Dermatolojik İlaçlar » Dermatolojik Antifungaller » Sistemik Antifungaller » Sistemik Antifungaller » Terbinafin KULLANMA TALİMATILAMİNOX 250 mg tablet Ağız yolu ile alınır.
• Etkin madde:
250 mg terbinafıne eşdeğer miktarda 281,25 mg terbinafin hidroklorür içerir.
• Yardımcı maddeler:
Aerosil 200, magnezyum stearat, sodyum nişasta glikolat, HPMC-E5, Avisel PH 102, deionize su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
•Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
•Bu ilacın kullanımı sırasında,doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.
•Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veyadüşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:
1. LAMİNOX nedir ve ne için kullanılır?
2. LAMİNOX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3LAMİNOX nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. LAMİNOX'un saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. LAMİNOX nedir ve ne için kullanılır?
LAMİNOX, 14 ve 28 adet tablet içeren blister ambalajlarda takdim edilmektedir.
LAMİNOX tablet, antifungal ajanlar olarak adlandırılan bir ilaç grubuna ait etkin madde terbinafin hidroklorür içermektedir.
LAMİNOX tablet, el ve ayak tırnaklarındaki mantar enfeksiyonlarının aynca derideki maya enfeksiyonlarının, kafa derisi ile saçtaki, kasıklardaki ve diğer vücut bölgelerindeki veayaklardaki tinea (Mantar) (Atlet ayağı) enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılır.
Ağız yolu ile alındığında, terbinafin enfeksiyon yerinde mantarları öldürecek ya da üremelerini durduracak kadar yüksek düzeylere ulaşır. 2. LAMİNOX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerLAMİNOX'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
• LAMİNOX'a ya da LAMİNOX'un bu kullanma talimatının başında listelenen yardımcımaddelerinden herhangi birine karşı alerjiniz (Aşın duyarlılığınız) varsa.
• Geçmişte yaşadığınız veya şu anda mevcut olan karaciğere ilişkin sağlık sorunlarınızvarsa.
• Herhangi bir böbrek probleminiz varsa. LAMİNOX'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer:
• Başka ilaçlar kullanıyorsanız (Bakınız: Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı).
Eğer açıklanamayan inatçı bulantı, kusma, kann ağrısı, iştah kaybı, alışılmadık yorgunluk yaşarsanız; cildinizde ya da gözlerinizin akında sararma, idrar renginizde koyulaşma ya dadışkı renginde açılma fark ederseniz (Karaciğer problemlerinin belirtileri). Doktorunuz,LAMİNOX ile tedavi başlamadan önce ve başladıktan sonra periyodik olarak karaciğerfonksiyonunuzu takip etmek amacıyla kan testleri yapabilir. Anormal test sonuçlarıdurumunda sizden LAMİNOX'u bırakmanızı isteyebilir.
• Ciltte döküntü, kızarıklık, dudaklar, gözler ya da ağızda kabarcıklar, ciltte soyulma gibicilt problemleri, ateş (Ciddi cilt reaksiyonlarının olası belirtileri), spesifik bir beyaz kanhücresinin yüksek düzeyde olması nedeniyle deri döküntüsü (Eozinofili) gibi sorunlaryaşarsanız.
• Eğer, deride kalınlaşmış kırmızı/gümüşi lekeler (Psoriyazis) ya da yüzde deri döküntüsü,eklem ağrısı, kas rahatsızlığı ve ateşiniz (Kutanöz ve sistemik lupus eritematozus) varsaveya bunlan deneyimlerseniz.
• Eğer güçsüzlük, beklenmedik kanama, morarma ya da sık tekrarlayan enfeksiyonyaşarsanız (Kan bozukluklarının belirtileri).
• Başka bir ilaç alıyorsanız ya da kısa zaman önce aldıysanız, bu kullanma talimatındaki“Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı” kısmına bakınız.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız. LAMİNOX'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
LAMİNOX tablet aç veya tok kamına alınabilir. Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Doktorunuz gebelik sırasında LAMİNOX almanın potansiyel risklerini sizinle tartışacaktır.
Hamile iseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu doktorunuza bildiriniz.
Eğer doktorunuz tarafından spesifik olarak önerilmemişse gebelik sırasında LAMİNOX almamalısınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bebeğiniz anne sütü aracılığıyla LAMİNOX'a maruz kalacağı için, LAMİNOX tablet kullanırken emzirmemelisiniz. Bu, bebeğinize zarar verebilir.
Araç ve makine kullanımı
LAMİNOX tablet kullanırken kendinizi sersemlemiş hissederseniz, araç ya da makine kul lanmamalı siniz.
LAMINOX'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında Önemli bilgiler
LAMİNOX'un içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.
Bu tıbbi ürün her tablette 44,85 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar İçin göz önünde bulundurulmalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer:
• Bulaşıcı hastalıkların tedavisi için kullanılan ve antibiyotikler olarak adlandırılan bazıilaçlar (Örneğin; rifampisin),
• Kafein,
• Duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Trisiklik antidepresanlar,sınıf İA, İB ve İC dahil olmak üzere seçici serotonin yeniden alım inhibitörleri,monoamin oksidaz inhibitörleri Tip B, desipramin gibi bazı antidepresanlar),
• Düzensiz kalp ritminin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Propafenon, amiodaron gibibazı antiaritmikler),
• Yüksek kan basıncının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Metoprolol gibi bazıbeta-blokerler),
• Mide ülserlerinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Örneğin; simetidin).
• Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Örneğin; flukonazol,ketokonazol)
• Öksürük tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (Örneğin; dekstrometorfan)
• Transplante edilen (Nakledilen) organların reddini önlemek için vücudunuzun bağışıklıksitemini kontrol etmek amacıyla kullanılan siklosporin adlı bir ilaç,
• Kan sulandırıcı bir ilaç olan varfarin kullanıyorsanız, doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.
Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. LAMİNOX nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyunuz. Önerilen dozu aşmayınız. LAMİNOX'un etkisinin çok güçlü ya da zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa, doktorunuz ya daeczacınızla konuşunuz.
Yetişkinler:
Normal doz günde bir kere 250 mgTık bir tablettir.
Çocuklar:
2 yaş altındaki çocuklarda LAMİNOX ile herhangi bir deneyim yoktur (Genellikle 12 kgTn altı).
2 yaş ve üzerindeki çocuklarda dozaj vücut ağırlığına bağlıdır.
20 ila 40 kg arası çocuklar 125 mg günde bir kere (1/2 tablet LAMİNOX)
40 kg'm üzerindeki çocuklar 250 mg günde bir kere (1 tablet LAMİNOX)
LAMİNOX ne zaman alınmalıdır?
Her gün aynı saatte tablet almak ilacı ne zaman alacağınızı hatırlamanıza yardımcı olacaktır. LAMİNOX ne kadar süre kullanılmalıdır?
Bu, gelişen enfeksiyonun türüne, ne kadar şiddetli olduğuna ve vücudunuzun hangi bölgesini etkilediğine bağlı olacaktır. Doktorunuz size tabletleri tam olarak ne kadar süre kullanmanızgerektiğini söyleyecektir.
Normal tedavi süresi şöyledir:
Ayaklardaki mantar (Tinea) enfeksiyonlarında (Atlet ayağı), LAMİNOX tablet genellikle 2 ila 6 hafta kadar kullanılır.
Kasıklardaki ve diğer vücut bölgelerindeki mantar (Tinea) ve maya enfeksiyonlarında, LAMİNOX tablet genellikle 2 ila 4 hafta kullanılır.
Tablet(ler)inizi her gün almanız ve doktorunuz söylediği sürece almaya devam etmeniz önemlidir. Bu, enfeksiyonun tamamen iyileşmesini sağlayacak ve tabletleri almayı bıraktıktansonra yineleme olasılığını azaltacaktır.
Saç ve kafa derisi enfeksiyonları:
Saç ve kafa derisinin mantar (Tinea) enfeksiyonları için normal tedavi süresi 4 haftadır.
Tırnak enfeksiyonları:
Tırnaktaki mantar enfeksiyonları genellikle derideki mantar enfeksiyonlarından daha uzun bir sürede iyileşir. Çoğu tırnak enfeksiyonu için, LAMİNOX tabletlerin 6 ila 12 hafta alınmasıgereklidir.
El tırnaklarındaki enfeksiyonlar:
Tedavi süresi: çoğu vakada 6 hafta yeterlidir.
Ayak tırnaklarındaki enfeksiyonlar:
Tedavi süresi: çoğu vakada 12 hafta yeterlidir.
Yetersiz tırnak büyümesi gözlenen bazı hastalar daha uzun süreli tedaviye gereksinim duyabilir. Doktorunuz bu konuyu sizinle görüşecektir.
Uygulama yolu ve metodu:
LAMİNOX tablet yalnızca ağız yoluyla kullanılır. LAMİNOX tableti yemeklerle ya da aç kamına alabilirsiniz. Tableti bir bardak su İle yutunuz.
Enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olmak ve tekrarlamasını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Örneğin, enfeksiyonlu alanları kum ve serin tutabilir ve enfeksiyonlu alanla(alanlarla) doğrudan temas eden giysileri her gün değiştirebilirsiniz.
Değişik yaş grupları:Çocuklarda ve ergenlerde (2 yaş ila 17 yaş arasında) kullanımı:
LAMİNOX tablet ergenlerde ve 2 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılabilir. Hasta büyüdükçe doktor dozu ayarlayacaktır.
LAMİNOX tabletin 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmemektedir; çünkü bu yaş grubunda deneyim yoktur.
Yaşlılarda kullanımı (65 yaş ve üzeri):
65 yaş ve üzerindeyseniz daha genç yetişkinlerle aynı dozda LAMİNOX tablet alabilirsiniz. Bu yaş grubundaki hastalar olası karaciğer veya böbrek bozukluğu olasılığı açısındandeğerlendirilmelidir. Bu yaş grubunda hastalara LAMİNOX tablet reçete ederken, öncedenmevcut bir karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olabileceği akılda tutulmalıdır.
Özel kullanım durumları:Böbrek /Karaciğer yetmezliği:
Geçmişte yaşadığınız veya şu anda mevcut olan karaciğere ilişkin sağlık sorunlarınız veya herhangi bir böbrek probleminiz varsa LAMİNOX kullanılması önerilmemektedir.
Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.
Doktorunuz LAMİNOX ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz, çünkü LAMİNOX tedavisini durdurmak hastalığınızın daha kötüye gitmesineneden olabilir.
Eğer LAMİNOX'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla LAMİNOX kullandıysanız:
LAMİNOX,dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Kazayla doktorunuzun size söylediğinden daha fazla tablet aldıysanız, hemen tavsiye için doktorunuzu veya hastaneyi arayınız. Tıbbi tedavi görmeniz gerekebilir Başka birisi ilacınızıkazara aldıysa da aynı durum geçerlidir. LAMİNOX tabletin aşın dozundankaynaklanabilecek belirtiler arasında baş ağrısı, bulantı, mide ağnsı ve baş dönmesi yeralmaktadır.
LAMİNOX'u kullanmayı unutursanız
Bir sonraki LAMİNOX tablet alma zamanına 4 saatten daha uzun süre varsa, hatırladığınızda tablet(ler)inizi hemen alınız. Aksi takdirde, bekleyiniz ve bir sonraki dozunuzu normalzamanında alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.LAMİNOX ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
LAMİNOX tedavisini kesmek hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir. Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi kesmeyiniz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi LAMİNOX'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
LAMİNOX'un kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:
Aşağıdakilerden biri olursa, LAMİNOX'u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• LAMİNOX tablet nadiren karaciğer problemlerine yol açabilir ve bu problemler çokseyrek durumlarda ciddi olabilir.
• Çok seyrek yan etkiler arasında bazı kan hücresi türlerinde azalma, otoimmün (Vücudunbağışıklık sistemi ile ilgili bir durum) bir hastalık (Lupus) ya da şiddetli alerjikreaksiyonlar da dahil olmak üzere ciddi deri reaksiyonları yer almaktadır.
• Kan damarlarında iltihap, pankreas iltihabı ya da kas hücrelerinde ölüm.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin LAMİNOX 'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Açıklanamayan sürekli bulantı, mide problemleri, iştah kaybı ya da anormal yorgunluk yada güçsüzlük gibi belirtiler
• Deri ya da göz akında sararma; idrar renginin koyulaşması ya da açık renkte dışkılama(Karaciğer problemlerinin olası işaretleri).
• Ateş ve titreme, enfeksiyonlar nedeniyle boğaz ağrısı veya ağız ülserleri ve güçsüzlükyaşarsanız ya da daha sık enfeksiyona yakalanıyorsanız.
• Beklenmedik kanama ya da morluk oluşumu (Belirli kan hücresi tiplerinin düzeyinietkileyen hastalıkların olası işaretleri).
• Nefes almada güçlük, sersemlik, özellikle yüz ve boğazda şişme, sıcak basması, kramplıkarın ağrı ve bilinç kaybı, eklem ağnsı, katılık, deri döküntüsü, ateş ya da lenf nodlarındaşişme/büyüme gibi semptomlar (Şiddetli alerjik reaksiyonların olası işaretleri).
• Deri döküntüsü, ateş, kaşıntı, yorgunluk, cilt altında morumsu-kırmızı lekeler (Kan damarıiltihabının olası işaretleri)
• Deri döküntüsü, deride kızarıklık, dudaklar, gözler ve ağızda kabarıklıklar, ciltte soyulmagibi deri problemleri ve ateş geliştirirseniz
• Midenin üst kısmında, sırta yayılan şiddetli ağrı deneyimlerseniz (Pankreas iltihabınınolası işaretleri).
• Açıklanamayan kas zayıflığı ve ağrısı ya da koyu (Kırmızı-kahverengi) renkli idrar (Kashücresi ölümlerinin olası işaretleri).
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek Çok seyrekSıklığı bilinmeyen
: 10 hastanın en az 1 'inde görülebilir.
:10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
: 1.000 hastanın birinden az görülebilir.
: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
:Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.
Çok yaygın:
• Baş ağrısı,
• Bulantı,
• Hafif mide ağrısı,
• Yemeklerden sonra mide rahatsızlığı (Mide ekşimesi),
• İshal,
• Karında şişme veya şişkinlik (Midede doluluk hissi),
• İştah kaybı,
• Deri döküntüleri (Kaşıntılı),
• Eklem ağrısı ve kas ağrısı.
Yaygın:
• Duygudurum bozukluğu (Depresyon),
• Tat alma hissinde bozukluk veya kayıp,
• Baş dönmesi,
• Göz bozukluğu,
• Yorgunluk.
Yaygın olmayan:
• Ciltte, mukozal dokularda veya tırnak yataklarında anormal bir solukluk,
• Olağandışı yorgunluk ya da güçsüzlük veya zorlanma durumunda nefes darlığı(Eritrositlerin düzeyini etkileyen bir hastalığın olası işaretleri),
• Anksiyete,
• Ciltte karıncalanma, uyuşma veya duyarlılıkta azalma,
• Cildin güneşe duyarlılığında artma,
• Kulaklarda gürültü (Örneğin ıslık sesi),
• Ateş,
• Kilo kaybı.
Seyrek:
• Gözlerde veya ciltte sarılık (Karaciğer problemleri) ve anormal karaciğer fonksiyonu testsonuçları.
Çok seyrek:
• Belirli kan hücresi tiplerinde azalma,
• Lupus (Bağışıklık sisteminin bir hastalığı),
• Şiddetli cilt reaksiyonları,
• Alerjik reaksiyonlar,
• Sedef hastalığına benzeyen deri döküntüleri (Gümüşi renkte döküntü),
• Sedef hastalığının kötüleşmesi,
• Pullanma ve soyulma ile birlikte deri döküntüsü,
• Saç kaybı.
Aşağıdaki yan etkiler de bildirilmiştir:
• Şiddetli alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyonlar,
• Kan damarlarında iltihap,
• Koku duyusunda kalıcı azalma gibi koku alma bozuklukları,
• Koku alma yeteneğinde azalma,
• Bulanık görme, görme keskinliğinde azalma,
• Pankreas iltihabı,
• Spesifik bir beyaz kan hücresi tipinin yüksek düzeyde olması nedeniyle deri döküntüsü,
• Kas hücresi ölümü,
• Grip benzeri belirtiler (Örneğin yorgunluk, titreme, boğaz ağrısı, eklem ya da kas ağrıları),
• Bir kas enziminin kandaki miktarının artması (Kreatin fosfokinaz).
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5. LAMİNOX'un saklanması
LAMİNOX'u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C,nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra LAMİNOX'u kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz LAMINOX'u kullanmayınız.Ruhsat Sahibi:
Abdi İbrahim İlaç San, ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No:4 34467
Maslak/Sarıyer/İSTANBUL
0212 366 84 00
0212 276 20 20
Üretim yeri:
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş,
Sanayi Mah. Tunç Cad.,No:3 Esenyurt/İSTANBUL
Bu kullanma talimatı............tarihinde onaylanmıştır.
m
9
|
|