Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sustanon 250 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATISUSTANON 250 mg/mL enjeksiyonluk çözelti Steril

Kas içine enjeksiyon ile uygulanır.

Etkin madde.

Her bir mlL yağlı çözelti aşağıdakileri içerir:

Testosteron propiyonat 30 mg

Testosteron fenilpropiyonat 60 mg

Testosteron izokaproat 60 mg

Testosteron dekanoat 100 mg

Dört bileşenin tümü doğal testosteron hormonunun esterleridir. Her bir mL'deki toplam testosteron miktarı 176 mg'dır.

Yardımcı maddeler:

Enjeksiyonluk çözelti yer fıstığı yağı ve benzil alkol içerir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza, bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. SUSTANON nedir ve ne için kullanıhr?


2. SUSTANON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. SUSTANON nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. SUSTANON'un saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. SUSTANON nedir ve ne için kullanılır?

• SUSTANON etkin madde testosteronun (250 mg/mL) 4 farklı şeklini içeren derin kas içienjeksiyonluk berrak, açık sarı renkli bir çözeltidir. Her bir karton kutuda 1mL'lik 1 adetrenksiz cam ampul vardır.

• SUSTANON'un etkin maddeleri vücutta testosterona dönüşür. Testosteron androjen olarakbilinen doğal erkeklik hormonudur.

• Testosteron erkeklerde testislerde (er bezlerinde) üretilen ve normal büyüme, gelişme ve erkekcinsiyet organları ile ikincil erkek cinsiyet özelliklerinin gelişimi için gerekli olan doğalerkeklik hormonudur. Vücut kılları, kemik ve kas gelişimi için gerekli olup kırmızı kanhücrelerinin üretimini uyarır. Erkeklerde sesin kalınlaşmasını da sağlar.

• SUSTANON erişkin erkeklerde testosteron yetmezliğine bağlı çeşitli sağlık problemlerinde(erkekte hipogonadizm adı verilen durum) testosteronun yerine konması için kullanılır. Budurum iki ayrı kan testosteron seviyesi ölçümüyle ve düşük hormon düzeylerinin yol açtığıcinsel güçsüzlük, kısırlık, cinsel istek azlığı, depresif tavırlar ve kemik kaybı gibi belirtilerindahil olduğu klinik bulgularla da doğrulanmalıdır.

• SUSTANON kadından erkeğe transseksüellerde destekleyici tedavide de kullanılabilir.

2. SUSTANON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

SUSTANON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• prostat ya da meme kanseriniz var ise, daha önce geçirmiş iseniz ya da prostat veya memekanseri şüpheniz var ise,

• bu tıbbi ürünün etkin maddesine ya da yardımcı maddelerinden birine ya da daha fazlasına(“Etkin madde” ve “Yardımcı maddeler” bölümündeki bileşenlere bakınız) karşı aşırı

veya soyaya karşı aşırı duyarlılığınız varsa yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

duyarlılığınız (alerjiniz) varsa. Yer fıstığı (SUSTANON'un içeriğinde bulunan bazıbölümüne bakınız),

3 yaşından küçük çocuklarda,

hamileyseniz veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya emziriyorsanız (aşağıdaki “hamilelik” ve “emzirme” bölümlerine de bakınız).

SUSTANON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Herhangi bir erkekleşme belirtisi fark ederseniz (örneğin ses kalınlaşması veya vücut ve yüz kıllarında artış) derhal doktorunuza danışınız.

Testosteron gibi erkeklik hormonları ile tedavi özellikle yaşlı erkeklerde prostat bezinin büyümesine yol açabilir. Bu yüzden doktorunuz düzenli aralıklarla prostat bezinizi dijital rektalmuayene (DRE: makattan prostat muayenesi) ve prostata özgü antijen (PSA) için kan testleri ilekontrol edecektir.

Ayrıca düzenli aralıklarla kırmızı kan hücrelerinizin oksijen taşıma kapasitesi (hemoglobin) test edilecektir. Çok nadir olarak kırmızı kan hücresi sayısı komplikasyona yol açacak kadar artabilir.

Doktorunuz tedaviden önce ve tedavi esnasında testosteron kan seviyesini ölçtürmeli ve tam kan sayımı yaptırmalıdır. Kan testi sonuçlarına göre doktorunuz SUSTANON dozunuzu ayarlayabilir.

Diğer bazı durumlarda da tıbbi muayene gereklidir. Bu yüzden aşağıdakileri daha önce geçirdiyseniz, halihazırda bu hastalıklarınız varsa veya olmasından şüpheleniliyorsa bu ilacıkullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza söylemelisiniz:

• kemiklere doğru yayılmış meme kanseri

• böbrek veya akciğer kanseri

• kalp hastalığı

• böbrek hastalığı

• karaciğer hastalığı

• kan basıncı yüksekliği (yüksek tansiyon)

• şeker (diyabetes mellitus) hastalığı

• epilepsi (sara hastalığı)

migren baş ağrısı

• idrar yapma zorluğu gibi prostatla ilişkili şikayetler

• kan pıhtılaşması ile ilgili problemler - trombofili (kan pıhtılaşmasında tromboz riskini artıranbir bozukluk - kan damarlarında kan pıhtısı)

• damarlarda kan pıhtılaşması riskini artıran faktörler : önceden bir toplardamarda kanpıhtılaşması, sigara içme, aşırı kiloluluk (obezite), kanser, hareketsizlik, eğer birinci derecedenyakınlarınızda genç yaşta (örn: 50 yaş civarından küçük yaşlarda) bacakta, akciğerde ya dabaşka bir organda kan pıhtılaşması olduysa, yaşlanma

• kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır : bir bacakta ağrılı şişme veya deri renginde aniden değişme örn:solgunlaşma, kızarma veya mavileşme, ani nefes darlığı, kan gelmesine neden olabilecek aniaçıklanamayan öksürük, ani göğüs ağrısı, şiddetli baş dönmesi veya sersemlik, şiddetli mideağrısı, ani görme kaybı. Bunlardan biri ortaya çıkarsa acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Eğer aşağıdakilerin sizde olduğunu hissederseniz derhal doktorunuza söyleyiniz:

• kalp veya kan damarları ile ilgili problemleriniz olduğunu veya geçmişte kalp krizleri, inme yada akciğerlerinizde veya bacaklarınızda kan pıhtısı oluşumu gibi sorunlarınız olduysa.

Ağır kalp, karaciğer ve böbrek hastalığınız varsa SUSTANON ile tedavi vücudunuzda su tutulmasından kaynaklı ciddi sorunlara sebep olabilir; bu duruma bazen (konjestif) kalp yetmezliğide eşlik edebilir.

Yüksek kan basıncınız varsa ya da yüksek kan basıncı için tedavi görüyorsanız doktorunuza söyleyiniz; çünkü testosteron kan basıncınızın yükselmesine neden olabilir.

Uyku apneniz (uyku sırasında nefes almanın geçici olarak durması) varsa testosteron içeren ürünler durumu kötüleştirebilir. Bu konuda endişeniz varsa hekiminize söyleyiniz. Aşırıkiloluysanız ya da kronik akciğer hastalığınız varsa doktorunuz sizi daha fazla gözetim altındatutmayı gerekli görebilir.

Venöz Tromboembolizm (Toplardamar içi ^pıhtılaşma ve ^pıhtının atılması)


Testosteron içeren ilaçları kullanan hastalarda, Derin Ven Trombozu (yüzeyel olmayan toplardamarlarda pıhtı oluşumu (DVT)) ve Pulmoner Embolizmi (atılan pıhtının akciğerlereatılması (PE)) de içeren venöz tromboembolik olaylar pazarlama sonrasında raporlanmıştır. Uyluk,bacak ve ayaklarda ağrı, ödem, sıcaklık ve eritem (kılcal damarlarda kan toplanması sonucuderinin kızarması) bulgularını raporlayan hastalar DVT açısından, akut ani nefes darlığınıtanımlayan hastalar da PE açısından değerlendirilmelidir. Eğer venöz tromboembolik olaylardanşüphelenilir ise, testosteron tedavisi durdurulmalı ve uygun bir tedavi başlatılmalıdır.

Laboratuvar testleri


Testosteron seviyesi başlangıçta ve tedavi sırasında belirli aralıklarla gözlemlenmelidir. Normal sınırlarda testosteron seviyelerinin devamlılığını sağlamak için doz bireysel olarak doktortarafından düzenlenmelidir. Uzun süreli androjen tedavisi alan hastalarda; hemoglobin (alyuvar içioksijen taşıyan molekül) ve hematokrit (kanınızdaki kırmızı kan hücresi yüzdesi), karaciğerfonksiyon testleri ve lipit (kan yağı) profili gibi laboratuvar parametreleri düzenli olarakgözlemlenmelidir. Laboratuvarlar arasındaki farklar nedeniyle tüm testosteron ölçümleri aynılaboratuvarda yapılmalıdır.

Kardiyovasküler (kalp damar hastalıkları) riski


Şiddetli kalp, karaciğer veya böbrek yetmezliği ya da iskemik kalp hastalığı (kalp kasının oksijenlenmesinde yetersizlik) şikayeti olan hastalarda, testosteron ile tedavi; konjestif kalpyetmezliği ile birlikte ya da birlikte olmaksızın ödem ile karakterize olan şiddetli yan etkilereneden olabilir. Bu gibi durumda tedavi hemen sonlandırılmalıdır.

Erkeklerde testosteronu yerine koyma tedavisinin kardiyovasküler sonuçlarını değerlendirmek için uzun süreli klinik güvenlilik çalışmaları yürütülmemiştir. Bugüne kadar yapılan gözlemedayalı hastalık izlem ve karşılaştırmalı deneysel çalışmalarda testosteron kullanımı ile testosteronkullanılmaması karşılaştırıldığında, ölümcül olmayan miyokard infarktüsü (kalp krizi), ölümcülolmayan inme ve kardiyovasküler ölüm gibi majör önemli istenmeyen kardiyovasküler olaylar ileilgili riskin gösterilmesi yetersiz kalmıştır. Tamamı olmamakla birlikte bazı çalışmalar, erkeklerdetestosteronu yerine koyma tedavisi ile ilişkili artmış bir önemli istenmeyen kardiyovasküler olayriskini bildirmiştir. Testosteron içeren ilaçların kullanılmasına veya tedaviye devam edilmesinekarar verildiğinde, hastalar bu olası risk hakkında bilgilendirilmelidir.

Testosteron kan basıncında bir yükselmeye neden olabilir ve SUSTANON hipertansiyonu (kan basıncı yüksek olan) olan erkeklerde dikkatli kullanılmalıdır.

Tedaviniz esnasında doktorunuza söylemelisiniz:

• Kadından erkeğe bir transseksüel iseniz (cinsiyet değiştirmişseniz), tedaviye başlamadan öncepsikiyatrik muayene dahil özel bir değerlendirmeye tabi tutulmanız gerekmektedir.

•Kadından erkeğe bir transseksüel isenizÇocuklar ve ergenler

Bu ilacın çocuklar ve ergenlerdeki güvenlilik ve etkililiği tam olarak tayin edilmemiştir.

Testosteron uygulanması genellikle erken cinsel gelişime sebep olabilir ve büyümeyi kısıtlayabilir; bu nedenle çocuk ve ergenlerin tedavisinde doktorunuz özel bir gözetime ihtiyaçduyabilir (Bkz. Bölüm 4 “Çocuklar ve ergenler”).

Kan testleri etkilenebilir.

Kadından erkeğe transseksüellerde

, SUSTANON cerrahiyi de içeren tedavi programının bir parçası olarak verilebilir.

Bu uyarılar, geçmişteki, herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

SUSTANON'un yiyecek ve içecek ile kullanılması

Bu ilaç öğünler ve içecekler dikkate alınmadan enjekte edilebilir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile iseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız SUSTANON kullanmayınız (Bkz. bölüm 2 “SUSTANON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ”).

Erkeklerde SUSTANON kullanımı sperm oluşumunu baskılamak suretiyle üreme bozukluklarına yol açabilir.

Kadınlarda bu ilaç ile tedavi adet görmemeye veya düzensiz adet kanamalarına neden olabilir.

SUSTANON hamilelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır/ yol açtığından şüphelenilmektedir. Bu nedenle, SUSTANON kullanması gereken, doğurganlıkçağındaki kadınlar uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız SUSTANON kullanmayımz.

SUSTANON kullanmak zorunda iseniz emzirmeyiniz.

Araç ve makine kullanımı

Bilindiği kadarıyla SUSTANON'un araç ve makine kullanma üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

SUSTANON'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

• Yer fıstığı yağı - Eğer yer fıstığına veya soyaya karşı alerjiniz varsa bu tıbbi ürünükullanmayınız (Bkz. bölüm 2 “SUSTANON'u aşağıda ki durumlarda KULLANMAYINIZ”)

• Benzil alkol (çözeltinin 1 mL'sinde 100 mg) - Benzil alkol içeren ürünler prematüre (erkendoğan) bebeklere ve yeni doğanlara verilmemelidir. Benzil alkol bebeklerde ve 3 yaşına kadar olançocuklarda toksik (zehirlenme ile ilgili, zararlı) reaksiyonlara ve alerjik (aşırı duyarlılık)reaksiyonlara neden olabilir.

Uygunsuz kullanım

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından kontrol edilen yarışmalara katılan bir hasta iseniz bu ilacı kullanmadan önce WADA-koduna uygun olup olmadığını sormalısınız. ÇünküSUSTANON anti-doping testleri ile etkileşebilir.

Androjenlerin sporda performansı artırma (doping) amacı ile kötüye kullanımı (suistimali) ciddi sağlık riskleri taşıdığından bu tür kullanımdan kaçınılmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

SUSTANON diğer ilaçları kullanmayı düşünüyorsanız

Diğer ilaçlar SUSTANON'un etkilerini değiştirebilir ya da etkileyebilir. Bu yüzden aşağıdakileri kullanıyorsanız veyadoktorunuza veya eczacınıza söylemelisiniz:

• Kan şekeri düzeyini kontrol etmek için insülin ve/veya diğer ilaçlar;

• Kan pıhtılarını azaltıcı (antikoagülan) ilaçlar;

• Karaciğer enzimlerinin miktarlarını değiştiren ilaçlar; örneğin sara tedavisine kullanılanlar(fenobarbital).

Bu ilaçlar vücudunuzdaki testosteron düzeyini etkileyebilir ve doktorunuz SUSTANON dozu ve sıklığını ayarlamayı gerekli görebilir.

SUSTANON gibi androjenlerin kullanımı bu ilaçların dozlarının azaltılmasına sebep olabilir.

Ayrıca ACTH (bir hormon) veya kortikosteroidler (romatizma, artrit (eklem iltihabı), alerjik durumlar ve astım gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır) kullanıyorsanız ya da kullanmayıdüşünüyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söylemelisiniz. SUSTANON gibi androjenlerinkullanımı özellikle kalp ve karaciğeriniz düzgün çalışmıyorsa su tutulması riskini artırabilir.

Androjenler bazı laboratuvar testlerinin (örneğin tiroid bezi fonksiyon testleri) sonuçlarını da etkileyebilir. Bu nedenle doktorunuza veya testleri yapan laboratuvar personeline bu ilacıkullandığınızı söylemelisiniz.

İlaç suistimali ve bağımlılığı :


Bu ilaç sadece bir doktor veya hemşire tarafından uygulanmalı ve aynen doktorunuzun size söylediği şekilde kullanılmalıdır. Testosteronun (erkek cinsiyet hormonu) suistimali, özellikle debu ilacı tek başına çok fazla kullanıyorsanız veya diğer anabolik androjenik steroidlerle (insanvücudunda doğal olarak bulunan , erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun sentetik türevleri)birlikte kullanırsanız kalbinizde ve kan damarlarınızda (ölüme neden olabilecek), ruh sağlığınızdave/veya karaciğerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Testosteron (erkek cinsiyet hormonu)suistimali bağımlılığa neden olabilir ve dozun çok azaltılması veya kullanımın aniden kesilmesidurumunda bağımlı hale gelebilir ve yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu ilacı testosteron (erkekcinsiyet hormonu) ve diğer anabolik androjenik steroidlerle (insan vücudunda doğal olarakbulunan , erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun sentetik türevleri) birlikte suistimaletmemelisiniz çünkü ciddi sağlık riskleri taşır. (Bkz. bölüm 4. “ilaç suistimali vebağımlılık".)

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullamyorsamz veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. SUSTANON nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Bu ilaç yalnızca bir doktor ya da hemşire tarafından uygulanmalıdır.

İlacın size uygulanacak olan dozuna hastalığınıza ve hastalığınızın durumuna göre hekiminiz karar verecektir.

Genellikle üç haftada bir yapılacak 1 mL'lik bir enjeksiyon yeterlidir.

Kadından erkeğe erişkin transseksüellerUygulama yolu ve metodu:

Enjeksiyonlar kas içine derin enjeksiyon (şırınga ile) şeklinde uygulanmalıdır (kalça, üst bacak ya da üst kola).

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda ve ergenlerde kullanımı:

Bu ilacın güvenlilik ve etkinliği çocuklarda ve ergenlerde tam olarak belirlenmemiştir. Buluğ öncesi dönemdeki çocuklarda bu ilacın kullanımı doktorunuz tarafından izlenecektir (Bkz. bölüm2 “SUSTANON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ”).

Yaşlılarda kullanımı:

65 yaş üstü hastalarda SUSTANON'un kullanımının güvenliliği ve etkililiği hakkında yeterli deneyim bulunmamaktadır. Yaşa bağlı testosteron referans değerleri ile ilgili görüş birliği halensağlanamamıştır. Ancak, fizyolojik testosteron serum seviyelerinin yaş ile birlikte düştüğü gözönünde bulundurulmalıdır.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

testosteron, ödemle (şişlik) karakterize ciddi

Böbrek ve karaciğer yetmezliği durumlarında komplikasyonlara (istenmeyen etki) neden olabilir.

Eğer SUSTANON'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla SUSTANON kullandıysanız

Bu ilacı size doktorunuz veya hemşireniz enjekte edecektir. Şayet bu ilacın size etkisinin çok güçlü olduğunu hissediyorsanız lütfen hemen doktorunuz veya hemşirenizle konuşunuz.

Aşağıdaki etkiler oluşabilir:

• Erkeklerde cinsel organda sık sertleşmeler (ereksiyon)

• Kırmızı kan hücrelerinizde değişiklikler (polisitemi); sizin için bunu doktorunuz takipedecektir.

SUSTANON'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.SUSTANON'u kullanmayı unutursanız

Bu ilacı size doktorunuz veya hemşireniz enjekte edecektir. Şayet bu ilacın planlanmış bir enjeksiyonunu kaçırırsanız mümkün olduğunca çabuk doktorunuz veya hemşirenizlekonuşmalısınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.SUSTANON ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

SUSTANON etkisi, tedavinin kesilmesinden hemen sonra ortadan kalkmaz. Etkileri yavaşça kaybolur.

Bu ilaçla tedavi durdurulduğunda birkaç hafta içerisinde tedaviden önceki şikayetler tekrar görülebilir.

Bu ilaçla ilgili başka sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi SUSTANON'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Testosteron ile tedavide bildirilmiş olan yan etkilere genellikle aşağıdakiler dahildir:

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın:10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

Yaygın :10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan:100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek:1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek:10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Sıklığı bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Yaygın:

• kırmızı kan hücresi sayısında artış; hematokrit artışı (kanınızdaki kırmızı kan hücresiyüzdesi) ve hemoglobin artışı (kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan bileşen) düzenlikan testleri ile belirlenir.

Bilinmiyor:

• kaşıntı

• akne (sivilce)

• bulantı

• karaciğer fonksiyon testlerinde değişim

• kolesterol düzeylerinde değişim (lipid metabolizmasında değişim)

depresyon (ruhsal çökkünlük), sinirlilik, duygu-durum ya da ruh hali bozukluğu kas ağrısı (miyalji)

dokularda sıvı toplanması (bilek ve ayaklarda şişlik) kan basıncı yükselmesi (hipertansiyon)cinsel istekte değişiklikler

peniste normal olmayan uzunlukta ve ağrılı sertleşme boşalma bozukluğusperm oluşumunun bozulması

kadınlaşma (jinekomasti: örneğin erkekte meme büyümesi ile kendini belli edebilir) ilgili yaş grubundaki temsili büyüklüğe nazaran prostat büyümesikanda prostat kanseri ile ilişkili bir tetkikte artış (PSA artışı)

henüz saptanmamış küçük prostat kanserinde ilerleme (subklinik prostat kanserinin ilerlemesi)

SUSTANON'un doğası nedeniyle yan etkiler tedavi kesildikten hemen sonra düzelmez. Genel olarak enjeksiyonluk ilaçlar enjeksiyon yerinde lokal reaksiyona neden olabilir.

Kadınlardaki yan etkiler:

Bu tıbbi ürün kadınlarda erkekleşme belirtilerini (örneğin seste kalınlaşma ve vücut ve yüz tüylerinde artış) uyarabilir.

İlaç suistimali ve bağımlılık :

Bu ilacın suistimali, özellikle testosteronu tek başına ya da diğer androjenik anabolik steroidlerle (insan vücudunda doğal olarak bulunan, erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun sentetiktürevleri) çok fazla kullanırsanız ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sağlık sorunlarındanbazıları, kalpte ve kan damarlarında (ölümle sonuçlanabilecek), ruh sağlığında ve/veya karaciğerüzerinde önemli istenmeyen etkileri içerir. (Bakınız Bölüm 2 İlaç suistimali ve bağımlılık).

Çocuklar ve ergenlerdeki yan etkiler:

Androjen kullanan ergenlik öncesi dönemdeki çocuklarda aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir:

• Erken cinsel gelişim

• Penis büyümesi

• Sertleşmelerin sıklığında artış

• Büyümenin kısıtlanması (boy uzamasının sınırlanması)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileriwww.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 31400 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'nebildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliğihakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. SUSTANON'un Saklanması

SUSTANON'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Buzdolabına koymayınız veya dondurmayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SUSTANON'u kullanmayınız.


Son kullanma tarihi belirtilen ayın (kutuda veya etikette “exp”den sonra yazılan) son günüdür.

İlaçlar atık su veya evsel çöp yoluyla atılmamalıdır. Artık gerekli olmayan ilaçları nasıl elden çıkaracağınızı eczacınıza sorunuz. Bu önlemler çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


VLD Danışmanlık, Tıbbi Ürünler ve Tanıtım Hizmetleri A.Ş.

Büyükdere Cad. No: 127 Astoria İş Merkezi A Blok Kat:8 Esentepe, Şişli - İstanbul Tel no.: 0-212-340 76 84

Üretim yeri:


Ever Pharma Jena GmbH, Jena, Almanya

Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.

İlaç Bilgileri

Sustanon 250 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Testosteron Propiyonat, Testosteron Fenil Propiyonat, Testosteron İzokaproat, Testosteron Dekanoat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.