Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Delix Plus 10mg/12,5 Mg Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIDELIX PLUS 10 mg / 12,5 mg tablet Ağızdan alınır.

•Etkin maddeler.

10 mg ramipril ve 12,5 mg hidroklorotiyazid

•Yardımcı maddeler

: Hidroksipropilmetilselüloz, Mikrokristalize selüloz, prejelatinizemısır nişastası, kırmızı demir oksit, sarı demir oksit, sodyum stearil fumarat

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. ilaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksekveya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. DELİXPLUS nedir ve ne için kullanıhr?


2. DELİXPLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. DELİXPLUS nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. DELİXPLUS'ın saklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. DELİX PLUS nedir ve ne için kullanılır?

• DELİX PLUS kan basıncınm düşürülmesine yardımcı olan iki farklı etkin madde (ramipril vehidroklorotiyazid) içeren bir ilaçtır.

Bu etkin maddelerden ramipril Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörleri (ADE İnhibitörleri) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir.

Şu şekilde çalışır:

• Vücudunuzun kan basıncını yükselten madde üretimini azaltmak

• Kan damarlarınızı gevşetmek ve genişletmek

• Kalbinizin vücudunuza kan pompalamasını kolaylaştırmak

Diğer etkin madde olan hidroklorotiyazid ise, tiyazid sınıfından idrar söktürücü (diüretik) ilaçlar grubuna aittir. Böbrekler üzerine etki ederek, idrara çıkma sıklığını arttırır ve bu yolla kanbasıncını düşürür. Her iki maddenin tansiyon düşürücü etkileri birbirini tamamlamaktadır.

• DELİX PLUS Tablet, 28 tablet içeren blister ambalajda kullanıma sunulmuştur. Turuncurenkli, oblong, her iki yüzeyi çentikli, ikiye bölünebilen tablettir. Piyasada DELİX PLUS2,5mg/12,5 mg tablet, DELİX PLUS 5mg/25 mg tablet ve DELİX PLUS 10 mg/25 mg tabletadlı, 28 çentikli tablet içeren diğer formları da bulunmaktadır

• DELİX PLUS, iki etkin maddenin birbirini tamamlayan tansiyon düşürücü etkilerindenyararlanmanın gerektiği yüksek kan basıncı (esansiyel hipertansiyon) tedavisindekullanılmaktadır. Doktorunuz size DELİX PLUS'ı, ilacın içerdiği iki etkin maddenin birbirinitamamlayan etkilerinden yararlanarak, tansiyonunuzu düşürmek için reçete etmiştir.

2. DELIX PLUS 'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerDELİX PLUS 'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.

Eğer;

• Ramipril ya da ADE inhibitörlerinden birine veya hidroklorotiyazide ya da tiyazidgrubundan diğer idrar söktürücülere veya tablet bileşiminde yer alan yardımcımaddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise alerjik reaksiyon belirtileri arasındakızarıklık, yutma veya nefes alma problemleri ve dudak, yüz, boğaz veya dil şişmesiolabilir),

• Yetişkinlerde bir çeşit uzun süreli (kronik) kalp yetmezliği hastalığının tedavisinde,kullanılan bir ilaç olan sakubitril/valsartan kullandıysanız veya kullanmaya devamediyorsanız,

• Daha önce anjiyoödem (belirtiler arasında kaşıntı, kurdeşen (ürtiker), elde, ayakta veboğazda kırmızı lekeler, boğaz ve dilde şişlik, göz ve dudak çevresinde şişme, nefes almave yutma zorluğu olabilir) geçirdiyseniz,

• Şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa,

• Diyalize giriyorsanız veya herhangi bir tip kan filtrasyonu yaptırıyorsanız. Kullanılanmakineye göre DELİX PLUS sizin için uygun olmayabilir.

• Böbreklerinize gelen kan akımını azaltacak bir damar darlığı gibi böbrek problemlerinizvarsa,

• Vücudunuzda tuz dengesiyle ilgili belirgin bir bozukluk varsa (potasyum, sodyum veyakalsiyum düzeylerinde düşme gibi),

• Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa,

• Şeker hastalığı (diyabet) ya da böbrek yetmezliğiniz varsa ve aliskiren isimli yüksektansiyon ilacını kullanıyorsanız,

DELİX PLUS'ı ilaç ile beraber

• Şeker hastasıysanız ve buna bağlı böbrek bozukluğunuz varsa,anjiyotensin reseptör antagonisti içeren tansiyon düşürücü birkullanmayınız.

• Anormal düşük veya stabil olmayan bir tansiyonunuz varsa ,

• Hamileyseniz,

• Bebeğinizi emziriyorsanız

DELİX PLUS kullanmayınız.

DELİX PLUS'ın çocuklarda kullanımıyla ilgili yeterli deneyim bulunmamaktadır. DELİX PLUS çocuklarda kullanılmamalıdır.

DELİX PLUS 'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.

DELİX PLUS ile tedavi devamlı tıbbi gözetim gerektirir.

Eğer;

Tedavi sırasında yüz, kol veya bacaklar, dudaklar, dil veya boğazda şişme, solunum güçlüğü, çarpıntı ve yutma güçlüğü (anjiyoödem) veya karın ağrısı (ağrıyla beraber bulantıveya kusma da olabilir) ortaya çıkması halinde; tedaviyi hemen kesiniz ve size en yakınhastanenin acil servisine başvurunuz

Şiddetli tansiyon yüksekliğiniz varsa. Doktorunuz tedavinin başlangıç döneminde sizi yakından takip etmek isteyebilir.

Kalp yetmezliğiniz varsa. Doktorunuz tedavinin başlangıç döneminde sizi yakından takip etmek isteyebilir.

Daha önceden, üfürüm veya blok gibi, kalp veya kalp kapakçıklarıyla ilgili herhangi bir sorununuz olduysa. Doktorunuz tedavinin başlangıç döneminde sizi yakından takip etmekisteyebilir.

Kalp, karaciğer veya böbrek problemleriniz varsa dikkatli kullanmanız gerekir.

Daha önce diüretiklerle (idrar söktürücü ilaçlar) tedavi gördüyseniz. Doktorunuz tedavinin başlangıç döneminde sizi yakından takip etmek isteyebilir.

Kusma veya ishal nedeniyle vücudun su kaybetmesi ya da tuzun ileri derecede kısıtlandığı bir diyet uygulanması nedeniyle ortaya çıkmış, tuz dengesiyle ilgili sorunlarınız olduysa(sodyum veya potasyum düzeylerinde yükselme veya düşme gibi).

Kanınızdaki sodyum seviyelesini düşürebilecek ilaç kullanıyorsanız veya halihazırda sodyum düşüklüğünüz varsa ve özellikle de yaşlı iseniz doktorunuz sodyum seviyelerinikontrol etmek için düzenli kan testleri isteyebilir.

Kalp veya beyin damarlarınızda daralmaya veya tıkanmaya bağlı olarak kan akımıyla ilgili bir sorun varsa. Doktorunuz tedavinin başlangıç döneminde sizi yakından takip etmekisteyebilir.

İleri yaştaysanız. Doktorunuz tedaviye başlamadan önce böbrek işlevlerinizi değerlendirmek isteyebilir.

Böbreklerinizle ilgili bir sorununuz varsa. Doktorunuz DELİX PLUS'ı reçetelemeden önce böbrek işlevlerinizi değerlendirecek ve tedavi sırasında da sizi izlemeye devam edecektir.Böbreklerle ilgili sorunlarınız varsa, doktorunuzun ilacın dozunu yeniden ayarlamasıgerekebilir.

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan anjiyotensin reseptör antagonisti (AIIRA) ya da aliskiren içeren ilaçlarla birlikte kullanıyorsanız tek başına kullanıma göre tansiyondüşüklüğü (hipotansiyon), kanda potasyum seviyesinde artış (hiperkalemi) ve böbrekfonksiyonunda azalma riskine ait kanıtlar bulunmaktadır. Bu ilaçların birlikte kullanımıönerilmez.

mTOR inhibitörleri (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç olan temsirolimus, organ nakli reddini önlemede kullanılan ilaçlar olan everolimus ve sirolimus), şeker hastalığıtedavisinde kullanılan bir ilaç olan vildagliptin, neprilisin (NEP) inhibitörleri (örn. ishaltedavisinde kullanılan bir ilaç olan rasekadotril) veya uzun süreli kalp yetmezliğindekullanılan bir ilaç olan sakubitril/ valsartan gibi ciddi bir alerjik reaksiyon olan anjiyoödemriskini arttıran ilaçlar kullanıyorsanız (Sakubitril/valsartan için “DELİX PLUS'ı aşağıdakidurumlarda KULLANMAYINIZ” bölümüne bakınız).

Geçmişte hidroklorotiyazid alımını takiben solunum veya akciğer sorunları (akciğerlerde iltihaplanma veya sıvı dahil) yaşadıysanız. DELİX PLUS'ı aldıktan sonra herhangi birşiddetli nefes darlığı veya nefes almada zorluk yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alınız.

Eğer arı ve böcek sokmasına karşı alerjiyi azaltma amacıyla tedavi görüyorsanız Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız (veya hamile iseniz) mutlaka doktorunuza söyleyiniz.DELİX PLUS'ın hamilelikte kullanımı bebeğe ciddi zararlar verebilir (bkz. Hamilelikbölümü).

Doku hücrelerinin aralarındaki boşlukları dolduran esnek yapılı bir protein olan kolajenin yapısına girdiği dokuları ilgilendiren Lupus veya skleroderma gibi bir hastalığınız varsa.Doktorunuz, özellikle birlikte böbrek problemleriniz de varsa ve başka ilaçlarkullanıyorsanız, kan ve idrar takibi yapmak isteyebilir.

• Doktorunuz tedavi sırasında kan sodyum, potasyum, kalsiyum, ürik asit ve glukozdüzeylerinizin düzenli olarak takip edilmesini ve vücudunuzu enfeksiyonlara karşı koruyanbeyaz kan hücrelerinin sayısında muhtemel bir düşüşü tespit edebilmek için kan testleriisteyebilir.

• Ameliyat olmanız veya size anestezi uygulanması gerekirse, doktorunuza veya dişhekiminize DELİX PLUS kullandığınızı söyleyiniz; tedavinizin aldığınız ilaca uygunşekilde değiştirilmesi gerekebilir.

• Görmede azalma veya göz ağrısı yaşarsanız. Bunlar, gözün vasküler tabakasında sıvıbirikmesi (koroidal efüzyon) veya gözünüzdeki basınç artışı (glokom) belirtileri olabilir veDELİX PLUS alındıktan sonraki saatler ila haftalar içinde ortaya çıkabilir. Bu, tedaviedilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. Daha önce penisilin veya sülfonamidalerjiniz varsa, bu durumu geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir. DELİX PLUStedavinize son vermeli ve uygun tıbbi yardımı almalısınız.

Ani tansiyon düşmesi durumunda kalpte veya beyinde iskemi olma riski olan hastalarda tedavinin ilk aşaması özel tıbbi gözetim gerektirir.

Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında beklenmedik bir cilt lezyonu geçirirseniz. Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, bazı cilt ve dudakkanseri tiplerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskini artırabilir. DELİX PLUS'ı kullanırkencildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyetten koruyun.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

DELIX PLUS 'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

DELİX PLUS kullanımı sırasında alkol alımı baş dönmesine ve sersemlik hissine yol açabilir. DELİX PLUS kullanırken ne kadar alkol alabileceğiniz konusunda sorularınız var ise doktorunuzadanışınız. Çünkü DELİX PLUS'ın kan basıncını düşürücü etkisini alkol artırabilir.

Besinler DELİX PLUS'ın emilimini etkilemez. Tabletleri, yemekler sırasında veya yemekten önce ya da sonra, yeterli miktarda sıvı ile (1 bardak su ile) doktorunuzun önerdiği miktarda yutunuz.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız (veya hamile iseniz) mutlaka doktorunuza söyleyiniz.

İlacı kullanırken etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanılması gerekir.

Hamile iseniz kesinlikle DELİX PLUS kullanmayınız çünkü hamilelik süresince kullanım bebeğinize zarar verebilir.

DELİX PLUS kullanırken hamile kalırsanız hemen doktorunuza söyleyiniz. Planlanan hamilelik öncesinde uygun alternatif bir tedaviye geçiş yapılmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile oldugunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirme sırasında DELİX PLUS ile tedavi edilmeniz gerekiyorsa, bebeği az miktarda anne sütüne geçen ramiprilden korumak için, süt vermeyi bırakmanız gerekir.

Emzirme döneminde DELİX PLUS'ı kullanmamalısınız.

Araç ve makine kullanımı

Bazı yan etkiler (örneğin, baş dönmesi gibi kan basıncında düşme belirtileri) konsantre olma ve tepki verme yeteneğinizi bozabilir. Bunlar, bu yeteneklerin özellikle önemli olduğu durumlarda(örneğin bir araç veya makine kullanma) bir risk oluşturur. DELİX PLUS alırken başınızdönebilir. Bu, DELİX PLUS almaya başladığınızda veya daha yüksek bir doz almayabaşladığınızda daha olasıdır. Böyle bir durumda araç veya herhangi bir alet veya makinekullanmayınız.

DELİX PLUS 'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

DELİX PLUS içeriğindeki yardımcı maddelere karşı duyarlılığınız yoksa bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

DELİX PLUS'ın etkisini azaltabileceğinden aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz:

• Ağrı ve yangıyı azaltmak için kullanılan ibuprofen ve indometazin, aspirin gibi ilaçlar(non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ'ler))

• Düşük kan basıncı, şok, kalp bozukluğu, astım veya alerji tedavisi için kullanılan efedrin,noradrenalin ve adrenalin gibi ilaçlar. Doktorunuz kan basıncınız ölçmek isteyecektir.

Birlikte kullanıldığında yan etkilerin görülme olasılığı artabileceğinden, aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz:

• Sakubutril/valsartan -yetişkinlerde bir çeşit uzun süreli (kronik) kalp yetmezliğini tedavietmek için kullanılır (“DELİX PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ”bölümüne bakınız)

• Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan anjiyotensin reseptör antagonisti (AIIRA) ya daaliskiren içeren ilaçlar (tek başına kullanımına göre tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon),kanda potasyum seviyesinde artış (hiperkalemi) ve böbrek fonksiyonu değişiklikleriaçısından riski artırır)

• Ağrı ve yangıyı azaltmak için kullanılan ibuprofen ve indometazin, aspirin gibi ilaçlar(non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'ler))

• Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar (kemoterapi)

• Nakil sonrası organ reddini önlemek için kullanılan siklosporin gibi ilaçlar

• Düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (protein ve yağlardan oluşan bileşimler) ayrıştırılmasıile dekstran sülfatın kullanımı gibi kanın negatif yüklü yüzeylerle temasına yol açan vücutdışında yapılan tedaviler

• Furosemid gibi diüretikler (idrar söktürücüler)

• ACTH (böbreküstü bezlerini tedavi etmek için kullanılır)

• Amfoterisin B (mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır)

• Kanınızdaki potasyum miktarını artıran spironolakton, triamteren, amilorid, potasyumtuzları ve enfeksiyon tedavisinde tek başına ya da sülfametaksazol ile beraber kullanılantrimetoprim ve heparin (kan inceltici) gibi ilaçlar

• Yangı tedavisinde kullanılan prednizolon gibi steroid ilaçları

• Allopurinol (kanınızdaki ürik asit miktarını düşürmek için kullanılır)

• Prokainamid (kalp ritim bozuklukları için)

• Kortikosteroidler, karbenoksolon, büyük miktarlarda meyan kökü, müshiller (uzun sürelikullanımda) ve idrarla potasyum kaybettirici diğer ajanlar: Kan potasyum düzeyinin düşmeriski artar.

Digitalis içeren kalp ilaçları (örn. digoksin): Tuz dengesindeki değişiklikler sonucu (örn. kan potasyum ve magnezyum düzeylerinin düşmesi) digitalisin zehirli olma durumu(toksisite) riski artar.

Metildopa (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç): Hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin yıkımı) meydana gelebilir.

Ağızdan uygulanan iyon değiştiriciler (örn. kolestiramin): Hidroklorotiyazidin emilimi azalır.

Kolestiramin (kanınızdaki yağ miktarını azaltmak için)

Kürar tipi kas gevşeticiler: Kas gevşetici etki kuvvetlenebilir ve daha uzun süreli olabilir. Karbamazepin (sara hastalığı tedavisinde kullanılır).

Rasekadotril (ishale karşı kullanılır)

Neprilisin (NEP) inhibitörleri (kalp yetmezliği tedavisinde kullanılır)

Kan basıncını düşürebilen diğer ilaçlarla (örn.nitratlar, trisiklik antidepresanlar, anestezikler, akut alkol alımı, alfuzosin, doksazosin, prazosin, tamsulosin, terazosin)kullanımda tansiyon tansiyon düşüklüğü riskinin artması beklenir.

DELİX PLUS ile etkileşime girebileceğinden aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz:

• Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ağız yoluyla kullanılan şeker düşürücüler ve insülingibi ilaçlar (DELİX PLUS tedavisi sırasında kan şekeri düzeylerinizi yakından takipediniz)

• DELİX PLUS ile birlikte vildagliptin (ağız yoluyla kullanılan bir şeker düşürücü) ya datemsirolimus, everolimus, sirolimus gibi (kanser ve organ nakli tedavisinde kullanılır)ilaçlar kullanıyorsanız, anjiyoödem (yüz, dudaklar, gözler veya boğazda şişme) gelişmeriski artabilir.

• Lityum (ruh sağlığı problemleri için kullanılır). DELİX PLUS, kanınızdaki lityummiktarını artırabilir. Doktorunuz kanınızdaki lityum miktarını yakından takip etmekisteyecektir.

• Kinin (sıtma tedavisinde kullanılır)

• İyot içeren ilaçlar (radyolojik görüntüleme işlemlerinde kullanılır)

• Penisilin (iltihap giderici ilaç)

• Ağızdan alınan kan inceltici ilaçlar (varfarin gibi)

Laboratuvar ve tanı testleri üstündeki etkisi:

Paratiroid fonksiyon testleri: Hidroklorotiyazid böbreklerden kalsiyum geri emilimini uyarır kan kalsiyum düzeyinin yükselmesine neden olabilir. Paratiroid fonksiyon testlerini yaparken budurum göz önünde bulundurulmalıdır.

Eğer anti-doping testine giren bir sporcuysanız, DELİX PLUS bu testte pozitif bir sonuç verebilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. DELIX PLUS nasıl kullanılır?• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

DELİX PLUS'ı doktorunuzun size söylediği şekilde kullanmaya özen gösteriniz. Sorularınız olur ise doktorunuza ve eczacınıza danışınız.

Hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) tedavisinde, doktorunuz tansiyonunuz kontrol altına alınıncaya kadar alacağınız miktarı ayarlayacaktır. Alabileceğiniz en yüksek DELİX PLUSgünlük dozu 1 tablet DELİX PLUS 10 mg/12,5 mg'dır.

• Uygulama yolu ve metodu:

DELİX PLUS ağızdan alınır.

Günlük dozu, sabah tek doz olarak alınız.

Tabletleri her gün aynı saatte alınız. Tabletlerinizi her gün aynı saatte almanız, kan basıncınız üzerinde en iyi etkiyi elde etmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda, tabletleri ne zaman alacağınızıhatırlamanıza da yardımcı olacaktır.

Tabletleri yemek sırasında veya yemekten önce ya da sonra yeterli miktarda sıvı ile ile doktorunuzun önerdiği miktarda bütün olarak yutunuz. Tabletleri çiğnememeli veyaezmemelisiniz.Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

• Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı:

DELİX PLUS, 18 yaş altı ergenler ve çocuklarda kullanılmaz.

Yaşlılarda kullanım:Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliğiAğır böbrek yetmezliği:

DELİX PLUS böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Ciddi böbrek yetmezliğiniz varsa veya diyalize giriyorsanız bu ilacı kullanmayınız.

Orta derecede böbrek yetmezliği:

Orta derecede böbrek yetmezliği durumunda DELİX PLUS'ın dikkatli kullanılması gerekir. Doktorunuz bu durumda dozu azaltabilir veya tedaviye ara verebilir.

Karaciğer yetmezliğiAğır karaciğer yetmezliği:

Ağır karaciğer yetmezliğiniz varsa DELİX PLUS'ı kullanmayınız.

Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliği:

Hafif ila orta derecede karaciğer yetmezliğiniz varsa DELİX PLUS'ı kullanmayınız.

İdrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız:

Doktorunuzun tavsiyelerine göre, DELİX PLUS 10 mg/12,5 mg tedavisine başlamadan en az 2-3 gün veya daha uzun bir süre önce, kullandığınız idrar söktürücü ilacı kesmeniz veya en azındandozunu azaltmanız gerekir.

İlacın kesilmesi mümkün değilse, doktorunuz tedavinize en az DELİX dozuyla (günde ^ DELİX 2,5 mg) başlayacaktır. Başlangıçtaki günlük doza sonradan yapılacak değişikliklerde, DELİXPLUS 5 mg'ın 1/2 tablet fazlası olması önerilir.

Eğer DELİX PLUS 10 mg/12,5 mg'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla DELİX PLUS kullandıysanız:

Doktorunuzu bilgilendiriniz veya size en yakın hastaneye gidiniz. Hastaneye giderken araç kullanmayınız, birinin yardımı ile hastaneye ulaşınız veya ambulans çağırınız. Yanınıza ilacınızınkutusunu alınız, böylece doktorunuz ne kadar ilaç aldığınız hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Doz aşımı aşırı tansiyon düşüklüğü, kalp atım sayısının aşırı azalması, kalpte ritim bozuklukları, şuur bulanıklığı ve komaya kadar ilerleyen belirtilerle kendini gösterir.

DELİX PLUS'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.DELİX PLUS'ı kullanmayı unutursanız:

Eğer tek doz DELİX PLUS'ı almayı unutursanız, bir sonraki normal dozu zamanında alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.DELİX PLUS ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

DELİX PLUS tedavisini doktorunuzun onayı olmadan bırakırsanız, tedavinin yararlı etkileri ortadan kalkabilir ve tansiyonunuz yeniden yükselebilir.

Doktorunuza danışmadan DELİX PLUS tedavisine ara vermeyiniz veya tedaviyi sonlandırmayız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi DELİX PLUS' ın da, içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkileri olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, DELİX PLUS'ı kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Kaşıntı ve döküntü ile birlikte yutma ve nefes almayı güçleştirebilen yüzde, dudaklarda veboğazda şişme. Bu DELİX PLUS tablete karşı ciddi bir alerjik reaksiyonun belirtisi olabilir.

Döküntü, ağızda yaralar, mevcut deri hastalığının kötüleşmesi, deride kızarıklık, su toplanmasıya da soyulmayı içeren şiddetli deri reaksiyonları (Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermalnekroliz ya da eritema multiforme gibi).

• Alerji sonucu yüz ve boğazda şişme: Çok istisnai olarak, alerji sonucu yüz ve boğazda şişmedenkaynaklanan hava yolu tıkanıklığı ölümcül sonuç verebilmektedir; sedef hastalığına benzeyen birtür deri hastalığı (psöriaziform dermatit).

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin DELİX PLUS'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Kalp atımında hızlanma, düzensiz ya da hızlı kalp atımı (çarpıntı), göğüs ağrısı, göğüste sıkışmaya da kalp krizi veya felç gibi daha ciddi sorunlar.

• Nefes darlığı ya da 2-3 gün süren öksürük ateşi ve az acıkma hissi (Bunlar iltihaplanma dahilakciğer hastalığı belirtisi olabilir).

• Deride kolay berelenme, kanamanın normalden uzun sürmesi, kanama belirtisi (dişeti kanaması),deride mor noktalar, deride lekelenme ya da normalden daha kolay enfeksiyon gelişmesi, boğazağrısı, ateş, yorgunluk, baş dönmesi, deride solukluk. Bunlar kan ya da kemik iliği ile ilişkilisorunların belirtisi olabilir.

• Sırtınıza da vuran şiddetli mide ağrısı. Bu pankreas iltihabı (pankreatit) belirtisi olabilir.

• Ateş, titreme, yorgunluk, iştahsızlık, mide ağrısı, bulantı, deride ve gözlerde sararma (sarılık).Bunlar karaciğer iltihabı (hepatit) ya da karaciğer hasarı belirtisi olabilir.

•Yüksek basınç nedeniyle gözünüzde görmede azalma veya ağrı (gözün damar katmanlarında sıvı birikmesi (koroidal efüzyon) veya akut açı kapanması glokomu)

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Seyrek: 1.000 hastanın birinden az , fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Diğer yan etkiler:

Yaygın

Baş ağrısı, halsiz ve yorgun hissetme

Baş dönmesi (DELİX PLUS almaya başladığınızda veya daha yüksek bir doz almaya başladığınızda daha olasıdır.)

Kuru öksürük, bronş iltihabı

Kanınızda şeker miktarının artması. Şeker hastalığınız (diyabet) varsa, bu şeker hastalığınızı daha da kötüleştirebilir

Kanınızda ürik asit veya yağ miktarının artması (kolesterol)

Ağrılı, kırmızı ve şiş eklemler (gutun şiddetlenmesi)

Yaygın olmayan

Şişliğin eşlik ettiği veya etmediği deri döküntüsü (makülopapüler döküntü)

Sedef hastalığına benzeyen bir tür deri hastalığı (psöriaziform dermatit)

Yüzde kızarma, bayılma, özellikle hızlı bir şekilde ayağa kalktığınızda veya oturduğunuzda oluşabilen hipotansiyon (anormal derecede düşük kan basıncı)

Denge problemleri (vertigo)

Cildinizde uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, yanma veya sürünme gibi kaşıntı ve olağandışı cilt hisleri (parestezi)

Titreme

Tat kaybı veya tat almada değişiklik Uyku problemleri

Normalden daha depresif, endişeli , daha gergin veya ürkek hissetmek Burun kanıklığı, sinüslerinizin iltihabı (sinüzit), nefes darlığıDiş etlerinde iltihaplanma (gingivit), ağızda şişlik,

Kırmızı, kaşıntılı, şişmiş veya sulu gözler Kulak çınlaması

Bulanık görme dahil olmak üzere görme bozuklukları Saç dökülmesiGöğüs ağrısıKas ağrısı

Kabızlık, mide veya bağırsak ağrısı, sindirim bozuklukları Sindirim sisteminde iltihaplanma (gastrit)

Hazımsızlık veya mide bulanması Gün içinde normalden daha fazla idrar çıkarmakNormalden daha fazla terlemek ve susamış hissetmekİştah kaybı veya azalması (anoreksi), daha az acıkmış hissetmeDüzensiz ya da hızlı kalp atımı, çarpıntı

Şişmiş kollar ve bacaklar. Bu, vücudunuzun normalden daha fazla su tuttuğunun işareti olabilir (periferik ödem).

Ateş

Erkeklerde geçici iktidarsızlık

Kanda kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin veya trombositlerin sayısında veya hemoglobin miktarında azalmaTaşlı safra kesesi iltihabı

Karaciğerinizin ve pankreasınızın çalışma biçiminde değişiklikler; sarılık, karaciğer enzimlerinde ve/veya bilirubinde (alyuvarların yıkımı sonucunda oluşur) artış

Akut böbrek yetersizliği dahil olmak üzere böbreklerde çalışma bozukluğu, kanınızdaki üre ve kreatininde (kasların yıkımı sonunda oluşur) artışKanınızdaki potasyum miktarında azalma

Çok seyrek

Mide bulantısı, ishal veya mide yanması Kırmızı şişmiş dil veya ağız kuruluğu

Kusma, aftöz stomatit (ağız boşluğundaki yangılı durum), üst karın ağrısı Kanınızdaki potasyum miktarında artış

Akut solunum sıkıntısı (belirtiler şunları içerir: Şiddetli nefes darlığı, ateş, halsizlik ve kafa karışıklığı).

Bilinmiyor

Kemik iliği yetersizliği, agranülositoz (beyaz kan hücreleri sayısında azalma) dahil olmak üzere kandaki parçalı hücre sayısında azalma (nötropeni)

Sıvı eksikliği sonucu olarak kanda koyulaşma ve akışkanlığında azalma (hemokonsantrasyon)

Kalp krizi

Zihin karışıklığı durumu, huzursuzluk, dikkat bozuklukları (konsantrasyon sorunları) Parmaklar ve ayak parmaklarının soğukta renk değiştirmesi ve ısınırken karıncalanma veyaacı hissi. Bu Raynaud fenomeni olabilir.

Erkeklerde meme büyümesi Kan pıhtılarıİşitme bozukluğuGöz kuruluğu

Nesnelerin sarı renkli gözükmesi (ksantopsi)

Vücutta su kaybı (dehidrasyon)

Yanağınızda şişlik, ağrı ve kızarıklık (tükürük bezi iltihabı)

Karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkan “bağırsak anjiyoödemi” olarak adlandırılan bağırsağınızda şişlik oluşumu

Beyne giden damarların tıkanması sonucu oluşan felç ve beyne giden damarların geçici tıkanması sonucu oluşan geri dönüşümlü bir tür felç dahil olmak üzere beyine gidendamarların tıkanması

Ciddi sıvı eksikliği kapsamında kanın pıhtılaşması sonucu damar tıkanıklığı (tromboz), kan damarlarının daralması (vasküler stenoz), kan dolaşımının azalması (hipoperfüzyon -perfüzyon bozukluklarının alevlenmesi), kan damarlarında iltihaplanma (vaskülit)

Güneşe veya ışığa her zamankinden daha duyarlı olmak

Üst deride içi sıvı dolu kesecikler oluşumuyla ortaya çıkan bir grup deri hastalığı (pemfigus, pemfigoid ya da likenoid)

Sedef hastalığının şiddetlenmesi,

Pul pul dökülme ile seyreden iltihaplı bir tür deri hastalığı (eksfolyatif dermatit)

Ciltte kabarıklık veya kızartı (ekzantem) veya mukozada kızarıklık ve kabartı (enantem) Ciltte pullanmayla kendini gösteren bir hastalık (lupus eritematozus)

Ciltte şiddetli pullanma veya soyulma, kaşıntılı, yumrulu döküntü veya yüzünüzde veya alnınızda kırmızı döküntü gibi diğer cilt reaksiyonları (Stevens-Johnson sendromu, toksikepidermal nekroliz ya da eritema multiforme)

Deri döküntüsü (kurdeşen) veya deride morarma Cildinizde lekeler ve soğuk el ve ayaklar (ekstremiteler)

Tırnak sorunları (örneğin, bir tırnağın yatağından gevşemesi veya ayrılması)

Yüksek basınç nedeniyle gözünüzde görmede azalma veya ağrı (gözün damar katmanlarında sıvı birikmesi (koroidal efüzyon) veya akut açı kapanması glokomu, akut miyop)

Kas-iskelet sertliği veya çenenizi hareket ettirememe (tetani)

Kaslarınızda zayıflık veya kramplar Erkeklerde veya kadınlarda cinsel istek azalması

İdrarda kan. Bu bir böbrek probleminin (interstisyel nefrit) belirtisi olabilir.

İlaca bağlı ani aşırı duyarlılık tepkileri, vücutta bağışıklığı sağlayan hücrelerde (antinükleer

antikorlarda) artış

İdrarda normalden daha fazla şeker

Kanınızda beyaz kan hücrelerinin sayısında artış (eozinofili)

Kanınızda kan hücresi sayısında azalma (pansitopeni)

Kanınızdaki sodyum, kalsiyum, magnezyum ve klorür gibi tuzların miktarında değişiklik Konsantre idrar (koyu renkli), hasta hissetme veya hasta olma, kas krampları, uygunsuzADH (anti-diüretik hormon) salgılanmasına bağlı olabilecek kafa karışıklığı venöbetler. Bu belirtilere sahipseniz en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.

Akut karaciğer yetmezliği, sarılık, karaciğerde hasar

Önceden mevcut olan proteinürinin (idrarda protein tespit edilmesi) kötüleşmesi, iştahsızlık, aşırı susama, kusma ile seyreden böbrek iltihabıPankreas enzimlerinde artış, pankreas iltihabı (pankreatit)

Tepkilerde yavaşlama veya bozulma Koku alma biçiminde değişiklik

Nefes almada zorluk veya astımın kötüleşmesi (bronkospazm)

Aşırı duyarlılık zatürresi (alerjik alveolit)

Kalbe bağlı sebeplerden olmayan akciğer ödemi Cilt ve dudak kanseri (melanom dışı cilt kanseri).

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda, hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileriwww.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonunu tıklayarak ya da 0 800 31400 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'nebildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliğihakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. DELİX PLUS 'ın saklanması

DELİXPLUS 'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonraDELİXPLUS'ı kullanmayınız. Son kullanma tarihi kutu üstünde belirtilen ayın son günüdür.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd. Şti.

Şişli-İstanbul

Üretim yeri:


Sanofi İlaç San. ve Tic A.Ş.

Lüleburgaz-Kırklareli

Bu kullanma talimatı../../.... tarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Delix Plus 10mg/12,5 Mg Tablet

Etken Maddesi: Ramipril/hidroklorotiyazid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Epi-no 250 Mg 50 Film Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.