Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Olsart Plus 20 Mg/12.5 Mg Film Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI

OLSART PLUS 20 mg /12.5 mg Film Tablet Ağızdan alınır.

Etkin maddeler:

20 mg Olmesartan medoksomil ve 12.5 mg Hidroklorotiyazid

Yardımcı maddeler:

Cellactose 80 (laktoz monohidrat(inek sütü kaynaklı), mikrokristalinselüloz), prejelatinize nişasta, L-hidroksi propil selüloz LH 11, mikrokristalin selüloz PH 102,gliseril dibehenat, magnezjmm stearat, film kaplama maddesi advantia preferred yellow(Hipromelloz, kopolividon, polietilen glikol, kaprilik kaprik trigliserid, polidekstroz,titanyumdioksit, kırmızı demiroksit, sarı demiroksit)

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veyadüşükdoz kullanmayınız.


Bu Kullanma Talimatında:

1. OLSART PLUS nedir ve ne için kullanılır?


2. OLSART PLUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. OLSART PLUS nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. OLSARTPLUS'ın saklanması


Başlıkları yer almaktadır.

l.OLSART PLUS nedir ve ne için kullanılır?

OLSART PLUS 20/12.5 mg Film Tablet; yuvarlak, bombeli ve pembe renkli film tablettir. OLSART PLUS 28 film tablet halinde kullanıma sunulmuştur.

OLSART PLUS yüksek kan basıncının tedavisinde kullanılan (hipertansiyon) bir ilaçtır ve ohnesartan medoksomil ve hidroklorotiyazid ohnak üzere İki etkin madde içermektedir:

Bu etkin maddelerden olmesartan medoksomil anjiyotensin-II reseptör antagonistleri isimli bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaç kan damarlanm gevşeterek kem basıncını düşürür. Diğer etkin maddeolan hidroklorotiyazid ise idrar söktürücü (diüretikler) isimli bir ilaç grubuna aittir. İdrara çıkmasıklığını artmr ve bu yolla kan basıncını düşürür.

OLSART PLUS sadece OLSART (olmesartan medoksomil)'in kan basmcmızı yeterince kontrol altında tutamadığı durumda verilecektir. Bu iki farklı etkin maddenin birlikte verilmesikan basmcmı bu etkin maddelerin her birinin tek başına yaptığından çok daha güçlü bir şekildedüşürür.

OLSART PLUS sebebi bilinmeyen yüksek kan basıncı (esansiyel hipertansiyon) tedavisi için doktorunuz tarafından gerekli görüldüğü takdirde kullanılır.

Yüksek kan basıncınızın tedavisi için bir ilaç alıyor olabilirsiniz, ancak doktorunuz OLSART PLUS ile kan basıncınızı daha fazla düşürmek isteyebilir..

Yüksek kan basıncı, OLSART PLUS gibi ilaçlarla kontrol altında tutulabilir. Doktorunuz, kan basıncını düşürmek için hayat tarzınıza dair bazı değişiklikler yapmamzı (kilo vermek, sigarayıbırakmak, alman alkol mİktannı ve yemeklerde kullanılan tuz oranını azaltmak) ve aynızamanda yürüyüş ve yüzme gibi rutin egzersizler yapmanızı önerecektir. Doktorunuzun butavsiyelerine uymanız önemlidir.

2. OLSART PLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerOLSART PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

• İlacın etkin maddeleri olmesartan medoksomil veya hidroklorotiyazid veya yardımcımaddelerine (Kullanma Talimatının giriş kısmında Yardımcı maddeler başlığı altında tümliste bulunmaktadır), ya da hidroklorotiyazide benzeyen sülfonamid grubu antibiyotiklerekarşı aşın duyarlılığınız (aleijiniz) var ise,

• Şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğunuz var ise,

• Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu veya cilt veya gözlerin sanmsı renk alması (sanlık)veya safra kesesinden safra akışı ile ilgili bir problem varsa (safra kanalı tıkanıklığı örneğinsafrataşı)

• Tedavi almanıza rağmen kan tahlillerinde azalmış potasjmm, azalmış sodyum, artmışkalsiyum veya artmış ürik asit (böbrek taşı veya gut hastalığının belirtileri vb.) tespitediliyorsa,

• Hamileyseniz veya bebeğinizi emziriyorsanız (bkz. Hamilelik bölümü),

• Diyabetiniz varsa,böbrek fonksiyonlannız bozulmuşsa ve aliskiren içeren kan basıncıdüşürücü bir ilaç ile tedavi görüyorsanız.

Uyarılar ve önlemler

OLSART PLUS almadan önce doktorunuza danışınız.

Yüksek kan basıncını tedavi etmekte kullamlan aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza söyleyin:

• Özellikle diyabetle ilişkili böbrek sorunlannız varsa ADE-inhibitörü (örneğin, enalapril,lisinopril, ramipril),

• Aliskiren

Doktorunuz böbrek fonksiyonunuzu ve kanınızdaki elektrolit (örn. potasyum) miktarmı düzenli aralıklarla kontrol edebilir.

İlave bilgi için “OLSART PLUST aşağıdaki durumleuda KULLANMAYINIZ” bölümüne bakınız.

OLSART PLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer,

• Geçmişte hidroklorotiyazid alimim takiben solunum veya akciğer sorunlan (akciğerlerdeiltihaplanma veya sıvı toplanması dahil) yaşadıysanız. OLSART PLUS'ı aldıktan sonraherhangi bir şiddetli nefes darlığı veya nefes almada zorluk yaşarsanız derhal tıbbi yardımisteyiniz.

• Hafif veya orta şiddetli böbrek problemleriniz varsa ya da size böbrek nakli yapılmışsa.

• Karaciğer hastalığınız var ise,

• Kalp yetersizliğiniz varsa ya da kalp kapakçıklannız veya kalp kasınız ile ilgili sorunlannızvar ise,

• Kusma (hasta olma) veya şiddetli ishal veya birkaç günden daha uzun süren ishal var ise,

• Yüksek dozlarda idrar söktürücülerle (diüretikler) tedavi görüyorsanız veya düşük tuzdiyetinde iseniz,

• Böbrek üstü bezlerinizde problem varsa (öm. primer aldosteronizm),

• Şeker hastalığınız (diyabet) var ise,

• Lupus eritematozus (bir vücut bağışıklık sistemi hastalığı) hastalığınız var ise,

• Alleıji veya astımmız var ise

• Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında beklenmedik bir eilt lezyonu geçirirseniz.Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, bazı cilt vedudak kanseri tiplerinin (melanom dışı eilt kanseri) riskini artırabilir. OLSART PLUSkullanırken cildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyetten koruyun.

Aşağıdaki semptomlardan herhangi biri ile karşılaşırsanız doktorunuzla iletişime geçiniz:

• Eğer şiddetli, devam eden ve önemli derecede kilo kaybına sebep olan ishal mevcut ise.Doktorunuz belirtileri değerlendirebilir ve kan basıncı ilaç tedavinize nasıl devamedeceğinize karar verebilir.

• Görme kaybı ya da göz ağnsı meveut ise. OLSART PLUS kullanımından saatler ya dahaftalar sonra ortaya çıkabilir ve göz basıncının artmasına dair bir semptom olabilir. Tedaviedilmediği takdirde, kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Bu koşullardan herhangi biri varsa doktorunuz sizi daha sık görmek ve bazı testlerin yapılmasını isteyebilir.

OLSART PLUS kan yağlannızı ve ürik asit (gut hastalığı sebebi - eklemlerdeki ağnh şişlik) seviyelerinizi artırabilir. Tedavi döneminde doktorunuz gerekli görürse kan tahlilleriniyapaeaktır.

OLSART PLUS kanınızdaki elektrolit adı verilen bazı kimyasallann düzeylerini değiştirebilir. Muhtemelen doktorunuz bunları kontrol etmek için zaman zaman kan testleri yapılmasınıisteyecektir. Elektrolit değişi

klnin

belirtileri şunlardır: susama hissi, ağız kuruluğu, kas ağrısıveya krampları kas yorgunluğu, kan basıncında düşme (hipotansiyon), halsizlik, uyuşukluk,yorgunluk, uykulu veya huzursuz hissetme, bulantı, kusma, daha az idrara çıkma ihtiyaeı, kalpatım hızında artma gibi şikayetler ortaya çıkar.

Bu belirtileri fark ederseniz doktorunuza bilgi veriniz.

Duyarlı kişilerde aliskiren ile birlikte kullanımı önerilmemektedir.

Kan basmcmı azaltan her ilaçla olduğu gibi, kalp veya beyine ait kan akımı bozuklukları olan hastalarda, kan basıncındaki aşın bir düşüş kalp krizi veya inmeye neden olabilir. Bu sebepledoktorunuz kan basıncınızı dikkatle ölçecektir.

Doktorunuz paratiroid bezi fonksiyon testleri yapacaksa, OLSART PLUS tedavisi testten önce durdurulmalıdır.

Eğer spor yapıyorsanız bu ilaç, doping testlerinde pozitif sonuç çıkmasına yol açabilir.

Eğer hamileyseniz (veya olma ihtimaliniz varsa) derhal bu ilacı kullanmayı bırakınız.

Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

OLSART PLUS'm yiyecek ve içecek ile kullanılması:

OLSART PLUS, yemekle birlikte veya öğünler arasında alınabilir. Film tablet, bütün olarak yeterli miktarda su ile yutularak alınır.

Bazı hastalarda OLSART PLUS kullanırken alkol aldığmda bayılma hissi ve sersemlik görülebilir. Eğer bu durum sizde olursa şarap, bira veya tath-hafif alkollü bir içecek almayınız.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamileyseniz (veya olabilme ihtimaliniz varsa) doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz normal olarak hamile kalmadan önce veya hamile olduğunuzu anladığınız anda OLSARTPLUST kullanmayı bırakmanızı ve OLSART PLUS yerine başka bir ilaç kullanmanızıönerecektir. Hamilelikte OLSART PLUS kullanmamalısınız. Eğer 3 aydan daha uzun süredirhamileyseniz, bu ilaç bebeğinize ciddi zararlar verebilir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz hemen doktorunuza danışınız.


Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız veya emzirmeye başlayacaksanız doktorunuza bildiriniz. OLSART PLUS emziren annelere önerilmemektedir. Emzirecekseniz doktorunuz tedaviniz için başka bir ilaçseçebilir.

Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

Yüksek kan basıncı tedavisi görürken kendinizi uykulu veya sersemlemiş hissedebilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise belirtiler geçene kadar araç ve makine kullanmaymız.Doktorunuzdan araç ve makine kullanıp kullanmayacağınız konusunda bilgi alımz.

OLSART PLUS'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu ürün laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı hassasiyetiniz olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer aşağıdakilerden birini kullanıyorsanız doktorunuzu özellikle bildiriniz.

• Diğer kan basmcı düşürücü ilaçlar OLSART PLUSTn etkisini artırabilir.

Doktorunuz dozunuzu değiştirebilir ve/veya başka önlemler alabilir:

ve
ADE i

nh

ibitör veya aliskiren alıyorsanız (aynca “OLSART PLUST kullanmayınız' “Uyarılar ve önlemler” başlıklan altında verilen bilgilere bakınız).

OLSART PLUS ile aynı anda kullanıldığında kanınızdaki potasyum düzeylerinde değişikliğe sebep olabilecek ilaçlar şunları içermektedir:

- Potasyum takviyeleri (potasyum içeren tuz bileşikleri)

- İdrar sökücüler (Diüretikler)

- Heparin (Kanı sulandırmak için)

- Laksatifler (Kabızlığı önlemek için kullanılır)

- Steroidler (Hormonlar)

- Adrenokortikotropik hormon (ACTH)

- Karbenoksolon (ağız ve mide ülserinin tedavisi için kullanılan bir ilaç)

- Penisilin G sodyum (benzilpenisilin sodyum olarak da adlandınlır, bir antibiyotiktir)

- Aspirin veya salisilatlar gibi bazı ağn kesiciler

Lityum'un (ruhsal dalgalanmalan ve bazı depresyon tiplerini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç) OLSART PLUS ile aym zamanda kullanılması lityumun toksisitesini arttırabilir.Eğer lityum almanız gerekiyorsa, doktorunuz lityum kan düzeylerinizi ölçecektir.

OLSART PLUS ile aynı anda kullanılan steroid ohnayan anti inflamatuvar ilaçlar (NSAİİTer) (ağrı, şişlik ve artrit de dahil olmak üzere diğer iltihap bulgulannı geçirmek içinkullanılan ilaçlar), böbrek yetmezliği riskini arttırabilir ve OLSART PLUSTn etkisiNSAİİTer tarafından azaltılabilir.
Uyku ilaçları, sakinleştiriciler ve anti-depresan ilaçlann OLSART PLUS ile birlikte kullanılmaları durumunda ayağa kalkarken kan basıncında ani düşüşlere neden olabilirBaklofen ve tübokürarin gibi belli kas gevşetici ilaçlar.
Amifostin, siklofosfamid ya da metotreksat gibi kanser tedavisi için kullamlan ilaçlar. Kolestiramin ve kolestipol gibi kandaki yağ seviyelerini düşüren ilaçlar.

Kandaki kolesterol seviyesini düşüren bir ilaç olan Kolesevelam Hidroklorid, OLSART PLUS'm etkisini azaltabilir. Doktorunuz size OLSART PLUST kolesevelamhidroklorürdenen az 4 saat önce ahnamzı tavsiye edebilir.

Atropin ve biperiden gibi antikolinerjİk ajanlar

Bazı psikiyatrik hastalıkların tedavisi için kullamlan tioridazin, klorpromazin, levomepromazin, trifluoperazin, siyamemazin, sulpirid, amisulprid, pimozid, sultoprid,tiaprid, droperidol ya da haloperidol gibi ilaçlar

Kalp hastalddannm tedavisi için kullanılan kinidin, hidrokinidin, disopiramid, amiodaron, sotalol veya digitalis gibi belli ilaçlar.

Mizolastin, pentamidin, terfenadin, dofetilid, ibutilid ya da eritromisin enjeksiyonları gibi kalp ritmini değiştirebilen ilaçlar

Kan şekerini düşürmek için kullanılan insülin ya da metformin gibi ağızdan alman anti-diyabetik ilaçlar
OLSART PLUS kan şekerini yükseltici etkisini arttırabileceğinden, 3uiksek kan basıncı veya düşük kan şekeri tedavisinde kullanılan sırası ile beta-blokörler ve diazoksid içeren ilaçlarMetildopa (yüksek kan basıncı tedavisi için kullanılan bir ilaç)

Noradrenalin gibi kan basıncını arttıran ve kalp atım hızını yavaşlatan ilaçlar.

Yavaş kalp atışının tedavisi ya da terlemenin azaltılması için kullanılan difemanil Gut tedavisi için kullanılan probenesid, sulfinpirazon ve allopurinol gibi ilaçlarKalsiyum takviyeleri

Amantadin (virüslere karşı kullanılan bir ilaç)

Sİklosporin gibi, organ nakli sırasında organın atılmasını önleyen ilaçlar.

• Tetrasiklinler ya da sparfloksasin adı verilen belli antibiyotikler

• Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir ilaç olan amfoterisin

• OLSART PLUS'ın etkisini azaltabileceğinden alüminyum magnezyum hidroksit gibi çokyüksek miktardaki mide asidini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar

• Gut ve midede besin hareketini hızlandırmak için kullanılan sisaprid.

• Sıtma tedavisi için kullamlan halofantrin

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


3. OLSART PLUS nasıl kuUanılır?

Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığ;ı için talimatlar:

• OLSART PLUS'ı daima doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanınız.

Herhangi bir durumdan emin değilseniz, lütfen doktorunuza veya eczacmıza danışınız.

• Günlük doz OLSART PLUS 20/12.5 mg'dır. Ancak kan basıncının yeterli kontrolüsağlanamazsa, doktorunuz günlük dozu OLSART PLUS 20/25 mg'a yükseltebilir.

Uygulama yolu ve metodu:

• OLSART PLUS yiyeceklerle birlikte veya öğünler arasında alınabilir. Fihn tablet, bütünolarak yeterli miktarda su ile yutularak ahmr.

• Mümkünse günlük ilaç dozunuzu daima günün aynı saatinde, örneğin kahvaltıda alınız.

• Doktorunuz size aksini söyleyene kadar OLSART PLUST almaya devam etmeniz çokönemlidir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklar ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanımı:

OLSART PLUSTn, çocuklar ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanımı hakkında veri bulunmamaktadır.

Yaşlılarda kullanım:

Eğer 65 yaşın üzerindeyseniz daha genç hastalar için tavsiye edilen dozun aynısı önerilir.

Özel kullanım durumları Böbrek yetmezliği:

OLSART PLUS, hafif ile orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanıldığı takdirde, böbrek fonksiyonlarının düzenli olarak izlenmesi tavsiye edilir.

Karaciğer yetmezliği:

OLSART PLUS hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullamimahdır. Orta dereceli ve şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullamhnamahdır.

Siyah ırktan hastalar:

Diğer benzer ilaçlar ile olduğu gibi OLSART PLUS'm kan basıncını düşürücü etkisi, siyah ırka mensup hastalarda daha düşük olabilir.

Eğer OLSART PLUS'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden fazla OLSART PLUS kullandıysanız:

Bir sağlık kunımunda yakından izlenmelisiniz ve tedaviniz belirtilere yönelik ve destekleyiei olmalıdır. Tedavi yönetiminiz, yutmanın başladığı zamana ve belirtilerin şiddetine bağlıdır.Size uygulanaeak önerilen önlemler arasında kusturma ve/veya mide yıkama bulunur. Aşın doztedavisinde aktif kömür yararlı olabilir. Kan değerleriniz ve laboratuvar sonuçlannız sık sıkizlenmelidir. Hipotansiyonunuz oluşursa (kan basıneı düşerse), sırt üstü yatırılmalısınız ve sizehemen tuz ve haeim takviyeleri yapılmalıdır.

En muhtemel olmesartan doz aşımı belirtilerinin hipotansiyon (kan basıneı düşüşü) ve çarpıntı (hızlı kalp atımı) olması beklenir, kalp atımının yavaşlaması da söz konusu olabilir. OLSARTPLUSTn diğer bileşeni olan hidroklorotiyazid idrar çıkışmı artırma özelliğine sahiptir. Bumaddenin doz aşımı nedeniyle aşırı idrara çıkmaktan kaynaklanan kan potasyum, klorseviyeleriniz düşebilir, su kaybına bağlı sorunlarınız ortaya çıkabilir. En sık aşın dozajbelirtileri bulantı ve uyku halidir. Düşük potasyum seviyesi, kas kasıhnalanna ve kramplarasebep olabilir ve/veya bazı kalp ilaçlannm aynı zamanda kullanımına bağlı kalp aritmileri(kalbin düzensiz atımı) şiddetlendirebilir.

OLSART PLUS'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullandıysanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.OLSART PLUS'ı kullanmayı unutursanız:

Günlük almanız gereken dozunuzu almayı unuttuysanız, ertesi gün normal ilaç dozunu almız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.OLSART PLUS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

Tedavi kesilmesinden sonra kan basmcmm ani yükselmesine ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Doktorunuz tedaviyi kesmenizi söylemedikçe OLSART PLUS T almaya devam etmenizönemlidir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, OLSART PLUSTn içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, OLSART PLUS'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin aeil bölümüne başvurunuz:

Tüm vücudu etkileyen, yüzde, ağız ve/veya larenksde (ses telleri) şişmeye neden olan ve kaşıntı veya deri döküntüsünün ortaya çıktığı aleijik reaksiyonlar

OLSART PLUS hassas kişilerde veya bir alerjik reaksiyon neticesinde kan basmcmm çok fazla düşmesine neden olabilir. Bu şiddetli baş dönmesi ve bayılmaya neden olabilir.

Bu ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

OLSART PLUS iki etkin maddenin birleşimidir ve aşağıdaki bilgilerde ilk olarak, bu etkin maddeleri kombinasyon şeklinde içeren OLSART PLUS ile bugüne kadar bildirilmiş diğer yanetkiler ve ikinci olarak da, iki madde birlikte uygulandığında ya da ayn ayn uygulanan her birmadde için bilinen yan etkiler bildirilmektedir.

Yan etkilerin kaç hastada ortaya çıkabildiği konusunda size bir fikir vermek için, bu yan etkiler yaygın, yaygın olmayan, seyrek ve çok seyrek olarak sıralanmıştır.

Yaygın
Yaygın olmayan SeyrekÇok seyrekBilinmiyor

100 kişinin birinden fazla, 10 kişinin birinden az görülebilir.

1.000 kişinin birinden fazla, 100 kişinin birinden az görülebilir.

10.000 kişinin birinden fazla, 1000 kişinin birinden az görülebilir.

10.000 kişinin birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıda belirtilenler, OLSART PLUS kullanımı ile ilgili bugüne kadar bilinen diğer yan etkilerdir:

Ortaya çıkması halinde, bu yan etkiler sıklıkla hafiftir ve

tedaviyi bırakmanız gerekli değildir. Yaygın:

Sersemlik, güçsüzlük, başağnsı, yorgunluk, göğüs ağrısı, ayak bilekleri, ayaklar, bacaklar, eller veya kollarda şişme.

Yaygın olmayan:

Kalp çarpmtısı (palpitasyonlar), döküntü, egzema, baş dönmesi (vertigo), öksürük, hazımsızlık, kann ağnsı, bulantı, kusma, ishal, kas krampları ve adale ağrısı, eklem yerleri, kollar vebacaklarda ağn, sırt ağrısı, erkeklerde ereksiyon güçlüğü, idrarda kan.

Yaygın olmayan sıklıkla kan testi sonuçlannda da bazı değişiklikler görülebilir ve şunları içerir: Kandaki yağ seviyelerinde artış, kandaki üre ve ürik asitte artış, kreatinin artışı, kandakipotasyumda artış veya azalma, kandaki kalsiyumda arbş, kandaki şekerde artış, karaciğerfonksiyon testlerinde artış. Doktorunuz bunlan kan testinden görecek ve ne yapılmasıgerektiğini söyleyecektir.

Seyrek:

Hasta hissetme, bilinç bozukluğu, ciltte kabanklddar (sivilceler), akut böbrek yetmezliği.

Se)n'ek olarak kan testi sonuçlannda da bazı değişiklikler görülebilir ve şunlan içerir:

Kan üresinde azot artışı, hemoglobin ve hematokrit değerlerinde artış. Doktorunuz kan testinden bunlar hakkında bilgi sahibi olacak ve herhangi bir şey yapılması gerekiyorsa sizesöyleyecektir.

Olmesartan medoksomil veya hidroklorotiyazidin tek başına görülen yan etkileri şunlardır:

Olmesartan medoksomil:Yaygın:

Bronşit, öksürük, burun akması veya dolması, boğaz ağnsı, kann ağnsı, hazımsızlık, ishal, bulantı, gastroenterit(mide-bağırsak kanalında iltihap), eklem yerlerinde veya kemiklerde ağn,sırt ağnsı, idrarda kan, idrar yolu enfeksiyonu, grip benzeri belirtiler, ağrı.

Yaygın olarak kan testi sonuçlannda da bazı değişiklikler görülebilir ve şunlan içerir:

Kandaki yağ seviyelerinde artış, kandaki üre ve ürik asitte artış, karaciğer ve kas testlerinde artış.

Yaygın olmayan:

Nefes alma problemleri yanında kan basıncının hızla düşmesine hatta bayılmaya (anaflaktik reaksiyonlar), yüzde şişmeye neden olabilecek tüm vücüdu etkileyebilen hızlı aleijikreaksiyonlar, anjina (göğüste ağn veya rahatsızlık hissetme, hasta hissetme, aleijik ciltdöküntüleri, kaşınma, ekzantem (cilt döküntüsü), ciltte kabanklıklar (sivilceler).

Yaygın olmayan sıklıkla kan testi sonuçlannda da bazı değişiklikler görülebilir ve şunları içerir: Trombosit olarak bilinen kan hücreleri sayısında azalma (trombositopeni)

Seyrek:

Böbrek fonksiyonlarının bozulması, eneıji azlığı

Seyrek olarak kan testi sonuçlannda da bazı değişiklikler görülebilir ve şunlan içerir:

Kandaki potasyumda artış.

Hidroklorotiyazid:

Çok yaygın:

Kanda yağ ve ürik asit seviyelerinde artışı içeren kan testleri.

Yaygın:

Kafası kanşmış hissetme, karın ağrısı, mide rahatsızlığı, şişkinlik hissi, bulantı, kusma, kabızlık, idrara glukoz geçişi.

Yaygın olarak kan testi sonuçlannda da bazı değişiklikler görülebilir ve şunlan içerir:

Kandaki kreatinin, üre, kalsiyum ve şekerde artış, kandaki klorürler, potasyum, magnezyum ve sodyum seviyelerinde azahna. Serum amilazında artış (hiperamilazemi)

Yaygın olmayan:

İştah kaybı, ciddi solunum zorluğu, anaflaktik cilt reaksiyonlan,(hipersensitivite reaksiyonlan), önceden varolan miyopun kötüleşmesi, eritem, ışığa deri hassasiyeti, kaşınma, deride ufakkanamalara bağlı mor noktalar veya lekeler (purpura), ciltte kabanklıklar (sivilceler)

Seyrek:

Şiş ve ağnh tükrük bezleri, beyaz kan hücreleri sa3nsında azalma, kan trombositleri sayısında azalma, anemi, kemik iliği haşan, huzursuzluk, “dipte” veya depresyonda hissetme, uyumaproblemleri, ilgisiz hissetme (apati), sızlama ve uyuşukluklar, havale, baktığınız cisimlerin sangörünmesi, bulanık görme, göz kuruluğu, düzensiz kalp atışı, kan damarlannın iltihabı, kanpıhtılan (tromboz veya embolizm), akciğer iltihabı, akciğerlerde sıvı birikimi, pankreas iltihabı,sanlık, safra kesesi iltihabı, döküntü, eklem ağrılan ve soğuk eller ve parmaklar gibi cilttepullanmayla kendini gösteren bir hastalığın (lupus eritematozus) belirtileri, aleijik ciltreaksiyonlan, derinin soyulması ve deride su kabarcıklanması, bulaşıcı olmayan böbrek iltihabı(interstitiyal böbrek dokusu iltihabı), ateş, kas güçsüzlüğü (beizen hareket etmekte zorlukoluşturan)

Çok seyrek:

Kanda klorür seviyesinin anormal olarak azalmasına yol açan elektrolit düzensizlikleri (hipokloremik alkaloz), bağırsak hareketinin durması (paralitik ileus)

Akut solunum sıkmtısı (belirtiler arasında şiddetli nefes darlığı, ateş, halsizlik ve zihin karışıklığı bulunmaktadır).

Bilinmiyor:

Görme kaybı ya da göz ağrısı gibi rahatsızlıklar (akut dar açılı glokomun belirtisi olabilir).

Cilt ve dudak kanseri (melanom dışı cilt kanseri).

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacımz veya hemşireniz ile konuşunuz. Aynca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. OLSART PLUS'ın saklanması

OLSART PLUS'ı çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra OLSARTPLUS'ı kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz OLSART PLUST kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullamhnayan ilaçlan çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz. Eğer üründe ve/veya ambalajındabozukluklar fark ederseniz OLSART PLUST kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:


NOBEL İLAÇ PAZARLAMA VE SANAYİİ LTD. ŞTİ.

Ümraniye 34768 İSTANBUL

Üretim Yeri:


NOBEL İLAÇ SANAYİİ VE TİCARET A.Ş.

Sancaklar 81100 DÜZCE

Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.

İlaç Bilgileri

Olsart Plus 20 Mg/12.5 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: Olmesartan Medoksomil Hidroklorotiyazid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.