Ağız yoluyla alınır.
Her bir efervesan tablet 1200 mg asetilsistein ve 400 mg askorbik asit(Vitamin C) içerir.
MUCONEX-C, beyaz, beyazımsı renkli yuvarlak efervesan tabletlerdir. 30 efervesan tablet, silika jel içeren kapak ile kapatılmış plastik tüp içerisinde piyasaya sunulmaktadır.
MUCONEX-C etkin madde olarak asetilsistein ve askorbik asit içerir.
MUCONEX-C yoğun kıvamlı balgamın atılması, azaltılması, yoğunluğunun düzenlenmesi, ekspektorasyonun kolaylaştırılması gereken bronkopulmoner hastalıklarda, bronşiyalsekresyon bozukluklarının tedavisinde kullanılan mukolitik bir ilaçtır.
• Asetilsistein, askorbik asit (C vitamini) veya MUCONEX-C'nin bileşimindeki yardımcımaddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa,
• Hiperoksalüri idrarda bol miktarda oksalat bulunması), asidüri (idrarın asidik olması) veyanormal idrar pH'sı ve oksalüri (idrarda oksalat çıkması) ile birlikte görülen böbrek taşıprobleminiz varsa bu ilacı kullanmayınız.
• Astım ve bronkospazm (bronşların daralması) hikayeniz var ise, MUCONEX-C'yikullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.
• Asetilsistein kullanımıyla bağlantılı olarak Stevens-Johnson sendromu (Ciltte ve gözçevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap) ve Lyell's sendromu(deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık) gibi şiddetli cilt tepkilerinin(reaksiyonlarının) oluşumu nadiren bildirilmiştir.
Mide ve bağırsağınızda yara (ülser) ve yemek borusunda toplardamar genişlemesi gibi rahatsızlıklarınız var ise,
Histamin intoleransınız varsa (belirtileri: baş ağrısı, burun akıntısının eşlik ettiği rinit, kaşıntı v.b) bu ilacı dikkatli kullanınız.
MUCONEX-C'yi kullanırken cildinizde ve göz çevresinde herhangi bir değişiklik (örn. Kızarıklık, kaşıntı, içi sıvı dolu kabarcık, kan oturması) fark ederseniz hemen doktorunuzabaşvurunuz.
Böbrek taşı oluşturmaya eğilimli iseniz, MUCONEX-C'yi dikkatli kullanınız. MUCONEX-C idrarda şeker testi sonuçlarında yanlışlıklara neden olabilir. Diyabet testiyapılmadan önce MUCOVİT-C alımı kesilmelidir.
• MUCONEX-C içeriğindeki askorbik asit demir absorbsiyonunu arttırdığından, yüksekdozlar hemokromatoz (demir depolama hastalığı), talasemi (akdeniz anemisi), polisitemi(kanda eritrosit artışı), lösemi (kan kanseri) ya da sideroblastik anemili (bir çeşit kansızlık)hastalarda tehlikeli olabilir.
• Aşırı demir yükü hastalığı durumunda, MUCON^X-C alımı minimumda tutulmalıdır.
• G6PD (glukoz-6-fosfat dehidrogenaz) enzim eksikliğiniz varsa (kan şekerimetabolizmasında hayati önem taşıyan enzimin eksik olması ve yeterince aktif olmaması)dikkatli kullanınız.
• Yüksek dozda askorbik asidin ürik asit atılımı üzerindeki etkisinden dolayı, hastalarda gutartritine (ürik asitin eklemlerde birikmesiyle oluşan bir çeşit eklem iltihabı) neden olabilir.
• Askorbik asidin hızla çoğalan ve geniş şekilde yayılmış tümörleri şiddetlendirebildiğidüşünülmektedir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen
doktorunuza danışınız.
' /"T 5 • •ı Bu bcİge, gü\^öli eJek^oııik* imza İlâ imzala«mıştır.
geTWipAdresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebysMUCONEX^6ninıyiyxesekıv^ilicelıer^rSi'likte fJfgnab^iirAdr.^6ninıyiyxesekıv^ilicelıer^rSi'likte fJfgnab^iirAdr.
Bol sıvı alımı MUCONEX-C'nin mukolitik (balgam söktürücü) etkisini destekler.
Hamilelik
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
MUCONEX-C'nin anneye veya bebeğe herhangi bir zararlı etkisinin olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Gebeyseniz veya gebe kalmayı planlıyorsanız, MUCONEX-C'yikullanmadan önce doktorunuza danışınız. Doktorunuz hamilelik sırasında MUCONEX-Ckullanmanın potansiyel yararını, doğmamış çocuk üzerindeki potansiyel riskine üstün görürsekullanılır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
MUCONEX-C'nin içeriğindeki asetilsisteinin anne sütüne geçip geçmediği tam olarak bilinmemektedir; ancak askorbik asit süte geçmektedir. Emzirme döneminde zorunluolmadıkça MUCONEX-C kullanılmamalıdır. Emzirmeye devam edip etmemeniz gerektiğikonusunda doktorunuza danışınız.
Araç ve makine kullanımı
MUCONEX-C'nin araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir olumsuz etkisi bildirilmemiştir.
MUCONEX-C'nin içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
MUCONEX-C 9,87 mmol (227,0 mg) sodyum içermektedir. Bu durum, kontrollü sodyum diyeti alan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.
MUCONEX-C laktoz anhidrus ihtiva eder bu sebeple eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan öncedoktorunuzla temasa geçiniz.
MUCONEX-C, mannitol içermektedir bu sebeple hafif derecede laksatif etkisi olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Bazı ilaçlar ile birlikte kullanıldığında MUCONEX-C'nin ya da kullanılan diğer ilacın etkisi değişebilir. MUCONEX-C'ye ek olarak herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuzadanışınız.
MUCONEX-C'nin antitussif (öksürüğü kesen) ilaçlarla bir arada kullanımı uygun değildir.
• MUCONEX-C antibiyotik grubu ilaçlarla (örn. tetrasiklin, aminoglikozid, penisilin)beraber kullanılmamalıdır. İki ilacın birlikte kullanılmaları gerekiyorsa, alınmalarıarasında 2 saatlik bir süre olmalıdır.
• MUCONEX-C'yi nitrogliserin (kalp hastalığında kullanılır) içeren ilaçlarla vekarbamazepin (epilepside kullanılır) ile birlikte kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Belge Do
„4ktjf:k8rn««MUC9HEX?Clf
rH
l^itâiulTa*nimai^ii'
• MUCONEX-C içeriğindeki askorbik asit, laboratuvar sonuçlarında değişikliğe sebebiyetverebilir.
• Diyabet (şeker hastalığı) hastalarında askorbik asit, diyabetin kontrolünü etkileyebilir.
• Kan diyalizine (kanın temizlenmesi işlemi) giren hastalarda bir tür organik asit olanoksalik asidin kan plazmasındaki düzeylerinde artmaya neden olabilir.
Ayrıca aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız lütfen doktorunuza söyleyiniz:
• Aspirin (ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaç),
• Barbitüratlar (sakinleştirici, uyku getirme ve anestezi amacıyla kullanılır),
• Salisilatlar (ağrı kesici ilaçlar)
• Varfarin, dikumarol (pıhtılaşmaya karşı kullanılır)
• Flufenazin gibi fenotiyazinler (psikolojik hastalıklarda kullanılır)
• Meksiletin (kalp ritim bozukluğunun tedavisinde kullanılır)
• Oral kontraseptifler (gebeliği önlemek için kullanılan doğum kontrol ilaçları),
• Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları (Bu tür ilaçlar C vitamini demir emiliminiarttırır)
• Disülfiram (alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılır),
• Antikonvülsan ilaçlar (sara nöbetlerinin tedavisinde kullanılır)
• Alüminyum içeren antiasitler (hazımsızlık için kullanılan ilaçlar).
• Amigdalin (bir tamamlayıcı tıp ilacı)
• Desferrioksamin (demir ve alüminyum zehirlenmesinde kullanılan bir ilaç)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. MUCONEX-C nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
14 yaş üzerindeki ergenlerde ve erişkinlerde;
Solunum yollarını ilgilendiren hastalıklarda artmış sekresyonu azaltmak ve atılımı kolaylaştırmak amacıyla günde 1 efervesan tablet uygulanır.
• MUCONEX-C kullanırken her zaman doktorunuzun talimatlarına uyunuz. Eminolmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.
Uygulama yolu ve metodu:
MUCONEX-C yalnızca ağız yoluyla kullanılır.
MUCONEX-C bir bardak suda eritilerek içilir. Suda eritilerek kullanıma hazırlanan ilaç bekletilmeden içilmelidir. Efervesan tabletler çiğnenmemeli ve yutulmamalıdır.
MUCONEX-C'yi aç veya tok karnına alabilirsiniz.
Bol sıvı alımı MUCONEX-C'nin mukolitik (balgam söktürücü) etkisini destekler.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
14 yaş altındaki çocuklarda, MUCONEX-C'nin güvenliliği ve etkililiği değerlendirilmemiştir. Bu nedenle bu yaş grubu çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
Yaşlılarda kullanımı:
65 yaş ve üzerindeki hastalar için özel bir doz önerisi yoktur; erişkinler için önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Eğer böbrek veya karaciğer rahatsızlığınız varsa, MUCONEX-C'yi kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Diyabet (şeker) hastası iseniz veya böbrek taşı oluşturmaya eğilimli iseniz, ilacı hekim kontrolünde kullanınız.
Eğer MUCONEX-C 'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden fazla MUCONEX-C kullandıysanız
MUCONEX-C'nin içeriğindeki asetilsisteinle ilişkili olarak; bulantı, kusma ve ishal gibi mide bağırsak sistemiyle ilgili rahatsızlıklar görülebilir. Çok yüksek dozlarda bile daha ağıryan etkiler ve zehirlenme belirtileri görülmemiştir. Emzirilen bebeklerde vücut salgılarınınaşırı artması tehlikesi vardır.
MUCONEX-C'nin içeriğindeki C vitamininin yüksek miktardaki dozları, ishale ve idrara sık çıkmaya neden olabilir. İdrarınızın asidik olması bazı durumlarda böbrek taşı oluşumunaneden olabilir.
MUCONEX-C 'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. Doktorunuz gerektiğinde sizdeki zehirlenme belirtilerine yönelik bir tedaviuygulayabilir.MUCONEX-C'i kullanmayı unutursanız
Endişelenmeyiniz. MUCONEX-C'yi almayı unutursanız hatırladığınızda hemen alınız. Hatırladığınızda bir sonraki dozun alınma zamanı yakın ise, bu dozu atlayıp gelen dozuzamanında alınız ve normal kullanıma devam ediniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.MUCONEX-C ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
MUCONEX-C tedavisi sonlandırıldığında oluşan herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe tedaviyi kesmeyiniz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, MUCONEX-C'nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, MUCONEX-C'yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL
doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
• Alerjik reaksiyonlar (kaşıntı, kurdeşen, cilt kızarıklıkları, soluk alma güçlüğü, kalpatışında hızlanma ve kan basıncınm (tansiyonunun) düşmesi
• Şoka kadar gidebilen aşırı duyarlılık yanıtları (anafilaktik reaksiyonlar-döküntü, kaşıntı,terleme, baş dönmesi, yüz, dil, dudak ve soluk borusunda şişme, hava yolunun tıkanması,bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilir). Ayrıca, çok seyrek olarak aşırı duyarlılıkreaksiyonları kapsamında MUCONEX-C içeriğindeki asetilsistein kullanımına bağlıkanama oluşumu bildirilmiştir.
• Nadiren de olsa yüksek dozlarda alındığında diürez (idrara sık çıkma), ishal ve diğermide bağırsak hastalıkları
• Oksalat kristalleri (böbrek taşı varlığı)
• Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) eksikliğinde (kan şekeri metabolizmasında hayatiönem taşıyan enzimin eksik olması ve yeterince aktif olmaması)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin MUCONEX-C'ye karşı ciddi alerjiniz var
demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
İstenmeyen olaylar aşağıda belirtilen sıklıklara göre sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor.
Yaygın:
Baş ağrısı AteşKaşıntı
Kurdeşen (ürtiker)
Döküntü Egzantem (enfeksiyon hastalıklarında görülen deri üzerindeki kızartı veya lekeler ve kabarıklar)
Taşikardi (kalbin normalden hızlı çalışması)
Tansiyon düşmesi Ağız içinde iltihapKarın ağrısıBulantıKusmaİshal
Kulak çınlaması
Seyrek:
Belge Do
• Hazımsızlık
• İdrar yapmada güçlük
• Bronkospazm (bronş düz kaslarının kasılması), zor soluk alıp verme
Çok seyrek:
• Mide krampı
• Kanama
Bilinmiyor:
• Al basması
• Yüzde ödem
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileriwww.titck.gov.tr5. MUCONEX-C'nin saklanması
MUCONEX-C'yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25°C altındaki oda sıcaklığında, kuru ortamda ve ambalajında saklayınız.
Her kullanımdan sonra tüpün kapağını kapatmayı unutmayınız. Tüpün kapağını kesinlikle açık bırakmayınız.
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra MUCONEX-C'yi kullanmayınız.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz
MUCONEX-C'yi
kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat Sahibi:
Tripharma İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad.
No.4 34467
Maslak / Sarıyer/ İSTANBUL
Üretim yeri:
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş. Esenyurt/İstanbul
Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.