Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bondronat Roche 50mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

Kas İskelet Sistemi » Kemik » Kemik İlaçları » Bisfosfonatlar » İbandronik Asit

KULLANMA TALİMATIBONDRONAT 50 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır.

•Etkin madde:Her bir film tablet 50 mg ibandronik asit içerir.

•Yardımcı maddeler:Tablet çekirdeği:Film kaplama karışımı:

Hipromelloz,titanyum dioksit (E171), talk, makrogol 6000.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. BONDRONAT nedir ve ne için kullanılır?


2. BONDRONAT'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. BONDRONAT nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. BONDRONAT'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. BONDRONAT nedir ve ne için kullanılır?

• BONDRONAT'ın etkin maddesi ibandronik asit, bisfosfonatlar olarak bilinen bir ilaçgrubuna dahildir. Kemiklerden artmış kalsiyum kaybını (kemik yıkımı) ve kanserhücrelerinin kemiğe yayılmasıyla ilişkili olan kemik rahatsızlıklarını ve kırıklarını engeller.
• BONDRONAT film kaplı tabletler, oblong şekilli, rengi beyaz ile kırık beyaz arası, L2/ITbaskılı, her birinde 7 tablet bulunan blisterler (alüminyum) içinde, 28 ve 84 tabletlikambalajlarda piyasaya verilmektedir.
• BONDRONAT, kanser hücreleri kemiğe yayılmış olan meme kanseri hastalarındaki iskeletile ilgili olayların (anormal kırıklar, ışın tedavisi ve ameliyatı gerektiren kemikrahatsızlıklarının) önlenmesinde kullanılır.

Oral bifosfonat (BONDRONAT'ın da içinde bulunduğu bir grup ilaç) kullanımı ile yemek borusu kanseri riskinin artabileceğini bildiren bazı çalışmalar bulunmakla birlikte builişki net olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle, Barett özofagusu (yemek borusunuetkileyen bir hastalık) veya gastroözofageal reflü (mide içeriğinin yemek borusuna gerikaçması) gibi bir hastalığınız varsa BONDRONAT ve benzer yolla etkili diğer ilaçların(oral bifosfonatların) kullanımından kaçınılmalıdır. Bu hastalıklar konusundadoktorunuzdan bilgi alınız.

Bifosfonatlar ile tedavi edilen hastalarda olağan dışı uyluk kemiği kırıkları görülebilir. Bu kırıklar genellikle travma olmaksızın ya da hafif travma ile gelişebilmektedir. Bifosfonatkullanan ve uyluk ya da kasık ağrısı ile başvuran hastalar olağan dışı kırık şüphesi iledeğerlendirilmelidir. Bu hastalarda bireysel zarar/yarar durumuna göre bifosfonat tedavisininkesilmesi gündeme gelebilir.
Tedaviniz süresince, BONDRONAT'ı doğru dozlarda aldığınızdan emin olmak için, kan değerleriniz takip edilebilir.
Eğer diş tedavisi görüyorsanız veya diş ameliyatı olacaksanız, diş hekiminizi BONDRONAT kullandığınız konusunda uyarınız.

BONDRONAT'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;
• Etkin maddeye veya ilacın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine alerjik (aşırıduyarlı) iseniz. Damar içine uygulanan (intravenöz) ibandronik asit ile tedavi edilenhastalarda ciddi ve bazen ölümcül olabilen alerjik reaksiyonlar rapor edilmiştir. Alerjikreaksiyon meydana gelmesi durumunda BONDRONAT tedaviniz hemen kesilmeli ve uyguntedavi düzenlenmelidir.
• Geçmişte veya şimdi kan kalsiyum değerlerinizde düşme varsa (hipokalsemi). Bu konuhakkında bilgi almak için lütfen doktorunuza danışınız.
• Yemek borusu darlığı veya yutkunma güçlüğü gibi, yemek borusunun boşalmasınıgeciktiren yemek borusu problemleriniz varsa
• En az 60 dakika ayakta duramıyorsanız veya dik oturamıyorsanız.
BONDRONAT çocuklarda kullanılmamalıdır.

BONDRONAT'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer aşağıdaki rahatsızlıklardan herhangi birine sahip olduğunuzu biliyorsanız veya düşünüyorsanız;
• Diğer bisfosfonatlara aşırı duyarlılık
• Mineral metabolizmasındaki diğer bozukluklar (örneğin D vitamini eksikliği)
• Orta şiddette (kreatinin klerensi >30 ve <50 ml/dakika arasında) veya ciddi (böbrekyetmezliği; örneğin kreatinin klerensi <30 ml/dakika) böbrek hastalığınız varsa
• Dişlerinizle, çene kemiğinizle ilgili sorunlarveya
• Yutkunma veya sindirim ile ilgili şikayetleriniz varsa
• Non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) alıyorsanız, her iki ilaç türü de (NSAİİ vebisfosfonatlar) mide ve bağırsaklarda tahrişe sebep olduğundan dikkatli kullanılmalıdır.
• Galaktoz intoleransından (dayanıksızlık) ve Lapp laktaz eksikliğinden şikayetçi iseniz veyaglukoz-galaktoz emilimi ile ilgili problemleriniz varsa.
BONDRONAT aldıktan sonraki bir saat içinde uzanmışsanız ve/veya bir dolu bardak su içmemişseniz, yemek borunuzda, göğüste şiddetli ağrı, yemek ve/veya içeceğinizi yuttuktansonra şiddetli ağrı, şiddetli bulantı veya kusmanın eşlik ettiği, tahriş, yanma veya ülserasyonmeydana gelebilir. Eğer bu belirtiler sizde varsa, BONDRONAT kullanmayı kesiniz ve derhalbu durumu doktorunuza bildiriniz.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

BONDRONAT'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

BONDRONAT tabletleriniz gece boyunca süren açlıktan (en az 6 saat) sonra ve günün ilk yiyecek ve içeceğinden önce alınmalıdır. Benzer olarak BONDRONAT tabletleri almadan önce,ilaç tedavisi veya takviye (kalsiyum dahil olmak üzere) alımından kaçınılmalıdır. Diğer ilaçtedavileri ve takviyelerinden kaçınmak da dahil olmak üzere, açlık tablet alındıktan sonra en az30 dakika boyunca sürdürülmelidir. İçme suyu BONDRONAT tedavisinin her aşamasındaiçilebilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile iseniz BONDRONAT kullanmamalısınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınızadanışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


•Araç ve makine kullanımı

• BONDRONAT'ın araç ve makine kullanımı üzerine etkisi araştırılmamıştır.

BONDRONAT'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

BONDRONAT tabletler laktoz içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı tahammülsüzlüğünüz (intolerans) olduğu söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzlatemasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

İbandronik asit, tamoksifen veya melfalan/prednizolon ile birlikte uygulandığında herhangi bir etkileşim gözlenmemiştir.
Simetidin, ranitidin gibi midenin asidini azaltan ilaçlarla birlikte uygulandığında BONDRONAT'ın etkisi hafifçe artabilir.
Bir antibiyotik olan aminoglikozidlerle birlikte uygulandığında dikkat edilmesi tavsiye edilir çünkü her iki ilaç da kanın sıvı kısmında (serum) kalsiyum seviyelerini uzun süreli olarakdüşürür. Magnezyum seviyelerinde olası eş zamanlı düşüş olması (hipomagnezemi) ihtimalinekarşı da ayrıca dikkat edilmelidir.
Asetil salisilik asit, ibuprofen veya naproksen gibi non-steroidal inflamatuar ilaçlar (NSAİD) alıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Bu ilaçlar midenizi ve barsaklarınızı tahriş edebilir.
BONDRONAT tabletlerinizi aldıktan sonra, sindirime yardımcı tabletler/ilaçlar, kalsiyum takviyeleri ve vitaminler dahil olmak üzere, herhangi bir diğer günlük ilaç tedavisini almadanönce en az 30 dakika bekleyiniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise veya kalsiyum, magnezyum, demir veya alüminyum içeren takviyeler alıyorsanızlütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. BONDRONAT nasıl kullanılır?

BONDRONAT'ı her zaman doktorunuzun size söylediği gibi alınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuz veya eczacınız ile birlikte kontrol ediniz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

BONDRONAT'ın normal dozu, günde bir tablettir.

Uygulama yolu ve metodu:

Olası tahrişi azaltmak için, aşağıdaki talimatlara uymanız önemlidir:
• Günün ilk yiyeceğini, içeceğini veya diğer ilaç tedavilerini almadan ÖNCE BONDRONATtabletinizi sadece bir su dolu bardak ile (yaklaşık 200 mL) alınız. İçme suyundan başkaherhangi bir içecek ile tabletinizi almayınız.
• Tableti çiğnemeyiniz, emmeyiniz, ezmeyiniz veya ağzınızda çözünmesine izin vermeyiniz.
• BONDRONAT tabletinizi aldıktan sonra, günün ilk yiyeceğini, içeceğini veya ilaç tedavisinialmadan evvel en az 30 dakika bekleyiniz.
• BONDRONAT tabletleri alırken dik pozisyonda (oturarak veya ayakta) kalmalısınız vetabletinizi aldıktan sonraki bir saat (60 dakika) boyunca dik konumda kalmalısınız. Eğer dikkonumda durmazsanız (oturarak veya ayakta) ilacın bir kısmı yemek borunuza kaçabilir.
• Doktorunuz ilacı size reçete ettiği sürece BONDRONAT kullanmaya devam etmelisiniz.Tabletleri almaya devam ettiğiniz müddetçe BONDRONAT tedavi olmanıza yardım edebilir.

Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:

BONDRONAT'ın 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı incelenmemiştir, bu nedenle çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

Özel kullanım durumları:Böbrek yetmezliği:

Eğer böbrek problemleriniz varsa, doktorunuz dozunuzu orta şiddette böbrek hastalığında 2 günde bir tablete veya ciddi böbrek hastalığında haftada bir tablete azaltabilir.

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlaması gerekli değildir.

Eğer BONDRONAT'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla BONDRONAT kullandıysanız

Eğer yanlışlıkla çok fazla tablet aldıysanız, bir bardak dolusu süt içiniz ve derhal doktorunuza danışınız. Kusmaya çalışmayınız ve uzanmayınız.

BONDRONAT'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.BONDRONAT'ı kullanmayı unutursanız

BONDRONAT'ı kullanmayı unutursanız sonraki gün her zamanki gibi günde bir tablet almaya devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.BONDRONAT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuz size reçete ettiği sürece, BONDRONAT'ı her gün kullanmanız önemlidir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi BONDRONAT'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, BONDRONAT'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Kaşıntı, dilin, boğazın, dudakların ve yüzün şişmesi ile birlikte zor nefes alıp-verme. Bu ilaca karşı alerjiniz olabilir.
BONDRONAT yemek borunuzu tahriş edebilir, bununla birlikte ilacınızı bu kullanma talimatında bahsedildiği şekilde kullanmanız halinde bu sorunu önleyebilirsiniz. Göğüste şiddetliağrı, yemek veya içeceğinizi yuttuktan sonra şiddetli ağrı, şiddetli bulantı veya kusma yaşarsanızBONDRONAT kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuza bildiriniz.
Mide-barsak sisteminde var olabilen yara/yaraların kanaması.
Bu ciddi bir yan etkidir. Eğer bu durum sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın : 10 hastanın en az 1 inde görülebilir.
Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1000 hastanın birinden az görülebilir.
Çok seyrek : 10000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor : Eldeki verilerle tahmin edilemiyor
Seyrek (1000 hastanın birinden az görülebilir)
• gözde uzun süreli ağrı ve iltihap olması
• uyluk, kalça veya kasıklarda yeni ortaya çıkan ağrı, güçsüzlük veya rahatsızlık.
Bu durum olası bir uyluk kemiği kırığının erken belirtileri olabilir.
Çok seyrek (10000 hastanın birinden az görülebilir)
• çene veya ağızda ağrı veya yara. Bu durum çene kemiği ile ilgili ciddi problemlerin(nekroz, ölü kemik dokusu) erken belirtileri olabilir.
Çoğunlukla kanser hastalarında çenedeki kemik dokusunda bozukluk görülmüştür.
• Kaşıntı, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişkinlikle birlikte nefes almada güçlük. Ciddi,hayatı tehdit eden alerjik reaksiyonunuz olabilir.
Diğer olası yan etkiler
Yaygın (10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir)
• karın ağrısı, hazımsızlık
• iyi hissetmeme, mide yanması ve yutma güçlüğü (yemek borusu/boğazda yanma)
• kan kalsiyum seviyelerinde düşme
• güçsüzlük
Yaygın olmayan (100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir)
• göğüs ağrısı
• deride kaşınma veya karıncalanma (parestezi)
• grip benzeri belirtiler, genel olarak kötü veya ağrı hissetme
• ciddi mide ağrısı. Bu durum onikiparmak barsağında ülserin veya mide yanmasının (gastrit)belirtisi olabilir
• ağız kuruluğu, ağızda garip tat hissi veya yutmada zorluk
• kansızlık (anemi),
• kandaki üre veya paratiroid hormunu seviyelerinde yükselme
Bilinmiyor (Eldeki verilerle tahmin edilemiyor)
• astım vakaları görülmüştür.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. BONDRONAT'ın saklanması

BONDRONAT'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra BONDRONAT'ı kullanmayınız.


Ruhsat sahibi:


Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi, Eski Büyükdere Caddesi, No: 13 Güney Plaza34398 Maslak/İstanbul

Üretici:


F. Hoffmann-La Roche Ltd.,
Basel, İsviçre

Bu kullanma talimatı'de onaylanmıştır.


420114-03

7/7

İlaç Bilgileri

Bondronat Roche 50mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Ibandronik Asit

Atc Kodu: M05BA06

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.