Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Opdivo 40 Mg/4 Ml İv İnfüzyonluk Çözelti Konsantresi İçeren Flakon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIOPDIVO® 40 mg/4 mL infüzyonluk çözelti konsantresi içeren flakonDamar yoluyla kullanılır.

Steril

Etkin madde.

Etkin madde nivolumabdır. Her 1 mL infüzyonluk çözelti konsantresi 10mg nivolumab içerir. Her flakon 40 mg (4 mL'de) nivolumab içerir.

Nivolumab, rekombinant DNA teknolojisi ile Çin hamsteri over (yumurtalık) hücrelerinde üretilen tamamen insana özgü bir anti-PD-1 monoklonal antikordur(vücudun enfeksiyonlara ve kansere karşı savunmasına yardımcı, normalde bağışıklıksistemi tarafından üretilen bir tür protein) (IgG4).

Yardımcı maddeler.

Sodyum sitrat dihidrat, sodyum klorür (bkz. Bölüm 2), mannitol(E421), pentetik asit, polisorbat 80, sodyum hidroksit, hidroklorik asit ve enjeksiyonluksudur.

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihti;yaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularımız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacımıza danışımız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarıma vermeyiniz.


• Bu ilacım kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğimizde doktorunuza bu ilacıkullamdığımızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkımda size önerilen dozun dışımda yüksekveya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. OPDIVO nedir ve ne için kullanıhr?


2. OPDIVO'yu kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. OPDIVO nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. OPDIVO'nun saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. OPDIVO nedir ve ne için kullanılır?

OPDIVO (steril konsantre), az miktarda partikül içerebilen, berrak ila opak, renksiz ila açık sarı sıvıdır. OPDIVO, içinde 4 mL çözelti konsantresi içeren 1 adet 10 mL'lik flakon bulunanambalajlarda sunulmaktadır.

OPDIVO etkin madde olarak, tamamen insan monoklonal antikoru (vücudun enfeksiyonlara ve kansere karşı savunmasına yardımcı, normalde bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir tür

protein) olan nivolumab içerir. Bir monoklonal antikor, vücuttaki belirli bir proteini tanımak ve ona bağlanmak üzere tasarlanmış olan bir protein türüdür. Nivolumab, rekombinant DNAteknolojisi ile Çin hamsteri over (yumurtalık) hücrelerinde üretilen tamamen insana özgü biranti-PD-1 monoklonal antikordur (IgG4).

Nivolumab, programlanmış ölüm-1 reseptörü (PD-1) adı verilen bir proteine özel olarak bağlanır ve aktivitesini bloke eder. Nivolumab, PD-1 aktivitesini bloke ederek, bağışıklıksistemini düzenler ve T hücrelerinizin (vücudun doğal savunması olan bağışıklık sisteminin birparçasını oluşturan bir beyaz kan hücresi tipi) kanser hücrelerine yanıt vermesine yardımcı olur.Bu, melanoma (bir cilt kanseri tipi), böbrek, lenfoid, akciğer, baş ve boyun, mide, özofageal(yemek borusu) veya gastroözofageal bileşke (mide ve yemek borusunun birleşim yeri) kanserhücrelerine karşı aktivitelerinin artmasına yardımcı olur.

OPDIVO;

• Yetişkinlerde tam rezeksiyonun (cerrahi yolla çıkartılması) ardından melanom (ciltkanseri) tedavisinde kullanılmaktadır (cerrahi sonrası tedavi adjuvan tedavi olarakadlandırılır).

• Yetişkinlerde ilerlemiş melanomun (cilt kanseri) tedavisinde kullanılmaktadır. OPDIVOtek başına veya ipilimumab ile birlikte yetişkinlerde ilerlemiş melanom (cerrahi yollaçıkartılamayan veya diğer organlara sıçrayan) melanom (cilt kanseri) tedavisindekullanılmaktadır. Yetişkinlerde ilerlemiş renal hücreli karsinomun (ilerlemiş böbrekkanseri) tedavisinde kullanılmaktadır.

• Ipilimumab ile kombinasyon halinde, rezeke edilemeyen malign plevral mezotelyoması(akciğer zarını etkileyen bir kanser türü) olan yetişkin hastaların birinci basamaktedavisinde endikedir.

• Yetişkinlerde ilerlemiş renal hücreli karsinomun (ilerlemiş böbrek kanseri) tedavisindekullanılmaktadır. Hastaların genel durumunu değerlendiren Karnofsky performansstatüsü en az 70 olmalıdır. Daha önce bir veya iki basamak antianjiojenik denilen kanserhücrelerinin damarlanmasını azaltarak yok etmeye yönelik ilaçlarla tedavi edilmiş ve enfazla 3 basamak sistemik tedavi uygulanmış olması ve hastalığın ilerlemiş olmasıgerekmektedir. OPDIVO, ipilimumab ile birlikte orta/kötü riskli ilerlemiş renal hücrelikarsinomlu 65 yaş ve altındaki yetişkin hastaların birinci basamak tedavisindekullanılmaktadır. Hastaların genel durumunu değerlendiren Karnofsky performansdurumu 70 ve üzerinde olmalıdır.

• Yetişkinlerde otolog kök hücre naklinden (kendinize ait kan üreten kök hücrelerinkendinize nakledilmesi) ve brentuksimab vedotin isimli ilaç tedavisinden sonra, veyaotolog kök hücre nakli de dahil olmak üzere en az 3 basamak sistemik tedaviden sonratekrar eden veya ilerleyen_klasik Hodgkin lenfoma tedavisinde kullanılmaktadır.

• Yetişkinlerde lokal olarak ilerlemiş veya metastatik (diğer organlara sıçrayan), KüçükHücreli Dışı Akciğer Kanseri'nin (KHDAK) tedavisinde daha önce bir basamakkemoterapi kullanımı sonrası ilerleme gelişmiş, genel durumu iyi olan ve/veya beyinesıçramamış hastaların tedavisinde tekrar ilerlemeye kadar kullanılmaktadır. (Hastalarıntedavisinde tedavi öncesi veya sonrasında başka bir OPDIVO benzeri ilaçkullanılamaz.)

• ipilimumab ve 2 kür platin bazlı kemoterapi ile kombinasyon halinde, EGFR mutasyonuveya ALK translokasyonu bulunmayan metastatik (diğer organlara sıçrayan) küçükhücreli dışı akciğer kanserli yetişkin hastaların birinci basamak tedavisinde endikedir.

• Yetişkinlerde, cerrahi işlem yapılamayan, lokal, ilerlemiş, kemoradyoterapi sonrasıtekrar gelişen veya diğer organlara sıçrayan baş ve boyun (ağız boşluğu, yutak, gırtlak)kanserinde kemoterapi sonrası ilk 6 ay içerisinde tekrar görülen hastaların tedavisinde,hastalığın ilerlemesine kadar kullanılmaktadır.

• Yetişkinlerde tek başına, bir fluoropirimidin, oksaliplatin ve irinotekan ile tedaviyitakiben hastalığı ilerlemiş, mikrosatellit instabilitesi yüksek (MSI-H) ya da uyumsuzluk

onarım eksikliği (dMMR) olan diğer organlara sıçrayan kolorektal (kalınbağırsak) kanseri (KRK) olan hastaların tedavisinde kullamlabilir.

• Metastatik (diğer organlara sıçrayan) veya küratif tedaviye uygun olmayan (cerrahiişlem yapılamayan), lokal ilerlemiş, özofagus (yemek borusu) skuamöz (yassı) hücrelikanseri olan yetişkin hastaların tedavisinde, önceki floropirimidin ve platin bazlı çoklukemoterapiden sonra tek başına kullanılabilir.

• Yetişkinlerde tek başına, kemoterapi ve radyasyon tedavisini izleyen (kemoradyoterapi)cerrahi tedavileri sonrasında rezidüel (kalan) hastalıkla birlikte özofagus (yemekborusu) veya gastroözofageal bileşke (mide ve yemek borusunun birleşim yeri) kanseriiçin adjuvan tedavi olarak kullanılabilir. (Cerrahi sonrası tedavi adjuvan tedavi olarakadlandırılır.) Tedavi süresi nükse (hastalığın tekrar görülmesine) kadar veya maksimum1 yıl süreyledir.

• Yetişkinlerde kemoterapi ile kombinasyon halinde, ECOG 0-1 (genel olarak performansdurumu iyi), rezeke edilemeyen (tümörü cerrahi yolla çıkarılamayan), ileri evre mide,gastroözofageal bileşke ya da özofagus adenokarsinomu (mide veya yemek borusukanseri) tedavisinde kullanılabilir. Hastalar eğer neoadjuvan/adjuvan (cerrahi işlemdenönce veya sonra) tedavi aldılarsa en az 6 aylık hastalıksız süre geçmiş olmalıdır.

• Yetişkinlerde, platin bazlı ikili kemoterapi ile kombinasyon halinde maksimum 3 kür olacakşekilde rezeke edilebilir (cerrahi ameliyata uygun) evre 3A küçük hücreli dışı akciğerkanserinin (KHDAK) neoadjuvan tedavisinde (cerrahi öncesi) kullanılabilir. Yassı hücreliolmayan Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinin (KHDAK) EGFR ya da ALKmutasyonları negatif olması gerekmektedir.

2. OPDIVO'yu kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerOPDIVO'yu aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

¦ Nivolumab'a veya ilaç içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz

varsa kullanılmamalıdır. Emin değilseniz doktorunuzla konuşunuz.

¦ OPDIVO 18 yaşın altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.

OPDIVO'yu aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Aşağıdakilere neden olabileceğinden OPDIVO'yu kullanmadan önce doktorunuzla konuşunuz:

Kalbinizle ilgili problemler

, örneğin ritim veya kalp atım hızında değişiklik veya anormal kalp ritmi.
Nefes almada güçlük veya öksürük gibi

akciğer problemleri

. Bunlar akciğerlerde iltihaplanma belirtisi olabilir (pnömonit veya interstisyel akciğer hastalığı).

İshalbağırsakların iltihaplandığınıKaraciğer iltihabı (hepatit).

Anormal karaciğer fonksiyon testlerini içerebilen hepatitbelirti ve işaretleri, gözde ve ciltte sararma (sarılık), midenin sağ tarafında ağrı veyorgunluğu içerebilmektedir.

Böbrek iltihaplanmanız veya probleminiz varsa.

Belirti ve işaretler anormal böbrek fonksiyon testlerini veya azalan idrar hacmini içerebilir.

Hormon üreten bezlerde,(sorunlar.

Bu bezlerin düzgün çalışmamasına ilişkin belirtive işaretler yorgunluk (aşırı bitkinlik), kilo değişiklikleri veya baş ağrısını, kandakikalsiyum değerlerinin azalmasını ve görme bozukluklarını içerebilmektedir.

Kanda diyabetten kaynaklanan asit nedeniyle ciddi, bazen de yaşamı tehdit eden bir sorun (diyabetik ketoasidoz) dahil olmak üzere diyabet. Semptomlar arasında normalden fazlasusuzluk veya iştah artışı, yüksek miktarda idrar yapma isteği, kilo kaybı, yorgunluk hissiveya veya düşünme zorluğu, tatlı veya meyveli kokan nefes, ağzınızda tatlı veya metalik


¦


¦


¦


¦


¦


¦


¦


bir tat veya idrarınızda ya da terinizde farklı bir koku, kendini kötü hissetme veya hastalanma, mide ağrısı ve derin veya hızlı nefes alma sayılabilir.

¦

¦

Döküntü ve kaşıntıya neden olabilen ciddi

cilt iltihabıKaslarda enflamasyon

örneğin miyokardit (kalp kası enflamasyonu), miyozit (kasenflamasyonu) ve rabdomiyoliz (kaslarda ve eklemlerde sertlik, kas spazmları). Belirti vesemptomlar arasında kaslarda ağrı, sertlik, güçsüzlük, göğüs ağrısı veya şiddetli bitkinlikyer alır.

Solid (katı) organ naklinin reddi.

Greft-versus-host hastalığı (organ hasarına neden olabilen nakil reddi) Hemofagositik lenfohistiyositoz.

Bağışıklık sistemimizin enfeksiyonla savaşan normalhücreler olan histiyositleri ve lenfositleri aşırı miktarda üretmesiyle karakterize, seyrekgörülen bir hastalıktır. Semptomlar arasında karaciğer ve/veya dalak büyümesi, deridöküntüsü, lenf düğümünde şişme, solunum problemleri, kolay morarma, böbrekanormallikleri ve kalp problemleri bulunur.

Bu belirti veya işaretlerden herhangi birini görürseniz veya bu belirti veya işaretler kötüleşirse, bu durumu

derhal doktorunuza bildirinizSemptomlarınızı kendi kendinize diğer ilaçlarlatedavi etmeye çalışmayınız.

Doktorunuz;

¦ komplikasyonları önlemek ve bu belirtileri azaltmak için size başka ilaçlar verebilir,

¦ OPDIVO'nun bir sonraki dozunu atlayabilir,

¦ veya OPDIVO tedavinizi tamamen kesebilir.

Bu belirti ve semptomların bazen gecikmeli olarak oluşabildiği ve son dozdan haftalar hatta aylar sonra görülebildiği unutulmamalıdır. Tedaviden önce doktorunuz genel sağlıkdurumunuzu kontrol edecektir. Tedavi sırasında size

kan tahlilleri

de yapılacaktır.

Aşağıdaki durumlarda size OPDIVO verilmeden önce doktorunuza veya hemşirenize danışın:

• Bir

otoimmün hastalığınız

varsa (vücudun kendi hücrelerine saldırdığı bir durum);

• Gözünüzde

melanom

varsa;

• Size daha önce melanom (cilt kanseri) tedavisi için kullanılan bir başka ilaç olanipilimumab verildiyse ve o ilaç nedeniyle

ciddi yan etkiler

yaşadıysanız;

•Kanserinizin beyninize sıçradığı

söylendiyse;

• Geçmişte

akciğerlerinizde iltihaplanma

yaşadıysanız;

•Bağışıklık sisteminizin baskılanması

için ilaçlar aldıysanız.

kök hücrelerinin kullanıldığıOPDIVO ile uygulanan tedavinin ardından donör (allojenik) kök hücre nakli komplikasyonları

Bu komplikasyonlar ciddi olabilir ve ölüme neden olabilir. Allojenik kök hücre nakli geçirdiğiniz takdirde sağlık uzmanınız sizdeki komplikasyon belirtilerini takip edecektir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Diğer tüm terapötik proteinlerde olduğu gibi OPDIVO için de potansiyel immunojenesite (vücuda giren antijenin kendisine karşı antikor oluşturma) riski söz konusudur. Biyolojik tıbbiürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarasımutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

OPDIVO'nun yiyecek ve içecek ile kullanılması

OPDIVO'nun, yiyecek veya içeceklerle herhangi bir etkileşimi yoktur.Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, hamile kalmayı planlıyorsanız bu durumu doktorunuza bildiriniz.

Doktorunuz özel olarak önermediği sürece hamilelik döneminde OPDIVO'yu kullanmamalısınız. Hamile kadınlarda OPDIVO'nun etkileri bilinmemekle birlikte, etkinmaddesi olan nivolumab anne karnındaki bebeğe zarar verebilir.

¦ Doğurganlık çağında olan bir kadınsanız OPDIVO tedavisi sırasında ve son OPDIVOdozunu takiben en az 5 ay boyunca etkin doğum kontrol yöntemleri uygulamalısınız.

¦ OPDIVO tedavisi sırasında hamile kalırsanız bu durumu doktorunuza bildiriniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Nivolumab'ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirilen bebeklere yönelik risk göz ardı edilemez. OPDIVO tedavisi sırasında veya sonrasında bebeğinizi emziripemziremeyeceğinizi doktorunuza sorunuz.Araç ve makine kullanımı

OPDIVO veya ipilimumab ile kombinasyon halindeki OPDIVO araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde az bir etkiye sahip olabilir; ancak, OPDIVO'nun sizi olumsuzetkilemediğinden emin olana kadar bu işleri yaparken dikkatli olun.OPDIVO'nun içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

OPDIVO sodyum içermektedir. OPDIVO verilmeden önce düşük sodyumlu (düşük tuzlu) bir diyetteyseniz, bu durumu doktorunuza bildiriniz. Bu ilaç 1 mL konsantrede 2,5 mg sodyumiçerir.Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

OPDIVO ile farmakokinetik etkileşim çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. OPDIVO, sitokrom P450 (CYP) enzimleri denilen kendi metabolizma enzimleriniz veya diğer ilaç metabolize edenenzimler tarafından metabolize edilmediğinden (değişikliğe uğratılmadığından), eşzamanlıuygulanan ilaçlarla bu enzimlerin etkisinin azalması ya da artmasının OPDIVO'nun etkisinietkilemesi beklenmez.

OPDIVO verilmeden önce, OPDIVO'nun etkisini bozabileceğinden, kortikosteroidler gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Ancak,OPDIVO ile tedavi edilirken doktorunuz, tedaviniz sırasında yaşayabileceğiniz yan etkileriazaltmak amacıyla size kortikosteroidler veya diğer bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlardanverebilir ve bu durum ilacınızın etkisini değiştirmeyecektir.

Talidomid (bazı kanser türlerinde kullanılan bir ilaç) türevleri ve deksametazona (bir çeşit

bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç) OPDIVO eklendiğinde multipl miyelom (bir çeşit kankanseri) hastalarında artan ölümMultipl miyelom hastaları üzerinde gerçekleştirilen klinikçalışmalarda Opdivo ve benzeri ilaçların kullanımını önerilmediği; talidomid türevi +deksametazona, Opdivo ve benzeri ilacın eklenmesi ölümde artışla sonuçlanmıştır. Multiplemiyelom hastalarında bu kullanım, kontrollü klinik çalışmalar dışında önerilmemektedir.

Özel popülasyonlar (hasta grupları) ya da çocuklarda, diğer ilaçlarla etkileşimine yönelik hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Herhangi bir başka ilaç kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız

doktorunuza söyleyinizbaşka ilaçlar kullanmayınız

.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. OPDIVO nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Size verilecek OPDIVO miktarı vücut ağırlığınıza göre hesaplanacaktır. Önerilen doz, kg vücut ağırlığı başına 3 mg nivolumabdır.

Kolorektal (kalın bağırsak) kanseri için önerilen OPDIVO dozu, hastalığın progresyonu (ilerlemesi) veya kabul edilemez toksisiteye (yan etkisi) kadar 2 haftada bir uygulanan 240mg'dır.

Özofagus (yemek borusu) kanseri için önerilen OPDIVO dozu, 2 haftada bir uygulanan 240 mg ya da 2 haftada bir uygulanan kg vücut ağırlığı başına 3 mg nivolumabdır.

OPDIVO cilt kanseri tedavisi için ipilimumabla kombinasyon halinde verildiğinde önerilen OPDIVO dozu ilk dört doz için vücut ağırlığınızın kilogramı başına 1 mg nivolumab şeklindedir(kombinasyon fazı). Bunun sonrasında önerilen OPDIVO dozu 2 haftada bir verilen 240 mgveya 4 haftada bir verilen 480 mg'dır (tek ajan fazı).

OPDIVO ilerlemiş böbrek kanseri tedavisi için ipilimumabla kombinasyon halinde verildiğinde önerilen OPDIVO dozu ilk dört doz için vücut ağırlığınızın kilogramı başına 3 mg nivolumabşeklindedir (kombinasyon fazı). Bunun sonrasında önerilen OPDIVO dozu 2 haftada bir verilen240 mg veya 4 haftada bir verilen 480 mg'dır (tek ajan fazı).

OPDIVO malign plevral mezotelyoma tedavisi için önerilen doz; 6 haftada bir 30 dakika boyunca intravenöz yoldan uygulanan 1 mg/kg ipilimumab ile kombinasyon halinde her 3haftada bir 30 dakika boyunca intravenöz yoldan uygulanan 360 mg nivolumab veya 2 haftadabir 30 dakikalık intravenöz infüzyonla verilen 3 mg/kg nivolumabdır. Hastalık progresyonuna,kabul edilemez toksisiteye veya hastalık progresyonu olmayan hastalarda 24 aya kadar tedaviönerilir.

OPDIVO ilerlemiş küçük hücreli dışı akciğer kanserinin tedavisi için ipilimumab ve kemoterapi ile birlikte verildiğinde önerilen doz; 6 haftada bir 30 dakika boyunca intravenöz yoldanuygulanan 1 mg/kg ipilimumab ve her 3 haftada bir uygulanan platin bazlı kemoterapi ilekombinasyon halinde her 3 haftada bir 30 dakika boyunca intravenöz yoldan uygulanan 360 mgnivolumab'dır. 2 kür kemoterapi tamamlandıktan sonra tedaviye 6 haftada bir 1 mg/kgipilimumab ile kombinasyon halinde 3 haftada bir intravenöz yoldan uygulanan 360 mgnivolumab ile devam edilir. Hastalık progresyonuna, kabul edilemez toksisiteye veya hastalıkprogresyonu olmayan hastalarda 24 aya kadar tedavi önerilir.

Özofagus veya gastroözofageal bileşke kanserinin adjuvan tedavisinde önerilen doz; ilk 16 hafta her 2 haftada bir 30 dakika intravenöz yoldan uygulanan 240 mg veya her 4 haftada bir30 dakika intravenöz yoldan uygulanan 480 mg uygulamayı takip eden; 17. hafta itibariyle, 4haftada bir 30 dakika uygulanan 480 mg OPDIVO şeklindedir.

Özofagus veya gastroözofageal bileşke kanseri hastalarının 2 haftada bir 240 mg dozdan, 4 haftada bir 480 mg'lık doz uygulamasına değiştirilmesi gerekiyorsa; ilk 480 mg doz, son 240mg'lık dozdan 2 hafta sonra uygulanmaya başlanmalıdır. Tam tersi durumda, 4 haftada bir 480mg'lık doz uygulamasından, 2 haftada bir 240 mg'lık doz uygulamasına değiştirilmesigerekiyorsa; ilk 240 mg doz, son 480 mg'lık dozdan 4 hafta sonra uygulanmaya başlanmalıdır.

OPDIVO, ileri evre mide kanseri, gastroözofageal bileşke kanseri veya özofagus adenokarsinomu tedavisinde kemoterapi ile kombinasyon halinde verildiğinde, 30 dakikadaintravenöz olarak uygulanan 360 mg veya her 2 haftada bir 30 dakikada intravenöz olarakolarak uygulanan 240 mg'dır. Hastalık progresyonuna (ilerleme), kabul edilemez toksisiteyeveya progresyon olmayan hastalarda 24 aya kadar nivolumab tedavisi önerilmektedir.

OPDIVO, rezeke edilebilir (cerrahi ameliyata uygun) küçük hücreli dışı akciğer kanserinin neoadjuvan tedavisinde (ameliyat öncesi), önerilen doz 3 kür için platin bazlı ikili kemoterapiile kombinasyon halinde her 3 haftada bir aynı gün 30 dakika boyunca intravenöz olarakuygulanan 360 mg nivolumab'dır.

Size uygulanan doza bağlı olarak uygun miktarda OPDIVO, kullanımdan önce 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi veya 50 mg/mL (%5) enjeksiyonluk glukoz çözeltisi ileseyreltilebilir. Gerekli dozun elde edilebilmesi için birden fazla OPDIVO flakonu gerekli olabilir.

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.

İlk birkaç ay içinde tümörün boyutunda başlangıçta geçici bir artış veya küçük yeni lezyonlar (doku bozukluğu) ve ardından tümörün küçülmesi gözlenmiştir. Klinik açıdan durumundadeğişiklik görülmeyen hastalarda hastalığın ilerlediğine ilişkin ilk kanıtın ardından, hastalığınilerlediği doğrulanana kadar OPDIVO tedavisine devam edilmesi önerilir.

Adjuvan tedavi için OPDIVO ile tedavi süresi maksimum 12 aydır.

Dozun yükseltilmesi veya azaltılması önerilmez. Bireysel güvenlilik ve tolerabiliteye dayanarak dozun ertelenmesi veya kesilmesi gerekebilir. Dozların kalıcı olarak kesilmesi veyaaskıya alınmasıyla ilgili durumlar veya bağışıklık sistemiyle bağlantılı görülen yan etkilerinyönetimiyle ilgili durumları doktorunuz kontrol ediyor olacaktır.

OPDIVO ile tedaviniz uygulanırken size hasta uyarı kartı verilecektir ve OPDIVO'nun riskleri konusunda gerekli uyarılar yapılacaktır.

Tedavinizde bir gecikme olduğu durumlarda doktorunuz bireysel değerlendirmenizi yaparak OPDIVO'yu yeniden başlatabilir.

Doktorunuz tedaviden yarar gördüğünüz sürece veya tedaviyi artık tolere edemeyene dek size OPDIVO uygulamaya devam edecektir.

Uygulama yolu ve metodu:

OPDIVO, deneyimli bir doktorun gözetimi altında bir hastane veya klinikte uygulanacaktır.

OPDIVO her 2 haftada bir, uygulanan doza bağlı olarak 30 ya da 60 dakikalık bir sürede, damardan intravenöz olarak infüzyonla (seruma bağlı olarak) verilecektir.

Diğer organlara sıçrayan kolorektal (kalın bağırsak) kanseri için 2 haftada bir 30 dakika süreyle intravenöz infüzyon olarak (seruma bağlı olarak) verilebilir.

Özofagus (yemek borusu) kanseri için 2 haftada bir 30 dakika (240 mg) ya da 60 dakika (kg vücut ağırlığı başına 3 mg) süreyle intravenöz infüzyon olarak (seruma bağlı olarak) verilebilir.Bu süre ilacın size verilecek doz ayarlamasıyla ilişkilidir ve doktorunuz belirleyecektir.

OPDIVO deri veya ilerlemiş böbrek kanseri için ipilimumabla kombinasyon halinde verildiğinde, ilk dört doz için size 3 haftada bir 30 dakikalık bir periyotta bir infüzyonuygulanacaktır (kombinasyon fazı). Bunun sonrasında, aldığınız doza bağlı olarak 2 haftada birveya 4 haftada bir 30 veya 60 dakikalık bir periyotta bir infüzyon uygulanacaktır (tek ajan fazı).

OPDIVO malign plevral mezotelyoma tedavisi için ipilimumab ile birlikte verildiğinde 2 haftada bir veya 3 haftada haftada bir 30 dakika boyunca infüzyon uygulanacaktır.

OPDIVO, ileri evre mide kanseri, gastroözofageal bileşke kanseri veya özofagus adenokarsinomu tedavisinde kemoterapi ile kombinasyon halinde verildiğinde, aldığınız dozabağlı olarak her 3 haftada bir veya 2 haftada bir 30 dakikalık bir süre boyunca infüzyonverilecektir.

OPDIVO ilerlemiş küçük hücreli dışı akciğer kanserinin tedavisi için ipilimumab ve kemoterapi ile birlikte verildiğinde, 3 haftada bir 30 dakika boyunca infüzyon uygulanacaktır.

OPDIVO sadece damar içi yolla kullanıma yöneliktir.

Damar içi uygulama, steril, ateş yapmayan, 0,2 - 1,2 mikrometre gözenek boyutuna ve düşük protein bağlama oranına sahip bir düz eksenli filtre ile uygulanmalıdır.

OPDIVO damar içine bir defada ani ve yüksek dozda (push veya bolus) enjeksiyon olarak uygulanmamalıdır.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

Daha fazla veri elde edilene kadar, 18 yaşın altındaki çocuklarda ve ergenlerde kullanılmamalıdır.

OPDIVO'nun etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda (> 65 yaş) doz ayarlaması gerekli değildir. Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Skuamöz (yassı hücreli) Hücreli Baş ve Boyun Kanseri ve Adjuvan (cerrahi sonrası)Melanom (cilt kanseri) için 75 yaş ve üzeri yaşlı hastalardaki veriler bu popülasyonla ilgili birkarar verebilmek için yeterli değildir. Diğer organlara sıçrayan KRK hastalarından elde edilenveriler, daha genç hastalardan farklı yanıt verip vermediklerini belirlemek amacıyla yeterlisayıda 65 yaş ve üzerindeki hastaları içermemektedir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalardan elde edilen veriler, bu popülasyonla ilgili bir kararverebilmek için yeterli değildir.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir. Orta ila şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli şekilde uygulanmalıdır.

Kullanmanız gerekenden daha fazla OPDIVO kullandıysanız:

OPDIVO'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.OPDIVO'yu kullanmayı unutursanız:

OPDIVO uygulanacak randevularınızın tamamına gelmeniz sizin için çok önemlidir. Bir randevuyu kaçırmanız durumunda, doktorunuza bir sonraki dozun ne zaman uygulanacağınısorunuz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.OPDIVO ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler:

Tedavinizin kesilmesi ilacın etkisini durdurabilmektedir. Doktorunuza danışmadan OPDIVO tedavisini sonlandırmayınız.

Tedaviniz veya bu ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız varsa doktorunuza sorunuz.

OPDIVO ipilimumab veya ipilimumab ve kemoterapi ile birlikte verildiğinde, önce OPDIVO, sonrasında ipilimumab ve ardından kemoterapi verilecektir.

Lütfen bu ilaçların kullanımını anlamak için diğer kanser tedavilerinin Kullanma Talimatına bakınız. Bu ilaçlarla ilgili sorularınız varsa, lütfen doktorunuza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, OPDIVO'nun içeriğinde bulunan maddelere karşı duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Doktorunuz tedavinizin risk ve yararlarını sizinle tartışacak ve sizeaçıklayacaktır.

Aşağıdakilerden biri olursa, OPDIVO'yu kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Kaşıntılı deri döküntüsü

• Boğazda/göz kapaklarında şişme

• Nefes darlığı (dispne)

• Düşük kan basıncı (hipotansiyon)

• Hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon

• Deride şiddetli ve muhtemelen ölümcül soyulma (toksik epidermal nekroliz veyaStevens-Johnson sendromu)

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Önemli iltihaplanma belirtilerine dikkat ediniz.iltihaplanmaya

neden olabilir.İltihaplanma vücudunuzda ciddi hasara sebep olabilmekle birlikte, bazı iltihap durumlarıyaşamı tehdit edebilir ve OPDIVO tedavisinin askıya alınmasına veya durdurulmasına nedenolabilir.

Yalnız (Tek başına)

OPDIVO ile aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir:

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Kırmızı kan hücrelerinin (oksijen taşıyan), beyaz kan hücrelerinin (enfeksiyonla mücadelede önemli olan) veya trombositlerin (kanın pıhtılaşmasına yardımcı olanhücreler) sayısında düşüş

Yüksek (hiperglisemi) ya da düşük (hipglisemi) kan şekeri seviyeleri İshal (sulu, gevşek veya yumuşak dışkı), bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısıBazen kabarcıklanma ile birlikte deri döküntüsü, kaşıntıYorgunluk veya güçsüzlük hissi, ateş, ödem (şişlik)

İştah azalması Başağrısı

Nefes darlığı (dispne), öksürük

Kaslarda, kemiklerde (kas-iskelet ağrısı) ve eklemlerde (artralji) ağrı

Yaygın:

¦

¦

¦

¦

Ciddi akciğer enfeksiyonu (pnömoni), akciğerlere hava taşıyan soluk borularının iç yüzeyindeki zarın iltihaplanması (bronşit)

Alerjik reaksiyon, yaşamı tehdit eden reaksiyon dahil olmak üzere ilaç infüzyonu ile ilişkili reaksiyonlar

Yorgunluk veya kilo almaya neden olabilen tiroid bezi fonksiyonunun azalması, kalp çarpıntısı, terleme ve kilo kaybına neden olabilen aşırı aktif tiroid bezi, tiroid bezininşişmesi, tiroid bezinde ihtihaplanma (tiroidit)
Sinirlerin kol ve bacaklarda uyuşma, zayıflık, karıncalanma veya yakıcı ağrıya neden olacak şekilde iltihaplanması, sersemlikYüksek kan basıncı (hipertansiyon)
Öksürük, soluma güçlüğü, nefes darlığı (dispne), öksürükle karakterize akciğer iltihabı (pnömonit), akciğerlerin etrafında sıvı tutulumuBağırsakların iltihaplanması (kolit)

Ağız yaraları ve uçuklar (stomatit)

Ağız kuruluğu

Yamalar halinde cilt renginde değişiklik (vitiligo), kuru cilt, ciltte kızarma, anormal saç kaybı veya incelmesi, ürtiker (kaşıntılı, sıkıntı veren döküntü)

Eklemlerde iltihaplanma (artrit)

Ağrı, göğüs ağrısı Bulanık görme, göz kuruluğu

Yaygın olmayan:

Bazı beyaz kan hücrelerinde artış

Adrenal bezler (böbreklerin üzerinde yer alan bezler) tarafından üretilen hormonların salgılanmasında azalma, beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin azalan fonksiyonu(hipopituitarizm) veya iltihaplanması (hipofizit), şeker hastalığı (diyabet)

Kanda asit düzeylerinde artış

Vücudun farklı bölümlerinde hisleri azaltabilen veya hareketi etkileyen sinir hasarı (polinöropati), vücudun kendine saldırması nedeniyle sinirlerde iltihaplanma(enflamasyon) ve bunun sonucunda uyuşukluk, güçsüzlük, karıncalanma veya yanma(otoimmun nöropati)

Kalp kası iltihabı

Ağrı ve kızarıklığa neden olan göz iltihabı

kalbi saran zarda sıvı birikmesi ve iltihabı (perikardiyal bozukluk), anormal kalp ritmi, kalp atışı ritminde ya da hızında değişikliklerAkciğerlerde sıvı tutulumuPankreas iltihabı (pankreatit)

Mide iltihaplanması (gastrit)

Karaciğer iltihabı (hepatit), safra kanallarında tıkanıklık

Kol ve bacaklarda ve bazen yüzde ve vücudun geri kalanında başlayan ve kızamık döküntüsüne benzer kırmızı, kaşıntılı beneklere yol açan ciddi bir cilt problemi (eritemamultiforme); deride genellikle gümüşi pullarla, kalınlaşmış kırmızı lekelere yol açan bircilt hastalığı (psoriazis); burun ve yanakların olağandışı şekilde kızarmasına yol açan biryüz cilt problemi (rosacea), ürtiker (kaşıntılı, kabarık cilt döküntüsü)

Kaslarda ağrı veya sertliğe neden olan iltihaplanma (polimyalji romatika)

En yaygın olarak akciğerler olmak üzere çeşitli organ ve dokularda iltihaplı hücrelerin birikmesiyle ilişkili kronik hastalıklar (sarkoidoz)

Seyrek:

İshale veya kusmaya bağlı su kaybı (dehidratasyon)

Kalp hızında artış

Böbrek yetmezliği (böbrek fonksiyonunun ani kaybı dahil)


¦


¦


¦


¦

¦

Lenf nodülünün iltihaplanması veya büyümesine neden olan bir hastalık (Kikuchi lenfadeniti)

Kanda diyabetten kaynaklanan asit (diabetik ketoasidoz)

Zayıflık ve paralize neden olacak şekilde sinirlerin geçici iltihaplanması (Guillain-Barre sendromu); sinirlerin koruyucu kılıflarının kaybolması (demiyelinizasyon); kaslarınızdaaşırı güçsüzlükle seyreden bir hastalık (miyastenia gravis), kasların zayıfladığı vekolaylıkla yorulduğu bir hastalık (miyastenik sendrom)

Beyinin iltihaplanması

Beyini ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarların geçici ve geri dönüşümlü, bulaşıcı olmayan enflamasyonu (aseptik menenjit)

Paratiroid bezinin işlevinde azalma Kan damarlarının iltihabıİnce bağırsaklarda ülser

Deride şiddetli ve muhtemelen ölümcül soyulma (toksik epidermal nekroliz veya Stevens-Johnson sendromu)

Sjogren sendromu (bağışıklık sisteminin vücut için sıvı, örneğin gözyaşı ve tükürük, üreten bezlere saldırdığı hastalık), kaslarda egzersizin neden olmadığı ağrı, hassasiyet vezayıflık (miyopati), miyozit (kas enflamasyonu), kaslarda ve eklemlerde sertlik,

rabdomiyoliz (kas spazmı)

¦ Böbrek iltihabı

¦ Mesane (idrar torbası) iltihabı (bulaşıcı olmayan), belirti ve semptomlar arasında sıkve/veya ağrılı idrara çıkma, idrar yapma isteği, idrarda kan, alt karın bölgesinde ağrı veyabasınç yer alabilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklığı tahmin edilemiyor

Solid (katı) organ naklinin reddi

Kanser tedavisinden sonra meydana gelen, kanda yüksek potasyum ve fosfat düzeyleri ve düşük kalsiyum düzeyleri ile seyreden bir grup metabolik komplikasyon (tümör lizissendromu).

Gözleri, deriyi ve beyin, omurilik ve kulak zarlarını etkileyen (büyük olasılıkla otoimmün kaynaklı) iltihaplı bir hastalık (Vogt-Koyanagi-Harada sendromu)

Cildin herhangi bir bölgesinde ve/veya genital bölgede kuruma, incelme, kaşıntı ve ağrı ile ilişkili değişiklikler (liken sklerozus veya diğer liken bozuklukları)

Bağışıklık sisteminin çok sayıda histiyosit ve lenfosit adı verilen enfeksiyonla savaşan hücre oluşturduğu, çeşitli semptomlara neden olabilen bir rahatsızlık (hemofagositiklenfohistiyositoz)


¦


¦


¦


OPDIVO ipilimumab ile birlikte verildiğinde aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir:

Çok yaygın:

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Kırmızı kan hücrelerinin (oksijen taşıyan), beyaz kan hücrelerinin (enfeksiyonla mücadelede önemli olan) veya trombositlerin (kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan hücreler) sayısındadüşüş

¦

¦

¦

¦

Tiroid bezinin normalden daha az aktif olması (yorgunluğa veya kilo artışına neden olabilir), tiroid bezinin normalden daha fazla aktif olması (kalp atım hızının yüksek olmasına,terlemeye ve kilo kaybına neden olabilir)

İştah kaybı, vücut ağırlığında düşüş, kandaki albümin seviyelerinde düşüş, kanda yüksek (hiperglisemi) ya da düşük (hipoglisemi) şeker düzeyleri

Sinirlerin iltihaplanması (kol ve bacaklarda uyuşma, zayıflık, karıncalanma veya yakıcı ağrıya neden olacak şekilde), baş ağrısı, baş dönmesi, tat alma duyusunda değişiklikYüksek kan basıncı (hipertansiyon)

Nefes darlığı (dispne), öksürük, anormal konuşma sesi (disfoni)

Diyare (sulu, gevşek veya yumuşak dışkı), kabızlık, kusma, bulantı, mide ağrısı, ağız ülserleri ve uçuklar (stomatit), hazımsızlık (dispepsi)

Zaman zaman kabarcıklanma ile birlikte seyreden deri döküntüsü, kaşıntı, ellerde veya ayak tabanlarında ağrı: deride döküntü veya kızarıklık, kuru cilt, öncelikli olarak elin ayasında veayağın tabanında şişme ve ağrı ile seyreden el-ayak sendromu (palmar-plantareritrodisestezi)

Eklemlerde ağrı (artralji), kaslarda ve kemiklerde ağrı (musküloskeletal ağrı), kas spazmı İdrarda aşırı protein

Yorgun veya güçsüz hissetme, ateş, ödem (şişlik)

Yaygın:

Ciddi akciğer enfeksiyonu (pnömoni), bronşit, gözde enflamasyon (konjonktivit)

Bazı beyaz kan hücrelerinde artış, ateş ile birlikte nötrofillerde (bir çeşit beyaz kan hücresi) azalma

Alerjik reaksiyon, ilacın infüzyonu ile ilişkili reaksiyonlar


¦


¦


¦


Adrenal bezler (böbreklerin üzerinde yer alan bezler) tarafından üretilen hormonların salgılanmasında azalma, beynin tabanında bulunan hipofiz bezinin normalden az aktivitesergilemesi (hipopituitarizm) veya enflamasyonu (hipofizit), tiroid bezinin şişmesi, diyabetDehidratasyon (vücut suyunda azalma), kandaki albumin (bir çeşit kan proteini) ve fosfatseviyelerinde azalma

Ses yokken kulağınızda sürekli bir ses duyma (tinnitus)

Bulanık görme, göz kuruluğu

Yüksek kalp atım hızı, anormal kalp ritmi, kan damarlarında enflamatuar hastalık Kan damarı içinde kan pıhtısı oluşumu (tromboz)

Akciğerlerde enflamasyon (öksürük ve solunum güçlüğü ile karakterize pnömonit), akciğerler etrafında sıvı toplanması, kan pıhtıları, burun kanaması

Bağırsak iltihabı (kolit), pankreas enflamasyonu (pankreatit), ağız kuruluğu, mide iltihabı (gastrit), ağız ağrısı, hemoroid (basur)

Karaciğer enflamasyonu

Cilt renginde yama formunda değişiklik (vitiligo), cilt kızarıklığı, olağan dışı saç dökülmesi veya incelmesi, ürtiker (kaşıntılı döküntü), cilt kuruluğuEklemlerde enflamasyon (artrit), kas spazmı, kas güçsüzlüğüBöbrek yetmezliği (böbrek fonksiyonunun ani kaybı dahil)

Ağrı, göğüs ağrısı, titreme

Genel olarak kötü hissetme (halsizlik)

Yaygın olmayan:

Kanda diyabet kaynaklı asit (diyabetik ketoasidoz)

Kanda artmış asit düzeyleri

Ekstremitelerde ağrı, güçsüzlük ve paraliziye neden olan geçici bir sinir enflamasyonu (Guillain-Barre sendromu); hissizlik ve güçsüzlüğe neden olan sinir hasarı (polinöropati); sinirenflamasyonu; düşük ayak (peroneal sinir felci); vücudun kendi kendine saldırması nedeniyleortaya çıkan ve hissizlik, güçsüzlük, karıncalanma veya yanma hissine neden olan sinirenflamasyonu (otoimmün nöropati); atrofinin eşlik etmediği kas güçsüzlüğü ve yorgunluğu(myastenia gravis)

Beyin enflamasyonu

Göz iltihabı (ağrı ve kızarıklığa neden olan)
Kalp atımı ritminde veya hızında değişiklikler, yavaş kalp atışı, kalp kası iltihabı İntestinal perforasyon, mide enflamasyonu (gastrit), duodenum enflamasyonu, dilde yanmaveya ağrı hissi (glossodini)

Ölümcül olma olasılığı bulunan ciddi cilt soyulması (Stevens-Johnson sendromu), yama şeklinde kabarık ve kızarmış cilt bölgelerinin görüldüğü cilt hastalığı, sıklıkla gümüşümsüpullar eşlik eder (psoriazis), ekstremitelerde başlayan ve bazen yüzde ve vücudun gerikalanında görülen kızamık döküntüsüne benzer kızarık ve genellikle kaşıntılı beneklerleseyreden ciddi bir cilt hastalığı (eritema multiforme)

Kronik eklem hastalığı (spondiloartropati), bağışıklık sisteminin vücut için sıvı, örneğin gözyaşı ve tükürük, üreten bezlere saldırdığı hastalık (Sjogren sendromu), kKas ağrısı,kaslarda egzersiz kaynaklı olmayan hassasiyet veya güçsüzlük (miyopati), kaslardaenflamasyon (miyozit), kaslarda ve eklemlerde sertlik, ağrı veya katılığa neden olan kasenflamasyonu (romatizmal polimiyalji), çenede kemik hasarı, bir organ veya kan damarı vebaşka bir yapı gibi iki vücut parçası arasındaki anormal açıklık (fistül)

Böbrek enflamasyonu, mesane (idrar kesesi) iltihabı (bulaşıcı olmayan), belirti ve semptomlar arasında sık ve/veya ağrılı idrara çıkma, idrar yapma isteği, idrarda kan, alt karınbölgesinde ağrı veya basınç yer alabilir


¦


¦


¦


¦


¦


¦


¦


¦


¦


¦


Beyni ve omuriliği çevreleyen koruyucu zarların geçici ve reversibl bulaşıcı olmayan iltihabı (aseptik menenjit)

¦

¦

¦

¦

En yaygın olarak akciğerler olmak üzere çeşitli organ ve dokularda enflamatuar hücrelerin birikmesiyle ilişkili kronik hastalıklar (sarkoidoz)

Paratiroid bezinin işlevinde azalma

Yüksek kan potasyum ve fosfat seviyeleri ve düşük kan kalsiyum seviyeleri (tümör lizis sendromu) ile karakterize edilen, kanser tedavisinden sonra ortaya çıkan bir grup metabolikkomplikasyon

Gözleri, cildi, kulak zarlarını, beyni ve omuriliği etkileyen (büyük olasılıkla otoimmün kaynaklı) inflamatuar bir bozukluk (Vogt Koyanagi Harada sendromu)

Sinirlerin iltihaplanması

Derinin ciddi ve muhtemelen ölümcül soyulması (toksik epidermal nekroliz), cildin herhangi bir bölgesinde ve/veya genital bölgede kuruma, incelme, kaşıntı ve ağrı ile ilişkilideğişiklikler (liken skleroz veya diğer liken bozuklukları)

Kronik eklem hastalığı (spondiloartropati), bağışıklık sisteminin gözyaşı ve tükürük gibi vücut için nem oluşturan bezlere saldırdığı hastalık (Sjogren sendromu), kas spazmı(rabdomiyoliz)

Sıklığı Bilinmeyen (mevcut verilerden hesaplanamayan) diğer yan etkiler:

¦ Bağışıklık sistemimizin histiyositler ve lenfositler adı verilen enfeksiyonla savaşanhücreleri aşırı miktarda üretmesiyle karakterize olan ve çeşitli semptomlara (hemofagositiklenfohistiyositoz adı verilir) yol açabilen bir durumdur.

¦ Solid (katı) organ naklinin reddi

¦ Kalbi saran iltihaplanma ve kalp çevresinde sıvı birikimi (perikardiyal bozukluk)

Yukarıda listelenen bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız

derhal doktorunuza bildirinizTest sonuçlarındaki değişiklikler

OPDIVO tek başına veya ipilimumab ile kombinasyon halinde, doktorunuz tarafından gerçekleştirilen test sonuçlarında değişikliklere neden olabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

¦

Anormal karaciğer fonksiyon testleri (kandaki aşağıdaki karaciğer enzim düzeylerinde artış; aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, gama-glutamiltransferaz veyaalkalen fosfataz, kanda yüksek bilirubin düzeyleri)

Anormal böbrek fonksiyon testleri (kanda artan kreatinin miktarı)

Yağları yıkan enzim ve nişastayı yıkan enzim düzeylerinde artış

Kanınızda yükselmiş ya da düşmüş magnezyum veya sodyum düzeyleri

Kalsiyum veya potasyum miktarında artış ya da azalma

Vücut ağırlığında azalma

Tiroid stimüle edici (uyarıcı) hormon artışı

Kandaki trigliserit düzeylerinde artış

Kandaki kolesterol düzeylerinde artış

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileriwww.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da doğrudan0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bidiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. OPDIVO'nun Saklanması

OPDIVO 'yu çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


Flakon etiketi ve karton üzerinde belirtilen SON KULLANMA TARİHİNDEN sonra bu ilacı kullanmayınız. Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.

Buzdolabında saklayınız (2°C-8°C).

Dondurmayınız.

Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

Çökelti görüldüğünde kullanmayınız.

Açıldıktan sonra, mikrobiyolojik nedenlerden dolayı OPDIVO infüzyon çözeltisi derhal kullanılmalıdır. Hemen kullanılmaması halinde OPDIVO'nun ışıktan korunduğundabuzdolabında 2°C ila 8°C'de kimyasal ve fiziksel kullanım içi stabilitesinin 24 saat, oda ışığıaltında 20°C-25°C'de ise en fazla 8 saat olduğu gösterilmiştir (toplam 24 saatlik sürenin bu 8saatlik periyoduna ürünün uygulandığı periyod dahildir).

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullammz.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra OPDIVO 'yu. kullanmayınız.


İnfüzyon çözeltisinin kullanılmayan herhangi bir bölümünü tekrar kullanmak üzere saklamayınız. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Bristol-Myers Squibb İlaçları Inc. İstanbul Şubesi Sarıyer - İstanbul

Üretim yeri:


Bristol-Myers Squibb Holdings Pharma, Ltd. Liability Company Manati/Porto Riko/ABD

Bu kullanma talimatı ../../^. tarihinde onaylanmıştır.AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR:OPDIVO'nun hazırlanması ve uygulanması

Hazırlama aşaması, özellikle asepsi ile ilgili iyi uygulamalara ilişkin kurallara uygun olarak eğitimli personel tarafından gerçekleştirilmelidir.

Dozun hesaplanması

Hasta için reçete edilen doz mg/kg cinsinden verilir Reçete edilen bu doza dayanılarak uygulanacak toplam doz hesaplanır. Hastaya tam doz uygulanabilmesi için birden fazlaOPDIVO konsantresi flakonu gerekli olabilir.

¦ Mg olarak toplam OPDIVO dozu = kg olarak hastanın ağırlığı x mg/kg olarak reçeteedilen doz.

¦ Dozun hazırlanması için OPDIVO konsantresinin hacmi (mL) = 10'a bölünmüş olarak,toplam doz (mg) (OPDIVO konsantresinin dozu 10 mg/mL'dir).

Kemoterapi ile kombinasyon halinde Nivolumab:

Hasta için önerilen doz vücut ağırlığına bakılmaksızın 360 mg ya da 240mg'dır.

İnfüzyonun hazırlanması

İnfüzyon hazırlanırken aseptik koşullar sağlanmalıdır. İnfüzyon, intravenöz ajanların güvenli kullanımına ilişkin standart önlemlere uyularak, bir laminer akışlı çeker ocak altında veyagüvenlik kabininde hazırlanmalıdır.

OPDIVO, aşağıda belirtildiği şekliyle intravenöz uygulama için kullanılabilir:

¦

Seyreltme yapılmaksızın

uygun bir steril şırınga kullanılarak bir infüzyon kabınaaktarıldıktan sonra;

ya da

¦ 1 mg/mL kadar düşük konsantrasyonlara

seyreltildikten sonra

. Nihai infüzyonkonsantrasyonu 1 ila 10 mg/mL arasında olmalıdır. OPDIVO konsantresinin seyreltilmesiiçin aşağıdakiler kullanılabilir:

¦ 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi veya,

¦ 50 mg/mL (%5) enjeksiyonluk glukoz çözeltisi

AŞAMA 1:

¦ OPDIVO konsantresi partikül veya renk bozukluğu bakımından incelenir. Flakonlarıçalkalamayın. OPDIVO konsantresi, berrak ila opak renksiz ila açık sarı bir sıvıdır.Çözelti bulanıksa, rengi bozulmuşsa veya birkaç yarı saydam ila beyaz partikül dışındapartikül madde içeriyorsa flakonu atın.
¦ Uygun steril bir şırınga kullanılarak gerekli hacimde OPDIVO konsantresi alınır.

AŞAMA 2:

¦ Konsantreyi, steril, havası alınmış cam bir şişeye ya da IV poşetine (PVC veya polyolefin)aktarın.

¦ Uygun durumda, gerekli hacimde 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisiveya 50 mg/mL (%5) enjeksiyonluk glukoz çözeltisi ile seyreltilir. Hazırlarken kolaylıksağlaması açısından konsantre, uygun miktarda 9 mg/mL (%0,9) sodyum klorürenjeksiyonluk çözeltisi veya 50 mg/mL (%5) glukoz enjeksiyonluk çözeltisi içerenönceden doldurulmuş kullanıma hazır bir torba içine doğrudan aktarılabilir.

¦ Elinizde döndürülerek infüzyon iyice karıştırılır. Çalkalamayın.

Uygulama

OPDIVO infüzyonu “push” veya bolus enjeksiyon olarak uygulanmamalıdır.

OPDIVO infüzyonu 60 dakikalık bir periyotta intravenöz yoldan uygulanır

.

Diğer organlara sıçrayan kolorektal (kalın bağırsak) kanseri için 30 dakika süreyle intravenöz yoldan uygulanır.

OPDIVO ipilimumabla kombinasyon halinde verildiğinde, OPDIVO infüzyonu ilk dört doz için 3 haftada bir 30 dakikalık bir periyotta intravenöz yoldan uygulanır (kombinasyon fazı).Bunun sonrasında, OPDIVO infüzyonu aldığınız doza bağlı olarak 2 haftada bir veya 4 haftadabir 30 veya 60 dakikalık bir periyotta intravenöz yoldan uygulanır (tek ajan fazı).

OPDIVO infüzyonu, diğer ajanlarla aynı intravenöz hatta aynı zamanda infüze edilmemelidir. İnfüzyon için farklı bir infüzyon hattı kullanılır.

Bir infüzyon seti ve in-line, steril, pirojenik olmayan, proteinlere bağlanma oranı düşük bir filtre kullanılır (por boyutu 0,2 mikrometre ila 1,2 mikrometre).

OPDIVO infüzyonu aşağıdakiler ile geçimlidir:

PVC kaplar Polyolefin kaplarCam şişelerPVC infüzyon setleri

Por boyutu 0,2 mikrometre ila 1,2 mikrometre olan polietersülfon membranlara sahip in-line filtreler

OPDIVO dozunu uyguladıktan sonra, infüzyon hattı 9 mg/mL (%0,9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi veya 50 mg/mL (%5) enjeksiyonluk glukoz çözeltisi ile yıkanır.

Saklama koşulları ve raf ömrü

Açılmamış flakon


OPDIVO

buzdolabında saklanmalıdır

(2°C-8°C). Işıktan korumak için flakonlar orijinal ambalajında saklanmalıdır. OPDIVO dondurulmamalıdır.

Kutu ve flakon etiketi üzerindeki SON KULLANMA TARİHİNDEN sonra OPDIVO'yu kullanmayınız. Son kullanma tarihi ilgili ayın son günüdür.

OPDIVO infüzyonu


OPDIVO infüzyonu, hazırlandıktan sonraki 24 saat içinde tamamlanmalıdır. Derhal kullanılmazsa, çözelti buzdolabında (2°C-8°C) ve ışıktan korunarak 24 saate kadar saklanabilir.Oda ışığı altında ise 20°C-25°C'de en fazla 8 saat saklanabilir. Kullanım sırasında saklamasüresi ve koşulları, kullanıcının sorumluluğundadır.

Bertaraf:

İnfüzyon çözeltisinin kullanılmayan herhangi bir bölümünü tekrar kullanmak üzere saklamayınız. Kullanılmayan ilaç veya atık materyaller, yerel gerekliliklere uygun şekildebertaraf edilmelidir.

İlaç Bilgileri

Opdivo 40 Mg/4 Ml İv İnfüzyonluk Çözelti Konsantresi İçeren Flakon

Etken Maddesi: Nivolumab

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.