Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Timosol Göz Damlası % 0.25 Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATITİMOSOL® göz damlası % 0,25 Göze uygulanır.

Steril

Etkin madde:

1 mL içeriğinde 2,5 mg timolole eşdeğer 3,4 mg timolol maleat bulunur.

Yardımcı maddeler:

Disodyum fosfat dihidrat, sodyum dihidrojen fosfat dihidrat,

benzalkonyum klorür, sodyum hidroksit, enjeksiyonluk su

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


•Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. TİMOSOL nedir ve ne için kullanıhr?


2. TİMOSOL 'ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. TİMOSOL nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. TİMOSOL'ün saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. TİMOSOL nedir ve ne için kullanılır?

TİMOSOL, beyaz polipropilen kapak ile kapatılmış, kendinden damlalıklı, şeffaf, LDPE şişede 5 mL'lik bir çözeltidir.

TİMOSOL beta bloker adı verilen ilaç grubunun bir üyesi olan timolol içermektedir. Timolol gözünüzün (gözlerinizin) içindeki basıncı düşürür. TİMOSOL göz içi basıncınm yükseldiğiglokomun tedavisinde kullanılır.

2. TİMOSOL'ü kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerTİMOSOL'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Timolol maleat veya TİMOSOL bileşenlerinden birisine karşı aşırı hassasiyetiniz (alerji) varsa veya aşağıdaki hastalıkların herhangi biri sizde mevcut ise;

• Halen veya geçmişinizde astım, ciddi kronik obstrüktif bronşit (nefes almada güçlük, hırıltıve/veya uzun süreli öksürüğe neden olabilen akciğer hastalığı) gibi solunum problemleri,

• Kalp problemleri,

• Kalp atım sayısında azalma

• Kalp ritim bozukluğu (düzensiz kalp atımları),

• Kalp yetmezliği,

Kardiyojenik şok çok düşük kan basıncının neden olduğu ciddi kalp problemidir. Belirtileri sersemleme, baş dönmesi, hızlı nabız, ciltte beyazlama, terleme, huzursuzluk, bilinç kaybıolabilir.

TİMOSOL'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Koroner kalp hastalığınız (belirtileri göğüs ağrısı veya sıkışma, nefes darlığı veya boğulmahissi olabilir), kalp yetmezliğiniz varsa,

• Kan basıncı düşüklüğünüz varsa,

• Kalp atımlarının yavaş olması gibi kalp atım hızı bozukluğunuz varsa,

• Solunum problemleriniz, astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığınız varsa,

• Zayıflamış kan dolaşım bozukluğunuz varsa (Raynaud hastalığı veya sendromu gibi)

• Şeker hastalığınız (diyabet) varsa (timolol düşük kan şekeri belirtileri ve bulgularınımaskeleyebilir),

• Tiroid beziniz aşırı çalışıyorsa (timolol belirtileri ve bulgularını maskeleyebilir),

• Kas güçsüzlüğünüz varsa,

• Yumuşak kontakt lens kullanıyorsanız. Göz damlanız yumuşak kontakt lenslerdebirikebilen bir koruyucu içerir. Göz damlanızı kullanmadan önce lenslerinizin çıkarılması veen az 15 dakika boyunca gözlerinize geri takılmaması önemlidir (ayrıca bkz. TİMOSOL'üniçeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler).

Bir ameliyat geçirecekseniz TİMOSOL kullandığınızı doktorunuza söyleyin, çünkü timolol anestezi sırasında kullanılan bazı ilaçların etkilerini değiştirebilir.

Gözünüzde tahriş oluşursa veya yeni göz problemleri ortaya çıkarsa, hemen doktorunuzla konuşun. Göz problemleri arasında göz kızarıklığı veya göz kapaklarında şişme olabilir (bkz.Bölüm 4. Olası yan etkiler nelerdir?).

TİMOSOL'ün alerjik reaksiyona veya aşırı duyarlılığa neden olduğundan şüpheleniyorsanız (örneğin, deri döküntüsü veya kızarıklık ve gözde kaşıntı), ilacı kullanmayı bırakın ve hemendoktorunuza başvurun.

İlacın kullanımı sırasında aşağıdakilerin gerçekleşirse doktorunuza danışınız:

• Göz enfeksiyonu geçirirseniz

• Gözünüze zarar verirseniz veya göz ameliyatı geçirirseniz

• Göz problemleriniz kötüleşirse veya yeni belirtiler yaşarsanız.

Çocuklar ve ergenler


Bebeklerde ve çocuklarda TİMOSOL kullanımı hakkında çok sınırlı veri bulunmaktadır. Örneğin, küçük bir çalışmada TİMOSOL'ün etkin maddesi olan timolol, yaşları 12 gün ile 5yaş arasında olan ve göz (ler) iç basıncı yüksek veya glokom tanısı konulmuş olan bebek veçocuklarda değerlendirilmiştir.

Daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.

TİMOSOL genellikle genç hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Yenidoğanlarda, bebeklerde ve küçük çocuklarda TİMOSOL çok dikkatli kullanılmalıdır. Öksürme, hırıltılı solunum,anormal solunum veya nefes almada (apne) anormal duraklamalar meydana gelirse, ilacınkullanımı derhal durdurulmalıdır. En kısa zamanda doktorunuza başvurun.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

TİMOSOL'ün yiyecek ve içecek ile kullanılması

TİMOSOL yemeklerle birlikte veya aç karna alınabilir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


TİMOSOL'ün hamilelikte kullanımına ilişkin yeterli deneyim bulunmamaktadır.

Doktorunuz tarafından önerilmediği sürece hamilelik döneminde TİMOSOL kullanmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız TİMOSOL'ü kullanmayınız. TİMOSOL anne sütüne geçebilir. Emzirme döneminde herhangi bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

TİMOSOL kullanımı ile görülebilen baş dönmesi, yorgunluk ve bulanık görme, üst göz kapağında sarkıklık (gözü yarı kapalı hale getirebilir), çift görme gibi görüşünüzde değişiklikyapabilecek yan etkiler araç ve makine kullanmanızı etkileyebilir. Kendinizi iyi hissedene vegörüşünüz netleşinceye kadar araç ve makine kullanmayın.

TİMOSOL'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

TİMOSOL, benzalkonyum klorür içerdiğinden dolayı, göz irritasyonuna neden olabilir. Yumuşak kontak lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontak lensi çıkartınız velensi takmak için en az 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerininbozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

TİMOSOL, glokom tedavisi için diğer göz damlaları da dahil olmak üzere kullandığınız diğer ilaçları etkileyebilir veya bunlardan etkilenebilir.

Kalp ilaçları, kan basıncım düşürmek için kullanılan ilaçlar veya şeker hastalığı (diyabet) tedavisi için kullanılan ilaçlar kullanıyorsanız veya kullanmayı düşünüyorsanız doktorunuzasöyleyiniz.

Diğer göz damlaları veya reçetesiz alınan ilaçlar da dahil olmak üzere başka ilaçlar alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza söyleyin.

Aşağıdaki ilaçlardan birini veya daha fazlasını alıyorsanız, TİMOSOL kullanmadan önce doktorunuza söylemeniz önemlidir:

• Yüksek tansiyon, anjina (göğüs ağrısı), anormal kalp atımları veya Raynaud sendromu tedavisinde sıklıkla kullanılan nifedipin, verapamil veya diltiazem gibi bir kalsiyumantagonisti,

• Kalp yetmezliği tedavisinde veya anormal kalp atımlarını tedavi etmek için kullanılandigoksin,

• Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan rauwolfia alkaloidleri veya rezerpin gibikatekolaminleri tüketen ajanlar olarak bilinen ilaçlar

• Şiddetli alerjik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılan adrenalin gibi pressor amin adı verilen ilaçlar

• Kinidin (kalp rahatsızlıklarının ve bazı sıtma türlerinin tedavisinde kullanılır)

• Fluoksetin ve paroksetin olarak bilinen antidepresanlar (depresyon tedavisinde kullanılanilaçlar).

• Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç olan klonidin

• Ek bir etki çıkabileceği için timolol ile aynı ilaç grubuna ait olan (ağızdan alınan veya göz damlası olarak kullanılan) diğer beta-bloker grubu ilaçlar.

Tavsiye:

İlave olarak başka göz damlası veya göz merhemi kullanılacaksa, ilaçların uygulanmaları 15 dakika arayla gerçekleştirilmelidir. Göz merhemleri daima en son olarak uygulanmalıdır.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. TİMOSOL nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/ uygulama sıklığı için talimatlar:

TİMOSOL'ü daima doktorunuzun size söylediği veya reçete ettiği şekilde kullanın, çünkü diğer türlü uygun olarak etki etmez. Eğer emin değilseniz doktorunuza veya eczacınızadanışınız.

TİMOSOL'ü gün boyunca düzenli olarak kullanın.

Hekim tarafından farklı bir biçimde önerilmedikçe olağan doz:

Tedavi başlangıcında ilgili göze günde 2 defa birer damla damlatılır. Sistematik rahatsızlıklar uygulama sonrasında yaklaşık 1 dakika boyunca parmakla gözyaşı kanalına basınçuygulanmasıyla azaltılabilir.

TİMOSOL genel olarak uzun süreli bir tedavidir. Tedaviye ara verilmesi veya dozda değişiklik sadece doktor kontrolü altında yapılmalıdır.

Ağızdan alınan beta reseptör blokörlerin göz basıncında bir düşmeye neden olacağı beklenir. Bu sebeple eğer göze lokal bir tedavi gerekirse doz azaltılmış olmalıdır. Timolol gözdamlasıyla lokal uygulamanın halen gerekli olup olmadığı incelenmelidir. Eğer beta reseptörblokörlerinin sistematik olarak kullanılması söz konusu ise, lokal olarak verilen ilaçların etkisidaha düşük kalmaktadır. Aşırı pigmentli irisleri olan hastalarda göz içi basıncı düşüşügecikebilir veya azalabilir.

Uygulama yolu ve metodu:

Göze uygulanır.

TİMOSOL'ü kullanmadan önce ellerinizi yıkayınız.

Kullanım için aşağıdaki şekilde hareket ediniz:

• Kapağı açınız (Şekil 1).

• İlk uygulamada kapağın altındaki halkayı atınız (Şekil 2). Kapağı tekrar tamamen ve sıkıca vidalayınız (Şekil 3). Böylece damlalıktaki zar delinir ve damlalık akmaya başlar.

• Şişeyi baş ve orta parmaklarınız arasında tutarak ters çeviriniz.

• Ters çevrilmiş şişenin üzerine işaret parmağınız ile bir kerede uygulayacağınız hafif basınç ile TİMOSOL'ün bir damlası akacaktır (Şekil 4).

• Kafanızı hafifçe geriye doğru yatırınız. Göz kapağı ve gözünüz arasında bir kese oluşacak kadar parmağınızla alt göz kapağınızı aşağı doğru çekiniz. Damlanın oluşan kese içinedamlatılması gerekmektedir (Şekil 5).

• Damlalık ucunu göze yaklaştırınız. Eğer yardımcı olacaksa bir ayna kullanınız.

• Damlalığı gözünüze, göz kapağınıza, gözünüzün etrafındaki yüzeylere veya diğer yüzeylere değdirmeyiniz. Değdirirseniz, damlalığa mikroorganizmalar bulaşabilir.

• TİMOSOL'ü damlattıktan sonra alt göz kapağınızı yavaşça serbest bırakınız, gözünüzükapatınız ve göz-burun arası bölgeye bir parmağınız ile hafifçe bastırınız (Şekil 6). Bu önlemTİMOSOL'ün vücudun diğer bölgelerine yayılımını önleyecektir.

• Eğer damlayı iki gözünüze de kullanmanız gerekiyorsa yukarıdaki adımları diğer gözünüziçin de tekrarlayınız.

• Eğer damla gözünüze gelmezse tekrar deneyiniz.

• Kullandıktan sonra TİMOSOL'ün kapağını sıkıca kapatınız.

• Gözünüz için kullandığınız başka bir ilaç daha varsa, her iki ilaç uygulaması arasında 1015 dakikalık ara veriniz.

Damlalığın ucu sadece bir damla damlatılması için ayarlanmıştır, damlalığın ucunu genişletmeye çalışmayınız.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

TİMOSOL ile tedaviye başlamadan önce, doktorunuz ayrıntılı bir tıbbi muayene yapacak ve bu ilacın çocuğunuz için uygun olup olmadığına karar verecektir.

Çocuğunuz, (özellikle yenidoğan ise), ilk dozdan sonra bir ila iki saat boyunca yakından izlenmeli ve ameliyat yapılana kadar herhangi bir yan etki belirtisi açısından dikkatleizlenmelidir.

Yaşlılarda kullanımı:

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar bölümünde önerilenlerden farklı bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği/ Karaciğer yetmezliği:

Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda TİMOSOL veya timolol göz damlası kullanımı ile ilgili çalışma yapılmamıştır.

Eğer TİMOSOL'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla TİMOSOL kullandıysanız

Gözleri derhal su ile durulayınız. Eğer ilaç içilmiş veya önerilenden daha fazla damlatılmış ise şu belirtiler ortaya çıkabilir: Baş ağrısı, baş dönmesi, kan basıncında düşüş, kalp atımındayavaşlama, solunum depresyonu (nefes almada zorluk çekme), göğüs ağrısı, kusma, bilinçteazalma ve kramplar. Yardım için olabildiğince çabuk doktoru arayınız.

TİMOSOU den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.TİMOSOL'ü kullanmayı unutursanız

İleriki dozu iki katı uygulamayınız fakat uygulanması gereken dozu olağan biçimde uygulamayı en kısa sürede gerçekleştiriniz. Doktorunuzun tavsiye ettiği veya belirtilen zamanaralığında ilacınızı uygulamaya devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.TİMOSOL ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Yüksek göz iç basıncı, hastada herhangi bir rahatsızlığa neden olmadan uzun süre var olabilir. Buna rağmen gözde kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu sebeple görme yeteneğinizinkorunması için düzenli tedavi önemlidir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, TİMOSOL'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Genellikle yan etkiler ciddi olmadıkça damlanızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer endişeleniyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza danışın. Doktorunuz ile konuşmadanTİMOSOL kullanmayı bırakmayın.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın : 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Seyrek Çok seyrekBilinmiyor

1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, TİMOSOL'ü kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Nefes almada veya yutkunmada güçlük

• Yüz, dil ve dudaklarda şişme dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları

• Kurdeşen veya kaşıntılı döküntü, bölgesel ve yaygın döküntü, kaşıntı, ciddi ve hızla gelişen ve hayatı tehdit eden alerjik reaksiyonlar dahil aşırı duyarlılık reaksiyonları

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin TİMOSOL'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Göze uygulanan diğer ilaçlar gibi TİMOSOL'de emilerek kan dolaşımına geçebilir. Bu nedenle damar içine uygulanan veya ağız yolundan uygulanan beta bloker ilaçların yanetkilerine benzer yan etkiler ortaya çıkabilir. Göze uygulama gibi bölgesel uygulamalar ileortaya çıkan yan etkiler damar yolundan veya ağızdan yapılan uygulamalara göre daha azdır.Aşağıda verilenler göz hastalıkları sebebi ile beta bloker grubundan olan ilaçlarınuygulanması sonrasında görülebilen yan etkilerdir.

Yaygın:

B aş ağrısı,

Sersemleme,

Göz tahrişine ait belirti ve bulgular (örneğin yanma, sızlama, kaşıntı, gözde yaşarma, kızarıklık),
Konjonktivit (kırmızı göz hastalığı), blefarit (göz kapağı iltihabı), keratit (gözün kornea tabakasının iltihabı) gibi göz iltihaplarıGöz kuruluğu,
Kornea duyarlılığında azalma,

Bulanık görme

Yaygın olmayan:

Depresyon,
Bayılma,
Göz kırma kusurları,
Kalp atışında yavaşlama,
Nefes alma güçlüğü,
Bulantı,
Hazımsızlık,
Güçsüz hissetmek veya enerji azlığı (asteni),

Yorgunluk

Seyrek:

Sistemik lupus eritematosuz (iç organlarda iltihaplanmaya neden olan bağışıklık sistemi hastalığı)
Uykusuzluk,
Kabus görme,
Hafıza kaybı,
Beyin damar hastalıkları (serebrovasküler olay, serebral iskemi, kan akımının yavaşlaması gibi),
Miyastenia gravis (kaslarda güçsüzlük ile bilinen hastalık) belirti ve bulgularında artış,
Çift görme, göz kapağının düşmesi, gözdeki bir cerrahi sonrası ortaya çıkabilen görme bozuklukları (bkz. bölüm 4.4),
Kulak çınlaması (tinnitus),
Göğüs ağrısı,
Kalp ritminde düzensizlik (aritmi),
Kalp bloğu (kalp fonksiyonlarının azalması),
Konjestif kalp yetmezliği (nefes darlığı ve ayak ve bacaklarda sıvı hacminin artışının eşlik ettiği kalp hastalığı),
Çarpıntı,
Kalp durması (kardiyak arest),
Vücutta sıvı birikmesi (ödem),
Yürürken bacaklarda kramp ve/veya ağrı (intermittan kladikasyon),
Tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon),
Raynaud fenomeni (kan dolaşımında bozukluk ile karakterize hastalık),
Ayak ve ellerde soğuma,
Bronşlarda spazm (bronkospazm, özellikle daha önce bu hastalığı olanlarda),
Solunum yetmezliği,
İshal,
Ağız kuruluğu,
Öksürük,
Saç dökülmesi,

Sedef hastalığı (psöriyazis) benzeri döküntü veya hastalığın şiddetlenmesi,

Cinsel istekte azalma (libidoda azalma),

Peyronie hastalığı (belirtileri peniste anormal eğrilik, ağrı ve sertleşme olabilir),

Eklem ağrısı* (artralji)

Bilinmiyor:

Kaşıntı,

Halüsinasyon (gerçekte olmayan şeyleri görme, duyma veya hissetme),

Yanma veya iğnelenme hissi (parestezi),

Gözün saydam cisminde hasar (kornea erozyonu),

Kalp yetmezliği,

Tat alma duyusundaki bozukluk (disguzi),

Karın ağrısı,

Kusma,

Deride döküntü,

Kas ağrısı,

İktidarsızlık gibi cinsel fonksiyon bozukluğu,

Non trombositopenik purpura* (cilt altında kanamalar ile karakterize bir hastalık),

Ciddi alerjik reaksiyonların belirti ve bulguları*,

Anjioödem*(yüzde, dudaklarda, dilde ve/veya boğazda solunum veya yutma güçlüğüne neden olabilecek şişme),

Kurdeşen* (ürtiker),

Lokal ve genel döküntü*,

Ani aşırı duyarlılık tepkisi* (anafilaktik reaksiyon),

Kan şekerinde azalma veya artma* (hipoglisemi, hiperglisemi),

Konsantrasyon azalması*,

Rüyalarda artma*,

Baş dönmesi* (vertigo),

Bölgesel güçsüzlük*,

Kalp ileti sisteminde bozukluklar* (atriyoventriküler blok, sino-atriyal blok),

Akciğerlerde sıvı tutulması* (pulmoner ödem),

Damarlardaki yetmezliğin kötüleşmesi*,

Göğüs ağrısının (anjina pektoris) kötüleşmesi*,

Damarlarda genişleme* (vazodilatasyon),

Hırıltılı solunum sesleri* (raller),

Terleme*,

Deride pul pul dökülme ile görülen iltihaplı durumlar* (eksfolyatif dermatit),

İşeme zorlukları*,

Kol ve bacaklarda ağrı*,

Egzersiz toleransında azalma*

* TİMOSOL'ün etkin maddesi olan timololün göze uygulama dışında genel dolaşıma (damar yolundan veya ağızdan yapılan uygulamalar gibi) katılan uygulamalarında bildirilmiştir.

Belirgin kornea (gözün saydam cismi) hasarı olan hastaların bazılarında fosfat içeren göz damlalarının kullanımına bağlı olarak, çok seyrek sıklıkta korneal kalsifikasyon (gözünsaydam cisminde kireçleşme) bildirilmiştir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. TİMOSOL'ün saklanması

TİMOSOL 'ü çocukların, göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra TİMOSOL 'ü kullanmayınız.Açıldıktan sonra kullanım süresi

TİMOSOL açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz TİMOSOL'ü kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Bilim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

34398 Şişli/İSTANBUL

Üretim yeri:


MEFAR İLAÇ SAN. A.Ş.

34906 Kurtköy-Pendik/İSTANBUL

Bu kullanma talimatı................tarihinde onaylanmıştır.


İlaç Bilgileri

Timosol Göz Damlası % 0.25

Etken Maddesi: Timolol Maleat

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Timosol Göz Damlası % 0.25 - KUB
  • Timosol Göz Damlası % 0.25 - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.