Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Micardis Plus 80 Mg/12.5 Mg Tablet Kullanma Talimatı

MICARDISPLUS® 80/12,5 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

Etkin madde:

Telmisartan ve hidroklorotiyazid.

Her tablet 80 miligram telmisartan ve 12,5 miligram hidroklorotiyazid içerir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (sığır kaynaklıdır), magnezyum stearat, mısırnişastası, meglumin, mikrokristalin selüloz, povidon, kırmızı demir oksit (E172), sodyumhidroksit, sodyum nişasta glikolat (tip A), sorbitol (E420).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. MICARDISPLUS nedir ve ne için kullanıhr?


2. MICARDISPLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. MICARDISPLUS nasıl kullanıhr?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. MICARDISPLUS'ın saklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. MICARDISPLUS nedir ve ne için kullanılır?

MICARDISPLUS kırmızı ve beyaz renklerde, iki tabakalı oblong tabletler şeklindedir. Üzerinde şirket logosu ve H8 kodu yazılıdır.

MICARDISPLUS, 28 tablet içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

MICARDISPLUS, telmisartan ve hidroklorotiyazid adı verilen iki etkin madde içerir. Her iki madde de yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.

• Telmisartan, “anjiyotensin-II reseptör antagonistleri” adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Anjiyotensin II, vücudunuz tarafından üretilen bir maddedir, kan damarlarınızı daraltarakkan basıncınızın yükselmesine neden olur. Telmisartan, anjiyotensin II maddesinin buetkisini engeller, böylece kan damarları gevşer ve kan basıncı düşer.

• Hidroklorotiyazid “tiyazid grubu diüretikler” adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Hidroklorotiyazid çıkardığınız idrar miktarını artırarak kan basmcımzm düşmesini sağlar.

Kan basıncı yüksekliği tedavi edilmediği takdirde çeşitli organlarda kan damarlarının zarar görmesine neden olabilir. Bu durum, bazen, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, inmeveya körlüğe yol açabilir. Genellikle hasar oluşmadan önce kan basıncı yüksekliği bir belirtivermez. Bu nedenle, kan basıncının normal sınırlarda olup olmadığını düzenli olarak kontroletmeniz çok önemlidir.

MICARDISPLUS, telmisartanın tek başına kullanılması ile kan basıncı yeterince kontrol altına alınamayan erişkin hastalarda, yüksek tansiyonun (esansiyel hipertansiyon) tedavisindekullanılır.

2. MICARDISPLUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler MICARDISPLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer;

Telmisartana veya MICARDISPLUS formülündeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz (Kullanma Talimatının başında yer alan

Yardımcı maddeler

listesine bakınız),

Hidroklorotiyazid veya diğer sülfonamid türevi ilaçlardan herhangi birine karşı alerjiniz varsa,

Hamile iseniz (Bkz. “Hamilelik”),

Kolestaz veya biliyer obstrüksiyon (safranın karaciğerden ve safra kesesinden boşalması ile ilgili sorunlar) gibi ağır karaciğer sorunlarınız veya başka şiddetli birkaraciğer hastalığınız varsa,

Şiddetli böbrek hastalığınız varsa,

Doktorunuz, kan potasyum düzeyinizin düşük veya kalsiyum düzeyinizin yüksek olduğunu saptamışsa ve bu durum tedavi ile daha iyiye gitmiyorsa,

Şeker hastalığınız (diyabet) veya böbrek fonksiyonlarınızda bozulma varsa ve kan basıncınızı düşürmek için aliskiren adlı etkin maddeyi içeren bir ilaç kullanıyorsanız.

Bu durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise MICARDISPLUS almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

MICARDISPLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise veya daha önce herhangi birini geçirdiyseniz, doktorunuza bu konuda bilgi veriniz:

• Düşük tansiyon (hipotansiyon). Eğer idrar söktürücü tedavi, az tuzlu diyet uygulaması,ishal, kusma veya hemodiyaliz nedeniyle vücudunuzdan fazla miktarda su kaybıolmuşsa veya vücudunuzda tuz yetersizliği ortaya çıkmışsa, kan basıncınız (tansiyon)düşebilir.

• Böbrek hastalığı veya böbrek nakli,

• Böbrek arter stenozu (tek veya her iki böbreğin kan damarlarında daralma),

• Karaciğer hastalığı,

• Kalpte sorunlar,

• Diyabet (şeker hastalığı),

• Gut (damla hastalığı),

• Aldosteron düzeyindeki yükselme (kanda çeşitli minerallerin düzeylerindekidengesizlik nedeniyle vücutta su ve tuz tutulması),

• Sistemik lupus eritematozus (“lupus” veya “SLE” olarak da adlandırılır). Lupus,vücudun kendi bağışıklık sisteminin vücuda saldırması ile seyreden bir hastalıktır.

• Etkin maddelerden biri olan hidroklorotiyazid, olağan dışı bir yan etkiye neden olabilir.Bunun sonucunda görmenizde azalma ve gözünüzde ağrı olabilir. Bu belirtiler, gözdekikan damarı tabakasında sıvı birikmesine (koroidal efüzyon) veya göz içi basıncınızınyükselmesine bağlı olabilir ve MICARDISPLUS kullanımına başlamanızdan sonrabirkaç saatten birkaç haftaya kadar değişen bir süre içinde ortaya çıkabilir. Bu durum,eğer tedavi edilmezse, kalıcı görme kaybına yol açabilir.

• Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında beklenmedik bir cilt lezyonugeçirirseniz. Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun sürelikullanımı, bazı cilt ve dudak kanseri tiplerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskiniartırabilir. MICARDISPLUS kullanırken cildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyettenkoruyun.

Eğer aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise MICARDISPLUS kullanmadan önce doktorunuzla görüşünüz:

• Yüksek kan basıncının tedavisi için aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız:

- ADE inhibitörü denilen gruba dahil bir ilaç (örneğin, enalapril, lisinopril, ramipril).Şeker hastalığına bağlı böbrek sorunlarınız varsa bu özellikle önemlidir.

- Aliskiren (tansiyonunuzu düşürmek için kullanılan) adlı etkin maddeyi içeren ilaçlar

Doktorunuz, böbrek fonksiyonlarınızı, kan basıncınızı ve kanınızdaki elektrolit düzeylerini (örneğin, potasyum) düzenli aralıklarla kontrol edebilir. “MICARDISPLUS'ı aşağıdakidurumlarda kullanmayınız” bölümünü de okuyunuz.

• Digoksin kullanıyorsanız.

• Geçmişte hidroklorotiyazid alımını takiben solunum veya akciğer sorunları(akciğerlerde iltihaplanma veya sıvı toplanması dahil) yaşadıysanız. MICARDISPLUS'ıaldıktan sonra herhangi bir şiddetli nefes darlığı veya nefes almada zorluk yaşarsanızderhal tıbbi yardım isteyiniz.

Gebe olduğunuzu veya gebe olma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. MICARDISPLUS erken gebelik döneminde önerilmez. 3 aylıktan daha fazlaolan gebeliklerde ise kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ilaç eğer gebeliğin 3. ayından sonrakullanırsa, bebeğe ciddi şekilde zarar verebilir (“Hamilelik” bölümüne bakınız).

Hidroklorotiyazidlerle yapılan tedavi vücudunuzda elektrolit dengesinin bozulmasına neden olabilir. Sıvı veya elektrolit dengesindeki bozulmanın en tipik belirtileri şunlardır: ağızkuruluğu, güçsüzlük, uyuşukluk, uyku hali, huzursuzluk, kas ağrıları veya krampları, bulantı,kusma, kaslarda yorgunluk ve kalp atım hızında anormal artış (dakikada 100 atımdan fazla). Bubelirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza bildiriniz.

Cildinizde güneşe duyarlılığın arttığını düşünüyorsanız, yani cildinizde normalden daha çabuk ortaya çıkan güneş yanığı (kızarıklık, kaşıntı, şişlik, kabarcık) oluyorsa, doktorunuzubilgilendiriniz.

Ameliyat veya anestezi gereken durumlarda doktorunuza MICARDISPLUS kullandığınızı söyleyiniz.

MICARDIS kan basıncım düşürmede, siyah ırkta diğer ırklara göre daha az etkilidir.

Çocuklar ve ergenler


MICARDISPLUS çocuklarda ve 18 yaşına kadar ergenlerde önerilmez.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

MICARDISPLUS'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması:

MICARDISPLUS aç karnına veya yiyeceklerle birlikte alınabilir.

MICARDISPLUS kullanırken alkol almayınız. Bu konuda doktorunuzla konuşunuz. Alkol, kan basıncınızı daha fazla düşürebilir ve/veya baş dönmesi veya baygınlık hissetme riskiniziarttırabilir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer gebe olduğunuzu veya gebe olma ihtimaliniz olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. Doktorunuz, normal olarak, hamile kalmanızdan önce veya hamileolduğunuzu öğrenir öğrenmez ilacınızı kesecek ve size başka bir ilaç önerecektir.MICARDISPLUS gebelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü gebeliktekullanılması halinde bebekte ciddi zararlar oluşturabilir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız veya emzirmeye başlamak üzereyseniz doktorunuzu bilgilendiriniz. MICARDISPLUS emziren kadınlarda önerilmez. Eğer emzirmek istiyorsanız, doktorunuz siziniçin başka bir ilaç önerecektir.

Araç ve makine kullanımı

MICARDISPLUS ile tedavi edilen bazı kişiler baş dönmesi/sersemleme veya yorgunluk hissedebilir. Eğer kendinizi sersemlemiş veya yorgun hissediyorsanız veya başınız dönüyorsaaraç veya makine kullanmayınız.

MICARDISPLUS'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

MICARDISPLUS süt şekeri (laktoz) ve sorbitol içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbiürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Reçetesiz ilaçlar dahil, herhangi bir başka ilaç kullanıyorsanız son zamanlarda kullandınız ise veya kullanma ihtimaliniz varsa, doktorunuzu bilgilendiriniz. Doktorunuz, kullandığınız diğerilaçların dozunu değiştirebilir veya başka önlemler alabilir. Bazı durumlarda ilaçlarınızdanbirini bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle aşağıda listelenen ilaçlar MICARDISPLUS ilebirlikte, aynı zamanda kullanılacaksa bu durum geçerlidir:

Lityum içeren ilaçlar (bazı depresyon tiplerinin tedavisi için kullanılır)

Kanda potasyum düzeyini düşüren (hipokalemi) ilaçlar: diğer idrar söktürücü ilaçlar, bağırsak yumuşatıcı ilaçlar (örneğin, hint yağı), kortikosteroidler (örneğin, prednison),ACTH (bir hormon), amfoterisin (bir mantar ilacı), karbenoksolon (ağızdaki yaraları tedavietmek için kullanılır), penisilin G sodyum (bir antibiyotik) ve salisilik asit ve türevleriPotasyum düzeyini yükseltebilen ilaçlar: potasyum tutan idrar söktürücüler, potasyumdestekleri, potasyum içeren tuzlar, ADE inhibitörleri (yüksek tansiyon tedavisindekullanılır), siklosporin (organ naklinde kullanılan bir ilaç), heparin sodyum (kansulandırıcı) gibi ilaçlar.

Kalp ilaçları (örneğin, digoksin) veya kalp ritminizi düzenleyen ilaçlar (örneğin, kinidin, disopramid, amiodaron, sotalol), mental bozukluklar için kullanılan ilaçlar (örneğin,tiyoridazin, klorpromazin, levomepromazin) ve belirli antibiyotikler (örneğin,sparfloksasin, pentamidin) gibi diğer ilaçlar veya alerjik reaksiyonların tedavisindekullanılan belirli ilaçlar (örneğin, terfenadin) gibi kan potasyum düzeyindekideğişikliklerden etkilenen ilaçlar.

Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar (insülinler veya metformin gibi ağızdan kullanılan ilaçlar)

Kan yağlarının düzeyini düşüren kolestiramin ve kolestipol gibi ilaçlar Noradrenalin (bir hormon) gibi kan basıncını yükselten ilaçlarTübokürarin gibi kas gevşeticilerKalsiyum destekleri ve/veya vitamin D destekleri

Atropin veya biperiden gibi antikolinerjik ilaçlar (mide-bağırsak krampları, mesane spazmları, astım, araba tutması, kas krampları, Parkinson hastalığı ve anesteziye yardımcıgibi çeşitli sorunların tedavisinde kullanılan ilaçlar)

Amantadin (Parkinson hastalığının tedavisinde ve aynı zamanda virüslerden kaynaklanan belirli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan bir ilaç)

Yüksek kan basıncının tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar, kortikosteroidler, ağrı kesiciler (non-steroid anti inflamatuvar ilaçlar), kanser, gut (damla hastalığı) veya artrit (eklemleriniltihaplanması) tedavisinde kullanılan ilaçlar

Eğer bir ADE inhibitörü veya aliskiren kullanıyorsanız (“MICARDISPLUS'ı aşağıdaki durumlarda kullanmayınız” ve “MICARDISPLUS'ı aşağıdaki durumlarda dikkatlikullanınız” bölümlerindeki bilgileri de okuyunuz)

Digoksin

MICARDISPLUS, yüksek kan basıncının tedavisinde kullanılan diğer ilaçların veya kan basıncını düşürme potansiyeli olan ilaçların (örneğin, baklofen, amifostin) kan basıncınıdüşürücü etkisini arttırabilir. Ayrıca, alkol, barbitüratlar (sakinleştirici bir ilaç, anestezide dekullanılabilir), narkotikler (ağrı kesici ilaçların bir grubu) veya antidepresanlar (depresyonakarşı kullanılan ilaçlar), kan basıncında daha fazla düşmeye neden olabilir. Bu durumu, ayağakalktığınızda sersemleme ile anlayabilirsiniz. MICARDISPLUS kullanırken diğer ilacınızındozunun ayarlanmasına gerek duyuyorsanız doktorunuza danışınız.

MICARDISPLUS'ın etkisi, steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçların (örneğin, aspirin veya ibuprofen) alınması ile azalabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


3.MICARDISPLUS nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

MICARDISPLUS'ı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuz veya eczacınız ile görüşünüz.

Uygulama yolu ve metodu

MICARDISPLUS günde 1 tablet şeklinde kullanılır. Tabletleri her gün aynı saatte alınız. Bu ilacı aç karnına veya yemekle birlikte alabilirsiniz. Tableti, su veya alkol içermeyen başka biriçecekle alınız.

İlacınızı doktorunuz size aksini söyleyinceye kadar ilacınızı her gün düzenli olarak almanız gerekir ve bu çok önemlidir.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı:

MICARDISPLUS'ın çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde güvenliliği ve etkililiği bilinmemektedir. Bu yaş grubunda kullanımı önerilmez.

Yaşlılarda kullanımı:Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek fonksiyonları düzenli olarak izlenmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Eğer karaciğeriniz normal çalışmıyorsa, günde bir kez 40 mg telmisartan ile 12,5 mg hidroklorotiyazidin kombine dozu aşılmamalıdır. Ciddi karaciğerhastalığınız varsa MICARDISPLUS kullanılmamalıdır.

Eğer MICARDISPLUS'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla MICARDISPLUS kullandıysanız

Eğer kaza ile gereğinden daha fazla tablet aldıysanız düşük kan basıncı ve kalp atımlarının hızlı olması gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Kalp atımının yavaşlaması, baş dönmesi, kusma, böbrekyetmezliği dahil böbrek fonksiyonlarında azalma da bildirilmiştir. MICARDISPLUSiçeriğindeki hidroklorotiyazid bileşenine bağlı olarak belirgin şekilde düşük tansiyon ve düşükkan potasyum düzeyleri de görülebilir. Bu durumlar, bulantı, uyku hali ve kas krampları ve/veyadigitalis veya belirli aritmi giderici tedaviler gibi birlikte alınan ilaçlarla ilişkili olarak düzensizkalp atışlarıyla sonuçlanabilir. Bu ilaçtan gereğinden fazla almışsanız, derhal doktorunuzubilgilendiriniz veya en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz.

MICARDISPLUS'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.MICARDISPLUS kullanmayı unutursanız

Bir dozu almayı unutursanız endişelenmeyiniz. Hatırlar hatırlamaz ilacınızı alıp ertesi gün normal şekilde almaya devam ediniz. Eğer ilacınızı almayı bir gün boyunca unutursanız ertesigün normal dozunuzu alarak devam ediniz.
Bu ilacın kullanımı hakkında başka sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.MICARDIS PLUS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

MICARDIS PLUS kullanmayı bıraktığınızda kan basıncınız ani yükselmeler olmaksızın birkaç gün içinde basamaklı olarak tedavi öncesi düzeylerine dönecektir.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, MICARDISPLUS'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Bu etkiler ilacı kullanan herkeste görülmeyebilir.

Bazı yan etkiler ciddi olabilir ve acil tıbbi gözetim gerektirebilir:Aşağıdakilerden biri olursa, MICARDISPLUS'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Sepsis* (“kan zehirlenmesi” olarak da adlandırılan, bütün vücutta enflamasyon (iltihap)şeklinde ortaya çıkan şiddetli bir enfeksiyon durumu),

• Cilt ve mukozada ani şişme (anjiyoödem),

• Cildin üst tabakasında içi sıvı dolu kabarcıkların oluşması ve soyulması (toksikepidermal nekroliz).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkiler seyrek (1000 kullanıcıda 1 kişiye kadarını etkileyebilir)veya bilinmeyen sıklıkta (toksik epidermal nekroliz) görülür. Bu etkiler tedavi edilmez iseölümle sonuçlanabilir. Sepsis oluşma sıklığında artış, telmisartanın tek başına alınması ilegörülmüştür, ancak MICARDISPLUS kullanımı ile de ortaya çıkabilir.

Diğer yan etkiler

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

MICARDISPLUS'ın olası yan etkileri:

Yaygın:

• Baş dönmesiYaygın olmayan:

• Kan potasyum düzeylerinde düşme

Endişe (anksiyete)

Baygınlık (senkop)

Karıncalanma ve iğnelenme hissi (parestezi) Baş dönmesi hissi (vertigo)

Kalp hızının artması (taşikardi)

Kalpte ritm bozuklukları Kan basıncının (tansiyonun) düşmesiAyağa kalkınca kan basıncının ani düşmesiNefes darlığı (dispne)

İshal

Ağız kuruluğu Gaz

Sırt ağrısı Kaslarda spazmKas ağrıları

Ereksiyon sağlayamama veya sürdürememe Göğüste ağrı

Kanda ürik asit düzeylerinde artma.

Seyrek:

• Akciğerlerde iltihaplanma (bronşit)

• Sistemik lupus hastalığının tetiklenmesi veya kötüleşmesi (vücudun bağışıklıksisteminin kendi dokularına saldırması sonucu eklemlerde ağrı, deri döküntüleri ve ateşolması)

Boğaz ağrısı Sinüslerde iltihaplanmaDepresyon

Uykuya dalmada güçlük Görmede bozulmaNefes almakta güçlükKarın ağrısıKabızlık

Yemekten sonra şişkinlik (dispepsi)

Kusma

Midede iltihaplanma (gastrit)

Karaciğer fonksiyonlarında anormallik (Bu yan etkinin Japon hastalarda görülme olasılığı daha yüksektir)

Ciltte kızarıklık (eritem)

Kaşıntı veya döküntü gibi alerjik reaksiyonlar Terlemede artışKurdeşen (ürtiker)

Eklem ağrıları (artralji)

Kol ve bacaklarda ağrılar Kas kramplarıGrip benzeri belirtilerAğrı

Sodyum düzeyinde düşme

Kanda kreatinin, karaciğer enzimleri veya kreatinin fosfokinaz düzeylerinde artış.

Tek bir etkin madde ile bildirilen yan etkiler, MICARDISPLUS ile yapılan çalışmalarda görülmese bile ortaya çıkabilir.

Telmisartan:

Tek başına telmisartan kullanan hastalarda ek olarak şu yan etkiler bildirilmiştir:

Yaygın olmayan:

• Üst solunum yolu enfeksiyonu (örneğin, boğaz ağrısı, sinüslerde iltihaplanma, soğuk algınlığı)

İdrar yolu enfeksiyonları Kırmızı kan hücrelerinin eksikliği (anemi)

Potasyum düzeylerinde yükselme Kalp hızının yavaşlaması (bradikardi)

Akut böbrek yetmezliği dahil böbreklerde bozukluk HalsizlikÖksürük

Seyrek:

Platelet (trombosit)sayısında azalma (trombositopeni)

Belirli beyaz kan hücrelerinin sayısında artma (eozinofili)

Ciddi alerjik reaksiyonlar (örneğin, hipersensitivite, anafilaktik reaksiyon, ilaç döküntüsü)

Kan şekerinde düşme (şeker hastalarında)

Midede rahatsızlık hissi (midenin alt-üst olması)

Egzema (bir deri hastalığı)

Artroz (bir eklem hastalığı)

Tendon adı verilen bağlarda iltihaplanma Hemoglobin (bir kan proteini) düzeyinde azalmaUyku hali

Çok seyrek:

• Akciğer dokusunun ilerleyici şekilde nedbeleşmesi (interstisyel akciğer hastalığı) **

*Bu durum tesadüfi olabilir veya henüz bilinmeyen bir mekanizmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir.

**Akciğer dokusunun ilerleyici şekilde nedbeleşmesi, telmisartan kullanımı sırasında bildirilmiştir. Ancak, bu olaya telmisartanın neden olup olmadığı bilinmemektedir.

Hidroklorotiyazid:

Tek başına hidroklorotiyazid kullanan hastalarda ek olarak şu yan etkiler bildirilmiştir:

Yaygın:

• Bulantı

• Kan magnezyum düzeyinde düşmeSeyrek:

• Kan pulcuklarında azalma (bu durum kanama veya morarma riskini arttırır. Kanamanedeniyle ciltte veya diğer dokularda küçük kırmızı lekeler görülebilir)

• Kan kalsiyum düzeyinde yükselme

• Baş ağrısı

Çok seyrek:

• Kanda düşük klorür düzeyine bağlı olarak ortaya çıkan asit-baz denge bozukluğu (pHdeğerinde yükselme)

• Akut solunum sıkıntısı (belirtiler arasında şiddetli nefes darlığı, ateş, halsizlik ve zihinkarışıklığı bulunmaktadır).

Bilinmiyor:

Tükürük bezlerinde iltihaplanma Cilt ve dudak kanseri (melanom dışı cilt kanseri)

Kırmızı ve beyaz hücrelerin sayısında düşme dahil kan hücrelerinin sayısında azalma veya hücrelerin yokluğu

Ciddi alerjik reaksiyonlar (örneğin, aşırı duyarlılık, anafilaktik reaksiyon)

İştah azalması veya kaybı Huzursuzluk

Baş dönmesi veya sersemleme Görme bulanıklığı veya sarımsı renkte görme

Görmede azalma ve gözde ağrı (gözdeki kan damarı tabakasında sıvı birikmesinin (koroidal efüzyon) ya da akut miyopi veya akut açı kapanması glokomunun belirtisiolabilir)

Kan damarlarının iltihabı (nekrotizan vaskülit)

Pankreasta iltihaplanma

Midede rahatsızlık hissi (midenin alt-üst olması)

Ciltte ve gözde sararma (sarılık)

Lupus benzeri sendrom (vücudun bağışıklık sisteminin kendine saldırması ile ortaya çıkan sistemik lupusu taklit eden bir hastalık)

Ciltteki kan damarlarının iltihaplanması gibi cilt bozuklukları

Güneş ışığına duyarlılığın artması, döküntü, ciltte kızarıklık, dudaklarda, gözde veya ağızda içi su dolu kabarcıklar oluşması, cildin soyulması, ateş (eritema multiformebelirtileri olabilir)

Güçsüzlük

Böbreklerde iltihaplanma veya böbrek fonksiyonlarının bozulması İdrarda glikoz bulunması (glikozüri)

Ateş

Elektrolit (vücuttaki sıvının dengelenmesinde rol oynayan bazı maddeler) dengesinin bozulması

Kan kolesterol düzeyinin yükselmesi Kan hacminin azalmasıKanda glikoz düzeyinin artması

Şeker hastalığı tanısı bulunan hastalarda glikozun kan/idrar düzeylerini kontrol altına alınmasında güçlük

• Kan yağlarının düzeyinde yükselme.

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri “www.titck.gov.tr” sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak yada 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5.MICARDISPLUS'm Saklanması

MICARDISPLUS'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C'nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Tabletleri nemden korumak amacı ile orijinal ambalajında saklayınız. MICARDISPLUS tableti blisterinden sadece kullanmadan hemen önce çıkarınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajda belirtilen son kullanma tarihinden sonra MICARDISPLUS'ı kullanmayınız.


Son kullanma tarihi o ayın son gününü gösterir.

Zaman zaman blister yuvaları arasındaki ambalajın dış tabakasının iç tabakadan ayrıldığı görülebilir. Bu durumda herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Boehringer Ingelheim İlaç Ticaret A.Ş.

Esentepe Mah. Harman 1 Sok.

Nidakule Levent No: 7/9 Kat: 15 34394 Şişli / İstanbulTel: (0 212) 329 1100Faks: (0 212) 329 1101

Üretim yeri:


Boehringer Ingelheim Pharma GmbH&Co. KG

Binger Strasse 173

D-55216, Ingelheim am Rhein

Almanya

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Micardis Plus 80 Mg/12.5 Mg Tablet

Etken Maddesi: Telmisartan/hidroklorotiyazid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.