KULLANMA TALİMATIBENSERI 50 mg film kaplı tabletAğızdan alınır.
•
Etkin madde(ler):
50 mg diklofenak potasyum
•
Yardımcı madde(ler):Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
*
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
*
Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
*
Bu ilaç kisisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
*
Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.
*
Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:
1.BENSERİnedir ve ne için kullanıhr?
2.BENSERİ' yikullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. BENSERİ nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. BENSERİ'yi saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. BENSERİ nedir ve ne için kullanılır?
Her tablet 50 mg diklofenak potasyum içerir.
BENSERİ, 10, 20 ve 30 adet tablet içeren blister ambalajda takdim edilmektedir.
BENSERİ, ağrı ve iltihabın tedavisinde kullanılan “nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar
(NSAİ'ler)” adı verilenbiflilaÇ^iffififiaailtifea ile imzalanmıştır.
1 / 13
BENSERİ, aşağıdaki durumların kısa süreli tedavisinde kullamlabilir:
Kireçlenme (osteoartrit), eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğu (romatoid artrit) ve sırt, boyun ve göğüs kafesi eklemlerinde sertleşme ile seyreden ağrılı ilerleyici romatizma (ankilozanspondilit) belirti ve bulgularının tedavisi ile akut guta bağlı eklem iltihabı (akut gut artrit), akutkas-iskelet sistemi ağrıları, ameliyattan sonraki ağrı (postoperatif ağrı) ve ağrılı adet görme(dismenore) tedavisinde endikedir.
BENSERİ'nin etki mekanizması ya da size neden bu ilacın reçete edildiği ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza sorunuz.
2. BENSERİ' yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Doktorunuzun tüm talimatlarına dikkatle uyunuz. Bu bilgiler bu kullanma talimatında yer alan genel bilgilerden farklı olabilir
BENSERİ' yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
• Diklofenaka ya da BENSERİ' nin içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşıalerjiniz (aşırı duyarlılık) varsa,
• İltihap ya da ağrı tedavisinde kullanılan ilaçları (örneğin asetilsalisilik asit/aspirin,diklofenak ya da ibuprofen) aldıktan sonra bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz. Bureaksiyonlar arasında astım, burun akıntısı, deri döküntüsü, yüz ve ağzın şişmesi(anjioödem) yer alabilir. Bu hastalarda “steroidal olmayan iltihap giderici ilaçlar”(NSAİ'ler)a şiddetli, nadiren ölümcül olabilen reaksiyonlar oluştuğu bildirilmiştir.Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.
• Kalp-damar ameliyatı (Koroner arter by-pass greft) geçirdiyseniz, ameliyat öncesi, sırasıve sonrası ağrıların tedavisinde
• Mide ya da bağırsakta ülseriniz (yara) varsa,
• Dışkıda kan ya da siyah dışkılama gibi semptomların görülebileceği mide-bağırsaksisteminde kanama ya da delinme varsa,
• Ağır böbrek ya da karaciğer hastalığınız varsa,
• Ağır kalp yetmezliğiniz varsa,
• Gebeliğin son üç ayında iseniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse BENSERİ' yi
kullanmadan önce bunu doktorunuza danışınız.
Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.
BENSERI' yi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer:
• Diklofenak tedavisine, kalp damar sistemi hastalıkları için önemli risk faktörlerini(örneğin, yüksek kan basıncı, kanınızda yağ (kolesterol, trigliseritler) düzeylerindeanormal derecede yükseklik, şeker hastalığı, sigara kullanımı gibi) taşıyan hastalarda,ancak dikkatli bir değerlendirme sonrasında başlanmalıdır. Özellikle yüksek dozdakullanımında (günlük 150 mg) ve uzun süreli tedavilerde bu riskin arttığı görülmüştür. Buyüzden, diklofenak tedavisinde mümkün olan en kısa tedavi süresi ve en düşük etkili doztercih edilmelidir. Sağlık mesleği mensuplarının hastaların diklofenak tedavisine devametme gerekliliğini düzenli olarak tekrar değerlendirmelidir.
• Bilinen bir kalp ya da kan damarı hastalığınız varsa [ayrıca kontrol edilemeyen yüksekkan basıncı, konjestif kalp yetmezliği (kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadarkan pompalayamaması), bilinen iskemik kalp hastalığı (kalbin oksijenlenmesini vekanlanmasını sağlayan damarın daralması) veya periferik arteriyel hastalık (atardamarlarındaralması ve bunun sonucunda damarın beslediği bölgeye yeterince kan gidememesidurumu) dahil kalp damar sistemi hastalığı olarak tanımlanır.] BENSERİ ile tedavigenellikle önerilmez. (Bilinen kalp hastalığınız varsa ya da kalp hastalığı riski taşıyorsanızve özellikle 4 haftadan uzun süredir tedavi ediliyorsanız; BENSERİ ile tedavinizisürdürmeniz gerekip gerekmediği doktorunuz tarafından yeniden değerlendirilecektir.)
• Kalp damar sistemine yönelik yan etkiler açısından riskinizi mümkün olan en düşükseviyede tutmak üzere ağrı ve/veya şişliğinizi hafifleten en düşük BENSERİ dozunu,mümkün olan en kısa süre boyunca almanız genellikle önemlidir.
• BENSERİ' yi asetilsalisilik asit, kortikosteroidler, “kan sulandırıcılar” ve SSRI'larolarak sınıflandırılan depresyon ilaçları ile birlikte aynı anda aldıysanız (bkz. “Diğer ilaçlarile birlikte kullanımı”),
• Astımınız ya da saman nezleniz (mevsimsel alerjik rinit) varsa,
• Daha önce mide ülseri, mide kanaması ya da siyah dışkılama gibi mide-bağırsak sistemiile ilgili bir sorununuz varsa ya da geçmişte ağrı/iltihap giderici bir ilaç aldıktan sonramidede rahatsızlık ya da mide yanması geçirdiyseniz,
• Kolon iltihabı (ülseratif kolit) ya da bağırsak iltihabı (Crohn hastalığı) varsa,
• Karaciğer ya da böbrekle ilgili sorun varsa
• Vücudunuzda su kaybı olduysa (ör. bulantı, ishal, büyük bir ameliyattan önce veyasonra),
• Ayaklarınız şişiyorsa,
• Kanama bozukluğunuz ya da seyrek görülen bir karaciğer hastalığı olan porfiri (karınağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalık) dahil diğer kanhastalıklarınız varsa.
• Bağ dokusu hastalıkları ya da benzer bir rahatsızlığınız varsa.
anmıştır.
• Lupus (SLE) veya benzeri, bir durumunuz varsa
^ ^^ DÜ Delge, güvenli elekfroniK imza ile ımzalanmıı
• BENSERİ kullanırken herhangi bir zamanda göğüs ağrısı, nefes darlığı, güçsüzlük yada geveleyerek konuşma gibi kalp ya da kan damarları problemlerine işaret eden belirtiveya semptomlar yaşarsanız derhal doktorunuzu arayınız.
• BENSERİ, geçirilmekte olan bir enfeksiyonun semptomlarını (ör. baş ağrısı, yüksekateş) azaltabilir ve bu nedenle enfeksiyonun tespit edilmesini ve yeterli derecede tedaviedilmesini güçleştirebilir. Kendinizi kötü hissediyorsanız ve bir doktora görünmekistiyorsanız, BENSERİ aldığınızı belirtmeyi unutmayınız.
• Diğer iltihap giderici ilaçlar gibi BENSERİ da çok seyrek olarak ciddi alerjik ciltreaksiyonlarına (ör. döküntü) neden olabilir. Eğer yukarıda tanımlanan belirtilerdenherhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza haber veriniz.
BENSERİ' nin yiyecek ve içecek ile kullanılması
BENSERİ, bir bardak su ya da başka bir içecekle bütün halinde yutulmalıdır.
BENSERİ' nin, yemeklerden önce ya da boş mideyle alınması önerilmektedir.
Hamilelik
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız bunu doktorunuza söyleyiniz. Kesin gerekli olmadığı sürece hamilelik süresince BENSERİ almamalısınız.
Diğer iltihap giderici ilaçlarda olduğu gibi, anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği ve doğumda sorunlara yol açabileceğinden BENSERİ da gebeliğin son 3 ayında alınmamalıdır.
BENSERİ hamile kalınmasını güçleştirebilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hamile kalma konusunda sorunlarınız varsa, gerekli olmadıkça BENSERİ' yi kullanmamalısınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirmehacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.
BENSERİ kullanıyorsanız bebeğinizi emzirmeyiniz, çünkü bu bebeğiniz için zararlı olabilir.
Araç ve makine kullanımı
Nadiren BENSERİ kullanan hastalar görme bozuklukları, baş dönmesi veya uyku hali gibi yan etkiler görebilirler. Böyle etkiler görürseniz araba kullanmamalı ve dikkat gerektirendiğer işleri yapmamalısın'fzşH^yie etkfl^r g6¥ü^seöizgn%ısa zamanda doktorunuza söyleyiniz.
Diğer özel uyarılar
• Özellikle kilolu veya yaşlıysanız, en düşük BENSERİ dozunu mümkün olan en kısasüreyle almalısınız.
• BENSERİ benzeri herhangi bir ilacı kullanırken kalp krizi veya inme riskinde küçük birartış söz konusudur. Uzun süre yüksek dozda alıyorsanız, risk daha yüksektir. Ne kadarne ve süreyle alacağınız konusunda doktorun talimatlarını daima takip ediniz.
• BENSERİ kullanırken herhangi bir zamanda kalbiniz veya kan damarlarınızla ilgiligöğüs ağrıları, nefes darlığı, güçsüzlük veya geveleyerek konuşma gibi herhangi birişaret veya belirti yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurunuz.
• Bu ilaçları alırken doktorunuz sizi zaman zaman kontrol etmek isteyebilir.
• NSAİ'leri alırken mide problemi geçmişiniz varsa, özellikle de yaşlıysanız, olağandışıbelirtiler fark ederseniz derhal doktorunuza söylemelisiniz.
• Anti-enflamatuvar bir ilaç olduğu için, BENSERİ enfeksiyonun baş ağrısı ve yükseksıcaklık gibi belirtilerini azaltabilir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve bir doktoragörünmeniz gerekiyorsa, ona BENSERİ kullandığınızı söylemeyi unutmayınız.
Yakın geçmişte mide veya bağırsak sistemi ameliyatı geçirmişseniz veya bu tür bir ameliyat
olacaksanız, BENSERİ almadan önce doktorunuza söyleyiniz, çünkü BENSERİ—bazen ameliyattan sonra bağırsaklarınızdaki yara iyileşmesini kötüleştirebilir.
BENSERİ' nin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
BENSERİ, içeriğinde sukroz bulunur. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzlatemasa geçiniz.
BENSERİ, içeriğinde sodyum nişasta glikolat bulunur. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı
Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, dozu değiştirmeniz ve/veya başka önlemler almanız gerekebilir:
• Lityum ya da seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) (depresyonun bazı tiplerinintedavisinde kullanılan ilaçlar),
• Digoksin (kalp sorunları için kullanılan bir ilaç),
• Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar),
• ACE inhibitörleri ya da beta blokörler (yüksek kan basıncı ve kalp yetmezliğini tedavietmede kullanılan ilaçlar),
Bu uelge
• Asetilsalisilik asit (aspirin) veya ibuprofen gibi diğer ağrı/iltihap giderici ilaçlar,
• Kortikosteroidler (vücuttaki iltihap bölgelerinin tedavisinde kullanılan kortizon vebenzeri ilaçlar),
• Kan sulandırıcılar (kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan varfarin ve benzeriilaçlar),
• İnsülin dışında diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde kullanılan ilaçlar,
• Metotreksat (bazı kanser ya da iltihaplı romatizma türlerinin tedavisinde kullanılan ilaç),
• Siklosporin, takrolimus (başlıca, organ nakli uygulanan hastalarda kullanılan ilaçlar),
• Trimetoprim (idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ve bu enfeksiyonların tedavisindekullanılır),
• Kinolon türevi antibakteriyel ilaçlar (Bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan birantibiyotik grubu),
• Vorikonazol (mantar enfeksiyonlarında kullanılan bir ilaç),
• Fenitoin (sara/kasılma nöbetlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç).
• Kolestipol ve kolestiramin (kolesterol düşürücü olarak kullanılan ilaçlar)
• Mifepriston (hamileliği sonlandırmak için kullanılan bir ilaç),
• Depresyon tedavisinde kullanılan SSRI olarak bilinen ilaçlar,
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. BENSERİ nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
• Tedavi başlangıcında günlük doz genelde 100 ila 150 mg'dır. Daha hafif vakalarda, günde75-100 mg genellikle yeterlidir. Günlük toplam doz, 2 veya 3'e bölünmüş olarakalınmalıdır. Günde 150 mg'ın üzerine çıkmayınız.
• Ağrılı adet dönemlerinde, ilk belirtileri hissettiğiniz anda tedaviye 50 mg'lık tek doz ilebaşlayınız. Gerekirse birkaç gün boyunca, günde iki ya da üç kez 50 mg ile devam edin.Günde 150 mg'ın üzerine çıkmayınız.
• Doktorunuz size tam olarak kaç tane BENSERİ almanız gerektiğini söyleyecektir.Tedaviye verdiğiniz yanıta göre doktorunuz daha yüksek ya da daha düşük bir dozönerebilir.
• Doktorunuzun talimatlarına dikkatle .uyunuz. Önerilen dozu aşmayınız.
T3u Delge, güvemi er^romk imza ile imzalanmıştır. '
Belge Do
• Ağrınızın kontrol altında tutulabildiği en düşük dozu almanız ve BENSERİ'yi gereğindendaha uzun süre almamanız önem taşır.
• BENSERİ'yi birkaç haftadan daha uzun süre kullanırsanız, gözden kaçabilen yan etkileringörülmediğinden emin olunması açısından düzenli kontroller için doktorunuzugörmelisiniz.
• BENSERİ'yi ne kadar süre boyunca kullanacağınıza dair sorularınız varsa, doktorunuz yada eczacınız ile konuşunuz.
Uygulama yolu ve metodu:
BENSERİ, sadece ağızdan kullanım içindir.
BENSERİ, tercihen yemeklerden önce ya da mide boşken bir bardak su ya da başka bir içecekle bütün halinde yutulmalıdır. Bölünmemelidir ve çiğnenmemelidir.
Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:
• BENSERİ, 14 yaşın altındaki çocuk ve ergenlere verilmemelidir.
• 14 yaş ve üzerindeki ergenlerde günde 75 ila 100 mg genelde yeterlidir.
• Günlük toplam doz 2 veya 3'e bölünmüş olarak alınmalıdır. Günde 150 mg'ın üzerineçıkmayınız.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalar BENSERİ'ye diğer erişkinlerden daha güçlü tepki verebilirler. Bu nedenle özellikle yaşlılar doktorun talimatlarını dikkatle dinlemelidirler ve semptomları dindirenmümkün olan en az sayıda tablet almalıdırlar. Yaşlı hastalarda istenmeyen etkilerin derhaldoktora bildirilmesi özellikle önemlidir.
Özel kullanım durumları:Böbrek yetmezliği:
BENSERİ böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa BENSERİ'nin dikkatliuygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfen doktorunuza danışınız.
Karaciğer yetmezliği:
BENSERİ karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila'ortagişi^dette°'karaciğei'ziyetm'e
2
liğiniz varsa BENSERİ'nin dikkatli
Eğer BENSERİ'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla BENSERI kullandıysanız:
Kazayla doktorunuzun size söylediğinden çok daha fazla BENSERİ aldıysanız, derhal doktorunuzla ya da eczacınızla temas kurunuz ya da bir hastanenin acil servisine başvurunuz.Tıbbi bakım görmeniz gerekebilir.
BENSERİ'den kullanmanız gerekenden daha fazlasını kullanmışsanız hemen bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.BENSERİ'yi kullanmayı unutursanız
İlacınızı almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alınız ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız.
Eğer, ilacınızı almayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde, sonraki dozun saati yaklaşmış ise, unuttuğunuz dozu atlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.BENSERİ ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
Bulunmamaktadır.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, BENSERİ'nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
BENSERİ'nin kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir: Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
görülebilir.
Çok seyrek Bilinmiyor
10 hastanın en az 1'inde görülebilir.
10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. 1.000 hastanın birinden az görülebilir fakat 10.000 hastanın birinden fazla
:10.000 hastanın birinden az görülebilir.
: Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor.
Aşağıdakilerden biri olursa, BENSERI'yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildirirfiz 'Viyasize®en''yakiH^hâstan'esiH- acil bölümüne başvurunuz:
Ani ve basıcı göğüs ağrısı (miyokard enfarktüsü veya kalp krizi belirtileri).
Nefessizlik, uzanırken soluma güçlüğü, ayak veya bacaklarda şişlik (kardiyak yetmezlik belirtileri).
Karın ağrısı, hazımsızlık, mide ekşimesi, gaz, mide bulantısı, kusma,
Mide veya bağırsakta herhangi bir kanama belirtisi (kusmukta kan görülmesi, siyah ya da koyu renkli dışkı)
Deri dökülmeleri, kaşıntı, morarma, ağrılı kırmızı bölgeler, deri soyulması veya kabarcıklar dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar,
Hırılıtı veya nefes darlığı (bronkospazm)
Yüz, dudak, eller veya parmaklarda şişlik
Derinin ya da gözün beyazının sararması
Sürekli boğaz ağrısı veya yüksek ateş
İdrar miktarında veya görüntüsünde beklenmeyen değişim
Karında BENSERİ tedavisinin başlangıcından kısa süre sonra başlayan hafif kramp ve hassasiyet ve bunu takiben genellikle karın ağrısının başlangıcından itibaren 24 saatiçerisinde rektal kanama veya kanlı ishal
Kounis sendromu (birçok allerjik durum sonrası gelişen aşırı duyarlılık reaksiyonlarının sorumlu olduğu akut kalp damarları sorunu) adı verilen ve potansiyelolarak ciddi bir alerjik reaksiyonun işareti olabilecek göğüs ağrısı.
Eğer normalden daha kolay morardığınızı farkediyorsanız veya sıklıkla boğaz ağrısı ve enfeksiyon geçiriyorsanız doktorunuza bildiriniz.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:Yaygın:
Baş ağrısı,
Sersemlik hissi,
Vertigo (denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi),
Bulantı,
Kusma,
İshal,
Sindirim güçlüğü (dispepsi (hazımsızlık, belirtisi),
Karın ağrısı,
Gaz,
İştah kaybı (iştah azalması belirtisi),
Anormal karaciğer fonksiyonu test sonuçları (örneğin transaminaz düzeylerinin yükselmesi),
Yaygın olmayan
• Hızlı veya düzensiz kalp atışı (çarpıntı), göğüs ağrısı, kalp krizi veya nefes darlığı dahil kalp rahatsızlıkları, uzanırken nefes almada güçlük veya ayak veya bacaklardaşişlik (kalp yetmezliği belirtileri), özellikle de daha uzun süredir daha yüksek dozalıyorsanız (günde 150 mg).
Seyrek:
• Kendiliğinden oluşan kanama ya da morarma (trombosit adı verilen kanamayıönleyen/durduran hücrelerin azalmasının sonucu),
• Yüksek ateş, sık tekrarlanan enfeksiyonlar, inatçı boğaz ağrısı (agranülositoz olarakadlandırılan vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynayan bazı hücrelerinazalmasının sonucu),
• Nefes almada ve yutmada güçlük, deri döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen, baş dönmesi(vücudun dışarıdan alınan maddeye karşı aşırı duyarlılığı, anafilaktik ve anafilaktoidreaksiyonlar),
• Hırıltı ve öksürük ile birlikte soluk alıp vermede ani güçlük ve göğüste sıkışma hissi(astım ya da beraberinde ateş varsa pnömoni belirtileri),
• Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, sersemlik, uyuşukluk, konuşamama ya da konuşmagüçlüğü, dudaklar ve yüzde güçsüzlük ya da felç (beyin damarları ile ilgili bir sorun yada inme belirtileri),
Boyun sertliği, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı (aseptik menenjit belirtisi),
Kan kusma (hematemez belirtileri) ve/veya siyah ya da kanlı dışkılama (mide/barsak kanaması belirtileri),
Kanlı ishal (kanamalı diyare belirtileri),
Siyah dışkılama (melena belirtileri),
Mide ağrısı, bulantı (gastrointestinal ülser belirtileri),
Ciltte ya da gözlerde sararma (sarılık belirtisi), bulantı, iştah kaybı, koyu renkli idrar (hepatit/karaciğer yetmezliği belirtileri),
Sersemlik (uyku hali belirtisi),
Mide ağrısı (gastrit belirtisi),
Karaciğer bozukluğu,
Kaşıntılı deri döküntüsü (ürtiker belirtileri),
Genel olarak vücutta şişme (ödem belirtileri).
Çok seyrek:
• Özellikle yüzün ve .boğazın şişmesi (anjiyoödem belirtileri),
Bu bef^, güvenli eTeKtronık mza ile imzalanmıştır.
• Havale (Nöbet/sara belirtileri),Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys
Baş ağrısı, baş dönmesi (hipertansiyon ya da yüksek kan basıncı belirtileri),
Deri döküntüsü, deride morumsu-kırmızı lekeler, ateş, kaşıntı (vaskülit (kan damarları iltihabı) belirtileri),
İshal, karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma (kanamalı kolit (kalın bağırsak iltihabı) ve ülseratif kolit (kalın bağırsağın bir çeşit iltihaplı hastalığı) veya Crohn hastalığının(bağırsakların bir çeşit iltihabi hastalığı) alevlenmesi dahil kolit belirtileri),
Midenin üzerinde şiddetli ağrı (pankreas iltihabı belirtileri),
Grip benzeri semptomlar, yorgunluk hissi, kas ağrıları, kan testi sonuçlarında karaciğer enzimlerinde artış (fulminant hepatit, karaciğer hücrelerinin harabiyeti, karaciğeryetmezliği dahil karaciğer bozukluğu belirtileri),
Deride kabarcık (büllöz dermatit belirtileri),
Deri renginin kırmızı ya da mor olması (damar iltihabının olası belirtileri), kabarcıklı deri döküntüleri, dudaklarda, gözlerde ve ağızda kabarcıkların oluşması, pullanma ya dasoyulmayla birlikte görülen deri iltihabı (eritema multiforme ya da ateş varsa Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyredeniltihap) ya da toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddibir hastalık) belirtileri),
Pullanma ya da soyulmayla birlikte görülen deri döküntüsü (eksfoliyatif dermatit belirtileri),
Derinin güneşe hassasiyetinde artış (ışığa duyarlılık reaksiyonu belirtileri),
Mor deri lekeleri (purpura ya da bir alerji nedeniyle oluştuysa Henoch-Schonlein purpura belirtileri),
Vücutta şişme, güçsüzlük hissi ya da idrar çıkışında değişiklik (akut böbrek yetmezliği belirtileri),
İdrarda aşırı miktarda protein (proteinüri belirtileri),
Yüzde ya da karında şişme, yüksek kan basıncı (nefrotik sendrom belirtileri),
İdrar çıkışında artış ya da azalma, sersemlik, bilinç bulanıklığı, bulantı (tubulointerstisiyel nefrit belirtileri),
İdrar çıkışının ciddi şekilde azalması (renal papiller nekroz belirtileri),
Düşük kırmızı kan hücresi düzeyi (anemi belirtisi),
Düşük beyaz kan hücresi düzeyi (lökopeni belirtisi),
Zaman, yer, yön algılarında bozulma (Dezoryantasyon)
Depresyon,
Uyuma güçlüğü (uykusuzluk belirtisi),
Kabus görme,
Uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu, tepki gösterme yeteneği (irritabilite), Rahatsız edici düşünceler ya da ruh hali (psikotik bozukluk belirtileri),
Ellerde ya da ayaklarda karıncalanma ya da uyuşukluk (parestezi belirtisi),
Bellek zayıflaması (hafıza bozukluğunun belirtileri),
Anksiyete (gergin,lİk),^ ^ güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
Tat alma duyusunda bozulma (disgözi belirtileri),
Duymada güçlük (işitmede bozukluğunun belirtisi),
Görme bozuklukları (görmede bozukluk, bulanık görme, çift görme belirtileri),
Kulak çınlaması,
Kabızlık, ağızda yaralar (stomatit (ağız içinde iltihap) belirtileri),
Dilde şişme kızarma ve ağrı (glossit (dil iltihabı) belirtileri),
Besinleri boğazdan mideye taşıyan yemek borusunda bozukluk (özofagus bozukluğu), Özellikle yemekten sonra üst karın ağrısı (intestinal diyafram hastalığı belirtisi),Çarpıntı,
Göğüs ağrısı,
Kaşıntılı, kırmızı ve yanma hissi olan döküntü (egzema belirtileri),
Deri üzerinde oluşan kızarıklık (eritem),
Saç dökülmesi (alopesi),
Kaşıntı (prurit),
İdrarda kan tespit edilmesi (hematüri).
Sıklığı bilinmeyen yan etkiler:
• İskemik kolit
• Konfüzyon
• Halusinasyon
• Duygu bozukluğu
• Halsizlik
• Optik nörit
BENSERİ'yi birkaç haftadan daha uzun süre kullanırsanız, gözden kaçan yan etkilerin görülmediğinden emin olunması açısından düzenli kontroller için doktorunuzu görmelisiniz.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri
BENSERİ'yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
30 °C altındaki oda sıcaklığı^daeaaktaydfflkzmRutubeltenşfcoruyunuz.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız
Blister veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra BENSERİ'yi kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz BENSERİ'yi kullanmayınız.
“Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.”
Ruhsat sahibi:
Humanis Sağlık A.Ş.
Bağcılar/İstanbul
Üretim yeri:
Humanis Sağlık A.Ş.
Kapaklı/Tekirdağ
Bu kullanma talimatı 23.08.2023 tarihinde onaylanmıştır.