Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti Kullanma Talimatı

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti Steril

Damar içine kullanılır

Etkin madde:

anhidrit içerir.

Her 100 mL içinde 5 gram dekstroz monohidrata eşdeğer 4,545 g dekstroz

Yardımcı madde:Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti nedir ve ne için kullanıhr?


2. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti kullanmadan önce dikkatedilmesi gerekenler


3. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti'nin saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti nedir ve ne için kullanılır?

• MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti dekstroz adı verilen vücudunenerji gereksinimi için gerekli olan bir şekeri içeren, steril (mikropsuz), damar içi yoldankullanılan bir çözeltidir.

• Çözelti dışında plastikten bir dış kılıf olan plastik bir torba içindedir ve çözeltiler 50, 100,150, 250, 500 ya da 1000 mililitre hacminde olabilir. Toplar damarlar içine plastik bir boruyardımıyla uygulanır.

• MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti vücudun susuz kalması(dehidratasyon) durumunun tedavisinde vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmasında işeyarar. Ayrıca vücuttan kaybedilen ya da ağız yolundan yeterli düzeyde alınamayan şekerleriyerine koyarak vücudun enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamak amacıyla da kullanılır

• MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti, konsantre formda bulunan bazıdamar içi uygulamaya uygun ilaçların damar içine uygulanmadan önce seyreltilmesiamacıyla da kullanılmaktadır.

2. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti kullanmadan önce dikkatedilmesi gerekenler

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti birçok hastada emniyetli bir ilaçtır. Ancak kalbiniz, böbrekleriniz, karaciğeriniz veya akciğerlerinizde sorunlar varsa ya da şekerhastasıysanız doktorunuz bu ilacı size uygulamamaya karar verebilir.

Ayrıca bu çözelti, kan transfüzyonu ile birlikte, infüzyon öncesinde veya sonrasında aynı infüzyon setinden uygulanmamalıdır.

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

Kan şekeriniz normalden yüksekse (hiperglisemi)

Sizde kontrol altına alınmamış şeker hastalığı (diyabet) varsa

Vücudunuzdaki yapım-yıkım işlemlerinin yavaşlaması gibi durumlarda oluşabilen şekerlere karşı bir tahammülsüzlük varsa

Vücudunuz aşırı susuz kalmış ve bu durumu düzeltmek amacıyla büyük miktarlarda şekerli sıvı verilmesine bağlı olarak sizde bir koma (hiperozmolar koma) durumu gelişmişseVücudunuzdaki karbonhidratların yıkımı sonucu oluşan bir yan ürün olan laktikasitin düzeyleri artmışsa (hiperlaktatemi)

Mısır ya da mısır ürünlerine karşı aşırı duyarlılığınız (alerji) varsa

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'yi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

Sizde bir su zehirlenmesi durumu varsa

İdrar miktarının azalması ya da hiç idrar olmamasıyla seyreden ağır bir böbrek yetmezliği durumunuz varsaKalp yetmezliğiniz varsaAkciğer yetmezliğiniz varsa

• Beyin damarlarınızın ani olarak tıkanması veya kanaması sonucu sizde bir felç durumu (akutiskemik inme) oluşmuşsa

• Son 24 saat içinde kafanıza yönelik bir travma geçirmişseniz

• Kafa içi basıncınız yüksekseEğer,

• Bu ilaç size elektronik bir pompa aracılığıyla uygulanacaksa, torbanın tümüyleboşalmadan önce pompanın çalışmasının durmuş olduğuna dikkat edilmelidir.

Bu ilacın size uygulanırken kullanılan boruların (setlerin) 24 saatte bir değiştirilmesi önerilir. Ayrıca yalnızca torba sağlam ve sızdırmıyorsa, içindeki çözelti berraksa kullanılmalıdır.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti' nin yiyecek ve içecekle kullanımı:

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti damar yolundan uygulanan bir ilaçtır; yiyecek ve içeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.

Hamilelik:

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hamileyseniz ya da hamile olma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza derhal söylediğinizden emin olunuz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirme:

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Araç ve makine kullanımı:

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti ile tedaviniz sırasında araç ve makine kullanmak mümkün değildir. Tedaviden sonra günlük aktivitelerinize devam edebilir, araç vemakine kullanabilirsiniz.

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'nin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler:

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'nin içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

Reçetesiz alınan ilaçlar, aşılar ve bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç almayı planlıyorsanız, alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız lütfen doktorunuzabildiriniz

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti'sine ek olarak herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışınız.

Eğer sizde şeker hastalığı varsa, size bu ilaç verilmeyebilir ya da içine kandaki şekerinizi nötralize edecek bir ilaçla birlikte verilebilir.

Bu tedavi size uygulanmadan önce, kullanmakta olduğunuz reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı doktorunuza veya hemşirenize bildirmeniz önemlidir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


3. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• Sizin bu ilaca hangi miktarlarda ihtiyacınız olduğuna ve size ne zaman uygulanacağınadoktorunuz karar verecektir. Buna yaşınız, vücut ağırlığınız ve bu ilacın size uygulanmanedenine göre karar verecektir.

• Doktorunuz size ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça bu talimatları takip ediniz.

• İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

• Doktorunuz MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti ile tedavinizin nekadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz çünkü istenen sonucualamazsınız.

Uygulama yolu ve metodu:

Toplardamarlarınıza uygun bir plastik set aracılığıyla kullanılır.

Değişik yaş grupları Çocuklarda kullanımı:

Çocuklar için, doz ve uygulama setinin boyutuna uygulamayı öneren doktor tarafından karar verilir.

Yaşlılarda kullanımı:

Erişkinlerdeki gibi kullanılır.

Özel kullanım durumları Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği durumunda doktorunuz hastalığınızın şiddetine bağlı olarak bu ilacı size uygulamayabilir; uygulamaya karar verdiği durumlarda ise sizi uygulama sırasındadikkatle izleyecektir.

Eğer MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti kullandıysanız:

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'sini kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti' yi kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Bulunmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti de içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkilere yol açabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastaneninacil bölümüne başvurunuz:

• Yaygın ya da yerel bir kurdeşen (ürtiker) durumu, hırıltılı solunum, göğsünüzde sıkışma hissi, tansiyonunuzun düşmesi, yüksek ateş, hastalık hissi, midede ağrı ya datitreme/nezle benzeri belirtiler

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'ye karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanızagerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

Vücudunuzdaki sıvı miktarının azalması ve vücudunuzun susuz kalması (dehidratasyon) Kanınızdaki iyon adı verilen maddelerin (potasyum, magnezyum, fosfat vb)düzeylerinde azalmalarKan şekerinizde yükselme (hiperglisemi)

Dolaşan kan hacminin artması (hipervolemi)

İdrar miktarınızda artış

Uygulamanın yapıldığı bölgeden damar dışına sızma

Uygulamanın yapıldığı bölgenin çevresinde ağrı, kızarıklık, şişme Uygulamanın yapıldığı bölgede iltihaplanmaUygulamanın yapıldığı damarlarda tahriş

Uygulamanın yapıldığı bölgeden başlayarak toplardamarlar boyunca yayılan iltihaplanma Uygulamanın yapıldığı bölgeden başlayarak toplardamarlarınızı tıkayan pıhtıların oluşumu

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri

www.titck.gov.tr5. MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'nin saklanması

MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti'yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25oC'nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Tek kullanımlıktır. Kısmen kullanılmış torbalar saklanmamalı; uygulamanın yapıldığı sağlık kuruluşunun tıbbi atık prosedürlerine uygun olarak imha edilmelidir.

Her bir torbanın etiketinde son kullanma tarihi yazmaktadır. Bu tarih geçmişse size bu ilaç verilmeyecektir.

Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra MULTİFLEX %5 DEKSTROZ I.V. İnfüzyonluk Çözelti 'yi kullanmayınız.


Ruhsat Sahibi:


HAVER FARMA İlaç AŞ.

Akbaba Mah. Maraş Cad. No:52/2/1 Beykoz / İstanbul

Üretim Yeri:


Osel İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Akbaba Mah. Maraş Caddesi No: 52 Beykoz / İstanbul

Bu kullanma talimatı

18/09/2023

tarihinde onaylanmıştır.

AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR.

Kullanım öncesi çözelti kontrol edilmelidir.

Uygulama steril setlerle intravenöz yoldan yapılır.

Yalnızca berrak, partikülsüz ve ambalaj bütünlüğü bozulmamış ürünler kullanılmalıdır.

Uygulama seti ürüne iliştirildikten sonra uygulamaya en kısa sürede başlanmalıdır.

Torbada kalan havaya bağlı olarak meydana gelebilecek bir hava embolisini önlemek için, başka infüzyon sıvılarıyla seri bağlantı yapılmamalıdır.

Çözelti steril uygulama seti aracılığıyla aseptik teknik kullanılarak uygulanmalıdır. Sisteme hava girmemesi için uygulama setinden, kullanım öncesi sıvı geçirilmelidir.

Ek ilaçlar, aseptik koşullarda enjeksiyon ucundan bir iğne yardımı ile infüzyon öncesi ve sırasında katılabilir. Oluşan son ürünün izotonisitesi parenteral uygulama yapılmadan öncebelirlenmiş olmalıdır.

Hastaya uygulamadan önce eklenmiş ilacın çözeltiyle tümüyle karışmış olması gereklidir. Ek ilaç içeren çözeltiler, ilaç eklenmesinden hemen sonra kullanılmalıdır; daha sonra kullanılmaküzere saklanmamalıdır.

Çözeltiye ek ilaç katılması ya da yanlış uygulama tekniği, ürüne pirojen kontaminasyonuna bağlı ateş reaksiyonuna neden olabilir. Advers reaksiyon görülmesi durumunda infüzyona hemen sonverilmelidir.

Tek kullanımlıktır.

Kısmen kullanılmış çözeltiler saklanmamalıdır.

Kısmen kullanılmış torbalar yeniden hastaya uygulanan sistemlere bağlanmamalıdır.

MULTİFLEX torbayı açmak için:


Dikkat: Kullanım öncesine kadar dış torbasından çıkarılmamalıdır. İç torba ürünün steril kalmasını sağlar.


1. Dış ambalajın sağlamlığını ve sızıntı olup olmadığını kontrol ediniz; ambalaj hasargörmüşse kullanmayınız.

2. Koruyucu dış ambalajı yırtarak açınız.

3. Koruyucu ambalaj içindeki torbanın sağlam olup olmadığını sıkarak kontrol ediniz.

4. Torba içindeki çözeltinin berraklığını ve içinde yabancı madde içermediğini kontrol ediniz.

Uygulama hazırlıkları:


1. Torbayı asınız.

2. Uygulama ucundaki twist-off çevrilir.

3. Uygulama setinin spaykını, uygulama ucuna sıkıca batırınız. Çözeltinin hastayauygulanması için setin kullanım talimatına uyulmalıdır.

Ek ilaç ekleme:

Dikkat:Tüm parenteral çözeltilerde olduğu gibi, ürüne eklenecek tüm maddeler ürünle geçimli olmalıdır. Ürüne ekleme yapılacaksa, hastaya uygulamadan önce son karışımında geçimlilikkontrol edilmelidir.Uygulama öncesi ilaç ekleme:

1. Torbanın ilaç uygulama ucu dezenfekte edilir.

2. Eklenecek ilaç 19-22 gauge kalınlığında bir iğnesi olan enjektörle uygulanır

3. Çözelti ve içine eklenen ilaç iyice karıştırılır. Potasyum klorür gibi yoğun ilaçlarda torbanınuygulama çıkışına, yukarı pozisyondayken hafifçe vurularak ilacın çözeltiyle tümüylekarışması sağlanır.

Dikkat:

İçine ek ilaç uygulanmış torbalar saklanmamalıdır.

Uygulama sırasında ilaç ekleme:


1. Setin klempi kapatılır.

2. İlaç uygulama ucu dezenfekte edilir.

3. Eklenecek ilaç 19-22 gauge kalınlığında bir iğnesi olan enjektörle uygulanır.

4. Çözelti askısından çıkarılır ve ters çevrilir.

5. Bu pozisyondayken torbanın uygulama çıkışı ve enjeksiyon girişine hafifçe vurularak,çözelti ve ek ilacın karışması sağlanır.

6. Torbayı eski konumuna getirerek klemp açılır ve uygulamaya devam edilir.

İlaç Bilgileri

Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Dekstroz Monohidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Cofact 500 IU
  • Trotenil 20 Mg Film Kaplı Tablet
  • Multiflex Ermoloc Premiks 10 Mg/ml I.v. Infuzyon Icin 250 Ml Cozelti
  • Multiflex Linezosel 2mg/ml I.v. Infuzyon Cozeltisi
  • Multiflex Moxiflex 400 Mg/250 Ml Iv Inf. Cozeltisi
  • Multiflex 200/8 Mg 14 Sr Kapsül
  • Multiflex Tirosel 50 Mcg/ml Iv Inf. Icin Cozelti 1 Torba
  • Multiflex Premiks Dobuthaver 2000mcg/ml Steril Iv Infuzyon Cozeltisi (250ml,1 Torba)
  • Multiflex Premiks Dobuthaver 1000mcg/ml Steril Iv Infuzyon Cozeltisi (250ml,1 Torba)
  • Multiflex Premiks Dobuthaver 4000mcg/ml Steril Iv Infuzyon Cozeltisi (250ml,1 Torba)
  • Multiflex Levoflex 500 Mg/100 Ml Torba
  • Multiflex Ermoloc Premiks 10 Mg/ml I.v. Infuzyon Icin 250 Ml Cozelti
  • Multiflex Parasel 10 Mg/ml Iv Infuzyon Icin Cozelti (100 Ml)
  • Multiflex Linezosel 2mg/ml I.v. İnfüzyon Çözeltisi,300 Ml (10 Torba)
  • Multiflex Dopasel 800 Mcg/ml Iv İnfüzyon İçin Çözelti, 1 Adet
  • Multiflex Parasel 10 Mg/ml I.v. İnfüzyon İçin Çözelti, 100 Ml x 12 Torba
  • Multiflex Aclaver 5 Mg/100 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti, 1 Adet
  • Multiflex Magnezyum Sülfat 4 G/100 Ml I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 100 Ml
  • Multiflex Magnezyum Sülfat 40 G/1000 Ml I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 1000 Ml
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 50 Ml Setli
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 50 Ml Setsiz
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 100 Ml Setli
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 100 Ml Setsiz
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 150 Ml Setli
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 150 Ml Setsiz
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 250 Ml Setli
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 250 Ml Setsiz
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 500 Ml Setli
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 500 Ml Setsiz
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 1000 Ml Setli
  • Multiflex %5 Dekstroz I.v. İnfüzyonluk Çözelti, 1000 Ml Setsiz
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.