Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Turktipsan Furosemid 20 Mg/2 Ml Enjeksiyonluk ve İnfüzyonluk Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATITURKTIPSAN FUROSEMİD 20 mg/2 ml enjeksiyonluk ve infüzyonluk çözelti Damar içine ya da kas içine uygulanır.Steril

Etkin madde:

Her bir ampul (2 mL) Furosemid 20 mg içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit, sodyum klorür, hidroklorik asit ve enjeksiyonluk su

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^aç duyabilirsiniz.


Eğer ilave sorularınız olursa lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük dozkullanmayınızBu Kullanma Talimatında:

1.TURKTIPSAN FUROSEMİD nedir ve ne için kullanıhr?


2.TURKTIPSANFUROSEMİD'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3.TURKTIPSAN FUROSEMİD nasıl kullanıhr?


4.Olası yan etkiler nelerdir?


5.TURKTIPSAN FUROSEMİD'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. TURKTIPSAN FUROSEMİD nedir ve ne iin kullanılır?

TURKTIPSAN FUROSEMİD, kas veya damar içine uygulanan, 20 mg furosemid etkin maddesini içeren 2 mL'lik ampul formundadır. 5 ampul içeren ambalajda kullanımasunulmuştur.

TURKTIPSAN FUROSEMİD idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını arttıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan

ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon

tedavisinde kullanılır. TURKTIPSAN FUROSEMİD güçlü bir idrar söktürücüdür.

Doktorunuz size TURKTIPSAN FUROSEMİD'i aşağıdaki nedenlerden biri veya birkaçı

dolayısıyla reçetelemiş olabilir:

• Süregelen kalp yetersizliğine bağlı olarak solunum yetmezliği, ödem, karaciğerde büyümeile belirgin hastalığınız ile bağıntılı fazla sıvının atılmaması nedeniyle vücutta aşırımiktarda sıvı tutulması durumu

• Süregelen böbrek yetersizliği ile bağıntılı fazla sıvının atılmaması nedeniyle vücutta aşırımiktarda sıvı tutulması durumu

• Hamilelik ve yanıklara bağlı olan dahil, akut böbrek yetersizliğinde sıvı atılımının devamettirilmesi

• Böbreklerdeki bulgu ve belirtiler ile bağıntılı fazla sıvının atılmaması nedeniyle vücuttaaşırı miktarda sıvı tutulması durumu (eğer idrar söktürücü tedavi gerekiyorsa)

• Karaciğer hastalığı ile bağlantılı fazla sıvının atılmaması nedeniyle vücutta aşırı miktardasıvı tutulması durumu (eğer aldosteron antagonistleri ile tedavinin desteklenmesigerekiyorsa)

• Yüksek tansiyon

• Yüksek tansiyonun sebep olduğu kriz durumu (diğer tedavi edici önlemlere ilave olarak)

• Vücuttan idrar atılımının zorlanmasının gerektiği durumlarda (örneğin zehirlenmelerde)destek olarak

2. TURKTIPSAN FUROSEMİD'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

TURKTIPSAN FUROSEMİD'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

• İlacın içerdiği etkin madde olan furosemide veya ilacın içerdiği diğer maddelerden birinekarşı alerjiniz varsa

• Sülfonamid grubu antibiyotiklere ve şeker hastalığı tedavisinde kullanılan sülfonilüregrubu ilaçlara karşı alerjiniz varsa

• Aşırı sıvı kaybettiyseniz (kusma, ishal veya aşırı terleme yoluyla)

• Vücut sıvılarınızın (kan dahil) hacminde aşırı azalmaya yol açan bir bozukluğunuz varsa,

• Vücutta idrar üretilememesine yol açan böbrek yetmezliğiniz varsa ve bu durumTURKTIPSAN FUROSEMİD kullanılmasına cevap vermiyorsa

• Böbrek veya karaciğer üzerinde zehirleyici etkileri bulunan ilaçlara bağlı gelişen böbrekyetmezliğiniz varsa

• Ciddi karaciğer yetmezliği sonucu ortaya çıkan karaciğer koması ile ilişkili böbrekyetmezliğiniz varsa

• Kanınızdaki potasyum düzeyi aşırı derecede azalmışsa

• Kanınızdaki sodyum düzeyi aşırı derecede azalmışsa

• Karaciğerinizdeki ağır bir hastalık nedeniyle gelişen beyin işlevleri bozukluğuna bağlıolarak sizde komaya benzer bir durum ortaya çıkmışsa

• Bebeğinizi emziriyorsanız

TURKTIPSAN FUROSEMİD'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• İdrar çıkışınızda kısmi tıkanma yaratan mesane boşalmasında bozukluk, prostat büyümesi,idrar yollarında daralma gibi bozukluklarınız varsa (TURKTIPSAN FUROSEMİD ileyapılan tedavinin özellikle başlangıç evresinde, doktorunuz idrar çıkışından emin olmakiçin sizi dikkatle takip etmek isteyebilir).

Doktorunuz aşağıdaki durumlarda sizi yakından düzenli olarak takip etmek isteyecektir.

• Düşük tansiyon

• Düşük tansiyonun risk teşkil ettiği hastalıklar: Kalp damarlarında ya da beyni besleyen kandamarlarında belirgin daralma veya tıkanıklık

• Belirti göstermeyen veya belirgin şeker hastalığı (kan şekeri seviyeniz düzenli olarak takipedilecektir)

• Gut (damla) hastalığı ve hiperürisemi (kanda ürik asit seviyesinin artması) (kanınızdakiürik asit düzeyi düzenli olarak takip edilecektir)

• İdrar yapmakta güçlük çekiyorsanız (örneğin prostat büyümesine, böbrekte tıkanıklığaveya böbrekten idrar torbasına giden kanalın daralmasına bağlı olarak)

• Şiddetli karaciğer hastalığıyla bağıntılı böbrek işlevlerinizde yetmezlik durumu(Hepatorenal sendrom)

• Kanınızdaki protein düzeyinin düşmesine yol açan bir bozukluğunuz varsa (örneğin,nefrotik sendrom adı verilen ciddi bir böbrek rahatsızlığında bu durum görülebilir;doktorunuz kullanılacak ilaç dozunu dikkatle ayarlayacaktır)

• Erken doğan bebeklerde kullanılması gerekiyorsa (Böbreklerde taş oluşması veyakireçlenme odaklarının gelişmesi riskine karşı, doktorunuz böbrek işlevlerini yakındantakip etmek isteyecektir ve ultrasonografi uygulayacaktır).

• Lityum tuzları (psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılır) ile eş zamanlı kullanım(kandaki lityum seviyeleriniz düzenli olarak kontrol edilecektir)

• Akut porfiri (kan pigmentleri ile ilgili seyrek görülen kalıtsal bir hastalık). İdrar söktürücü ilaçların akut porfiri durumunda kullanımı güvenli olmayabilir, doktorunuz TURKTIPSANFUROSEMİD tedavisi boyunca sizi takip edecektir.

Nefes alma güçlüğü rahatsızlığı olan (solunum güçlüğü sendromu) erken doğan bebeklerde yaşamlarının ilk haftalarında TURKTIPSAN FUROSEMİD tedavisi uygulandığında, bir türkalp damar hastalığı olan, kalpten çıkan iki büyük atardamarın arasındaki açıklığın doğumdansonra kapanmayıp açık kalması (patent duktus arteriyozus) riskinde artış olabilir.

İleri yaştaysanız ve düşük tansiyona neden olabilecek başka ilaçlar kullanıyorsanız ve düşük tansiyon riski oluşturabilecek başka bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuzu bilgilendiriniz.TURKTIPSAN FUROSEMİD tedaviniz boyunca doktorunuz düşük tansiyona karşı sizidüzenli takip edecektir.

İdrar yapma bozukluklarınız varsa (örneğin prostat büyümesi), doktorunuz size TURKTIPSAN FUROSEMİD'i sadece normal idrar çıkışı sağlanabildiğinde verecektir.Çünkü ani bir idrar akışı, idrar kesesinin (mesane) aşırı genişlemesi ile beraber idrar yapmadazorluğa (üriner retansiyon) neden olabilir.

TURKTIPSAN FUROSEMİD sodyum ve klorürün atılımını, dolayısıyla da su atılımını arttırır. Aynı zamanda diğer elektrolitlerin (özellikle potasyum, kalsiyum ve magnezyum)atılımı da artar. TURKTIPSAN FUROSEMİD ile tedavi sırasında yüksek miktarlarda su veelektrolit atılımına bağlı olarak sıkça su/elektrolit dengesi bozuklukları gözlendiğinden,kanınızdaki belirli maddelerin seviyeleri düzenli olarak kontrol edilecektir.

Uzun süreli TURKTIPSAN FUROSEMİD tedavisi sırasında, özellikle potasyum, sodyum, kalsiyum, bikarbonat, kreatinin, üre ve ürik asit ve aynı zamanda kan şekeri olmak üzere bazıkan testlerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

Elektrolit bozuklukları açısından yüksek risk altındaysanız veya kusma, ishal veya aşırı terleme gibi durumlara bağlı olarak önemli seviyede sıvı kaybı yaşamışsanız, dikkatle takipedilmeniz gerekmektedir. Dolaşımdaki kan hacminde azalma, vücuttaki su eksikliği, belirginelektrolit bozuklukları veya asit-baz dengesindeki bozukluklar düzeltilmelidir. Böyle birdurumda doktorunuz TURKTIPSAN FUROSEMİD tedavinizi geçici olarak durdurabilir.

Altta yatan başka hastalıklar (örneğin karaciğer sirozu, kalp yetmezliği), eş zamanlı başka tedavilerin uygulanıyor olması ve yiyecekler olası elektrolit bozukluklarının gelişmesinde roloynayabilir.

Artan idrar çıkışına bağlı kilo kaybı, idrar çıkışı miktarına bakılmaksızın, günde 1 kg'dan fazla olmamalıdır.

Nefrotik sendromunuz varsa (bir böbrek hastalığı) yan etkilerin görülme riskinde artış olabileceğinden doktorunuz kullanacağınız ilaç dozunu dikkatlice ayarlayacaktır.

Kullanıma hazır çözeltinin asitlik derecesi hafif alkali ile nötr arasındadır (pH değeri 7'den düşük değildir). Bu sebeple, asit çözeltileri TURKTIPSAN FUROSEMİD ile beraberkullanılmamalıdır, çünkü TURKTIPSAN FUROSEMİD'in etkin maddesi çökebilir.

Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) adı verilen, iltihap ve ağrı giderici ilaçlar TURKTIPSAN FUROSEMİD'in etkisini azaltabilir. Bu ilaçların TURKTIPSANFUROSEMİD ile birlikte kullanımı nefrotoksisite (böbrekler üzerine zararlı etki) riskiniarttırabilir.

Sorbitol (şeker hastalarının kullandığı bir tatlandırıcı) ve TURKTIPSAN FUROSEMİD'in eş zamanlı kullanılması dehidratasyon (vücudun susuz kalması) artışına neden olabilir. Sorbitolishali tetikleyerek daha fazla sıvı kaybına neden olabilir.

TURKTIPSAN FUROSEMİD kullanımı ile fotosensitivite reaksiyonu (ışığa karşı duyarlı olma hali) vakaları bildirilmiştir. Tedaviniz sırasında ışığa karşı duyarlılık gelişirsedoktorunuz tedavinizi durdurabilir. Tedaviye yeniden başlamanız gerekli görülürse,doktorunuz vücudunuzda güneşe veya yapay UVA ışığına maruz kalan bölgeler için korumaönerecektir.

Risperidon (psikiyatrik bazı hastalıkların ve bunamanın tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanım:

Bunaması olan hastalarda risperidon ile TURKTIPSAN FUROSEMİD 'in birlikte kullanımı; ölüm gibi ciddi yan etkiler ile sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla doktorunuz risperidon ileTURKTIPSAN FUROSEMİD'in birlikte kullanılması gereken durumda gerekli kontrolleriyapacak ve birlikte kullanımın sağlayacağı yararın, oluşturabileceği zarara oranına göre tedavişeklinizi belirleyecektir.

Sistemik lupus eritamatozus adı verilen vücudun kendi bağışıklık sisteminin vücuda saldırması ile seyreden bir hastalığın yeniden ortaya çıkması veya alevlenmesi olasılığıbulunmaktadır.

TURKTIPSAN FUROSEMİD kullanımı doping testlerinde pozitif sonuçlara neden olabilir. Ayrıca, TURKTIPSAN FUROSEMİD'in doping maddesi olarak kullanılması sağlığınız içintehlike oluşturabilir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse, lütfen doktorunuza danışın.

TURKTIPSAN FUROSEMİD'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

TURKTIPSAN FUROSEMİD ampul, damar içine veya kas içine zerk edilerek (enjeksiyon yoluyla) kullanılır. Bu yüzden yiyecek ve içecek ile etkileşimi beklenmemektedir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


TURKTIPSAN FUROSEMİD'in etkin maddesi furosemid plasentayı geçtiğinden, zorlayıcı tıbbi nedenler olmadığı takdirde, hamilelik sırasında TURKTIPSAN FUROSEMİD'ikullanmamanız gerekir. Bu yüzden tedaviye başlanmadan önce hamilelik durumudeğerlendirilmelidir.

TURKTIPSAN FUROSEMİD'in de dahil olduğu idrar söktürücü ilaçlar, hamilelik sırasında yüksek tansiyon ve sıvı tutulumu rahatsızlıklarının rutin tedavisinde uygun değildir, çünkürahim içi gelişime zarar verebilir. Ancak hamilelikte kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliğiiçin TURKTIPSAN FUROSEMİD'i kullanmanız gerekli ise doktorunuz sizi ve bebeğinizingelişimini yakından takip ederek tedavinizi sürdürebilir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Furosemid anne sütüne geçmektedir, bu nedenle emzirme sırasında TURKTIPSAN FUROSEMİD'i kullanmamanız gerekir. TURKTIPSAN FUROSEMİD ile tedavi edilmenizgerekiyorsa, bebeği anne sütüne geçen ilaçtan korumak için, süt vermeyi bırakmanız gerekir.

Araç ve makine kullanımı

TURKTIPSAN FUROSEMİD doğru bir şekilde kullanıldığı zaman bile, araç ve makine kullanımı veya bir koruma olmaksızın çalışabilme becerisini bozacak kadar hareketlerinizietkileyebilir. Bu durum özellikle tedavinin başlangıcında, dozun arttırılmasında veya başkabir ilaca geçerken ya da ilacı alkol ile birlikte alırken geçerlidir.

Dolayısıyla araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.

TURKTIPSAN FUROSEMİD' in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her ampulde 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı

Birlikte kullanılması önerilmeyen ilaçlar:

- Sakinleştirici ve uyku verici bir madde olan kloral hidrat. Çok nadir vakalardaTURKTIPSAN FUROSEMİD kullanımından sonraki 24 saat içerisinde kloral hidrat alınması,sıcaklık, terleme, huzursuzluk, bulantı hissi ve kan basıncında ve kalp ritminde artış(taşikardi) ile sonuçlanmıştır. Dolayısıyla TURKTIPSAN FUROSEMİD'in ve kloral hidratınbirlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

- Aminoglikozidler (örneğin kanamisin, gentamisin, tobramisin) ve işitme üzerinde zararlıetkisi olan diğer ilaçlar (ototoksik ilaçlar) TURKTIPSAN FUROSEMİD ile aynı zamandakullanıldıklarında bu ilaçların etkisi artabilir. İşitme bozukluğu geri dönüşsüz olabilir.Dolayısıyla TURKTIPSAN FUROSEMİD ile bu ilaçların birlikte kullanımındankaçınılmalıdır.

Birlikte kullanımı sırasında önlem alınması gereken ilaçlar:

- Sisplatin (kanser tedavisinde kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD ile birliktekullanımı işitme bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca sisplatinin böbrekler üzerindeki zararlıetkisini (nefrotoksisite) de arttırabileceğinden TURKTIPSAN FUROSEMİD ile birliktekullanımında çok dikkatli olunmalıdır.

- Lityum (psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD ilebirlikte kullanımı lityumun kalp üzerindeki zararlı etkisini (kardiyotoksisite) ve sinirlerüzerindeki zararlı etkisini (nörotoksisite) arttırabilir. Bu iki ilacı birlikte kullanan hastalarınkandaki lityum seviyeleri yakından takip edilmelidir.

- Yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar, idrar söktürücü ilaçlar veya tansiyonu düşürebilendiğer ilaçlar. Bu ilaçlar TURKTIPSAN FUROSEMİD ile aynı zamanda kullanılırsa tansiyonçok daha fazla düşebilir. Özellikle ACE inhibitörleri veya anjiyotensin II reseptör antagonisti(kalp- damar hastalıkları tedavisinde kullanılır) ilk defa kullanıldığında veya bu ilaçlar dahayüksek bir dozda uygulandığında olmak üzere, tansiyonda şoka neden olan ciddi düşüş veböbrek fonksiyonunda bozulma (nadir vakalarda akut böbrek yetmezliği) gözlenmiştir. Busebeple, mümkün olduğu durumlarda TURKTIPSAN FUROSEMİD tedavisi geçici olarakdurdurulmalı veya en azından bir ACE inhibitörü veya anjiyotensin II reseptör antagonisti iletedaviye başlamadan veya doz artımından önce TURKTIPSAN FUROSEMİD dozu üç güniçin azaltılmalıdır.

- Risperidon (psikiyatrik hastalıklar ve bunama tedavisinde kullanılır)

Birlikte kullanımı sırasında dikkatli olunması gereken ilaçlar:

- Aspirin dahil nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar (ağrı kesici ve iltihap giderici). Builaçlar TURKTIPSAN FUROSEMİD'in etkisini azaltabilir. TURKTIPSAN FUROSEMİDtedavisi dolaşımdaki hacimde azalmaya veya vücut sıvısında eksikliğe neden olursa builaçlarla birlikte kullanımı akut böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

- Fenitoin (sara hastalığının tedavisinde kullanılır). Bu ilaç TURKTIPSAN FUROSEMİD'inetkisini azaltabilir.

- Kortikosteroidler (iltihaplı ve diğer bazı durumlarda kullanılan kortizonlu ilaçlar),karbenoksolon (ağızdaki yaraları tedavi etmek için kullanılır), laksatifler (kabızlığınönlenmesi ve tedavisinde kullanılır), meyan kökü (mide-bağırsak hastalıklarında kullanılır).Potasyum kaybını arttırarak, potasyum eksikliğine neden olabilirler.

- Digitalis preparatları (kalp-damar hastalıkları tedavisinde kullanılır)

- Probenesid (gut-damla hastalığında kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD bu ilacınböbrek yoluyla atılımını azaltabilir. Dolayısıyla yüksek dozlu tedavide, ilacın kandakiseviyesi artarak yan etkilerin görülme riskinde artışa neden olabilir.

- Metotreksat (kanser tedavisinde kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD bu ilacın böbrekyoluyla atılımını azaltabilir. Dolayısıyla yüksek dozlu tedavide, ilacın kandaki seviyesiartarak yan etkilerin görülme riskinde artışa neden olabilir.

- Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar. TURKTIPSAN FUROSEMİD bu ilaçlarınetkisini azaltabilir.

- Kan basıncını arttıran sempatomimetik ilaçlar (adrenalin benzeri ilaçlar, örneğin epinefrin,norepinefrin). TURKTIPSAN FUROSEMİD bu ilaçların etkisini azaltabilir.

- Kürar- tipi kas gevşeticiler. TURKTIPSAN FUROSEMİD bu ilaçların etkisini arttırabilir.

- Teofilin (solunum ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılır). TURKTIPSANFUROSEMİD bu ilacın etkisini arttırabilir.

- Böbrek üzerinde zararlı etkisi olan ilaçlar (nefrotoksik ilaçlar) (örneğin aminoglikozidler,sefalosporinler, polimiksinler gibi antibiyotikler). TURKTIPSAN FUROSEMİD bu ilaçlarınzararlı etkilerini arttırabilir. TURKTIPSAN FUROSEMİD ile aynı zamanda bazısefalosporinleri yüksek dozda kullanan hastalarda böbrek fonksiyonları bozulabilir.

- Siklosporin A (organ nakilleri sırasında kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD nedenolduğu kandaki ürik asit seviyelerinin artmasına ve siklosporin ürik asidin üre atılımınınbozulmasına neden olur. Bunun sonucunda, guta bağlı olarak artrit riskinde artış olabilir.

- Böbrek yetmezliği açısından yüksek risk taşıyan hastalarda röntgen tetkiklerinde organlarıngörünürlüğünü arttırmak için kullanılan kontrast maddeler. Kontrast maddelerle tetkiksonrasında, TURKTIPSAN FUROSEMİD ile tedavi gören hastalarda, öncesinde sadecedamar içi sıvı alan hastalara kıyasla böbrek fonksiyonlarında daha sık oranda bozulmaolmuştur.

- Yüksek dozlarda TURKTIPSAN FUROSEMİD ile eş zamanlı olarak tiroid hormonları(örn. levotiroksin) kullanılması tiroid hormonu seviyelerini etkileyebilir. Bu sebeple,TURKTIPSAN FUROSEMİD ile birlikte tiroid hormonu kullanıyorsanız, doktorunuz tiroidhormon seviyelerinizi takip edecektir.

- Glikozidler (kalp hastalıklarında kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD tedavisisırasında potasyum veya magnezyum eksikliği gelişirse, kalp kasının bu ilaçlara hassasiyetiartabilir. Elektrolit dengesizliği olan hastalarda ve TURKTIPSAN FUROSEMİD'in belliEKG değişikliklerine (QT aralığının uzaması) neden olan ilaçlarla (örneğin, terfenadin,antialerjik ilaçlar ve kalp ritmi bozukluklarında kullanılan bazı ilaçlar (sınıf I ve IIIantiaritmikler)) birlikte kullanılması durumunda, kalp ritmi bozukluklarının (torsades depointes dahil venrtiküler artimi) oluşma riski daha yüksektir.

- Karbamazepin (sara hastalığının tedavisinde kullanılır) veya aminoglutetimid (CushingSendromu isimli hastalığın tedavisinde kullanılır). TURKTIPSAN FUROSEMİD ileeşzamanlı kullanılması hiponatremi (kanda sodyum düzeyinin normalin altına düşmesi)riskini arttırabilir.

- Tiyazidler (idrar söktürücü sınıfında yer alan bir ilaç grubu). TURKTIPSAN FUROSEMİD ile birlikte kullanıldıklarında idrar çıkışında artış meydana gelir.

- Metformin (şeker hastalığında kullanılan bir ilaç). Bu ilaç TURKTIPSAN FUROSEMİD'in etkisini azaltabilir.

- Fibrik asit türevleri (kandaki yağı azaltmada kullanılan ilaçlar örneğin, klofibrat vefenofibrat). Özellikle hipoalbuminemi durumunda (kandaki albüminde düşüş) TURKTIPSANFUROSEMİD ile birlikte kullanılmaları durumunda, her iki ilacın da kandaki seviyeleriyükselebilir. Kan seviyeleri takip edilmelidir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. TURKTIPSAN FUROSEMİD nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacımzm dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.

Uygulama yolu ve metodu:

TURKTIPSAN FUROSEMİD ampul formu yalnızca ağızdan uygulamanın mümkün veya etkili olmadığı durumlarda (örn. bağırsak emilimi bozukluğunda) ya da eğer hızlı etkigerekiyorsa damar içine uygulanarak verilir. Eğer damar içine uygulanan tedavikullanılıyorsa, mümkün olan en kısa sürede ağızdan uygulanan tedaviye geçilmesiönerilmektedir.

TURKTIPSAN FUROSEMİD seyreltilerek de kullanılabilir. Seyreltici olarak normal serum fizyolojik çözeltisi uygundur.

- Nokta yukarıda bulunacak şekilde tutulur.

- Çekmenin içinde solüsyon varsa aşağı akması için yavaşça vurulur veyaampul sallanır.

- Ampulün baş kısmı ok yönünde aşağıya doğru çekilir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

Bebeklerde ve 15 yaşın altındaki çocuklarda, istisnai durumlar dışında (örneğin hayatı tehdit edici nitelikte durumlar), TURKTIPSAN FUROSEMİD kullanılmamalıdır. Ortalama günlükdoz 0,5 mg furosemid/kg vücut ağırlığıdır. İstisnai vakalarda, 1 mg furosemid/kg vücutağırlığına kadar damar içi uygulama verilebilir.

Yaşlılarda kullanım:

Yaşlı hastalarda ve genel durumu bozuk hastalarda doktorunuz böbrek ve karaciğer fonksiyonlarındaki olası bozulmaları göz önünde bulundurarak dozda ayarlama yapacaktır.

Özel kullanım durumları:

Karaciğer/böbrek yetmezliği:

Doktorunuz hastalığınıza ve böbrek/karaciğer problemlerinizin ciddiyetine bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecektir.

Diğer:

Kalp yetmezliği, şiddetli tansiyon yüksekliğiniz var ise doktorunuz bu gibi durumları dikkate alarak sizde kullanılacak dozu dikkatle tespit edecektir.

Eğer TURKTIPSAN FUROSEMİD 'in etkisinin çok güçl'ü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla TURKTIPSAN FUROSEMİD kullandıysanız:

TURKTIPSAN FUROSEMİD ampul doktor denetiminde kullanılacağı için, böyle bir durumun gelişmemesi için gereken tedbirler alınacaktır. Böyle bir durum söz konusuolduğunda ise uygun bir tedavi yapılacaktır.

Aşırı doz belirtileri tuz ve sıvı kaybının şiddetine bağlıdır.

Aşırı doz alımı, yatar pozisyondan ayağa kalkınca tansiyonun düşmesine ve kan dolaşım bozukluklarına, elektrolit dengesizliklerine (potasyum, sodyum ve klorür seviyelerinindüşmesi) ve kandaki asitlik düzeyinin artmasına (alkaloz) neden olabilir.

Daha ciddi sıvı kayıpları vücutta su eksikliğine ve kan hacminde azalmaya bağlı olarak dolaşım şokuna ve tromboza neden olabilecek (kan pıhtısı) kan konsantrasyonunda artışa(hemokonsantrasyon) neden olabilir.

Ani su ve elektrolit kayıpları bilinç bulanıklığı (konfüzyon) ile sonuçlanabilir.

TURKTIPSAN FUROSEMİD'i kullanmayı unutursanız:

TURKTIPSAN FUROSEMİD ampul doktor denetiminde kullanılacağından, böyle bir durumun gelişmemesi için gereken önlemler alınacaktır.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.TURKTIPSAN FUROSEMİD ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:

TURKTIPSAN FUROSEMİD tedavisini doktorunuzun onayı olmadan bırakırsanız, tansiyonunuz yeniden yükselebilir veya vücudunuzda yeniden aşırı sıvı tutulumu ortayaçıkabilir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, TURKTIPSAN FUROSEMİD 'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.


Aşağıdakilerden biri olursa TURKTIPSAN FUROSEMİD'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz:

• Dolaşım sisteminde şoka neden olabilecek ciddi alerjik reaksiyonlar (anafilaktik şok).Anafilaktik şokun ilk belirtileri kızarma, ürtiker, döküntü gibi deri reaksiyonları,huzursuzluk, baş ağrısı, terleme, bulantı, nefes alma ve yutkunmada güçlük, derinin gri-mavi renk almasını içerir.

• Derinin aniden kızarması ve yer yer küçük püstüllerle kaplanması (beyaz / sarı iltihaplı sıvıdolu küçük kabarcıklar) (Akut Generalize Ekzantematöz Püstüloz (AGEP))

• Eozinofili ve sistemik belirtilerin görüldüğü ilaç reaksiyonu (DRESS). DRESS önceliklegrip benzeri belirtiler ve yüzde döküntü ile, sonrasında yüksek ateşle birlikte yaygınlaşandöküntü, kan testlerinde karaciğer enzim seviyelerinde artış ve bir çeşit beyaz kanhücresinde artış (eozinofili) ve lenf düğümlerinde büyüme ile ortaya çıkar.

• Kaşıntı, kurdeşen, diğer döküntüler, içi sıvı dolu kabarcıklar, genelde kendiliğinden geçenel, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık durumu,

• Genellikle kollar ve bacaklarda deride içi su dolu kabarcıklar -büller- ile seyreden bir derihastalığı,

• Pul pul dökülme ile seyreden iltihaplı bir tür deri hastalığı (eksfolyatif dermatit),

• İğne başı şeklinde kırmızı morarmalar (purpura), ışığa duyarlılık,

• Ani aşırı duyarlılık reaksiyonu,

• Ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap (StevensJohnson Sendromu),

• Deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık (toksik epidermal nekroliz),

• Kan pıhtısı (bacaklarda ağrı, şişlik veya hassasiyet olması).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin TURKTIPSAN FUROSEMİD'e karşı ciddi alerjiniz var demektir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bildirilen diğer yan etkiler aşağıda listelenmiştir. Bu yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse veya bu kullanma talimatında aşağıda yer almayan herhangi bir yan etki fark ederseniz,doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın

• Kandaki kimyasalların konsantrasyonlarında değişiklik (elektrolit bozuklukları)

• Özellikle yaşlılarda kan hacminde azalma (hipovolemi) ve vücuttan su kaybı(dehidratasyon)

• Kanda kreatinin miktarında ve trigliserid adlı kan yağlarında artış

• Kan basıncı düşüklüğü (oturur ya da yatar pozisyondan ayağa kalkarken görülen kanbasıncı düşüklüğü dahil)

Yaygın

• Hemokonsantrasyon (kan sıvısının azalmasına bağlı olarak kanın konsantrasyonundaartma)

• Kanda sodyum, klor, potasyum değerlerinin düşmesi, kanda kolesterol ve ürik asitdeğerlerinin yükselmesi,

• Gut atakları (eklemlerde iltihap ve ağrıya neden olan ürik asit artışı ile karakterize hastalık)

• Karaciğer yetmezliği olan hastalarda hepatik ensefalopati (karaciğer yetmezliğine bağlıolarak beyin fonksiyonlarında bozulma)

• İdrar miktarında artış

Yaygın olmayan

• Kandaki trombosit sayısında azalma (olağan dışı kanama veya morarmalar)

Şeker hastalarında dikkat edilmesi gereken şekere karşı duyarlılıkta azalma ve yüksek kan şekeri (hiperglisemi)

Kandaki protein miktarında anormal düşüş olan hastalarda, özellikle böbreklerinde ciddi hasar olanlarda işitme bozuklukları ve bazen geri dönüşümsüz sağırlıkBulantı

Kaşıntı, döküntü

Seyrek

Beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma (lökopeni)

Kanda eozinofil (bir tür alerji hücresi) sayısında artış Uyuşma

Baş dönmesi hissi (vertigo)

Uyuklama

Zihin karışıklığı, kafada basınç hissi Miyopun ilerlemesi, bulanık görme

Kan hacminin azalması (hipovolemi) ile beraber görme bozuklukları Kulak çınlamasıKan damarı iltihabı (vaskülit)

Kusma, ishal

Sistemik lupus eritamatozus adı verilen, vücudun kendi bağışıklık sisteminin vücuda saldırması ile seyreden bir hastalığın yeniden ortaya çıkması veya alevlenmesiBacak kası krampları, kuvvetsizlikKronik artrit (eklem iltihabı)

Böbrek iltihabı Ateş

Çok seyrek

Agranülositoz (beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma), aplastik anemi (kan hücrelerinin sayısında ciddi azalma), bir tür kansızlık (hemolitik anemi)

Akut pankreas iltihabının belirtisi olabilen şiddetli karın veya sırt ağrısı Karaciğer içi bir nedene bağlı olarak safra akışının yavaşlaması veya durması, karaciğerenzimlerinde artış

Safra yollarının kapanmasına bağlı sarılık, karaciğerde dolaşım yetmezliği

Bilinmiyor:

• Kanda kalsiyum, magnezyum düzeyinde azalma üre artışı, metabolik alkaloz nedeniyleağız kuruluğu, güçsüzlük, yorgunluk, huzursuzluk, nöbetler, kas zayıflığı veya krampları,düşük kan basıncı, hızlı veya düzensiz kalp atışı

• Uzun süreli kullanımda Pseudo-Barter Sendromu (kusma, idrar yapamama ve şuurbulanıklığı ile kendini gösterir)

• İdrarda sodyum, klorür ve üre artışı, idrar yapamama

• Erken doğan bebeklerde, sıklıkla geri dönüşsüz böbrek hasarına yol açan, böbreklerdekalsiyum tuzlarının birikmesi ve/veya böbrek taşı oluşumu

• Erken doğan bebeklerde yaşamın ilk haftası içinde uygulanması halinde bir tür kalp-damarhastalığı olan “patent ductus arteriosus”un (kalpten çıkan iki büyük atardamarın arasındakiaçıklığın doğumdan sonra kapanmayıp açık kalması durumu) devam etme riskinde artış

• Baş dönmesi, bayılma ve bilinç kaybı, baş ağrısı

• Bir kan pıhtısı oluşumuna bağlı olarak kan damarının tıkanması (tromboz, özellikle yaşlıhastalarda)

• Çoğu zaman ciddi potasyum yetersizliği durumlarına bağlı olarak, ciddi kas hastalıkları(rabdomiyoliz) vakaları bildirilmiştir (TURKTIPSAN FUROSEMİD'i aşağıdakidurumlarda KULLANMAYINIZ bölümüne bakınız)

• Enjeksiyon yerinde ağrı

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu ya da eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. TURKTIPSAN FUROSEMİD'in saklanması

TURKTIPSAN FUROSEMİD'i

çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız. Işıktan koruyunuz.

Seyreltilmiş çözeltilerin mümkün olan en kısa zamanda kullanılması önerilmektedir. Bir defalık kullanım içindir. Kullanılmayan kısmı atınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz,

TURKTIPSAN FUROSEMİ^'iSon kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanımz.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra TURKTIPSAN FUROSEMİD 'i kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! T. C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'nca belirlenen toplama sistemine veriniz.


Ruhsat sahibi:


TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET AŞ.

Akyurt/ANKARA

Tel: 0 312 8441508

e-posta:

turktipsan@hs01 .kep.tr


Üretim Yeri:

TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET A Ş.

Akyurt/ANKARA

Tel: 0 312 8441508

e-posta:

turktipsan@hs01 .kep.tr


Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Turktipsan Furosemid 20 Mg/2 Ml Enjeksiyonluk ve İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Furosemid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.