Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fenoterix 100 Mcg Aerosol İnhalasyonu, Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIFENOTERİX 100 mcg aerosol inhalasyonu, çözelti Aızdan solunarak kullanılır.

Etkin madde:

İnhalasyon için her bir doz 100 mcg fenoterol hidrobromür içerir.

Yardımcı maddeler:

Sitrik asit (susuz), etanol (susuz), hidrofloroalkan (HFA) 134a ve safsu içerir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI

dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç


duyabilirsiniz.


• Eer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Bu ilaçkişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiinizde doktorunuza bu ilacı kullandıınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. FENOTERİX nedir ve ne için kullanılır?


2. FENOTERİX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. FENOTERİX nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. FENOTERİX'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.

1/151. FENOTERİX nedir ve ne için kullanılır?

FENOTERİX bronş genişleticiler (bronkodilatörler) adındaki, bir ilaç sınıfının üyesidir. Etkin madde olarak fenoterol içerir. Akcier içindeki hava yollarınızı genişleterek havanıncierlerinize girip çıkmasını kolaylaştırır ve soluk alıp vermenizi rahatlatır.

FENOTERİX özel olarak dizayn edilmiş, aktivatörü olan ölçülü dozlu bir cihazdır. İnhaler ile 200 kez püskürtme yapılabilir ve her püskürtme ile 100 mikrogram fenoterol salınır.FENOTERİX;

• Özellikle akcierde hava yollarında gelişen kalıcı hasar (amfizem) ile birlikte veya tek başına hava yollarında tıkayıcı (obstrüktif) iltihaplanma (kronik bronşit) ile geridönüşümlü hava akımı tıkanıklıı ile seyreden hastalıkların ve/veya alerjik ya da alerjikolmayan bronşiyal astımın belirtilerini önlemek amacıyla kullanılır.

Uzun dönemli tedavi gerekli olursa eşzamanlı olarak antiinflamatuar tedavi de uygulanmalıdır.

2. FENOTERİX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerFENOTERİX'i aşaıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eer;

• Fenoterol hidrobromüre veya FENOTERİX'in içeriindeki yardımcı maddelerdenherhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılıı) varsa,

• Doktorunuz sizde hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati olarak adlandırılan bir kalphastalıı bulunduunu söyledi ise,

• Doktorunuz sizde taşiaritmi denilen kalp hızında artışa yol açan bir kalp hastalııbulunduunu söyledi ise.

FENOTERİX'i aşaıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Aşaıdakilerden biri sizin için geçerliyse FENOTERİX'i kullanmaya başlamadan önce doktor veya eczacınıza danışınız:

• Şiddetli kalp hastalıklarınız özellikle de yakınlarda geçirilmiş kalp krizi durumunuzya da kalp damar rahatsızlıklarınız varsa,

• Kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçolan glikozid

kullanıyorsanız(digoksin),

• Şiddetli ve tedavi edilmemiş yüksek tansiyonunuz (hipertansiyon) varsa,

• Damar duvarlarınızda anormal genişleme (anevrizma) varsa,

ITıı belge. güvemi erektroftrk imza ite imzalanmıştır/ 7

• Tiroid beziniz aşırı aktif (hipertiroidi) ise,

2/15

• Dengesiz bir diyabetik metabolizmanız (diabetes mellitus, yüksek kan şekeri)varsa,

• Böbrek üstü bezinizde tümör (feokromositoma) varsa.(en yüksek doz kullanılıyorsa)

Ani, hızla kötüleşen solunum sıkıntısı durumunda derhal bir doktora başvurunuz.

Karacier ve böbrek yetmezlii olan hastalarda fenoterol kullanımı ile ilgili veri bulunmadıından böyle bir durumunuz varsa FENOTERİX'i kullanmadan öncedoktorunuza danışınız.

Eer altta yatan ciddi bir kalp hastalıınız (örn. kalp ile ilgili hipoperfüzyon, kardiyak aritmi, şiddetli kalp yetmezlii) varsa ve gösünüzde arı, nefes darlıı ya da kalphastalıınızın kötüye gittiini gösteren bir semptomunuz varsa tıbbi yardım almanızgerekmektedir. Böyle bir durumda acilen doktorunuza danışınız.

FENOTERİX inhalasyonunun ardından kısa süreli nefes darlıınızda (hayatı tehdit edici olabilen paradoksikal bronkospazm) artış meydana gelirse, FENOTERİX tedavinizi hemensonlandırınız ve tedavi planınızı yeniden gözden geçirmesi için doktorunuza danışınız.

Şeker hastalıınız (diyabet) varsa kan şekerinizde yükselme gözlenebileceinden, doktorunuz kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edecektir.

Eer size halojenli anestetikler kullanılarak anestezi uygulanacaksa, anestezi uygulanmaya başlamasından en az 6 saat önce fenoterol kullanımından kaçınılmalıdır.

FENOTERİX tedavisi kan potasyum seviyesinde yüksek düşüşlere neden olabilir. Bu durum özellikle şiddetli astımı olan, ksantin türevleri (örn. teofilin), antienflamatuar ilaçlar(kortikosteroidler) diüretikler ile tedavi edilen hastalarda daha belirgin olarak gözlenir.Buna ek olarak vücut dokularının oksijensiz kalması, kan potasyum seviyesinin düşükolmasının kalp ritmi üzerindeki etkisini etkiler. Kan potasyum seviyeleri digoksin (kalpyetmezlii tedavisinde kullanılan bir ilaç) ile eşzamanlı FENOTERİX kullanımı ile dedüşebilir ve bu da kalp atım düzensizliklerine (aritmi) yatkınlıı artırabilir. Böyle birdurumda kan potasyum düzeyleriniz doktorunuz tarafından düzenli olarak kontroledilecektir.

FENOTERİX gibi P2 B-sempatomimetiklere olan ib.üy^m artması hastalıınızın

kötüleştiinin bir göstergesidir. Böyle bir durumda tedaviniz doktorunuz tarafından

3/15

yeniden gözden geçirilmelidir ve doktorunuz gerekirse anti enflamatuar (iltihap giderici) ilaçlar ile kombinasyon yapacaktır ya da mevcut iltihap giderici tedavinizin dozunudeiştirecektir ya da tedavinize farklı ilaçlar ekleyecektir.

Eer, reçete edilen tedaviye ramen hastalıınızda tatmin edici bir iyileşme gözlenmezse ya da hastalıınızda ilerleme gözlenirse, kombine olarak kullanılan kortikosteroidler gibiiltihap giderici ilaçların veya bronşların genişlemesini salayan bronkodilatörlerindozunda deişiklik ya da kombinasyon ilacında deişiklik yapılıp yapılmamasıyla ilgilidoktorunuza danışınız. Astım semptomlarındaki ani bir artış hayatı tehdit edici olabilir. Budurumlarda acilen doktorunuza danışmalısınız. Size reçete edilen dozdan daha yüksekdozda FENOTERİX kullanımı tehlikeli olabilir.

Bronşiyal astım yüksek doz ve uzun süreli inhalasyon için aşırı doz beta2-agonistleri ile tedavi edildiinde ve anti-enflamatuar tedavi yetersiz olduunda, ölümler de dahil olmaküzere, altta yatan hastalıın ciddi komplikasyon riskinin arttıına dair raporlar artmıştır.Nedensel ilişkiler şu ana kadar yeterince açıklıa kavuşturulamamıştır. Ancak yetersizantienflamatuar tedavinin büyük rolü olduu düşünülmektedir.

Beta2-adrenerjik ajanlar (FENOTERİX 'te olduu gibi) veya antikolinerjik ajanlar içeren dier bronkodilatör ilaçlar sadece tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.

Yüksek dozlar uygulandıında kan şekeri düzeyleri artabileceinden, diyabetli hastalarda kan şekerinin sürekli izlenmesi gerekir.

İnhaler cihazının uygun şekilde kullanımı tedavinizin başarısı için kritik öneme sahiptir.

Tedavinizin süresi hastalıınızın tipine, şiddetine ve seyrine balıdır. Tedavinizin süresi doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Doktorunuz FENOTERİX'in kullanımı ile ilgili sizi kapsamlı bir şekilde bilgilendirecektir.

Çocuklar FENOTERİX'i sadece doktor reçetesi ile ve yetişkin gözetiminde kullanmalıdır. FENOTERİX 'in kullanılması, doping kontrollerinde pozitif sonuçlara neden olabilir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız. Bu belge

4/15Hamilelik

Gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hamileyseniz, hamile olabileceinizi düşünüyorsanız veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hayvan çalışmalarında anne karnındaki bebek üzerinde herhangi bir etki tespit edilemese de, özellikle de gebeliin ilk üç aylık döneminde FENOTERİX kullanılmadan önce dikkatlibir şekilde yarar-risk deerlendirilmesi yapılmalıdır.

Solunduunda normal doumu geciktirebilecek bir etki görülmesi olası deildir, ancak bu etki tamamen dışlanamaz.

Fenoterolün yenidoan üzerinde istenmeyen etkileri olup olmadıı bilinmemektedir.

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz FENOTERİX'i sadece doktorunuz kullanmanız gerektiine karar verdi ise kullanınız.

FENOTERİX'i doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

Gerekli olmadıkça emzirme döneminde kullanılmamalıdır Emziriyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


FENOTERİX'in içeriindeki fenoteol anne sütüne geçtiinden, bebeinizi emziriyorsanız sadece doktorunuz dikkatli bir fayda-risk deerlendirmesinden sonra kullanmanızgerektiine karar verdi ise kullanınız.

FENOTERİX'i doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Üreme yetenei/Dourganlık

Dourganlık veya doum üzerindeki etkilerle ilgili klinik veriler mevcut deildir. Fenoterol ile yapılan klinik dışı çalışmalar dourganlık üzerinde herhangi bir olumsuz etki

Belge DoteW56ZW56M0FyZW56SHY3Q3NRaklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

5/15Araç ve makine kullanımı

Araç ve makine kullanımı üzerine etkileri araştırılmamıştır. Ancak, baş dönmesi gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz.

Böyle bir durumda, araba sürmek veya makine kullanmak gibi potansiyel olarak tehlikeli faaliyetler konusunda dikkatli olmalısınız.

FENOTERİX'in içeriinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Uyarı gerektiren yardımcı madde bulunmamaktadır.

Dier ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eer birlikte aşaıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, daha bir dikkatli olmanız ve bu ilaçları almakta olduunuzu doktorunuza iletmeniz gereklidir:

• Dier beta-adrenerjikler (bunlar solunum ilaçlarıdır) ve antikolinerjikler (bunlarbatıcı nitelikte sancı, Parkinson hastalıı, sık idrara çıkma ve idrar kaçırmadurumlarında kullanılan ilaçlardır), kortikosteroid grubu ilaçlar (kortizon),metilksantinler (örn. teofilin); bunlar FENOTERİX'in etkisini arttırabilir.FENOTERİX dier beta2-adrenerjiklerle, metilksantinlerle (örnein teofilin) veyasistemik olarak temin edilebilir antikolinerjiklerle (örnein pirenzepin içerenpreparatlar) kullanılırsa, yan etkiler meydana gelebilir (örn. Ciddi şekilde hızlanmışKalp aktivitesi, kardiyak aritmi).

• Beta-blokerler (kalp-damar ilaçları); bunlar bronş açıcı etkiyi azaltabilir,

• Beta-2 adrenerjiklerin (Fenoterix gibi) yol açtıı hipokalemi (kan potasyumseviyesinin düşmesi), ksantin türevleri (teofilin gibi) ve bazı enflamatuar ilaçlar(kortikosteroitler) ile birlikte tedavi edilmesiyle daha da kötüleşebilir. Bu, özellikleciddi hava yolu tıkanıklıı olan hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır.

• Şeker hastalıı (diyabet) tedavisinde kullanılan ilaçlar; kan şekeri seviyesinidüşürme etkileri azalır,

• FENOTERİX ve beta-adrenerjik bloke edici ajanların (bazı antihipertansif ilaçlarlabirlikte kullanılması, şiddetli bronkospazmı tetikleme riski olan bronşiyal astımlıhastalarda beta reseptör blokerlerinin uygulanmasıyla birlikte karşılıklı bir düşüşeneden olur.

Ruhsal çöküntü (depresyon) tedavisinde kullanılan monoamin oksidaz (MAO)

Belge Dorulama Kodu: lZW56ZW56ZW56M0FyZW.56S1HY3Q3N|RaklU Belge Takip ^ışsiJrtIp&;//j^i5Ltokiy4-gov.1r/saglik-titck-ebys

inhibitörleri veya trisiklik antidepresanlar; bunlar FENOTERİX in kardiyovasküler

6/15

sistem üzerindeki etkisini kuvvetlendirebilir;

• İdrar söktürücü ilaçlar (diüretikler) ve kalp hastalıkları tedavisinde kullanılanilaçlardan olan dijitaller; kan potasyum seviyesinde düşmeye (hipokalemi) nedenolurlar. Bu gibi durumlarda, özellikle diüretikler ve digitalis glikozitler ile birlikteuygulandıında, elektrolitlerin kontrolü gereklidir.

• Halotan,metoksifluran ve enfluran gibi bazı anestezik ilaçlar kalp-damar rahatsızlııgözlenme riskini arttırabilir. Eer bir ameliyat geçirecekseniz, doktorunuzaFENOTERİX kullanmakta olduunuzu söyleyiniz. Anestezide halojenlianestetiklerin uygulanması planlanıyorsa, anestezi uygulanmaya başlamasından enaz 6 saat önce fenoterol kullanımından kaçınılmalıdır.

Eer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacıŞUanda kullanıyorsanız veyaSONzamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. FENOTERIX nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklıı için talimatlar:

FENOTERİX dozu hastalıınızın tipine ve şiddetine göre ayarlanmalıdır. Doktorunuz tarafından başka türlü reçete edilmedii takdirde, erişkinler ve 6 yaşından büyük çocuklariçin aşaıdaki dozlar önerilir:

Özellikle akcierde hava yollarında gelişen kalıcı hasar (amfizem) ile birlikte veya tek başına hava yollarında tıkayıcı (obstrüktif) iltihaplanma (kronik bronşit) ile geridönüşümlü hava akımı tıkanıklıı ile seyreden hastalıkların ve/veya alerjik ya da alerjikolmayan bronşiyal astımın belirtilerini önlemek amacıyla her bir inhalasyon dozu arasındaen az 3 saat olmalıdır. Her uygulamada 1-2 puf olmak (ortalama günde 3 kez 1-2 puf)üzere kullanılabilir. Toplam günlük doz 8 pufu geçmemelidir ve tek seferde uygulanacakmaksimum doz 4 puf olmalıdır.

Uzun dönemli tedavi gerekli olursa eşzamanlı olarak antiinflamatuar tedavi de uygulanmalıdır.

Uygulama yolu ve metodu:

kullanımdan kaçınmak için, hastaya inhalatörün doru kullanımı yönelik tüm talimatlar verilmelidir. lnhalasyonu aşaıdaki talimatlara göre yapınız.

lnhalatörün doru kullanımı tedavinin başarısı için belirleyicidir.

rulama Kodu: !ZW56ZW56ZW56M0FyZW56SHY3Q3NRaklU y BelgiTakip Adresi:llftps://wwv


ulama tercihen

5. go v. tr/s aglik-titck- ebys


Belge Dorulama I


Belge Takip,


ctps://www.turl


7/15

otururken veya ayakla dururken yapılmalıdır. İnhalasyon spreyinin test edilmesi:

İnhalasyon spreyinizi ilk kez kullanacaınız zaman çalışıp çalışmadıını test ediniz. Aızlık kapaını başparmaınız ve parmaklarınız ile yanlardan hafifçe sıkarak çıkarınız veçekip ayırınız.

Çalıştıından emin olmak için, inhaler spreyinizi sallayınız, aızlıı kendinizden uzak tutunuz ve havaya iki puf serbest bırakılması için tüpe 2 defa bastırınız. İnhalasyonspreyinizi 3 gün veya daha uzun süre kullanmadıınızda aızlık kapaını çıkarmalısınız veboşlua bir kez sıkım yapmalısınız.

İnhalasyon spreyinizi kullanacaınız zaman oturunuz veya ayakta dik durunuz.

1. İlk resimde gösterildii gibi aızlık kapaını çıkarınız. Aızlıın temiz olduundanemin olmak için içini ve dışını kontrol ediniz.

2. İnhalasyon spreyinizi her kullanımdan önce iyice çalkalayınız.

3. İnhalasyon spreyinizi başparmaınız aızlıın altında, inhalasyon spreyinizin tabanında

olacak şekilde dik tutunuz.

8/15

5. Azınızdan yavaş ve derin nefes alınız ve aynı anda bir puf doz boşaltmak için inhalasyon spreyinizin üst kısmına basınız. Şiddetli solunum sıkıntısı nedeniyle derinnefes almak mümkün deil ise önce aız boşluuna 1 puf aerosol püskürtülereksolunumun rahatlatılması daha fazla doru kullanım salanacaktır.

6. Nefesinizi birkaç saniye veya rahatça tutabildiiniz kadar tutunuz ve aızlııazınızdan çıkarıp parmaınızı inhalasyon spreyinizin üst kısmından çekiniz.

7. Her bir puf ilaç alımı arasında yaklaşık yarım dakika bekleyiniz ve sonra 2-6.basamakları tekrarlayınız.

8. Kullanımdan sonra tozdan korumak için aızlıın kapaını hemen kapatınız.

Aızlık kapaı doru bir şekilde yerleştirildiinde tam yerine oturacaktır. Eer yerine oturmuyorsa, aızlık kapaını dier yöne çeviriniz. Çok fazla güç uygulamayınız.

4, 5 ve 6. basamakları hızlı bir şekilde yapınız. Spreyi etkin hale getirmeden hemen öncemümkün olduunca yavaş bir şekilde nefes almaya başlayınız. İlk birkaç uygulama içinaynanın önünde pratik yapınız.

Belge Dorulama Kodu: lZW56ZW56ZW5fiM0FyZW56SHY3Q3NRaklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

9/15

Eer spreyin üst kısmından veya azınızın yanlarından “buhar” geldiini görürseniz, 2. basamaktan itibaren uygulamaya tekrar başlamalısınız.

İnhalasyon spreyinin temizlenmesi

İnhalasyon spreyinizi haftada en az bir kez temizleyiniz.

1. Aızlık kapaını çıkarınız.

2. Tüpü plastik gövdeden çıkarmayınız.

3. Kuru bir bez veya kumaş ile aızlıın içini ve dışını ve plastik gövdeyi siliniz.

4. Aızlık kapaını doru bir şekilde yerleştiriniz. Kapaı yerleştirmek için çok fazla güçuygulamayınız.

Deişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:

Aşaıdaki dozaj şekli doktorunuz tarafından başka şekilde tavsiye edilmedikçe 4-6 yaş arası çocuklar için geçerlidir. 6 yaş ve üzeri çocuklarda yetişkin dozu uygulanır.

Akut astım atakları ve paroksismal dispne

Ani bronşiyal spazmların ve nöbetle ilişkili solunum sıkıntısının akut tedavisi için, 1 ölçülü doz (puf) yeterlidir.

Uzun süreli tedavi veya nöbeti önlemek için günde 4 kez 1 puf uygulanır. Doktorunuz semptomlarınızın şiddetine ve sıklıına balı olarak uygulanacak olan 1 pufun zamanı vedozunu belirleyecektir. Özellikle bronşiyal astım sırasında eşzamanlı olarak antiinflamatuartedavi uygulanmalıdır. Her bir inhalasyon dozu arasında en az 3 saat olmalıdır. Toplamgünlük doz 4 pufu geçmemelidir ve tek seferde uygulanacak maksimum doz 2 pufolmalıdır. Daha yüksek dozlarda ek bir tedavi yararı beklenmez ve ciddi istenmeyen etkigözlenme olasılıı yüksektir.

Alerji veya egzersizin indükledii bronkospazmın önlenmesi

Egzersiz veya alerjenle temastan en az 10-15 dakika önce 1 puf uygulanmalıdır.

4 yaşından küçük çocuklar için bu kullanım şekli uygun deildir.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda FENOTERİX kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır. FENOTERİX'i kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

10/15Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezlii:

FENOTERİX'in içeriindeki fenoterolün böbrek yetmezlii olan hastalarda kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır. Bu nedenle FENOTERİX böbrek yetmezlii olan hastalarauygulanırken dikkatli olunmalıdır. Böbrek yetmezliiniz varsa FENOTERİX'i kullanmadanönce doktorunuza danışınız.

Karacier yetmezlii:

FENOTERİX'in içeriindeki fenoterolün karacier yetmezlii olan hastalarda kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır. Bu nedenle FENOTERİX karacier yetmezlii olan hastalarauygulanırken dikkatli olunmalıdır. Karacier yetmezliiniz varsa FENOTERİX'ikullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Eer FENOTERİX'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla FENOTERIX kullandıysanız:

FENOTERİX'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Doz aşımı belirtileri veya semptomları yan etkiler ile aynıdır. Bunlar daha sonra çok hızlı ve aynı zamanda artmış bir ölçüde ortaya çıkar.

Doz aşımı semptomları veya belirtilerine örnek olarak:

Yüzde kızarma, uyuşukluk, baş arısı, kalp hızında artış, çarpıntı, kardiyak aritmi, kan basıncında düşüş, şok, kan basıncının artması, huzursuzluk, göüs arısı, heyecan,muhtemelen ekstrasistoller (düzensiz kalp atışları) ve özellikle parmaklarda şiddetli titreme.Kandaki kan şekeri, lipid düzeyleri ve keton maddelerinde artış olabilir.

Doz aşımı durumunda kanın asitlenmesi (metabolik asidoz) ve kandaki potasyum içeriinin düşmesi meydana gelebilir.

Zehirlenme durumunda bulantı ve kusmayı içeren mide sorunları görülebilir.

Belirtilen dozu aşarsanız, lütfen derhal tıbbi yardım alın.

FENOTERreM kullanmayı unutursanız:

Eer tavsiye edilen FENOTERİX dozlarından birini zamanında almayı unutursanız kaygılanmayınız ve hatırlar hatırlamaz uygulayınız. Ancak eer bir sonraki dozun zamanı

yaklaşmış ise, bekleyiniz ve zamanı gelen dozunuzu püskürtünüz. Daha sonrasında

11/15

ilacınızı önceki gibi uygulamaya devam ediniz.

Düşük dozda kullanılırsa, nefes alıp vermede sorunlar oluşabilir. Uygun dozda alındıında bu sorunlar ortadan kalkar.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.FENOTERİX ile tedavi sonlandırıldıında oluşabilecek etkiler

FENOTERİX tedavisinin gereinden önce sonlandırılması, hastalıınızın aırlaşmasına yol açabilir. Bu nedenle, şikayetleriniz ortadan kalkmış olsa bile, doktorunuz reçete ettiisürece FNEOTERİX kullanmaya devam ediniz. Eer bu tedaviyi durdurmak istiyorsanız,mutlaka doktorunuza danışınız.

Bu ilacın kullanımı hakkında başka sorularınız varsa, doktor veya eczacınıza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, FENOTERİX'in içeriinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşaıdakilerden biri olursa, FENOTERİX'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Bilinmiyor:

• Yüz, dudaklar, dil ve/veya boazda şişmeye neden olan yüz ödemi, yutma veyanefes alma zorluklarına veya ciltte şiddetli kaşıntıya yol açabilen ciddi alerjik (aşırıduyarlılık) yanıt,

• Kan pulcuu sayısında azalma (trombositopeni).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Yan etkiler aşaıdaki kategorilerde gösterildii şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birindenaz,fakat100 hastanınbirinden fazla

görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birindenaz,fakat1.000 hastanınbirinden fazla

SöMtefeÖirive

nli elektronik imza ile imzalanmıştır.

12/15

Seyrek:

1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok seyrek Bilinmiyor

Yaygın

• Titreme,

• Baş dönmesi

• Öksürük

• Bulantı

• Terleme

Yaygın olmayan

• Zihinsel bozukluklar (aşırı uyarılabilirlik, hiperaktif davranış bozuklukları, uykubozuklukları, halüsinasyonlar),

• Uyarılma

• Kalp atım düzensizlii (aritmi),

• Kalbin karıncıklarından kaynaklanan kalp atım düzensizlii (ventriküler ekstrasistoller)

• Göüs arısı (Anginal şikayet)

• Paradoksikal bronkospazm (bronşlarda daralma)

• Kusma,

• Mide ekşimesi,

• Kaşıntı

• Kas krampları

• İdrar yapma bozuklukları.

• Serumda potasyum düşüklüü (Hipokalemi)

• Kan basıncında artma ya da azalma

Seyrek

• Yüksek kan şekeri (hiperglisemi),

Bilinmiyor

• Aşırı duyarlılık reaksiyonları (örnein kaşıntı, döküntü)

*JBu belge, guvenh elektronik imza*ile imzalanmıştır. yBu belge, guvenh elektronik imza*ile imzalanmıştır. y

Belge Takıp Adresi:https://www.turkıye.gov.tr/saglık-tıtck-ebys

Belge Dorulma

13/15

• Trombosit sayısının düşüklüü

• Yüz ödemi

• Sinirlilik

• Baş arısı

• Kurdeşen

• Kas zayıflıı

• Kas arısı

• Kalbin normalden daha hızlı atması

• Çarpıntı

• Damar tıkanması durumunda vücutta gerçekleşmekte olan kan akışı ve oksijeninazalması (myokard iskemisi)

• Bölgesel tahriş

Eer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştıınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak yada 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye FarmakovijilansMerkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmaktaolduunuz ilacın güvenlilii hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı salamışolacaksınız.

5. FENOTERIX'in saklanması

FEN0TERİX'İ çocukların göremeyecei, erişemeyecei yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C'nin altındaki oda sıcaklıında saklayınız. Direkt güneş ışıından ve donmaktankoruyunuz.

Kullanılmadıı zaman aızlık kapaı sıkıca kapatılmalıdır.

Dier inhaler ilaçların çounda olduu gibi aerosol tüpü fazla souk olduunda ilacın terapötik etkisi azalabilir.

Aeresol kutusu delinmemeli, boş olsa bile kırılmamalı ve ateşten uzak tutulmalıdır.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

. 77... .ııı . ıT/~., ,,Bage do AmMjmrın^sMıi'Silm$?n> Ulanma taneden£maFENQTERİX&.Mfanmm-mz. do AmMjmrın^sMıi'Silm$?n> Ulanma taneden£maFENQTERİX&.Mfanmm-mz.

bys

14/15

Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlıınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


World Medicine İlaç San ve Tic. A.Ş.

Bacılar, İstanbul

Üretim yeri:


World Medicine İlaç San ve Tic. A.Ş.

Bacılar, İstanbul

Bu kullanma talimatı 25.12.2021 tarihinde onaylanmıştır.


15/15

İlaç Bilgileri

Fenoterix 100 Mcg Aerosol İnhalasyonu, Çözelti

Etken Maddesi: Fenoterol Hidrobromür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.