BUPRAPAN 150 mg uzatılmış salımlı tablet Ağızdan alınır.
•
Etkin madde:
Bupropiyon hidroklorür. Her bir tablet 150 mg bupropiyonhidroklorür içerir.
•
Yardımcı maddeler:
Polivinil alkol, gliseril dibehenat, etil selüloz, povidon,makrogol, metaakrilik asit etil akrilat kopolimer dispersiyon (Eudragit L30 D-55),silikon dioksit, trietil sitrat, metilen klorür, izopropil alkol, amonyum klorür, avisel(PH102), magnezyum stearat, Opadry 85F18422 White, su.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^açduyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacıkullandığınızı doktorunuza söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:
1. BUPRAPAN nedir ve ne için kullamlır?
2. BUPRAPAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. BUPRAPAN nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. BUPRAPAN'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. BUPRAPAN nedir ve ne için kullanılır?
• BUPRAPAN 150 mg Uzatılmış Salımlı Tablet, 150 mg bupropiyon hidroklorüriçerir.
• BUPRAPAN, beyaz ile beyaza yakın renkte, kaplı, kenarları eğimli, dairesel şekillitabletler halindedir.
• Tabletler, 30 film tablet içeren Şeffaf PVC/PVDC Alu ambalajlar içerisindebulunur.
• BUPRAPAN, antidepresan olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir. BUPRAPAN'ınbeyinde bulunan “noradrenalin” ve “dopamin” adlı kimyasal maddelerle etkileşimegirerek etki gösterdiği düşünülmektedir.
• BUPRAPAN, depresyonunuzu tedavi etmek için reçete edilmiştir.
UYARI:
Antidepresanların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullammınm intihar düşünce ya da davranışlarını arttırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, özellikletedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilmedönemlerinde, hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedikdavranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesigerekse tedavi edicilerle yakinen izlenmesi gereklidir. BUPRAPAN'nın 18 yaşınaltındaki hastalarda kullanımı yoktur.
BUPRAPAN sigarayı bırakma tedavisinde kullanılmaz. Fakat bupropiyon içeren diğer ilaçlar kullanılabilir. Bupropiyon kullanan hastalarda depresyon, intihar düşüncesi,intihar girişimi ve intihar eylemi dahil, fakat bunlarla sınırlı olmayan, ciddinöropsikiyatrik olaylar bildirilmiştir. Bazı vakalarda belirtiler sigarayı bırakanhastalardaki nikotin yoksunluğu belirtileri nedeniyle karmaşık hale gelebilmektedir.Depresif duygu durumu nikotin yoksunluğunun belirtisi olabilir. Sigarayı ilaçsızbırakma girişiminde bulunan hastalarda seyrek olarak, intihar düşüncesi de dahil olmaküzere, depresyon raporlanmıştır. Bununla beraber bu belirtilerin bazıları sigara içmeyedevam eden bupropiyon alan hastalarda da görülmüştür.
Bupropiyon kullanan tüm hastalar; davranış değişikliği, saldırganlık, ajitasyon, depresif duygu durumu, intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar eylemi dahil nöropsikiyatrikbelirtiler için gözlemlenmelidir. Önceden varolan psikiyatrik hastalıklarınkuvvetlenmesi ve intihar eylemi gibi durumların yanı sıra yukarıdaki belirtiler debupropiyon içeren diğer ilaçları kullanarak sigarayı bırakmayı deneyen hastalardapazarlama sonrası deneyimlerde bildirilmiştir. Bu belirtiler bildirildiğinde, vakalarınçoğu bupropiyon içeren diğer ilaçları kullananlarda, fakat bazıları bupropiyon içerendiğer ilaçların tedavisinin sona erdirilmesini takiben görülmüştür. Bu olaylar, öncedenbilinen psikiyatrik hastalığı olan ve olmayan hastalarda görülmüştür; bazılarındapsikiyatrik hastalığın kötüleştiği görülmüştür. Şizofreni, bipolar bozukluk, majordepresif bozukluk gibi ciddi psikiyatrik hastalıkları olan hastalar bupropiyon içerendiğer ilaçların pazarlama öncesi çalışmalarında yer almamışlardır.
Bupropiyon içeren diğer ilaçlar ile sigarayı bırakmayı deneyen hastalar, aileleri ve bakıcıları, hasta için atipik olan ajitasyon, saldırganlık, depresif duygu durumu ya dadavranış veya düşünce değişikliği fark edilirse ya da hastada intihar düşüncesi gelişirseveya intihar teşebbüsünde bulunursa, bupropiyon içeren diğer ilaçların kullanımınınbırakılması ve derhal doktoruna ulaşılması konusunda uyarılmalıdır. Bir çok pazarlamasonrası vakada, bupropiyon içeren diğer ilaçlar bırakıldıktan sonra belirtilerinkaybolduğu bildirilmiştir. Fakat bazı vakalarda belirtiler devam etmiştir. Bu nedenle,belirtiler kaybolana kadar takibin devamı ve destekleyici bakım sağlanmalıdır.
Bupropiyon içeren diğer ilaçların sigarayı bırakmadaki riskleri ile kullanımının getireceği yararlar değerlendirilmelidir. Plaseboyla karşılaştırıldığında, bupropiyoniçeren diğer ilaçların sigaradan uzak kalma olasılığını 6 aya kadar arttırdığıgösterilmiştir. Sigarayı bırakmanın sağlık açısından yararları hemen görülmeye başlar
Eğer;
• Bupropiyona veya BUPRAPAN'ın diğer bileşenlerinden herhangi birine karşıalerjiniz varsa (Kullanma Talimatının başındaki yardımcı maddeler listesinebakınız),
• Bupropiyon içeren başka herhangi bir ilaç kullanıyorsanız,
• Size sara hastalığı (epilepsi) tanısı konulduysa veya daha önce nöbetgeçirdiyseniz,
• Beslenme bozukluğunuz varsa veya daha önce olduysa (örneğin, bulimia veyaanoreksia nervoza),
• Genellikle çok fazla alkol alırken alkol almayı yeni bıraktıysanız veya bırakmaküzereyseniz,
• Yatıştırıcı ilaç kullanmayı yakın zamanda bıraktıysanız veya bu ilaçlarıkullanmayı BUPRAPAN kullandığınız sırada bırakacaksanız,
• Son 14 gün içinde depresyon tedavisinde kullanılan “monoamin oksidazinhibitörleri (MAOİ)” adı verilen başka ilaçlar kullandıysanız veya bu ilaçlarıkullanıyorsanız,
• Beyin tümörünüz varsa,
• Ciddi karaciğer sorunlarınız (karaciğer sirozunuz) varsa.
Bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.BUPRAPAN'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Brugada sendromu
Brugada sendromu (kalp ritmini etkileyen nadir bir kalıtsal sendrom) adı verilen bir rahatsızlığınız varsa ya da ailenizde kalp durması veya ani ölüm meydana gelmişse.
Çocuklar ve ergenler:
BUPRAPAN 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.
18 yaşından küçük çocuklar antidepresan ilaçlar ile tedavi edildiğinde intihar düşünce ve davranış riskinde artış söz konusudur.
Yetişkinler:Aşağıdaki durumlarda nöbet geçirme olasılığı daha yüksektir:
BUPRAPAN'ın yaklaşık her 1000 kişiden 1'inde nöbetlere (sara krizi, inme) neden olduğu gösterilmiştir. Aşağıda listelenen durumların görüldüğü kişilerde bu yan etkinin görülmeolasılığı daha yüksektir. Tedaviniz sırasında nöbet (sara krizi, inme) geçirirsenizBUPRAPAN kullanmayı bırakınız, daha fazla ilaç almayınız ve doktorunuzadanışınız.
• Antipsikotikler (şizofreni, psikotik depresyon gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar), antidepresanlar (ruhsal çöküntüye karşı kullanılanilaçlar), antimalaryaller (sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar), tramadol (şiddetli
Bu belgf, gijvenli f lektroıni.k im?a il^ im?alaı>«^ıştır.
Belge Do
ağrıların
ir
tul
ma
rahatsızlıklannın tedavisinde kullanılan bir ilaç), sistemik sterol dİ er (romatizma alerji, iltihap dahil birçok hastalıkta kullanılan ilaçlar), kinolonlar (enfeksiyı
sı
|
|
tedavisinde kullanılan ilaçlar) ve sedatif etkili antihistaminiklerle (uyku, sersemlik etkisi olan alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar) tedavi görüyorsanız (bu ilaçlar,nöbet eşiğini düşürdüğü bilinen ilaçlardır.),
• Düzenli olarak fazla miktarda alkol alıyorsanız,
• Diyabet (şeker) hastasıysanız ve bunun için insülin veya tablet kullanıyorsanız,
• Ciddi bir kafa yaralanması veya travması geçirdiyseniz,
• Daha önce nöbet (sara krizi, inme) geçirdiyseniz,
• Uyarıcı ilaçlar (stimülanlar) veya iştah baskılayan (anorektik) ürünlerkullanıyorsanız.
Bipolar bozukluğunuz (ruhsal durumdaki zıt yönlü değişiklikler) varsa
, BUPRAPAN bir atak geçirmenize neden olabilir.
Depresyon için başka ilaçlar kullanıyorsanız,
bu ilaçların BUPRAPAN ile birlikte kullanılması potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir durum olan serotonin sendromunayol açabilir (bu bölümdeki “Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” başlığına bakınız).
Ciddi karaciğer veya böbrek sorunlarınız varsa veya 65 yaşın üzerindeyseniz
, sizde yan etkilerin görülme olasılığı daha yüksektir.
Eğer yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, BUPRAPAN'ı kullanmadan önce yeniden doktorunuza danışınız.İntihar düşünceleri ve depresyonunuzun kötüleşmesi:
Eğer depresyondaysanız, kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme düşüncelerine sahip olabilirsiniz. Antidepresanlara ilk olarak başladığınızda bu düşüncelerde artışolabilir; çünkü bu ilaçların etki göstermeye başlaması biraz zaman alacaktır. Bu süregenellikle iki haftadır ama bazen daha uzundur.
Aşağıdaki durumlar söz konusuysa böyle düşüncelere sahip olma olasılığınız daha yüksektir:
• Eğer daha önce kendinizi öldürme veya kendinize zarar verme düşüncelerine sahipolduysanız,
• Eğer genç bir yetişkinseniz. Klinik çalışmalardan elde edilen veriler; birantidepresanla tedavi edilmiş, psikiyatrik tıbbi durumların olduğu 25 yaşındanküçük yetişkinlerde intihar davranışı riskinin arttığını göstermiştir.
Eğer herhangi bir zamanda kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme düşünceleriniz olduysa,
doktorunuzla konuşunuz ya da hemen bir hastaneye gidiniz.
Bir akrabanıza ya da yakın bir arkadaşınıza depresyonda olduğunuzu söylemeniz faydalı olabilirYüksek kan basıncı ve BUPRAPAN:
BUPRAPAN, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalığı olanlarda dikkatle kullanılmalıdır.
BUPRAPAN kullanan bazı hastalarda kan basıncında tedavi gerektiren bir yükselme olur. Bu durum, daha önce hipertansif (kan basıncı yüksek) olan veya olmayan hastalardagözlemlenmiştir. Tedavi başlangıcında özellikle tedavi öncesi hipertansiyonu (yüksek kanbasıncı) olan hastalarda kan basıncı ölçülmeli ve izlenmelidir. Kan basıncında klinik olarakanlamlı yükselme gözlendiğinde BUPRAPAN tedavisine son verilmesi düşünülmelidir.Eğer halihazırda yüksek kan basıncınız varsa, bu daha da kötüleşebilir. Bu durumungerçekleşme olasılığı, sigarayı bırakmanıza yardımcı olması için nikotin bantlarıkullanıyorsanız daha yüksektir.
Eğer yüksek kan basıncı öykünüz varsa
doktorunuzu bilgilendiriniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
BUPRAPAN'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
BUPRAPAN tablet, aç ya da tok karnına alınabilir.
Alkol, BUPRAPAN'ın etki mekanizmasını ve BUPRAPAN ile birlikte alındığında nadiren de olsa sinirlerinizi veya ruhsal durumunuzu etkileyebilir. Bazı kişiler BUPRAPANkullandıkları sırada alkole karşı daha duyarlı olduklarını fark etmişlerdir. Doktorunuz,BUPRAPAN kullanırken alkol (bira, şarap veya sert içkiler) almamanızı veya çok azalmanızı önerebilir. Eğer çok fazla alkol alıyorsanız, hemen bırakmayınız; bu durum sizinkriz geçirmenize neden olabilir
Alkol alma konusunu BUPRAPAN kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız.Hamilelik
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuz önermediği sürece, BUPRAPAN kullanmayınız.
Bazı çalışmalarda, BUPRAPAN kullanan annelerin bebeklerinde özellikle kalp kusurları olmak üzere doğum kusurları riskinde artış rapor edilmiştir. Bu kusurların BUPRAPANkullanımına bağlı olup olmadığı bilinmemektedir.
BUPRAPAN kesinlikle gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. BUPRAPAN kullanıldığı süre boyunca uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
BUPRAPAN'ın içeriğindeki maddeler anne sütüne geçebilir. BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Araç ve makine kullanımı
BUPRAPAN gözlerinizin kararmasına veya sersemlemenize yol açarsa, herhangi bir araç veya makine kullanmayınız.
BUPRAPAN'm içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Uyarı gerektiren yardımcı madde bulunmamaktadır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Son 14 gün içinde depresyon tedavisinde kullanılan “monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ)” adı verilen başka ilaçlar (selejilin, moklobemid gibi) kullandıysanız veya builaçları kullanıyorsanız, BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuza danışınız
(ayrıca bu bölümün başındaki “BUPRAPAN'ı aşağıdaki durumlarda kullanmayınız” başlığına bakınız).
Kendi satın aldıklarınız da dahil olmak üzere; başka herhangi bir ilaç, bitkisel ilaç veya vitamin kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız veya kullanmayıplanlıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz. Doktorunuz, kullandığınızBUPRAPAN dozunu değiştirebilir veya ilaçlarınızda bir değişiklik yapmanızı önerebilir.
Bazı ilaçları BUPRAPAN ile birlikte kullanmayınız. Bunların bazıları kriz veya nöbet geçirme olasılığınızı artırabilir. Başka ilaçlar, diğer yan etkilerin görülme riskini artırabilir.Aşağıda bazı örnekler sıralanmıştır; ancak bu tam bir liste değildir.
Aşağıdaki durumlarda nöbet geçirme riski her zamankinden daha yüksek olabilir:
• Depresyon veya diğer ruhsal hastalıklar için ilaçlar kullanıyorsanız (depresyoniçin sitalopram, diğer ruhsal hastalıklar için haloperidol gibi),
• Astım veya akciğer rahatsızlığı için teofilin kullanıyorsanız,
• Güçlü bir ağrı kesici olan tramadol kullanıyorsanız,
• Yatıştırıcı ilaçlar kullanıyorsanız veya BUPRAPAN kullanırken bu ilaçlarıkullanmayı bırakacaksanız (başta diazepam olmak üzere benzodiazepinler)(ayrıca bu bölümün başındaki “BUPRAPAN'ı aşağıdaki durumlardakullanmayınız” başlığına bakınız),
• Sıtmaya karşı ilaçlar kullanıyorsanız (meflokin veya klorokin gibi),
• Kilonuzu veya iştahınızı kontrol etmek amacıyla uyarıcılar veya başka ilaçlarkullanıyorsanız (amfetamin, dekstroamfetamin içeren ilaçlar gibi),
• “Kinolon” adı verilen antibiyotiklerden kullanıyorsanız,
• Steroid (prednizolon) kullanıyorsanız (ağızdan veya enjeksiyon yoluyla),
• Uyuklama haline neden olabilecek bazı antihistamik ilaçlar (loratadin gibi)kullanıyorsanız,
• Diyabet için ilaç (insülin ve diyabet kontrolüne yönelik tabletler; örneğin,glimepirid) kullanıyorsanız.
Bu uyarıların herhangi biri sizin için geçerliyse, BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuzla konuşunuz. Doktorunuz, BUPRAPAN kullanmanızın yol açacağı risklerive sağlayacağı faydaları değerlendirecektir.
Aşağıdaki durumlarda diğer yan etkilerin ortaya çıkma olasılığı her zamankinden fazla olabilir:
Depresyon için başka ilaçlarveya diğerzihinsel hastalıklar için başka ilaçlarkullanıyorsanız.
BUPRAPAN, depresyon tedavisinde kullanılanbazı ilaçlar ile etkileşim gösterebilir ve sizde zihinsel durum değişiklikleri (örneğin;endişeli hissetme (ajitasyon), var olmayan şeyleri görme veya duyma(halüsinasyonlar), koma) ve 38 °C'nin üzerindeki vücut sıcaklığı, kalp atım hızındaartış, düzensiz kan basıncı gibi diğer etkiler ve tepkilerin abartılması, kas sertliği,koordinasyon eksikliği ve/veya mide-bağırsak belirtileri (örneğin; bulantı, kusma,ishal) ortaya çıkabilir (serotonin sendromu).
Parkinson hastalığı için ilaç kullanıyorsanız
(levodopa, amantadin veya orfenadrin),
Vücudunuzun BUPRAPAN'ı kullanma yeteneğini etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız
(karbamazepin, fenitoin, valproat, fenobarbital),
Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kullanıyorsanız
(siklofosfamid, ifosfamid, tamoksifen gibi),
Esas olarak felç gelişimini önlemek veya kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılan tiklopidin veya klopidogrel kullanıyorsanız,
Bazı beta blokörlerikullanıyorsanız
,
Kalp ritmi düzensizlikleri nedeniyle bazı ilaçlar
(propafenon veya flekainit) kullanıyorsanız,
Sigarayı bırakmanıza yardımcı olması için nikotin bantları kullanıyorsanız.Bu uyarıların herhangi biri sizin için geçerliyse, BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuzla konuşunuz.Aşağıdaki durumlarda BUPRAPAN 'ın etkisi azalabilir:
• HIV enfeksiyonu tedavisinde kullanılan
ritonavir ya da efavirenzkullanıyorsanız.
Bu durum sizin için geçerliyse doktorunuzla konuşunuz.doktorunuz kararvermeden kullandığınız BUPRAPAN dozunu artırmayınız.BUPRAPAN aşağıdaki durumlarda diğer ilaçların etkisini azaltabilir:
•Meme kanseri tedavisi için tamoksifen kullanıyorsanız.
Bu durum sizin için geçerliyse doktorunuzla konuşunuz.•Kalbiniz için digoksin kullanıyorsanız.
konuşunuz.Bu durum sizin için geçerliyse doktorunuzla
dozunun ayarlanmasını gerekli görebilir.
İdrar testleri üzerindeki etki:
BUPRAPAN, başka ilaçtartntespit^ndftrkuüamtantı^azfcidffar testleri ile etkileşime girebilir.
Belge doktSrtgftİS^
kullandığınızı söyleyiniz.
Bunlardan herhangi biri sizin için geçerliyse BUPRAPAN'ı kullanmadan önce doktorunuzla konuşunuz.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. BUPRAPAN nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Bu ilacı her zaman tam olarak doktorunuzun veya eczacınızın size söylediği gibi kullanınız. Belirtilen dozlar genel dozlardır, ancak doktorunuzun önerisi size özel olacaktır.Emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Daha iyi hissetmeye başlamanız için bir süre gerekebilir.
İlacın tam etkisini gösterebilmesi bazen haftalar veya aylar alabilir. Daha iyi hissetmeye başladığınızdadoktorunuz, depresyonun tekrar ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, BUPRAPAN'ıkullanmaya devam etmenizi önerebilir.
Yetişkinler için tavsiye edilen genel doz günde
1 kez
alınan 150 mg'dir.
Birkaç hafta geçmesine rağmen depresyonunuzda düzelme olmazsa
doktorunuz günlük dozunuzu 300 mg'a yükseltebilir.Bazı kişilerde tüm tedavi süresince uygulanan doz günde 1 kez alınan 150 mg'dir.
Eğer karaciğer veya böbrek sorunlarınız varsa doktorunuz bu dozu size reçete etmiş olabilir.
BUPRAPAN'ı ne kadar süre ile kullanacağınıza yalnızca siz ve doktorunuz birlikte karar verebilirsiniz.
Herhangi bir iyileşme görebilmeniz için haftalar veya aylargerekebilir. İlacınızı ne kadar süre ile kullanacağınızı belirlemek için doktorunuz iledüzenli olarak belirtilerinizi konuşunuz. Daha iyi hissetmeye başladığınızda doktorunuz,depresyonun tekrar ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, BUPRAPAN'ı kullanmaya devametmenizi önerebilir. Doktorunuzla konuşmadan önce BUPRAPAN kullanmayıbırakmayınız veya kullandığınız dozu azaltmayınız.
BUPRAPAN tabletler, ilacın vücudunuzda yavaşça salınmasını sağlayan bir kaplama ile çevrilidir. Dışkınızda tablet şekline benzeyen bu kaplamayı görebilirsiniz. Bu kaplama,vücudunuzdan geçen içi boş kaplamadır.
Uygulama yolu ve metodu:
• Tabletleri bütün olarak yutunuz
; çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya parçalamayınız.Tabletlerin çiğnenmesi, ezilmesi veya parçalanması durumunda ilacın salınımı çokhızlı olacağından doz aşımı riski ortaya çıkabilir ve bu durum, nöbet (kriz) dahilolmak üzere, sizde yan etki görülme olasılığında artışa neden olur.
• BUPRAPAN tabletler bazen alışılmadık şekilde kokar. Bu normaldir; tabletleriniziher zamanki gibi almaya devam ediniz.
• Tabletleri günde 1 defa ve
sabahları alınız.Günde birden fazla tablet almayınız.Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanım:
BUPRAPAN, 18 yaşından küçük çocukların tedavisinde kullanılmaz.
18 yaşından küçük çocuklar antidepresan ilaçlar ile tedavi edildiğinde intihar düşünce ve davranış riskinde artış söz konusudur.
Yaşlılarda kullanım (65 yaş üstü):
Tedaviniz boyunca günde 1 kez 150 mg BUPRAPAN almaya devam ediniz.
Özel kullanım durumları:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilen BUPRAPAN dozu günde bir kez 150 mg'dır.
Hafif ve orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda önerilen BUPRAPAN dozu günde bir kez 150 mg'dır. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda BUPRAPANkullanılmamalıdır.
Eğer BUPRAPAN'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla BUPRAPAN kullandıysanız:BUPRAPAN'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
4.ErtelemeksizinBUPRAPAN'ı kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Eğer bir doz almayı unutursanız, bekleyiniz ve bir sonraki tableti almanız gereken zamanda alınız.
BUPRAPAN ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:
Doktorunuza danışmadan BUPRAPAN'ı kullanmayı bırakmayınız veya kullandığınız dozu azaltmayınız.
Doktorunuz tedaviyi ne zaman bırakacağınıza karar verecektir. Böylece ilaç aniden bırakıldığında görülebilecek istenmeyen etkiler engellenebilir.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, BUPRAPAN'm içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Ciddi yan etkiler:Aşağıdakilerden biri olursa BUPRAPAN'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Krizler veya nöbetler:
BUPRAPAN kullanan yaklaşık her 1.000 kişiden 1'i kriz (nöbet veya kasılma) riski altındadır. Bunun gerçekleşme ihtimali; ilacı çok fazla alıyorsanız, belli ilaçlarkullanıyorsanız veya normalden daha yüksek kriz riski taşıyorsanız daha fazladır. Budurumun sizin için geçerli olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşunuz.
Kriz geçirirseniz,Daha fazla tablet almayınız.Alerjik reaksiyonlar:
Bazı kişilerde BUPRAPAN'a karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
• Kabarabilen ve küçük hedefler gibi görünen deri döküntüsü (etrafında koyu birhalka olan daha soluk bir alanla çevrilmiş merkezi koyu noktalar - eritemamultiforme) (çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az) görülebilir.)
• Özellikle ağız, burun, gözler ve genital bölgenin etrafında olmak üzere,kabarcıkların ve soyulan derinin görüldüğü yaygın döküntü (Stevens-Johnsonsendromu) (Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az) görülebilir.)
• Alışılmadık şekilde hırıltılı solunum veya nefes alıp vermede zorluk (Çok seyrek(10.000 hastanın 1'inden az) görülebilir.)
• Göz kapaklarında, dilde veya dudaklarda şişme (Çok seyrek (10.000 hastanın1'inden az) görülebilir.)
• Kaslarda veya eklemlerde ağrı (Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az)görülebilir.)
• Baygınlık veya kendinden geçme (Çok seyrek (10.000 hastanın 1'inden az)görülebilir.)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin BUPRAPAN'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Herhangi bir alerjik reaksiyon bulgusu görürsenizDaha fazla tablet almayınız.
Alerjik reaksiyonlar uzun bir süre devam edebilir.Lupus deri döküntüsü veya lupus belirtilerinde kötüleşme
Sıklığı bilinmiyor: BUPRAPAN kullanan hastalardan elde edilen mevcut verilerden hareketle sıklığı tahmin edilemiyor.
Belge Do
Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis
Sıklığı bilinmiyor: BUPRAPAN kullanan hastalardan elde edilen mevcut verilerden hareketle sıklığı tahmin edilemiyor.
Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis belirtileri, iltihaplı sivilce/kabarıklık bulunan döküntüyü içerir.
• Eğer iltihaplı sivilce/kabarıklık bulunan döküntünüz varsa derhal doktorunuzla görüşünüz çünkü tedavinizin durdurulması gerekebilir.Diğer yan etkiler:
Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Çok yaygın:
• Uyumada zorluk. BUPRAPAN 'ı sabah saatlerinde aldığınızdan emin olunuz.
• Baş ağrısı
• Ağız kuruluğu
• Hasta hissetme, kusma
Yaygın:
• Ateş, baş dönmesi, kaşıntı, terleme ve deri döküntüsü (bazen alerjik reaksiyonabağlı olarak)
• Titreme, ürperme, kuvvetsizlik, yorgunluk, göğüs ağrısı
• Saldırgan olma veya kaygılı hissetme
• Karın ağrısı veya kabızlık, tat almada değişiklik, iştah kaybı (anoreksi)
• Bazen şiddetli olabilen tansiyon (kan basıncı) yükselmesi, ateş basması
• Kulaklarda çınlama, görme bozuklukları
Yaygın olmayan:
• Depresyon hissi (“2. BUPRAPAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler”bölümüne bakınız.)
• Kafa karışıklığı
• Konsantrasyon zorluğu
• Kalp atış hızında artış
• Kilo kaybı
• Çarpıntı, baygınlık
• Seğirme, kas tutulması, kontrol edilemeyen hareketler; yürüme veyakoordinasyonda zorluk
• Huzursuz, tedirgin, saldırgan, agresif hissetme; garip rüyalar, karıncalanma veyauyuşma, hafıza kaybı
• Karaciğer enzimlerinin yükselmesi nedeniyle oluşabilen, ciltte veya gözlerin akındasararma (sarılık); hepatit
• Şiddetli alerjik reaksiyonlar; eklem ve kas ağrılarının eşlik ettiği döküntü
• Kan şekeri seviyelerinde değişiklik
• Her zamankinden daha sık veya daha seyrek idrar yapma
• Hayatı tehdit edici olabilen, ağız ve vücudun diğer bölümlerini etkileyebilen ciddideri döküntüleri
• Sedef hastalığında kötüleşme (koyulaşan kırmızı deri alanları)
• Kendini gerçek dışı veya garip hissetme (depersonalizasyon), var olmayan şeylerigörme ve duyma (hallüsinasyon), gerçek olmayan şeyleri hissetme veya bunlarınvarlığına inanma (delüzyon),şiddetli şüphecilik (paranoya)
• İdrar kaçırma, istemsiz idrar yapma (üriner inkontinans)
Bilinmiyor:
• BUPRAPAN kullanırken veya tedavi bitiminden kısa zaman sonra kendine zararverme veya kendini öldürme düşüncesi (“2. BUPRAPAN'ı kullanmadan öncedikkat edilmesi gerekenler” bölümüne bakınız).
Bu tip düşünceleriniz varsaderhal doktorunuzla konuşunuz veya bir hastaneye başvurunuz.
• Gerçekle bağlantının kopması ve sağlıklı bir şekilde düşünememe veya kararverememe (psikoz). Diğer belirtiler var olmayan şeyleri görme veya duyma(halüsinasyon) ve/veya bunların varlığına inanma (delüzyon) durumlarını içerebilir.
• Kekeleme
• Kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma (anemi), beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma (lökopeni), kan pulcuklarının sayısında azalma (trombositopeni)
• Kandaki sodyum seviyesinde azalma (hiponatremi)
• BUPRAPAN ve depresyon tedavisi için kullanılan başka ilaçlar (örneğin; paroksetin, sitalopram, essitalopram, fluoksetin ve venlafaksin) birliktekullanıldığında zihinsel durum değişiklikleri (örneğin; endişeli hissetme (ajitasyon),var olmayan şeyleri görme veya duyma (halüsinasyonlar), koma) ve 38 °C'ninüzerindeki vücut sıcaklığı, kalp atım hızında artış, düzensiz kan basıncı gibi diğeretkiler ve tepkilerin abartılması, kas sertliği, koordinasyon eksikliği ve/veya mide-bağırsak belirtileri (örneğin; bulantı, kusma, ishal) (serotonin sendromu)
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması:
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileriwww.titck.gov.tr
sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak yada 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye FarmakovijilansMerkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmaktaolduğunuz ilacın güventiıliği, ghafckiMdaniidiahaiiefaeiann^lgi edinilmesine katkı sağlamış
5. BUPRAPAN'ın saklanması
BUPRAPAN'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız
.
Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra BUPRAPAN'ı kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Reçete ile satılır.
Ruhsat sahibi:
Liba Laboratuarları A.Ş.
Beykoz/İstanbul
Üretim yeri:
Santa Farma İlaç San. A.Ş.
GEBKİM 41455 Dilovası/Kocaeli
Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.