Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Veldepyon 450 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIVELDEPYON 450 mg uzatılmış salımlı tablet

Ağızdan alınır.

•Etkin madde:Bupropion hidroklorür

•Yardımcı maddeler:Polivinil alkol, gliseril dibehenat, etil selüloz, povidon, makrogol,metaakrilik asit etil ekrilat kopolimer dispersiyon (Eudragit L30 D-55), silikon dioksit,trietil sitrat, metilen klorür, izopropil alkol, amonyum klorür, avisel (PH102),magnezyum stearat, Opadry 85F18422 White, su.Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlacınız hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. VELDEPYON nedir ve ne için kullanıhr?


2. VELDEPYON kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. VELDEPYON nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. VELDEPYON'nun saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.•l^tHdoau3ı0filmta^eiy1çf(rİnllffİfPYfi/PVDC'l1Sfolyo!belisiers :ambalaj\arJleriufiancımeaoau3ı0filmta^eiy1çf(rİnllffİfPYfi/PVDC'l1Sfolyo!belisiers :ambalaj\arJleriufiancımea


er

Belge Do

sunulmaktadır.


ciye.gov.tr/sagl]



• VELDEPYON, diğer antidepresanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir.VELDEPYON beyinde bulunan ve duygudurumunuzu düzene soktuğuna inanılannoradrenalin ve dopamin adlı kimyasal maddelerle etkileşime girerek çalışır.

• VELDEPYON, majör depresif bozukluk tedavisinde kullanılır.

2. VELDEPYON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerUYARI:

Antidepresanların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımının, intihar düşünce ya da davranışlarını arttırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavininbaşlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde,hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranışdeğişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedaviedicilerle yakinen izlenmesi gereklidir. VELDEPYON'nun 18 yaşın altındaki hastalardakullanım endikasyonu yoktur.

VELDEPYON sigarayı bırakma tedavisinde endike değildir. Fakat bupropion içeren diğer ilaçlar endikedir. Bupropion kullanan hastalarda depresyon, intihar düşüncesi, intihargirişimi ve intihar eylemi dahil, fakat bunlarla sınırlı olmayan, ciddi nöropsikiyatrik olaylarbildirilmiştir. Bazı vakalarda semptomlar sigarayı bırakan hastalardaki nikotin yoksunluğusemptomları nedeniyle karmaşık hale gelebilmektedir. Depresif duygu durumu nikotinyoksunluğunun belirtisi olabilir. Sigarayı ilaçsız bırakma girişiminde bulunan hastalardaseyrek olarak intihar düşüncesi de dahil olmak üzere depresyon raporlanmıştır. Bununlaberaber bu semptomların bazıları sigara içmeye devam eden bupropion alan hastalarda dagörülmüştür.

Bupropion kullanan tüm hastalar, davranış değişikliği, saldırganlık, ajitasyon, depresif duygu durumu, intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar eylemi dahil nöropsikiyatriksemptomlar için gözlemlenmelidir. Önceden varolan psikiyatrik hastalıkların kuvvetlenmesive intihar eylemi gibi durumların yanı sıra yukarıdaki semptomlar da bupropion içeren diğerilaçlar kullanarak sigarayı bırakmayı deneyen hastalarda pazarlama sonrası deneyimlerdebildirilmiştir. Bu semptomlar bildirildiğinde, vakaların çoğu bupropion içeren diğer ilaçlarıkullananlarda, fakat bazıları bupropion içeren diğer ilaçların tedavisinin sona erdirilmesinitakiben görülmüştür. Bu olaylar, önceden bilinen psikiyatrik hastalığı olan ve olmayanhastalarda görülmüştür; bazıtarı^iasipsdkiyatpiık hastfelığınukötüleştiği görülmüştür. Şizofreni,

Doğrulama Kodu: lZW56SHY3M0FyS3k0SHY3ZW56ZlAxS3k0 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebyi

bipolar bozukluk, majör depresif bozukluk gibi ciddi psikiyatrik hastalıkları olan hastalar

VELDEPYON'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• VELDEPYON'a, bupropiona veya VELDEPYON'nun diğer bileşenlerindenherhangi birine karşı alerjiniz varsa• Bupropion içeren başka bir ilaç kullanıyorsanız,

• Size sara hastalığı (epilepsi) tanısı konduysa, veya daha önce nöbet geçirdiyseniz,

• Beslenme bozukluğunuzvarsa veya dahaönce olduysa,

• Genellikle çok fazla alkol alıyorsanız,

alkol almayı yeni bıraktıysanız veyabırakmak üzereyseniz,

• Güçlü yatıştırıcı veya yatıştırıcı ilaç kullanmayı yakın zamanda bıraktıysanız

veyabu ilaçları almayı VELDEPYON kullandığınız sırada bırakacaksanız,

• Son 14 gün içinde depresyon tedavisinde kullanılan linezolid etken maddeliantibiyotik dahil, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) adı verilen başka ilaçlaraldıysanız,

......... Bu belge

• Beyin tümörünüz varsa,

bupropion içeren diğer ilaçların pazarlama öncesi çalışmalarında yer almamışlardır.

Bupropion içeren diğer ilaçlar ile sigarayı bırakmayı deneyen hastalar, aileleri ve bakıcıları, hasta için atipik olan ajitasyon, saldırganlık, depresif duygu durumu ya da davranış veyadüşünce değişikliği fark edilirse ya da hastada intihar düşüncesi gelişirse veya intiharteşebbüsünde bulunursa, bupropion içeren diğer ilaçların kullanımının bırakılması ve derhaldoktoruna ulaşılması konusunda uyarılmalıdır. Birçok pazarlama sonrası vakada, bupropioniçeren diğer ilaçlar bırakıldıktan sonra semptomların kaybolduğu bildirilmiştir. Fakat bazıvakalarda semptomlar devam etmiştir; bu nedenle semptomlar kaybolana kadar takibindevamı ve destekleyici bakım sağlanmalıdır.

Bupropion içeren diğer ilaçların sigarayı bırakmadaki riskleri ile kullanımının getireceği yararlar değerlendirilmelidir. Plaseboyla karşılaştırıldığında, upropiyon içeren diğer ilaçlarınsigaradan uzak kalma olasılığını 6 aya kadar arttırdığı gösterilmiştir. Sigarayı bırakmanınsağlık açısından yararları hemen görülmeye başlar ve çok önemlidir.


' Ciddi karaciğer problemleriniz varsa,Bunlardan herhangi biri sizde mevcut ise VELDEPYON kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışınız.VELDEPYON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

VELDEPYON kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Çocuklar ve ergenler:

VELDEPYON 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.

18 yaşından küçük çocuklar antidepresan ilaçlar ile tedavi edildiğinde intihar düşünce ve davranış riskinde artış söz konusudur.

Yetişkinler:

Aşağıdaki durumlarda nöbet ihtimali daha yüksektir:

VELDEPYON'ın yaklaşık her 1000 kişiden 1'inde nöbetlere (sara krizi, tutarık) neden olduğu gösterilmiştir. Aşağıda listelenen durumların görüldüğü kişilerde buy an etkiningörülme olasılığı daha yüksektir. Tedaviniz sırasında nöbet (sara krizi, inme) geçirirsenizVELDEPYON kullanmayı bırakınız, daha fazla ilaç almayınız ve doktorunuza danışınız.

• Antipsikotikler (şizofreni, psikotik depresyon gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisindekullanılan ilaçlar), antidepresanlar (ruhsal çöküntüye karşı kullanılan ilaçlar),antimalaryaller (sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar), tramadol (şiddetli ağrılarıntedavisinde kullanılır), teofilin (astım ve bronşların daralması rahatsızlıklarınıntedavisinde kullanılır), sistemik steroidler (romatizma, alerji, iltihap dahil birçokhastalıkla kullanılan ilaçlar), kinolonlar (enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar) vesedatif etkili antihistaminiklerle (uyku, sersemlik etkisi olan alerji tedavisinde kullanılanilaçlar) tedavi görüyorsanız (bunlar, nöbet eşiğini düşürdüğü bilinen ilaçlardır),

• Düzenli olarak, fazla miktarda alkol alıyorsanız,

• Diyabet hastasıysanız ve insülin veya hap kullanıyorsanız,

• Ciddi bir kafa travması geçirdiyseniz,

• Uyarıcı ilaçlar (stimülanlar) veya iştah baskılayan (anorektik) ürünler kullanıyorsanız.

Bipolar bozukluğunuz (ruhsal durumdaki zıt yönlü değişiklikler) varsa,

VELDEPYONbir atak geçirmenize neden olabilir.

Depresyon için başka ilaçlar kullanıyorsanız,

bu ilaçların BUPRAPRAN ile birlikte kullanılması potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir durum olan serotonin sendromuna yolaçabilir (bu bölümdeki “Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” başlığına bakınız).

Ciddi karaciğer veya böbrek sorunlarınız varsa veya 65 yaşın üzerindeyseniz,

sizde yan etkilerin görülme olasılığı daha yüksektir.

Eğer yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, VELDEPYON'ı kullanmadan önce yeniden doktorunuza danışınız.İntihar düşünceleri ve depresyonunuzun kötüleşmesi

:

Eğer depresyondaysanız, kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme düşüncelerine sahip olabilirsiniz. Antidepresanlara ilk olarak başladığınızda bu düşüncelerde artış olabilir;çünkü bu ilaçların etki göstermeye başlaması biraz zaman alacaktır. Bu süre genellikle ikihaftadır ama bazen daha uzundur.

Aşağıdaki durumlar söz konusuysa böyle düşüncelere sahip olma olasılığınız daha yüksektir:

• Eğer daha önce kendinizi öldürme veya kendinize zarar verme düşüncelerine sahipolduysanız,

• Eğer genç bir yetişkinseniz. Klinik çalışmalardan elde edilen veriler; bir antidepresanlatedavi edilmiş, psikiyatrik tıbbi durumların olduğu 25 yaşından küçük yetişkinlerdeintihar davranışı riskinin arttığını göstermiştir.

Eğer herhangi bir zamanda kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme düşünceleriniz olduysa,

doktorunuzla konuşunuz ya da hemen bir hastaneye gidiniz.

Bir akrabanıza ya da yakın bir arkadaşınıza depresyonda olduğunuzu söylemeniz faydalı olabilir

ve onlardan bu kullanma talimatını okumalarını isteyebilirsiniz. Onlara,depresyonunuzun ağırlaştığını düşünüp düşünmediklerini ya da davranışınızdakideğişikliklerden endişelenip endişelenmediklerini size söylemelerini isteyebilirsiniz.

Yüksek kan basıncı ve VELDEPYONl

e lektronik imza ile imzalanmıştır.

Belge Do

VELDEPYON, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalığı olanlarda dikkatle kullanılmalıdır.

VELDEPYON kullanan bazı hastalarda kan basıncında tedavi gerektiren bir yükselme olur. Bu durum, daha önce hipertansif (kan basıncı yüksek) olan veya olmayan hastalardagözlemlenmiştir. Tedavi başlangıcında özellikle tedavi öncesi hipertansiyonu (yüksek kanbasıncı) olan hastalarda kan basıncı ölçülmeli ve izlenmelidir. Kan basıncında klinik olarakanlamlı yükselme gözlendiğinde VELDEPYON tedavisine son verilmesi düşünülmelidir.Eğer halihazırda yüksek kan basıncınız varsa, bu daha da kötüleşebilir. Bu durumungerçekleşme olasılığı, sigarayı bırakmanıza yardımcı olması için nikotin bantlarıkullanıyorsanız daha yüksektir.

Eğer yüksek kan basıncı öykünüz varsa

doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

VELDEPYON'nun yiyecek ve içecek ile kullanılması

VELDEPYON, aç ya da tok karnına alınabilir.

Bazı kişiler VELDEPYON kullandıkları sırada alkole karşı daha duyarlı olduklarını fark etmişlerdir. Doktorunuz VELDEPYON kullanırken alkol (bira, şarap veya sert içkiler)almamanızı veya çok az almanızı önerebilir. Ancak çok fazla alkol alıyorsanız, hemenbırakmayınız, bu riskli olabilir.

VELDEPYON kullanmaya başlamadan önce alkol kullanma konusunu doktorunuza danışınız.Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuz önermediği sürece, VELDEPYON kullanmayınız.

Bazı çalışmalarda, VELDEPYON kullanan annelerin bebeklerinde özellikle kalp kusurları olmak üzere doğum kusurları riskinde artış rapor edilmiştir. Bu kusurların, VELDEPYONkullanımına bağlı olup olmadığı bilinmemektedir.

VELDEPYON kesinlikle gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. VELDEPYON kullanıldığı süre boyunca uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer emziriyorsanız, doktorunuza danışınız. Emzirme sırasında VELDEPYON kullanmamalısınız, çünkü ilaç anne sütüne geçebilir.

Araç ve makine kullanımı

VELDEPYON gözlerinizin kararmasına veya sersemlemenize yol açarsa, araç veya makine kullanmayınız.

VELDEPYON'nun içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Uyarı gerektiren yardımcı madde bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Son 14 gün içinde depresyon tedavisinde kullanılan monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) adı verilen başka ilaçlar (selejilin, moklobemid gibi) adı verilen başka ilaçlaraldıysanızveya bu ilaçları kullanıyorsanız, VELDEPYON kullanmadan öncedoktorunuza danışınız

, VELDEPYON tedavisine başlanabilmesi için aradan en az 14 güngeçmiş olmalıdır.

Kendi satın aldıklarınız da dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç, bitkisel ilaç veya vitamin kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız veya kullanmayıplanlıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

Doktorunuz VELDEPYONdozunu değiştirebilir veya ilaçlarınızda bir değişiklik yapmanızı önerebilir.

Bazı ilaçları VELDEPYON ile birlikte almayınız^gö

tülme riskini artırabilir. Aşağıda

bazı örnekler sıralanmıştır, ancak bu tam bir liste değildir.

Aşağıdaki durumlarda nöbet geçirme riski her zamankinden daha yüksek olabilir.

• Depresyon veya diğer zihinsel hastalıklar için ilaçlar alıyorsanız

(depresyon içinsitalopram, diğer mental hastalıklar için haloperidol),

•teofilin alıyorsanız,

•tramadol alıyorsanız,

• Yatıştırıcı ilaçlar alıyorsanız veya VELDEPYON kullanırken bu ilaçları kullanmayıbırakacaksanız

(başta diazepam olmak üzere benzodiazepinler) (ayrıca bu bölümünbaşındaki “VELDEPYON'ı aşağıdaki durumlarda kullanmayınız” başlığına bakınız),

• Sıtmaya karşı ilaçlar alıyorsanız

(meflokin veya klorokin gibi),

• Kilonuzu veya iştahınızı kontrol etmek amacıyla uyarıcılar veya başka ilaçlaralıyorsanız

(amfetamin, dekstroamfetamin içeren ilaçlar gibi)

• “Kinolon”

denilen antibiyotiklerden kullanıyorsanız,

• Steroidkullanıyorsanız (ağızdan veya enjeksiyon yoluyla),

• Uyuklama haline sebep olabilecek bazı antihistamik ilaç (loratadin) alıyorsanız,

• Diyabet için ilaçkullanıyorsanız.

Bu saydıklarımızın herhangi biri sizin için geçerliyse, VELDEPYON almadan önce doktorunuzla konuşunuzAşağıdaki durumlarda diğer yan etkilerin ortaya çıkma olasılığı her zamankinden fazla olabilir:

• Depresyon için başka ilaçlarveya diğer zihinsel hastalıklar için başka ilaçlaralıyorsanız

, VELDEPYON, depresyontedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile etkileşim gösterebilir ve sizde zihinsel durumdeğişiklikleri (örneğin; endişeli hissetme (ajitasyon), var olmayan şeyleri görme veyaduyma (halüsinasyonlar), koma) ve 38 °C'nin üzerindeki vücut sıcaklığı, kalp atımhızında artış, düzensiz kan basıncı gibi diğer etkiler ve tepkilerin abartılması, kas sertliği,koordinasyon eksikliği ve/veya mide-bağırsak belirtileri (örneğin; bulantı, kusma, ishal)ortaya çıkabilir (serotonin sendromu).

Belge DofnParkiffls0n\has]lalığ(iıiçEnoitaçatj:yor.sân^ (levod^pa,Tamantad^nv/a;yaQrfepadrin),giik-titck-ebys

•816

(karbamazepin, fenitoin, fenobarbital),

• Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar alıyorsanız

(siklofosfamid, ifosfamid,tamoksifen gibi),

• Başlıca felç gelişimini önlemek veya kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılantiklopidin veya klopidogrel alıyorsanız,

• Bazı beta - blokörlerikullanıyorsanız,

• Kalp ritmi düzensizlikleri nedeniyle bazı ilaçlaralıyorsanız,

• Sigarayı bırakmanıza yardımcı olması için nikotin bantları kullanıyorsanız.

Bu saydıklarımızın herhangi biri sizin için geçerliyse, VELDEPYON almadan önce doktorunuzla konuşunuz.

Aşağıdaki durumlarda VELDEPYON'nun etkisi azalabilir:

•ritonavir ya da efavirenz

alıyorsanız.

Bu durum sizin için geçerliyse doktorunuzla konuşunuzdoktorunuz karar vermeden VELDEPYONdozunu arttırmayınız,

VELDEPYON aşağıdaki durumlarda diğer ilaçların etkisini azaltabilir:

• Meme kanseri için tamoksifen kullanıyorsanız,

Bu durum sizin için geçerliyse doktorunuzla konuşunuz.

Depresyon tedavinizde değişiklik yapılması gerekebilir.

• Kalbiniz için digoksin kullanıyorsanız,

Bu durum sizin için geçerliyse doktorunuzla konuşunuz.

Doktorunuz digoksin dozunun ayarlanmasını gerekli görebilir.

İdrar testleri üzerindeki etki


VELDEPYON, başka ilaçların tespitinde kullanılan bazı idrar testleri ile etkileşime girebilir. İdrar testi yaptırmanız gerekiyorsa, doktorunuza VELDEPYON kullandığınızı söyleyiniz.

T-v1111•1• •• Bu belge, güvenli el^tronik im^ileriopal^i^tııv i i

Belge ıBuflla£da9u:l.t.

nce ı

konuşunuz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. VELDEPYON nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar

VELDEPYON'ı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Belirtilen dozlar genel dozlardır, ancak doktorunuzun önerisi size özel olacaktır. Emin değilsenizdoktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Daha iyi hissetmeye başlamanız için bir süre gerekebilir.

İlacın tam etkisini gösterebilmesi bazen haftalar veya aylar alabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeyebaşladığınızda doktorunuz, depresyonun tekrar ortaya çıkmasını önlemek içinVELDEPYON kullanmaya devam etmenizi önerebilir. Doktorunuzla konuşmadan önceVELDEPYON almayı kesmeyiniz veya kullandığınız dozu azaltmayınız.

VELDEPYON'ı ne kadar süre ile kullanacağınıza yalnızca siz ve doktorunuz birlikte karar verebilirsiniz. Herhangi bir iyileşme görebilmeniz için haftalar veya aylar gerekebilir.İlacınızı ne kadar süre ile kullanacağınızı belirlemek için doktorunuz ile düzenli olarakbelirtilerinizi konuşunuz. Daha iyi hissetmeye başladığınızda doktorunuz, depresyonuntekrar ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, VELDEPYON'ı kullanmaya devam etmeniziönerebilir. Doktorunuzla konuşmadan önce VELDEPYON kullanmayı bırakmayınız veyakullandığınız dozu azaltmayınız.

VELDEPYON ilacın yavaş salınmasını sağlayan kaplama ile çevrilidir. Dışkınızda tablet şekline benzeyen bu kaplamayı görebilirsiniz. Bu durum normaldir. Vücudunuzdan geçeniçi boş kaplamadır.

Uygulama yolu ve metodu:

•Tabletleri bütün olarak yutunuz.

Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya parçalamayınız.

• VELDEPYON bazen alışılmadık şekilde kokar. Bu normaldir, tabletlerinizi her zamankigibi almaya devam ediniz.

• Tabletleri günde 1 defa ve

sabahları alınız

. Gece yatmaya yakın uykusuzlukyapabileceği için almayınız.

Değişik yaş grupları Çocuklarda kullanım:

VELDEPYON'nun 18 yaşından küçük çocukların tedavisinde kullanılması tavsiye edilmez. 18 yaşından küçük çocuklar antidepresan ilaçlar ile tedavi edildiğinde intihar düşünce vedavranış riskinde artış söz konusudur.

Yaşlılarda kullanım (65 yaş üstü):

Yaşlılarda önerilen doz günde 1 kez 150 mg olduğu için, uygun doz içeren VELDEPYON 150 mg kullanılması önerilir.

Özel kullanım durumları Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilen doz günde bir kez 150 mg olduğu için, uygun doz içeren VELDEPYON 150 mg kullanılması önerilir.

Hafif ve orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda önerilen doz günde bir kez 150 mg olduğu için, uygun doz içeren VELDEPYON 150 mg kullanılması önerilir. Şiddetlikaraciğer yetmezliği olan hastalarda VELDEPYON kullanılmamalıdır.

Eğer VELDEPYON'nun etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla VELDEPYON kullandıysanız:

VELDEPYON'dan, kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


4. bölümde listelenen olası belirtilere ek olarak, çok fazla sayıda tablet alırsanız uyuşukluk,bilinç kaybı veya hızlı/düzensiz kalp atışları belirtileri gösterebilirsiniz ve kriz veya nöbetgeçirme riskiniz artabilir doktorunuza ne yapmanız gerektiğini sorunuz veya bir an önce enyakın hastanenin acil servisine başvurunuz.

VELDEPYON'u kullanmayı unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


Eğer bir doz almayı unutursanız, bir sonraki tableti almanız gereken zamanda almak için

bekleyiniz.

BU BELGE, GÜVENIL ELEKTRONIK IMZA ILE IMZALANMıŞTıR.

VELDEPYON ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:

Doktorunuza danışmadan VELDEPYON kullanmayı bırakmayınız veya kullandığınız dozu azaltmayınız.

Doktorunuz tedaviyi ne zaman bırakacağınıza karar verecektir, böylece aniden bırakıldığında görülebilecek istenmeyen etkiler engellenebilir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, VELDEPYON'nun içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa VELDEPYON kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.Krizler veya nöbetler

VELDEPYON kullanan yaklaşık olarak her 1000 kişiden 1'i kriz yani nöbet veya kasılma riski altındadır. Bunun gerçekleşme ihtimali, ilacı çok fazla alıyorsanız, belli ilaçlarkullanıyorsanız veya normalden daha yüksek kriz riski taşıyorsanız daha fazladır. Sizin içingeçerli olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşunuz.

Kriz geçirirseniz,Daha fazla tablet almayınız.Alerjik reaksiyonlar

Bazı kişilerde VELDEPYON'a karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

• Kabarabilen ve küçük hedefler gibi görünen deri döküntüsü (etrafında koyu bir halka olandaha soluk bir alanla çevrilmiş merkezi koyu noktalar = eritema multiforme) (çok seyrek(10.000 hastanın 1'inden az) görülebilir.)

• Özellikle ağız, burun, gözler ve genital bölgenin etrafında olmak üzere, kabarcıkların vesoyulan derinin görüldüğü yaygın döküntü (Stevens-Johnson sendromu) (Çok seyrek(10.000 hastanın 1'inden az) görülebilir.)

•Alışılmadık şekilde hırıltılı solunum veya nefes alıp vermede zorluk (Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az) görülebilir.)

• Göz kapaklarında, dilde veya dudaklarda şişme (Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az)görülebilir.)

• Kaslarda veya eklemlerdffiağpıd(Ç0kıiseyffiekii(l^û0ııhaıslan^n 1'inden az) görülebilir.)


• Baygınlık veya kendinden geçme (Çok seyrek (10.000 hastanın 1 'inden az) görülebilir.) ^

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer sizde bu durumlar görülüyorsa, sizin VELDEPYON'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Bu durumda daha fazla tablet almayınız. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanıza gerek olabilir.

Herhangi bir alerjik reaksiyon bulgusu görürseniz

derhal doktorunuz ile iletişime geçiniz. Daha fazla tablet almayınız.

Alerjik reaksiyonlar uzun bir süre devam edebilir.Lupus deri döküntüsü veya lupus belirtilerinde kötüleşme

Sıklığı bilinmiyor: VELDEPYON kullanan hastalardan elde edilen mevcut verilerden hareketle sıklığı tahmin edilemiyor.

Lupus, deriyi ve diğer organları etkileyen bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır:

•Eğer VELDEPYON kullanırken lupus alevlenmeleri, deri döküntüsü veyalezyonları (özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde) yaşarsanız derhal doktorunuzlagörüşünüz çünkü tedavinizin durdurulması gerekebilir.Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis

Sıklığı bilinmiyor: VELDEPYON kullanan hastalardan elde edilen mevcut verilerden hareketle sıklığı tahmin edilemiyor.

Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis belirtileri, iltihaplı sivilce/kabarıklık bulunan döküntüyü içerir.

•Eğer iltihaplı sivilce/kabarıklık bulunan döküntünüz varsa derhal doktorunuzlagörüşünüz çünkü tedavinizin durdurulması gerekebilir.Diğer yan etkiler:

Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanınuİ'iin.denazgerülebilirk imzalanmıştır.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın

• Uyumada zorluk. VELDEPYON'u sabah saatlerinde aldığınızdan emin olunuz.

• Baş ağrısı,

• Ağız kuruması,

• Hasta hissetme kusma

Yaygın

• Ateş, baş dönmesi, kaşıntı, terleme ve deri döküntüsü (bazen alerjik reaksiyona bağlıolarak),

• Titreme, ürperme, kuvvetsizlik, yorgunluk, göğüs ağrısı,

• Saldırgan olma veya kaygılı hissetme

• Karın ağrısı veya kabızlık, tat almada değişiklik, iştah kaybı (anoreksi),

• Bazen şiddetli olabilen tansiyon (kan basıncı) yükselmesi, ateş basması

• Kulaklarda çınlama, görme bozuklukları,

Yaygın olmayan

• Depresyon hissi (“2. VELDEPYON'I kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler”bölümüne bakınız.)

• Konfüzyon (Kafa karışıklığı),

• Kalp atış hızında artış (taşikardi).

• Kilo kaybı

Seyrek

• Nöbetler

Çok seyrek

• Çarpıntı, baygınlık

• Seyirme, kas tutulması, kontrol edilemeyen hareketler; yürüme veya koordinasyondazorluk

• Huzursuz, tedirgin, saldırgan, agresif hissetme, garip rüyalar, karıncalanma veyauyuşma, hafıza kaybı

• Karaciğer enzimlerinin yükselmesi veya hepatit nedeniyle oluşabilen ciltte veya

gözlerin akında sararma (sarılık); hepatit . ,

BuDeige, güvemreleKtroniK imza ile imzalanmıştır.

^du:JZW56SHY3M0FyS3k0SHY3,ZW56ZlAxS3k0 ^ Belge Takip AdresiTıttps-//wwwTurkıye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Şıddeılı aferjik reaksıyorilar; eldem ve kas agmarınm epik ettiği dokünm,

• Kan şekeri seviyelerinde değişiklik,

• Her zamankinden daha sık veya daha seyrek idrar yapma

• Hayatı tehdit edici olabilen ve ağız ve vücudun diğer bölümlerini etkileyebilen ciddideri döküntüleri

• Sedef hastalığında kötüleşme (kalınlaşan kırmızı deri alanları)

• Kendini gerçek dışı veya garip hissetme (depersonalizasyon); var olmayan şeylerigörmek ve duymak (hallüsinasyonlar), gerçek olmayan şeyleri hissetme veyabunların varlığına inanma (delüzyon), şiddetli şüphecilik (paranoya)

• İdrar kaçırma, istemsiz idrar yapma (ürüner inkontinans)

Bilinmiyor

• VELDEPYON kullanırken veya tedavi bitiminden kısa zaman sonra kendine zararverme veya öldürme düşüncesi (“2. VELDEPYON'I kullanmadan önce dikkatedilmesi gerekenler” bölümüne bakınız).

Bu tip düşünceleriniz varsa derhaldoktorunuzla konuşunuz veya bir hastaneye başvurunuz.

• Gerçekle bağlantının kopması ve sağlıklı bir şekilde düşünememe veya kararverememe (psikoz); diğer belirtiler var olmayan şeyleri görme veya duyma(halüsinasyon) ve/veya bunların varlığına inanma (delüzyon) durumlarını içerebilir.

• Kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma (anemi), beyaz kan hücreleri sayısındaazalma (lökopeni), kan pulcukları sayısında azalma (trombositopeni).

• Kandaki sodyum seviyesinde azalma (hiponatremi).

• VELDEPYON ve depresyon tedavisi için kullanılan başka ilaçlar (örneğin;paroksetin, sitalopram, essitalopram, fluoksetin ve venlafaksin) birliktekullanıldığında zihinsel durum değişiklikleri (örneğin; endişeli hissetme (ajitasyon),var olmayan şeyleri görme veya duyma (halüsinasyonlar), koma) ve 38 °C'ninüzerindeki vücut sıcaklığı, kalp atım hızında artış, düzensiz kan basıncı gibi diğeretkiler ve tepkilerin abartılması, kas sertliği, koordinasyon eksikliği ve/veyamidebağırsak belirtileri (örneğin; bulantı, kusma, ishal) (serotonin sendromu)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması



Herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi"

-•


ikonuna tıklayarak doğrudan Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirebileceğiniz gibi, 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını dakullanabilirsiniz.

Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. VELDEPYON'nun saklanması

VELDEPYON'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra VELDEPYON'u kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Reçete ile satılır.Ruhsat sahibi:

ADEKA İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

55020 - İlkadım/ SAMSUN

Üretim yeri:

Santa Farma İlaç Sanayii A.Ş.

GEBKİM 41455 Dilovası/Kocaeli

Bu kullanma talimatı 11.10.2023 tarihinde onaylanmıştır.


1

VELDEPYON nedir ve ne için kullanılır?

• VELDEPYON, 450 mg bupropion hidroklorür içerir.

• VELDEPYON, beyaz ile beyaza yakın renkte, kaplı, kenarları eğimli, oval şekillitabletler halindedir.

İlaç Bilgileri

Veldepyon 450 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Bupropion Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.