Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fevere 25 Mg/ml Oral Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIFevere 25 mg/ml Oral Çözelti Ağız yolu ile alınır.

Etkin madde:

Her 1 ml'de 25 mg diklofenak potasyum içerir.

• Yardımcı maddeler:

Etil alkol, gliserin, potasyum hidrojen karbonat, sakkarin sodyum,metil paraben (E218), nane aroması, anason aroması, kahverengi renklendirici (ChocolateBrown E155), sitrik asit, deiyonize su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


•Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


•Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı


kullandığınızı söyleyiniz.


•Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu kullanma talimatında:

1. FEVERE nedir ve ne için kullanılır?


2. FEVERE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. FEVERE nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. FEVERE'nin saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. FEVERE nedir ve ne için kullanılır?

Her 1 ml'de 25 mg diklofenak potasyum içerir.

FEVERE, 50 ml oral çözelti içeren, vidalı kapaklı beyaz yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) şişe ve doz pipeti ile karton kutuda takdim edilmektedir.

FEVERE, ağrı ve iltihabın tedavisinde kullanılan “nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'ler)” adı verilen bir ilaç sınıfına aittir.

FEVERE, aşağıdaki durumların kısa süreli tedavisinde kullanılabilir:

Ondört yaş ve üzeri ergenler ve erişkinlerde kireçlenme (osteoartrit), eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğu (romatoid artrit) ve sırt, boyun ve göğüs kafesi eklemlerinde sertleşme ileseyreden ağrılı ilerleyici romatizma (ankilozan spondilit) belirti ve bulgularının tedavisi

1 / 11

ile akut guta bağlı eklem iltihabı (akut gut artrit), akut kas-iskelet sistemi ağrıları, ameliyattan sonraki ağrı (postoperatif ağrı) ve ağrılı adet görme (dismenore) tedavisindeendikedir.

FEVERE'nin etki mekanizması ya da size neden bu ilacın reçete edildiği ile ilgili

herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza sorunuz.

2. FEVERE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Doktorunuzun tüm talimatlarına dikkatle uyunuz. Bu bilgiler bu kullanma talimatında yer

alan genel bilgilerden farklı olabilir.

FEVERE'yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

• 14 yaşından küçükseniz,

• Diklofenak'a ya da FEVERE'nin içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşıalerjiniz (aşırı duyarlılık) varsa,

• İltihap ya da ağrı tedavisinde kullanılan ilaçları (örneğin asetilsalisilik asit/aspirin,diklofenak ya da ibuprofen) aldıktan sonra bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz. Bureaksiyonlar arasında astım, burun akıntısı, deri döküntüsü, yüzde şişlik yer alabilir.Bu hastalarda “steroidal olmayan iltihap giderici ilaçlar” (NSAİİ'ler)'a şiddetli,nadiren ölümcül olabilen reaksiyonlar oluştuğu bildirilmiştir. Alerjiniz olduğunudüşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

• Kalp-damar ameliyatı (Koroner arter by-pass greft) geçirdiyseniz, ameliyat öncesi,sırası ve sonrası ağrıların tedavisinde

• Mide ya da barsakta ülseriniz (yara) varsa,

• Dışkıda kan ya da siyah dışkılama gibi semptomların görülebileceği mide-barsaksisteminde kanama ya da delinme varsa,

• Ağır böbrek ya da karaciğer hastalığınız varsa,

• Ağır kalp yetmezliğiniz varsa,

• Gebeliğin son üç ayında iseniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse FEVERE'yi

kullanmadan önce bunu doktorunuza danışınız.

Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

FEVERE'yi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer:

• Diklofenak tedavisine, kalp damar sistemi hastalıkları için önemli risk faktörlerini(örneğin, yüksek kan basıncı, kanınızda yağ (kolesterol, trigliseritler) düzeylerindeanormal derecede yükseklik, şeker hastalığı, sigara kullanımı gibi) taşıyan hastalarda,ancak dikkatli bir değerlendirme sonrasında başlanmalıdır. Özellikle yüksek dozdakullanımında (günlük 150 mg) ve uzun süreli tedavilerde bu riskin arttığı görülmüştür.Bu yüzden, diklofenak tedavisinde mümkün olan en kısa tedavi süresi ve en düşük

2 / 11

etkili doz tercih edilmelidir. Sağlık mesleği mensupları hastaların diklofenak tedavisine devam etme gerekliliğini düzenli olarak tekrar değerlendirmelidir.

• Bilinen bir kalp ya da kan damarı hastalığınız varsa [ayrıca kontrol edilemeyenyüksek kan basıncı, konjestif kalp yetmezliği (kalbin vücudun ihtiyaçlarınıkarşılayabilecek kadar kan pompalayamaması), bilinen iskemik kalp hastalığı (kalbinoksijenlenmesini ve kanlanmasını sağlayan damarın daralması) veya periferikarteriyel hastalık (atardamarların daralması ve bunun sonucunda damarın beslediğibölgeye yeterince kan gidememesi durumu) dahil kalp damar sistemi hastalığı olaraktanımlanır.] FEVERE ile tedavi genellikle önerilmez. (Bilinen kalp hastalığınız varsaya da kalp hastalığı riski taşıyorsanız ve özellikle 4 haftadan uzun süredir tedaviediliyorsanız; FEVERE ile tedavinizi sürdürmeniz gerekip gerekmediği doktorunuztarafından yeniden değerlendirilecektir.)

• Kalp damar sistemine yönelik yan etkiler açısından riskinizi mümkün olan en düşükseviyede tutmak üzere ağrı ve/veya şişliğinizi hafifleten en düşük FEVERE dozunu,mümkün olan en kısa süre boyunca almanız genellikle önemlidir.

• FEVERE'yi asetilsalisilik asit, kortikosteroidler, “kan sulandırıcılar” ve SSRTlarolarak sınıflandırılan depresyon ilaçları ile birlikte aynı anda aldıysanız (bkz. “Diğerilaçlar ile birlikte kullanımı”),

• Astımınız ya da saman nezleniz (mevsimsel alerjik rinit) varsa,

• Daha önce mide ülseri, mide kanaması ya da siyah dışkılama gibi mide-barsak sistemiile ilgili bir sorununuz varsa ya da geçmişte ağrı/iltihap giderici bir ilaç aldıktan sonramidede rahatsızlık ya da mide yanması geçirdiyseniz,

• Kolon iltihabı (ülseratif kolit) ya da barsak iltihabı (Crohn hastalığı) varsa,

• Karaciğer ya da böbrekle ilgili sorun varsa,

• Vücudunuzda su kaybı olduysa (ör. bulantı, ishal, büyük bir ameliyattan önce veyasonra),

• Ayaklarınız şişiyorsa,

• Kanama bozukluğunuz ya da seyrek görülen bir karaciğer hastalığı olan porfiri (karınağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalık) dahil diğer kanhastalıklarınız varsa.

• Bağ dokusu hastalıkları ya da benzer bir rahatsızlığınız varsa.

Yukarıdaki uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

• FEVERE kullanırken herhangi bir zamanda göğüs ağrısı, nefes darlığı, güçsüzlük yada geveleyerek konuşma gibi kalp ya da kan damarları problemlerine işaret edenbelirti veya semptomlar yaşarsanız derhal doktorunuzu arayınız.

• FEVERE, geçirilmekte olan bir enfeksiyonun semptomlarını (ör. başağrısı, yüksekateş) azaltabilir ve bu nedenle enfeksiyonun tespit edilmesini ve yeterli derecedetedavi edilmesini güçleştirebilir. Kendinizi kötü hissediyorsanız ve bir doktoragörünmek istiyorsanız, FEVERE aldığınızı belirtmeyi unutmayınız.

• Diğer iltihap giderici ilaçlar gibi FEVERE de çok seyrek olarak ciddi alerjik ciltreaksiyonlarına (ör. döküntü) neden olabilir. Eğer yukarıda tanımlanan belirtilerdenherhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza haber veriniz.

3 / 11FEVERE'nin yiyecek ve içecek ile kullanılması

FEVERE, belirtilen doz miktarı bir bardak suya (30-60 ml) konulmalı ve içilmelidir. FEVERE'nin, yemeklerden önce ya da boş mideyle alınması önerilmektedir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız bunu doktorunuza söyleyiniz. Kesin gerekli olmadığı sürece hamilelik süresince FEVERE almamalısınız

Diğer iltihap giderici ilaçlarda olduğu gibi, anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği ve doğumda sorunlara yol açabileceğinden FEVERE de gebeliğin son 3 ayındaalınmamalıdır.

FEVERE hamile kalınmasını güçleştirebilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hamile kalma konusunda sorunlarınız varsa, gerekli olmadıkça FEVERE'yi kullanmamalısınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.

FEVERE kullanıyorsanız bebeğinizi emzirmeyiniz, çünkü bu bebeğiniz için zararlı olabilir.

Araç ve makine kullanımı

Nadiren FEVERE kullanan hastalar görme bozuklukları, baş dönmesi veya uyku hali gibi yan etkiler görebilirler. Böyle etkiler görürseniz araba kullanmamalı ve dikkat gerektirendiğer işleri yapmamalısınız. Böyle etkiler görürseniz en kısa zamanda doktorunuzasöyleyiniz.

FEVERE'nin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu ilaç hacminin % 30'u kadar etil alkol içerir. Bu miktar her 1ml dozda, 6 ml biraya ve 2,5 ml şaraba eşdeğer olan 300 mg'a karşılık gelmektedir.

Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

Bu tıbbi ürünün her ml'sinde 10 mg sakarin sodyum içermektedir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi ürün boyar madde olarak Chocolate Brown (E155) içerdiğinden alerji riski oluşturabilir.

Oral çözeltinin içeriğinde bulunan metil paraben (E218) alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

Bu tıbbi ürünün , her dozunda 10 g'dan daha az gliserin içerir. Gliserine bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

4 / 11Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, dozu değiştirmeniz ve/veya başka önlemler

almanız gerekebilir:

• Lityum ya da seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) (depresyonun bazıtiplerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar),

• Digoksin (kalp sorunları için kullanılan bir ilaç),

• Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar),

• ACE inhibitörleri ya da beta blokörler (yüksek kan basıncı ve kalp yetmezliğini tedavietmede kullanılan ilaçlar),

• Asetilsalisilik asit (aspirin) veya ibuprofen gibi diğer ağrı/iltihap giderici ilaçlar,

• Kortikosteroidler (vücuttaki iltihap bölgelerinin tedavisinde kullanılan kortizon vebenzeri ilaçlar),

• Kan sulandırıcılar (kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan varfarin ve benzeriilaçlar),

• İnsülin dışında diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar,

• Metotreksat (bazı kanser ya da iltihaplı romatizma türlerinin tedavisinde kullanılanilaç),

• Mifepriston (istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılan bir ilaç),

• Siklosporin, takrolimus (başlıca, organ nakli uygulanan hastalarda kullanılan ilaçlar),

• Trimetoprim (idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ve bu enfeksiyonlarıntedavisinde kullanılır),

• Kinolon türevi antibakteriyel ilaçlar (Bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan birantibiyotik grubu),

• Vorikonazol (mantar enfeksiyonlarında kullanılan bir ilaç),

• Fenitoin (sara/kasılma nöbetlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç),

• Kolestipol ve kolestiramin (kolesterol düşürücü olarak kullanılan ilaçlar)

Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son


zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi


veriniz.3. FEVERE nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• Doktorunuz size tam olarak ne kadar dozda FEVERE almanız gerektiğinisöyleyecektir. Tedaviye verdiğiniz yanıta göre doktorunuz daha yüksek ya da dahadüşük bir doz önerebilir.

• Doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyunuz. Önerilen dozu aşmayınız

•14 yaş ve üzerindeki ergenlerde:

Günde 75-100 mg (3-4 ml) alınması, genellikleyeterlidir. Günlük toplam doz genellikle, 2-3 doza bölünmelidir. Günde 150 mg'ın(6 ml) üzerine çıkmayınız.

5 / 11

•Yetişkinlerde:

Tavsiye edilen başlangıç dozu günde 100-150 mg'dır (4-6 ml). Dahahafif vakalarda, günde 75-100 mg (3-4 ml) genellikle yeterlidir.

Günlük toplam doz genellikle 2-3 bölünmüş doz olarak verilmelidir.

• Ağrılı adet dönemlerinde, ilk belirtileri hissettiğiniz anda tedaviye 50 mg'lık (2 ml)tek doz ile başlayınız. Gerekirse birkaç gün boyunca, günde iki ya da üç kez 50 mg(2 ml) ile devam edin. Günde 150 mg'ın (6 ml) üzerine çıkmayınız.

• Ağrınızın kontrol altında tutulabildiği en düşük dozu almanız ve FEVERE'yigereğinden daha uzun süre almamanız önem taşır.

• FEVERE'yi birkaç haftadan daha uzun süre kullanırsanız, gözden kaçabilen yanetkilerin görülmediğinden emin olunması açısından düzenli kontroller içindoktorunuzu görmelisiniz.

• FEVERE'yi ne kadar süre boyunca kullanacağınıza dair sorularınız varsa, doktorunuzya da eczacınız ile konuşunuz.

Uygulama yolu ve metodu:

FEVERE, sadece ağızdan kullanım içindir.

Doz pipetinin kullanışı:

-Şişenin vidalı kapağını açınız.

-Doz pipetini şişenin içine daldırınız.

-Doz pipetinin alt tarafındaki halkayı sabit tutarak, üst pipet halkasını yukarı çekmek

suretiyle doktorunuzun belirttiği dozda ilacı doz pipetine çekiniz.

-Doz pipetini şişeden çıkarınız.


-Doz pipetindeki ilacı bir bardak suya (30-60 ml) boşaltınız ve içiniz. -Şişeyi dikkatlice kapatınız.

-Boş doz pipetini su ile yıkayarak temizleyiniz.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

FEVERE'yi 14 yaşın altındaki çocuklarda kullanmayınız.

6 / 11Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalar FEVERE'ye diğer erişkinlerden daha güçlü tepki verebilirler. Bu nedenle özellikle yaşlılar doktorun talimatlarını dikkatle dinlemelidirler ve semptomları dindirenmümkün olan en düşük dozu almalıdırlar. Yaşlı hastalarda istenmeyen etkilerin derhaldoktora bildirilmesi özellikle önemlidir.

Böbrek yetmezliği:

FEVERE böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa FEVERE'nin dikkatliuygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfen doktorunuza danışınız.

Karaciğer yetmezliği:

FEVERE karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkinönerilerde bulunulamaz. Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliğiniz varsaFEVERE'nin dikkatli uygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfendoktorunuza danışınız.

Eğer FEVERE'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla FEVERE kullandıysanız:

Kazayla doktorunuzun size söylediğinden çok daha fazla FEVERE aldıysanız, derhal doktorunuzla ya da eczacınızla temas kurunuz ya da bir hastanenin acil servisinebaşvurunuz.

Tıbbi bakım görmeniz gerekebilir.

FEVERE'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.FEVERE'yi kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alınız ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.

Eğer, ilacınızı almayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde, sonraki dozun saati yaklaşmış ise, unuttuğunuz dozu atlayınız.

FEVERE ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Bulunmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi FEVERE'nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği gibi sıralanmıştır.

Çok yaygın: Hastaların 10'da birine ya da daha sık gözlemlenen yan etkiler. Yaygın: Hastaların 10'da birinden az gözlemlenen yan etkiler.

7 / 11

Yaygın olmayan: Hastaların 100'de birinden az gözlenen.

Seyrek: Hastaların 1.000'de birinden az gözlemlenen yan etkiler.

Çok seyrek: Hastaların 10.000'de birinden az gözlemlenen yan etkiler.

Aşağıdakilerden biri olursa FEVERE'yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ani alerji işaretleri; örneğin eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi ya da özellikle ağız veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekildeşişmelerinde, ciltte döküntü (ürtiker), ani tansiyon düşmesi (hipotansiyon)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin

FEVEREAşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:Yaygın görülen yan etkiler:

• Baş ağrısı,

• Sersemlik hissi,

• Vertigo (denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi),

• Bulantı,

• Kusma,

• İshal,

• Sindirim güçlüğü (dispepsi (hazımsızlık, belirtisi),

• Karın ağrısı,

• Gaz,

• İştah kaybı (iştah azalması belirtisi),

• Anormal karaciğer fonksiyonu test sonuçları (örneğin transaminaz düzeylerininyükselmesi),

• Deri döküntüsü.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Yaygın olmayan yan etkiler:

• Ani ve basıcı göğüs ağrısı (miyokart enfarktüsü veya kalp krizi belirtileri).

• Nefessizlik, uzanırken soluma güçlüğü, ayak veya bacaklarda şişlik (kardiyakyetmezlik belirtileri).

• Karın ağrısı, hazımsızlık, mide ekşimesi, gaz, mide bulantısı, kusma,

• Mide veya barsakta herhangi bir kanama belirtisi (kusmukta kan görülmesi, siyahya da koyu renkli dışkı)

• Deri dökülmeleri, kaşıntı, morarma, ağrılı kırmızı bölgeler, deri soyulması veyakabarcıklar dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar,

• Yüz, dudak, eller veya parmaklarda şişlik

• Derinin ya da gözün beyazının sararması

• Sürekli boğaz ağrısı veya yüksek ateş

• İdrar miktarında veya görüntüsünde beklenmeyen değişim

8 / 11Seyrek yan etkiler

• Kendiliğinden oluşan kanama ya da morarma (trombosit adı verilen kanamayıönleyen/durduran hücrelerin azalmasının sonucu),

• Yüksek ateş, sık tekrarlanan enfeksiyonlar, inatçı boğaz ağrısı (agranülositozolarak adlandırılan vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynayan bazıhücrelerin azalmasının sonucu),

• Nefes almada ve yutmada güçlük, deri döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen, baş dönmesi(vücudun dışarıdan alınan maddeye karşı aşırı duyarlılığı, anafilaktik veanafilaktoid reaksiyonlar),

• Hırıltı ve öksürük ile birlikte soluk alıp vermede ani güçlük ve göğüste sıkışmahissi (astım ya da beraberinde ateş varsa pnömoni belirtileri),

• Yüzün, dudakların, ağzın, dilin, boğazın şişmesi, hipotansiyon, baygınlık,

• Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, sersemlik, uyuşukluk, konuşamama ya dakonuşma güçlüğü, dudaklar ve yüzde güçsüzlük ya da felç (beyin damarları ileilgili bir sorun ya da inme belirtileri),

• Boyun sertliği, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı (aseptik menenjit belirtisi),

• Kan kusma (hematemez belirtileri) ve/veya siyah ya da kanlı dışkılama(mide/barsak kanaması belirtileri),

• Kanlı ishal (kanamalı diyare belirtileri),

• Siyah dışkılama, bağırsak kanaması (melena) belirtileri,

• Mide ağrısı, bulantı (gastrointestinal ülser belirtileri),

• Ciltte ya da gözlerde sararma (sarılık belirtisi), bulantı, iştah kaybı, koyu renkliidrar (hepatit/karaciğer yetmezliği belirtileri),

• Sersemlik (uyku hali belirtisi),

• Mide ağrısı (gastrit belirtisi),

• Karaciğer bozukluğu,

• Kaşıntılı deri döküntüsü (ürtiker belirtileri),

• Genel olarak vücutta şişme (ödem belirtileri).

Çok seyrek yan etkiler

• Özellikle yüzün ve boğazın şişmesi (anjiyoödem belirtileri),

• Havale (Nöbet/sara belirtileri),

• Baş ağrısı, baş dönmesi (hipertansiyon ya da yüksek kan basıncı belirtileri),

• Deri döküntüsü, deride morumsu-kırmızı lekeler, ateş, kaşıntı (vaskülit (kandamarları iltihabı) belirtileri),

• İshal, karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma (kanamalı kolit (kalın bağırsak iltihabı) veülseratif kolit (kalın barsağın bir çeşit iltihaplı hastalığı) veya Crohn hastalığının(barsakların bir çeşit iltihabi hastalığı) alevlenmesi dahil kolit belirtileri),

• Midenin üzerinde şiddetli ağrı (pankreas iltihabı belirtileri),

• Grip benzeri semptomlar, yorgunluk hissi, kas ağrıları, kan testi sonuçlarındakaraciğer enzimlerinde artış (fulminant hepatit, karaciğer hücrelerinin harabiyeti,karaciğer yetmezliği dahil karaciğer bozukluğu belirtileri),

• Deride kabarcık (büllöz dermatit belirtileri),

9 / 11

• Deri renginin kırmızı ya da mor olması (damar iltihabının olası belirtileri),kabarcıklı deri döküntüleri, dudaklarda, gözlerde ve ağızda kabarcıklarınoluşması, pullanma ya da soyulmayla birlikte görülen deri iltihabı (eritemamultiforme ya da ateş varsa Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresindekan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap) ya da toksik epidermalnekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık) belirtileri),

• Pullanma ya da soyulmayla birlikte görülen deri döküntüsü (eksfoliyatif dermatitbelirtileri),

• Derinin güneşe hassasiyetinde artış (ışığa duyarlılık reaksiyonu belirtileri),

• Mor deri lekeleri (purpura ya da bir alerji nedeniyle oluştuysa Henoch-Schonleinpurpura belirtileri),

• Vücutta şişme, güçsüzlük hissi ya da idrar çıkışında değişiklik (akut böbrekyetmezliği belirtileri),

• İdrarda aşırı miktarda protein (proteinüri belirtileri),

• Yüzde ya da karında şişme, yüksek kan basıncı (nefrotik sendrom belirtileri),

• İdrar çıkışında artış ya da azalma, sersemlik, bilinç bulanıklığı, bulantı(tubulointerstisiyel nefrit belirtileri),

• İdrar çıkışının ciddi şekilde azalması (renal papiller nekroz belirtileri),

• Düşük kırmızı kan hücresi düzeyi (anemi belirtisi),

• Düşük beyaz kan hücresi düzeyi (lökopeni belirtisi),

• Zaman, yer, yön algılarında bozulma (Dezoryantasyon)

• Depresyon,

• Uyuma güçlüğü (uykusuzluk belirtisi),

• Kabus görme,

• Uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu, tepki gösterme yeteneği (irritabilite),

• Rahatsız edici düşünceler ya da ruh hali (psikotik bozukluk belirtileri),

• Ellerde ya da ayaklarda karıncalanma ya da uyuşukluk (parestezi belirtisi),

• Bellek zayıflaması (hafıza bozukluğunun belirtileri),

• Anksiyete (gerginlik),

• Titreme (tremor),

• Tat alma duyusunda bozulma (disguzi belirtileri),

• Duymada güçlük (işitmede bozukluğunun belirtisi),

• Görme bozuklukları (görmede bozukluk, bulanık görme, çift görme belirtileri),

• Kulak çınlaması,

• Kabızlık, ağızda yaralar (stomatit (ağız içinde iltihap) belirtileri),

• Dilde şişme kızarma ve ağrı (glossit (dil iltihabı) belirtileri),

• Besinleri boğazdan mideye taşıyan yemek borusunda bozukluk (özofagusbozukluğu),

• Özellikle yemekten sonra üst karın ağrısı (intestinal diyafram hastalığı belirtisi),

• Çarpıntı,

• Göğüs ağrısı,

• Kaşıntılı, kırmızı ve yanma hissi olan döküntü (egzema belirtileri),

• Deri üzerinde oluşan kızarıklık (eritem),

10 / 11

Saç dökülmesi (alopesi),

• Kaşıntı (prurit),

• İdrarda kan tespit edilmesi (hematüri).

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahele gerekebilir.

Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Bu yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz.

FEVERE'yi birkaç haftadan daha uzun süre kullanırsanız, gözden kaçan yan etkilerin görülmediğinden emin olunması açısından düzenli kontroller için doktorunuzugörmelisiniz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz .


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınızyan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonunatıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)„ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerekkullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkısağlamış olacaksınız.

5. FEVERE'nin saklanması

FEVERE'yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Şişe veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra FEVERE'yi kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz FEVERE'yi kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:


Gensu Pharma İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. Turgut Özal Bulvarı Karagül İş Merkezi D.Blok No:84/120 Fındıkzade-Fatih / İstanbul

Üretici:


Kim-Pa İlaç Lab. Tic. Ltd. Şti. Hadımköy Mah. Hamit Kaplan Sok. No:9 Arnavutköy/İSTANBUL

Bu kullanma talimatı 25.04.2017 tarihinde onaylanmıştır.ıı / ıı

İlaç Bilgileri

Fevere 25 Mg/ml Oral Çözelti

Etken Maddesi: Diklofenak Potasyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.