Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zejula 100 Mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

ZEJULA 100 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla kullanılır.Sitotoksik

Etkin madde:

Her bir film kaplı tablet, 100 mg niraparibe eşdeğer 159,3 mg niraparib tosilatmonohidrat içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Tablet çekirdeği: krospovidon, laktoz monohidrat (sığır sütünden eldeedilir), magnezyum stearat, mikrokristalin selüloz, povidon, silikon dioksit. Tablet kaplama:Polivinil alkol, titanyum dioksit (E 171), polietilen glikol, talk, ferrosoferrik oksit (E 172).

V Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu kullanma talimatında:

1. ZEJULA nedir ve ne için kullamlır?


2. ZEJULA 'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. ZEJULA nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. ZEJULA 'nın saklanmasıbaşlıkları yer almaktadır.1. ZEJULA nedir ve ne için kullanılır?

ZEJULA, etkin madde olarak niraparib içermektedir. Niraparib, PARP inhibitörü adı verilen bir anti-kanser ilacı türüdür. PARP inhibitörleri, poli [adenozin difosfat-riboz] polimeraz(PARP) adı verilen bir enzimi bloke eder. PARP, hücrelerin hasar gören DNA'yı onarmasınayardımcı olmaktadır; bu nedenle, PARP'ın bloke edilmesi kanser hücrelerinin DNA'sınınonarılamayacağı anlamına gelmektedir. Bu da tümör hücrelerinin ölümüne yol açarak, kanserinkontrol edilmesine katkıda bulunmaktadır.

ZEJULA 100 mg film kaplı tablet, bir tarafında “100”, diğer tarafında “Zejula” baskısı bulunan gri renkli, oval şeklinde film kaplı tablettir.

Film kaplı tabletler aşağıdaki miktarlarda tablet içeren blister ambalajlarda ambalajlanmaktadır (tüm ambalaj boyutları piyasada bulunmayabilir):

• 84x1 film kaplı tablet

• 56x1 film kaplı tablet

ZEJULA, yetişkin kadınlarda over (yumurtalık), fallop tüpü (overleri rahime bağlayan dişi üreme sisteminin bir kısmı) veya periton (karın zarını oluşturan zar) kanserinin tedavisindekullanılmaktadır.

Kanserde şu aşamalardan sonra kullanılmaktadır:

• Kanser standart platin temelli kemoterapiyle yapılan ilk tedaviye yanıt verdikten sonraveya

• BRCA geninde mutasyonu bulunan hastalarda, kanser standart platin temellikemoterapiyle daha önce yapılan tedaviye yanıt verdikten en az 6 ay veya sonrasındatekrarlandığında (nüksetme).

2. ZEJULA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerZEJULA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Niraparibe veya bu ilaçta bulunan diğer maddelerden herhangi birine alerjiniz (aşırıduyarlılığınız) varsa.

• Emziriyorsanız.

ZEJULA'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Aşağıdakilerden herhangi birinin sizin için geçerli olma olasılığı varsa, bu ilacı

almadan önce veya alırken

doktorunuza, eczacınıza veya hemşirenize danışınız:

Düşük kan hücresi sayımı


ZEJULA, alyuvar (kırmızı kan hücreleri) sayımı (anemi), akyuvar (beyaz kan hücreleri) sayımı (nötropeni) veya trombosit (kan pulcukları, pıhtılaşma hücreleri) sayımı (trombositopeni) gibihücre sayımlarınızı düşürür. Dikkat etmeniz gereken belirtiler ve bulgular arasında ateş veyaenfeksiyon, anormal morarma veya kanama (daha fazla bilgi için bkz. Bölüm 4) bulunmaktadır.Tedaviniz boyunca doktorunuz size takip etmek amaçlı düzenli şekilde kan testi yapacaktır.

Miyelodisplastik sendrom/akut miyeloid lösemi


Seyrek olarak, düşük kan hücresi sayımı kemik iliğinde "miyelodisplastik sendrom (kemik iliği yetmezliği bozukluğu)" (MDS) veya "akut miyeloid lösemi" (AML) (kemik iliğinde blast adıverilen genç hücrelerin olgunlaşmasındaki bozukluk) gibi daha ciddi sorunların bir belirtisiolabilir. Doktorunuz bu sorunları kontrol etmek için kemik iliği testi yapmak isteyebilir.

Yüksek tansiyon


ZEJULA yüksek tansiyona neden olabilir ve bazı olgularda şiddetli yüksek kan basıncı artışı (tansiyon) olabilir. Doktorunuz tedaviniz boyunca kan basıncınızı (tansiyonunuzu) düzenlişekilde ölçecektir. Doktorunuz ayrıca gerekirse yüksek tansiyonunuz için size ilaç verebilirveya ZEJULA dozunuzu ayarlayabilir. Doktorunuz evde tansiyonunuzu takip etmenizi tavsiyeedebilir ve tansiyonunuzun yükselmesi durumunda ne yapmanız ve ne zaman kendisiyleiletişime geçmeniz gerektiğiyle ilgili talimatlar verebilir.

Posterior Reversibl Ensefalopati Sendromu (PRES)


ZEJULA tedavisi, Posterior Reversibl Ensefalopati Sendromu (PRES) adı verilen ve seyrek görülen bir nörolojik yan etkiyle ilişkilendirilmiştir. Kan basıncınm (tansiyon) yükselmesi ilebirlikte veya kan basıncında yükselme olmaksızın baş ağrısı, görmede değişiklikler, kafakarışıklığı veya nöbet meydana gelirse lütfen doktorunuzla iletişime geçiniz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

ZEJULA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması

ZEJULA yiyecekler ile birlikte veya yiyecekler olmadan kullanılabilir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


ZEJULA bebeğinize zarar verebileceği için hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, builacı almadan önce doktorunuza danışınız.

Hamile kalabilecek bir kadınsanız, ZEJULA kullanırken yüksek etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız ve son dozunuzdan sonraki 6 ay içinde yüksek etkili bir doğum kontrolyöntemi kullanmaya devam etmeniz gerekmektedir. Doktorunuz tedaviye başlamadan öncehamile olmadığınızı teyit etmek için bir gebelik testi isteyecektir. ZEJULA kullanırken hamilekalırsanız derhal doktorunuzla iletişime geçiniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


ZEJULA'nın anne sütüne geçip geçmediği bilinmediği için, emzirirken ZEJULA kullanılmamalıdır. Emziriyorsanız, ZEJULA almadan önce emzirmeyi bırakmanız ve sondozunuzdan sonra 1 ay geçene kadar tekrar emzirmeye başlamamanız gerekmektedir. Bu ilacıalmadan önce doktorunuza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

ZEJULA alırken halsiz, konsantrasyon güçlüğü çeken bir durumda olabilir veya yorgun hissedebilirsiniz ya da baş dönmesi yaşayabilirsiniz ve bu nedenle araç ve makine kullanmabeceriniz etkilenebilir. Araç ve makine kullanırken dikkat ediniz.

ZEJULA'nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

ZEJULA laktoz içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (duyarlılığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzlatemasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer başka bir ilaç kullanıyorsanız, yakın geçmişte kullandıysanız veya kullanma ihtimaliniz varsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

T>Eğerrsçeteikyadar^^eMsfz(kerh@nghbir5ilacı şuçgndakullamyorsamz.tveyagsonızgmanada


kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. ZEJULA nasıl kullanılır?

• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Bu ilacı daima aynen doktorunuzun veya eczacınızın söylediği gibi kullanınız. Emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Platin bazlı kemoterapiyle yapılan ilk tedaviye yanıt veren over (yumurtalık) kanserinde


Önerilen başlangıç dozu, günde bir kez yemekle birlikte veya yemeksiz alınan 200 mg'dır (iki adet 100 mg tablet). Tedaviye başlamadan önce kilonuz 77 kilogram veya daha fazla vetrombosit sayımınız 150.000/ mikroL veya daha fazla ise, önerilen başlangıç dozu, günde birkez yemekle birlikte veya yemeksiz alınan 300 mg'dır (üç adet 100 mg tablet).

Tekrarlayan (nükseden) over kanseri


Önerilen başlangıç dozu, günde bir kez yemekten bağımsız, aç ya da tok karına alınan 300 mg'dır (üç adet 100 mg tablet).

ZEJULA'yı her gün yaklaşık aynı saatte alınız. ZEJULA'yı uykudan önce almak bulantı yan etkisi olursa baş etmenize yardımcı olabilir.

Karaciğer sorunlarınız varsa doktorunuz başlangıç dozunuzu ayarlayabilir.

Oral kullanım. Tabletler suyla birlikte bütün olarak yutulmalıdır. Tabletler çiğnenmemeli veya ezilmemelidir.

Yan etki (bulantı, yorgunluk, anormal kanama/morarma, kansızlık gibi) yaşarsanız doktorunuz daha düşük bir dozla tedaviye devam etmeyi önerebilir.

Doktorunuz düzenli aralıklarla sizi kontrol edecektir ve yarar elde ettiğiniz ve kabul edilemez bir yan etki yaşamadığınız sürece ZEJULA'yı normal şekilde kullanmaya devam edeceksiniz.

• Uygulama yolu ve metodu:

Tabletleri bütün olarak, bir miktar suyla birlikte yutunuz. Tabletleri çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz.

• Değişik yaş grupları:

• Çocuklarda kullanımı:

18 yaşından küçük çocuklara ZEJULA verilmemelidir. Bu ilaçbu yaş grubunda incelenmemiştir.

• Yaşlılarda kullanımı:• Özel kullanım durumları:

• Böbrek yetmezliği:

Hafif ila orta dereceli böbrek yetmezliği hastalarında dozayarlaması gerekmemektedir. Şiddetli böbrek yetmezliği veya son dönem böbrekhastalığı olan ve hemodiyaliz (hastanın kirli kanının diyaliz makinesine alınaraktemizlendiği ve ardından kanın tekrar hastaya verildiği işlem) yapılan hastalarda dikkatlikullanılmalıdır.

• Karaciğer yetmezliği:

Hafif dereceli hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir. Ortadereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz azaltması gerekmektedir. Şiddetlikaraciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Eğer ZEJULA 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Kullanmanız gerekenden daha fazla ZEJULA kullandıysanız

Normal dozunuzdan fazla doz alırsanız, derhal doktorunuzla iletişime geçiniz.

ZEJULA 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.ZEJULA'yı kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


Bir dozu kaçırırsanız veya ZEJULA aldıktan sonra kusarsanız ilave bir doz almayınız. Sıradaki dozunuzu planlanan zamanında alınız.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili ilave sorularınız olursa, doktorunuza, eczacınıza veya hemşirenize sorunuz.

ZEJULA ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Doktorunuz ile görüşmeden ZEJULA kullanmayı durdurmayınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi ZEJULA'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler görülebilir.

Listelenmiş yan etkiler herkeste görülmez.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

10 hastanın en az birinde görülebilir.

10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

Yaygın:

Yaygın olmayan:

Seyrek:

Çok seyrek:

Bilinmiyor:

Aşağıdakilerden biri olursa, ZEJULA'yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Alerjik reaksiyon (yaşamı tehdit edebilen şiddetli alerjik reaksiyon dahil). Belirtiler arasında kabarık veya kaşıntılı kızarıklıklar (kurdeşen) ve (bazen yüzde ve ağızdagörülen ve solunum güçlüğüne, bayılmaya veya bilinç kaybına neden olan) şişme(anjiyoödem) bulunur.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZEJULA'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Çok yaygın:


• Yaralandığınızda morarma veya kanamanın normalden uzun sürmesi - bunlar düşüktrombosit sayımının (trombositopeni) belirtileri olabilir.

• Nefes darlığı, çok yorgun hissetme, solgunluk veya hızlı kalp atışı - bunlar düşükalyuvar sayımının (anemi) belirtileri olabilir.

• Ateş veya enfeksiyon - düşük akyuvar sayımı (nötropeni) enfeksiyon riskinizi attırabilir.Belirtiler arasında ateş, titreme, güçsüz hissetme veya kafa karışıklığı, öksürük, idraraçıkarken ağrı veya yanma hissi bulunmaktadır. Bazı enfeksiyonlar ciddi olabilir veölüme yol açabilir.

• Kandaki akyuvar sayısında azalma (lökopeni)

Yaygın:

• Alerjik reaksiyon (yaşamı tehdit edebilen şiddetli alerjik reaksiyon dahil). Belirtilerarasında kabarık veya kaşıntılı kızarıklıklar (kurdeşen) ve (bazen yüzde ve ağızdagörülen ve solunum güçlüğüne, bayılmaya veya bilinç kaybına neden olan) şişme(anjiyoödem) bulunur.

• Kemik iliğindeki bir sorun nedeniyle düşük kan hücresi sayımı veya kemik iliğindenbaşlayan kan kanseri “miyelodisplastik sendrom” (MDS) veya “akut miyeloid lösemi”(AML)

Seyrek:

• Kan basıncının (tansiyonun) aniden yükselmesi: Organ hasarına neden olabilen tıbbi biracil durum olabilir ve yaşamı tehdit edebilir.

• Semptomları arasında nöbet, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve görmede değişiklikler olanbir beyin hastalığı (Posterior Reversibl Ensefalopati Sendromu veya PRES): Organhasarına neden olabilen tıbbi bir acil durumdur ve yaşamı tehdit edebilir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz: Çok yaygın:

Hasta hissetme (mide bulantısı)

Mide ekşimesi (dispepsi)

Kandaki akyuvar (beyaz kan hücreleri) sayısında düşüş Kandaki trombosit (kan pulcukları) sayısında düşüşKandaki alyuvar (kırmızı kan hücreleri) sayısında düşüş (anemi)Yorgunluk hissiZayıflık hissiKabızlıkKusmaKarın ağrısıUykusuzlukBaş ağrısıİştah kaybı

Burun akması veya tıkanıklığı

İshal Ne

3k0YnUyM0FyRG83aklUZW56 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


• Sırt ağrısı

• Eklem ağrısı

• Yüksek tansiyon (kan basıncınm artması)

• Hazımsızlık

• Baş dönmesi

• Öksürük

• İdrar yolu enfeksiyonu

• Çarpıntı (kalbinizin ritmini hissetme duygusu veya normalden daha hızlı atması hissi)

Yaygın:

• Işığa maruz kaldıktan sonra güneş yanığı benzeri reaksiyonlar

• Ayaklar, ayak bilekleri, bacaklar ve/veya ellerde şişme

• Kandaki potasyum seviyesinin düşmesi

• Ağız ve burun ile akciğerler arasındaki hava yollarında iltihap (enflamasyon) veyaşişme, bronşit

• Karın şişkinliği

• Kaygı, sinirlilik veya huzursuzluk hissi

• Üzüntü veya bunalım hissi

• Burun kanaması

• Kilo kaybı

• Kas ağrısı

• Konsantrasyon, anlama, hafıza ve düşünme bozukluğu (bilişsel bozukluk)

• Göz nezlesi

• Hızlı kalp atışı: Baş dönmesi, göğüs ağrısı veya nefes darlığına yol açabilir.

• Ağız kuruluğu

• Ağızda ve/veya sindirim kanalında iltihap (enflamasyon)

• Ciltte döküntü

• Kan testlerinde değerlerde artış

• Anormal kan testi sonuçları

• Ağızda anormal tat

Yaygın olmayan:

• Alyuvar (kırmızı kan hücreleri), akyuvar (beyaz kan hücreleri)ve trombosit (kanpulcukları) sayımında düşüş

• Kafa karışıklığı hali

• Akciğer iltihabı: Nefes darlığı ve nefes alma güçlüğüne yol açabilir (bulaşıcı olmayanzatürre (pnömoni))

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. ZEJULA'nın saklanması

ZEJULA'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


30 °C'nin altındaki oda sıcaklığında, orijinal ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Bu ilacı kutuda ve blisterde belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız. Son kullanma tarihi o ayın son gününü göstermektedir.

Ambalajda herhangi bir hasar veya bozulma belirtisi görürseniz bu ilacı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Sitotoksik ve sitostatik beşeri tıbbi ürünlerin kullanımları sonucu boşalan iç ambalajlarının atıkları TEHLİKELİ ATIKTIR ve bu atıkların yönetimi 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı ResmiGazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre yapılır.

Ruhsat sahibi:


Üretim yeri:


GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş. Büyükdere Cad. No:173, 1. Levent Plaza,B Blok 34394,

1. Levent/İSTANBUL

Mayne Pharma, Inc. 1240 Sugg ParkwayGreenville, NC 27834ABD

Bu kullanma talimatı.../.../... tarihinde onaylanmıştır.



İlaç Bilgileri

Zejula 100 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Niraparib Tosilat Monohidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.