Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cylorin 25 Mg Yumuşak Kapsül Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI CYLORİN 25 mg yumuşak kapsülAğız yolu ile alınır.

Etkin madde:

Her bir yumuşak kapsül 25 mg siklosporin içerir.

Yardımcı maddeler:

Etanol (susuz), Dl-a-Tokoferol asetat, Kolliphor RH 40, ortazincirli trigliseridler, orta zincirli mono-digliseridler, jelatin (jelatin (sığırkaynaklı), sorbitol/sorbitan anidrisorb, titanyum dioksit (E171), demir oksit siyah(E172)).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğimizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlacınız hakkında size önerilen dozundışındayüksek veya düşük dozkullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. CYLORİN nedir ve ne için kullanılır?


2. CYLORİN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. CYLORİN nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. CYLORİN'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır1. CYLORİN nedir ve ne için kullanılır?

CYLORİN, berrak, renksiz çözelti içeren gri renkli küresel yumuşak kapsüllerdir. Her bir yumuşak kapsül 25 mg siklosporin içerir.

CYLORİN, 50 adet yumuşak kapsül içeren blister ambalajlarda takdim edilmektedir.

1/15

Eğer size bir transplantasyon (organ nakli) uygulanmışsa, CYLORİN'in fonksiyonu (işlevi) vücudunuzun bağışıklık (immün) sistemini kontrol etmektir. CYLORİN, normal olaraknakledilmiş dokulara saldıracak olan özel hücrelerin gelişimini bloke ederek(engelleyerek), nakledilen organın reddedilmesini önler.

Eğer kendi vücudunuzun immün (bağışıklık) yanıtını sağlayan sistemin vücudunuzdaki hücrelere saldırdığı bir hastalığınız (otoimmün hastalık) varsa, CYLORİN bu hastalıktakibağışıklık sistemi tepkilerini (immünoreaksiyonları) bastırır. Bu tür otoimmün hastalıklar;görmeyi tehdit eden bir çeşit göz iltihabı olan göz hastalığı (orta veya ilerlemiş üveit ya daBehçet üveiti), belirli deri hastalıklarının ağır vakaları (atopik dermatit / egzama ve sedef),şiddetli romatoid artrit (eklemlerde ağn ve şekil bozukluğuna neden olan devamlı birhastalık) ve nefrotik sendrom adı verilen bir böbrek hastalığı gibi hastalıklardır.

2. CYLORİN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Eğer transplantasyon (organ nakli) için CYLORİN kullanıyorsanız, bu ilaç size, yalnızca, transplantasyon konusunda deneyimli bir doktor tarafından reçete edilecektir.

Bu kullanma talimatındaki önerilerin, bu ilacı transplantasyon için mi yoksa otoimmün hastalığınız için mi aldığınıza bağlı olarak değişebildiğini göreceksiniz.

Bu kullanma talimatındaki bilgilerden farklı olsalar bile doktorunuzun talimatlarına mutlaka uyunuz. Eğer herhangi bir sorunuz olursa lütfen doktorunuza danışınız.

CYLORlN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer:

• Siklosporine veya CYLORİN'in bu kullanma talimatının başında listelenenyardımcı maddelerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa.

• Hypericum perforatum (Sarı Kantaron/Binbirdelik otu) içeren ürünlerle birlikte.

• Dabigatran eteksilat (ameliyat sonrası kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılır)veya bosentan ve aliskiren (kan basıncını düşürmek için kullanılır) içeren ürünlerlebirlikte.

Alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışınız.

2/15CYLORİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Eğer:

• CYLORİN'de alkol (etanol) bulunduğundan (ayrıca bkz. CYLORİN'in içeriğindebulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler) alkolle ilişkiliproblemleriniz varsa veya olduysa

• Epilepsiniz varsa

• Karaciğer problemleri yaşıyorsanız

• Gebeyseniz

• Emziriyorsanız

• İlaç çocuğunuza verildiyse

Bunlardan herhangi biri sizin durumunuza uyuyorsa, CYLORİN'i kullanmadan önce

doktorunuza söyleyiniz.

• CYLORİN immün sistemibaskılayarak, özellikle deri ve lenf (akkan) sistemi

olmak üzere kanser gelişimi açısından riski artırır. Bu nedenle, uygun koruyucu giysiler giyerek ve sık olarak yüksek koruma faktörlü güneş kremleri uygulayarakgüneş ışınlarına ve UV (mor ötesi) ışınlarına maruziyetinizi sınırlayınız.

• CYLORİN immün sistemi baskılayarakaynı zamanda vücudunuzun enfeksiyona

(bulaşıcı hastalık) karşı savaşma yeteneğini etkileyebilir. Herhangi bir enfeksiyon semptomu yaşıyorsanız (örn. ateş, boğaz ağrısı). Bu durumda derhal doktorunuzubilgilendirmelisiniz.

• Karaciğer problemleri yaşıyorsanız.

• Böbrek problemleriniz varsa. Doktorunuz düzenlikan testleriyaparak,

gerektiğinde dozda ayarlama yapabilir.

• Yüksek kan basıncı (hipertansiyon,tansiyonunuzunyükselmesi)gelişirse.

Doktorunuz düzenli olarak kan basıncınızı kontrol ederek, gerektiğinde size kan basıncını düşürücü bir ilaç verebilir.

• Vücudunuzdaki magnezyum (vücutta bulunan bir elektrolit, tuz) miktarı düşükse.Bu nedenle, doktorunuz size, özellikle transplantasyon uygulanan durumlarda,ameliyattan hemen sonra kullanmanız için magnezyum takviyesi verebilir.

• Kanınızdaki potasyum (vücutta bulunan bir elektroliti, tuz) düzeyleri yüksekse.

• Gut (damla hastalığı) hastalığınız varsa.

• Bir aşı yaptırmanız gerekiyorsa,

Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza söyleyiniz.

3/15

Eğer otoimmün hastalık nedeniyle CYLORİN kullanacaksanız,

(ara üveit veya posterior üveit ve Behçet üveiti, atopik dermatit, şiddetli romatoid artrit (romatizmal eklemiltihabı hastalığı) ve nefrotik sendrom), aşağıdaki durumlarda CYLORİN'ikullanmamalısınız.

• Böbrek problemleri (nefrotik sendrom haricinde).

• Kontrol altına alınmayan enfeksiyonlar.

• Herhangi bir kanser tipi.

• Kontrol edilemeyen hipertansiyon. Tedavi sırasında hipertansiyon gelişir ve kontroledilemezse, CYLORİN tedavisi durdurulmalıdır.

CYLORİN nefrotik sendrom tedavisi haricinde transplantasyon (organ nakli) dışı hastalığı olan çocuklara verilmemelidir.

Yaşlı kişilerde CYLORİN uygulaması ile ilgili deneyim sınırlıdır. Doktorunuzun, böbreğinizin ne ölçüde iyi işlev gösterdiğini izlemesi gerekir. Eğer 65 yaş üzeri bir sedef yada atopik dermatit hastasıysanız, sadece durumunuz çok şiddetliyse CYLORİN ile tedaviedilmeniz gerekir.

Behçet üveiti için verildiğinde, CYLORİN, hastalığın nörolojik (sinir sistemi ile ilgili) belirtilerinin görüldüğü hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (örneğin: artmış unutkanlık,zaman içinde fark edilen kişilik değişiklikleri, psikiyatrik bozukluklar veya ruh halibozuklukları, uzuvlarda yanma hissi, uzuvlarda duyu azalması, uzuvlarda karıncalanmahissi, uzuvlarda zayıflık, yürüme bozuklukları, mide bulantısının ve kusmanın eşlik ettiğiveya etmediği baş ağrısı, göz küresinin sınırlı hareketini de içeren görme bozuklukları).

Eğer sedef hastalığı (psöriyazis) ya da atopik dermatit (aşırı duyarlılık nedeniyle oluşan bir tür deri iltihabı) tedavisi görüyorsanız ve yaşlı iseniz, doktorunuz size uygulananCYLORİN tedavisini yakından izleyecek ve denetleyecektir. Sedef hastalığı veya atopikdermatit nedeniyle CYLORİN tedavisi görüyorsanız, size bununla eş zamanlı olarakultraviole (mor ötesi) B-ışını ya da fototerapi (ışık tedavisi) uygulanmamalıdır.

Doktorunuz şunları kontrol edecektir:


• Kanınızdaki siklosporin düzeylerini (özellikle transplant hastalarında),

• Tedaviye başlamadan önce ve tedavi boyunca düzenli olarak kan basıncınızı,

• Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınızı,

4/15

Kanınızdaki lipit (yağ) düzeylerini.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız

CYLORIN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

CYLORİN greyfurt ya da greyfurt suyu ile birlikte alınmamalıdır, çünkü bunlar CYLORİN'in etkilerinde değişiklik oluşturabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer gebeyseniz ya da gebe kalmayı planlıyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz. Gebelikte CYLORİN kullanımı ile ilgili deneyim sınırlıdır. Genel olarak, CYLORİNgebelik sırasında kullanılmamalıdır. Eğer bu ilacı kullanmanız gerekli ise, doktorunuz sizebu ilacın gebelik sırasında kullanımıyla ilgili yarar ve riskleri açıklayacaktır.

Tedavi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız doktorunuza söyleyiniz. CYLORİN tedavisi süresince emzirme önerilmez, çünkü CYLORİN'in etkin maddesi siklosporin anne sütüne geçer ve bebeğinizietkileyebilir.

Araç ve makine kullanımı

CYLORİN'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine yönelik herhangi bir özgül çalışma yapılmamıştır.

CYLORİN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün, transplantasyon endikasyonlarında kullanım söz konusu olduğunda,

%

hacim olarak 11.8, yani her doz için 500 mg'a kadar etanol (alkol) içerir; bu değer her doz için12.6 ml biraya ve 5 ml şaraba eşdeğerdir. Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir.

5/15

Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi (sara) gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

Ürün sorbitol içerdiğinden, eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasageçiniz.

Bu tıbbi ürün, az miktarda-her 1 miligramında 100 mg' dan daha az-etanol (alkol) içerir. Bu açıklama, üründe alkol olması ile ilgili endişe taşıyan ebeveyn ve çocuklara garantisağlamak içindir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

CYLORİN, bazı ilaçların etkisini bozabilir / değiştirebilir.

Eğer aşağıda belirtilen ilaçlarla eş zamanlı tedavi uygulamanız gerekiyorsa, doktorunuza danışınız:

Aşağıdakilerle eşzamanlı tedavi görüyorsanız doktorunuzdan tavsiye isteyiniz:

• Potasyum içeren ilaçlar veya potasyum takviyeleri, diüretikler (idrar söktürücüler) veya“potasyum tutucu diüretikler” olarak adlandırılan su tabletleri (idrar söktürücüler), bazı kanbasıncını düşürücü ilaçlar gibi potasyum düzeylerinizi etkileyebilecek ilaçlar

• Tümörler, şiddetli psoriyazis ve şiddetli romatoid artrit tedavisinde kullanılan metotreksatisimli ilaç

• CYLORİN kan düzeylerini artırabilecek veya azaltabilecek ilaçlar. Doktorunuz bir başkatıbbi tedaviye başlarken veya bu tip bir tedaviyi durdurduğunda, kanınızdaki siklosporinkonsantrasyonunu (düzeyini) kontrol edebilir.

CYLORİN konsantrasyonunu azaltabilecek ilaçlar

: barbitüratlar (uyumaya yardımcı olanilaçlar), sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar (örn., karbamazepin, fenitoin), akromegali(büyüme hormonunun fazlalığına bağlı bir hastalık) hastalığının ve bazı mide bağırsakpankreasın hormonal tümörlerinin tedavisinde kullanılan oktreotid (ayrıca Sandostatinolarak da bilinir), tüberküloz tedavisinde kullanılan antibakteriyel ilaçlar, orlistat (kilokaybına yardımcı olmak üzere kullanılır), hafif orta şiddette depresyon (ruhsal çökkünlük)tedavisinde kullanılması önerilen sarı kantaron içeren bitkisel ilaçlar, tiklopidin (inmesonrası kullanılır), bazı kan basıncını düşüren ilaçlar (bosentan) ve ayak ve eltırnaklarındaki enfeksiyonları tedavi etmede kullanılan antifungal (mantar ilaçları) ilaçlar(terbinafin).

CYLORİN konsantrasyonlarını (düzeyini, derişimini) artırabilecek ilaçlar:

antibiyotikler(örn., eritromisin, azitromisin), antifungaller (vorikonazol, itrakonazol), kalp problemleri

6/15

veya yüksek kan basıncı için kullanılan ilaçlar (diltiazem, nikardipin, verapamil, amiodaron), metoklopramid (bulantıyı durdurmak için kullanılır), doğum kontrol hapları,danazol (adet bozukluklarının tedavisi için kullanılır), gut tedavisinde kullanılan ilaçlar(allopurinol), kolik asit ve türevleri (safra taşlarının tedavisinde kullanılır), HIV (AIDShastalığı etkeni) tedavisinde kullanılan proteaz inhibitörleri, imatinib (lösemi veyatümörlerin tedavisinde kullanılır), gut (damla hastalığı), ailevi akdeniz ateşi hastalığı veBehçet hastalığı tedavisinde kullanılan kolşisin, telaprevir (hepatit C tedavisinde kullanılır).

• Antibakteriyel ajanlar (gentamisin, tobramisin, siprofloksasin), amfoterisin B içerenantifungal ajanlar, idrar yolu enfeksiyonuna karşı trimetoprim içeren ajanlar gibiböbreklerinizi etkileyebilecek ilaçlar, melfalan içeren kanser ilaçları, midenizdeki asitmiktarını azaltmak için kullanılan ilaçlar (H2-reseptör antagonisti tipi asit sekresyonuinhibitörleri), takrolimus, ağrı kesiciler (diklofenak gibi steroid olmayan yangı gidericiilaçlar), fibrik asit türevleri (kandaki yağı azaltmada kullanılır).

• Siklosporin ile tedavi sırasında nifedipin (yüksek kan basıncını ve göğüs ağrısını tedavietmede kullanılır) kullanıyorsanız, dişetleriniz şişerek, dişlerinizin üzerine uzanabilir.

• Digoksin (kalpyetmezliğinintedavisindekullanılır), kolesterol düşürücüajanlar

(HMGCoA redüktaz inhibitörleri, aynı zamanda statinler olarak adlandırılır), prednizolon, etopozid (kansertedavisindekullanılır),repaglinid (oral antidiyabetikajan),

immünosupresifler (everolimus,sirolimus),ambrisentan ve antrasiklinlerolarak

adlandırılan spesifik (özgül) anti-kanser ilaçları (örn., doksorubisin).

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı su anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. CYLORİN nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• Doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyunuz. Önerilen dozu aşmayınız.

• Doktorunuz, vücut ağırlığınıza ve CYLORİN'i bir transplantasyon sonrası ya daşiddetli sedef hastalığı, egzama, romatoid artrit, nefrotik sendrom veya üveittedavisi için kullanıp kullanmadığınıza dayalı olarak sizin için doğru CYLORİNdozunu belirleyecektir. Doktorunuz size ayrıca ilacınızı ne sıklıkta alacağınızı dasöyleyecektir.

7/15

• Eğer size organ ya da kemik iliği transplantasyonu uygulanmışsa, toplam dozgenellikle, iki doza bölünmüş olarak, günde 2 mg/kg vücut ağırlığı ila günde 15mg/kg vücut ağırlığı aralığındadır. Genel olarak yüksek dozlar transplantasyondanönce ve hemen sonra, düşük dozlar ise nakledilen organ ya da kemik iliği stabilizeolduktan sonra uygulanır. Doktorunuz sizin için ideal olan dozu ayarlayacaktır.Bunun için bazı kan testleri yapması gerekebilir.

• Şiddetli sedef ve egzamanın tedavisi için toplam doz genellikle, iki doza bölünmüş

olarak, günde2mg/kg vücut ağırlığı ila günde5 mg/kgvücut ağırlığı

aralığındadır.

• Şiddetliromatoidartrit tedavisi için toplam doz genellikle, ikidoza bölünmüş

olarak, günde3mg/kg vücut ağırlığı ila günde5 mg/kgvücut ağırlığı

aralığındadır.

• Nefrotik sendrom tedavisi için toplam doz genellikle, iki doza bölünmüş olarak,erişkinlerde günde 5 mg/kg vücut ağırlığı ve çocuklarda günde 6 mg/kg vücutağırlığı aralığındadır.

Erişkinlerde ve çocuklarda böbrek sorunu olan hastalarda, her gün alınan ilk doz kilogram vücut ağırlığı başına 2.5 mg'dan fazla olmamalıdır.

• Endojen üveit tedavisi için toplam doz genellikle, iki doza bölünmüş olarak, günde5 mg/kg vücut ağırlığı ila günde 7 mg/kg vücut ağırlığı aralığındadır.

• Doktorunuzuntalimatlarına kesinlikle uyunuz vekendinizine kadar iyi

hissederseniz hissedin, dozunuzu kendi kendinize değiştirmeyiniz.

• Doktorunuz size, CYLORİN'i transplantasyon sonrası ya da şiddetli bir derisorunu, romatoid artrit, üveit ya da nefrotik sendrom tedavisi için kullanıpkullanmadığınıza dayalı olarak ne kadar süreyle kullanmanız gerektiğinisöyleyecektir. Şiddetli egzamada tedavi genellikle 8 hafta sürer.

• Doktorunuz, vücut ağırlığınıza ve CYLORİN'i bir transplantasyon sonrası ya da

şiddetli sedef hastalığı, egzama, şiddetli romatoid artrit, nefrotik sendrom veya üveit tedavisi için kullanıp kullanmadığınıza dayalı olarak sizin için doğruCYLORİN dozunu belirleyecektir. Doktorunuz size ayrıca ilacınızı ne sıklıktaalacağınızı da söyleyecektir.

Uygulama yolu ve metodu:

8/15

• CYLORİN dozunu her gün aynı saatte alınız. Özellikle transplantasyon hastalarıiçin bu çok önemlidir.

• Günlük dozlarınızı her zaman ikiye bölünmüş olarak alınız.

• Kapsülü blisterden çıkarınız. Kapsülü bütün olarak bir bardak su ile yutunuz.

Eğer daha önce siklosporinin değişik oral formülasyonlarını kullanmışsanız:

Doktorunuz bir oral formülasyondan başka oral formülasyona geçişi takiben, kısa bir dönem için sizi daha yakından takip etmek isteyebilir.

Bir siklosporin oral formülasyonundan başka bir siklosporin oral formülasyonuna geçtiğiniz zaman, bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olduğu takdirde lütfendoktorunuza ya da eczacınıza bilgi veriniz, çünkü bu durum size uygulanan dozunayarlanmasının gerektiğini gösteriyor olabilir. Doktorunuz söylemedikçe, dozunuzu ASLAkendiniz ayarlamayınız.

Değişik yaş grupları Çocuklarda kullanım:

CYLORİN çocuklarda transplant dışında, sadece nefrotik sendrom tedavisinde kullanılır.

Yaşlılarda kullanım:

Yaşlı kişilerde CYLORİN uygulaması ile ilgili deneyim sınırlıdır. Böbrek fonksiyonunuz özel bir dikkat gösterilerek izlenmelidir. Eğer 65 yaş üzeri bir sedef ya da atopik dermatithastasıysanız, yalnızca, günlük işlevlerinizi engelleyecek boyutta hastalıkların varlığıdurumunda tedavi edilmelisiniz.

Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliği / Karaciğer yetmezliği:

CYLORİN tedavisinin ilk birkaç haftasında sık görülen ve hastalıkla birlikte ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlık olan, serum kreatinin ve üre miktarında yükselme meydana gelebilir.Bu değişiklikler, genelde doz azalmasına cevap verecek şekilde, doza bağlı ve geridönüşlüdür. Uzun süreli tedavide, bazı hastaların böbreklerinde yapısal değişikliklergelişebilir, bunlar böbrek nakli yapılmış hastalardaki süregelen redde (kronik rejeksiyona)bağlı değişikliklerden ayrılmalıdır. CYLORİN, serumda bilirubin ve bazen karaciğerenzimlerinin geri dönüşlü ve doza bağlı olarak artmasına da neden olabilir. Böbrek vekaraciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi için uygun parametrelerin yakın takibigereklidir. Anormal değerler, doz azaltımını gerektirebilir.

9/15

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

Doktorunuz CYLORİN ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz, çünkü CYLORİN tedavisini durdurmak hastalığınızın daha kötüyegitmesine neden olabilir.

Eğer CYLORİN'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla CYLORİN kullandıysanız:

CYLORİN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Eğer kaza sonucu ilacınızdan fazla miktarda kullanırsanız, bu durumu derhal doktorunuza bildiriniz ya da en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz. Tıbbi müdahale görmenizgerekebilir.

CYLORİN'i kullanmayı unutursanız

İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alınız ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.

Eğer, ilacınızı almayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde, sonraki dozun saati yaklaşmış ise, unuttuğunuz dozu atlayınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.CYLORİN ile tedavi sonlandığında oluşabilecek etkiler

CYLORİN tedavinizi durdurmanız, nakledilen organınızın reddedilme riskini artırabilir. Kendinizi nasıl hissederseniz hissedin, doktorunuz söylemedikçe CYLORİN kullanmayıbırakmayınız.

Bu ilacın kullanımı hakkında başka sorunuz olursa, doktorunuza veya eczacınıza danışın.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

10/15

Tüm ilaçlar gibi, CYLORİN'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Bu ilacın dozunun doktorunuz tarafından dikkatle ayarlanması gerekir. Fazla miktarlar böbreklerinizi etkileyebilir. Bu nedenle, özellikle transplantasyondan sonra düzenli olarakkan testleri yaptırmalı ve hastaneye kontrole gitmelisiniz. Böylece doktorunuzla tedavinizhakkında konuşma ve yaşadığınız her türlü problemi bildirme şansına sahip olursunuz.

CYLORİN'in kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir: Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın
Yaygın
görülebilir.
Yaygın olmayan görülebilir.
Seyrek Çok seyrekSıklığı bilinmeyen

: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

:10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla

:100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla

: 1.000 hastanın birinden az görülebilir.

: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

: Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.

Aşağıdakilerden biri olursa DERHAL doktorunuza bildiriniz:

• Bağışıklık sistemi üzerinde etki gösteren diğer ilaçlar gibi, siklosporin de vücudunuzunenfeksiyona karşı mücadele etme becerisini etkileyebilir ve tümörlere veya diğerkanserlere, özellikle de deri kanserine neden olabilir. Enfeksiyon belirtileri arasında ateş veboğaz ağrısı yer alır.

• Görüş alanınızda değişiklikler, koordinasyon kaybı, sakarlık, hafıza kaybı, konuşmada vebaşkalarının söylediklerini anlamada güçlük ve kas güçsüzlüğü. Bunlar, progresif(ilerleyici) multifokal (çok odaklı) lökoensefalopati adı verilen bir beyin enfeksiyonununişaretleri olabilir.

• Nöbetler (tutarıklar), zihin karışıklığı, kişinin çevreye uyum sağlayamadığı hissi, kişinindaha az tepki verdiği hissi, kişilik değişiklikleri, kişinin kolay sinirlendiği hissi,uykusuzluk, görüş alanınızda değişiklikler, körlük, koma, vücudun bir kısmında veya

11/15

tamamında felç, boyun tutulması, anormal konuşma veya göz hareketlerinin eşlik ettiği veya etmediği koordinasyon kaybı gibi belirtileri olan beyin sorunları.

• Gözün arka kısmında şişlik. Bu durum, bulanık görmeye neden olabilir. Ayrıca(kafatasının içindeki) yüksek basınç nedeniyle de görüşünüzü etkileyebilir (benign kafa içihipertansiyonu).

• Deri ve gözlerde sararma, bulantı, iştah kaybı ve koyu renkli idrar belirtilerinin eşlik ettiğiveya etmediği karaciğer sorunları ve hasarı.

• Ürettiğiniz idrar miktarını büyük ölçüde azaltabilen böbrek sorunları.

• Kırmızı kan hücreleri ya da trombosit (kan pulcukları) sayısının azalması. Belirtilerarasında soluk renkli deri, yorgun hissetme, nefessiz kalma, koyu idrar (kırmızı kanhücrelerinin parçalandığının işaretidir), belirgin bir sebep olmaksızın morarma veyakanama, kişinin zihin karışıklığı hissetmesi, kişinin çevreye uyum sağlayamadığı hissi,dikkatte azalma ve böbrek sorunları yaşama.

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir.

Diğer yan etkiler:

Çok yaygın:

Vücudun istemsiz olarak titremesi

Baş ağrısı,

Böbrek bozuklukları,

Yüksek kan basıncı,

Vücut ve yüz tüylerindeaşırı artış

•Yaygın:

• Tutarıklar (nöbetler),

• Düşük beyaz kan hücresi düzeyleri,

• Uyuşukluk hissi ya da karıncalanma,

• Bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, ishal

• Aşırı tüylenme

• Mide ülseri,

• Karaciğer problemleri,

• Kanda yüksek şeker düzeyi,

• Akne, sıcak basmaları

• Ateş

12/15

• Kanda yüksek ürik asit ya da potasyum, düşük magnezyum düzeyleri,

• Kas ağrıları ya da kramplar

• Yorgunluk

• İştah kaybı

• Dişeti dokusunun aşırı büyümesi ve dişinizi örtmesi

Yaygın olmayan:

Ani nöbetler, zihin karışıklığı, uykusuzluk, oryantasyon bozukluğu, görmedebozukluk, bilinçsizlik, uzuvlarda zayıflık hissi, hareketlerde bozulma gibi beyinbozuklukları semptomları

Döküntü,

Genel şişlik

Kilo artışı,

Kanınızdadüşük düzeyde kırmızı kan hücreleri, düşük düzeyde trombositler;

kanama riskinde artışa neden olabilir.

Seyrek:

El ve ayak parmaklarında ve karıncalanmanın eşlik ettiği sinir sorunları,

Şiddetli üst karın ağrısının eşlik ettiği pankreas iltihaplanması,

Kas zayıflığı, kas gücünde azalma, bacak veya el kaslarında veya vücudunherhangi bir yerindeki kaslarda ağrı

Kırmızı kan hücrelerinin yıkımı böbrek sorunları ile ilgilidir ve yüzde, karında,ellerde ve/veya ayaklarda şişme, daha az idrara çıkma, nefes alıp vermede güçlük,göğüs ağrısı, nöbetler ve bilinç kaybı gibi belirtileri vardır.

•Çok seyrek:

• Kafa içi basınçta bir artması (benign intrakranial hipertansiyon) ile ilişkili olabilengözün arka kısmında şişme ve görme bozuklukları.

Sıklığı bilinmeyen diğer yan etkiler:

• Gözlerde ve deride sararma, bulantı (kusacak gibi hissetme), iştah kaybı, koyu renkli

idrar, yüzde, ayaklarda, ellerde ve/veya tüm vücutta şişme belirtilerinin eşlik ettiği veya

etmediği ciddi karaciğer sorunları.

13/15

• Derinin altında kanama ya da belirgin bir sebep olmaksızın deride mor lekelerle ortayaçıkan ani kanama.

• Çoğu zaman kusacak gibi hissetme (bulantı, kusma) ve ışığa karşı hassas olma belirtileriile birlikte ortaya çıkan migren veya şiddetli baş ağrısı.

• Bacaklar ve ayaklarda ağrı

Eğer bunlardan biri sizi şiddetli bir biçimde etkilerse, bunu doktorunuza söyleyiniz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. CYLORİN'in saklanması

CYLORİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

CYLORİN kapsüller kullanılana kadar blister paketinde tutulmalıdır. Kapsülleri yalnızca ilacınızı kullanacağınız zaman blister paketinden çıkarınız. Bir blister açıldığında,karakteristik bir koku duyulmaktadır. Bu normal bir durum olup, kapsüle ilişkin herhangibir sorun olduğu anlamına gelmez. Kapsüllerin sıcak bir yerde saklamayınız (en yükseksıcaklık 25°C olmalıdır).

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Etiketin veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra CYLORİN'i kullanmayınız.


14/15

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz CYLORİN'i kullanmayınız. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve ŞehircilikBakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


World Medicine İlaç San ve Tic A.Ş.

Bağcılar/İstanbul

Üretim yeri:


World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Bağcılar/İstanbul

Bu kullanma talimatı 30.06.2022 tarihinde onaylanmıştır.


15/15

İlaç Bilgileri

Cylorin 25 Mg Yumuşak Kapsül

Etken Maddesi: Siklosporin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.