Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Turktipsan Hiyosin-n Bütil Bromür 20 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR 20 mg/mL enjeksiyonluk çözelti Kas içine, deri altına ve damar içine uygulanır.

Steril

•Etkin madde:

Her 1 ml'lik ampul 20 mg hiyosin-N-butilbromür içerir.

•Yardımcı madde(ler):

Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz..


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatinda:

1.TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR nedir ve ne için kullanılır?


2.TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR kullanmadan önce dikkat edilmesigerekenler


3.TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR nasıl kullanılır?


4.Olası yan etkiler nelerdir?


5.TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR nedir ve ne için kullanılır?

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR spazm giderici ilaçlar grubuna dahildir.

Her enjeksiyonluk çözeltinin l ml'sinde etkin madde olarak 20 mg hiyosin-N-butilbromür bulunur. 6 adet ampul içeren kutularda kullanıma sunulmuştur.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR aşağıdaki organların kaslarında meydana

gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki ağrılı kasılmaların (spazm) geçirilmesi için kullanılır:

- Mide

- Bağırsaklar

- İdrar kesesi ve idrar yolları

- Safra kanalları

- Üreme organları

• TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR teşhis ve tedaviye yönelik radyolojik girişimler sırasında (örneğin midenin ve on iki parmak barsağının optik bir alet ile incelemesi(endoskopi) yapılırken) spazmın giderilmesi için kullanılır.

2. TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ü kullanmadan önce dikkat edilmesigerekenler

TURKTIPSAN HİYOSİN-NBÜTİLBROMÜR'üaşağıdakidurumlarda

KULLANMAYINIZ.

Eğer;

- Etkin madde olan hiyosin N-bütilbromür, veya TURKTIPSAN HİYOSİN N-BÜTILBROMÜR'ün içerdiği diğer maddelerden herhangi birine alerjiniz (aşırıduyarlılığınız) varsa,

- Göz içi basıncının aşırı artmasına yol açan glokom denen bir göz rahatsızlığınız varsa vebunun için tedavi görmüyorsanız

- İdrarınızın idrar kesesi içinde birikmesine ve atılmasının güçleşmesine yol açan birrahatsızlığınız varsa (örn. erkeklerde prostat bezinde büyüme)

- Sindirim sisteminizde mekanik tıkanma varsa

- Bağırsak hareketlerinin felç olmasına veya engellenmesine bağlı bağırsak tıkanması varsa

- Kalp atım sayınızda aşırı artışa yol açan bir rahatsızlığınız varsa

- Megakolon adı verilen kalın bağırsakların bir bölümünün aşırı genişlemesine yol açan,inatçı kabızlık ve karın büyümesi ile kendini gösteren bir hastalığınız varsa

- Myasteni gravis adı verilen kasların aşırı güçsüzleşmesine yol açan nadir görülen birhastalığınız varsa,

- Hamileyseniz,

- Bebek emziriyorsanız.

Eğer kan sulandırıcı ilaç tedavisi görüyorsanız, TURKTIPSAN HİYOSİN N- BÜTİL BROMÜR'ü enjekte edecek sağlık görevlisine bu durumu söylemelisiniz. Çünkü kas içineenjeksiyon durumunda, kas içinde kan toplanması olasılığı vardır. Eğer böyle bir tedavigörüyorsanız, TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR derialtına ya da toplardamariçine enjekte edilmelidir.

TURKTIPSAN HİYOSİN N BÜTİL BROMÜR'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ

KULLANINIZ

Eğer;

- Daha önceden var olan kalp rahatsızlığı riskiniz varsa (koroner kalp hastalığı, kalp ritimbozuklukları) TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün uygulamasında dikkatliolunmalıdır ve doktorunuz tarafından gözlem altında tutulmanız gerekir.

- Gözünüzde teşhis edilmemiş dar açılı glokom denen bir bozukluk varsa (TURKTIPSANHİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR uygulamasını takiben göz içi basıncınızın ani yükselmeolabilir. Eğer TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR uygulamasını takibengözlerinizde ağrı, kızarıklık, görme kaybı olursa derhal bir göz hastalıkları uzmanınabaşvurunuz).

- Açıklanamayan şiddetli karın ağrısı devam eder veya kötüleşirse veya ateş, bulantı, hastahissetme, hasta olma, kusma, bağırsak hareketlerinde değişiklik (ishal veya kabızlık), karınbölgesinde hassasiyet, kan basıncında düşme, bayılma veya dışkıda kan gibi diğerbelirtilerle bir arada ortaya çıkarsa, bu belirtilerin nedeninin araştırılması için doktorunuzadanışınız.

- Damar yoluyla TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR uygulamasını takiben şokaneden olabilecek derecede ciddi olabilen aşırı alerjik reaksiyon (anafilaktik şok)gözlemlenmiştir. Bu tip reaksiyonlara sebep olabilen tüm diğer ilaçlarda olduğu gibiTURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR uygulanması sırasında doktorunuztarafından gözlem altında tutulmanız gerekir.

- Vücut ısınız yüksekse (ateşiniz varsa), TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜRuygulaması terlemeyi azaltabileceğinden, doktorunuz tarafından gözlem altında tutulmanızgerekir.

- Kalp rahatsızlığınız varsa veya örneğin tiroid bezinizin aşırı çalışması nedeniyle meydanagelen kalp ritminizde artış ile ilgili sorunlarınız varsa.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.TURKTIPSAN HİYOSİN N BÜTİLBROMÜR'ün yiyecek ve içecek ile kullanılması

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR ağızdan alınmaz. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR bir sağlık mensubu tarafından kas içine, deri altına veya damar içine enjekte edilerek uygulanır.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalma ihtimaliniz varsa doktorunuza haber vermelisiniz. TU^^TIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün hamilelikte kullanımınailişkin henüz yeterli deneyim bulunmamaktadır. Bu sebeple TU^^TIPSAN HİYOSİN-N BÜTİLBROMÜR hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer emziriyorsanız TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR kullanmayınız.

Araç ve makine kullanımı

Bu ilacı kullanırken bazı kişilerde görme problemleri veya baş dönmesi görülebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız araç ve makine kullanmadan önce görüşünüz normaledönene kadar veya baş dönmeniz geçene kadar bekleyiniz.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR içerisinde l ml'de 6 mg sodyum klorür bulunur. Bu sodyum miktarı önlem alınmasını gerektiren sınır değerden (23 mg) çokdüşüktür. Esasen bu tıbbi ürün "sodyum içermez" olarak kabul edilir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Doktorunuzu veya eczacınızı kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlar veya son dönemde kullanmış olduğunuz ilaçlar hakkında bilgilendiriniz. Bu ilaçlar reçetesiz ve bitkisel ilaçları dakapsamaktadır. Çünkü TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR diğer ilaçlarınçalışma şeklini etkileyebilir. Ayrıca diğer bazı ilaçlar da TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİLBROMÜR'ün çalışma şeklini etkileyebilir.

Eğer aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız, TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR ile etkileşme riski bulunduğundan, doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullandığınızda ağız kuruluğu, kabızlık, görme bulanıklığı, terleme, idrarın idrar kesesinde birikmesi, kalpatımının hızlanması gibi antikolinerjik etkiler artabilir.

- Ruhsal çöküntü (depresyon) tedavisinde kullanılan trisiklik ve tetrasiklik antidepresangrubu ilaçlar (doksepin gibi)

- Alerjik hastalıklara ve araç tutmalarına karşı etkili olan antihistaminik ilaçlar

- Kalp atım sayısının kontrol altına alınması için kullanılan kinidin, dizopramid

- Parkinson hastalığında kullanılan bir ilaç olan amantadine

- Astım gibi nefes darlığına yol açan hastalıklarda kullanılan diğer antikolinerjik ilaçlar (örn.tiotropium, ipratropium, atropin benzeri maddeler, salbutamol veya diğer badrenerjikdenilen ilaçlar)

- Ruhsal rahatsızlıkların düzeltilmesinde yardımcı olarak kullanılan haloperidol, flufenazingibi ilaçlar.

• Metoklopramid: Kusmayı önlemek için kullanılan bir dopamin antagonistidir.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR ile birlikte kullanıldığında her iki ilacın mide bağırsak kanalı üstündeki etkileri azalır.

• Beta-adrenerjik ilaçlar: Tansiyon yükselmesi, göğüs ağrısının önlenmesi, kalpte ritim bozukluklarının ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan beta-adrenerjik ilaçlarınTURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR ile birlikte kullanılması kalp atım sayısınınyükselmesi etkisini arttırabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. TURKTIPSAN HİYOSİN N BÜTİL BROMÜR nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR doktorunuzun gözetiminde ve bir sağlık mesleği mensubu tarafından size uygulanacaktır.

Yetişkinlerde:

- Size uygulanacak olan TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR dozu genellikle birampuldür (20 mg), fakat ihtiyaç duyularsa yarım saat sonrasında ilave bir ampul dahauygulanabilir.

- Eğer size bir endoskopi (ucunda kamera olan bir sistemle yemek borusu, mide ve on ikiparmak bağırsağının incelenmesi) işleminin parçası olarak TURKTIPSAN HİYOSİN-NBÜTİL BROMÜR uygulanıyorsa, dozunuzun daha sık tekrar edilmesi gerekebilir.

- Herhangi bir 24 saatlik zaman dilimi içerisinde 5 ampulden (100 mg'dan) daha fazlaTURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR uygulanmamalıdır.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR, karın ağrısının nedeninin araştırılmadığı durumlarda her gün düzenli olarak veya uzun süre kullanılmamalıdır.

Uygulama yolu ve metodu:

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR kas içine, deri altına veya yavaş olarak damar içine enjekte edilerek uygulanır.

Damar içine enjeksiyon yavaş yapılmalıdır (HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR nadir vakalarda kan basıncında belirgin düşüş ve hatta şoka neden olabilir).

Eğer gerekirse, TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR başka çözeltilerle (örneğin dekstroz veya %0,9'luk sodyum klorür çözeltileri) seyreltilebilir.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR enjeksiyonu, bir sağlık mesleği mensubu tarafından uygulanır.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

Çocuklarda kullanımı önerilmez.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir. Klinik araştırmalara 65 yaş üstündeki gönüllüler de dahil edilmiştir ve bu yaş grubuna özel herhangi bir yan etki raporedilmemiştir.

Özel kullanım durumları Karaciğer/Böbrek yetmezliği:

Karaciğer ya da böbreklerinizden rahatsızlığınız varsa, bu ilaç doktor kontrolü altında dikkatle kullanılmalıdır.

Eğer TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR 'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR kullandıysanız

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR doktor gözetiminde bir sağlık mesleği mensubu tarafından size uygulanacağı için, gerekenden fazla kullanma riskinizbulunmamaktadır.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR 'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Aşırı doz, ağız kuruluğu, idrarın mesanede birikmesi, deride kızarıklık, mide bağırsak hareketlerinden azalma, geçici görme bozuklukları, kan basıncında düşme, nefes almaylailgili sıkıntılara neden olabilir.

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ü kullanmayı unutursanız

İlaç dozunuzu doktorunuzun size tarif ettiği gibi almanız önemlidir. Eğer ilacınızı uygulatmayı unutursanız, bu dozu hatırlar hatırlamaz uygulatmalısınız. Eğer bir sonraki dozunsaati gelmişse, almadığınız dozu atlayınız, normal dozunuzu uygulatarak tedaviye devamediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Bulunmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ü kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakınhastanenin acil bölümüne başvurunuz

- Deri döküntüsü, kurdeşen, deride kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar,

- Nefes almada güçlük gibi ciddi alerjik reaksiyonlar (anafilaksi), baygın veya sersemhissetme (şok)

- Görme kaybı ile birlikte ağrılı, kızarık göz.

Bilinen yan etkilerin çoğu TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün antikolinerjik özelliklerine bağlıdır (maddenin sinir sisteminde belli reseptörleri etkileme biçimi). Buantikolinerjik etkiler genel olarak hafif şiddettedir ve kendiliğinden geçer.

Yan etkilerin sıklığı aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır;

Çok yaygın : 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir
Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir Seyrek : 1000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Yaygın

- Gözde yakını veya uzağı görmeye uyum (akomodasyon) yeteneğinin bozulması, özelliklebozukluğu yeterli derecede düzeltilememiş hipermetrop hastalarında

- Kalp atımının hızlanması

- Baş dönmesi

- Ağız kuruluğu

- Kabızlık (konstipasyon)

Bilinmiyor:

- Ürtiker (kurdeşen), deri döküntüsü, deri kızarıklığı ve kaşıntı gibi deri reaksiyonları

- El ve ayakların üzerinde sıvı dolu küçük kabarcıklar

- Aşırı duyarlılık reaksiyonları

- Anafilaktik reaksiyonlar

- Dispne (nefes darlığı)

- Anafilaktik şok (ölümcül olabilen)

- Midriyazis (göz bebeklerinin büyümesi)

- Göz içi basıncında artış

- Düşük kan basıncı

- Kabızlık

- Deri kızarıklığı, sıcak basma

- Terlemede azalma

- İdrara çıkmada zorluk (idrar tutulması, az idrar yapma, idrar akışında azalma gibi)

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR kas içine uygulandıysa enjeksiyon yeriniz ağrıyabilir.

Pek mümkün değilse de, diğer antikolinerjik ilaçlar ile birlikte kullanıldığında, diğer antikolinerjik ilaçların beyne geçme ve kafa karışıklığı benzeri yan etkilere neden olmaihtimali olabilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız


doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendirinizYan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

http://www.titck.gov.tr5. TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ün saklanması

TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ü kullanmayınız. Son kullanma tarihinden önce kullanınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz TURKTIPSAN HİYOSİN-N BÜTİL BROMÜR'ü kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:

TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET A Ş.

Büğdüz Mahallesi Kaymakam Ali Galip Sokak No:28 06750 AKYURT/ANKARATel: 0 312 8441508Faks: 0 312 8441527

Üretim Yet^^:

TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET A Ş.

Büğdüz Mahallesi Kaymakam Ali Galip Sokak No:28 06750 AKYURT/ANKARATel: 0 312 8441508Faks: 0 312 8441527

Bu kullanma talimat! 24.02.2023 tarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Turktipsan Hiyosin-n Bütil Bromür 20 Mg/ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Hiyosin N-bütil Bromür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.