Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Dicloponac 50 Mg Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI DİCLOPONAC 50 mg kaplı tabletAğız yolu ile alınır.

Etkin madde:

Her kaplı tablette 50 mg diklofenak potasyum.

Yardımcı maddeler:

Tribazik kalsiyum fosfat, nişasta, PVP K 30, sodyum nişastaglikolat, kolloidal silikondioksit (200), magnezyum stearat, oleat gliserol,hidroksipropil metil selüloz, şeker (sukroz), talk, polietilen glikol, demir oksitkırmızısı, titan dioksit, jelatin 160 bloom (sığır jelatini).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^aç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. DİCLOPONAC nedir ve ne için kullanıhr?


2. DİCLOPONAC'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. DİCLOPONAC nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. DİCLOPONAC'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. DİCLOPONAC nedir ve ne için kullanılır?

Her kaplı tablet 50 mg diklofenak potasyum içerir.

DİCLOPONAC, kırmızı renkte, yuvarlak, parlak düzgün kaplı tabletlerdir.

DİCLOPONAC, 10 veya 20 adet kaplı tablet içeren blister ambalajda takdim edilmektedir.

DİCLOPONAC, ağrı ve iltihabın tedavisinde kullanılan "nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'ler)" adı verilen bir ilaç sınıfına aittir.

DİCLOPONAC, aşağıdaki durumların kısa süreli tedavisinde kullanılabilir:

Kireçlenme (osteoartrit), eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğu (romatoid artrit) ve sırt, boyun ve göğüs kafesi eklemlerinde sertleşme ile seyreden ağrılı ilerleyici romatizma (ankilozanspondilit) belirti ve bulgularının tedavisi ile akut guta bağlı eklem iltihabı (akut gut artrit), akutkas-iskelet sistemi ağrıları, ameliyattan sonraki ağrı (postoperatif ağrı) ve ağrılı adet görme(dismenore) tedavisinde endikedir.

DİCLOPONAC'ın etki mekanizması ya da size neden bu ilacın reçete edildiği ile ilgili

herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza sorunuz.

2. DİCLOPONAC'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Doktorunuzun tüm talimatlarına dikkatle uyunuz. Bu bilgiler bu kullanma talimatında yer alan

genel bilgilerden farklı olabilir.

DİCLOPONAC'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

• Diklofenaka ya da DİCLOPONAC'ın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşıalerjiniz (aşırı duyarlılık) varsa,

• İltihap ya da ağrı tedavisinde kullanılan ilaçları (örneğin asetilsalisilik asit/aspirin,diklofenak ya da ibuprofen) aldıktan sonra bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz. Bureaksiyonlar arasında astım, göğüs ağrısı, burun akıntısı, deri döküntüsü, yüz ve ağzınşişmesi (anjioödem) yer alabilir. Bu hastalarda "steroidal olmayan iltihap giderici ilaçlar"(NSAİİ'ler)a şiddetli, nadiren ölümcül olabilen reaksiyonlar oluştuğu bildirilmiştir.Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

• Kalp-damar ameliyatı (Koroner arter by-pass greft) geçirdiyseniz, ameliyat öncesi, sırası vesonrası ağrıların tedavisinde,

• Mide ya da bağırsakta ülseriniz (yara) varsa,

• Dışkıda kan ya da siyah dışkılama gibi belirtilerin görülebileceği mide-bağırsak sistemindekanama ya da delinme varsa,

• Önceki bir NSAİİ tedavisi ile ilişkili mide-barsak kanama veya delinme öyküsü varsa,

• Ağır böbrek ya da karaciğer hastalığınız varsa,

• İskemik kalp hastalığı, periferik arter hastalığı, beyin-damar hastalığı veya ağır kalpyetmezliği varsa,

• Gebeliğin son üç ayında iseniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse DİCLOPONAC'ı

kullanmadan önce bunu doktorunuza danışınız.

Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

DİCLOPONAC'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer:

• Diklofenak tedavisine, kalp damar sistemi hastalıkları için önemli risk faktörlerini(örneğin, yüksek kan basıncı, kanınızda yağ (kolesterol, trigliseritler) düzeylerinde anormalderecede yükseklik, şeker hastalığı, sigara kullanımı gibi) taşıyan hastalarda, ancak dikkatlibir değerlendirme sonrasında başlanmalıdır. Özellikle yüksek dozda kullanımında (günlük150 mg) ve uzun süreli tedavilerde bu riskin arttığı görülmüştür. Bu yüzden, diklofenaktedavisinde mümkün olan en kısa tedavi süresi ve en düşük etkili doz tercih edilmelidir.Sağlık mesleği mensupları hastaların diklofenak tedavisine devam etme gerekliliğinidüzenli olarak tekrar değerlendirmelidir.

• Bilinen bir kalp ya da kan damarı hastalığınız varsa [ayrıca kontrol edilemeyen yüksek kanbasıncı, konjestif kalp yetmezliği (kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kanpompalayamaması), bilinen iskemik kalp hastalığı (kalbin oksijenlenmesini vekanlanmasını sağlayan damarın daralması) veya periferik arteriyel hastalık (atardamarlarındaralması ve bunun sonucunda damarın beslediği bölgeye yeterince kan gidememesidurumu) dahil kalp damar sistemi hastalığı olarak tanımlanır.] DİCLOPONAC ile tedavi

genellikle önerilmez. (Bilinen kalp hastalığınız varsa ya da kalp hastalığı riski taşıyorsanız ve özellikle 4 haftadan uzun süredir tedavi ediliyorsanız; DİCLOPONAC ile tedavinizisürdürmeniz gerekip gerekmediği doktorunuz tarafından yeniden değerlendirilecektir.)Kalp damar sistemine yönelik yan etkiler açısından riskinizi mümkün olan en düşükseviyede tutmak üzere ağrı ve/veya şişliğinizi hafifleten en düşük DİCLOPONAC dozunu,mümkün olan en kısa süre boyunca almanız genellikle önemlidir.

DİCLOPONAC'ı asetilsalisilik asit, kortikosteroidler, "kan sulandırıcılar" ve SSRI'lar olarak sınıflandırılan depresyon ilaçları ile birlikte aynı anda aldıysanız (bkz. "Diğer ilaçlarile birlikte kullanımı"),

Astımınız ya da saman nezleniz (mevsimsel alerjik rinit) varsa,

Daha önce mide ülseri, mide kanaması ya da siyah dışkılama gibi mide-bağırsak sistemi ile ilgili bir sorununuz varsa ya da geçmişte ağrı/iltihap giderici bir ilaç aldıktan sonra midederahatsızlık ya da mide yanması geçirdiyseniz,

Kolon iltihabı (ülseratif kolit) ya da bağırsak iltihabı (Crohn hastalığı) varsa,

Karaciğer ya da böbrekle ilgili sorun varsa,

Vücudunuzda su kaybı olduysa (ör. bulantı, ishal, büyük bir ameliyattan önce veya sonra), Ayaklarınız şişiyorsa,

Kanama bozukluğunuz ya da seyrek görülen bir karaciğer hastalığı olan porfiri (karın ağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalık) dahil diğer kan hastalıklarınızvarsa,

Bağ dokusu hastalıkları ya da benzer bir rahatsızlığınız varsa.

Lupus (SLE) veya benzeri bir durumunuz varsa Sukroz gibi bazı şekerlere karşı dayanıksızlığınız varsa

Yukarıdaki uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız.

• DİCLOPONAC kullanırken herhangi bir zamanda göğüs ağrısı, nefes darlığı, güçsüzlük yada geveleyerek konuşma gibi kalp ya da kan damarları problemlerine işaret eden belirtiveya bulgular yaşarsanız derhal doktorunuzu arayınız.

• DİCLOPONAC, geçirilmekte olan bir enfeksiyonun semptomlarını (ör. baş ağrısı, yüksekateş) azaltabilir ve bu nedenle enfeksiyonun tespit edilmesini ve yeterli derecede tedaviedilmesini güçleştirebilir. Kendinizi kötü hissediyorsanız ve bir doktora görünmekistiyorsanız, DİCLOPONAC aldığınızı belirtmeyi unutmayınız.

• Diğer iltihap giderici ilaçlar gibi DİCLOPONAC de çok seyrek olarak ciddi alerjik ciltreaksiyonlarına (ör. döküntü) neden olabilir. Eğer yukarıda tanımlanan belirtilerdenherhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza haber veriniz.

DİCLOPONAC'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

DİCLOPONAC, bir bardak su ya da başka bir içecekle bütün halinde yutulmalıdır.

DİCLOPONAC'ın, yemeklerden önce ya da boş mideyle alınması önerilmektedir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Doğmamış çocuğunuza zarar verebileceği veya doğumda sorunlara neden olabileceği için,

hamileliğinizin son 3 ayındaysanız DİCLOPONAC kullanmayınız. Doğmamış bebeğinizde

böbrek ve kalp sorunlarına neden olabilir. Sizin ve bebeğinizin kanama eğilimini etkileyebilir

ve doğumun beklenenden daha geç veya daha uzun sürmesine neden olabilir. Kesinlikle gerekli olmadıkça ve doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe hamileliğin ilk 6 ayındaDİCLOPONAC'ı kullanmamalısınız. Bu dönemde veya hamile kalmaya çalışırken tedaviyeihtiyacınız varsa, mümkün olan en kısa süre için en düşük doz kullanılmalıdır. Hamileliğin 20.haftasından itibaren birkaç günden fazla kullanılırsa DİCLOPONAC, doğmamış bebeğinizde,bebeği çevreleyen amniyotik sıvının düşük seviyelerde olmasına (oligohidramnios) veyabebeğin kalbinde bir kan damarının daralmasına (duktus arteriosus) yol açabilen böbreksorunlarına neden olabilir. Birkaç günden daha uzun süre tedaviye ihtiyacınız varsa,doktorunuz ek izleme önerebilir.

DİCLOPONAC hamile kalınmasını güçleştirebilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hamile kalma konusunda sorunlarınız varsa, gerekli olmadıkça DİCLOPONAC'ıkull anmamalı sınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.

DİCLOPONAC kullanıyorsanız bebeğinizi emzirmeyiniz, çünkü bu bebeğiniz için zararlı olabilir.

Araç ve makine kullanımı

Nadiren DİCLOPONAC kullanan hastalar görme bozuklukları, baş dönmesi veya uyku hali gibi yan etkiler görebilirler. Böyle etkiler görürseniz araba kullanmamalı ve dikkat gerektirendiğer işleri yapmamalısınız. Böyle etkiler görürseniz en kısa zamanda doktorunuza söyleyiniz.

Diğer özel uyarılar

• Özellikle kilolu veya yaşlıysanız, en düşük DİCLOPONAC dozunu mümkün olan en kısasüreyle almalısınız.

• DİCLOPONAC benzeri herhangi bir ilacı kullanırken kalp krizi veya inme riskinde küçük birartış söz konusudur. Uzun süre yüksek dozda alıyorsanız, risk daha yüksektir. Ne kadar ne vesüreyle alacağınız konusunda doktorun talimatlarını daima takip ediniz.

• DİCLOPONAC kullanırken herhangi bir zamanda kalbiniz veya kan damarlarınızla ilgiligöğüs ağrıları, nefes darlığı, güçsüzlük veya geveleyerek konuşma gibi herhangi bir işaret veyabelirti yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurunuz.

• Bu ilaçları alırken doktorunuz sizi zaman zaman kontrol etmek isteyebilir.

• NSAİİ'leri alırken mide problemi geçmişiniz varsa, özellikle de yaşlıysanız, olağandışıbelirtiler fark ederseniz derhal doktorunuza söylemelisiniz.

• Anti-enflamatuvar bir ilaç olduğu için, DİCLOPONAC enfeksiyonun baş ağrısı ve yükseksıcaklık gibi belirtilerini azaltabilir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve bir doktora görünmenizgerekiyorsa, ona DİCLOPONAC kullandığınızı söylemeyi unutmayınız.

Yakın geçmişte mide veya bağırsak sistemi ameliyatı geçirmişseniz veya bu tür bir ameliyat olacaksanız, DİCLOPONAC almadan önce doktorunuza söyleyiniz, çünkü DİCLOPONACbazen ameliyattan sonra bağırsaklarınızdaki yara iyileşmesini kötüleştirebilir.

DİCLOPONAC'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

DİCLOPONAC'ın içeriğinde şeker (sukroz) bulunur. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadanönce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, dozu değiştirmeniz ve/veya başka önlemler almanız gerekebilir:

• Lityum ya da seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) (depresyonun bazı tiplerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar),

Digoksin (kalp sorunları için kullanılan bir ilaç),

Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar),

ACE inhibitörleri ya da beta blokörler (yüksek kan basıncı ve kalp yetmezliğini tedavi etmede kullanılan ilaçlar),

Asetilsalisilik asit (aspirin) veya ibuprofen gibi diğer ağrı/iltihap giderici ilaçlar, Kortikosteroidler (vücuttaki iltihap bölgelerinin tedavisinde kullanılan kortizon ve benzeriilaçlar),

Kan sulandırıcılar (kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan varfarin ve benzeri ilaçlar), İnsülin dışında diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde kullanılan ilaçlar,

Metotreksat (bazı kanser ya da iltihaplı romatizma türlerinin tedavisinde kullanılan ilaç), Siklosporin, takrolimus (başlıca, organ nakli uygulanan hastalarda kullanılan ilaçlar),Trimetoprim (idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ve bu enfeksiyonların tedavisindekullanılır),

Kinolon türevi antibakteriyel ilaçlar (bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotik grubu),

Vorikonazol (mantar enfeksiyonlarında kullanılan bir ilaç),

Fenitoin (sara/kasılma nöbetlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç),

Kolestipol ve kolestiramin (kolesterol düşürücü olarak kullanılan ilaçlar)

Mifepriston (hamileliği sonlandırmak için kullanılan bir ilaç),

Depresyon tedavisinde kullanılan SSRI olarak bilinen ilaçlar.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. DİCLOPONAC nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• Tedavi başlangıcında günlük doz genelde 100 ila 150 mg'dır. Daha hafif vakalarda, günde75-100 mg genellikle yeterlidir. Günlük toplam doz, 2 veya 3'e bölünmüş olarakalınmalıdır. Günde 150 mg'ın üzerine çıkmayınız.

• Ağrılı adet dönemlerinde, ilk belirtileri hissettiğiniz anda tedaviye 50 mg'lık tek doz ilebaşlayınız. Gerekirse birkaç gün boyunca, günde iki ya da üç kez 50 mg ile devam edin.Günde 150 mg'ın üzerine çıkmayınız.

• Doktorunuz size tam olarak kaç tane DİCLOPONAC almanız gerektiğini söyleyecektir.Tedaviye verdiğiniz yanıta göre doktorunuz daha yüksek ya da daha düşük bir dozönerebilir.

• Doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyunuz. Önerilen dozu aşmayınız.

• Ağrınızın kontrol altında tutulabildiği en düşük dozu almanız ve DİCLOPONAC'ıgereğinden daha uzun süre almamanız önem taşır.

• DİCLOPONAC'ı birkaç haftadan daha uzun süre kullanırsanız, gözden kaçabilen yanetkilerin görülmediğinden emin olunması açısından düzenli kontroller için doktorunuzugörmelisiniz.

• DİCLOPONAC'ı ne kadar süre boyunca kullanacağınıza dair sorularınız varsa, doktorunuzya da eczacınız ile konuşunuz.

Uygulama yolu ve metodu:

DİCLOPONAC, sadece ağızdan kullanım içindir.

DİCLOPONAC, tercihen yemeklerden önce ya da mide boşken bir bardak su ya da başka bir içecekle bütün halinde yutulmalıdır. Bölünmemelidir ve çiğnenmemelidir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

• DİCLOPONAC, 14 yaşın altındaki çocuk ve ergenlere verilmemelidir.

• 14 yaş ve üzerindeki ergenlerde günde 75 ila 100 mg genelde yeterlidir.

• Günlük toplam doz 2 veya 3'e bölünmüş olarak alınmalıdır. Günde 150 mg'ın üzerineçıkmayınız.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalar DİCLOPONAC'a diğer erişkinlerden daha güçlü tepki verebilirler. Bu nedenle özellikle yaşlılar doktorun talimatlarını dikkatle dinlemelidirler ve belirtileri dindiren mümkünolan en az sayıda tablet almalıdırlar. Yaşlı hastalarda istenmeyen etkilerin derhal doktorabildirilmesi özellikle önemlidir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

DİCLOPONAC böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa DİCLOPONAC'ın dikkatliuygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfen doktorunuza danışınız.

Karaciğer yetmezliği:

DİCLOPONAC karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliğiniz varsa DİCLOPONAC'ın dikkatliuygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfen doktorunuza danışınız.

Eğer DİCLOPONAC 'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla DİCLOPONAC kullandıysanız:

Kazayla doktorunuzun size söylediğinden çok daha fazla DİCLOPONAC aldıysanız, derhal doktorunuzla ya da eczacınızla temas kurunuz ya da bir hastanenin acil servisine başvurunuz.

Tıbbi bakım görmeniz gerekebilir.

DİCLOPONAC'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.DİCLOPONAC'ı kullanmayı unutursanız

İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alınız ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.

Eğer, ilacınızı almayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde, sonraki dozun saati yaklaşmış ise, unuttuğunuz dozu atlayınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.DİCLOPONAC ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Bulunmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

DİCLOPONAC çoğu kişi için uygundur, ancak tüm ilaçlar gibi bazen yan etkilere neden olabilirler. Yan etkiler, gerekli olan en kısa süre için en düşük etkili doz kullanılarak en azaindirilebilir.

DİCLOPONAC'ın kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
görülebilir.
Çok seyrek Bilinmiyor

10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla

:10.000 hastanın birinden az görülebilir.

:Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, DİCLOPONAC'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ani ve basıcı göğüs ağrısı (miyokard enfarktüsü veya kalp krizi belirtileri).

• Nefessizlik, uzanırken soluma güçlüğü, ayak veya bacaklarda şişlik (kardiyak yetmezlikbelirtileri).

• Yüz, kol veya bacakta, özellikle vücudun bir tarafında, ani halsizlik veya uyuşukluk; anigörme kaybı veya bozukluğu; konuşmada veya konuşmayı anlama becerisinde ani ortayaçıkan güçlük; görme bozukluğunun eşlik ettiği veya etmediği, ilk kez meydana gelen animigren benzeri baş ağrıları. Bu belirtiler inmenin erken bir belirtisi olabilir.

• Karın ağrısı, hazımsızlık, mide ekşimesi, gaz, mide bulantısı, kusma,

• Mide veya bağırsakta herhangi bir kanama belirtisi (kusmukta kan görülmesi, siyah yadakoyu renkli dışkı)

• Deri dökülmeleri, kaşıntı, morarma, ağrılı kırmızı bölgeler, deri soyulması veya kabarcıklardahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar,

• Hırıltı veya nefes darlığı (bronkospazm)

• Yüz, dudak, eller veya parmaklarda şişlik

• Derinin ya da gözün beyazının sararması

• Sürekli boğaz ağrısı veya yüksek ateş

• İdrar miktarında ve/veya görüntüsünde beklenmeyen değişim

• Karında DİCLOPONAC tedavisinin başlangıcından kısa süre sonra başlayan hafif krampve hassasiyet ve bunu takiben genellikle karın ağrısının başlangıcından itibaren 24 saatiçerisinde rektal kanama (makattan kan gelmesi) veya kanlı ishal

• Kounis sendromu (birçok allerjik durum sonrası gelişen aşırı duyarlılık reaksiyonlarınınsorumlu olduğu akut kalp damarları sorunu) adı verilen ve potansiyel olarak ciddi bir alerjikreaksiyonun işareti olabilecek göğüs ağrısı.

• Eğer normalden daha kolay morardığınızı fark ediyorsanız veya sıklıkla boğaz ağrısı veenfeksiyon geçiriyorsanız doktorunuza bildiriniz.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise acil tıbbi

müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:Yaygın:

Baş ağrısı,

Sersemlik hissi,

Vertigo (denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi), Mide ağrısı,

Mide ekşimesi,

Bulantı,

Kusma,

İshal,

Gaz,

İştah kaybı,

Kanda karaciğer enzimlerinde yükselme,

Deri döküntüsü veya lekeleri.

Yaygın olmayan

Hızlı veya düzensiz kalp atışı (çarpıntı), göğüs ağrısı, kalp krizi veya nefes darlığı dahil kalp rahatsızlıkları, uzanırken nefes almada güçlük veya ayak veya bacaklarda şişlik (kalp yetmezliğibelirtileri), özellikle de daha uzun süredir daha yüksek doz alıyorsanız (günde 150 mg).

Seyrek:

• Nefes almada ve yutmada güçlük, deri döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen, baş dönmesi (vücudundışarıdan alınan maddeye karşı aşırı duyarlılığı, anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar),

• Mide ülseri veya kanaması (özellikle yaşlılarda ölümle sonuçlanan çok nadir vakalarbildirilmiştir),

• Gastrit (mide zarının iltihaplanması, tahrişi veya şişmesi),

• Kan kusma,

• Kanlı ishal veya makatta kanama,

• Siyah dışkılama,

Uyku hali, yorgunluk,

Deri döküntüsü ve kaşıntı (ürtiker),

Ayak bileklerinin şişmesini de içeren sıvı tutulumu (ödem),

Hepatit ve sarılık dahil olmak üzere karaciğer fonksiyon bozuklukları,

Astım (belirtiler arasında hırıltı, nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma olabilir).

Çok seyrek:

Özellikle yüzün ve boğazın şişmesi (anjiyonörotik ödem belirtileri),

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)

Düşük kan basıncı (hipotansiyon; belirtileri baygınlık, baş dönmesi veya sersemlik olabilir).

Akciğer iltihabı (pnömonit)

Deri döküntüsü, deride morumsu-kırmızı lekeler, ateş, kaşıntı (vaskülit (kan damarları iltihabı) belirtileri),

İshal, karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma (kanamalı kolit (kalın bağırsak iltihabı) ve ülseratif kolit (kalın barsağın bir çeşit iltihaplı hastalığı) veya Crohn hastalığının (bağırsakların birçeşit iltihabi hastalığı) alevlenmesi dahil kolit belirtileri),

Midenin üzerinde şiddetli ağrı (pankreas iltihabı belirtileri),

Grip benzeri belirtiler, yorgunluk hissi, kas ağrıları, kan testi sonuçlarında karaciğer enzimlerinde artış (fulminant hepatit, karaciğer hücrelerinin harabiyeti, karaciğeryetmezliği dahil karaciğer bozukluğu belirtileri),

Deride kabarcık (büllöz dermatit belirtileri),

Deri renginin kırmızı ya da mor olması (damar iltihabının olası belirtileri), kabarcıklı deri döküntüleri, dudaklarda, gözlerde ve ağızda kabarcıkların oluşması, pullanma ya dasoyulmayla birlikte görülen deri iltihabı (eritema multiforme ya da ateş varsaStevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıklaseyreden iltihap) ya da toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyredenciddi bir hastalık) belirtileri),

Pullanma ya da soyulmayla birlikte görülen deri döküntüsü (eksfoliyatif dermatit belirtileri),

Derinin güneşe hassasiyetinde artış (ışığa duyarlılık reaksiyonu belirtileri),

Mor deri lekeleri (purpura ya da bir alerji nedeniyle oluştuysa Henoch-Schonlein purpura belirtileri),

Vücutta şişme, güçsüzlük hissi ya da idrar çıkışında değişiklik (akut böbrek yetmezliği belirtileri),

İdrarda aşırı miktarda protein (proteinüri belirtileri),

Yüzde ya da karında şişme, yüksek kan basıncı (nefrotik sendrom belirtileri),

İdrar çıkışında artış ya da azalma, sersemlik, bilinç bulanıklığı, bulantı (tubulointerstisiyel nefrit belirtileri),

İdrar çıkışının ciddi şekilde azalması (renal papiller nekroz belirtileri),

Kan düzeylerinde bozukluk (anemi dahil)

Zaman, yer, yön algılarında bozulma (dezoryantasyon),

Depresyon,

Uykusuzluk,

Kabus görme,

Ruh hali değişiklikleri,

Uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu, tepki gösterme yeteneği (irritabilite),

Ellerde karıncalanma ya da uyuşukluk (parestezi belirtisi),

Oryantasyon bozukluğu ve hafıza kaybı,

Zihinsel bozukluklar,

Nöbetler,

Anksiyete (gerginlik),

Titreme (tremor),

Boyun sertliği, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı (aseptik menenjit belirtisi),

Tat bozuklukları,

İşitme kaybı veya işitmede bozulma,

Bulanık veya çift görme gibi görme bozuklukları,

Kulak çınlaması,

Kabızlık,

Ağız ülserleri, ağız içinde veya dudaklarda iltihaplanma (stomatit belirtileri)

Dil iltihaplanması (glossit belirtileri),

Besinleri boğazdan mideye taşıyan yemek borusunda bozukluk (özofagus bozukluğu), Özellikle yemekten sonra üst karın ağrısı (intestinal diyafram hastalığı belirtisi),Çarpıntı,

Göğüs ağrısı,

Kaşıntılı, kırmızı ve yanma hissi olan döküntü (egzema belirtileri),

Deri üzerinde oluşan kızarıklık (eritem),

Saç dökülmesi (alopesi),

Kaşıntı (prurit),

İdrarda kan tespit edilmesi (hematüri).

İktidarsızlık (impotans).

Bilinmiyor:

Konfüzyon (bilinç bulanıklığı) HalusinasyonlarDuygu bozukluklarıHalsizlik (genel rahatsızlık hissi)Gözdeki sinirlerin iltihaplanmasıBoğaz rahatsızlıkları,

Diklofenak gibi ilaçlar, kalp krizi veya inme riskinde küçük bir artış ile ilişkilendirilebilir.

DİCLOPONAC'ı birkaç haftadan daha uzun süre kullanırsanız, gözden kaçan yan etkilerin görülmediğinden emin olunması açısından düzenli kontroller için doktorunuzu görmelisiniz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. DİCLOPONAC'ın saklanması

DİCLOPONAC'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Blister veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra DİCLOPONAC 'ı kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz DİCLOPONAC'ı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Tripharma İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No:4 34467 Maslak / Sarıyer / İSTANBUL

Üretim Yeri:


Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Esenyurt / İstanbul

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Dicloponac 50 Mg Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Diklofenak Potasyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.