Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cyplos Arvohaler 50/250 Mcg İnhalasyon Tozu Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATICYPLOS® ARVOHALER® 50 mcg/250 mcg inhalasyon tozu Solunum yoluyla alınır (Nefesle birlikte akciğerlere çekme).

Etkin maddeler:

Bir solumada 50 mikrogram salmeterol (salmeterol ksinafoat halinde)ve 250 mikrogram (+%5 eksez doz) flutikazon propiyonat

Yardımcı madde:

Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı laktoz)

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında


yüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. CYPLOS ARVOHALER nedir ve ne için kullanılır?


2. CYPLOS ARVOHALER'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. CYPLOS ARVOHALER nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. CYPLOS ARVOHALER'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. CYPLOS ARVOHALER nedir ve ne için kullanılır?

• CYPLOS ARVOHALER, etkin madde olarak salmeterol ve flutikazon propiyonat içerir.

• Salmeterol, bronkodilatörler (bronş genişleticiler) adı verilen ilaç grubunun bir üyesidirve akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarında bulunan kasları gevşeterek genişlemelerinisağlar.

• Flutikazon propiyonat ise kortikosteroidler adı verilen ilaç grubuna aittir ve yangı(iltihap, enflamasyon) giderici etkisi olduğundan, akciğerlerdeki hava yollarınınduvarlarında oluşan şişme ve hassasiyeti azaltarak nefes alıp verme sorunlarını rahatlatır.

CYPLOS ARVOHALER 50 mcg /250 mcg inhalasyon tozu, her uygulamada 50 mikrogram salmeterol ve 250 mikrogram flutikazon propiyonat püskürten 60 dozluk bir cihazdır.

CYPLOS ARVOHALER aşağıdaki durumlarda kullanılır:

• Astım semptomlarının düzeltilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla. Astımhastalığının basamaklı tedavisinde 3. basamaktan itibaren verilir.

• Düzenli tedavide orta ve ağır KOAH'lı [(kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı)]hastalarda belirtilerin ve atak sıklığının azaltılmasında.

1 / 12

CYPLOS ARVOHALER, başlamak üzere olan nefes darlığı ve hırıltıyı durdurmaya yardımcı olur. Nefes darlığı veya hırıltılar başlamışsa işe yaramayacaktır. Bunun olması halinde,salbutamol gibi hızlı etkili, “kurtarıcı” ilaçlar kullanmanız gerekir. Hızlı etkili, “kurtarıcı”ilacınızı her zaman yanınızda taşıyınız.

Normalden daha sık nefes darlığı yaşıyorsanız veya hırıltılarınız artmışsa veya hızlı etkili kurtarıcı ilacınızı normalden daha sık kullanıyorsanız doktorunuza görünmelisiniz.

2. CYPLOS ARVOHALER'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

CYPLOS ARVOHALER'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Etkin maddelerden salmeterole veya flutikazon propiyonata ya da yardımcı maddelaktoza alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa.

CYPLOS ARVOHALER'i, aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• CYPLOS ARVOHALER'i ani ortaya çıkan belirtileri rahatlatmak için kullanmayınız,böyle durumlar için kullandığınız ilaçları daima yanınızda bulundurunuz.

• Eğer belirtileri gidermek için kısa etkili bronkodilatör (bronş genişletici) kullanımınıartırdıysanız doktorunuza bildiriniz, bu durum astım kontrolünüzün kötüleştiğinigösterir.

• Astımınız ani ve ilerleyen şekilde kötüleştiyse doktorunuzu bilgilendiriniz.

• İlaç tedavinizi doktorunuza danışmadan kesmeyiniz, CYPLOS ARVOHALER tedavisidoktor gözetiminde kademeli olarak kesilmelidir.

• Bu ilacı KOAH tedavisi için kullanıyorsanız pnömoni olarak bilinen akciğerenfeksiyonu geliştirme riskiniz artabilir. Bu rahatsızlığın belirtileri için “4. Olası yanetkiler nelerdir?” bölümüne bakınız. Bu belirtilerden herhangi biri sizde geliştiysederhal doktorunuzu bilgilendiriniz.

• Aktif ve sessiz akciğer tüberkülozunuz (TB-verem), mantar, virüs ya da diğer solunumyolu enfeksiyon hastalığınız varsa doktorunuzu bilgilendiriniz, tedavinizde değişiklikyapmak isteyebilir.

• Tirotoksikozunuz (tiroid bezinin aşırı hormon salgılaması sonucu oluşan durum) varsadoktorunuza bildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.

• CYPLOS ARVOHALER tedavi dozlarından yüksek dozlarda uygulandığında yüksektansiyona ve kalp hızında artışa yol açabilir, bu nedenle yüksek tansiyonunuz varsa veyaherhangi bir kalp damar hastalığınız (düzensiz veya hızlı kalp atışı da dahil olmak üzere)varsa doktorunuza bildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.

• CYPLOS ARVOHALER daha yüksek tedavi dozlarında alındığında kandaki potasyumseviyelerinde azalmaya yol açabilir, bu nedenle kanınızdaki potasyum seviyesi düşükseveya buna eğiliminiz varsa doktorunuza bildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmakisteyebilir.

• CYPLOS ARVOHALER özellikle yüksek dozlarda uzun süre kullanıldığında, içerdiğikortikosteroid nedeniyle Cushing sendromu (sırtta kambura benzer yağ birikimi, yüzdeyuvarlaklaşma, aşırı kıllanma ve özellikle bel ve leğen kemiklerinde kemik erimesi),Cushing benzeri belirtiler, adrenal süpresyon (böbrek üstü bezinden hormon salınımınınbaskılanması), çocuk ve ergenlerde büyüme geriliği, kemik mineral yoğunluğundaazalma, katarakt ve glokom (göz tansiyonu) gibi sistemik etkilere yol açabilir.

• Çocuklarda ve ergenlerde büyüme geriliğine yol açabilir, bu nedenle uzun süre

2 / 12

CYPLOS ARVOHALER alan çocukların boyu düzenli olarak takip edilmelidir.

• İlacınızı aldıktan sonra hırıltılı solunumda ani artış olursa derhal doktorunuza bildiriniz.Tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.

• Bazı hastalar inhale (nefes yoluyla alınan) kortikosteroidlere daha duyarlı olabilir bunedenle ağızdan alınan kortikosteroid tedavisinden inhale kortikosteroid tedavisinegeçirildiğinizde doktorunuz sizi yakından izleyecektir.

• İnhale flutikazon propiyonat tedavisine başladıktan sonra yanınızda stres dönemlerindeek tedaviye ihtiyaç duyabileceğinizi gösteren bir uyarı kartı taşıyınız.

• CYPLOS ARVOHALER kan şekeri seviyesini artırabilir bu nedenle şeker hastalığınızvarsa doktorunuzu bilgilendiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.

• Eğer ritonavir (virüslere karşı kullanılan bir ilaç) kullanıyorsanız, doktorunuzabildiriniz, tedavinizde değişiklik yapmak isteyebilir.

• Görüşünüzde bulanıklık veya diğer görme bozukluklarınız olursa doktorunuzla görüşünüz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

CYPLOS ARVOHALER'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

CYPLOS ARVOHALER'in kullanım yolu nedeniyle yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Salmeterol ve flutikazonun emzirme döneminde kullanımı ile ilgili deneyim yetersiz olduğundan emzirme döneminde sadece doktorunuz gerekli olduğuna karar verirse kullanınız.

Araç ve makine kullanımı

CYPLOS ARVOHALER'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bir etki oluşturması beklenmez.

CYPLOS ARVOHALER'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

CYPLOS ARVOHALER laktoz içerir. CYPLOS ARVOHALER'in uygulama yolunun inhalasyon olması sebebiyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer bir başka ilaç alıyorsanız, son zamanlarda aldıysanız veya alabilecekseniz lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz. Bu ilaçlar astım ilaçlarını veyareçetesiz alınan ilaçları da kapsamaktadır. Bunun nedeni CYPLOS ARVOHALER'in diğerilaçlarla birlikte alımının uygun olmama ihtimalidir.

3 / 12

CYPLOS ARVOHALER kullanmadan önce, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız lütfen bunu doktorunuza bildiriniz:

• Beta-blokörler (atenolol, propranolol ve sotalol gibi). Beta-blokörler çoğunluklayüksek tansiyon veya diğer kalp rahatsızlıkları için kullanılmaktadır.

• HIV tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (ritonavir, kobisistat içeren ilaçlar gibi) dahilenfeksiyonlara karşı kullanılan ilaçlar (ketokonazol, itrakonazol ve eritromisin gibi).Bu ilaçların bazıları vücudunuzdaki flutikazon propiyonat veya salmeterol miktarınınartmasına neden olabilir. Bu da düzensiz kalp atışı dahil olmak üzere CYPLOSARVOHALER'in neden olduğu yan etkileri yaşama riskinizi artırabilir veyayaşamakta olduğunuz yan etkileri daha da kötüleştirebilir. Bu ilaçları kullanıyorsanızdoktorunuz sizi yakından takip etmek isteyebilir.

• Kortikosteroidler (iltihap giderici ilaçlar, ağızdan veya enjeksiyonla alınanlar). Yakınzaman önce bu ilaçlardan kullanmışsanız, bu durum bu ilacın böbrek üstü bezinizietkileme riskini artırabilir.

• Yüksek kan basıncı tedavisinde kullanılan aynı zamanda idrar söktürücü olarak bilinendiüretikler (furosemid, hidroklorotiyazid gibi kandaki potasyum seviyesinidüşürebilecek idrar söktürücü içeren ilaçlar)

• Astım ve KOAH tedavisinde kurtarıcı ilaç olarak kullanılan diğer bronkodilatörler(salbutamol gibi)

• Ksantin ilaçları (astım tedavisinde kullanılırlar)

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. CYPLOS ARVOHALER nasıl kullanılır?

Doktorunuz bırakmanızı söyleyene kadar CYPLOS ARVOHALER'i her gün kullanınız. Doktorunuzun önerdiğinden yüksek dozda kullanmayınız. Emin değilseniz, doktorunuza veyaeczacınıza danışınız.

Doktorunuza danışmadan CYPLOS ARVOHALER kullanmayı bırakmayınız veya kullandığınız dozu azaltmayınız.

CYPLOS ARVOHALER ağız yolundan solunarak akciğerlere alınır.

ARVOHALER'i doğru şekilde kullanmış olsanız da dilinizde tozu hissetmeyebilirsiniz veya tadını alamayabilirsiniz.

•Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Astım tedavisinde:


Yetişkinler ve 12 yaş üzeri ergenler:

Günde 2 kez 1 inhalasyon (nefesle birlikte akciğerlere çekme) (50 mikrogram salmeterol ve 250 mikrogram flutikazon).

Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH):


Yetişkinler: Günde 2 kez 1 inhalasyon (nefesle birlikte akciğerlere çekme) (50 mikrogram salmeterol ve 250 mikrogram flutikazon).

4 / 12

• Uygulama yolu ve metodu:

CYPLOS ARVOHALER sadece inhalasyon yoluyla uygulanır. Toz halindeki ilacı ağız yoluyla akciğerlere inhale ediniz (inhale etmek: nefes alırken ilacı ağzınızdan içeri çekmek).

Eğer CYPLOS ARVOHALER bir çocuk için verilmişse uygulama CYPLOS ARVOHALER kullanmayı anlayabilen bir yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.

Tam fayda sağlamak için CYPLOS ARVOHALER'in düzenli kullanılması gereklidir. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedavinizi kesmeyiniz.

Doktorunuz söylemeden ilacınızın dozunu değiştirmeyiniz.

CYPLOS ARVOHALER kullanma talimatları

CYPLOS ARVOHALER ölçülü bir dozda hazırlanmış tozun akciğerlere inhale edilmesini sağlayan bir cihazdır.

Kullanılmamış bir ARVOHALER içinde ayrı ayrı korunmuş olarak toz halde 60 dozluk ilaç bulunur. ARVOHALER'in alt kısmında yer alan doz göstergesi kaç doz kaldığını gösterir. İlaçmiktarı azaldığında sizi uyarmak üzere 10 - 0 arasındaki rakamlar kırmızı renkte yazılmıştır.

İlacın alınması için ARVOHALER cihazının kullanımı aşağıdaki beş basamakta gösterilmiştir:

1. Cihaz kapağının açılması

2. Doz hazırlama butonuna basılması

3. İçine çekilmesi (inhale edilmesi)

4. Cihazın kapağının kapatılması

5. Ağzı çalkalama

1. Cihaz kapağının açılması

ARVOHALER'i açmak için bir elinizle cihazı tutarken diğer eliniz ile kapağı ok yönünde kaldırınız. Cihazın kapağı kapalıyken doz hazırlama butonuna basmak için zorlamayınız.



5 / 12

2. Doz hazırlama butonuna basılması

ARVOHALER'i ağızlığı size dönük olacak şekilde tutunuz. Doz hazırlama butonuna bir “klik” sesi duyulana kadar basınız. ARVOHALER artık kullanıma hazırdır.

3. İçine çekilmesi (İnhale edilmesi)



İlacı içinize çekmeden önce bu bölümü dikkatli bir şekilde okuyunuz.

- ARVOHALER'i ağzınızdan uzakta tutarak, nefesinizi verebildiğiniz kadar dışarı veriniz.

Unutmayınız - asla ARVOHALER'in içine nefes vermeyiniz.

- Ağızlığı boşluk kalmayacak şekilde ağzınıza yerleştiriniz. Kesintisiz bir şekilde derin birnefes alınız. Nefesi burnunuzdan değil, ARVOHALER'in içinden alınız.

- İnhalasyon tamamlandıktan sonra ARVOHALER'i ağzınızdan uzaklaştırınız.

- 10 saniye veya tutabildiğiniz kadar uzun bir süre nefesinizi tutunuz. Daha sonra normalnefes alıp vermeye devam edebilirsiniz.


6 / 12

4. Cihazın kapağının kapatılması

ARVOHALER'i kapatmak için bir elinizle cihazı tutarken diğer eliniz ile kapağı sıkıca kapatınız.

ARVOHALER kapağı kapatılınca bir “klik” sesi duyulur ve doz hazırlama butonu ilk konumuna otomatik olarak geri döner. Kapak kapalıyken doz hazırlama butonu kilitli konumdaolacaktır.



Eğer doktorunuz tarafından iki inhalasyon dozu almanız tavsiye edildiyse, ilk inhalasyondan sonra ARVOHALER'in kapağını kapatarak yukarıda tarif edilen 1'den 4'e kadar olanbasamakları tekrar etmelisiniz.

5. Ağzı çalkalama

Sonrasında, ağzınızı su ile çalkalayınız ve tükürünüz.

UNUTMAYINIZ!

Doz hazırlama butonuna basılıp doz inhale edilmeye hazır hale geldikten sonra mutlaka inhale edilmelidir. Doz inhale edilmediği takdirde haznede kalan ilaç, cihazın çalışma mekanizmasınıbozarak sonraki dozların alınmasında probleme neden olacaktır.

ARVOHALER'i sudan ve nemli ortamlardan uzak tutunuz.

Cihaz kullanılmadığı zaman kapağını kapalı tutunuz.

ARVOHALER'in içine asla nefes vermeyiniz.

Doz hazırlama butonunu sadece ilacı almaya hazır olduğunuzda ve cihazın kapağı açıkken itiniz.

Cihazın kapağı kapalıyken doz hazırlama butonuna basmak için zorlamayınız.

Doktorunuzun önerdiği dozdan fazla doz almayınız.

ARVOHALER'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

7 / 12

•Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

4 -12 yaş arası çocuklarda CYPLOS ARVOHALER 50 mcg/100 mcg kullanılır.

4 yaşından küçük çocuklarda salmeterol/flutikazon propiyonat kullanımı ile ilgili bilgi yoktur.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlılarda doz ayarlaması gerekli değildir.

•Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanmasına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda salmeterol/flutikazon propiyonat kullanımına ilişkin bilgi yoktur.

Eğer CYPLOS ARVOHALER'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla CYPLOS ARVOHALER kullandıysanız:

CYPLOS ARVOHALER'i talimatlar doğrultusunda kullanmanız önemlidir. Kazara önerilenden daha fazla doz almış olmanız halinde, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Kalbinizin normalden daha hızlı attığını ve titrediğinizi hissedebilirsiniz. Ayrıca sersemlik,baş ağrısı, kaslarda güçsüzlük ve eklem ağrısı da hissedebilirsiniz.

Uzun süre boyunca yüksek doz kullandıysanız, tavsiye almak üzere doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Bunun nedeni yüksek dozlarda alınan CYPLOS ARVOHALER'inadrenal bezlerde üretilen steroid hormonlarının miktarını azaltabilme ihtimalidir.

CYPLOS ARVOHALER'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.CYPLOS ARVOHALER'i kullanmayı unutursanız:

CYPLOS ARVOHALER'i kullanmayı unutursanız bir sonraki dozu zamanı geldiğinde alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.CYPLOS ARVOHALER ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:

CYPLOS ARVOHALER'i her gün doktorunuzun belirttiği şekilde kullanmanız önemlidir.

Doktorunuz bırakmanızı söyleyene kadar kullanmaya devam ediniz. CYPLOSARVOHALER'i aniden kullanmayı bırakmayınız veya dozunuzu azaltmayınız.

Bu,

nefes almanızı kötüleştirebilir.

Ayrıca, aniden CYPLOS ARVOHALER'i kullanmayı bırakırsanız veya dozunuzu azaltırsanız, bu (çok seyrek olarak) böbrek üstü bezlerinizle ilgili problemlere (adrenalyetmezlik) ve buna bağlı yan etkilere neden olabilir.

Bunlar aşağıdakileri içermektedir:

• Mide ağrısı

8 / 12

• Yorgunluk ve iştahsızlık, hasta hissetme

• Bulantı ve ishal

• Kilo kaybı

• Baş ağrısı ve sersemlik

• Kanınızdaki şeker düzeylerinde düşüş

• Düşük tansiyon ve nöbetler

KOAH'lı hastalarda tedavinin kesilmesi semptomatik dekompansasyona (organın çalışmasındaki yetersizlik) yol açabilir, tedavi bir hekim gözetiminde kesilmelidir.

Çok seyrek olmakla birlikte, enfeksiyona yakalanmanız veya aşırı stres altında olduğunuz (örneğin ciddi bir kazanın ardından veya ameliyat olmuşsanız) durumlarda da adrenalyetmezlik daha kötü bir hal alabilir ve yukarıda listelenen yan etkilerden herhangi biriniyaşayabilirsiniz. Eğer herhangi bir yan etki görürseniz doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.Bu belirtilerin ortaya çıkmasını engellemek için, doktorunuz size ekstra kortikosteroid reçeteedebilir (prednizolon gibi).

Eğer ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, CYPLOS ARVOHALER'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Yan etki ihtimalini azaltmak için, doktorunuz astımınız veyaKOAH'ınızı kontrol etmek üzere en düşük CYPLOS ARVOHALER dozunu reçete edecektir.

Aşağıdakilerden biri olursa, CYPLOS ARVOHALER'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz:

Alerjik reaksiyonlar: CYPLOS ARVOHALER kullandıktan sonra solunumunuzun aniden kötüleştiğini fark edebilirsiniz.Bu etkileri yaşamanız veya bunların CYPLOS ARVOHALERkullanımından hemen sonra ortaya çıkması durumunda derhal durumu doktorunuzabildiriniz.

Salmeterol/flutikazon propiyonata karşı alerjik reaksiyonlar yaygın olmayan şekildegörülür (her 100 kişiden 1'inden azını etkiler).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin CYPLOS ARVOHALER'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Diğer yan etkiler:

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

9 / 12

Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

• Baş ağrısı - Bu genellikle tedavi devam ettikçe iyileşmektedir.

• KOAH'lı hastalarda soğuk algınlığı sayısında artışlar olduğu bildirilmiştir.

Yaygın:

• KOAH'lı hastalarda pnömoni (akciğerlerde enfeksiyon)

CYPLOS ARVOHALER kullanırken aşağıdaki belirtilerden birisini yaşarsanız hekiminize bildiriniz. Bu belirtiler akciğer enfeksiyonu belirtileri olabilir:

- ateş veya titreme

- mukus üretiminde artış, mukus renginde değişiklik

- artmış öksürük veya nefes alma güçlüğünde artış

• Ağız ve boğazda aft (ağrılı, krem rengi-sarı kabarık noktalar). Ayrıca dilde, boğazdaşişme, boğaz iritasyonu ve ses kısıklığı.

Her inhalasyondan sonra ağzınızı su ile çalkalamak ve bu suyu derhal tükürmek işe yarayabilir. Doktorunuz aftı tedavi etmek için mantar önleyici bir ilaç reçete edebilir.

• Eklemlerde ağrı, şişme ve kas ağrıları

• Kas krampları

• Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan hastalarda aşağıdaki yan etkiler debildirilmiştir:

- Çürümeler ve kemik kırıkları

- Sinüzit (burun, yanaklar ve gözlerin arkasında gerginlik veya doluluk hissi, zamanzaman zonklama şeklinde bir ağrı da buna eşlik eder)

- Kan potasyum miktarında azalma (kalp atışlarınız düzensizleşebilir, kaslarınızzayıflayabilir ve kramp girebilir)

- Pnömoni ve bronşit (akciğerlerde enfeksiyon)

Yaygın olmayan:

• Kanınızdaki şeker miktarında (glukoz) artış (hiperglisemi)

Diyabet hastasıysanız, kan şekerinizin daha sık izlenmesi ve muhtemelen normal diyabet tedavinizin de ayarlanması gerekebilir.

• Katarakt (göze perde inmesi, görüşün bulanıklaşması)

• Çok hızlı kalp atışı (taşikardi)

• Titreme ve hızlı ya da düzensiz kalp atışı (çarpıntı - palpitasyon, atrial fibrilasyon) -bunlar genellikle zararsız olup tedavi devam ettikçe azalmaktadır.

• Göğüs ağrısı (anjina pektoris)

• Endişeli ruh hali (bu genellikle çocuklarda görülür)

• Uyku bozukluğu

• Alerjik deri döküntüsü

Seyrek:

•CYPLOS ARVOHALER'İ aldıktan hemen sonra kötüleşen solunum güçlüğü veyahırıltı.CYPLOS ARVOHALER kullanmayı bırakınız

.

Solunumunuzu iyileştirmek için çabuk etki eden “kurtarıcı” ilacınızı kullanınız ve

derhal doktorunuza bildiriniz

.

10 / 12

• Özellikle uzun süreler boyunca yüksek dozlar kullanmanız halinde CYPLOSARVOHALER vücuttaki steroid hormonlarının normal üretimini etkileyebilmektedir. Buetkiler aşağıdaki gibidir:

- Çocuklar ve adolesanlarda büyümenin yavaşlaması

- Kemiklerde incelme

- Katarakt ve glokom

- Kilo artışı

- Yuvarlak (ay şeklinde) yüz (Cushing Sendromu)

Doktorunuz bu yan etkilerin meydana gelip gelmediğini görmek üzere sizi düzenli olarak kontrol edecek ve astımınızı kontrol etmek üzere en düşük CYPLOS ARVOHALER dozunualmanızı sağlayacaktır.

• Endişeli ruh hali, uyku bozuklukları ve sıra dışı şekilde aktif veya huzursuz olma gibidavranış değişiklikleri (bu etkiler genellikle çocuklarda görülebilmektedir)

• Düzensiz veya kalbin normalden bir fazla vurduğu kalp atışı (aritmi)

Doktorunuza durumu bildiriniz ancak bırakmanızı söyleyene kadar CYPLOS ARVOHALER'i kullanmayı bırakmayınız.
• Yemek borusunda (özofagus) mantar enfeksiyonu (yutkunma zorluğuna neden olabilir)

Bilinmiyor:

• Depresyon veya sinirlilik (agresyon). Bu etkiler genellikle çocuklarda görülebilmektedir.

• Bulanık görme

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması:


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. CYPLOS ARVOHALER'in saklanması

CYPLOS ARVOHALER'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CYPLOS ARVOHALER'i kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

11 / 12

Ruhsat sahibi:


ARVEN İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ. Balabandere Cd. İlaç Sanayi Sk. No:1434460 İstinye - Sarıyer/İstanbul

Üretim yeri:


ARVEN İLAÇ SAN. VE TIC. AŞ. Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi,

14. Sokak No:2, Kızılcıkdere Köyü Mevkii, 39750 Merkez/Kırklareli

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.



12 / 12

İlaç Bilgileri

Cyplos Arvohaler 50/250 Mcg İnhalasyon Tozu

Etken Maddesi: Salmeterol Ksinafoat, Flutikazon Propiyonat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.