Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Karferon 100mg/5ml Iv Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Konsantre Çözelti İçeren Ampul Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIKARFERON 100 mg/5 mİ IV enjeksiyon ve infüzyon için konsantre çözelti içeren ampul STERİLDamar içine enjeksiyon veya infüzyon yoluyla uygulanır.

Etkin madde:

5 ml'lik her bir ampul 100 mg (20 mg/ml) elementer demire eşdeğer2700 mg ferrik hidroksit sükroz kompleksi içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit (pH ayarı için) ve/veya hidroklorik asit (pHayarı için) ve enjeksiyonluk su

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. KARFERON nedir ve ne için kullanılır?


2. KARFERON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. KARFERON nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. KARFERON'un saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. KARFERON nedir ve ne için kullanılır?

KARFERON, her ampulde (5 ml) 100 mg (20 mg/ml) elementer demire eşdeğer 2700 mg ferrik hidroksit sükroz kompleksi içerir. KARFERON demir yetmezliğine bağlı kansızlıkdurumlarında damar içine uygulanmak üzere geliştirilmiş bir ilaçtır.

KARFERON koyu kahverengi homojen bir çözeltidir. Her kutuda, 5 ampul KARFERON vardır.

1/6

KARFERON'un aktif maddesi olan demir, kanda oksijen taşınması için gerekli olan bir maddedir. Demir, kan hücreleri içinde hemoglobin adlı bir maddenin yapısında bulunur veoksijen taşımakla görevlidir.

KARFERON ağız yoluyla kullanılan demir tedavisinin yeterli olmadığı, etkisiz kaldığı ya da doğru kullanılamadığı demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında, mide-barsakkanalındaki emiliminin bozulduğu durumlarda, mide kanaması olan hastalarda gelişen demireksikliğine bağlı kansızlık durumlarında, midenin belirli bir bölümünün ya da tamamınınalındığı hastalarda gelişen demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında, hızlı bir şekildedemir sağlanması için klinik ihtiyacın olduğu durumlarda ve diyaliz tedavisi gören böbrekhastalarında gelişen demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında kullanılır.

2. KARFERON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

KARFERON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

• KARFERON'a ya da içindeki maddelerden birine alerjik (aşırı duyarlı) iseniz,

• Vücudunuzda aşırı demir yüklenmesi söz konusu ise,

• Kansızlığınız demir eksikliğine bağlı değilse,

• Astım, ekzema gibi alerjik hastalıklarınız varsa,

• Hamileliğinizin ilk 3 ayındaysanız KARFERON'u kullanmayız.

KARFERON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Damar içine uygulanan demir ilaçları ciddi ve potansiyel (anafilaktik/anafilaktoidreaksiyonları içeren) aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir. KARFERONuygulandıktan sonra nadiren de olsa bayılma, tansiyon düşmesi, solunum sıkıntısı,havale gibi hayatı tehdit edebilen alerjik olaylar görülebilir. Alerjik olaylar, daha önceuygulama yapılmış hastalarda da görülebilir.

• Bilinen alerjileri olan (ilaç alerjileri dahil) ve bağışıklık veya iltihap durumu olanhastaların (örn. sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit) yanı sıra şiddetli astım,egzama veya diğer atopik alerjileri olan hastalarda dikkatli kullanılması gerekir.

• KARFERON sadece anafilaktik reaksiyonları acilen değerlendirme ve yönetmeeğitimi almış personelin varlığında, tüm resüsitasyon araçlarının sağlandığı yerlerdeuygulanmalıdır. Her KARFERON enjeksiyonunu takiben hasta en az 30 dakikaboyunca advers etkiler açısından gözlemlenmelidir. Uygulama esnasında aşırıduyarlılık reaksiyonları veya intolerans belirtileri meydana gelirse tedavi hemendurdurulmalıdır. Akut anafilaktik/anafilaktoid reaksiyonları yönetmek için, kalp-solunum resüsitasyon araçları ve 1:1000 enjektabl adrenalin çözeltisini de içerenmalzemeler hazır bulundurulmalıdır. Gerekli olduğu durumlarda, antihistaminiklerve/veya kortikosteroidler ek tedavi olarak verilebilir.

• Vücuttan demir atılımı sınırlı olduğundan ve dokulardaki demir fazlalığı tehlikeliolabileceğinden KARFERON uygulanan hastalarda, düzenli olarak kan tetkiklerinin(hemoglobin, hematokrit, serum ferritin ve transferrin satürasyonu) yapılmasıgereklidir. Aşırı demir yüklenmesi şüphesi olan tüm hastalarda demir tedavisikesilmelidir.

2/6

• İstenmeyen yan etkilerin meydana gelme olasılığını azaltmak için KARFERON önerilen dozda kullanılmalıdır.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Gebeliğin ilk 3 ayında KARFERON kullanılmamalıdır. Gebeliğin 4. ayından itibaren kullanılabilir. Hamileliğinin 4. ayından sonra kansızlık tespit edilen birçok gebedeKARFERON kullanılmıştır ve ilacın gebelik üzerinde ya da fetüsün/yeni doğan çocuğunsağlığı üzerinde yan etkileri olduğu görülmemiştir. Bugüne kadar herhangi önemli bir yan etkibildirilmemiştir. KARFERON kullanımının anne ve fetusa olan yararları hamileliğinsonlarındaki risklere karşı dikkatli olarak değerlendirilmelidir. Gebe kadınlara verilirkentedbirli olunmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız


KARFERON'un içindeki demirin anne sütüne geçip geçmediği ve eğer geçiyorsa bu demirin bebekteki etkileri bilinmemektedir. Bu nedenle KARFERON emzirme döneminde anneninsağlayacağı fayda ile bebeğe olabilecek etkiler değerlendirilerek kullanılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı

Damar içi yolla KARFERON kullananlarda bazen baş dönmesi, kafa karışıklığı ya da sersemlik gibi belirtiler olabilir. Bu belirtiler geçinceye kadar araç ya da makinekullanmayınız.

KARFERON'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her 5 ml'sinde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Ağız yolundan alınan demirin barsaklardan emilimini azaltabileceği için KARFERON oral demir ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır. Ağız yolundan alınan demir tedavisi sonKARFERON dozundan en az 5 gün sonra başlanmalıdır.

Levotroksin içeren ilaçların KARFERON ile birlikte alındığında emilimi bozulduğundan, iki ilacın en az 2 saat ara verilerek alınması gerekmektedir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. KARFERON nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

3/6

KARFERON sadece konusunda deneyimli sağlık uzmanları tarafından, yeterli teknik donanıma sahip merkezlerde uygulanmalıdır.

Erişkinlerde; 1-2 ampul (100-200 mg demir) KARFERON, haftada 1-3 kez şeklinde uygulanır. Hemodiyaliz hastalarında toplam doz, 10 dozda uygulanacak şekilde 1000 mg'dır.Gerektiğinde önerilen doz tekrarlanabilir. Doz uygulama sıklığı haftada 3 defadan fazlaolmamalıdır.

KARFERON uygulanması sırasında ve her bir uygulamayı takiben, aşırı duyarlılık reaksiyonlarının semptomları ve belirtileri açısından hastalar dikkatlice takip edilmelidir.

Her KARFERON enjeksiyonunu takiben hasta en az 30 dakika boyunca advers etkiler açısından gözlemlenmelidir.

Uygulama yolu ve metodu:

KARFERON, sadece damar içi yoldan uygulanması gereken bir ilaçtır.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanım:

Çocuklardaki güvenliliğine ve etkililiğine ilişkin yeterli veri yoktur.

Yaşlılarda kullanım:

Yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi uygulanan ve başka ilaçlar kullanan hastalara KARFERON verilirken dikkatli olunmalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Eğer KARFERON'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden fazla KARFERON kullandıysanız:

Doktorunuz sizin için en uygun dozu belirleyecek ve damar içi yoldan uygulayacaktır.

6 yaş altı çocuklarda demir içeren ürünlerin yanlışlıkla alınması/yutulması fatal(ölümcül) zehirlenmelere yol açar. Bu nedenle bu ilaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.Aşırı dozda alındığında doktorunuzu ya da Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni (114) derhalarayınız.

KARFERON'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.KARFERON'u kullanmayı unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.KARFERON ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

Bulunmamaktadır.

4/64. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi KARFERON'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, KARFERON'u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın Yaygın

Yaygın olmayan Seyrek

Çok seyrek Bilinmiyor

: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.
: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla kişide görülebilir.
: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla kişide : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla kişidegörülebilir.

: 10.000 hastanın birinden az kişide görülebilir.

: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi ya da özellikle ağız veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmelerinde.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise sizin KARFERON'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Derinizin herhangi bir yerinde veya dudaklarınızda şişme veya kızarıklık olması durumunda. Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:

Uygulama sırasında geçici tat bozuklukları (özellikle metalik tat), tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, ateş ve titreme, enjeksiyon bölgesinde ağrı, kaşıntı ve şişme, baş ağrısı, sersemlikhissi, nefes almada zorluk, kas krampları, kas ağrısı, bulantı, ishal ve deri döküntüleridir.

Bunlar KARFERON'un hafif yan etkileridir.

Bu yan etki doz azaltıldığında veya tedavi kesildiğinde kaybolur.

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan

5/6

etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. KARFERON'un saklanması

KARFERON'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde ışıktan koruyarak saklayınız. Dondurmayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra KARFERON'u kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz KARFERON'u kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:

Karfarma İlaç San. ve Tic. A.Ş

Konya Organize Sanayi Bölgesi Kırım Cad.

No:15/A 42300 Selçuklu - Konya

Üretim yeri:

İdol İlaç Dolum San. ve Tic. A.Ş.

Topkapı/ İstanbul

Bu kullanma talimatı../../.... tarihinde onaylanmıştır.


6/6

/

6/6

İlaç Bilgileri

Karferon 100mg/5ml Iv Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Konsantre Çözelti İçeren Ampul

Etken Maddesi: Ferrik Hidroksit Sükroz Kompleksi

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.