Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cafoline 50 Mg/5 Ml Im/iv Enjeksiyonluk Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATICAFOLİNE 50 mg/5 mİ IM/IV Enjeksiyonluk Çözelti Damar içine ve kas içine uygulanır.Steril

Etkin madde:

Her 1 ml'lik enjeksiyonluk çözelti, 10 mg folinik aside eşdeğer 12.5 mg kalsiyum folinat içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür, sodyum hidroksit (pH ayarlayıcı), enjeksiyonluk su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^aç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularımız olursa, lütfen doktorumuza veya eczacımıza danışımız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. CAFOLİNE nedir ve ne için kullamlır?


2. CAFOLİNE'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. CAFOLİNE nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. CAFOLİNE'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. CAFOLİNE nedir ve ne için kullanılır?

CAFOLİNE folik asitin (vitamin) aktif bir metabolitidir ve genlerimizde yer alan nükleik asitlerin sentezlenmesinde rol oynar.

İçinde sarımsı renkte berrak bir çözelti bulunan 6 ml'lik, renksiz 1 flakon (şişe) içeren ambalaj şeklinde bulunur.

CAFOLİNE aşağıda belirtilen durumların tedavisinde kullanılır:

• Folik asit eksikliğinde, ağızdan alınmasına rağmen, yerine konamadığıhallerde megaloblastik anemi (özel bir tür kan eksikliği hastalığı) tedavisinde,

• Çocuklarda ve yetişkinlerde metotreksat (bir kanser ilacı) gibi ilaçların kanser tedavisisırasında veya yüksek dozunda, ayrıca trimetoprim (bir tür antibiyotik), primetamin(sıtma tedavisinde kullanılan bir ilaç) gibi ilaçların toksik etkilerini azaltmada ya daönlemede,

• 5- florourasil (diğer bir kanser ilacı) ile birlikte kanser tedavisinde kullanılır.

2. CAFOLİNE'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

CAFOLİNE, omurilik sıvısı içine (intratekal) uygulanmamalıdır.

CAFOLİNE metotreksat veya 5-florourasil (kanser ilaçları) ile birlikte uygulanacaksa kanser

tedavisinde uzman bir doktor tarafından veya onun sıkı gözetimi altında uygulanmalıdır.

CAFOLİNE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• CAFOLİNE enjeksiyonluk çözeltinin içeriğindeki etkin maddeye (kalsiyum folinat)veya diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı hassasiyetiniz varsa,

• BI2 vitamin eksikliğinden kaynaklı bir çeşit kansızlığınız (pernisyöz anemi gibi)bulunuyorsa CAFOLİNE'i kullanmayınız.CAFOLİNE'i aşağıdaki durumlarda DiKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

• Sara (epilepsi) hastalığının tedavisi için fenobarbital veya fenitoin gibi bir ilaçkullanıyorsanız. Kullandığınız epilepsi ilacınızın dozunu ayarlamak gerekebilir.

• CAFOLİNE'i kanser tedavisi için 5-fluorourasil adlı ilaçla birlikte kullanıyorsanız. Aynızamanda 5-fluorourasil ile tedavi ediliyorsanız ve ağız içi yara ve oral mukozada iltihapoluşmuşsa doktorunuza danışınız. Ayrıca bu durum, şiddetli ya da hayatı tehditedebilecek olan ishaliniz varsa da geçerlidir. Doktorunuz, dozun azaltılmasına ya datedavinin durdurulmasına karar verebilir.

• Metotreksat gibi bir kanser ilacı ile birlikte kullanıyorsanız,

• Yaşlı iseniz ya da genel durumunuz zayıf ise,

• Böbrek fonksiyonlarınızda azalma mevcutsa ve aynı zamanda metotreksat ile tedavigörüyorsanız,

• Gebelik ve emzirme döneminde iseniz,

Kalsiyum folinat tedavisi, pernisiyöz anemi (bir çeşit kansızlık) ve B12 vitamin eksikliğine bağlı

olarak gelişen diğer anemileri maskeleyebilir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız.

CAFOLİNE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Uygulama yöntemi açısından yiyecek ve içecekler ile etkileşimi yoktur.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


CAFOLINE tedavisi sırasında hamile kalmamak için uygun önlemler alınmalıdır.

CAFOLINE hamilelik sırasında verildiğinde fetüsü veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

CAFOLİNE gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hamilelik döneminde CAFOLINE annede oluşturacağı faydalar fetusta oluşabilecek olası zararlı etkilerden daha ağır bastığı hallerde reçete edilmelidir.

5-fluorourasil genellikle gebelik döneminde kullanılmaz; bu durum 5-fluorourasilin kalsiyum folinat ile birlikte kullanımında da geçerlidir.

Hamilelik döneminde metotreksat sadece kesin kullanımının gerekti

ğ

i durumlarda, annede oluşturacağı faydalar fetusta oluşabilecek olası zararlı etkilerden daha ağır bastığı hallerde reçeteedilmelidir. Metotreksat ile ya da diğer folik asit antagonistleri ile tedavinin gebelik veyaemzirmeye rağmen yapıldığı durumlarda, kalsiyum folinatın zehirlenmeyi azaltmak ya da etkileriönlemek için kullanılmasında bir kısıtlama yoktur.

Beraber kullanılacak tıbbi ürünlerin hasta kullanma talimatlarına da bakınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


CAFOLINE'in anne sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirmenin ya da CAFOLİNE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına hekiminiz karar verecektir.

Araç ve makine kullanımı

Araç ve makine kullanımı üzerinde olumsuz herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.

CAFOLİNE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

CAFOLINE'in içeriğinde sodyum klorür bulunur. Bu tıbbi ürün her bir dozunda 1 mmol (23 mg)'dan sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

- Sıtma tedavisinde kullanılan primetamin veya bir antibiyotik olan trimetoprim-sulfametoksazol ile birlikte kullanıldığında bu ilaçların etkisini azaltabilir veyatamamen etkisizleştirebilir.

- CAFOLİNE yüksek dozlarda verildiğinde, fenobarbital ve fenitoin gibi sara ilaçlarınınetkilerini azaltarak, duyarlı çocuklarda kasılma nöbetlerinin (konvülzif krizlerin)sıklığını artırır.

- 5-fluorourasil ile birlikte kullanıldığında fluorourasil ile kanser tedavisinde kullanılantegafur ve kapesitabinin etkililiği ve zararlı etkileri şiddetlenebilir.

Metotreksat uygulamasının ardından kalsiyum folinattan aşırı doz alındığı zaman metotreksat tedavisinin etkisinde azalma meydana gelebilir.

Bu uyarılar, CAFOLINE tedavisi başlamadan önce veya kesildikten sonra belirli bir süre içinde kullanılan ilaçlar için de geçerli olabilir.

Doktrunuz önermedikçe kesinlikle başka ilaçları kullanmayınız.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. CAFOLİNE nasıl kullanılır?• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.

- Folik asitten fakir diyet gerekliliği, sık kan örneği alınması ya da sık hemodiyalizuygulanması gibi nedenlerle gelişen iyatrojenik megaloblastik anemi (özel bir kaneksikliği hastalığı) için doktorunuz gerekli doz ayarlamasını yapacaktır.

- CAFOLİNE, size antifolinik bir ilacın (trimetreksat, trimetoprim, primetamin,metotreksat), zararlı etkilerini önlemek amacı ile veriliyorsa, doktorunuz ilacınızındozunu, aldığınız diğer ilaç dozuna göre ayarlayacaktır.

- 5-fluorourasil ile birlikte kullanımında, önce CAFOLİNE, daha sonra 5-fluorourasilverilir. Kaç kür ve ne kadar CAFOLİNE ve 5-fluorourasil alacağınızı doktorunuzbelirleyecektir.

• Uygulama yolu ve metodu:

CAFOLİNE, kas içine (intramüsküler) veya damar içine (intravenöz) uygulanmak üzere hazırlanmıştır ve bu tür ilaçlar, uygulama konusunda deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.Omurilik sıvısının içine (intratekal) uygulanmamalıdır. Diğer ilaçlarla aynı enjektör içindeuygulanmamalıdır. Damar içine (intravenöz) uygulamada, çözeltinin kalsiyum içeriğinedeniyle dakikada 160 mg'dan fazla kalsiyum folinat enjekte edilmemelidir.

Metotreksat ile birlikte kullanımı:

Tavsiye edilen doz, genel sağlık durumunuza ve uygulanan metotreksat dozuna bağlıdır.

Metotreksatın yan etkilerini azaltmak için, kalsiyum folinat, metotreksat uygulamasının başlamasından 12-24 saat sonra verilir. İlk kalsiyum folinat dozu 15 mg (6-12 mg/m2) olup 72saat boyunca her 6 saatte bir tekrarlanır.

Metotreksat uygulamasının başlamasından 48 saat sonra vücudunuzdaki metotreksat miktarı belirlenecek ve gerekirse kalsiyum folinat dozu ayarlanacaktır.

Kanser ilacı 5-fluorourasil ile birlikte kullanımı ve folik asit antagonistleri trimetreksat, trimetoprim ve primetamin antidotu olarak:

Kesin dozlama talimatları için bu kullanma talimatının sonunda yer alan “Aşağıdaki bilgiler bu ilacı uygulayacak sağlık personeli içindir” bölümüne bakınız.

• Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

Yüksek miktarlarda CAFOLİNE, bazı sara (epilepsi) ilaçlarmm etkilerini azaltarak hastalarda nöbet sıklığında artış meydana getirebilir. Çocuklar ve 18 yaş altındakilerde uygulamaya ilişkinveriler yetersizdir.

Yaşlılarda kullanımı:

Klinik veriler genç ve yaşlı hastalar arasında CAFOLİNE tedavisine yanıt açısından anlamlı farklılık olmadığını göstermiştir. Şiddetli gastrointestinal toksisite gelişmesi riski, yaşlı vefiziksel durumu kötu hastalarda daha yüksektir. Yaşlı hastalarda böbrek bozukluğu olasılığınında daha yüksek olduğu göz önüne alınırsa, dozun daha dikkatli ayarlanması ve böbrekfonksiyonlarının izlenmesi gerekir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Bu ilacın böbrekler yoluyla atılması nedeniyle böbrek bozukluğu olan hastalarda toksik (zarar verici) reaksiyon riski daha yüksektir.

Böbrek yetmezliği, metotreksat atılımında gecikmeye neden olduğu için, metotreksatın zararlı etkilerini önlemek amacı ile CAFOLİNE kullanılıyorsa, CAFOLİNE dozunun artırılması veyauygulama süresinin uzatılması gerekebilir.

Karaciğer yetmezliği:

Yeterli bilgi yoktur.

Eğer CAFOLİNE'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla CAFOLİNE kullandıysanız:

CAFOLİNE'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Aşırı doz, olası alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve antifolinik ilaçların (metotreksat gibi folik asit antagonistleri) kemoterapötik etkisini ortadan kaldırabilir.

CAFOLİNE'i kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


Doktorunuz unutulan dozun ne zaman uygulanacağına karar verecektir.

Takip eden dozun yeni uygulama zamanı için, doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir.

CAFOLİNE ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, tedaviyi durdurmayınız.

Eğer bu ürünün kullanımına ilişkin başka sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, CAFOLINE'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa CAFOLİNE'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Şiddetli alerjik reaksiyon (kızarıklık, el, ayak, ayak bileği, yüz, dudak, ağız ya da boğazda şişme, bayılma hissi gibi alerji neticesinde gelişebilecek etkiler)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin CAFOLİNE'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın Yaygın

Yaygın olmayan Seyrek

Çok seyrek Bilinmiyor

: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazlagörülebilir.

: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor

Yaygın olmayan yan etkiler

• Ateş

Seyrek görülen yan etkiler

• Yüksek dozlarda alındıktan sonra uykusuzluk, huzursuzluk, depresyon

• Sara (epilepsi) nöbetlerinde artma, kramplar ve/veya bayılma. Kalsiyum folinatın yüksekdozda alınmasından sonra, sara hastası olmayan kişilerde de nöbetler raporlanmıştır.

• Yüksek dozlarda alındıktan sonra mide bağırsak bozuklukları

Çok yaygın görülen yan etkiler

• Ciddi alerjik reaksiyonlar - aniden cildinizde meydana gelen kaşıntı ve kurdeşen (kızarıklık), el, ayak, bilek, yüz, dudak, ağız ya da boğazda şişme (yutma ya da nefesalmayı zorlaştırabilir) ve bayılacak gibi hissetme.

• Kalsiyum folinat ile bu yan etkilerle ilişkili diğer ilaçların beraber kullanılması durumunda bazıları ölümcül olan yan etkilerin (Stevens-Johnson sendromu ve toksikepidermal nekroliz gibi) gözlendiği vakalar olmuştur. Stevens-Johnson sendromununbelirtileri, ağız, bo

ğğşğ

ıdır. Kalsiyum folinatın sonuca etki edenbir rolünün olması mümkündür.

• Beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma (lökositopeni) ve kanın pıhtılaşmasını sağlayankan pulcuğu sayısında azalma (trombositopeni) gibi kanla ilgili istenmeyen etkiler demeydana gelebilir (yaşamı tehdit eden koşullar dahil). Bu gibi istenmeyen etkiler dozabağlı olup ilaç dozunun azaltılmasıyla görülme sıklıkları genellikle azalabilir. Buistenmeyen etkiler, kan değerlerinin (kandaki akyuvar, kan pulcuğu ve Na+, K+, Ca++ gibikandaki elektrolitler ve böbrek fonksiyonunun bir göstergesi olan kreatinin değerleri)yakından takip edilmesiyle kontrol altında tutulabilir.

5-fluorourasil ile birlikte kullanımıÇok yaygın görülen yan etkiler

• Kemik iliği yetmezliği

• Vücudun herhangi bir bölgesindeki mukoza (salgı üreten doku tabakası) iltihabı (ağız içiyaralar, ağız mukozasının iltihabı, dudak iltihabı, yutak iltihabı, yemek borusu iltihabı,makat kanalını da içine alan kalın bağırsağın son bölümünün iltihabı) (yaşamı tehdit edenkoşullar raporlanmıştır)

• Kusma ve bulantı (aylık tedavide)

• Şiddetli ishal (haftalık tedavide)

• İshal sonucunda meydana gelen su kaybı, hastaneye yatarak tedaviyi gerektirebilir veölümle sonlanabilir (haftalık tedavide).

Yaygın görülen yan etkiler

• El ve ayaklarda meydana gelen derideki ağrı, şişme, kaşıntı ve kızarma gibi bozukluklar(palmar-plantar eritrodisestezi)

Bilinmiyor

• Üre sentezindeki enzim yetersizliği (hiperamoniyemi)

Mide-bağırsak zehirlenmesi (özellikle mukoza (salgı üreten doku tabakası) iltihabı ve ishal) ve kemik iliği baskılanmasına bağlı ölümcül olaylar bildirilmiştir.

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5.CAFOLİNE'in saklanması

CAFOLİNE 'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


CAFOLİNE'i, 2-8oC arasında (buzdolabında) orijinal ambalajında ışıktan koruyarak saklayınız.

CAFOLİNE'i sulandırıldıktan sonra derhal kullanılmalıdır. Eğer derhal kullanılmazsa 2-8°C arasında (buzdolabında) en fazla 24 saat saklanabilir.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanımz.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CAFOLİNE 'i kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz CAFOLİNE'i kullanmayınız.

Tek kullanım içindir. Mikrobiyolojik açıdan hazırlanan infüzyon çözeltisi derhal kullanılmalıdır. Eğer derhal kullanılmazsa, uygulama öncesinde kullanıma hazır çözeltinin saklama koşulları,kullanıcının sorumluluğundadır ve genellikle 2-8oC arasında buzdolabında 24 saatten fazlasaklanmamalıdır.

Bu ilaç, sağlık personeli tarafından imha edilmelidir.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Üretim yeri:


Haver Trakya İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ulaş OSB Mah. D100 Cad. No:28/1, Ergene 2 OSB

Ergene/TEKİRDAĞ

Tel: (0282) 655 55 05

Haver Trakya İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ulaş OSB Mah. D100 Cad. No:28/1, Ergene 2 OSB

Ergene/Tekirdağ

Tel: (0282) 655 55 05

Bu kullanma talimatı 26/08/2022 tarihinde onaylanmıştır.


AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR

Kullanılmamış olan ürünler ya da materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Hazırlama talimatları:

CAFOLINE, kullanılmadan önce görsel olarak incelenmelidir. Enjeksiyon veya infüzyon çözeltileri berrak ve sarı bir renkte olmalıdır. Eğer bulanık bir görünüm varsa veya parçacıklargözlemleniyorsa, çözelti atılmalıdır. Enjeksiyon veya infüzyon için hazırlanan kalsiyum folinatçözeltisi yalnızca tek kullanım içindir. Kullanılmayan ve arta kalan çözeltiler atılmalıdır.

CAFOLİNE, intramüsküler veya intravenöz yolla uygulanır (bolus veya perfüzyon). İntravenöz uygularken çözeltinin kalsiyum içeriği nedeniyle dakikada 160 mg'dan fazla dozlardaverilmemesi gerekir.

İntravenöz perfüzyon olarak uygulanabilmesi için CAFOLINE %5 glukoz veya % 0,9 sodyum klorür ile sulandırılabilir.

INTRATEKAL OLARAK UYGULANMAMALIDIR.

Folik asit antagonistleri trimetreksat, trimetoprim ve primetamin antidotu olarak:

Trimetreksat toksisitesi:

Korunma: Kalsiyum folinat, trimetreksat tedavisi sırasında ve son trimetreksat dozundan 72 saat sonrasına kadar her gün uygulanmalıdır.

Kalsiyum folinat, intravenöz yolla 6 saatte bir 20 mg/m2 dozda 5-10 dakikalık infüzyonlarla günde toplam 80 mg/m2, ya da oral yolla 4 kez 20 mg/m2 dozda e

ş

it aralıklarla uygulanır.

Kalsiyum folinatın, günlük dozları trimetreksatın hematolojik toksisitesine ba

ğ

lı olarak ayarlanmalıdır.

Doz a

şş

ur): Trimetreksat uygulanması kesildikten sonra kalsiyumfolinat 3 gün boyunca her 6 saatte bir 40 mg/m2 i.v. verilir.

Trimetoprim toksisitesi:

Trimetoprim uygulaması kesildikten sonra normal kan de

ğş

ana kadar 3-10 mg/gün kalsiyum folinat uygulanır.

Primetamin toksisitesi:

Yüksek doz ya da uzun süreli dü

şğş

zamanlı olarak 5-50 mg/gün kalsiyum folinat uygulanmalıdır.

Sitotoksik tedavide 5-fluorourasil ile kombinasyonda:

Ispatlanmış bir optimal doz olmaksızın farklı rejimler ve farklı dozlar kullanılır. Aşağıdaki dozlar erişkinlerde ve yaşlılarda ilerlemiş ya da metastatik kolorektal kanserlerin tedavisindekullanılmaktadır ve örnek olarak verilir. Bu kombinasyonun çocuklarda kullanımı ile ilgili verileryoktur.

Ayda iki kez uygulanan rejim: CAFOLINE, 200 mg/m2 2 saatten daha uzun süren intravenöz infüzyonu takiben, 400 mg/m2 bolus enjeksiyon 5-FU veya 22 saatlik 5-FU (600 mg/m2)infüzyonu

şş

ık iki gün süreyle her iki haftada bir, 1. ve 2. günlerde verilir.

Haftalık rejim: CAFOLİNE, 20 mg/m2 i.v. bolus enjeksiyonla veya 200-500 mg/m2 i.v. infüzyonla 2 saatten daha uzun sürede uygulanır. CAFOLİNE infüzyonun ortasında ve sonunda500 mg/m2 5-FU i.v. bolus enjeksiyon

ş

eklinde uygulanır.

Aylık rejim: CAFOLİNE, 20 mg/m2 bolus enjeksiyonla veya 200-500 mg/m2 2 saatlik i.v. infüzyonu takiben 425 ya da 370 mg/m2 5-FU i.v. bolus enjeksiyonla birbirini takip eden 5 günboyunca verilir.

5-FU ile kombinasyon tedavisinde hastanın sa

ğşğğ

ildir.

Tekrarlanan kürlerin sayısı klinisyenin takdirine bağlıdır.

Geçimsizlikler:

Kalsiyum folinatın enjektabl formu ile droperidolün, fluorourasilin, foskarnetin ve metotreksatın enjektabl formları arasında geçimsizlik bildirilmiştir.

Droperidol:

Droperidol 1.25 mg/0.5 ml ile 5 mg/0.5 ml kalsiyum folinat şırınga içinde direkt olarak karıştırıldığında 25°C'de 5 dakikada çökelti oluşur ve bunu takiben 8 dakikalık santrifüj ile tamçökme sağlanır.

Y kolu hava ile temizlenmeden arka arkaya droperidol 2.5 mg/0.5 ml ile 10 mg/0.5 ml kalsiyum folinat uygulanmasıyla Y kolunda ani çökelti oluşumu gözlenir.

5-Fluorourasil:

Bir çökelti oluşabileceği için kalsiyum folinat ile 5-fluorourasil aynı infüzyonda karıştırılmamalıdır. 50 mg/ml fluorourasil ile 20 mg/ml kalsiyum folinatın, %5 dekstroz içerenveya içermeyen su içerisinde, farklı miktarlarda karıştırılıp 4°C'de, 23°C veya 32°C'depolivinil klorür kaplarda saklandığı zaman geçimsiz olduğu gösterilmiştir.

1000 mg CAFOLİNE (100 mL 10 mg/mL'lik kalsiyum folinat çözeltisi), 5000 mg 5-fluorourasil (100 mg ila 50 mg/mL) ve 40 ml salin karı

şşğ

u

bulunmu

şğşğğş

tırılmamalıdır.

Foskarnet:

Foskarnet 24 mg/ml, kalsiyum folinat 20 mg/ml ile bulanık sarı bir çözelti oluşturduğu bildirilmiştir.

İlaç Bilgileri

Cafoline 50 Mg/5 Ml Im/iv Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Kalsiyum Folinat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.