNORETİK'i

kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Sanofi İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Şişli-İSTANBUL

Üretim Yeri:


Sanofi İlaç San. ve Tic. A.Ş. Lüleburgaz-KIRKLARELİ

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Sinoretik 20 Mg / 12.5 Mg Tablet

Etken Maddesi: Lisinopril, Hidroklorotiyazid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.