Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Siproject 400 Mg/200 Ml İv İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI


UYARI: TENDINIT VE TENDON YIRTILMASI (kasları kemiklere bağlayan dokularda iltihaplanma veya yırtılma), PERİFERAL NÖROPATİ (merkezden uzaksinirlerde herhangi bir nedenle görülen bozukluklar - duyu kaybı), SANTRAL SİNİRSİSTEMİ (merkezi sinir sistemi) ETKİLERİ VE MYASTENİA GRAVİS'İN (bir tür kasgüçsüzlüğü hastalığı) ŞİDDETLENMESİNİ DE İÇEREN CİDDİ YAN ETKİLER

• SİPROJECT de dahil olmak üzere florokinolonlar aşağıdaki gibi sakatlıklara yol açan vegeri dönüşümsüz yan etkilere neden olabilir:

Kasları kemiklere bağlayan doku iltihabı (tendinit; belirtileri eklemlerde şiddetli ağrı, şişme ve kızarıklık olabilir) ve kasları kemiklere bağlayan doku (tendon) yırtılması(belirtileri kaslarda şiddetli ağrı, ani ve hızlı morarma, kuvvetsizlik, hareket ettirememeolabilir)

Merkezden uzak sinirlerde herhangi bir nedenle görülen bozukluklar - duyu kaybı (periferal nöropati; belirtileri sinirlerde ağrı, hassasiyet, ayak ve ellerde karıncalanmaile uyuşma, kaslarda halsizlik, ellerde titreme olabilir)

Merkezi sinir sistemi (santral sinir sistemi) etkileri (belirtileri hayal görme (halüsinasyon), endişe (anksiyete), ruhsal çöküntü (depresyon), intihar eğilimi,uykusuzluk, şiddetli baş ağrısı ve zihin karışıklığı (konfüzyon) olabilir.

SİPROJECT kullanımı sırasında istenmeyen bu etkilerden herhangi biri sizde gerçekleşirse SİPROJECT kullanmayı derhal bırakınız ve doktorunuzla veya eczacınızla konuşunuz.

• SİPROJECT'in içerdiği etkin madde olan siprofloksasin de dahil olmak üzereflorokinolon adı verilen antibiyotikler, myastenia gravisli (kas güçsüzlüğüne sebep olanbir hastalık) hastalarda kas güçsüzlüğünü şiddetlendirebilir. Bilinen bir kas güçsüzlüğühastalığınız var ise SİPROJECT kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınız ilekonuşunuz.

SİPROJECT'in de dahil olduğu florokinolon grubu ilaçların ciddi yan etkilerle ilişkili olduğu bilindiğinden aşağıdaki endikasyonlarda başka alternatif yoksa kullanılabilir:

o Akut bakteriyel sinüzit (burun boşluğu ve sinüslerde meydana gelen bir enfeksiyon) o Komplike olmayan üriner enfeksiyon (yapısal ve anatomik bozuklukların olmadığısağlıklı kişilerde görülen idrar yolu enfeksiyonu)o Kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesi (kişinin balgam miktarında artma,balgamın daha koyu, yani sarı yeşil hale gelmesi ve nefes darlığının artması gibibelirtilerle ortaya çıkar)


o

o

o

SİPROJECT® 400 mg/200 mL IV infüzyonluk çözelti Steril

Damar içine uygulanır.

Etkin madde:

200 mL'lik infüzyon çözeltisi 400 mg siprofloksasine eş değer 508,8 mgsiprofloksasin laktat içerir.

Yardımcı maddeler:

Laktik asit çözeltisi, sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATlNI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacmıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksekveya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1.SİPROJECT nedir ve ne için kullanılır?


2.SİPROJECT'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3.SİPROJECT nasıl kullanılır?


4.Olası yan etkiler nelerdir?


5.SİPROJECT'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. SİPROJECT nedir ve ne için kullanılır?

Burun boşluğu ve burun kemiklerinde yer alan hava boşlukları içerisinde meydana gelen enfeksiyonda, kronik bronşiti olan hastaların balgam miktarında artma, balgamındaha koyu, yani sarı yeşil hale gelmesi ve nefes darlığının artması durumunda ve idraryolu enfeksiyonunda başka bir tedavi seçeneği varsa ciddi yan etki riski nedeniylekullanılmamalıdır. Buna ilave olarak idrar yolu enfeksiyonlarında kullanmak içinantibiyotik duyarlılık testleri ile duyarlılığın kanıtlanması gerekir.

• SİPROJECT PP torba içerisinde piyasaya sunulmaktadır. Her bir torba 400 mgsiprofloksasine eş değer 508,8 mg siprofloksasin laktat içerir.

• SİPROJECT'in etkin maddesi olan siprofloksasin, florokinolon grubu bir antibiyotiktir.Antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakterileri öldürmek için kullanılır ve yalnızcabelirli bakteri türlerine karşı etkilidir.

• SİPROJECT 250 mililitrelik torbalarda bulunur. Torba içerisindeki çözelti, renksiz veyaaçık sarı renkli berrak çözeltidir.

• SİPROJECT, yetişkinlerde solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde, uzun süreli vetekrarlayan kulak ya da sinüzit enfeksiyonlarında, böbrek ve idrar yollarıenfeksiyonlarında, erkek ve kadınlarda üreme organlarının enfeksiyonlarında, sindirimsistemi enfeksiyonlarında, karın içi enfeksiyonlarında, cilt ve yumuşak dokuenfeksiyonlarında, kemik ve eklem enfeksiyonlarında ve solunum yoluyla şarbonamaruziyet durumunda kullanılır.

• SİPROJECT akyuvar (beyaz kan hücresi) sayısı düşük (nötropeni) olan ve bakteriyelenfeksiyon kaynaklı olduğu düşünülen ateşin söz konusu olduğu hastaların tedavisindediğer antibiyotiklerle birlikte kullanılabilir.

• Şiddetli bir enfeksiyon ya da birden fazla türde bakterinin neden olduğu bir enfeksiyonolması halinde, SİPROJECT'e ek olarak ilave antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

• SİPROJECT, kistik fibröz (akciğer, böbrek veya pankreasta bozukluğa neden olankalıtımsal bir hastalık) bulunan çocuk ve ergenlerde akciğer ve bronş enfeksiyonlarında,böbreklere ulaşanlar (piyelonefrit) dahil olmak üzere komplike idrar yoluenfeksiyonlarında ve solunum yoluyla şarbona maruziyet durumunda kullanılır.SİPROJECT, doktorun gerekli görmesi halinde çocuklarda ve ergenlerde görülen diğerspesifik şiddetli enfeksiyonların tedavisi için diğer ajanların kullanılamadığı durumlardakullanılabilir.

2. SİPROJECT'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

SİPROJECT'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• İlacın içindeki maddelerden birine veya kinolon türevi ilaçlara karşı alerjiniz var ise,

• Kas gevşetici olarak kullanılan tizanidin etkin maddesini içeren bir ilaç kullanıyorsanız

SİPROJECT'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse bunu derhal doktorunuza söyleyiniz. Şiddetli ve çeşitli bakterilere bağlı karma enfeksiyonunuz varsa,

Streptococcus

adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu enfeksiyonunuz varsa,

Üreme sistemi enfeksiyonunuz varsa,

İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa,

Ameliyat sonrası karın bölgesinde enfeksiyonunuz varsa,

Herhangi bir ülke ziyaretindeyseniz (ziyaret edilen ülkelerdeki ilgili patojenlerde siklofloksasin direnciyle ilgili bilgiler dikkate alınmalıdır),

Kemik ve eklem enfeksiyonunuz varsa,

Solunum yolu şarbonu

(Bacillus anthracis

isimli bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık) mevcutsa,

Kinolon tedavisine bağlı tendon hastalığı/bozukluğu öykünüz varsa,

QT aralığında uzama için bilinen risk faktörlerine sahipseniz,

Uzun süreli tedaviler sırasında, hastane enfeksiyonları ve/veya

StaphylococcusPseudomonas

adı verilen bakteri türlerinin neden olduğu enfeksiyonlar sebebiyle tedaviediliyorsanız,

Siprofloksasinin kullanımıyla ilişkili kristalüri (kum dökme) meydana gelirse,

Böbrek yetmezliğiniz varsa,

Karaciğer hastalığına ilişkin herhangi bir belirtiniz varsa,

Siprofloksasine dirençli bakteri kaynaklı enfeksiyonunuz varsa,

• CYP1A2 enzimi tarafından metabolize edilen bir madde kullamyorsamz (duloksetin,alosetron, teofilin, tizanidin gibi),

• Bir kemoterapi ajanı ve bağışıklık sistemi baskılayıcı olan metotreksat kullanıyorsanız,

Mycobacterium tub^^culosis

bakterisine ilişkin test yapılacaksa,

• Uygulama süresine bağlı olarak değişiklik gösteren enjeksiyon yeri reaksiyonu görürseniz,

• Sodyum alımı tıbbi sorun yaratıyorsa

Siprofloksasin bazı enzimlerin çalışmasını engellemektedir. Dolayısıyla bu enzimler tarafından kullanılan maddelerin serum düzeylerinin takip edilmesi gerekmektedir.

Siprofloksasinin çocuklar ve adolesanlardaki kullanımı mevcut resmi kılavuzları izlemelidir. Siprofloksasin tedavisine, sadece çocuklar ve adolesanlarda kistik fibroz (özellikle akciğer,sindirim sistemi ve vücudun diğer organlarına ciddi hasar veren kalıtsal bir hastalık) ve/veyaağır enfeksiyonların tedavisinde deneyimli hekimler tarafından başlanmalıdır.

SİPROJECT'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler:

Eğer geçmişte kinolon veya florokinolon kullanımına bağlı ciddi bir yan etki yaşadıysanız, siprofloksasin dahil florokinolon/kinolon antibakteriyel ilaçları almamalısınız. Bu durumda enkısa zamanda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, SIRPOJECT kullanmadan

önce doktorunuza danışınız.

• Daha önceden tedavinizin ayarlanmasını gerektirecek böbrek problemi yaşadıysanız.

• Sara hastalığınız ya da diğer bir sinirsel rahatsızlığınız varsa,

• Siprofloksasin gibi antibiyotiklerle daha önce gördüğünüz tedavi sırasında tendon sorunuöykünüz olduysa.

• Şeker hastası iseniz (düşük kan şekeri riski nedeniyle).

• Myastenia gravis (bir tür kas güçsüzlüğü hastalığı) rahatsızlığınız varsa (belirtilerşiddetlenebilir).

• Kalp problemleriniz varsa. Sizde ya da ailenizde uzun QT aralığı geçmişi, (kalbinelektriksel olarak kaydedilmesi sırasında (EKG) görüldüğünde) varsa, kanınızda tuzdengesizliği varsa (özellikle düşük potasyum veya magnezyum seviyesi), çok yavaş birkalp ritmine (bradikardi) veya zayıf bir kalbe (kalp yetmezliği) sahipseniz, kalp krizi(miyokard enfarktüsü) geçmişiniz varsa, kadın veya yaşlıysanız ya da anormal EKGdeğişikliklerine yol açan başka ilaçlar kullanıyorsanız, siprofloksasin kullanırken dikkatliolunmalıdır.

• Siz veya ailenizden birinde glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) eksikliği olduğubiliniyorsa (kansızlık riski nedeniyle).

• Geniş bir kan damarının genişlemesi veya “şişmesi” (aort anevrizması veya geniş damarperiferik anevrizması) teşhisi konulduysa.

• Daha önce aort diseksiyonu atağı geçirdiyseniz (aort duvarında yırtık).

• Aile öykünüzde aort anevrizması ya da aort diseksiyonu varsa veya diğer risk faktörleri ilezemin hazırlayan durumlara sahipseniz (ör. Marfan sendromu veya vasküler Ehlers-Danlossendromu gibi bağ dokusu hastalıkları veya Takayasu arteriti, dev hücreli arterit, Behçethastalığı gibi vasküler hastalıklar, yüksek tansiyon veya bilinen ateroskleroz).

Bazı genital sistem enfeksiyonlarmm tedavisi için doktorunuz siprofloksasine ek olarak başka bir antibiyotik reçete edebilir. 3 günlük tedaviden sonra belirtilerde düzelme yoksa lütfendoktorunuza danışınız.

SİPROJECT ile tedavi sırasında aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse derhal doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz SİPROJECT ile tedavinin kesilip kesilmemesine kararverecektir.

•Ani gelişen, ciddi alerjik reaksiyonBu belirtilerden herhangi biri görülürse tedavinizin sonlandırılması gerektiğindenhemen doktorunuza söyleyiniz.

• Siprofloksasin de dahil olmak üzere florokinolon/kinolon antibakteriyel ilaçlar, nadirolarak, bazıları

aylarca veya yıllarca devam eden, sakat bırakan veya geri dönüşüm

potansiyeli olmayan ciddi yan etkilerle

ilişkilendirilmiştir. Bu, üst ve alt bacaklara ait tendon, kas ve eklem ağrılarını, yürüme zorluğunu, karıncalanma, gıdıklanma, uyuşmaveya yanma (parestezi) gibi anormal hisleri, görme, tat, koku ve işitme bozukluğunu içerenduyusal problemler ile depresyon, hafıza bozukluğu, ciddi yorgunluk ve uykubozukluklarını içermektedir.

Siprofloksasin kullandıktan sonra bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, tedaviye devam etmeden hemen önce doktorunuza başvurunuz. Siz ve doktorunuz başka sınıftan birantibiyotik alarak da tedaviyi sürdürmeye karar verebilirsiniz.

•Eklemlerde ağrı ve şişlik ve tendonların (kası kemiğe bağlayan bağ) iltihaplanmasıveya yırtılması

seyrek olarak meydana gelebilir. Yaşlıysanız (60 yaşın üzerindeyseniz),organ nakli operasyonu geçirdiyseniz, böbrek problemleriniz varsa veya aynı andakortikosteroidlerle tedavi görüyorsanız mevcut risk artmaktadır. İltihap ve tendonkopmaları, tedavinin ilk 48 saati içinde veya siprofloksasin tedavisinin kesilmesindensonra birkaç aya kadar ortaya çıkabilir. Herhangi bir ağrı veya şişliğin ilk belirtisinde(örneğin ayak ve el bileği, dirsek, omuz veya dizinizde), SİPROJECT kullanımıdurdurulmalı ve ağrılı alan dinlendirilmelidir. Tendon yırtılması riskini artırabileceğindenherhangi bir gereksiz egzersizden kaçınılmalıdır.

•Karnınızda, göğsünüzde veya sırtınızda ani ve şiddetli ağrı

hissederseniz derhal bir acilservise başvurunuz.

• Özellikle yatar pozisyonda

nefes darlığıayak bileklerinizde,ayaklarınızda veya karnınızda şişme veya kalp çarpıntısı başlangıcı

(hızlı veyadüzensiz kalp atışı hissi) fark ederseniz, derhal doktorunuza haber vermelisiniz.

•Saranörolojik rahatsızlıklar

yaşıyorsanız, santral sinir sistemi ile ilgili yanetkiler görülebilir. Böyle bir durumda, SİPROJECT tedavisi acilen durdurulmalı vedoktorla iletişime geçilmelidir.

• SİPROJECT'in ilk dozundan sonra

psikolojik reaksiyonlar

meydana gelebilir. Depresyonveya psikoz (bir çeşit ruhsal bozukluk) durumu varsa, SİPROJECT tedavisi sırasında bubelirtiler kötüleşebilir. Nadir durumlarda depresyon veya psikoz (bir çeşit ruhsalbozukluk), intihar düşüncelerine, intihar girişimlerine veya intihara kadar ilerleyebilir.Böyle bir durumda SİPROJECT tedavisi için acilen doktorla iletişime geçilmelidir.

Nadir olarak, özellikle ayak ve bacaklar ya da el ve kollarda, ağrı, yanma, karıncalanma, uyuşma ve/veya zayıflık gibi

sinir hasarı (nöropati)

belirtileri görülebilir. Böyle birdurumda SİPROJECT tedavisini durdurmalı ve geri dönüşüm potansiyeli olmayan birdurumun gelişmesini engellemek için doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Kinolon antibiyotikler

kan şekerinizin yükselmesinedüşmesine

neden olabilir ve ciddi vakalarda bilinç kaybına (hipoglisemik koma) neden olabilir (Bkz.Bölüm 4). Bu durum şeker hastalığı olan insanlar için önemlidir. Şeker hastalığınız varsakan şekeriniz dikkatli bir şekilde izlenmelidir.

SİPROJECT de dahil olmak üzere antibiyotik tedavisi sırasında veya tedavinin sonlandırılmasından sonraki haftalarda

ishal

görülebilir. Eğer ishaliniz ciddi ya da sürekliolursa veya dışkıda kan veya mukus görürseniz derhal doktorunuza başvurunuz. Bu durumhayati tehlike oluşturabileceğinden SİPROJECT tedavisi acilen durdurulmalıdır. Bağırsakhareketlerini yavaşlatıcı veya durdurucu ilaç kullanmayınız.

Görme duyunuz bozulursa

veya gözleriniz başka şekilde etkilenmiş görünüyorsa, derhal bir göz doktoruna danışınız.

SİPROJECT ile tedavi sırasında cildiniz

UV ışınları ya da güneş ışığına karşı daha hassas

olacaktır. Güçlü güneş ışığından veya solaryum gibi yapay UV ışınlarından uzakdurunuz.

Kan veya idrar örneği

vermek zorundaysanız, doktorunuza veya laboratuvar personeline siprofloksasin kullandığınızı söyleyiniz.

Böbreklerinizle ilgili probleminiz

varsa doktorunuza danışınız, ilacınızın dozunu yeniden ayarlaması gerekebilir.

SİPROJECT

karaciğer hasarına

neden olabilir. İştah kaybı, sarılık (cildin sararması), koyu renkli idrar, kaşıntı veya midede hassasiyet gibi belirtiler fark ederseniz, hemendoktorla iletişime geçilmelidir.

SİPROJECT beyaz kan hücrelerinde azalmaya neden olabilir ve sizin

enfeksiyonlara karşı direnciniz azalabilir.Myasthenia Gravis'in (kas güçsüzlüğüne yol açan bir hastalık) şiddetlenmesi:

SİPROJECT gibi florokinolonlar, kas güçsüzlüğü ve solunum problemleri gibi myasthenia gravis belirtilerinin kötüleşmesine sebep olabilir. Kas güçsüzlüğünde artış ya da solunumproblemleri yaşarsanız acilen doktorunuza danışınız.

SİPROJECT'e duyarlı ya da dirençli olan mikroorganizmalar konusunda doktorunuza danışınız.

Kan veya idrar örneği vermeniz gerekiyorsa SİPROJECT kullandığınızı doktorunuza veya laboratuvar personeline söyleyiniz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

SİPROJECT'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Yiyecek ve içecekler SİPROJECT ile yapılan tedavinizi etkilemez.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


SİPROJECT anne sütüne geçer ve olası hasar riskine bağlı olarak emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.

Araç ve makine kullanımı

SİPROJECT uykulu hissetmenize neden olabilir ve bazı nörolojik yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, araç veya makine kullanmadan önce SİPROJECT'in sizi nasıl etkilediğindenemin olmalısınız. Şüpheli durumlarda doktorunuzla konuşunuz.

SİPROJECT'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her dozunda 708 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Siprofloksasin tizanidin ile birlikte kullanılmamalıdır, çünkü bu durum düşük tansiyon ve uykulu olma gibi yan etkilere neden olabilir (Bkz. Bölüm 2).

Aşağıdaki ilaçların vücudunuzda, siprofloksasin ile etkileşime girdiği bilinmektedir. Bazı ilaçlar ile birlikte kullanıldığında SiRPOJECT'in ya da kullanılan diğer ilacın etkisideğişebilir. Bu durum yan etkilerin yaşanma olasılığını da artırmaktadır. Aşağıdaki ilaçlarıkullanıyorsanız lütfen doktorunuza söyleyiniz:

• Kan sulandırıcı olarak kullanılan vitamin K antagonist ilaçları (ör. varfarin, asenokumarol,fenprokumon ya da fluindion) ya da diğer oral antikoagulanlar (kan inceltici),

• Gut tedavisi için kullanılan probenesid

• Romatizmal hastalıklar, sedef hastalığı ve kanser tedavisinde kullanılan metotreksat

• Astım tedavisinde kullanılan teofilin

• Multipl sklerozda (bir çeşit kronik sinir sistemi hastalığı) kas spastisitesi (kasların süreklikasılması hali) için kullanılan tizanidin

• Psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan klozapin ve olanzapin

• Parkinson hastalığında kullanılan ropinirol

• Sara hastalığının tedavisinde kullanılan fenitoin

• Cilt hastalıkları, romatoid artrit (iltihaplı romatizma) ve organ naklinde kullanılan bir ilaçolan siklosporin

• Kalp ritminizi değiştiren diğer ilaçlar: Anti-aritmikler (ör. kinidin, hidrokinidin,disopiramit, amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilit), trisiklik antidepresanlar, bazıantimikrobiyaller (makrolid grubuna ait), bazı antipsikotikler

• Şeker hastalığında kullanılan glibenklamid ve glimepirid

• Zolpidem (uyku problemleri için)

Siprofloksasin, aşağıdaki ilaçların kandaki düzeyini artırır:

• Pentoksifilin (dolaşım problemleri için kullanılır)

• Kafein

• Duloksetin (depresyon, diyabetik sinir hasarı veya inkontinans (idrar kaçırma) içinkullanılır)

• Lidokain (kalp rahatsızlıkları veya anestezide kullanımı için)

• Sildenafil (ör. sertleşme bozukluğu için)

• Agomelatin (depresyon için)

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. SİPROJECT nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, yetişkinler için günlük aşağıdaki dozlar tavsiye edilir:

Enfeksiyonlar

Günlük doz (mg)

Tedavi süresi (mümkün olan enkısa sürede oraltedaviye geçişdahil)

Alt solunum yolu enfeksiyonları

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

7-14 gün

Üst solunum yolu
enfeksiyonları
Kronik sinüzitin akut alevlenmesi

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

7-14 gün

Orta kulak enfeksiyonları

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

7-14 gün

Dış kulak enfeksiyonları

Günde üç kez 400 mg

28 gün-3 ay

İdrar yolu
enfeksiyonları
(piyelonefrit)
Akut ve komplike idrar yoluenfeksiyonları

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

7- 21 gün, bazı özel durumlarda (apsegibi) 21 günden dahauzun süre devamedilebilir.

Bakteriyel prostatit (prostat bezi iltihabı)

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

2 - 4 hafta (akut)

Üreme

sistemi

enfeksiyonları

Duyarlı

Neisseria gonorrhoea'-ye

bağlıolgular dahilepididimo-orşit(spermleri taşıma vedepolama görevibulunan tüp şeklindekiyapı ve testisin aynıanda iltihabı) ve pelvikinflamatuvar (rahminher iki yanında yeralan tüp veyumurtalıklarıniltihabı) hastalıklar

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

En az 14 gün

Mide-bağırsak kanalı ve karın

içi

enfeksiyonları

Shigella dysenteriaeShigella

türleri dahil bakteriyelpatojenlerin nedenolduğu ishal veşiddetli seyahatishalinin ampirik(sebebi, etkisi ve seyriyeteri kadarbilinmeden) tedavisi

Günde iki kez 400 mg

1 gün

Shigella dysenteriae

tip 1'in neden olduğuishal

Günde iki kez 400 mg

5 gün

Vibrio cholerae

'nin neden olduğu ishal

Günde iki kez 400 mg

3 gün

Tifo ateşi

Günde iki kez 400 mg

7 gün

Gram negatif bakterilerdenkaynaklanan karın içienfeksiyonları

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

5 - 14 gün

Gram negatif bakterilerin neden olduğu deri ve yumuşak doku enfeksiyonları

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

7-14 gün

Kemik ve eklem enfeksiyonları

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

En fazla 3 ay

Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olduğu düşünülen ateşli nötropenik hastalıklar.Siprofloksasin, resmi kılavuzlardoğrultusunda uygun antibakteriyelajanlarla birlikte uygulanmalıdır.

Günde iki kez 400 mg ila üç kez 400 mg

Beyaz kan hücrelerinin düşükolduğu dönemboyunca tedaviyedevam edilmelidir.

Damar yoluyla tedavi alabilecek bireyler için solunum yolu şarbonuna maruziyetsonrası koruyucu ve iyileştirici tedavi.İlacın uygulanmasına şüpheli veyadoğrulanmış maruziyetten sonramümkün olan en kısa süre içindebaşlanmalıdır.

Günde iki kez 400 mg

Bacillus anthracis

maruziyetininonaylanmasındanitibaren 60 gün

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacımzm dozunu belirleyerek size uygulayacaktır ve tedavinizin süresini size bildirecektir. Bu süre enfeksiyonun tipine ve ne kadar şiddetliolduğuna bağlıdır.

Böbrek hastalığınız varsa doktorunuza belirtiniz çünkü ilaç dozunuzun ayarlanması gerekebilir.

Tedavi genellikle 5 - 21 gün arasında sürmektedir fakat daha ciddi enfeksiyonlarda daha uzun olabilir.

Bu ilacı kullanıyorken bol sıvı tüketmeniz gerektiğini unutmayınız.

Damardan tedavi sonrasında siprofloksasin tedavisine ağızdan kullanılan formlarıyla devam edilir.

• Uygulama yolu ve metodu:

SIRPOJECT intravenöz (damar içine) infüzyonla uygulanmalıdır.

Çocuklar için infüzyon süresi 60 dakikadır. Yetişkin hastalarda infüzyon süresi 400 mg siprofloksasin için 60 dakika ve 200 mg siprofloksasin için 30 dakikadır. İnfüzyonun yavaşuygulanması, ani yan etkilerin oluşumunu önlemeye yardımcı olur. İnfüzyon çözeltisidoğrudan veya diğer geçimli infüzyonluk çözeltilerle karıştırılarak verilebilir.

• Değişik yaş grupları:

Çocuklar ve ergenlerde kullanımı:

Endikasyonlar

Günlük doz (mg)

Tedavinin tedavi süresi (en kısa sürede oraltedavide dahil)

Kistik fibröz (özellikle akciğer, sindirim sistemi ve vücudun diğerorganlarına ciddi hasar verenkalıtsal bir hastalık)

Doz başına en fazla 400 mg ile günde üç kez 10mg/kg vücut ağırlığı

10 - 14 gün

Komplike ya da komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonları

Doz başına en fazla 400 mg ile günde üç kez 6mg/kg ila 10 mg/kgvücut ağırlığı.

10 - 21 gün

Klinik açıdan uygun olduğunda damar yoluyla tedavi alabilecekbireyler için solunum yoluşarbonuna maruziyet sonrasıİlaç uygulanmasına şüpheli ya dadoğrulanmış maruziyetten sonramümkün olan en kısa süredebaşlanmalıdır.

Doz başına en fazla 400 mg ile günde iki kez 10mg/kg ila 15 mg/kgvücut ağırlığı.

Bacillus anthracis

maruziyetinindoğrulanmasında itibaren60 gün
Diğer şiddetli enfeksiyonlar

Doz başına en fazla 400 mg ile günde üç kez 10mg/kg vücut ağırlığı

Enfeksiyon çeşidine göre

Şarbon mikrobuna maruz kalındıysa ya da şarbon mikrobuna maruz kalındığından şüpheleniliyorsa en kısa sürede tedavi almaya başlanmalıdır.

Böbrek ve karaciğer bozukluğu olan çocuklarda doz çalışması yapılmamıştır.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda, enfeksiyonun şiddetine ve hastanın kreatinin klerensine göre seçilmiş bir doz almalıdır.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalar için önerilen başlangıç ve tedavi dozları:

Kreatinin klerensi (mL/dk/1,73 m2)

Serum kreatinin (mikromol/litre)

İntervenöz doz (mg)

> 60

<124

Genel doza bakınız.

30 - 60

124 - 168

Her 12 saatte 200 - 400 mg

<30

> 169

Her 24 saatte 200 - 400 mg

Hemodiyaliz tedavisi alan

> 169

Her 24 saatte 200 - 400 mg

hastalar

(diyaliz sonrası)

Periton diyalizi tedavisi alan hastalar

> 169

Her 24 saatte 200 - 400 mg

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmez.

Eğer SİPROJECT'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla SİPROJECT kullandıysanız:

SİPROJECT'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Acil önlemlerin dışında böbrek fonksiyonlarının izlenmesi önerilir.

SİPROJECT'i kullanmayı unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.SİPROJECT ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

SİPROJECT ile tedavinizi durdurursanız, birkaç gün sonra daha iyi hissetmeye başlasanız bile tedavi sürecini bitirmeniz önemlidir. Bu ilacı çok erken kullanmayı bırakırsanız,enfeksiyonunuz tamamen iyileşmeyebilir ve enfeksiyonun belirtileri geri dönebilir veyakötüleşebilir. Ayrıca antibiyotiğe direnç geliştirebilirsiniz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, SİPROJECT'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın en az birinde görülebilir.

Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın en az birinde görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, SİPROJECT'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Yaygın olmayan:

- Nöbetler (Bkz. Bölüm 2)

Seyrek:

- Göğüste sıkışma, baş dönmesi, hasta hissetme veya bayılma gibi belirtilerle birlikteşiddetli, ani alerjik reaksiyon veya ayağa kalkarken baş dönmesi (anafilaktik şok) (Bkz.Bölüm 2)

- Tendon kopması, özellikle de ayak bileğinin arkasındaki büyük tendonu (Aşil tendonu)etkiler (Bkz. Bölüm 2)

Çok seyrek:

- Göğüste sıkışma, baş dönmesi, hasta hissetme veya bayılma gibi belirtilerle birlikteşiddetli, ani alerjik reaksiyon veya ayağa kalkarken baş dönmesi (anafilaktik reaksiyon)(Bkz. Bölüm 2)

- Kas güçsüzlüğü, özellikle ayak bileğinin arkasındaki büyük tendonu (Aşil tendonu)etkileyerek kopmasına neden olan tendon iltihabı (Bkz. Bölüm 2)

- Ağız, boğaz, burun, gözler ve üreme organları gibi diğer mukoza zarlarında meydana gelengeniş çapta kabarma veya soyulmaya kadar yayılarak ilerleyebilen hayatı tehdit edici deridöküntüsü (Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz).

Bilinmiyor:

- Kol ve bacaklarda olağandışı ağrı, yanma, uyuşma veya kas güçsüzlüğü hissi (nöropati)(Bkz. Bölüm 2)

- Kızarıklık, ateş, iç organlarda iltihaplanma, hematolojik anormallikler ve sistemik hastalığaneden olan bir ilaç reaksiyonu (DRESS- Eozinofili ve Sistemik Belirtilerle Seyreden İlaçReaksiyonu, AGEP-Akut Genelleştirilmiş Ekzantematöz Püstüloz).

Siprofloksasin ile tedavi sırasında gözlenen diğer yan etkiler, görülme sıklıklarına göre

aşağıda listelenmiştir:

Yaygın

- Bulantı, ishal, kusma

- Çocuklarda eklem ağrısı ve iltihabı

- Uygulama yerinde reaksiyon, döküntü

- Kandaki, transaminaz adı verilen enzim seviyesinde geçici artış

Yaygın olmayan

- Yetişkinlerde eklem ağrısı

- Mantar süper enfeksiyonları

Kandaki eozinofıl adı verilen özel tip beyaz kan hücrelerinde artış Kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit sayısında artış ya da azalışİştahsızlık

Hareketlilik, huzursuzluk, zihin karışıklığı, oryantasyon bozukluğu, halüsinasyonlar

Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku bozuklukları, tat bozuklukları, karıncalanma, uyarılara karşı

alışılmadık hassasiyet, sersemlik

Çift görme de dahil görme problemleri

İşitme kaybı

Hızlı kalp atışı (taşikardi)

Kan damarlarında genişleme (vazodilasyon), düşük kan basıncı Karın ağrısı, mide rahatsızlığı (hazımsızlık/mide ekşimesi), gaz

Karaciğer hastalıkları, kanda bilirubin (safrada bulunan bir madde) seviyelerinde artış, sarılık

Kaşıntı, kurdeşen

Zayıf böbrek fonksiyonları, böbrek yetmezliği

Kas ve kemiklerde ağrı, rahatsızlık hissi (asteni), ateş, ödem

Kanda alkalin fosfataz enziminde artış

Seyrek

- Kas ağrısı ve/veya zayıflığı, eklem iltihabı ve eklem ağrısı, artan kas gerilimi ve krampı

- Antibiyotiğe bağlı kalın bağırsak iltihabı (çok nadiren ölümle sonuçlanabilen) (Bkz. Bölüm2)

- Kan sayımında değişiklikler (lökopeni, lökositoz, nötropeni, anemi)

- Kandaki beyaz ve kırmızı kan hücreleri ile pıhtılaşma hücrelerinin sayısında azalma(pansitopeni) (hayatı tehdit edici)

- Kemik iliği depresyonu (hayatı tehdit edici)

- Alerjik reaksiyon, alerjik ödem, cilt ve mukozaların hızlı şişmesi (anjiyoödem) (Bkz.Bölüm 2)

- Kan şekerinde artma (hiperglisemi), kan şekerinde azalma (hipoglisemi) (Bkz. Bölüm 2)

- Gerçek olmayan şeyleri görme (halüsinasyon)

- Gerginlik, anormal rüyalar, depresyon (intihar fikri/düşünceleri ve intihara teşebbüs veyaintihar etme gibi kendine zarar verme davranışına yol açma olasılığı), zihinsel bozukluklar(intihar fikri/düşünceleri ve intihara teşebbüs veya intihar etme gibi kendine zarar vermedavranışına yol açma olasılığı olan ruhsal bozukluklar) (Bkz. Bölüm 2)

- Cilt hassasiyetinin azalması, titreme, migren, koku hissinin kaybı

- Kulak çınlaması, işitmede azalma

- Bayılma, damar iltihabı (vaskülit)

- Soluk alıp vermede güçlük (astım belirtileri dahil)

- Pankreas iltihabı

- Hepatit, karaciğer hücre harabiyeti, hayatı tehdit edici karaciğer yetmezliği (Bkz. Bölüm 2)

- Işığa duyarlılık reaksiyonları (Bkz. Bölüm 2), derinin altında küçük, iğne ucu şeklindekanama (peteşi)

- İdrarda kan veya kristaller olması, idrar yolu enfeksiyonu

- Aşırı terleme

- Bir sindirim enzimi olan amilaz artışı

Çok seyrek

- Kandaki kırmızı kan hücrelerinin yıkımı ile seyreden kansızlık (hemolitik anemi)

- Kandaki beyaz kan hücrelerinin tehlikeli bir şekilde azalmasıyla beliren tehlikeli hastalık(agranülositoz)

- Ciddi alerjik reaksiyon (hayatı tehdit edici anafilaktik reaksiyon, anafilaktik şok, serumhastalığı)

- Koordinasyon ve yürüyüş bozukluğu, kafa içi basıncın artması

- Görsel renk bozuklukları

- Çeşitli cilt döküntüleri

- Myasthenia gravis (kas güçsüzlüğüne yol açan bir hastalık) belirtilerinin şiddetlenmesi(Bkz. Bölüm 2)

Bilinmiyor

- Uzuvlarda olağan dışı ağrı, yanma, karıncalanma, uyuşma ve kas güçsüzlüğü (periferalnöropati, polinöropati)

- Anormal hızlı kalp ritmi, hayatı tehdit eden düzensiz kalp ritmi, kalp ritminde değişiklik(QT aralığının uzaması)

- Kanın pıhtılaşmasıyla ilgili değişiklikler (Vitamin K antagonistleri ile tedavi edilenhastalarda)

- Son derece heyecanlı hissetmek (mani) veya aşırı iyimser ve aktif olmak (hipomani)

- Yetersiz su atılımı ve düşük sodyum seviyeleri ile ilişkili sendrom (SIADH)

- Kan şekerinde ciddi düşüşe bağlı bilinç kaybı (hipoglisemik koma) (Bkz. Bölüm 2)

Kinolon ve florokinolon antibiyotik uygulaması ile ilişkili, bazı durumlarda önceden var olan risk faktörlerinden bağımsız olarak, tendon iltihapları, tendon kopması, eklem ağrısı,bacaklarda ağrı, yürüme zorluğu, karıncalanma, gıdıklanma, uyuşma, yanma ya da ağrı(nöropati) gibi anormal hisler, depresyon, yorgunluk, uyku bozuklukları, hafıza bozukluğu,işitme, görme, tat ve koku bozuklukları gibi uzun süreli (aylar ya da yıllar süren) ya da kalıcı,yan etkiler çok seyrek görülebilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. SİPROJECT'in Saklanması

SİPROJECT'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Işıktan koruyunuz. Buzdolabında saklamayınız ve dondurmayınız.

Kullanımdan önce ışıktan ve buharlaşmadan korumak için infüzyon torbasını kutusunda saklayınız. İnfüzyon çözeltisi açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SİPROJECT'i kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz SİPROJECT'i kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


TÜM EKİP İLAÇ AŞ.

İstanbul Tuzla Kimya Organize Sanayi Bölgesi Aromatik Cad. No: 55 - 34956 - Tuzla / İSTANBULTel. no: 0216 593 24 25 (Pbx) Faks no: 0216 593 31 41

Üretim Yeri:


TÜM EKİP İLAÇ AŞ.

İstanbul Tuzla Kimya Organize Sanayi Bölgesi

Aromatik Cad. No: 63 Tuzla / İSTANBUL

Tel. no: 0216 593 24 25 (Pbx) Faks no: 0216 593 31 41

Bu kullanma talimatı ../../^. tarihinde onaylanmıştır.


AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR. İmhası için özel bir gereklilik yoktur.

Kullanıma hazırlama


SİPROJECT IV infüzyon ile 60 dakikalık bir sürede uygulanmalıdır.

Geniş bir vene yavaş infüzyon hastanın rahatsızlığını minimize eder ve venöz irritasyon riskini azaltır.

İnfüzyon çözeltisi direkt veya geçimli olduğu aşağıdaki diğer infüzyon çözeltileri ile karıştırılarak verilebilir.

- İnfüzyonluk çözelti (% 0,9 sodyum klorür) içeren serum fizyolojik

- Ringer çözeltisi

- Ringer laktat çözeltisi

- % 5 dekstroz çözeltisi

- % 10 dekstroz çözeltisi

- % 0,45 sodyum klorür içeren % 5 dekstroz çözeltisi

Soğukta çökme oluşabilir ve oda sıcaklığında tekrar çözünebilir; bu nedenle infüzyonluk çözeltinin buzdolabında saklanmaması önerilir.

Diğer infüzyon çözeltileri ve ilaçlar için geçimli olduğu belirlenmedikçe, ayrı olarak uygulanmalıdır. Çökme, bulanıklaşma, renk değişikliği gibi olaylar geçimsizliğin görselbelirtileridir.

Çözeltinin pH'sında fiziksel veya kimyasal açıdan stabil olmayan penisilinler, heparin çözeltisi gibi tüm infüzyon çözeltileri ve ilaçlar ile geçimsizlik görülebilir. Siprofloksasinçözeltisinin pH'sı 3,5 - 4,6 olduğundan, bilhassa alkali pH'ye ayarlanmış çözeltilerlegeçimsizlik ortaya çıkar.

Kullanma Talimatı'nın bölüm 3'ünde 'Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar' kısmında tavsiye edilen dozlar yer almaktadır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlaç Bilgileri

Siproject 400 Mg/200 Ml İv İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon

Etken Maddesi: Siprofloksasin Laktat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Siproject 200 Mg 100 Ml.
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.