Her bir film kaplı tablette 2,5 mg rivaroksaban.
Mikrokristalin selüloz (Tip 102), Laktoz granül (laktoz monohidratSD) (sığır sütünden elde edilir), Kroskarmelloz sodyum, Hidroksipropil metil selüloz(E5) (hipromelloz), Magnezyum stearat, Poloksamer 188 (mikronize), Opadry04F220012 yellow (HPMC 2910/hipromelloz, makrogol/PEG, titanyum dioksit, sarıdemir oksit)
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^açduyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında :
1. RİVOKSAR nedir ve ne için kullanıhr?
2. RİVOKSAR'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. RİVOKSAR nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. RİVOKSAR'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. RİVOKSAR nedir ve ne için kullanılır?
• RİVOKSAR film kaplı tabletlerin her biri 2,5 mg etkin madde (rivaroksaban) içerir. RİVOKSAR laktoz granül (laktoz monohidrat SD) (sığır sütünden elde edilir) içermektedir.Rivaroksaban pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir veetkisini kanın pıhtılaşmasında rol oynayan faktör Xa'yı engelleyerek ve böylece kanın pıhtıoluşturma eğilimini azaltarak gösterir.
• RİVOKSAR sarı renkli, yuvarlak, bikonveks, bir yüzü kaplı tablettir, 56 tabletlik ambalajlarda sunulmaktadır.
'R1'' baskılı diğer yüzü düz film
• RİVOKSAR, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümleri, kalp krizi geçirmenizi ve stenttakılması sonrası kan damarlarında pıhtı oluşumunu önlemek için kullanılır. Doktorunuz sizeayrıca, diğer antitrombotik ilaçlardan asetilsalisilik asidi (Aspirin) ya da asetilsalisilik asit ilebirlikte pıhtılaşmayı önleyici ilaçlardan olan klopidogrel ya da tiklopidini de verecektir.
• RİVOKSAR, belirtilere neden olan koroner arter hastalığı (KAH) (damar sertliği nedeni ilekalp damarlarının daralması) veya periferal arter hastalığı (PAH) (uzuvlarda bulunanatardamarların daralması ya da tıkanması) kaynaklı yüksek kan pıhtısı oluşumu (aterotrombotikolaylar) riski tanısı almanız durumunda kullanılır. RİVOKSAR yetişkinlerde kan pıhtısı oluşmariskini azaltır. Ek olarak, RİVOKSAR size tek başına reçetelenmeyecektir. Doktorunuz sizeayrıca asetilsalisilik asit almanızı söyleyecektir.
2. RIVOKSAR'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerRİVOKSAR'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
Eğer;
• Rivaroksabana veya ilacın içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjinizvarsa,
• Aşırı kanamanız varsa,
• Vücudunuzda yer alan herhangi bir organda, ciddi kanama riskini artıracak birhastalığınız veya rahatsızlığınız varsa (örn. mide ülseri, beyinde hasar veya kanama, yakınzamanda geçirilmiş beyin veya göz ameliyatı),
• Pıhtı önleyici tedavinin değiştirilmesi veya toplardamar ya da atardamar hattını açıktutmak için heparin alınması durumu hariç olmak üzere, kanın pıhtılaşmasını önleyecekilaçlar (örn. varfarin, dabigatran, apiksaban, edoksaban veya heparin) kullanıyorsanız,
• Akut koroner sendromunuz (kalbe giden kan akışının aniden kesilmesi) varsa veya dahaönceden beyninizde kanama veya kan pıhtısı meydana gelmişse (inme),
• Koroner arter hastalığınız veya periferik arter hastalığınız varsa ve önceden beyninizdekanama meydana gelmişse (inme) veya beynin derin dokularına kan temin eden küçükatardamarlarda blokaj olmuşsa (iskemik laküner inme) veya bir önceki ay beyninizde kanpıhtısı meydana gelmişse (iskemik laküner olmayan inme) meydana gelmişse,
• Kanama riskinde artışa yol açacak karaciğer hastalığınız varsa,
• Hamileyseniz veya emziriyorsanız.
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse RİVOKSAR kullanmayınız ve doktorunuza söyleyiniz.
Asetilsalisilik asit ve klopidogrel/tiklopidin ile birlikte kullanılan rivaroksabanın etkililiği ve güvenliliği araştırılmıştır. Prasugrel veya tikagrelor gibi diğer antitrombotik ajanları ile birliktetedavi çalışılmamıştır ve dolayısıyla kullanılmamalıdır.
RİVOKSAR'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Eğer;
• Kanama riskini artıran aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz:
• Böbrek fonksiyonu vücudunuzda etki gösterecek ilaç miktarını etkileyebileceğindenciddi böbrek hastalığı,
• Pıhtı önleyici tedavinin değiştirilmesi veya toplardamar ya da atardamar hattını açıktutmak için heparin alınması durumunda, kanın pıhtılaşmasını önleyecek başka ilaçlar(örn. varfarin, dabigatran, apiksaban, edoksaban veya heparin) kullanıyorsanız (bkz."Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı"),
• Kanama bozuklukları,
• İlaç tedavisiyle kontrol altına alınamayan, çok yüksek kan basıncı,
• Mide veya bağırsakta kanamaya yol açabilecek hastalıklar; örn. bağırsak veya midedeiltihaplanma ya da gastroözofageal reflü hastalığına (mide asidinin yemek borusuna doğruçıktığı hastalık) bağlı olarak yemek borusunda ve yutakta iltihaplanma (özofagusinflamasyonu veya midede, bağırsaklarda, üreme sistemi yolu veya idrar yolunda bulunantümörler),
• Gözün arkasındaki kan damarlarında problem (retinopati),
• Bronşların genişleyerek iltihapla dolduğu bir akciğer hastalığı (bronşektazi) veyaakciğerde kanama öyküsü,
• 75 yaş üzerindeyseniz,
• 60 kg veya altında bir kilodaysanız,
• Şiddetli semptomatik kalp yetmezliği ile birlikte koroner arter hastalığınız varsa,
Protez bir kalp kapağınız varsa.
Antifosfolipid antikor sendromu adlı bir hastalığınız (kanda pıhtı oluşması riskini yükselten bir bağışıklık sistemi hastalığı) olduğunu biliyorsanız, bunu doktorunuza söyleyin,tedavinizin değiştirilmesi gerekip gerekmediğine doktorunuz karar verecektir.
Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise, RİVOKSAR almadan önce doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz bu ilaçla tedavi edilip edilmeyeceğinize ve yakın gözetimaltında tutulmanız gerekip gerekmediğine karar verecektir.
Bir ameliyat geçirmeniz gerekiyorsa:
• RİVOKSAR'ı ameliyat öncesinde ve sonrasında tam olarak doktorunuzun belirlediğisaatlerde almanız çok önemlidir.
• Ameliyatınızda kateter kullanılacaksa veya omurganıza enjeksiyon yapılacaksa (örneğinepidural veya spinal anestezi)
-RİVOKSAR'ı enjeksiyondan önce ve sonra veya kateter çıkarılmadan önce tam olarak doktorunuzun söylediği saatlerde almanız çok önemlidir.
-Anestezi sonlandıktan sonra bacaklarınızda uyuşma veya güçsüzlük olursa ya da bağırsak veya idrar kesesi problemleri yaşarsanız derhal doktorunuza söyleyiniz; bu türdurumlarda acil müdahale gerekir.
Çocuklar ve ergenler
RİVOKSAR'ın çocuk ve ergenlerde kullanımına ilişkin yeterli bilgi yoktur. RİVOKSAR 18 yaşın altındaki kişilere önerilmemektedir.
Epidural/spinal anestezi (bel bölgesi ve altını uyuşturmak için omurilik alanından uygulanan anestezi) ya da spinal ponksiyon (omurilikten sıvı alınması) yapıldığında, pıhtı ve emboli(kopan pıhtı parçası) oluşumunun önlenmesi için antitrombotik ajanlarla tedavi gören hastalar,
uzun dönemli veya kalıcı felçle sonuçlanabilecek epidural ya da spinal hematom (omurilik zarının üzerinde veya omurilikte kan toplanması) açısından risk altındadır.
Artan yaş kanama riskini artırabilir.
Aşağıdaki yan etkilerden birini yaşarsanız derhal doktorunuza bildiriniz:
• Yayılan şiddetli ve/veya kabarcıklar oluşturan cilt döküntüsü veya mukozal (örn.ağızda veya gözlerde) lezyonlar (Stevens-Johnson sendromu/Toksik epidermalnekroliz),
• Döküntüye, ateşe, iç organ inflamasyonuna, hematolojik anormalliklere ve sistemikhastalığa yol açan bir ilaç reaksiyonu (DRESS sendromu).
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
RIVOKSAR'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
RİVOKSAR yemeklerle birlikte ya da ayrı kullanılabilir.
Hamilelik
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
RİVOKSAR, hamilelerde kullanılmamalıdır.
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda ancak etkili bir korunma yöntemiyle birlikte kullanılabilir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
RİVOKSAR, emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Araç ve makine kullanımı
RİVOKSAR baş dönmesi (yaygın yan etki) ya da bayılma (yaygın olmayan yan etki) gibi yan etkilere neden olabilir. Bu gibi belirtileriniz var ise araba, bisiklet, herhangi bir alet ya damakine kullanmamalısınız (bakınız bölüm 4).
RIVOKSAR'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
RİVOKSAR laktoz içerir. Eğer doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (tahammülsüzlüğünüz) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasageçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımıAşağıdaki ilaçları alıyorsanız:
• Yalnızca deriye uygulandıkları durumlar hariç, mantar tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn. flukonazol, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol),
• Ketokonazol tabletler (vücudun aşırı miktarda kortizol üretmesi olan Cushing sendromutedavisinde kullanılır),
• Bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan bazı ilaçlar (örn. klaritromisin, eritromisin),
• HIV, AIDS tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (HIV proteaz inhibitörleri, örn. ritonavir),
• Kan pıhtılaşmasını azaltmak için kullanılan diğer ilaçlar (örn: enoksaparin, klopidogrel,varfarin ve asenokumarol, prasugrel ve tikagrelor gibi K vitamini antagonistleri (bkz.“Uyarılar ve Önlemler” bölümü)),
• Anti-inflamatuvar (iltihaplanma önleyici) ve ağrı kesici ilaçlar (örn. naproksen veyaasetilsalisilik asit),
• Kalpteki ritm bozukluğu (anormal kalp atışı) tedavisinde kullanılan dronedaron,
• Depresyon tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar [selektif serotonin geri alım inhibitörleri(SSRI) veya serotonin norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)].
RİVOKSAR'ın etkisini arttırabilen bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, RİVOKSAR'ı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Doktorunuz RİVOKSAR ile tedavi edilip edilmeyeceğinize ve yakın gözetim altında tutulup tutulmayacağınıza karar verecektir.
Doktorunuz mide ya da bağırsağınızda ülser oluşma riskinin yüksek olduğunu düşünürse, önleyici ülser tedavisi de uygulamaya karar verebilir.
Aşağıdaki ilaçları alıyorsanız:
• Sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar (fenitoin, karbamazepin, fenobarbital),
• Depresyon tedavisinde kullanılan bitkisel bir ürün olan sarı kantaron otu (St. John'sWort -
Hypericum perforatum),
•
Antibiyotik olarak kullanılan rifampisin.
RİVOKSAR'ın etkisini azaltabilen bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, RİVOKSAR'ı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Doktorunuz RİVOKSAR ile tedavi edilip edilmeyeceğinize ve yakın gözetim altında tutulup tutulmayacağınıza karar verecektir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. RİVOKSAR nasıl kullanılır?
Bu ilacı daima tam olarak, doktorunuzun belirttiği şekilde alınız. Emin değilseniz doktorunuz veya eczacınıza danışınız.
Uygun kullanım/doz uygulama sıklığı için talimatlar:
Önerilen doz günde iki kez bir adet 2,5 mg tablettir. RİVOKSAR size tek başına verilmez. Doktorunuz beraberinde asetilsalisilik asit almanızı da isteyecektir. RİVOKSAR'ı bir akutkoroner sendromdan sonra alıyorsanız, doktorunuz size aynı zamanda klopidogrel veyatiklopidin almanızı da söyleyebilir. Doktorunuz bunlardan ne kadar almanız gerektiğinisöyleyecektir (genellikle günde 75 ile 100 mg arasında asetilsalisilik asit ya da günlük 75 ile100 mg arasında asetilsalisilik asit artı 75 mg klopidogrel veya standart günlük tiklopidin dozu).
5Uygulama yolu ve metodu:
RİVOKSAR günde iki kez doktorunuz size bırakmanızı söyleyene kadar bir miktar su ile alınmalıdır. Yemeklerle birlikte ya da aç karnına kullamlabilir. RİVOKSAR'ı her gün yaklaşıkaynı zamanda alınız (örneğin bir tablet sabah, bir tablet akşam). Tedaviyi ne kadarsürdüreceğinize doktorunuz karar verecektir.
Tabletleri bütün olarak yutamayan hastalarda RİVOKSAR kullanımdan hemen önce ezilip su veya elma püresi gibi yumuşak gıdalarla karıştırılarak ağızdan (oral yoldan)kullanılabilmektedir.
Ezilen RİVOKSAR tablet mide tüpü (gastrik tüp) yoluyla uygulanabilir. RİVOKSAR uygulanmadan önce tüpün midede (gastrik pozisyonda) olduğu doğrulanmalıdır. Ezilen tabletaz miktarda suyla birlikte mide tüpü içine verilmeli ve bunu takiben tüp suyla yıkanmalıdır.
Bir akut koroner sendromdan sonra RİVOKSAR ile tedavi, akut koroner sendromun stabilizasyonundan (kontrol altına alınmasından) sonra mümkün olan en kısa sürede; hastanınhastaneye kabülünden en erken 24 saat sonra ve parenteral (enjeksiyon yoluyla)antikoagülasyon (pıhtı önleyici) tedavisinin normalde kesileceği zaman başlatılmalıdır. Sizeakut koroner arter hastalığı veya periferik arter hastalığı teşhisi konmuşsa RİVOKSAR'a nezaman başlayacağınızı doktorunuz söyleyecektir.
Tedaviyi ne kadar sürdürmeniz gerektiğine doktorunuz karar verecektir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanım:
18 yaşından küçüklerde RİVOKSAR kullanılması önerilmez. Çocuklar ve adolesanlarda kullanımına ilişkin yeterli bilgi yoktur.
Yaşlılarda kullanım:Özel kullanım durumları:Böbrek yetmezliği:
Hafif ve orta derece böbrek yetmezliğinde aynı dozda kullanılabilir. Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Çok ağır böbrek yetmezliğiniz varsa, RİVOKSARkullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Kanama riskine neden olabilecek nitelikte karaciğer hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır.
Eğer RİVOKSAR'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla RİVOKSAR kullandıysanız:
RİVOKSAR'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Çok fazla RİVOKSAR kullanımı kanama riskini arttırır.
RIVOKSAR'ı kullanmayı unutursanız:
Bir dozu almayı unutursanız, unuttuğunuz dozu atlayınız ve bir sonraki tableti normal zamanında alınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.RİVOKSAR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
RİVOKSAR'ı düzenli olarak ve doktorunuzun size reçete ettiği sürece kullanınız.
Doktorunuza sormadan RİVOKSAR almayı bırakmayınız. Bu ilacı almayı bırakırsanız, başka bir kalp krizi veya inme geçirme veya kalbiniz ya da damarlarınızla ilgili bir hastalık yüzündenölme riskiniz artabilir.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, RİVOKSAR'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini farkederseniz, RİVOKSAR'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz.
Benzer diğer ilaçlar gibi (kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar), RİVOKSAR da hayatı tehdit edici kanamalara neden olabilir. Aşırı kanama, tansiyonda ani düşüşlere (şok) neden olabilir.Bazen bu kanamalar açıkça anlaşılmayabilir.
Kanama belirtisi
Beyin veya kafatasının içine kanama (Belirtiler baş ağrısı, tek taraflı zayıflık, kusma, nöbetler, bilinç düzeyinin azalması ve boyun sertliğini içerebilir. Ciddi, acil tıbbi bir durumdur.
• Uzun süreli ya da fazla kanama,
• Normal olmayan güçsüzlük, yorgunluk, solgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, vücudun biryerinde açıklanamayan şişmeler, nefes alamamak, göğüs ağrısı veya anjina pektoris gibibelirtiler.
Doktorunuz sizi daha yakın bir gözlem altında tutabilir ya da tedavi şeklinizi değiştirebilir.
Ciddi deri reaksiyonu belirtisi
• Yayılan yoğun deri döküntüsü, kabarcıklar veya mukozal lezyonlar (örn. ağızda veyagözlerde) (Stevens-Johnson sendromu/toksik epidermal nekroliz).
• Döküntüye, ateşe, iç organ iltihaplanmasına, kan anormalliklere ve sistemik hastalığayol açan bir ilaç reaksiyonu (DRESS sendromu).
Bu yan etkinin görülme sıklığı çok seyrektir (10.000 hastanın birinden az görülebilir).
Ciddi alerjik reaksiyon belirtisi
• Yüzün, dudakların, ağzın, dilin veya boğazın şişmesi; yutkunma güçlüğü; kurdeşen veyasoluk alıp verme güçlükleri; ani tansiyon düşmesi. Bu ciddi alerjik reaksiyonların sıklığıanafilaktik şok dahil anafilaktik reaksiyonlar için çok seyrektir (10.000 hastanın
birinden az görülebilir); anjiyoödem ve alerjik ödem için ise yaygın değildir (100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir).
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin RİVOKSAR'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanıza gerek olabilir.
RIVOKSAR kullanırken hissedeceğiniz yan etkiler genellikle hafiftir. Ancak, aşağıdaki yan etkilerden biri sizi rahatsız ederse doktorunuza danışınız.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Yaygın
Cildin solgun olmasına ve güçsüzlüğe ya da nefes darlığına neden olan kırmızı kan hücrelerinde azalma,
Mide ya da bağırsakta kanama, ürogenital kanama (idrarda kan ve şiddetli adet kanaması dahil), burun kanaması, dişeti kanaması,
Göz içi kanaması (gözün beyaz kısmında kanama dahil),
Doku veya vücut boşluğuna kanama (hematom, çürük),
Kanlı öksürük,
Deriden veya deri altında kanama,
Ameliyat sonrası kanama,
Cerrahi yara yerinde kan veya sıvı sızıntısı - kol ve bacaklarda şişlik,
Kol ve bacaklarda ağrı,
Böbrek işlevinde bozulma (doktorunuz tarafından gerçekleştirilen testlerde görülebilir), Ateş,
Mide ağrısı, hazımsızlık, hasta hissetme veya olma, kabızlık, ishal,
Düşük tansiyon (belirtileri ayağa kalkınca baş dönmesi veya baygınlık hissi olabilir), Genel kuvvet ve enerji azalması (yorgunluk, bitkinlik), baş ağrısı, baş dönmesiDeride kaşıntı, döküntü,
Kan testlerinde bazı karaciğer enzimlerinde artış görülebilir.
Yaygın olmayan
Beyin veya kafatası içine kanama (bakınız Kanama belirtisi bölümü),
Ağrıya veya şişmeye neden olan eklem içi kanama,
Trombositopeni (kanın pıhtılaşmasına yardım eden hücreler olan trombositlerin (kan pulcuklarının) düşük sayıda olması),
Alerjik deri reaksiyonları dahil alerjik reaksiyonlar,
Karaciğer işlev bozukluğu (doktorunuz tarafından gerçekleştirilen testlerde görülebilir),
• Kan testlerinde bilirubin, bazı pankreas veya karaciğer enzimlerinde artış ya da kanpulcuğu sayısında artış görülebilir.
• Baygınlık hissi,
• İyi hissetmeme,
• Kalp hızının artması,
• Ağız kuruluğu,
• Kurdeşen.
Seyrek
• Kas içine kanama,
• Kolestaz (safra akışında azalma), hepatoselüler yaralanma dahil hepatit (karaciğeryaralanması dahil karaciğer iltihaplanması),
• Derinin veya gözlerin sararması (sarılık),
• Bölgesel şişlik,
• Bacağınızdaki atardamara kateter yerleştirerek yapılan, kalp ile ilgili bir işleminkomplikasyonu olarak (psödoanevrizma) kasıkta kan toplanması (hematom).
Çok Seyrek
• Akciğerde iltihaba neden olan bir tür beyaz granülositik kan hücresi olan eozinofillerinbirikmesi (eozinofilik pnömoni)
Sıklığı bilinmeyen
• Şiddetli kanama sonrası böbrek yetmezliği,
• Ağrı, şişme, duyularda değişiklik, uyuşma veya felce neden olan kanama sonrası bacakya da kol kaslarında artan basınç (kanama sonrası kompartman sendromu).
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçm^^en herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileriwww.titck.gov.tr5. RIVOKSAR'ın saklanması
RİVOKSAR 'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra RİVOKSAR' 'ı kullanmayınız.
“Son Kull. Ta.:” ibaresinden sonra yazılan rakam ayı temsil eder ve o ayın son günü son kullanım tarihidir.
Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz RİVOKSAR'ı kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat Sahibi:
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Reşitpaşa Mahallesi Eski Büyükdere Cad. No:4 34467 Maslak / Sarıyer / İstanbul
Üretim Yeri:
Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Esenyurt / İstanbul
Bu kullanma talimatı ../../^. tarihinde onaylanmıştır.