Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zantac Şurup Kullanma Talimatı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Mide İlaçları » Peptik Ülser ve Gastro-Özofageal Reflü İlaçları » H2 Reseptör Antagonistleri » Ranitidin

KULLANMA TALİMATIZANTAC™ şurup Ağızdan alınır.

Etkin madde:

Her 10 ml, 150 mg ranitidin (hidroklorür olarak) içerir.

Yardımcı maddeler:

Hidroksipropilmetilselüloz, etanol (%96), propilhidroksibenzoat, butilhidroksibenzoat, potasyum dihidrojen ortofosfat AR, disodyum hidrojen ortofosfatanhidröz sodyum klorür, sakarin sodyum, sorbitol çözeltisi, nane aroması, saf su

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin içim önemli bilgiler içermektedir.

o

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. o Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.o Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.o Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


o Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. ZANTAC nedir ve ne için kullanılır?


2. ZANTAC'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. ZANTAC nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. ZANTAC'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. ZANTAC nedir ve ne için kullanılır?

ZANTAC ranitidin içerir ve ranitidin H2 reseptör antagonisti adı verilen bir ilaç grubunun
üyesidir; midenizdeki asit miktarını azaltır. Böylece mide ve on iki parmak barsağında
(Duodenumda) bulunan ülserlerde (Yaralarda) hızlı iyileşme sağlanır ve yanma/acı azalır.
Doktorunuz bu ilacı size ve sağlık durumunuza uygun olduğu için seçmiştir.
ZANTAC aşağıdaki durumlarda kullanılır:
• Mide veya duodenum ülserinin tedavisinde bazı durumlarda doktorunuz ZANTAC'labirlikte bir antibiyotik de reçete edebilir.
• Artrit (Eklem iltihabı) için kullanılan bazı ilaçlar ve ağrı kesiciler yan etki olarak ülserlereneden olabilirler. Eğer böyle bir tedavi görüyorsanız, doktorunuz sizi ülserlerden korumakiçin ZANTAC reçete edebilir.
• Ülserler kanayabilir. Doktorunuz sizi bundan korumak için size ZANTAC reçete edebilir.
• Yemek borusundaki asit kaynaklı problemlerin (Özofajit: yemek borusu iltihabı) ve diğerproblemlerin tedavisinde kullanılır. Bu problemler, ağrıya veya rahatsızlığa nedenolabilen hazımsızlık, dispepsi (Sindirim güçlüğü) veya mide yanması/ekşimesidir.
• Midede fazla asit salgılanmasından kaynaklanan problemlerin tedavisinde kullanılır.
• ZANTAC anesteziden önce, bazı özel problemlerden korunmak için de verilebilir.

2. ZANTAC'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerZANTAC'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

• Eğer ZANTAC'ın içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz.

ZANTAC'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;
• Özellikle orta yaş ve üzeriyseniz, ZANTAC kullanımı mide kanseri belirtilerinimaskeleyebilir. Bu nedenle, tedaviye başlamadan kanser olasılığı bertaraf edilmelidir.
• Böbrek hastalığınız varsa veya böbrekleriniz gerektiği gibi çalışmıyorsa
• Porfiri (Karın ağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalık) denilennadir görülen bir rahatsızlığınız varsa
• Özellikle yaşlı ve peptik ülser hikayesi olan, steroid olmayan antienflamatuar (Ağrı, ateşve iltihaba etkili) ilaçlarla birlikte ZANTAC kullanan hastaların, düzenli kontrolüönerilmektedir.
• Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız
• Emziriyorsanız
• ZANTAC kullanan yaşlı (65 yaş ve üzeri), kronik akciğer hastalığı olan, diyabet (şekerhastalığı) veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda toplumsal kaynaklı pnömoni(akciğer iltihabı, zatürre) gelişme riskinde artış olabilir.
Ayrıca ZANTAC

%

96'lık etanol (Alkol) içerir. Bir kaşık dolusu (5 ml) şurupta yaklaşık 400 mg alkol bulunmaktadır. Bu alkol oranı, bir kaşık (5 ml) şaraba veya iki kaşık (10 ml) birayaeşdeğerdir. Eğer alkolikseniz bu size zarar verebilir. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birisizde varsa alkol içeriğinin farkında olmanız gerekir.
• Hamileyseniz veya emziriyorsanız
• Epilepsiniz (sara), karaciğer hastalığınız veya beyin hasarınız veya beyninizi etkileyenbaşka bir durumunuz varsa
• Çocuğunuzun tedavisine başlayacaksanız
Ayrıca alkol diğer ilaçların etkisini değiştirir veya arttırır.
Bunlardan biri sizi ilgilendiriyorsa doktorunuzla konuşun. Size alternatif bir tedavi önerebilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

ZANTAC'ın yiyecek ve içecek ile birlikte kullanılması

Aç ya da tok karnına alınabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


ZANTAC plasentadan geçer. Diğer ilaçlarda olduğu gibi gebelerde zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


ZANTAC'ın içeriğindeki ranitidin anne sütüne geçer. Eğer emziriyorsanız, doktorunuz zorunlu görmedikçe ZANTAC'ı kullanmamalısınız.

Araç ve makine kullanımı

Araç ve makine kullanımına etkisi görülmemiştir.

ZANTAC'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi üründe etanol (Alkol) vardır. Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek riskgrubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.
İçeriğindeki Propilhidroksibenzoat, alerjik reaksiyonlara (Muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü olan bronkospazma sebebiyet verebilir. Ancak kullanım yolu nedeni ile herhangibir uyarı gerekmemektedir.
Bu tıbbi ürün potasyum (bir tür tuz) ihtiva eder. Bu durum, böbrek fonksiyonlarında azalma olan hastalar ya da kontrollü potasyum diyetinde olan hastalar için göz önündebulundurulmalıdır.
Bu tıbbi ürün sodyum (bir tür tuz) ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karsı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlarla (örn; varfarin) birlikte kullanıldığında kanın pıhtılaşma zamanını etkileyebilir.
Ranitidin bazı ilaçların emilimini (örn. uykusuzluk için kullanılan triazolam, midazolam ve kan şekerinin düşürmek için kullanılan glipizid) artırabilir ya da bazılarının emilimini (örn.mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ketokonazol, AIDS hastalığı tedavisinde kullanılanatazanavir, delaviridin ve akciğer kanseri tedavisinde kullanılan gefitnib) azaltabilir.
Yüksek dozda sukralfat (2 g - ülserde kullanılan bir ilaç) ranitidin ile birlikte verildiğinde, ranitidinin emilimini azalabilir. Bu etki sukralfat, ranitidin alımından 2 saat sonra alınırsagörülmez.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. ZANTAC nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuzun size söylediği şekilde kullanın. Bu kullanma talimatında ilacı ne sıklıkta ve ne kadar alacağınız belirtilmektedir. Eğer emin olamazsanız, doktorunuza veya eczacınızadanışın.
ZANTAC'ı diğer sıvı ilaçlarla karıştırmayın veya seyreltmeyin.
Doz sağlık durumunuza ve hastalığınıza bağlıdır.
Mide ülserlerinde, duodenal ülserlerde, mide yanmalarında (yemek borusundaki asit) veya hazımsızlıkta olağan doz; 4 hafta boyunca yatarken 300 mg (20 ml = 2 ölçek) veya günde ikikez 150 mg'dır (10 ml= 1 ölçek). Ciddi vakaların tedavisinde doz, günde 4 kez 150 mg (4ölçek) olmak üzere 600 mg'a, kullanım süresi ise 12 haftaya kadar çıkartılabilir.
Dispepsi (hazımsızlık) için olağan doz 6 hafta boyunca günde iki kez 150 mg (1 ölçek)'dır. Asit salgısının çok aşırı olduğu nadir hastalıklarda, günde 600-900 mg (40-60 ml = 4-6 ölçek)veya daha yüksek dozlar kullanılır.
ZANTAC'ı size verilen tedavi süresi boyunca kullanmanız önemlidir.
Kendinizi daha iyi hissetseniz dahi, doktorunuz rahatsızlık hissinin ve yanma/acının tekrarlanmaması için ZANTAC ile tedavinizin devam ettirilmesine karar verebilir. Hastalığabağlı olarak tedavinin devam edeceği olağan doz 150 mg (1 ölçek) veya akşam yemeğindensonra günde 300 mg veya günde iki kez 150 mg olabilir.
Eğer ZANTAC çocuk için reçete edilmişse, doz çocuğun kilosuna bağlıdır. Çocuğunuzun ilacını aldığından emin olun.

Uygulama yolu ve metodu:

ZANTAC ağızdan alınır.

Değişik yaş grupları:

• Çocuklarda kullanım:

Doktorunuz çocuğunuzun kilosuna göre dozu ayarlayacaktır.Günlük doz 300 mg geçmemelidir.

•Yaşlılarda kullanımı:

Hastalığa bağlı olarak tedavinin devam edeceği olağan doz; gündebir defa 150 mg tablet veya akşam yemeğinden sonra günde bir kez iki tane 150 mg veyagünde iki kez bir tane 150 mg tablet olabilir.
Bu ilacın alınması
• Bu ilacı ağız yoluyla alın
• Gerekli dozun dikkatli bir şekilde ölçülmesi için size verilmiş olan kaşığı kullanın
• Yutmadan önce Zantac Şurup'u hiçbir şeyle karıştırmayın (suyla bile)
Yetişkinler (yaşlılar dahil) ve ergenler (12 yaş ve yukarısı) için olağan doz:
• Sabah 5 ml'lik iki dolu kaşık ve akşam 5 ml'lik iki dolu kaşık veya
• Yatarken 5 ml'lik dört dolu kaşık.
Tam dozunuz sizin mide durumunuza bağlı olacaktır ve doktorunuz ne kadar almanız gerektiğini size söyleyecektir.
3 ila 11 yaşları arasındaki çocuklar:
Doktorunuz çocuğunuzun kilosuna dayalı olarak ml cinsinden doğru dozu belirleyecektir. Etiketteki talimatları takip ettiğinizden emin olun.
Mide ve oniki parmak barsağı ülserlerin tedavisi:
Olağan doz, dört hafta boyunca günde iki kere olmak üzere vücut kilosu başına 2 mg'dır. Bu doz, günde iki kere kg başına 4 mg'a kadar çıkarılabilir. Her bir dozu 12 saat arayla alın.Tedavi süresi 8 haftaya çıkarılabilir.
Çok fazla asit nedeniyle mide yanmasının tedavisi:
Olağan doz, iki hafta boyunca günde iki kere olmak üzere vücut kilosu başına 2.5 mg'dır. Bu doz, günde iki kere kg başına 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Her bir dozu 12 saat arayla alın.

Özel kullanım durumları:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği:

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda ranitidin birikmeleri olabilir. Böyle hastalarda günlük tavsiye edilen ZANTAC dozu 150 mg'dir.

Eğer ZANTACın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuza veya eczacınız ile konuşun.Kullanmanız gerekenden daha fazla ZANTAC kullandıysanız:

Bir seferde çok fazla doz alınmadığı sürece, kullanmanız gerekenden daha fazla ZANTAC kullanmanız tehlikeli değildir. Bu durumlarda gecikmeden doktorunuzla iletişime geçin veyasize en yakın hastanenin acil bölümüne başvurun.

ZANTAC'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.ZANTAC ı kullanmayı unutursanız

Eğer bir dozu almayı unuttuysanız endişelenmeyin. Hatırlar hatırlamaz ilacınızı alın.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.ZANTAC ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

ZANTAC'ı doktorunuzun size tavsiye ettiği süre zarfınca kullanın. Doktorunuz size söylemeden ilacı almayı bırakmayın.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi ZANTAC'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Birçok kişide bu ilacı aldıktan sonra herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır.

Aşağıdakilerden biri olursa ZANTAC'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ani hırıltı ve göğüs ağrısı veya göğüs sıkışması,
• Göz kapaklarının, yüzün, dudakların, ağzın veya dilin şişmesi,
• Vücudun herhangi bir yerinde topak topak olan döküntü veya ürtiker (kurdeşen)
• Açıklanamayan ateş
• Güçsüz hissetme, özellikle ayaktayken
• Böbrek sorunları; bel ağrısı, ateş, idrar yaparken ağrı, idrarda kan ve kan testlerindedeğişiklikler
• Şiddetli mide ağrısı; pankreas bezinin iltihaplanmasının belirtisi olabilir
• Yavaş ve düzensiz kalp atımı
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan herhangi biri sizde mevcut ise, sizin ZANTAC'a karşı alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.


Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:
10 hastanın en az birinde görülebilir.
10 hastadan en fazla birinde ve 100 hastadan en az birinde görülebilir. 100 hastanın en az birinde, 1000 hastanın en fazla birinde görülebilir.1000 hastanın en fazla birinde görülebilir.
10000 hastanın en fazla birinde görülebilir.
Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:
Yaygın:
Yaygın olmayan:
Seyrek:
Çok seyrek:
Bilinmiyor:

Yaygın olmayan

• Mide ağrısı
• Kabızlık
• Bulantı

Seyrek

• Deri döküntüsü
• Karaciğer işlevlerinde değişiklik
• Kanda kreatinin artışı (Böbrek işlevleri testi)

Çok seyrek

• Kanınızda bazı maddelerin düzeyi değişebilir. Yorgunluk, nefes darlığı, kolay berelenmeya da enfeksiyon gelişmesine yol açabilir.
• Çökkünlük, kafa karışıklığı, olmayan şeyleri görme ya da duyma (halüsinasyonlar)
• Bazen şiddetli olmak üzere baş ağrısı
• Sersemlik ya da çift görme
• Eklem ya da kaslarda ağrı ya da şişlik, hareketlerin kontrol edilememesi
• Küçük kan damarlarında şişme (vaskülit): döküntü, eklemlerde şişlik ve böbrek sorunları
• Karaciğerde büyüme: bulantı, kusma, iştahsızlık, kendini iyi hissetmeme, kaşıntı, ateş,deride ve gözde sararma, koyu renkli idrar
• Deride kızarıklık ve lekeler
• Beklenmedik saç kaybı
• İshal
• İktidarsızlık
• Memede gerginlik/büyüme
• Memede akıntı

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. ZANTAC'ın Saklanması

ZANTAC 'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ZANTAC'ı kullanmayınız.


Ruhsat sahibi:


GlaxoSmithKline İlaçları San. Ve Tic. A.Ş.
1. Levent Plaza Büyükdere Cad. No: 173 B Blok 34394 l.Levent / İSTANBUL

Üretici:


Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul

Bu kullanma talimatı 16.08.2013 tarihinde onaylanmıştır.


7/7

İlaç Bilgileri

Zantac Şurup

Etken Maddesi: Ranitidin

Atc Kodu: A02BA02

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Zantac Şurup Kullanma Talimatı
  • Zantac Şurup Kullanma Talimatı
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Zantac 150 Mg 150 Ml Şurup
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.