Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Molit Plus 500 Mg / 10 Mg Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIMOLİT PLUS 500 mg / 10 mg Tablet Ağızdan alınır.

Etkin maddeler:

Hiyosin-N-butilbromür ve parasetamol

Her bir tablet 10 mg hiyosin-N-butilbromür ve 500 mg parasetamol içerir.

Yardımcı maddeler:


600 mg direkt basıma elverişli özel granüle içerisinde 500 mg parasetamol etken maddesi ihtiva etmektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veyadüşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. MOLİT PLUS nedir ve ne için kullanıhr?


2. MOLİTPLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. MOLİT PLUS nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. MOLİTPLUS'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. MOLİT PLUS nedir ve ne için kullanılır?

MOLİT PLUS spazm giderici ve ağrı kesici kombinasyonu olan ilaçlar grubuna dahildir. Bir tablet içinde etkin madde olarak 10 mg Hiyosin-N-butil bromür ve 500 mg parasetamolbulunur.

20 ve 30 tablet içeren PVC/Alu folyo blister ambalajda sunulmaktadır. Tabletler beyaz, yuvarlak, bir yüzü çentikli, diğer yüzü "mp" baskılıdır.

MOLİT PLUS aşağıdaki organların kaslarında meydana gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki kasılmaların (spazm) geçirilmesi ve hissedilen ağrının giderilmesi için kullanılır:

• Mide

• Bağırsaklar

• İdrar kesesi ve idrar yolları

• Safra kanalları

MOLİT PLUS kadınlarda üreme sistemi organlarının işlevsel bozukluklarına bağlı ağrıların (örneğin ağrılı adet görme) giderilmesinde kullanılır.

Kendinizi 3 - 4 gün sonra daha iyi hissetmez ve hatta daha kötü hissederseniz, doktorunuza başvurunuz.

2. MOLİT PLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerMOLİT PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

- Etkin madde olan hiyosin-N-butilbromüre, parasetamole veya MOLİT PLUS'ıniçerdiği diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa,

- Mide-bağırsak sisteminde mekanik daralma (stenoz) veya tıkanma olması durumunda(örn. bir tümör ya da kıvrılmaya bağlı bağırsak tıkanması dolayısıyla) veya böyle birdurumunuz olmasından şüphelenildiğinde,

- Eğer bağırsağınız tıkanmış ve düzgün bir şekilde çalışmıyorsa (paralitik veya obstrüktifileus); bulguları, bağırsak hareketlerinde azalmaya bağlı oluşan ağrı ve/veyabulantı/kusmadır.

- Megakolon adı verilen kalın bağırsakların bir bölümünün aşırı genişlemesine yol açan,inatçı kabızlık ve karın büyümesi ile kendini gösteren bir hastalığınız varsa,

- İdrarınızın idrar kesesi içinde birikmesine ve atılmasının güçleşmesine yol açan birrahatsızlığınız varsa (örn. erkeklerde prostat bezinde büyüme)

- Kapalı açılı glokomunuz varsa (göz içi basıncın aşırı artmasına yol açan bir hastalık),

- Kalp atım sayınızda aşırı artışa, çarpıntıya ya da düzensiz kalp atışlarına yol açan birrahatsızlığınız varsa

- Myastenia gravis adı verilen kasların aşırı güçsüzleşmesine yol açan nadir görülen birhastalığınız varsa,

- Ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa,

- 12 yaşından küçükseniz,

MOLİT PLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

MOLİT PLUS kullanmaya başlamadan önce lütfen doktorunuz ya da eczacınız ile görüşünüz. Şiddetli karın ağrılarmın devam etmesi veya artması ya da ateş, mide bulantısı, kusma, bağırsakhareketlerinde değişiklik, karında (baskıya karşı) duyarlılık, kan basıncında düşüş, bayılma veyadışkıda kan gibi belirtiler ile birlikte ortaya çıkması durumunda derhal bir doktora başvurulmalıdır.

MOLİT PLUS'ı sadece doktorunuza danıştıktan sonra kullanınız:

Eğer;

- Karaciğer işlevlerinizde bozukluk varsa (ör. sürekli olarak aşırı miktarda alkolkullanıyorsanız (yakın zamanda bırakmış olmanız da dahil) veya karaciğer iltihabınızvarsa),

- Gilbert sendromu adı verilen (halsizlik, bulantı, karın üst kısmında ağrılar ve sarılık ile

seyreden doğumsal ve ailevi bir hastalık) bir hastalığınız varsa,

- Daha önceden var olan böbrek hasarınız varsa,

- Glukoz-6-Fosfat Dehidrogenaz eksikliğiniz (kalıtsal bir enzim eksikliği) varsa.

- Karaciğer metabolizmasında yer alan bir protein olan glutatyon proteini eksikliğinizvarsa (örneğin kan zehirlenmesi, yetersiz beslenme veya kronik alkolizm sebebiyle)

Bu durumlarda MOLİT PLUS'ı yalnızca tıbbi gözetim altında kullanmalısınız, ayrıca dozunuzun azaltılması veya dozlarınızın alımları arasındaki sürenin uzatılması gerekebilir.

MOLİT PLUS'ın doktor tavsiyesi olmaksızın 3-4 günden daha uzun süre alınmaması gerekir. Ağrılar devam eder veya kötüleşir ya da yeni semptomlar ortaya çıkarsa doktorunuzabaşvurmalısınız.

Ciddi, aniden ortaya çıkan aşırı duyarlılık reaksiyonları (ör. anafilaktik şok) çok ender gözlenmiştir.Kızarıklıkların veya yüz ve boğazda şişmelerin (aşırı duyarlılık reaksiyonubelirtileri) ortaya çıkması durumunda tedaviyi derhal kesiniz ve bir doktora danışınız.

MOLİT PLUS doz aşımı durumunda, parasetamol içeriği dolayısıyla ciddi karaciğer ve böbrek hasarı riski söz konusudur. Doz aşımı riskini azaltmak için, eş zamanlı olarak kullanılacakilaçların parasetamol içermediğinden emin olmak gerekir.

Parasetamol ile normal tedavi dozlarında bile kısa süreli tedavi sonrasında ve daha öncesinde karaciğer hastalığı öyküsü bulunmayan hastalarda karaciğerde zehirlenme oluşabilir.

Kansızlığı (anemisi) olanlarda, akciğer hastalarında, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır.

Birden (akut) yüksek doz verildiğinde ciddi karaciğer toksisitesine neden olur.

Erişkinlerde uzun süreli (kronik) günlük dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir.

Alkolik karaciğer hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir.

Parasetamolü ilk defa kullananlarda veya daha önce kullanmış olanlarda, alınan ilk dozda veya sonraki dozlarda, deride kızarıklık, döküntü veya başka bir deri reaksiyonu oluşabilmektedir.Bu durumda doktor ile irtibata geçilerek ilacın bırakılması ve alternatif bir tedaviye geçilmesigerekmektedir. Parasetamol ile deri reaksiyonu gözlenen kişi bir daha bu ilacı veya parasetamoliçeren başka bir ilacı kullanmamalıdır. Bu durum, ciddi ve ölümle sonuçlanabilen Stevens-Johnson sendromu (SJS), toksik epidermal nekroliz (TEN) ve akut generalize ekzantematözpüstülozis (AGEP) dahil, cilt reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu hastalıklara ilişkinaçıklamalar için, “4.Olası yan etkiler nelerdir?” bölümüne bakınız.

Ağrı kesicilerin, yüksek dozda ve uygun olmayan şekilde uzun süreli kullanımı durumunda, ilacın dozajının artırılması yoluyla tedavi edilemeyen baş ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrıkesicilerin, yüksek dozda ve uygun olmayan şekilde uzun süreli kullanımının birden kesilmesidurumunda, baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, asabiyet ve istemsiz gelişen belirtiler görülebilir.İlaç yoksunluk semptomları birkaç gün içinde azalır. O zamana kadar ağrı kesici alınmamalı vedoktor tavsiyesi olmaksızın kullanıma yeniden başlanmamalıdır.

Uzun süreli kullanım durumunda kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerekir.

Asetilsalisilik asit (birçok ilaçta bulunan ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi yanında kan pıhtılaşmasını önleyen bir madde) ve/veya ağrı kesici ve kortizon içermeyen iltihap gidericiilaçlara (non-steroidal anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ)) karşı alerjiniz varsa dikkatliolmalısınız

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

MOLİT PLUS'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

MOLİT PLUS'ın yiyecek veya içecekle etkileşime girdiğine ilişkin herhangi bir bulgu mevcut değildir. MOLİT PLUS aç karnına veya besinlerle birlikte alınabilir.

MOLİT PLUS ile tedavi sırasında alkol tüketmemeniz gerekir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamile olduğunuzu (veya olabileceğinizi) düşünüyorsanız ya da gebe kalmayı planlıyorsanız, ilacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız. MOLİT PLUS'ıngebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli deneyim mevcut değildir. Her ne kadar bugüne kadar- ayrıca MOLİT PLUS'ın tek tek etkin maddeleri ile uzun yıllara dayanan deneyimlere göre -herhangi bir teratojenik etki (bebekte yapısal hasarlara yol açan etki) görülmemiş olsa da,MOLİT PLUS'ın hamilelik sırasında kullanımı önerilmez.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirme döneminde MOLİT PLUS sadece fayda risk oranı dikkatli bir şekilde değerlendirildikten sonra kullanılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı

MOLİT PLUS'ın araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilere ilişkin herhangi bir deneyim mevcut değildir.

Bazı kişilerde MOLİT PLUS kullanımı sırasında gözlerin yakını ve uzağı görmeye uyum sağlamasında bir bozukluk gelişebilir. Görmenizle ilgili bir sıkıntı yaşarsanız belirtiler geçenekadar araç veya makine kullanmayınız.

MOLİT PLUS'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Uyarı gerektiren yardımcı madde içermemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer aşağıdaki ilaçlar da dahil başka bir ilaç kullanıyorsanız, yakın bir zamanda kullandıysanız veya kullanma ihtimaliniz varsa, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz:

Hiyosin-N-butilbromür etkin maddesi nedeniyle gelişebilecek etkileşimler:


• MOLİT PLUS, aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanıldığında ağız kuruluğu, kabızlık, görmebulanıklığı, terleme, idrarın idrar kesesinde birikmesi, kalp atımının hızlanması gibiantikolinerjik etkiler artabilir:

- Astım gibi nefes darlığına yol açan hastalıklarda kullanılan diğer antikolinerjik ilaçlar(örn. tiotropium, ipratropium, atropin türevleri)

- Parkinson hastalığında kullanılan bir ilaç olan amantadin

- Ruhsal çöküntü (depresyon) tedavisinde kullanılan trisiklik ve tetrasiklik antidepresan grubuilaçlar

- Düşünce ve duyu bozukluklarının (örn. Şizofreni) tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar

- Kalp atım sayısının kontrol altına alınması için kullanılan kinidin, dizopramid

- Alerji kaynaklı (aşırı duyarlılık) hastalıklara karşı etkili olan antihistaminik ilaçlar

• Dopamin antagonistleri (ör. metoklopramid: Kusmayı önlemek için kullanılan birdopamin antagonisti) MOLİT PLUS ile birlikte kullanıldığında mide bağırsak kanalı-kasları üzerindeki etkilerinin karşılıklı olarak azalmasına sebep olabilir.

• Beta-adrenerjik ilaçlar: Tansiyon yükselmesi, göğüs ağrısının (anjina) önlenmesi, kalpteritim bozukluklarının ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan beta-adrenerjik ilaçlarınMOLİT PLUS ile birlikte kullanılması kalp atım sayısının yükselmesi etkisiniarttırabilir.

Parasetamol etkin maddesi nedeniyle gelişebilecek etkileşimler:


• Varfarin ve diğer K vitamini antogonistleri gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalardaparasetamol kanama riskini arttırabilir.

• Flukloksasilin adlı antibiyotiğin parasetamol ile eş zamanlı uygulanması günlük maksimumparasetamol dozu kullanan ve özellikle ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu, sepsis (bakterilerve bunların toksinlerinin kanda dolaşması ve organ yetmezliğine sebebiyet vermesi),yetersiz beslenme veya kronik alkolizm gibi risk faktörleri taşıyan hastalarda, kanda vevücutta, sıvı bozuklukları riskinde artış nedeniyle, metabolizma ile ilişkili yüksek asitliğin

oluşmasına (yüksek anyon açıklı metabolik asidoz) neden olabilir.

• Probenesid gibi gut tedavisinde kullanılan ilaçlar: Probenesidin eş zamanlı olarakkullanılması durumunda, vücudunuzda parasetamolün yıkımı yavaşlayabileceğinden,MOLİT PLUS dozajının azaltılması gerekir.

• Karaciğerde ilaçların parçalanmasını hızlandıran (enzim indüksiyonu yapan) ilaçlar, ör.bazı uyku ilaçları ve antiepileptikler (diğerlerinin yanı sıra, glutetimid, fenobarbital,fenitoin, karbamazepin gibi sara tedavisine kullanılan ilaçlar) ile rifampisin (veremtedavisinde kullanılan bir antibiyotik), ile eş zamanlı alınması halinde, parasetamolünnormal kullanımda zararsız olan dozlarıyla bile karaciğer hasarına sebep olabilirler. Aynıdurum aşırı alkol alımı için de geçerlidir.

• Yüksek kan yağı değerlerinin düşürülmesine yönelik ilaçlar (kolestiramin): Bunlar MOLİTPLUS'ın vücut tarafından emilmesini azaltmak suretiyle etkinliğini azaltabilir.

• Propantelin: İrritabl (hassas) bağırsak sendromunun ve farklı idrarını tutamama biçimlerinintedavisinde kullanılan bir spazm önleyici ilaç olan propantelin gibi ilaçlarla mideboşalmasının yavaşlatıldığı durumlarda parasetamolün emilim hızının azalması sonucuMOLİT PLUS'ın etkisinin başlaması gecikir.

• AZT (zidovudin): AİDS hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan bir ilaçtır.Parasetamol ile etkileşerek kandaki akyuvar sayısında azalma (nötropeni) yönündeki eğilimiartırır. Bu nedenle, MOLİT PLUS ve AZT, doktor tavsiyesi olmadan, birliktekullanılmamalıdır.

• Kloramfenikol: Ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Parasetamolle birlikte kullanıldığında, kloramfenikolün vücuttan atılması belirgin şekildeyavaşlayabilir ve zehirli olma (toksik) durumunun görülme riski artar.

• Mide bulantısı ilaçları (metoklopramid ve domperidon) Bunlar MOLİT PLUS'ın vücuttarafından alınmasında ve etkisini göstermesinde bir hızlanma yaratabilir.

• Midenin boşalmasını yavaşlatabilecek maddelerin eş zamanlı olarak kullanılmasıdurumunda parasetamolün vücut tarafından alınması ve etkisini göstermesi gecikebilir.

MOLİT PLUS kullanımının laboratuar tetkikleri üzerindeki etkileri:

Ürik asit tayini ve kan şekeri tayini etkilenebilir. Karaciğer enzimlerinden ALT değişebilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda


kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. MOLİT PLUS nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

MOLİT PLUS'ı daima doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanınız. Emin olmadığınız

durumlarda doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz.

MOLİT PLUS erişkinlerde günde 3 kez 1-2 tablet uygulanır.

MOLİT PLUS tablet gerektiğinde 12 yaşın üzerindeki çocuklarda günde 3 kez 1-2 tablet kullanılabilir.

Günlük (24 saat) toplam doz 6 tableti geçmemelidir.

Günlük azami doz (24 saat) hiçbir şekilde aşılmamalıdır ve bir sonraki tablet (gerekmesi halinde) en erken 8 saat sonra alınmalıdır.

MOLİT PLUS'ı doktorunuzun onayı olmadan 3-4 günden daha uzun süre kullanmayınız.

Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir.

Uygulama yolu ve metodu:

MOLİT PLUS yalnızca ağız yoluyla kullanılır.

Tabletleri çiğnemeden, bütün olarak yeterli miktarda sıvı ile alınız (örneğin bir bardak su ile)

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

12 yaşın altındaki çocuklarda MOLİT PLUS kullanılmamalıdır. Bu yaş grubu için bugüne dek elde edilmiş yeterli deneyim yoktur.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir.

Özel kullanım durumları Karaciğer /Böbrek yetmezliği:

Etkin madde olarak parasetamol içerdiği için, ciddi böbrek veya karaciğer işlev bozuklukları olan hastalarda doktorun yakından takibi gerekir.

Eğer MOLİT PLUS'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla MOLİT PLUS kullandıysanız

MOLİT PLUS'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


MOLİT PLUS ile doz aşımı durumunda ilk olarak (1. gün) mide bulantısı, kusma, terleme, uyku hali ve genel hastalık hissinin yanı sıra görme bozuklukları, kalp atış hızında artış, ağız kuruluğuve ciltte kızarıklık ortaya çıkabilir. Genel bulgularda iyileşme hissetseniz bile 2. gün, ilerleyenkaraciğer hasarı söz konusu olabilir ve 3. gün potansiyel olarak karaciğer komasına neden olabilir.

MOLİT PLUS ile doz aşımı şüphesi durumunda derhal - şikâyetler geçici olarak azalsa dahi -doktorunuzu bilgilendiriniz.

MOLİT PLUS'ı kullanmayı unutursanız

İlaç dozunuzu doktorunuzun size tarif ettiği gibi almanız önemlidir. Eğer ilacınızı almayı unutursanız, bu dozu hatırlar hatırlamaz almalısınız. Eğer bir sonraki dozun saati gelmişse,almadığınız dozu atlayınız, normal dozunuzu alarak tedaviye devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.MOLİT PLUS ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Bulunmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Herkeste görülmese de tüm ilaçlar gibi, MOLİT PLUS yan etkilere sebep olabilir.

Bilinen istenmeyen etkilerin çoğu MOLİT PLUS'ın antikolinerjik özelliklerinden kaynaklanır. Bu antikolinerjik etkiler genelde hafif ve geçicidir.

Bildirilen yan etkilerin sıklık dereceleri sınıflaması aşağıdaki gibidir:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Yaygın olmayan:

kaşıntı, ciltte kuruluk (ter salgısının

- Deri reaksiyonları, örneğin anormal terleme,baskılanması)

- Baş dönmesi

- Yorgunluk

- Ağız kuruluğu

- İshal

- Mide bulantısı

- Kusma

- Mide şikâyetleri

Seyrek:

- Kan basıncında düşme

- Ciltte kızarma

- Kalp atışlarının hızlanması (taşikardi)

- İdrar yaptıktan sonra damlama, idrar akışında azalma gibi idrar çıkarma bozuklukları.

- Deri döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen, alerjik ödem (dokularda sıvı toplanması sonucunda şişlik)ve anjiyoödem (yüz ve boğazda sıvı toplanması sonucunda şişlik), , eritema multiforme,

Çok seyrek:

- Parasetamol tedavisi sırasında akut generalize ekzantematöz püstülozis, Stevens Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz (ölümcül sonuçlananlar dahil) gibi ciddi derireaksiyonları bildirilmiştir.

- Gözlerde farklı görüş mesafelerine uyum veya odaklanma bozuklukları; bulanık görme ve şiddetli baş ağrısı eşliğinde göz iç basıncında şiddetli artış (akut açı kapanması glokomu).

Akut generalize ekzantematöz püstülozis:

Vücudun büyük bölümünde, aniden deri kızarıklığı ve üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde, içi irin dolu kabarcıklar oluşur. Genellikle ateş eşlikeder.

Eritema multiforme:

Genellikle kol ve bacaklarda, simetrik, kızarık ve kabartılı döküntüler oluşur. Döküntüler yamayı andırır ve bir merkezleri vardır.

Stevens-Johnson sendromu

: Genellikle ateş, boğaz ağrısı ve bitkinlik ile başlar. Daha sonra deride kızarık, ağrılı döküntüler ve içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Ağız içinde ve cinselorganlarda ağrılı yaralar vardır.

Toksik epidermal nekroliz

: Stevens-Johnson sendromunun daha ağır seyreden bir formudur. Bütün vücutta, cildin üst tabakası, alt tabakasından ayrılır.

Bunların hepsi, ender rastlanan, büyük çoğunlukla ilaçların neden olduğu, ciddi deri hastalıklarıdır.

Bilinmiyor:

- Anafilaktik şoka varan (ölümle sonuçlanabilen) ciddi aşırı duyarlılık (alerjik) reaksiyonları,ciltte ve mukozada (ör. dil, dudaklar, yüz) büyük şişlikler, nefes darlığı, ürtiker, ciltdöküntüsü (ekzantem);

- Deride kızarıklık;

- Diğer aşırı duyarlılık reaksiyonları;

- Karaciğer enzim değerlerinde artış (karaciğer transaminaz);

- Akut karaciğer yetmezliğine neden olabilecek sitolitik hepatit adı verilen bir karaciğeriltihabı

- Kan pulcuklarının (trombosit) sayısında azalma (trombositopeni),

- Beyaz kan hücrelerinde ciddi azalma (agranülositoz, nötropeni, lökopeni, pansitopeniözellikle önceden mevcut olan glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği olan hastalardahemolitik anemi);

- Özellikle alerjik astımı olan hastalarda solunum yollarında spazm (bronkospazm);

- Dolaşım kollapsı (yeterli kan akımının olmaması)

- İdrarın idrar kesesinde birikmesi ve idrar yapmada güçlük

- Fiks ilaç erüpsiyonuna (ilacın tekrarlayan kullanımı ile genellikle vücudun aynı bölgesindetekrarlayan, kızarıklık, ödem ve bazen içi su dolu deri kabarcığı gelişiminin olduğu plaklarile karakterize bir durum) bağlı deri döküntüsü

- Düşük glutatyon seviyeleri nedeniyle piroglutamik asit birikmesinin neden olduğu kandakiaşırı asit

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. MOLİT PLUS'ın saklanması

MOLİTPLUS'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki/blisterdeki son kullanma tarihinden sonra MOLİT PLUS'ı kullanmayınız.


Son kullanma tarihi, ilgili ayın son gününü ifade eder.

İlacı atık suya veya ev çöpüne atarak imha etmeyiniz. Artık gerekli olmayan ilaçları nasıl elden çıkaracağınızı eczacınıza sorunuz. Bu şekilde çevrenin korunmasına katkıda bulunursunuz.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Üretim yeri:


ADEKA İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. 55020 - İlkadım/ SAMSUN

ADEKA İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. 55020-İlkadım/ SAMSUN

Bu kullanma talimatı.........tarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Molit Plus 500 Mg / 10 Mg Tablet

Etken Maddesi: Parasetamol, Hiyosin-n-butilbromür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.