Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Monopril Plus 10 Mg/12,5 Mg Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIMONOPRİL PLUS 10 mg/12.5 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

Etkin maddeler:

Her bir tablet 10 mg fosinopril sodyum ve 12,5 mg hidroklorotiyazidiçerir.

Yardımcı maddeler:

Susuz laktoz (sığır sütünden üretilir), laktoz monohidrat (ineksütünden üretilir), kroskarmeloz sodyum, povidon K30, sodyum stearil fumarat, sarı demiroksit, kırmızı demir oksit.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. MONOPRİL PLUS nedir ve ne için kullanılır?


2. MONOPRİL PLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. MONOPRİL PLUS nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. MONOPRİL PLUS'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. MONOPRİL PLUS nedir ve ne için kullanılır?

MONOPRİL PLUS Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) inhibitörleri ve diüretik kombinasyonları olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir ve fosinopril ve hidroklorotiyazidolmak üzere iki ayrı etkin madde içermektedir.

• Fosinopril ADE inhibitörü ilaç grubuna dahildir. ADE inhibitörleri vücuttaki kandamarlarını genişleterek etki ederler. Bu şekilde damarlardaki basınç azalmaktadır.

• Hidroklorotiyazid ise tiyazid diüretikleri adı verilen ilaç grubuna dahildir. Diüretiklervücuttan fazla sıvının atılmasına yardımcı olurlar ve kan basıncı yüksek olan hastalardakullanılır. Bu grup ilaçlar suyu atıcı etkiye sahip olduklarından diüretikler sıklıkla “idrarsöktürücü” olarak adlandırılır. MONOPRİL PLUS tabletlerin her biri etkin madde olarak 10mg fosinopril sodyum ve 12,5 mg hidroklorotiyazid içeren yuvarlak, bikonveks, bir yüzünde“DEVA MP 10” yazılı, şeftali rengi tabletler şeklindedir.

• MONOPRİL PLUS, 28 tabletlik formları ile kullanıma sunulmaktadır.

• MONOPRİL PLUS, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.

1 / 12

2. MONOPRIL PLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

MONOPRİL PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer;

• Fosinopril sodyum, tiyazidler, sülfonamidler, diğer ADE inhibitörleri veya bu ilacıniçeriğindeki diğer maddelerden birine (yardımcı maddeler bölümüne bakınız) alerjinizvarsa,

• Daha önce bacaklarınızda, kollarınızda, yüzünüzde, mukozalarda veya dilinizde ve/veyaboğazınızda (anjiyoödem), ADE inhibitörü ile tedavi edilirken veya edilmezken ödemoluştuysa,

• Ailenizde anjiyoödem görüldüyse,

• Ağır böbrek sorunlarınız varsa,

• Ağır karaciğer sorunlarınız varsa,

• İdrarınızı yapamıyorsanız,

• Kalbinizin yeterli kan sağlayamadığı bir durum mevcutsa (kardiyojenik şok),

• Böbreğinize giden damarlarda daralma varsa (renal arter stenozu),

• Hamileyseniz (bkz. Bölüm “Hamilelik ve Emzirme”),

• Diabetes mellitus (şeker) hastalığınız varsa veya böbrek fonksiyonunuz bozulmuşsa ve aliskiren içeren bir kan basıncı düşürücü ilaç kullanıyorsanız,

MONOPRİL PLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Eğer;

• Böbrek sorunlarınız varsa, diyaliz uygulanmak zorundaysa veya bir böbrek transplantınızvarsa (doku nakledildiyse),

• Kalp kasınızda büyüme olduğunu biliyorsanız veya kalp kapakçıkları ile ilgili birsorununuz varsa,

• Karaciğer hastalığınız varsa,

• Arı veya yaban arısı sokmalarına karşı duyarsızlaştırma (hiposensitizasyon) tedavisigörüyorsanız,

• Bazı hastalıklar (örneğin skleroderma [deride sertleşme], lupus eritematozus) nedeniyle bağışıklık sisteminizle ilgili sorunlarınız varsa veya belirli ilaçlar alıyorsanız (örneğinallopurinol, prokainamid, lityum, steroidler veya kanser tedavi ilaçları - bkz. “MONOPRİLPLUS'ın diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı”),

• Daha önce yüz, dudaklar, dil ve/veya boğazınızda ödem (anjiyoödem) oluştuysa,

• Şiddetli karın ağrılarınız oluyorsa (mide bulantısı veya kusma eşliğinde veya bunlar olmaksızın (intestinal anjiyoödem),

• Bir LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) aferezi durumunda (kandaki kolesterolündüşürülmesine yönelik tedavi),

• Diabetes mellitus'unuz (şeker hastalığınız) varsa,

• Gut hastası iseniz,

• Kalp sorunlarınız -kalpte ve beyinde bazı kan damarlarında daralma veya kan hacmindeazalma- varsa,

• Kusma veya ishal nedeniyle diüretik, potasyum takviyeleri, potasyumu tutucu tuz takviyesikullanımı veya düşük sodyum diyeti nedeniyle dehidrasyondan [su kaybı] mustaripseniz,

2 / 12

• Bu ilaç sizde öksürük yapıyorsa,

• Yüksek kan basıncının tedavisi için aşağıdaki ilaçlardan birini:

- özellikle de eğer şeker hastalığınız nedeniyle böbrek sorunlarınız varsa, bir anjiyotensinII reseptör antagonisti (bunlar sartanlar olarak adlandırılmaktadır - örneğin valsartan,telmisartan, irbesartan)

- Aliskiren kullanıyorsanız

MONOPRİL PLUS'ı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eğer hamile olma şüpheniz varsa (veya hamile olma ihtimaliniz varsa), bunu doktorunuza söyleyiniz. Hamileliğin erken döneminde MONOPRİL PLUS kullanımı önerilmez vehamileliğin üçüncü ayından sonra MONOPRİL PLUS kullanılmamalıdır, çünkü bu dönemdeMONOPRİL PLUS kullanılması henüz doğmamış olan çocuğunuzda ağır hasarlara nedenolabilir (bkz. Bölüm “Hamilelik ve Emzirme”).

Anestezi sırasında kan basıncınızın çok fazla düşme riski olduğundan, herhangi bir ameliyat veya diş tedavisi öncesinde doktorunuza veya diş hekiminize MONOPRİL PLUS ile tedaviedildiğinizi söyleyiniz.

Doping testi

Bu ilacın içinde bulunan hidroklorotiazid doping testinin pozitif sonuç vermesine neden olabilir.

Cilt rengi

Bu ilacın etkisi siyahi hastalarda, beyaz hastalara nazaran daha düşüktür.

Hekiminiz gerekirse böbrek fonksiyonunuzu, kan basıncınızı ve kanınızın elektrolit değerlerini (örneğin potasyum) düzenli aralıklarla inceleyecektir.

Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında beklenmedik bir cilt lezyonu geçirirseniz. Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, bazı cilt vedudak kanseri tiplerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskini artırabilir. MONOPRİL PLUSkullanırken cildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyetten koruyun.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

MONOPRİL PLUS'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması:

- MONOPRİL PLUS kullanırken alkol içerseniz, baş dönmesi/halsizlik, yorgunluk veya güçsüzlük hissedebilirsiniz çünkü MONOPRİL PLUS'ın kan basıncını düşürücü etkisiartabilir.

- Tuz alımı MONOPRİL PLUS'ın kan basıncını düşürücü etkisini azaltabilir.

3 / 12

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile olduğunuzu (veya olabileceğinizi) düşünüyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Doktorunuz siz hamile kalmadan önce veya hamile kaldığınızı öğrenir öğrenmez ilacıbırakmanızı söyleyecektir ve MONOPRİL PLUS yerine başka bir ilaç almanızı tavsiyeedecektir. MONOPRİL PLUS, hamile olan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•Araç ve makine kullanımı

MONOPRİL PLUS kullanırken başınız dönüyorsa, yorgun hissediyorsanız veya görmede sorun yaşıyorsanız, araç veya herhangi bir makine kullanmamalısınız.

MONOPRİL PLUS'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

MONOPRİL PLUS, laktoz içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksızlığınız olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasageçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı:

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız veya kullanacaksanız doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz. MONOPRİL PLUS'ı başkailaçlarla birlikte kullanmanız tedavinizi etkileyebilir.

Aşağıda verilen ilaçlarla tedavi edildiğinizi bilmesi doktorunuz için önemlidir:

• Kan basıncını düşüren metildopa, nitratlar, beta-blokörler, kalsiyum antagonistleri, idrarsöktürücüler veya vazodilatörler de dahil diğer kan basıncını düşürücü ilaçlar,

• Potasyum takviyeleri veya potasyum içeren tuz takviyeleri, kan sulandırıcı ilaçlar(heparin) gibi kandaki potasyum seviyesini yükselten maddeler,

• Kan basıncını daha da düşüreceklerinden veya kandaki potasyum seviyesini veyamagnezyum seviyesini değiştirebileceklerinden, furosemid, spironolakton, triamterenveya amilorid gibi diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar);

• MONOPRİL PLUS'ın etkilerini azaltacağından veya asetilsalisilik asidin yan etkilerinigüçlendirebildiklerinden, ağrı kesiciler veya non-steroidal antiinflamatuarlar (iltihapgiderici ilaçlar),

4 / 12

• Magnezyum veya alüminyum içeren ilaçlar (mide yanmasında kullanılır) MONOPRİLPLUS'ın etkisini azaltabilirler. Bu nedenle, bu tür ilaçların alımı ile MONOPRİL PLUSalımı arasında en az iki saat geçmelidir.

• Kalsiyum tuzları ve D vitamini; MONOPRİL PLUS ile birlikte kullanılmaları kalsiyumseviyesini yükseltebilir.

• İnsülin ve ağız yoluyla alınan, diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde kullanılan ilaçlar,çünkü MONOPRİL PLUS bunların etkisi üzerinde özellikle de birlikte kullanımın birincihaftasında etkili olabilir. Bir doz ayarlaması gerekebilir.

• Antidepresanlar (örneğin amitriptilin), barbitüratlar (merkezi sinir sistemini baskılayan,sakinleştirici ve uyku verici olarak kullanılan ilaçlar) (örneğin fenobarbital), güçlü ağrıkesiciler (örneğin morfin) ve/veya sedatifler (yatıştırıcı, sakinleştirici olarak kullanılır).Bu tür ilaçlar MONOPRİL PLUS'ın kan basıncını düşürücü etkisini arttırabilir.

• Lityum (manik depresyonda kullanılır). MONOPRİL PLUS kandaki lityum seviyesiniyükseltebilir.

• Digoksin ve digitoksin (düzensiz kalp ritmi ve diğer kalp problemleri tedavisindekullanılır). MONOPRİL PLUS bunların yan etkilerini güçlendirebilir.

• Bronşit ve astım tedavisinde kullanılan salbutamol, efedrin gibi sempatomimetikler ilesoğuk algınlığı, öksürük veya grip semptomlarına karşı kullanılan bazı ilaçlar. Bu türilaçlar MONOPRİL PLUS'ın kan basıncını düşürücü etkisini azaltabilir.

• Adrenalin (epinefrin) (glokom tedavisinde, kalp hastalıklarında ve solunumhastalıklarında kullanılır). MONOPRİL PLUS bu ilacın etkisini azaltabilir.

• Vücuttaki potasyum kaybını arttırabileceklerinden, ACTH (bir hormon), karbenoksolon(ağız ülseri ve iltihaplarda kullanılır), amfoterisin B (mantar tedavisinde kullanılan birilaç), penisilin G (enfeksiyonların tedavisinde kullanılır), salisilatlar (ağrıyı hafifletmekve ateşi düşürmek için kullanılır) veya laksatifler (kabızlık tedavisinde kullanılır),

• Bazı kan bileşenleri üzerinde etkili olabileceklerinden, allopurinol (gut tedavisindekullanılır), prokainamid (kalp ritim bozukluklarında kullanılır), immun destekleri(örneğin siklosporin, azatioprin) (bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılır),steroidler (iltihabı azaltmaya yarayan ilaçlar) veya kanser tedavi ilaçları (örneğinsiklofosfamid, fluoroürasil veya metotreksat). Hidroklorotiazid ürik asit seviyesiniyükseltme eğiliminde olduğundan, guta karşı kullanılan allopurinol ve benzbromaron gibibazı ilaçların da dozlarının yükseltilmesi gerekebilir.

• Kolestiramin veya kolestipol (kandaki yüksek yağ seviyesini düşürmek için kullanılır).Bu ilaçlar MONOPRİL PLUS'ın emilimini azaltabilir.

• MONOPRİL PLUS kas gevşetici etkinin artmasına neden olabileceğinden, biroperasyonla bağlantılı olarak kullanılan kürar tipi kas gevşeticiler (örneğin tubokürarin),

• Bazı antiaritmikler, bazı antipsikotikler ve bilindiği kadarıyla “Torsade de pointes”e (hızlıve düzensiz kalp ritmi) neden olabilen diğer ilaçlar MONOPRİL PLUS ile birliktekullanılmamalıdır.

• Ganglion blokerleri veya periferik adrenerjik reseptör blokerleri (yüksek tansiyontedavisinde kullanılır) kullanıyorsanız,

• Düşük kan şekerinin ve yüksek kan basıncının tedavisine yönelik kullanılan diaksozid,

5 / 12

• Digoksin testi (RIA Digi-Tab® testi), paratiroid testi veya proteine bağlı iyot testi (PBI)gibi bazı laboratuar testlerinin sonuçları etkilenebilir.

Hekiminiz duruma göre dozunuzu ayarlamalı ve/veya başka önlemler almalıdır:

- Eğer bir anjiyotensin II reseptör antagonisti veya aliskiren kullanıyorsanız (aynı zamanda bkz. Bölüm 2 “MONOPRİL PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” ve“MONOPRİL PLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ”).

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. MONOPRİL PLUS nasıl kullanılır?

MONOPRİL PLUS'ı her zaman tam olarak doktorunuzun açıkladığı şekilde kullanınız. Emin olmadığınız konularda doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• MONOPRİL PLUS'ın normal dozu günde bir kez 10/12,5 mg veya 20/12,5 mg tablettir.

• Tedaviye vereceğiniz cevaba göre, doktorunuz daha düşük ya da daha yüksek dozlarıngerekli olduğuna karar verebilir.

Uygulama yolu ve metodu:

• Tabletleri yeterli miktarda (örneğin bir bardak) su ile sabahları alabilirsiniz.

• MONOPRİL PLUS tabletleri yemeklerden önce veya sonra kullanabilirsiniz.

Değişik yaş grupları Çocuklarda kullanım:

Yeterli çalışma olmadığından, MONOPRİL PLUS'ın 18 yaşın altındaki çocuk ve ergenlerde kullanılması önerilmemektedir.

Yaşlılarda kullanım:

MONOPRİL PLUS 65 yaşın üzerindeki hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Özellikle tedaviye yeni başlandığı dönemde kan basıncı kontrol altında tutulmalıdır.

Özel kullanım durumları Böbrek yetmezliği:

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda MONOPRİL PLUS kullanılması önerilmez.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda MONOPRİL PLUS dozunun ayarlanması gerekebilir.

Eğer MONOPRİL PLUS'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


6 / 12

Kullanmanız gerekenden daha fazla MONOPRIL PLUS kullandıysanız:

MONOPRİL PLUS'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Derhal doktorunuza haber veriniz ve size en yakın hastanenin acil servisine veya zehir danışma merkezine başvurunuz.

MONOPRIL PLUS'ı kullanmayı unutursanız:

Eğer almanız gereken zamanda MONOPRİL PLUS almayı unutursanız, önerilen bir sonraki dozu gerektiği zamanda alarak tedaviye devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.MONOPRIL PLUS ile tedavi sonlandığındaki oluşabilecek etkiler:

Doktorunuz MONOPRİL PLUS ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Kendinizi iyi hissetseniz bile doktorunuza danışmadan tedaviyi erken kesmeyiniz.MONOPRİL PLUS kullanımına son verirseniz, kan basıncınız tekrar yükselebilir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, MONOPRİL PLUS'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdaki başlıklar yan etkileri görülme sıklığına göre sınıflandırmak için kullanılmaktadır: Çok yaygın:10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek:1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla

görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.

Aşağıdakilerden biri olursa MONOPRIL PLUS'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ciltte şiddetli soyulma ve şişme

• Ciltte, ağızda, gözlerde, genital organlarda kabarcık oluşumu ve ateş. Özellikle de avuç içlerinde veya ayak tabanlarında pembe-kırmızı lekelerle görülen ve kabarcık oluşumunaneden olabilen cilt döküntüsü (eritema multiforme ve toksik epidermal nekroliz seyrekgörülen yan etkilerdir, Stevens-Johnson sendromunun görülme sıklığı bilinmemektedir).

• Yüzde, dilde ve boğazda soluk almayı zorlaştırabilen ödemlerle seyreden ağır alerjik reaksiyon (anaflaktik reaksiyon seyrek görülen bir yan etkidir, anjiyonörotik ödemin sıklığıbilinmemektedir).

7 / 12

MONOPRİL PLUS ile tedavi sırasında gözlemlenen diğer yan etkileri görülme sıklıklarına göre aşağıda verilmiştir.

Çok yaygın:

• İdrar ve kandaki şeker seviyesinin artması

• Elektrolit seviyelerinde bozulma (düşük kan potasyum ve sodyum miktarı)

• Kan lipit seviyelerinde (kolesterol ve trigliserit) artış

• Kandaki ürik asit seviyesinde artış

Yaygın:

• Üst solunum yolları enfeksiyonları (örn. boğaz ağrısı, sinüzit, soğuk algınlığı)

• Baş ağrısı

• Baş dönmesi

• Güçsüzlük

• Uykululuk hali

• Kuru öksürük

• Cilt iltihapları

• Hızlı kalp atışı (taşikardi)

• Kalp atışının hissedilmesi (palpitasyon)

• Mide ekşimesi

• Kabızlık

• Kas iskelet ağrıları

• İdrarla atılan maddelerin (kreatinin, üre) miktarında geri dönüşlü artış

Yaygın olmayan:

• Zihin karışıklığı

• Kulak ağrısı

• Tat alma bozukluğu

• İştah kaybı

• Ağız kuruluğu

• Karın şişkinliği

• Burun akıntısı

• Sinüslerin iltihaplanması

• Soluk borusu ve bronşların iltihaplanması (trakeobronşit)

• Nefes almada güçlük

• Ateş

• Özellikle bacaklarda olmak üzere dokularda şişlik (periferik ödem)

• Ani ölüm

• Terlemede artış

• Göğüs ağrısı (kalple ilgili olmayan)

• Kilo artışı

• Kalp yetmezliği

8 / 12

• Kalp ritm bozuklukları

• Beyine giden kan miktarında azalma

• Titreme

• Hemoglobin miktarında geçici azalma

• Alyuvar sayısında artış

• Böbrek fonksiyonlarında azalma

• Yüksek kan basıncı

• Şok

• Bazı kan testlerindeki değerlerde değişiklikler (örn. potasyum miktarında yükselme)

• İdrarda protein görülmesi

Seyrek:

• Deride lupus eritematozus veya benzeri bir reaksiyonun görülmesi (vücudun kendibağışıklık sisteminin etkilediği bir hastalık; bu hastalık eklem ağrılarına, deri döküntülerineve ateşe neden olur)

• Burun kanaması

• Gırtlakta ses kısıklığına veya sesin geçici olarak kaybına neden olan iltihap

• Zatürree

• Ağızda lezyonlar

• Dilde şişlik

• Yutkunmada zorluk

• Tükürük bezinde şişme (sialadenit: tükürük bezi iltihabı)

• Eklem iltihabı

• Hafıza bozuklukları

• Yön duygusunu kaybetme

• Konuşma güçlüğü

• Uyku bozukluğu

• Huzursuzluk

• Baş dönmesi

• Bazı akyuvarların sayısında artış (eozinofili)

• Kan hücresi yapımında azalma

• Kanamalar (hemoraji)

• Kol ve bacaklarda kanlanma bozuklukları (periferik damar hastalığı)

• Böbrek fonksiyonlarında bozukluklar

• Prostat yakınmaları

• Bacaklarda ağırlık hissi

• Hemoglobin miktarında hafif yükselme

• Hiponatremi (kandaki sodyum seviyesinde azalma)

Çok seyrek:

• Akut böbrek yetmezliği

• Bağırsak yolunda ödemler (intestinal ödem)

9 / 12

• Bağırsak tıkanması (ileus)

• Karaciğer yetmezliği

Bilinmiyor:

• Cilt ve dudak kanseri (melanom dışı cilt kanseri)

• Boğaz ağrısı

• Kansızlık

• Bazı kan hücrelerinde değişiklikler (lökopeni, nötropeni, agranülositoz, trombositopeni)

• Lenf düğümlerinde anormal büyüme

• Gut

• Kandaki klorür değerlerinde düşüş

• Kanda ve vücut dokularında alışılmışın dışında yüksek asit oranı (metabolik asidoz)

• Depresyon

• Uyku hali

• Deride iğne batma hissi (paresteziler)

• Tat alma duyusunda azalma (hipoestezi)

• Baygınlık

• Güçsüzlük

• Felç

• Geçici bulanık görme

• Görme bozuklukları (sarı görme)

• Tinnitus (kulak çınlaması)

• Baş dönmesi

• Kalp ritminde değişiklik

• Göğüs ağrısı

• Kalp enfarktüsü

• Düşük kan basıncı

• Ayağa kalkma sırasında kan basıncında ani düşüş (halsizlik veya baygınlığa neden olabilir)

• Kas hareketlerinde dinlenme durumunda ortadan kalkan ağrılar

• Sıcaklık hissi

• Kan damarlarında enflamasyon

• Sinüslerde tıkanıklık

• Akciğer iltihabı

• Akciğerlerde sıvı birikmesi

• Soluma yakınmaları (hırıltılı soluma)

• Kusma

• İshal

• Karın ağrısı

• Kendini hasta hissetme

• Sindirim bozuklukları

• Pankreas iltihabı (pankreatit)

• Mide zarı ve/veya yemek borusu iltihabı

10 / 12

• Tat alma duygusunda değişiklik

• Deride ve göz aklarında sararma (sarılık/hepatit)

• Karaciğer iltihabı

• Deri döküntüsü

• Kurdeşen (ürtiker)

• Kaşıntı

• Işığa karşı duyarlılık

• Kas ağrıları

• Deride kızarma ve morarma

• Kas krampları

• Sık idrara çıkma

• İdrara çıkmada zorlanma

• Böbrek yetmezliği

• Cinsel işlev bozuklukları

• Karaciğer fonksiyon testinde normal olmayan sonuçlar (kanda transaminaz, laktatdehidrojenaz, alkalik fosfataz, bilirubin değerlerinde artış)

• Kanda anormal elektrolit, üre, şeker, magnezyum, kolesterol, trigliserit ve kalsiyumdeğerleri

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. MONOPRİL PLUS'ın saklanması

MONOPRİL PLUS'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


MONOPRİL PLUS'ı 25°C altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklayınız.

Nemden korumak için kuru yerde saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra MONOPRİL PLUS'ı kullanmayınız.


11 / 12

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz MONOPRİL PLUS'ı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


DEVA HOLDİNG AŞ.

Küçükçekmece/İSTANBUL Tel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24E-mail: [email protected]

Üretim Yeri:


Deva Holding A.Ş.

Kapaklı/TEKİRDAĞ

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


12 / 12

İlaç Bilgileri

Monopril Plus 10 Mg/12,5 Mg Tablet

Etken Maddesi: Fosinopril Sodyum, Hidroklorotiazid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.