Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lansor 30 Mg Mikropellet Kapsül Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATILANSOR 30 mg mikropellet kapsül Ağızdan alınır.

Etkin madde:

Lansoprazol 30 mg

Yardımcı maddeler:

Magnezyum karbonat, sakkaroz, mısır nişastası, hidroksipropilselüloz, metakrilik asit kopolimeri, talk, polietilen glikol 6000, polisorbat 80, kolloidalsilika, saf su, titanyum dioksit (E171).

Kapsül yapısındaki yardımcı maddeler:

Eritrosin (E127), titanyum dioksit (E171), sarı demir oksit (E172), jelatin (sığır jelatini).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


•Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


•Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


•Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. LANSOR nedir ve ne için kullanılır?


2. LANSOR'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. LANSOR nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. LANSOR'un saklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. LANSOR nedir ve ne için kullanılır?

• LANSOR, lansoprazol etkin maddesini içerir. Bir kapsül içinde 30 mg etkin maddebulunur. Lansoprazol, proton pompası inhibitörü olarak sınıflandırılan ilaç grubunadahildir. Proton pompası inhibitörleri mide tarafından salgılanan asit miktarını düşürür.

• LANSOR 30 mg Mikropellet Kapsül, opak sert jelatin kapsüller içinde bağırsakta açılanmikrokürecikler içerir. LANSOR, 14 ve 28 kapsül içeren kutularda kullanımasunulmuştur.

• LANSOR, midedeki asit salgılayan hücrelerden asit salgılanmasını engelleyerek etkigösterir.

1/10

• Duodenal (oniki parmak barsağı) ve mide ülserlerinin engellenmesi ve tedavisinde,

• Yemek borusu iltihabının (reflü özofajit) tedavisinde,

• Midede ve on iki parmak bağırsağında ülser oluşumundan sorumlu tutulan

Helicobacterpylori

enfeksiyonundan kaynaklanan ülser tedavisinde,

• Steroid olmayan yangı giderici ilaçların (aspirin, ibuprofen, ketoprofen ve piroksikamgibi) neden olduğu ülserlerin engellenmesi ve tedavisinde,

• Gastroözofageal reflü hastalığında (bu hastalıkta mide asidi yemek borusuna kaçarakhasara ve iltihaplanmaya sebep olur),

• Yemek borusundaki aside bağlı hasarın (eroziv özofajit) tedavisinde,

• Midedeki aşırı asit salgılanmasının engellenmesinde (Zollinger-Ellison Sendromudahil patolojik hipersekresyon durumları) kullanılmaktadır.

2. LANSOR'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerLANSOR'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer;

• Lansoprazol veya kapsülün içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşıönceden herhangi bir alerjik reaksiyon gösterdiyseniz,

• Atazanavir içeren ilaçlar (HIV tedavisi için) kullanıyorsanız LANSOR'u kullanmayınız.

• Rilpivirin içeren ilaçlar (HIV-1 tedavisi için) alıyorsanız LANSOR'u kullanmayınız.

LANSOR'u, aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Eğer;

• Ciddi karaciğer hastalığınız var ise (doz ayarlamasına gerek duyabilirsiniz.),

• Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız,

• Emziriyorsanız veya emzirmeyi planlıyorsanız,

• Kanda düşük magnezyum seviyeniz varsa,

• Tedavisi sırasında ishaliniz olursa.

Akut tubulointerstisyel nefrit (böbrek fonksiyonlarında bozulma ile ortaya çıkan bir hastalık) proton pompa intibitörleri (PPI) alan hastalarda gözlenmiştir ve PPI tedavisi sırasındaherhangi bir noktada ortaya çıkabilir. Bildirilen vakalarda, bazı hastalara biyopside ve böbrekdışı belirtilerin (örneğin ateş, döküntü veya eklem ağrısı) yokluğunda teşhis konmuştur.LANSOR kesilmeli ve akut tubulointerstisyel nefrit şüphesi olan hastalar değerlendirilmelidir.

LANSOR ile gastrik ülser tedavisine başlanmadan önce kötü huylu mide kanseri olasılığı açısından değerlendirilme yapılmalıdır.

Özellikle bir yıldan fazla süredir lansoprazol gibi bir proton pompası inhibitörü kullanıyorsanız, ağırlıklı olarak yaşlılarda veya diğer bilinen risk faktörlerinin varlığındakalça, bilek ve omurga kırığı riski orta derecede artabilir. Eğer osteoporozunuz (kemikerimesi ve zayıflaması) varsa veya kortikosteroid adı verilen ilaçlardan (osteoporozriskini arttırabilir) kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Osteoporoz riski taşıyan hastalarmevcut klinik kılavuzlara göre bakım almalı ve yeterli D vitamini ve kalsiyum almalıdırlar.

2/10

Mide asidi düzeyindeki ilaç kaynaklı azalmalara sekonder (ikincil) olarak kanda endokrin (hormonal) tümörlerin teşhis edilmesinde kullanılan belirteçlerden birikromogranin A (CgA) düzeylerini arttırmaktadır. Artmış CgA düzeyi nöroendokrin tümörler(hormonal sistem ile sinir sistemi arasında yer alan kanserler) için yapılan tanıincelemelerinde yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Artan Kromogranin A (CgA) düzeyi,nöroendokrin tümörler için yapılan araştırmaları etkileyebilir. Bu etkileşimi önlemek için,lansoprazol tedavisi CgA ölçümlerinden en az 5 gün önce durdurulmalıdır. İlk ölçümdensonra CgA ve gastrin düzeyleri referans aralığa dönmediyse, proton pompa inhibitörütedavisinin kesilmesinden 14 gün sonra ölçümler tekrarlanmalıdır.

Lansoprazol, tüm proton pompa inhibitörleri (PPI'ler) gibi, gastrointestinal (mide-bağırsak) sistemde normalde bulunan bakteri sayısını artırabilir. Bu durum,

Salmonella, CampylobacterClostridium difficile

gibi bakterilerin neden olduğugastrointestinal (mide-bağırsak) enfeksiyon riskini artırabilir.

Proton pompa intibitörleri çok seyrek olarak subakut kütanöz lupus eritematozus (Bağışıklık sistemi kaynaklı deri ve bazı organlardaki hastalıktır.) vakaları ile ilişkilendirilmiştir.Özellikle derinin güneşe maruz kalan alanlarında olmak üzere hasarların (lezyonların) ortayaçıkması ve eklem ağrısının eşlik etmesi durumlarında hasta acilen tıbbi yardım almalı vesağlık mesleği mensubu LANSOR tedavisinin kesilmesini değerlendirmelidir. Daha önce birproton pompa inhibitörü tedavisi sonrası subakut kütanöz lupus eritematozus gelişmiş olması,aynı durumun diğer proton pompa inhibitörleri ile de görülme riskini arttırır.

Klinik çalışmalarda, 1-11 yaş pediyatrik hastalara 12 haftadan fazla lansoprazol uygulanmamıştır. Lansoprazolün önerilen süreden daha uzun süre kullanıldığında güvenli veetkili olup olmadığı bilinmemektedir. Pediyatrik hastalarda önerilen doz ve kullanım süresiaşılmamalıdır.

Herhangi bir asit azaltıcı ilaçla uzun bir süre boyunca (örneğin üç yıldan daha uzun) günlük tedavi, siyanokobalamin (Vitamin B12) emiliminin bozulmasına yol açabilir. LANSOR ileuzun süreli tedavi görüyorsanız, tüm asit azaltıcı ilaçlarda olduğu gibi LANSOR da B12vitamini emiliminin azalmasına yol açabilir.

Proton pompası inhibitörlerinin metotreksat ile (öncelikle yüksek dozda) eşzamanlı kullanımı, metotreksat ve/veya metabolitinin serum düzeylerini yükselterek, muhtemelen metotreksattoksisitelerine yol açabilir. Yüksek doz metotreksat uygulamasında, bazı hastalarda protonpompası inhibitörünün geçici olarak kesilmesi düşünülebilir.

Proton pompası inhibitörünün kullanımı, özellikle bir yıldan sonra, uzun süreli kullanımla artan fundik bez polipleri (midede görülen bir polip) riskinde artış ile ilişkilidir. Fundik bezpolipleri gelişen proton pompası inhibitörü kullanıcılarının çoğu belirti göstermemiştir vefundik bez polipleri tesadüfen endoskopide tanımlanmıştır. Tedavi edilen duruma uygun enkısa süreli proton pompası inhibitörü tedavisi kullanılmalıdır.

Lansoprazol, bir yaşından küçük pediyatrik hastalarda onaylanmamıştır. Lansoprazol ile genç sıçanlarda yapılan klinik olmayan çalışmalar, kalp kapağı kalınlaşmasına ait bir yan etkininolduğunu göstermiştir. Kalp kapağı hasarı riskinin, bir yaş ve üzerindeki hastalarla ilgiliolduğu belirtilmemiştir.

H. pylori

enfeksiyonunun ortadan kaldırılması için tedavi edilen hastalar dışında, ishal devam ederse, mikroskobik kolit (kalın bağırsak iltihabı) olasılığı nedeniyle LANSOR uygulamasıkesilmelidir. Vakaların çoğunda, mikroskobik kolit semptomları, lansoprazolün kesilmesiyledüzelir.

3/10

Atazanavir ve nelfinavir gibi emilimleri asidik intragastrik pH'a bağlı olan HIV proteaz inhibitörleri ile LANSOR'un birlikte uygulanması önerilmez. LANSOR'un HIV proteazinhibitörleri ile birlikte uygulanması kaçınılmazsa, yakın klinik izleme önerilir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

LANSOR'un yiyecek ve içecek ile birlikte kullanılması

LANSOR, aç karnına alınmalıdır. LANSOR yemekten en az 30 dakika önce alınmalıdır. Kapsüller sıvı ile bir bütün olarak yutulmalıdır.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamilelik sırasında LANSOR'u kullanmanız önerilmemektedir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirme döneminde LANSOR'u kullanmanız önerilmemektedir.

Araç ve makine kullanımı

LANSOR kullanırken baş dönmesi, yorgunluk, uyku hali, baş ağrısı veya görüşünüzle ilgili problemler yaşayabilirsiniz. Bu durumda araç veya makine kullanmayınız.

LANSOR'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

LANSOR şeker içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksız olduğunuz söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

LANSOR kullanımından etkilenebilecek ilaçlar aşağıda belirtilmektedir. Bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz:

• Atanazavir, nelfinavir ve sakinavir gibi HIV proteaz inhibitörleri/Antiretroviral ilaçlar(HIV tedavisinde kullanılır)

• Teofilin (astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır)

• Ketokonazol, itrakonazol (mantar tedavisinde kullanılır),

• Mikofenolat mofetil (organ reddini engellemek için kullanılır)

• Rifampisin (verem tedavisinde kullanılır)

• Digoksin (kalp rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır)

• Takrolimus (organ reddini engellemek için kullanılır)

• Fluvoksamin (depresyon ve diğer psikiyatrik problemlerin tedavisinde kullanılır)

• St John's wort

(Hypericum perforatum,

sarı kantaron otu) (hafif şiddettedepresyonların tedavisinde kullanılır)

• Antasitler (hazımsızlık ve mide yanması için kullanılır)

• Sükralfat (ülser tedavisinde kullanılır)

• Metotreksat (otoimmün hastalık ve kanseri tedavisinde kullanılır)

• Varfarin (kan pıhtılarının tedavisinde kullanılır)

4/10

Rilpivirin (HIV-1 tedavisinde kullanılır) alıyorsanız LANSOR'u kullanmayınız.

Klaritromisin ve amoksisilin ile kombine tedavi: Klaritromisinin diğer ilaçlarla birlikte uygulanması, potansiyel olarak ölümcül aritmiler dahil olmak üzere ciddi yan etkilere yolaçabilir ve kullanılmamalıdır. Amoksisilin ayrıca ilaç etkileşimlerine sahiptir.

Nöroendokrin tümör (bir kanser türü) araştırmaları ile etkileşimler: CgA (kanda endokrin tümörlerin teşhis edilmesinde kullanılan bir belirteç) seviyeleri, gastrik asiditede protonpompası inhibitörünün neden olduğu düşüşlere sekonder olarak yükselir. Artan CgA seviyesi,nöroendokrin tümörler için tanısal araştırmalarda yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir.

P450 enzimleri ile metabolize olan ilaçlar: Lansoprazol CYP3A4 ile metabolize olan ilaçların plazma konsantrasyonlarını artırabilir. Lansoprazolün bu enzim tarafından metabolize edilenilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Sekretin uyarı testi ile etkileşim: Sekretin uyarı testine yanıt olarak gastrin salgılanmasındaki hiper-yanıt, yanlış bir şekilde gastrin salgılayan tümörü (gastrinoma) düşündürür. Gastrindüzeylerinin başlangıç değerlerine dönmesini sağlamak için değerlendirmeden en az 28 günönce lansoprazol tedavisi geçici olarak durdurulmalıdır.

THC için yanlış pozitif idrar testleri: Proton pompa intibitörleri (PPI) alan hastalarda tetrahidrokanabinol (THC) için yanlış pozitif idrar tarama testleri bildirilmiştir. Pozitifsonuçları doğrulamak için alternatif bir doğrulama yöntemi düşünülmelidir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. LANSOR nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• Eğer LANSOR'u günde bir defa kullanıyorsanız, her sabah aynı saatte kahvaltıdanönce alınız.

• Eğer LANSOR'u günde iki defa kullanıyorsanız, ilk dozu sabah kahvaltıdan önce,ikinci dozu akşam alınız.

Mide ülseri:

4 hafta boyunca, günde bir defa 30 mg

Oniki parmak bağırsağı ülseri:

2 hafta boyunca, günde bir defa 30 mg.

Reflü özofajit:

4 hafta boyunca, günde bir defa 30 mg.

Reflü özofajitin önlenmesinde:

Günde bir defa 15 mg.

Sürekli NSAİ ilaç tedavisi gereken hastalardaki NSAİ ilaç ile ilişkili duodenal ve benign gastrik ülser tedavisinde:

4 haftaya kadar günde bir defa 30 mg.

5/10

Uzun süreli NSAİ ilaç tedavisi gereken risk altındaki hastalardaki (>65 yaş ya da gastrik veya duodenal ülser geçmişi) NSAİ ilaç ile ilişkili gastrik ve duodenal ülserinönlenmesinde:

Günde bir defa 15 mg.

Gastroözofageal reflü hastalığında:

4 hafta boyunca günde bir defa 15 mg veya 30 mg.

Zollinger-Ellison sendromu:

Başlangıç dozu günde bir defa 60 mg, doz hastanın ihtiyacına göre belirlenmekle birlikte günde 180 mg'a kadar uygulanabilmektedir.

H.pylorVninneden olduğu ülserlerin tedavisi

Aşağıdaki antibiyotiklerle birlikte kombine olarak tavsiye edilen lansoprazol dozu 7 gün boyunca günde 2 kez 30 mg:

klaritromisin 250-500 mg günde iki kez + amoksisilin 1 g günde 2 kez, klaritromisin 250 mg günde iki kez + metronidazol 400-500 mg günde 2 kez

Uygulama yolu ve metodu :

Kapsülleri bir bardak su ile yutunuz, ezmeyiniz ya da çiğnemeyiniz.

Kapsül yutma zorluğu olan hastalarda ve çocuklarda kapsüller aşağıdaki gibi kullanılabilir:

• Kapsül açılır. Mikrokürecikler az bir miktar su, elma/domates suyu ile karıştırılır veyayumuşak bir gıda (örn.; yoğurt, elma püresi) üzerine serpilerek yutulur.

• Kapsül açılır. Nazogastrik tüple (özellikle yutma güçlüğü çeken kişilerde ağız yoluylabeslenme sağlanamadığında, burundan mideye indirilen beslenme tüpü) uygulama içinmikrokürecikler 40 ml elma suyu ile karıştırılır.

Karışım hazırlandıktan sonra ilaç hemen uygulanmalıdır.

Mikrokürecikler çiğnenmemeli ve ezilmemelidir. Diğer içecek ve sıvılarda kullanım klinik olarak çalışılmadığı için tavsiye edilmez.

Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:1-11 yaşındaki çocuklarda:

< 30 kg olan çocuklarda, semptomatik gastroözofajeal reflü hastalığı ve eroziv özofajitin kısa süreli tedavilerinde tavsiye edilen doz, 12 haftaya kadar süreyle günde bir defa 15 mg'dır.

30 kg'ın üstündeki çocuklarda tavsiye edilen doz, 12 haftaya kadar süreyle günde bir defa 30 mg'dır.

12-17 yaş arası hastalarda:

Gastroözofajeal reflü hastalığında tavsiye edilen doz 8 haftaya kadar günde 1 kez 15 mg'dır. Eroziv özofajitte tavsiye edilen doz 8 haftaya kadar günde bir kez 30 mg'dır.

Yaşlılarda kullanımı:

65 yaş üzerinde iseniz, doktorunuz sizi yakından izleyerek tedavinize devam edecektir.

6/10Özel kullanım durumlarıBöbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanması gerekmez.

Karaciğer yetmezliği:

Orta veya ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalar düzenli gözlem altında tutulmalıdır ve günlük doz yarıya indirilmelidir.

Eğer LANSOR'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla LANSOR kullandıysanız:

Bu durumda doktorunuz, sizi izleyecek ve şikayetlerinize yönelik tedavi yöntemleri uygulayacaktır.

LANSOR'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.LANSOR'u kullanmayı unutursanız:

Bir dozunuzu almayı ihmal ettiyseniz ve düzenli olarak alıyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda kaçırdığınız dozu alın. Bir sonraki doz zamanı neredeyse gelmişse,alınmayan dozu atlayın. Sonra düzenli almaya devam edin.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.LANSOR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

LANSOR kullanımının sonlandırılması ile ilgili bir olumsuzluk beklenmez. Ancak hastalığınızın tam olarak iyileşebilmesi için doktorunuzun önerdiği süre boyunca tedavinizedevam etmeniz önemlidir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, LANSOR'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa LANSOR'u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Anafilaktik şok dahil şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları (ateş, döküntü, şişme vebazen kan basıncında düşme)

- Steven-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıklaseyreden iltihap)

- Toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi birhastalık)

- Eritema multiforma (genelde kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzerkızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık durumu)

- Karaciğer iltihabı (deride veya gözlerde sararma görülebilir).

- Yüzünüzde, özellikle ağzınızın etrafında (dil ve/veya boğaz ve/veya yutma güçlüğü)şişme veya nefes alma güçlüğü ile birlikte döküntü (anjiyoödem)

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin LANSOR'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

7/10

LANSOR kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir.

Yaygın (Tedavi edilen 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir):

• Baş ağrısı

• Baş dönmesi

• Bulantı

• İshal

• Karın ağrısı

• Kabızlık

• Kusma

• Gaz

• Ağız veya boğazın kuruması

• Karaciğer enzim seviyelerinde artış

• Kurdeşen

• Kaşıntı

• Kızarıklık

• Yorgunluk

• Midede iyi huylu polipler

Yaygın olmayan (Tedavi edilen 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir):

• Trombositopeni ( trombosit-kan pulcuğu- sayısında azalma)

• Eozinofil adı verilen kan hücreleri sayısında artış (eozinofili)

• Beyaz kan hücrelerinde (lökopeni) hafif azalma;

• Depresyon

• Eklem ağrısı

• Kas ağrısı

• Kalça, el bileği ya da omurgada kırık

• Ödem

Seyrek (Tedavi edilen 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir):

• Kansızlık

• Uykusuzluk

• Hayal görme

• Zihin karışıklığı

• Huzursuzluk

• Vertigo (denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi)

• Uyuşma

• Uykululuk hali

• Titreme

• Görme bozuklukları

• Dil iltihabı

• Yemek borusu kandidiyazı (Bir tür mantar hastalığı)

• Pankreas iltihabı

• Tat alma bozuklukları

• Karaciğer iltihabı

• Sarılık

8/10

• Nokta şeklindeki deri altı kanamaları

• Cilt içinde kanamayla karakterize bir durum

• Saç kaybı

• Eritema multiforma (genelde kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzerkızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık durumu)

• Işıktan ya da aydınlıktan rahatsız olma acı duyma durumu

• İştahsızlık, aşırı susama, kusma ile seyreden böbrek iltihabı

• Erkekte meme büyümesi

• Ateş

• Aşırı terleme

• Alerji sonucu yüz ve boğazda şişme

• İştahsızlık

• Cinsel güçsüzlük

• Yüzünüzde, özellikle ağzınızın etrafında (dil ve/veya boğaz ve/veya yutmagüçlüğü) şişme veya nefes alma güçlüğü ile birlikte döküntü (anjiyoödem)

Çok seyrek (Tedavi edilen 10000 hastanın birinden fazla görülebilir):

• Agranülositoz (beyaz kan hücreleri sayısında azalma)

• Pansitopeni (kandaki tüm hücrelerde azalma)

• Kolit (kalın bağırsak iltihabı)

• Ağız içinde iltihap

• Steven-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik vekızarıklıkla seyreden iltihap)

• Toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi birhastalık)

• Anafilaktik şok (ani aşırı duyarlılık tepkisi)

• Kolesterol ve trigliserid olarak bilinen yağ kökenli maddelerin seviyelerinde artış

• Hiponatremi (kanda sodyum düzeyinin normalin altına düşmesi)

Bilinmiyor (Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor):

• Hipomagnezemi (kanda magnezyum düzeyinin normalin altına düşmesi):Lansoprazol kapsüllerini üç aydan daha uzun süreyle kullanıyorsanız, kanınızdakimagnezyum düzeylerinin düşmesi olasıdır. Düşük magnezyum düzeyleri yorgunluk,istemsiz kas kasılmaları, oryantasyon bozukluğu, kasılmalar, baş dönmesi, kalphızında artış olarak görülebilir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, lütfenderhal doktorunuza söyleyiniz. Düşük magnezyum düzeyleri kandaki potasyum veyakalsiyum düzeylerinde azalmaya da neden olabilir. Doktorunuz magnezyumdüzeylerinizi izlemek için düzenli kan testleri yapmaya karar verebilir.

• Subakut kütanöz lupus eritematozus (Bağışıklık sistemi kaynaklı deri ve bazıorganlardaki hastalıktır.)

• Hipokalsemi (kanda kalsiyum düzeyinin normalin altına düşmesi)

• Hipokalemi (kanda potasyum düzeyinin normalin altına düşmesi)

• Görsel halüsinasyonlar (olmayan şeyleri görme veya olanı yanlış görme)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız


doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.9/10

Yan etkilerin raporlanması:


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. LANSOR'un saklanması

LANSOR 'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

LANSOR'u 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Ambalaj açıldıktan sonra 25°C'de oda sıcaklığında saklanması koşulu ile kapsüller en geç 12 ay içinde tüketilmelidir. 12 ay geçtikten sonra şişede kalan kapsüller tekrar kullanılmamalıdır.Her kullanımdan sonra şişe sıkıca kapatılmalıdır.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra LANSOR 'u kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz

LANSOR'u

kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:

Sanovel İlaç San. ve Tic. A.Ş.

34460 İstinye - İstanbul

Üretim yeri:

Sanovel İlaç San. ve Tic. A.Ş.

34580 Silivri - İstanbul

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.10/10

İlaç Bilgileri

Lansor 30 Mg Mikropellet Kapsül

Etken Maddesi: Lansoprazol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.