Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

İnaprol Fort 500 Mg Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIİNAPROL FORT 500 mg tablet Ağızdan yutarak alınır.

Etkin madde:

Her tablet, 500 mg naproksen içerir.

Yardımcı maddeler:

Povidon, mısır nişastası, laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı),magnezyum stearat.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. İNAPROL FORT nedir ve ne için kullanılır?


2. İNAPROL FORT'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. İNAPROL FORT nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. İNAPROL FORT'un saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. İNAPROL FORT nedir ve ne için kullanılır?

İNAPROL FORT, beyaz, oblong, çift kenarlı, bikonveks, her iki yüzü enine çentikli tabletlerden oluşan, 20, 30, 50 ve 100 tabletlik blister ambalajlarda sunulur.

İNAPROL FORT, ağrı ve iltihaba etkili (NSAİ) ilaçlar grubundan ağrı kesici etkilere sahip bir ilaçtır.

İNAPROL FORT etkin madde olarak naproksen içerir.

İNAPROL FORT;

• Travma veya diğer durumlara bağlı olarak ortaya çıkan eklem kıkırdağının harabiyeti, ağrı ve fonksiyon kaybıyla karakterize eklem iltihabı,

1 / 12

• El ve ayak eklemlerinde gelişen ağrılı eklem iltihabı,

• Özellikle omurgada gelişen romatoid artrit benzeri bir hastalık olan ankilozan spondilit,

• Proteinin parçalanmasındaki bir soruna bağlı olarak bağ dokusu ve eklem kıkırdağındagözlenen şiddetli ağrı (akut gut) gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde iltihap giderici veağrı kesici olarak,

• Akut kas iskelet (kemik) sistemi ağrılarında

• Kadınlarda adet sancılarına bağlı ağrılarda ağrıyı kesmek amacıyla,

• Ortopedik ve cerrahi ameliyatlarda ağrı kesici olarak,kullanılır.

2. İNAPROL FORT'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerİNAPROL FORT'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Kalp damar sistemi ile ilgili riskler

• İNAPROL FORT ölümcül olabilecek trombotik (pıhtılaşma ile ilgili) olaylar, kalp krizi veinme riskinde artışa neden olabilir. Bu risk, kullanım süresine bağlı olarak artabilir. Kalp-damar hastalığı olan veya kalp damar hastalığı risk faktörlerini taşıyan hastalarda risk dahayüksek olabilir.

• İNAPROL FORT koroner arter “bypass” cerrahisi öncesi ağrı tedavisindekullanılmamalıdır.

Sindirim sistemi ile ilgili riskler

• NSAİİ'ler kanama, yara oluşması, mide veya barsak delinmesi gibi ölümcül olabilecekciddi istenmeyen etkilere yol açarlar. Bu istenmeyen etkiler herhangi bir zamanda, öncedenuyarıcı bir belirti vererek veya vermeyerek ortaya çıkabilirler. Yaşlı hastalar, ciddi olan buetkiler bakımından daha yüksek risk altındadır.


Eğer;

• İNAPROL FORT'un bileşenlerine, naproksen veya naproksen sodyum içeren ilaçlara karşıalerjiniz varsa ya da, asetilsalisilik asit veya diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar sizdeastım sendromu, nezle ve burun boşluklarında iltihaplanma oluşturuyorsa kullanmayınız.

• Daha önce kullandığınız ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlardan biri sizde mide-bağırsakkanamasına veya harabiyetine neden olduysa veya halen aktif veya tekrarlayan mide veduodenum ülseriniz varsa, iki veya daha fazla kez, teşhis konmuş ülser veya kanamageçirdiyseniz kullanmayınız.

• Şiddetli böbrek, karaciğer ya da kalp yetmezliğiniz varsa kullanmayınız.

• Koroner arter bypass ameliyatından önce ve sonra kullanmayınız.

• Hasta 16 yaşından küçükse kullanmayınız.

• Emziriyorsanız veya hamileliğinizin son 3 ayındaysanız kullanmayınız.

2 / 12

İNAPROL FORT'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar grubundan herhangi biri ile birlikte kullanmaktankaçınınız.

• Tedavi sağlamak için gerekli en kısa sürede, etkili en düşük dozu kullanarak, istenmeyenetkileri en aza indirebilirsiniz.

• Önceden geçirilmiş ciddi bir mide-bağırsak rahatsızlığınız veya belirtiler varsa tedavininherhangi bir anında ciddi olabilen kanama, ülser veya harabiyet gelişebilir. Ağrı, ateş veiltihaba etkili ilaçlar ile ortaya çıkan ciddi mide-bağırsak rahatsızlıkların çoğu yaşlı ve özürlühastalarda ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ülser, kanama ve harabiyet gibi ciddi mide-bağırsakrahatsızlığınız varsa doktorunuz tedaviye en düşük doz ile başlamanızı ve beraberindekoruyucu bazı ilaçlar (misoprostol veya proton pompa inhibitörleri) kullanmanızı önerecektir.Düşük doz asetilsalisilik asit veya mide-bağırsak kanamasına neden olabilecek başka ilaçlarlakullanmanız gerektiğinde de koruyucu bir ilaç da almanız gerekecektir.

• İltihaplı bağırsak hastalığınız (ülseratif kolit, Crohn hastalığı) varsa, rahatsızlıklarınızınşiddetini arttırabileceğinden, ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçları dikkatli kullanınız. Daha öncemidebağırsak zehirlenmesi geçirdiyseniz her türlü karın rahatsızlığı belirtisi (ishal, kusma,kilo kaybı) halinde doktorunuza bildiriniz. Mide-bağırsak kanaması veya ülserasyonİNAPROL FORT kullanmaya devam etmeyiniz.

• Mide-bağırsak hastalığınız varsa İNAPROL FORT'u mutlaka doktor kontrolündekullanınız.

• Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile olduğu gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarınınsıklığı ve şiddeti, İNAPROL FORT dozu ve tedavi süresindeki artışla birlikte artabilir.

• Ağızdan alınan doğum kontrol hapları, varfarin gibi kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar,asetilsalisilik asit gibi ülserasyon veya kanama riskini arttırabilen ilaçlarla kullanmanızgerekirse dikkatli olunuz.

• Yaşlı hastalar, ciddi mide-bağırsak kanaması ve harabiyeti sıklığının artması ihtimalinekarşı en düşük dozda İNAPROL FORT kullanmalıdır.

• Derinin pul pul olup dökülmesi, mukoza harabiyeti veya deride gözlenen aşırı duyarlılıkhallerinde İNAPROL FORT kullanmaya devam etmeyiniz.

• Alerji sonucu yüz ve boğazda şişme, bronşların daralması (astım) ve nezle gibi aşırıduyarlılık hallerinde dikkatli kullanınız. Astım veya alerjik hastalık ya da asetilsalisilik asitduyarlılığı olan hastalarda bronşlarda spazm oluşumu hızlanabilir.

• Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile olduğu gibi, İNAPROL FORT böbrek hastalığıolan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Kan hacminde veya böbrek kan akımında azalmayayol açan bir rahatsızlığınız, kalp yetmezliğiniz, karaciğer fonksiyonlarınızda bozukluk varsadikkatli olunuz. Doktorunuz kullandığınız İNAPROL FORT dozunu azaltacaktır.

• Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile olduğu gibi, İNAPROL FORT, karaciğerfonksiyon testinde bazı değerlerinizde yükselmelere neden olabilir. Karaciğerfonksiyonlarındaki bozulmayı gösteren belirti ve bulgulara karşı dikkatli olunmalıdır (bulantı,halsizlik, uyuklamak, kaşıntı, sarılık, karnın sağ üst kısmında ağrı, nezle benzeri semptomlar).Sarılık ve hepatit dahil olmak üzere şiddetli karaciğer rahatsızlıklarına karşı dikkatliolunmalıdır.

3 / 12

• Naproksen, kanınızda, pıhtılaşmada görev alan trombositlerin kümeleşmesini azaltarakkanama zamanını uzattığından pıhtılaşma rahatsızlığınız varsa, doktor kontrolü altındaİNAPROL FORT tedavisine devam ediniz. İNAPROL FORT kullanırken, kanama riskinizyüksekse veya kan pıhtılaşmasını önleyen bir ilaç kullanıyorsanız, kanama riskinde artışolabilir.

• İNAPROL FORT kullanırken görme bozukluğunuz gelişirse göz muayenesi yaptırınız.

• Ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçların neden olduğu sıvı tutulması ve ödem oluşması riskinekarşı yüksek tansiyon probleminiz veya kalp yetmezliğiniz varsa İNAPROL FORTkullanırken dikkatli olunuz.

• Kontrol edilemeyen yüksek tansiyonunuz varsa, kalp yetersizliğine bağlı olarak solunumyetmezliği, ödem, karaciğerde büyüme ile belirgin bir hastalığınız varsa, kalbin yeterincekanlanmamasına bağlı bir hastalığınız varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz. DoktorunuzİNAPROL FORT ile tedaviniz sırasında bu rahatsızlıklarınızı göz önünde bulunduracaktır.

• Kalp damar hastalığı riskinizin yüksek olduğu durumlarda (yüksek tansiyon, şekerhastalığı, sigara kullanımı) doktorunuz, İNAPROL FORT ile uzun süreli tedaviniz için burahatsızlıklarınızı göz önünde bulunduracaktır.

• Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile olduğu gibi, İNAPROL FORT hastanedeyatılması veya ölümle sonuçlanabilen kalp krizi veya inme gibi ciddi yan etkilere nedenolabilir. Ciddi kalp damar sistemini ilgilendiren olaylar herhangi bir uyarıcı belirti vermedenortaya çıkabilmekle birlikte, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, konuşmada zorluk gibibelirti ve bulgular gözlendiğinde, doktorunuza başvurunuz.

• Alzheimer hastalığı (unutkanlıkla karakterize hastalık) riski olanlarda dikkatli kullanılmasıgerekmektedir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

İNAPROL FORT'un yiyecek ve içecek ile kullanılması

Yemekler, İNAPROL FORT ile etkileştiğinden yemeklerle birlikte almayınız.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Hastaya sağlayacağı yararlar ve getireceği risklerin gayet iyi bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Bu nedenle çok gerekmedikçe ilaç hamilelikte kullanılmamalıdır. Gebeliğin son 3ayında kesinlikle kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirmekullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


İNAPROL FORT anne sütüne geçeceğinden emziren annelere verilmemelidir.

4 / 12

Araç ve makine kullanımı

İNAPROL FORT kullanımı ile birlikte bazı hastalarda sersemlik, baş dönmesi, uykusuzluk hali ya da depresyon olabilir. Eğer sizde de bu ve benzeri istenmeyen etkiler meydana gelirse,dikkat gerektiren aktiviteleri yaparken dikkatli olunuz.

İNAPROL FORT'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

İNAPROL FORT'un içeriğinde bulunan laktoz monohidrat nedeniyle, eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksızlığınız olduğu söylenmişse bu tıbbiürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Mide asidini düzenleyen ilaçlar veya kolestiramin ile birlikte alırsanız İNAPROL FORT'un etkisi gecikebilir.

Yemeklerle birlikte alınması etkinin azalmasına neden olabilir.

Naproksen, kanda, albümin olarak adlandırılan bir proteine bağlanır. Kumarin tipi kanda pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar, sülfonilüreler, hidantoinler, diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili(NSAİ) ilaçlar ve asetilsalisilik asit gibi albümine bağlanan diğer ilaçlarlaetkileşebileceğinden doktorunuz İNAPROL FORT dozunu ayarlayacaktır.

Naproksen, trombosit olarak adlandırılan ve bir araya gelerek kanın pıhtılaşmasında rol alan hücrelerin aktivitesini azaltarak pıhtılaşmayı geciktirebilir.

Probenesid (ürik asitin idrarla atılımını artıran bir ilaç) ile birlikte kullanılması, naproksenin daha kısa sürede daha yüksek etki göstermesine neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Metotreksat (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç) ile birlikte kullandığınızda dikkatli olunuz. Naproksen, metotreksatın vücuttan atılımını azaltabilir ve metotreksatın yanetkilerinin görülmesine neden olabilir.

Siklosporinlerle (bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç) birlikte kullanılırsa böbreklerde zararlı etkilere neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Naproksen, mifepristonun (düşük ilacı) etkisini azaltacağından, mifepriston kullandıktan sonra 8-12 gün boyunca naproksen kullanmayınız.

Aspirin, NSAİİ'ler gibi aspirin ile İNAPROL FORT ile birlikte kullanımı, yan etki olay potansiyeli artışı nedeniyle tavsiye edilmemektedir.

5 / 12

Yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan beta blokörlerin etkisini azaltabilir. Naproksen ve diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlarınetkisini azaltabilir ve ADE inhibitörlerinin böbrek hasarı riskini arttırabilir.

Furosemid gibi idrar söktürücü ilaçlarla ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçların birlikte kullanımı, böbrek yetmezliği gelişme riskini arttırabilir.

Lityum (ruhsal hastalıklarda kullanılır) ile birlikte kullanıldığında lityum kan seviyesinde yükselme ve buna bağlı yan etkiler görülebilir.

Bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç olan Siklosporin ve Takrolimus ile birlikte kullanıldığında böbrek hasarı riski artabilir.

İNAPROL FORT 'un içinde bulunduğu ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar, kalbin kasılma gücünü arttıran glikozidlerle birlikte kullanıldıklarında, kalp yetmezliğini şiddetlendirebilir,böbrekten atılımlarını etkileyerek kan konsantrasyonlarını arttırabilir.

İNAPROL FORT 'un içinde bulunduğu ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar, insan bağışıklık yetersizliği virüsünün (HIV) de dahil olduğu retrovirüslere etkili zidavudin ile birliktekullanıldığında kan hastalıkları riskini arttırabilir.

İNAPROL FORT 'un içinde bulunduğu ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile depresyon tedavisinde kullanılan SSRI'lar birlikte kullanıldıklarında sindirim sistemi kanama riskiartmaktadır.

Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlarda olduğu gibi steroidlerle birlikte kullanıldığında sindirim sistemi ülserleri ve kanama riski artmaktadır.

Hayvan çalışmalarında ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile kinolon grubu antibiyotikler birlikte kullanıldıklarında istemli kasların tümü ya da bazılarında şiddetli ritmik kasılma(konvülsiyon) riski artabilir.

İNAPROL FORT ile ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçların birlikte uygulanması önerilmemektedir.

Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlarda olduğu gibi doğum kontrol ilaçları ile birlikte uygulandığında, mide-bağırsak sisteminde ülser ve kanama riskinden dolayı dikkatliolunmalıdır.

Bu ifadelerin belirli bir süre önce kullanılmış veya gelecekte bir zaman kullanılacak ürünlere de uygulanabileceğini lütfen not ediniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


6 / 12

3. INAPROL FORT nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Yetişkinlerde romatoid artrit, osteoartrit, akut gut ve ankilozan spondilitte analjezik ve antiinflamatuvar etkililik için:

a) Başlangıç tedavisi:


Günlük doz 500-1000 mg olup, genellikle 12 saat aralıklarla 2 defada alınması şeklindedir.

1. Şiddetli gece ağrısı ve/veya sabah katılığı şikayetleri olanlarda,

2. Yüksek dozda kullanılan başka bir antiromatizmal ilaçtan İNAPROL FORT'a geçilmesidüşünüldüğü durumlarda,

3. Ağrının önde gelen belirti olduğu osteoartritli hastalarda, tedaviye günde 1 adetİNAPROL FORT ve 1 adet İNAPROL (toplam 750 mg naproksen) veya 2 adet İNAPROLFORT (toplam 1.000 mg naproksen) ile başlanmalı ve birkaç hafta devam edilmelidir.

b) İdame tedavisi:


12 saatlik aralarla alınan 1-2 tablet (500-1000 mg) şeklinde yapılır. Sabah ve akşam dozları önde gelen şikayetlerinize (gece ağrısı, sabah katılığı vb.) göre düzenlenir.

İNAPROL FORT, idame tedavisinde sabah veya akşam alınan 500-1000 mg'lık tek dozlarda etkindir.

Adet sancısı, doğum sonrası emzirmeyen annede ve rahim içi araç uygulamasını takiben meydana gelen ağrılarda analjezi amacıyla: Başlangıçta 1 adet İNAPROL FORT (500 mgnaproksen) verilir, daha sonra 6-8 saatlik aralarla 1 adet İNAPROL (250 mg naproksen) iledevam edilir.

Yetişkinlerde diğer endikasyonlarda: Başlangıçta 1 adet İNAPROL FORT (500 mg naproksen) verilir. Daha sonra 6-8 saatlik aralarla 1 adet İNAPROL (250 mg naproksen) iledevam edilir.

Erişkinlerde gerektiğinde daha yüksek seviyede antiinflamatuvar/analjezik aktivite sağlamak için düşük dozları iyi tolere eden ve gastrointestinal hastalık öyküsü olmayanhastalarda günlük doz, kısa süreli olmak şartıyla 1500 mg'a kadar arttırılabilir. Bu gibiyüksek dozlarda gastrointestinal yan etkilerin arttığı rapor edilmiştir.

Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde belirtilen dozlarda kullanınız.

Uygulama yolu ve metodu:

İNAPROL FORT sadece ağızdan kullanım içindir.

Tabletler çiğnenmeden yeterli miktarda sıvı, örneğin bir bardak su ile yutulmalıdır.

7 / 12

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

İNAPROL FORT' un 16 yaşından küçük çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlılarda ilacın vücuttan uzaklaştırılması azalabileceğinden dozda dikkatli olunmalı, etkili en düşük doz kullanılmalıdır.

Özel kullanım durumları:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyon testlerinde sonuçlarınız uygun değilse İNAPROL FORT kullanmayınız. Karaciğer fonksiyonlarınızda bozukluklar varsa İNAPROL FORT kullanırken dikkatliolunuz.

Eğer İNAPROL FORT'un etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla İNAPROL FORT kullandıysanız:

Belirgin doz aşımı baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, mide yanması, hazımsızlık, bulantı, kusma, mide-bağırsak sisteminde kanama, bazen ishal, uyuşukluk, sersemlik, kulak çınlaması,baygınlık ile kendini gösterir. Fazla sayıda tabletin yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak alınmasıdurumunda mide boşaltılmalı ve bilinen destekleyici önlemler alınmalıdır. Kullanmanızgerekenden fazla İNAPROL FORT aldıktan 1 saat sonra aktif kömür uygulamasıyapılmalıdır. Yetişkinlerde midenin yıkanması da düşünülebilir. Sıkça idrara çıkmanızönerilir. Doktorunuz böbrek ve karaciğer fonksiyonlarınızı kontrol altında tutacaktır.

İNAPROL FORT'un kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.İNAPROL FORT'u kullanmayı unutursanız

.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.İNAPROL FORT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Tedavi sonlandırıldığında herhangi bir sorun görülmesi beklenmez.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, İNAPROL FORT'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın : 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın : 10 hastadan en fazla birinde ve 100 hastadan en az birinde görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın en fazla birinde, 1.000 hastanın en fazla birinde görülebilir.

8 / 12

Seyrek : 1.000 hastanın en fazla birinde, 10.000 hastanın en az birinde görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın en fazla birinde görülebilir.

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, İNAPROL FORT'u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ellerin, ayakların, bileklerin, yüzün, dudakların, ağzın veya boğazın yutmayı veya nefesalmayı zorlaştıracak şekilde şişmesi

• Hırıltılı ya da zor nefes alma (astım nöbeti)

• Baygınlık

• Deri döküntüleri

• Ciltte, ağızda, gözlerde, cinsel organ çevresinde; cilt soyulması, şişmesi, kabarcıkları veateş ile seyreden ciddi hastalık hali (Steven-Johnson sendromu)

• Ağızda ve vücudun diğer alanlarında su toplanması şeklinde veya farklı büyüklüklerdekırmızı döküntülerle seyreden hastalık (eritema multiforme),

• Deri içi sıvı dolu kabarcıklarla deri soyulmaları ve doku kaybı ile seyreden ciddi birhastalık (toksik epidermal nekroliz).

• Şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığı (aseptik menenjit),

• Dışkıda veya kusmukta kan veya kahve telvesi gibi siyah renk (sindirim sistemi kanaması)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan herhangi biri sizde mevcut ise, sizin İNAPROL FORT'a karşı alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Yaygın

• Hemolitik anemi (bazı kan hücrelerinin eksikliği ile meydana gelen kansızlık hastalığı,kandaki beyaz hücrelerin sayısının azalması, kanın pıhtılaşmasında rol alan trombositsayısının azalması)

• Baş dönmesi, rehavet hali, baş ağrısı, ışığa hassasiyet, retrobulbar optik nevrit (görmesinirinin ödemli iltihabı), konsantrasyon bozukluğu

• Görmede bulanıklık, korneal bulanıklık (gözün dış tabakasından kaynaklı görmedebulanıklık)

• Palpitasyon (çarpıntı), konjestif kalp yetmezliği (kalbin kanı yeterli kuvvettepompalayamaması durumu), sodyum retansiyonu (sodyum tutulumu, bir tür böbrekrahatsızlığı)

• Dispne (nefes darlığı)

• Peptik ülser (mide-bağırsak rahatsızlıkları), perforasyon (içi boş organın duvarının hasargörmesi sonucu anormal olarak açılması), ileri yaştaki hastalarda ölümcül olma ihtimalibulunan kanama, mide yanması, mide bulantısı, özofajit (mide rahatsızlığı), kusma, diyare(ishal), midede şişkinlik, konstipasyon (kabızlık), dispepsi (hazımsızlık), karın ağrısı

• Kaşıntı, deri döküntüsü, ciltte lekelenme, purpura (morarma), deri raşları (derirahatsızlıkları), ekimoz (kılcal damar rahatsızlığı)

• Böbrek rahatsızlıkları

9 / 12

Ödem (şişkinlik), susuzluk hissi

Yaygın olmayan

• Aseptik menenjit (şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığı

• Aplastik anemi (kansızlık), lökopeni (akyuvar veya beyaz kan hücresi sayısının azalması),trombositopeni (kandaki trombosit sayısının azlığı), agranülositoz (akyuvar sayısınınazalması), eozinofili (kandaki savunma hücre sayısının azalması)

• Anafilaktoid reaksiyonlar (ilaç nedeniyle meydana gelen alejik tepki)

• Hiperkalemi (böbrek rahatsızlığı sonucu potasyum seviyesinde yükselme)

• Depresyon, uyku bozukluğu, uykusuzluk, konfüzyon (zihinsel fonksiyonların zayıflaması),halüsinasyon

• Konvülsiyonlar (sinir sistemi bozukluğu), zihinsel disfonksiyon (zihinsel faaliyetlerdebozukluk)

• Papillit (görme sinirinin ödemli iltihabı) ve papilla ödemi (görme diskinin iltihaplanmasıya da şişmesi)

• Duyma bozukluğu, duymada zorluk, kulak çınlaması, vertigo (baş dönmesi)

• Hipertansiyon (yüksek tansiyon rahatsızlığı), vaskülit (kan damarlarının iltihaplanmasısonucunda oluşan rahatsızlıklar)

• Pulmoner ödem (akciğer ödemi), astım (nefes darlığı), eozinofilik pnömoni (nadir görülenbir akciğer hastalığı)

• Nonpeptik gastrointestinal ülserasyon (mide ve onikiparmak bağırsağı dışında diğersindirim sistemi organlarında görülebilen yara), melena (siyah renkli dışkı rahatsızlığı),hematemez (kusmukta kan veya kahve telvesi gibi siyah renk), stomatit (ağızdailtihaplanma), ülseratif stomatit (ağızda iltihaplı yaralar), ülseratif kolit (kalın bağırsakhastalığı) ve Crohn hastalığında (ağızdan makata kadar herhangi bir bölgede oluşabileniltihabi bir hastalık) şiddetlenme, pankreatit (pankreas iltihabı), gastrit (mide iltihabı)

• Terleme, saç dökülmesi, epidermal nekroliz (cilt dokusunun ölerek dökülmesine nedenolan ve cilde yayılan ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar), eritema multiforme(döküntü ile seyreden cilt hastalığı), Stevens-Johnson sendromuna bağlı büllozreaksiyonlar (içi su dolu kabarcıklar oluşturan cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyonakarşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlık), eritemanodozum (deri altındaki yağ dokusunu etkileyen bir cilt rahatsızlığı), liken planus (el, ağız,dil, saç derisi ve genital bölgede meydana gelen iyi huylu deri hastalığı), püstülerreaksiyonlar (ciltte ortaya çıkan içinde irin veya sıvı olan küçük kabarcıkların meydanagetirdiği ilaç tepkisi), foliküler ürtiker (kurdeşen), fotoalerjik duyarlılık reaksiyonları (ışığaduyarlılık sonucu oluşan rahatsızlıklar), anjiyonörotik ödem (kaşıntısız şişlik atakları)

• Miyalji (kas romatizması olarak da bilinen devamlı hale gelmiş kas ağrıları), kas zayıflığı

• Hematüri (idrarda kanama), intrestisyel nefrit (böbrek iltihabı), nefrotik sendrom (idrardaproteine rastlanması veya idrarla protein kaybedilmesi durumu), böbrek yetmezliği, renalpapiller nekroz (böbrek iç tabakasında bulunan hücrelerin ölümü), serum kreatininyükselmesi (böbrek rahatsızlığı)

• Kadında kısırlık

• Pireksi (üşüme hissi ve ateşlenme), keyifsizlik, yorgunluk

10 / 12

Seyrek

• Hepatit (karaciğer iltihabı), sarılık (iştahsızlık, halsizlik, karaciğer fonksiyon testlerindeanormallikler/karaciğer yetmezliğini işaret eden kan tahlili sonuçları), fatal hepatit(ölümcül karaciğer iltihabı), anormal karaciğer fonksiyonları (karaciğer rahatsızlıkları)

Çok seyrek

• Miyokard infarktüsü (kalp krizi), inme

AraştırmalarYaygın olmayan

• Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik (karaciğer yetmezliğini işaret eden kan tahlilisonuçları), serum kreatinin düzeyinde artış (böbrek yetmezliğini işaret eden kan tahlilisonucu)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. İNAPROL FORT' un saklanması

İNAPROL FORT'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


300C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra İNAPROL FORT'u kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz İNAPROL FORT'u kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

11 / 12

Ruhsat sahibi:


BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ. Kaptanpaşa Mah. Zincirlikuyu Cad. No:18434440 Beyoğlu-İSTANBULTel: +90 (212) 365 15 00Faks: +90 (212) 276 29 19

Üretim yeri:


BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ. GOSB 1900 Sokak No: 190441480 Gebze-KOCAELİ

Bu kullanma talimatı...........tarihinde onaylanmıştır.



12 / 12

İlaç Bilgileri

İnaprol Fort 500 Mg Tablet

Etken Maddesi: Naproksen

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • İnaprol Fort 500 Mg Tablet - KUB
  • İnaprol Fort 500 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.