Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Asidopan Plus Fort 1080 Mg/20 Mg Çiğneme Tableti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIASİDOPAN® PLUS FORT 1080 mg/20 mg çiğneme tableti Ağızdan alınır.

• Etkin maddeler:

1080 mg magaldrat (alüminyum magnezyum hidroksit sülfat), 20 mgsimetikon

• Yardımcı maddeler:Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilaç sizin reçetesiz olarak temin edip bir doktor yardımı almadan eczacınızın tavsiyesi ile hafif bir hastalığı tedavi etmeniz içindir. Buna karşın, yine de ASİDOPAN PLUS FORTçiğneme tableti 'nden en iyi sonuçları alabilmeniz için dikkatli kullanmanız gerekmektedir.


• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. ASİDOPAN PLUS FORT nedir ve ne için kullanılır?


2. ASİDOPAN PLUS FORT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. ASİDOPAN PLUS FORT nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. ASİDOPAN PLUS FORT'un saklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. ASİDOPAN PLUS FORT nedir ve ne için kullanılır?

• ASİDOPAN PLUS FORT 20, 30 ve 60 çiğneme tabletlik blister ambalajlarda kullanıma sunulmuştur.

Sayfa: 1 / 8

• ASİDOPAN PLUS FORT, etkin madde olarak her bir çiğneme tabletinde 1080 mgmagaldrat (alüminyum magnezyum hidroksit sülfat), 20 mg simetikon içerir.

• ASİDOPAN PLUS FORT, hazımsızlık ve gaz rahatsızlıklarının giderilmesindekullanılır.

2. ASİDOPAN PLUS FORT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

ASİDOPAN PLUS FORT'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer

• Alüminyum ve magnezyum tuzlarına, simetikona veya ASİDOPAN PLUS FORT'unbileşiminde bulunan herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığınız varsa (eğer alerjinizolabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzdan tavsiyede bulunmasını isteyiniz),

• İleri safhada böbrek fonksiyon yetmezliğiniz varsa,

• Apandisit veya barsak enflamasyonu belirtileriniz (örneğin; mide veya karın ağrısı,mide krampı, bulantı, kusma) varsa,

• Kanınızda fosfat düzeyi düşükse,

• Özellikle böbrek yetmezliğiniz varsa sitrat ya da tartarik asit gibi meyve asitleri içerenilaçlar ya da suda eriyen tabletler alıyorsanız.

ASİDOPAN PLUS FORT'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer

• Böbrek yetmezliğiniz varsa; uzun süre alüminyum içeren antiasitlerin kullanımı,diyalize bağlı olarak gelişen kemiklerin yumuşamasının (osteomalazi) kötüleşmesi ilesonuçlanabilir. Kan fosfat düzeyiniz doktorunuz tarafından bir ya da iki aylık aralar ileizlenmelidir.

• Böbrek yetmezliğiniz varsa; hem alüminyum, hem de magnezyumun kandaki düzeyleriartar. Bu, uzun süreli kullanımda bunamaya ve bir tür kansızlığa yol açabilir.

• Alüminyum hidroksit kabızlığa, magnezyum tuzlarının doz aşımı ise barsakhareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. ASİDOPAN PLUS FORT'un yüksekdozları böbrek yetmezliği olan ya da yaşlı hastalar gibi yüksek riskli hastalarda barsaktıkanıklığına sebep olabilir ya da tıkanıklığı şiddetlendirebilir.

• İştahsızlık, halsizlik, kas güçsüzlüğünüz varsa.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza

danışınız.

ASİDOPAN PLUS FORT'un yiyecek ve içecek ile kullanılması

ASİDOPAN PLUS FORT meyve suları, şarap vb. asidik içeceklerle birlikte kullanılmamalıdır.

Sayfa: 2 / 8

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile iseniz, hamile kalma ihtimaliniz varsa ASİDOPAN PLUS FORT'u yalnızcadoktorunuzun tavsiyesi üzerine kullanabilirsiniz.

ASİDOPAN PLUS FORT hamile bir kadına verildiğinde anne karnındaki bebeğe zararlı etkileri olup olmayacağı bilinmemektedir. ASİDOPAN PLUS FORT, gerekliolmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır, sadece doktorunuz kesinlikle ihtiyaçgörürse doktor kontrolünde kullanınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•Araç ve makine kullanımı

ASİDOPAN PLUS FORT'un taşıt ve makine kullanma becerisi üzerine bir etki meydana getirmesi beklenmemektedir. ASİDOPAN PLUS FORT'u kullanırken taşıt ve iş makinesikullanmanızda bir sakınca yoktur.

ASİDOPAN PLUS FORT'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

ASİDOPAN PLUS FORT içeriğinde yardımcı madde olarak şeker (sukroz) ve sorbitol içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız(dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasageçiniz. Ayrıca, şeker içermesi nedeni ile dişlere zararlı olabileceği için kullanım sırasında buhususa da dikkat edilmelidir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı:

Genel olarak ASİDOPAN PLUS FORT'un dahil olduğu grup olan, antiasit grubu ilaçların, diğer ilaçların emilimini etkiledikleri bilinir. Bu nedenle, başka ilaçlar da kullanıyorsanız diğerilaçlarınızı ASİDOPAN PLUS FORT alımından 1-2 saat önce veya sonra alınız. Alüminyumiçeren antiasitler tetrasiklinler, vitaminler, siprofloksasin, ketokonazol, hidroksiklorokin,klorokin, klorpromazin, rifampisin, sefdinir, sefpodoksim, levotroksin, rosuvastatin gibiilaçların uygun emilimini engelleyebilir.

ASİDOPAN PLUS FORT, birlikte alındığında, bir antibiyotik olan tetrasiklinlerin emilimini, onlarla şelat oluşturarak azaltır. Bu nedenle tetrasiklinler ASİDOPAN PLUS FORTuygulanmasından 1 -2 saat önce veya sonra alınmalıdır.

ASİDOPAN PLUS FORT bir kalp ilacı olan digoksin, bir ağrı kesici ve iltihap baskılayıcı

Sayfa: 3 / 8

olan indometazin ve demir tuzlarının emilimini azaltır. Bu ilaçların uygulanmaları, ASİDOPAN PLUS FORT uygulamasından mümkün olduğu kadar uzun bir süre önce veyasonra yapılmalıdır.

Bir tüberküloz ilacı olan isoniazid, ASİDOPAN PLUS FORT gibi alüminyum hidroksit içeren antiasitlerle birlikte alındığında, emilimi azalır. Bu nedenle isoniazid, ASİDOPAN PLUSFORT uygulanmasından en az bir saat önce uygulanmalıdır.

Levotroksin içeren ilaçların ASİDOPAN PLUS FORT ile birlikte alındığında emilimi bozulduğundan, iki ilacın en az 2 saat ara verilerek alınması gerekmektedir.

Aspirin, ASİDOPAN PLUS FORT ile birlikte verildiğinde, emilimi artar. ASİDOPAN PLUS FORT idrarı alkalileştirerek, salisilatların idrar yolu ile atılımını artırırken, kankonsantrasyonlarında da düşmeye neden olur.

ASİDOPAN PLUS FORT, bir kan sulandırıcı olan dikumarolün emilimini arttırır. Doktorunuz size dikumorol yerine başka bir kan sulandırıcı olan varfarin kullanmanızı tavsiye edebilir.

Alerjik durumlarda kullanılan psödoefedrin veya sakinleştirici ve kas gevşetici olarak kullanılan diazepamın emilim hızları artar, klordiazepoksidin emilimi ise azalır. Steroid yapıdaolmayan bir ağrı kesici olan naproksenin ise emilimi azalır.

ASİDOPAN PLUS, kandaki potasyum yüksekliği tedavisinde kullanılan polistiren sülfonat isimli reçine ile birlikte kullanıldığında, reçinenin potasyumu bağlamada olası azalanetkinliğine bağlı olarak, böbrek yetmezliği olan hastalarda metabolik alkaloz (alüminyumhidroksit ve magnezyum hidroksit ile bildirilmiştir) ve barsak tıkanıklığına (alüminyumhidroksit ile bildirilmiştir) sebep olabilir.

Alüminyum hidroksit ve sitratların bir arada kullanımı özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda artan alüminyum düzeylerine sebep olabilir.

ASİDOPAN PLUS FORT'un neden olduğu idrar pH'ındaki artış, zayıf baz ilaçların atılımını azaltırken, zayıf asit ilaçların atılımını artırır (örn. amfetaminlerin ve kinidinin atılımı, idrarınalkalileşmesi ile belirgin derecede azalır). Bu ilaçların ASİDOPAN PLUS FORT ile birliktealınması, etkilerinin artışına ve muhtemelen toksisiteye neden olabilir. Bu yüzden dikkatliolunmalıdır.

ASİDOPAN PLUS FORT ile etkileşim gösterebilen diğer ilaçlar şunlardır:

Vücuttaki düz kas, dış salgı bezi ve kalp kasını gevşeten ilaçlar (antimuskarinikler), bazı psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn.fenotiyazinler,) florür ve fosfatiçeren ilaçlar, steroid yapıda olmayan ağrı kesiciler (örn.diflunisal), steroid yapıda olan ilaçlar(örn.prednison, prednisolon), midenin asit üretimini engelleyen ilaçlar (örn. H2 reseptörantagonistleri), bazı antibiyotikler (örn.sülfadiazin), sara tedavisinde kullanılan ilaçlar(örn.fenobarbital), bazı gangliyon bloke edici ilaçlar (örn.mekamilamin), Parkinsontedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn.levodopa), idrar yolu enfeksiyonları için kullanılanilaçlar (örn.nitrofurantoin) ve yağda çözünen vitaminler.

Sayfa: 4 / 8

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. ASİDOPAN PLUS FORT nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• ASİDOPAN PLUS FORT için önerilen günlük doz yemekler arasında veya yatmadanönce 1 tablettir. ASİDOPAN PLUS FORT'u aç karnına ya da yemeklerden 1-3 saatsonra alınız.

• Ne sıklıkta ve kaç tablet ASİDOPAN PLUS FORT kullanacağınızı doktorunuz sizesöyleyecektir. Tedaviye vereceğiniz cevaba göre, doktorunuz daha yüksek ya da dahadüşük doz önerebilir.

• Önerilen dozu aşmayınız.

• Doktorunuzun önerisi olmadan günlük maksimum doz olan 9 tableti geçmeyiniz vemaksimum doza iki haftadan daha uzun bir süre devam etmeyiniz.

Uygulama yolu ve metodu:

• ASİDOPAN PLUS FORT sadece ağızdan kullanım içindir.

• Tabletleri iyice çiğnendikten sonra yutunuz.

Değişik yaş grupları:Çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençlerde (18 yaş altı) kullanım:

Çocuklarda 70 kg'lık erişkine önerilen dozlar ile orantılı olarak verilir. 12 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde kullanımı önerilmez.

Yaşlılarda kullanım:

Alüminyum içeren antiasitler kemik problemi olan veya Alzheimer hastalığı olan yaşlı hastalarda kullanılmamalıdır.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği/Karaciğer yetmezliği

Eğer böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatli kullanınız.

Şiddetli böbrek yetmezliğiniz varsa kullanmayınız.

Karaciğer yetmezliği ile ilgili özel bir bildirim bulunmamaktadır.

ASİDOPAN PLUS FORT'un fosfat dengesi üzerine olan etkileri doktorunuz tarafından izlenmelidir.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

Eğer ASİDOPAN PLUS FORT'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Sayfa: 5 / 8

Kullanmanız gerekenden fazla ASİDOPAN PLUS FORT kullandıysanız:

ASİDOPAN PLUS FORT'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Eğer ASİDOPAN PLUS FORT'tan yüksek doz kullanmışsanız kabızlık veya ishal şikâyetiniz olabilir. Bunun yanında halsizlik, ellerde titreme, zihin karışıklığı (konfüzyon, ensefalopati),yüzde kızarıklık, susuzluk hissi, tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon), uyku hali, halsizlik,tendon reflekslerinin kaybı, solunum güçlüğü, kalpte ritim bozukluğu (kardiyak aritmi), komave kalp durması meydana gelebilir.

Bu nedenle doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

ASİDOPAN PLUS FORT'u kullanmayı unutursanız

Doktorunuz unutulan dozun ne zaman alınacağına karar verecektir. Takip eden dozun yeni uygulama zamanı için doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


ASİDOPAN PLUS FORT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, tedaviyi bırakmayınız. Tedaviyi doktorunuzun tavsiyesi ile bırakınız.

4. Olası Yan Etkiler Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, ASİDOPAN PLUS FORT'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

ASİDOPAN PLUS FORT'un kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:

Aşağıdakilerden biri olursa, ASİDOPAN PLUS FORT'u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz:

• Aniden gelişen zor ve hırıltılı soluk alıp verme

• Göz kapaklarında, yüzde, dudaklarda veya boğazda şişme (anjioödem),

• Ciltte döküntülü kızarıklık,

• Kaşıntı

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ASİDOPAN PLUS FORT'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi bilinmeyen sıklıkta görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• El ve ayak bileklerinde ödem

Sayfa: 6 / 8

• Kalp atım düzensizliği

• Siyah, katranımsı dışkı

• Kahve granülü görünümünde koyu renkli parçacıklar kusma

• Kilo kaybı

Laboratuvar bulguları (klinik testlerdeki değişiklikler)

• Kanda magnezyum seviyesinde artış (hipermagnezemi-böbrek yetmezliği olanhastalara uzun süre uygulamaya bağlı olanlar dahil)

• Kanda alüminyum seviyesinde artış (hiperalüminemi)

• Kanda fosfat seviyesinde düşme (hipofosfatemi-uzun süreli ya da yüksek dozdakullanımda ya da normal dozda düşük fosfor diyeti ile beslenen hastalarda kanda fosfordüzeyinin azalması kemik dokusu kaybı, kemik yumuşaması ve idrardan yüksekmiktarda kalsiyum atılması ile sonuçlanabilir.)

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:

• Yumuşak dışkı

• Karın ağrısı

• İshal

• Kabızlık

• İştahsızlık

• Bulantı

• Kusma

• Sersemlik

• Anormal yorgunluk

• Halsizlik

• Kas güçsüzlüğü

• Huzursuzluk hissetmek

• Ruh hali değişimleri

Bunlar ASİDOPAN PLUS FORT'un hafif yan etkileridir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye FarmakovijilansMerkezi'ne (TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuzilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Sayfa: 7 / 8

5. ASİDOPAN PLUS FORT'un saklanması

ASİDOPAN PLUS FORT'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Orijinal ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Etiketin veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra ASİDOPAN PLUS FORT'u kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ASİDOPAN PLUS FORT'u kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:

Turgut İlaçları A Ş.

Feriköy Fırın Sokak No:61 34381 Bomonti-Şişli/İstanbulTel : (212) 232 24 50Faks : (212) 232 42 91

Üretim Yeri:

Fako İlaçları A.Ş. 34394 Levent - İstanbul

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


Sayfa: 8 / 8

İlaç Bilgileri

Asidopan Plus Fort 1080 Mg/20 Mg Çiğneme Tableti

Etken Maddesi: Alüminyum Magnezyum Hidroksit Sülfat, Simetikon

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.