Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Duphaston 10 Mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI

DUPHASTON® 10 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır.

Etkin Madde:

Her bir film kaplı tablet 10 mg didrogesteron içerir.

Yardımcı Maddeler:

Sığır kaynaklı laktoz monohidrat, hipromelloz, mısır nişastası, susuz kolloidal silika, magnezyum stearat, hipromelloz, titanyum dioksit, polietilen glikol.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.



Bu Kullanma Talimatında:


1. DUPHASTON® nedir ve ne için kullanılır?


2. DUPHASTON® kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. DUPHASTON® nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. DUPHASTON®'un saklanması


1. DUPHASTON® nedir ve ne için kullanılır?

DUPHASTON® beyaz renkte, her biri 10 mg didrogesteron içeren, yuvarlak, çentikli, film kaplı tabletlerdir. 20 tabletlik ambalajlarda sunulmaktadır.

DUPHASTON® didrogesteron etkin maddesini içermektedir. Didrogesteron, kadınlık hormonu denilen progesteron hormonudur. Didrogesteron vücudunuz tarafından üretilen'progesteron' hormonu ile hemen hemen aynı etkiye sahiptir ve bir diğer kadınlık hormonuolan östrojen ile birlikte adet döngüsünü düzenler.

DUPHASTON® aşağıdaki durumlarda kullanılır:

Belge Do


Vücudunuz yeterli progesteronu üretmediğinde karşılaşabileceğiniz aşağıdaki gibi problemler için:

- Düzensiz adet dönemlerinin kontrolü için

- Endometriyozis - rahmin içindeki dokunun rahim dışında gelişmesi

- Ağrılı adet dönemleri

- Düşük seviyede progesterondan kaynaklanan infertilite (kısırlık)

- İnfertilite (kısırlık) tedavileri sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarak lutealdestek


/J6Q3NRakLUKGS:

Düşük tehdidi

3RG83Q3NRYnUyZ'tt

i riskini azaltmak

56 . Belge Takip Adreskhttps://www.tiirkiye-gov.tr/saglik-titck-ebys

ıçm veya geçmişte tekrarlayan düş^üE yaptıysanız


- Pre-menstrual sendrom (PMS) (Adet öncesi oluşan rahatsızlık verici belirtilerintedavisinde)

• Hormon Replasman Tedavisi (HRT- kadınlık hormanları ile tedavi)

DUPHASTON® ayrıca aşağıdaki durumlarda östrojen ile birlikte kullanılır:

- Menopoz (adet görmenin durduğu dönem) tedavisi sırasında rahmin içindekidokuda meydana gelen anormallikleri önlemek için

- Menopoza girmeden önce adet dönemleriniz durduysa

- Olağandışı ağır ve/veya düzensiz adet dönemleri

Vücudunuz, normal olarak doğal hormonlar olan progesteron ve östrojen miktarını dengelemektedir. Vücudunuz yeterli progesteron üretmezse, DUPHASTON® bunu telafietmektedir ve dengeyi yeniden sağlamaktadır.

Doktorunuz, DUPHASTON®'un yanı sıra östrojen almanızı da isteyebilir. Bu,

DUPHASTON®' u ne sebeple alıyor olduğunuza bağlıdır.

HRT kullanan bazı kadınlarda, sadece bir östrojenin alınması, rahim iç dokusunda anormal bir kalınlaşmaya sebep olabilir. Rahminiz alınmışsa veya endometriyozis geçmişiniz var ise, aynıdurum mevcut olabilir. Aylık adet döngünüzün bir kısmında DUPHASTON® almak, rahim içdokusunun kalınlaşmasını engellemeye yardım etmektedir.

2. DUPHASTON®'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Aşağıdaki durumlarda DUPHASTON®'u KULLANMAYINIZ:

• Didrogesterona veya DUPHASTON®'un içeriğindeki diğer bileşenlerinden herhangibirine karşı alerjikseniz (aşırı duyarlılığınız varsa)

• Şu anda veya geçmişte cinsiyet hormonlarına bağlı olarak gelişen tümörünüz varsaveya olabileceğinden şüpheleniliyorsa

• Vajinal kanamanız varsa ve sebebi bilinmiyorsa

• DUPHASTON®'u infertilite tedavileri sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarakluteal destek amacıyla kullanıyorsanız ve doktorunuz düşük teşhisinde bulunduysatedavi kesilmelidir

• Şu anda veya geçmişte ciddi karaciğer problemi ve karaciğer fonksiyonunda bozuklukvarsa ve henüz tam olarak iyileşmediyse.

Eğer yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse DUPHASTON® kullanmayınız. Emin değilseniz, DUPHASTON® kullanmadan önce doktor veya eczacınıza danışınız.

DUPHASTON®'u bir östrojen ile beraber; örneğin menopoz tedavisi için HRT'nin bir parçası olarak alıyorsanız, lütfen östrojen ilacınızın kullanma talimatı üzerindeki “Ürününkullanılmaması gereken durumlar” bölümünü de okuyunuz.

DUPHASTON®'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Anormal kanama için DUPHASTON® almanız gerekiyorsa, bu ilacı almaya başlamadan önce doktorunuz kanamanızın sebebini belirleyecektir.

Belge Do

HRT'nin faydaları olduğu kadar, bu ilaçları alıp almama kararını alırken sizin ve doktorunuzun göz önünde bulundurması gereken bazı riskleri de bulunmaktadır. HRT'ninparçası olarak DUPHASTON®'u bir östrojen ile birlikte alıyorsanız, aşağıdaki bilgilerönemlidir. Lütfen östrojen ilacınızın kullanma talimatını da okuyunuz.

Erken menopoz

HRT'nin erken menopozu tedavi etmek üzere kullanımındaki risklerine dair sınırlı kanıt mevcuttur. Genç kadınlarda düşük seviyede risk bulunmaktadır. Bu, erken menopoz nedeni ileHRT kullanan genç kadınlardaki fayda ve risk dengesinin daha yaşlı kadınlara göre daha iyiolabileceği anlamına gelmektedir.


Tıbbi kontroller

HRT'ye başlamadan önce, doktorunuz sizin ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında sorular soracaktır ve genel muayenenin yanı sıra pelvik (alt karın) organlarınızı da muayeneedecektir. Tedavi süresince, meme muayenesi dahil düzenli kontroller yapılacaktır. Yılda enaz bir kez olmak üzere zaman zaman HRT'nin faydaları ve riskleri dikkatli şekildedeğerlendirilecek ve gerekirse tedaviniz kesilecektir. DUPHASTON® alırken kontrolamacıyla düzenli olarak doktora gitmeniz gerekebilir.

Rahim içi dokusu kanseri (endometriyal kanser)

Rahmi alınmamış ve uzun bir süre sadece östrojen HRT'si alan kadınlarda, rahim iç dokusunda kanser ve anormal kalınlaşma riski daha fazladır. Östrojen ile birlikte, bir ayiçerisinde en az 12 gün progestojen alınması ile bu ekstra risk önlenebilir.

HRT ve meme kanseri

Kanıtlar, kombine östrojen-progestojen veya sadece östrojen hormon replasman tedavisi (HRT) almanın meme kanseri riskini artırdığını göstermektedir. Ek risk, HRT'yi ne kadarsüreyle kullandığınıza bağlıdır ve 3 yıllık kullanımdan sonra ortaya çıkar. HRT'yidurdurduktan sonra ek risk azalacaktır, ancak HRT'yi 5 yıldan fazla kullandıysanız risk 10 yılveya daha fazla sürebilir.

Doktorunuz, memenizde meydana gelecek ve doktorunuza bildirmeniz gereken değişiklikleri size söyleyecektir.

HRT ve Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanseri nadirdir - meme kanserinden daha nadir gorülür. Tek başına östrojen veya kombine östrojen-projestojen içeren HRT kullanımı yumurtalık kanserindeki hafif bir riskartışı ile ilişkilendirilmiştir.

Yumurtalık kanseri riski yaş ile değişkenlik göstermektedir. Örneğin, 50-54 yaş aralığında HRT almayan kadınlarda, 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık 2000 kadından 2'sine yumurtalıkkanseri tanısı konulması beklenmektedir. 5 yıl süreyle HRT alan kadınlar için bu sayının 2000kullanıcıda yaklaşık 3 vaka olması beklenmektedir (örn. yaklaşık 1 ekstra vaka ).

HRT ve kanın pıhtılaması

Yapılan araştırmalar, HRT alan kadınların, derin ven trombozu (bacaklar gibi vücudun bir damarında kan pıhtısı oluşumu) açısından HRT almayan kadınlara kıyasla 1,3-3 kata kadardaha yüksek risk taşıdığını göstermektedir. Bu ekstra risk, HRT'nin alındığı ilk yıl en yüksekseviyededir.

Kanın pıhtılaşması ciddi bir durumdur ve akciğerlere ilerleyerek göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma ve hatta ölüme neden olabilir.

Aşağıdaki durumlar mevcut ise derin ven trombozu oluşması daha olasıdır:

• Yaşlılık

• Kanser

• Aşırı kilo

• Östrojen alımı

• Hamilelik veya yakın zamanda doğum yapma

• Derin ven trombozu veya başka kan pıhtılaşması problemi geçirmiş olmanız veya yakınailenizden birinin derin ven trombozu geçirmiş olması

• Ameliyat, yaralanma veya hastalık sebebi ile uzun bir süre boyunca yatma

Belge Do

|i:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


• “Sistemik Lupus Eritematozus” olarak adlandırılan ve eklem ağrısına, cilt döküntülerineve ateşe sebep olan bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığınızın bulunması.

Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse (veya emin değilseniz), HRT almanızın gerekip gerekmediğini belirlemek üzere doktorunuzla konuşunuz.

HRT alırken derin ven trombozu veya pulmoner emboli (akciğer damarlarında tıkanıklık) meydana gelirse HRT'yi derhal kesmelisiniz.

Bacaklarda ağrılı şişkinlik, ani göğüs ağrısıveya nefes darlığı gibi durumları derhal doktorunuza bildiriniz. Bunlar derin ventrombozu veya pulmoner embolinin belirtileri olabilir.

Ayrıca, varfarin gibi kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar (antikoagülanlar) alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz. Doktorunuz HRT almanızın faydalarına ve risklerinedikkat edecektir.

Ameliyatlar

Ameliyat olacaksanız, ameliyattan önce mutlaka doktorunuza HRT almakta olduğunuzu söyleyiniz. Ameliyattan birkaç hafta öncesinde HRT almayı durdurmanız gerekebilir. Bazıdurumlarda, ameliyat öncesinde ve sonrasında bazı başka tedavileri almanızgerekebilir.

Doktorunuz ne zaman yeniden HRT almaya başlayabileceğinizi size söyleyecektir.

HRT ve koroner hastalıklar (kalp damar hastalıkları)

HRT'nin özel bir türünü (medroksiprogesteron asetat ile birlikte konjuge östrojen) inceleyen iki büyük çalışma, kalp damar hastalıkları riskinin, HRT'nin alındığı ilk yıl daha yüksekolabileceğini göstermiştir. Bu durumun, diğer HRT türleri için de geçerli olup olmadığı henüzbelirsizdir.

Göğsünüzde, kolunuza veya boynunuza yayılan bir ağrınız olursa:

• Derhal doktorunuza gidiniz.

• Doktorunuz alabilirsiniz diyene kadar daha fazla HRT almayınız.

Bu ağrı, bir kalp hastalığının belirtisi olabilir.

HRT ve felç

Felç geçirme riski, HRT alan kadınlarda HRT almayan kadınlara göre yaklaşık 1,5 kat daha yüksektir. HRT'den dolayı felç geçiren ekstra vaka sayısı yaşla birlikte artmaktadır.

Karşılaştırma


5 yıllık bir dönem süresince, HRT kullanmayan 50'li yaşlardaki 1000 kadından ortalama 8 kadın inme geçirmektedir. 5 yıllık bir dönem süresince, HRT kullanan 50'li yaşlardaki 1000kadından ortalama 11 kadın inme geçirmektedir (yani, 1000 kadında 3 ekstra vaka).

Açıklanamayan şiddetli bir baş ağrınız veya migreniniz (görme bozukluğunun da eşlik edebileceği) olursa:

• Derhal doktorunuza gidiniz.

• Doktorunuz alabilirsiniz diyene kadar daha fazla HRT almayınız.

Bu durum, felcin bir belirtisi olabilir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

DUPHASTON®'un yiyecek ve içecek ile kullanılması

DUPHASTON®'u yiyecek ile birlikte veya tek başına alabilirsiniz.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Belirli progestoj enleri alan annelerin çocuklarında hipospadias (peniste açıklık içeren bir doğum kusurudur) ile ilgili artan bir risk olabilir. Ancak, bu artan risk, henüz kesin değildir. 9milyondan fazla hamile kadın DUPHASTON® kullanmıştır. Bugüne kadar, hamileliksüresince DUPHASTON® almanın zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız, DUPHASTON® almayınız. DUPHASTON®'un anne sütüne geçip geçmediği ve çocuğu etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Başka progestoj enler ile yapılançalışmalar, bu maddelerin küçük miktarlarda anne sütüne geçtiğini göstermektedir.

Araç ve Makine Kullanımı

DUPHASTON®'u aldıktan sonra biraz uyku hali veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bu durumun oluşması, ilacı aldıktan sonra, ilk birkaç saat içinde daha olasıdır. Bu durumoluşursa, herhangi bir araç veya makina kullanmayınız. Araç veya makine kullanmadan önce,DUPHASTON®'un sizi nasıl etkilediğini görmek üzere bekleyiniz.

DUPHASTON®' un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

DUPHASTON® süt şekeri (laktoz) içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzlatemasa geçiniz. Bu, galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği veya glikoz-galaktozmalabsorpsiyonu gibi vücudun laktozu nasıl kullandığını etkileyen nadir kalıtımsalproblemleri içerir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


Özellikle, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza söyleyin. Bunlar, DUPHASTON®'un etkisini azaltabilen veya düzensiz kanamaya nedenolabilen ilaçlardır:

• Sarı kantaron (St. John's Wort) içeren bitkisel ilaçlar.

• Sara (epilepsi) için ilaçlar - fenobarbital, karbamazepin, fenitoin, primidon vb.

• Enfeksiyonlar için ilaçlar - rifampisin vb.

• HIV enfeksiyonu (AIDS) için ilaçlar - ritonavir, nevirapin, efavirenz vb.

• Hepatit C (karaciğerde hastalık oluştıran bir virüs) için ilaçlar.

Yukarı dakilerden herhangi sbicigsizitt e içimgeferliysez^iveyaıemin değil iseniz), HRT almadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz. Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


DUPHASTON®'u her zaman doktorunuzun veya eczacınızın size söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz, doktor veya eczacınıza danışınız.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Alacağınız tablet sayısı ve alacağınız günler, neden tedavi edildiğinize bağlı olacaktır. Halen doğal adet periyotlarınız var ise, adet döngünüzün 1. günü kanamanın başladığı zamandır.Doğal adet periyotlarınız yok ise, doktorunuz adet döngünüzün 1. gününe ne zamanbaşlanacağına ve tabletlerinizi almaya ne zaman başlayacağınıza sizinle birlikte kararverecektir.

Adet döngüsünün düzenlenmesi için

• Günde 1 tablet alınız.

• Bunu, adet döngünüzün ikinci yarısından bir sonraki adet döngünüzün ilk gününe kadaralınız.

• Başlama günü ve tabletlerinizi alacağınız günlerin sayısı, adet döngünüzün uzunluğuna bağlı olacaktır.

Endometriyozis (rahim iç dokusunun rahmin dışına gelişmesi) tedavisi için

• Günde 1 ile 3 arasında tablet alınız.

• Tabletlerinizi aşağı dakilerden biri şeklinde almanız istenecektir:

- Adet döngünüzün her gününde veya

- Sadece adet döngünüzün 5. ile 25. günleri arasında.

Adet ağrısı için

• Günde 1 veya 2 tablet alın.

• Bunu, adet döngünüzün sadece 5. ile 25. günleri arasında alınız.

Olağandışı ağır veya düzensiz adet dönemleri için

• Kanamayı durdurmak için:

- Günde 2 tablet alınız.

- Bunu 5 ila 7 gün sürdürünüz. Sonrasında şiddetli bir çekilme kanaması olacaktır.

• Sürekli tedavi için:

-Günde 1 tablet alınız.

-Bunu adet döngünüzün ikinci yarısı süresince alınız.

Başlama günü ve tabletlerinizi alacağınız günlerin sayısı, adet döngünüzün uzunluğuna bağlı olacaktır. Son DUPHASTON® tableti aldıktan birkaç gün sonra genellikle çekilme kanamasıolacaktır.

Progesteronun düük seviyelerinden ötürü infertilite (kısırlık) için

• Günde 1 tablet alınız.

• Bunu, adet döngünüzün ikinci yarısından bir sonraki adet döngünüzün ilk gününe kadaralınız.

• Başlama günü ve tabletlerinizi alacağınız günlerin sayısı adet döngünüzün uzunluğuna bağlı olacaktır.

• Arka arkaya en az 6 adet döngüsü boyunca tedaviye devam ediniz.

İnfertilite tedavileri sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarak luteal destek

Yumurtanın alındığı gün başlayıp, hamileliğin doanması halinde 10 hafta boyunca devam etmek üzere günde 3 tablet alınız.

Pre-menstrual sendrom için (PMS)

• Günde 2 tablet alınız.

• Bunu, adet döngünüzün ikinci yarısından bir sonraki siklusunuzun ilk gününe kadar alınız.

• Başlama günü ve tabletlerinizi alacağınız günlerin sayısı, adet döngünüzün uzunluğuna bağlı olacaktır.

Düşük tehdidi riskini azaltmak için

• 4 tablet ile başlayınız ve daha sonra 8 saatte bir 1 tablet alınız. Sonrasında belirtiler geçmezse veya tekrar ortaya çıkarsa 8 saatte bir 2 tablet alınız.

• Belirtiler geçtikten sonra bir hafta boyunca tedaviye devam edilmelidir. Sonrasında dozyavaş yavaş azaltılabilir.

• Tekrarlayan düşükleriniz olduysa:

- Hamileliğinizin 20. haftasına kadar günde 1 tablet alınız. Sonrasında doz yavaş yavaş azaltılabilir. Tedaviye tercihen hamile kalmadan önce başlanmalıdır.

Menopoz öncesi kesilen adet dönemleri için

• Günde 1 veya 2 tablet alınız.

• Bunu, beklenen adet döngünüzün ikinci yarısı süresince, 14 gün boyunca alınız.

Menopozun belirtileri tedavi edilirken rahim iç dokusunda anormalliklerin önlenmesi için

Östrojen tedavisi döngüsü 28 gün olan hastalarda: Her döngüde son 14 gün boyunca günde 1 veya 2 tablet. Son DUPHASTON® tableti aldıktan birkaç gün sonra genellikle çekilmekanaması olacaktır.

Uygulama yolu ve metodu:

• Her tableti su ile yutunuz.

• Tabletleri yemek ile birlikte veya tek başına alabilirsiniz.

• Birden fazla tablet almanız gerekirse, bunları gün içine eşit olarak yayınız. Örneğin, sabah bir tablet, akşam bir tablet.

• Tabletleri her gün aynı zamanda almaya çalışınız. Bu, vücudunuzda sabit miktarda ilaçbulunmasını sağlayacaktır. Bu, aynı zamanda tabletlerinizi almayı hatırlamanıza da yardımcıolacaktır.

• Her tabletteki çentik çizgisi, yutulmasının daha kolay olması için sadece tabletleri kırmayayardımcı olması içindir. Yarım tablet almak için kullanılmamalıdır.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

DUPHASTON®, ilk adet kanamasından önce çocuklarda kullanılmamaktadır. 12-18 yaşları arasındaki gençlerde DUPHASTON®'un ne kadar güvenli veya etkili olduğubilinmemektedir.

Yalılarda kullanımı:

Veri mevcut değildir.


Özel kullanım durumları:

Özel kullanımı yoktur.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Şu anda veya geçmişte ciddi karaciğer problemi ve karaciğer fonksiyonunda bozukluk varsa ve henüz tam olarak iyileşmediyse bu ilacı kullanmayınız.

Eğer DUPHASTON® 'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Kullanmanız gerekenden daha fazla DUPHASTON® kullandıysanız:

Eğer çok fazla DUPHASTON® almışsanız, herhangi bir zarar görmeniz pek muhtemel değildir. Herhangi bir tedavi gerekli değildir. Endişe ediyorsanız doktorunuza danışınız.

DUPHASTON® 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


DUPHASTON®'u kullanmayı unutursanız:

Unutulan tableti hatırlar hatırlamaz alınız. Ancak, almanız gereken zamanın üzerinden 12 saatten fazla süre geçmişse, unutulan tableti atlayınız ve bir sonraki dozunuzu normalzamanında alınız.

Bir doz eksik alırsanız, düzensiz kanama olması muhtemeldir.

DUPHASTON®'u infertilite tedavileri sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarak luteal destek için kullanırken almayı unutursanız, unutulan tableti hatırlar hatırlamaz alınız vedoktorunuzla konuşunuz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


DUPHASTON® ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:

İlk olarak doktorunuz ile konuşmadan DUPHASTON® almayı bırakmayınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, kullanan herkeste olmasa da DUPHASTON®'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Gözlenen yan etkilerin sıklığı aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır:

çok yaygın

10 hastanın en az 1'inde görülen

10 hastanın birinden az görülen, 100 hastanın en az 1'inde görülen

yaygın

yaygın olmayan

100 hastanın birinden az görülen, 1000 hastanın en az 1'inde görülen


Belge Dotma Kodu: lZW56Q3NRaklıURG83RG83Q3NRYnUyZW56


Belge Takip Adrosi:https://www.turldyo.gov.tr/saglik titok obyp



seyrek
1000 hastanın birinden az görülen, 10000 hastanın en az 1'inde görülen
çok seyrek
10000 hastanın birinden az görülen
bilinmiyor
eldeki verilerle sıklık saptanamıyor

Tek başına DUPHASTON® kullanıldığında görülen yan etkiler:

Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, DUPHASTON®'u almayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acilbölümüne başvurunuz:

• Karaciğer problemleri - belirtiler cilt veya gözlerde sararmayı (sarılık), genel olarakkendini kötü hissetmeyi veya karın ağrısını içerebilir (yaygın olmayan)

• Alerjik reaksiyonlar - belirtiler, nefes almada zorluk veya bulantı, kusma, ishal veyatansiyon düşüklüğü gibi tüm vücudu kapsayan reaksiyonları içerebilir (seyrek)

• Yüz derisinde ve boğazda nefes almada zorluğa sebep olabilecek şişme (seyrek).

Yukarıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, DUPHASTON® almayı derhal durdurunuz.

Tek başına DUPHASTON® kullanıldığında görülen diğer yan etkiler:

Çok yaygın

• Vajinal kanama

Yaygın

• Migren, baş ağrısı

• Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı

• Düzensiz, ağır veya ağrılı adet dönemleri

• Hiç adet görememe veya normalden daha az sıklıkta meydana gelen adet dönemleri

• Meme hassasiyeti veya ağrısı

Yaygın olmayan

• Depresif hissetme

• Baş dönmesi hissetme

• Karaciğer problemleri (cilt veya gözlerde sararma, halsiz hissetme, genel olarak kendinikötü hissetme veya mide ağrısı)

• Alerjik cilt reaksiyonları - kurdeşen, şiddetli kaşınma veya ürtiker gibi.

• Kilo alma

Seyrek

• Progestoj enlerden etkilenen tümörlerin büyüklüğünde artış (menenjiom olarakadlandırılan beyin tümörü gibi).

• Kırmızı kan hücrelerinin çok güçlü şekilde tahrip olmasının yol açtığı kansızlık(hemolitik anemi)

• Aşırı hassasiyet

• Uykulu hissetme

• Cilt veya mukoz membranlarda (örn. boğaz veya dil) ani sıvı birikmesi, çoğunluklaalerjik reaksiyon şeklinde nefes almada güçlük ve/veya kaşıntı ve kurdeşen (anjiyonörotiködem)

• Memede şişme

• Sıvı tutulumundan ötürü sıklıkla bacakların alt kısmında veya ayak bileklerinde şişme

DUPHASTON® bir östrojen ile birlikte kullanıldığında görülen yan etkiler (östrojen-progestojen HRT)

DUPHASTON®'u, bir östrojen ile birlikte alıyorsanız, lütfen östrojen ilacınızın kullanma talimatını da okuyunuz. Aşağıdaki yan etkiler ile ilgili daha fazla bilgi için “DUPHASTON®kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler” bölümüne bakınız.

Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, DUPHASTON®'u almayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acilbölümüne başvurunuz:

• Bacağınızda ağrılı şişme, ani göğüs ağrısı veya nefes almada zorluk. Bunlar, kanpıhtısının belirtileri olabilir.

• Göğsünüzde, kolunuza veya boynunuza yayılan ağrı. Bu durum, kalp krizi belirtisiolabilir.

• Şiddetli, açıklanamayan baş ağrısı veya migren (görme ile ilgili sorunlar ile birlikte veyadeğil). Bunlar, felç belirtileri olabilir.

Yukarıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, DUPHASTON®'u almayı derhal durdurunuz.

Aşağıdakini fark ederseniz, derhal doktorunuza başvurunuz:

• Memenizde cildin çukurlaşması, meme ucunda değişiklikler ya da görebileceğiniz veyahissedebileceğiniz yumrular. Bunlar, meme kanseri belirtileri olabilir.

DUPHASTON® bir östrojen ile birlikte kullanıldığında görülen diğer yan etkiler arasında, rahim iç dokusunda anormal kalınlaşma veya kanser ve yumurtalık kanseri bulunmaktadır.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan Etkilerin Raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak yada0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5.

DUPHASTON®'un saklanması

saklayınız.DUPHASTON®'u ç°cukiaiın,yerlerde ve ambalaJındaJında


25°C altındaki oda sıcaklığında, kuru bir yerde ve orijinal ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

.

DUPHASTON®'u blister ve karton dış kutusunun üzerindeki son kullanma tarihi bölümünde ay ve yıl olarak belirtilen tarihten sonra kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Abbott Laboratuarları İth. İhr.ve Tic. Ltd. Şti.

Saray Mah., Dr. Adnan Büyükdeniz Cad., No:2,

Kelif Plaza, 34768 Ümraniye -İstanbul

Üretim Yeri:


Deva Holding A.Ş.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi

Karaağaç Mah. Atatürk Cad. No:32 Kapaklı/TEKİRDAĞ

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.



İlaç Bilgileri

Duphaston 10 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Didrogesteron

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Duphaston 10 Mg 20 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.