Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Rotateq 2 Ml Oral Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALIMATIR0TATEQ 2 mİ oral çözelti Rotavirüs aşısı (canlı)

Ağızdan alınır.

Steril

Etkin maddeler:


Her bir 2 mL doz;

Rotavirüs tip* G1.........minimum 2,2 x106 lU1,2

Rotavirüs tip* G2.........minimum 2,8 x106 lU1,2

Rotavirüs tip* G3.........minimum 2,2 x106 lU1,2

Rotavirüs tip* G4.........minimum 2,0 x106 lU1,2

Rotavirüs tip* P1A(8) ^minimum 2,3 x106 lU1,2

• Vero hücrelerinde üretilmiş, canlı, tekrar çeşitlendirilmiş insan-sığır rotavirüsü

1 Enfeksiyoz üniteler

2 En düşük güvenlilik limiti olarak (p=0,95)

Yardımcı maddeler:BU ILACı KULLANMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE BU KULLANMA TALİMATINI DIKKATLICE OKUYUNUZ, ÇÜNKÜ SIZIN IÇIN ÖNEMLI BILGILER IÇERMEKTEDIR.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığmızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.BU KULLANMA TALIMATıNDA:

1. ROTATEQ nedir ve ne için kullanıhr?


2. ROTATEQ 'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. ROTATEQ nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. ROTATEQ'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. R0TATEQ nedir ve ne için kullanılır?

ROTATEQ, sıkılabilir dozajlı tüpte, kullanıma hazır halde 2 mL, soluk sarı, hafif bir pembelik içerebilen, berrak bir çözeltidir. Bebeklere ağızdan verilir.

Aşı, beş tip canlı rotavirüs suşu içerir.

Vero hücrelerinde üretilmiş, tekrar çeşitlendirilmiş insan-sığır rotavirüsü (canlı).

ROTATEQ ağızdan alınan (oral) bir aşı olup, bebek ve küçük çocuklarda rotavirüs adlı virüsün neden olduğu gastroenterite (kusma ve ishal) karşı korumaya yardımcı olur ve 6haftadan 32 haftaya kadar olan bebeklere verilebilir (bkz. Bölüm 3).

Aşı bebeğe verildiğinde, bağışıklık sistemi (vücudun doğal kendini koruma sistemi) en sık görülen rotavirüs suşlarına karşı antikor (alerji oluşturan maddeye karşı vücudun ürettiğisavunma proteini) oluşturacaktır. Bu antikorlar, bebeğinizi bu tür rotavirüslerin oluşturduğugastroenterite karşı korunmasına yardımcı olur.

2. R0TATEQ'İ kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Diğer tüm aşılarda olduğu gibi, ROTATEQ de her üç dozununda yapılmış olmasına rağmen tüm çocuklarda koruma sağlamayabilir. 3 doz aşının tamamlanmasını takiben iki yıl geçtiktensonra söz konusu aşının koruma sağlamasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Eğer çocuğunuza aşılama öncesinde rotavirüs bulaşmış, ancak henüz hastalık görülmeden aşılama yapıldıysa, aşılandıktan sonra ROTATEQ çocuğunuzu hastalıktan koruyamayabilir.

Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız.

ROTATEQ, rotavirüsler hariç diğer sebeplerle oluşan kusma ve ishale karşı koruma sağlamaz.

R0TATEQ'İ aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

• Çocuğunuzun bu aşının içerisindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi varsa,

• Çocuğunuzda ROTATEQ'in bir dozunu aldıktan sonra veya diğer rotavirüs aşılarınakarşı alerji oluştuysa,

• Çocuğunuz daha önceden barsak halkalarının birbirinin içine geçmesindenkaynaklanan bir

barsak tıkanması (intususepsiyon) geçirdiyse,

• Çocuğunuz belirli bir mide barsak sistemi yetmezliği ile doğmuş ve bu durum barsakdüğümlenmesi oluşumuna zemin hazırlıyorsa,

• Çocuğunuzun enfeksiyonlara karşı direncini azaltan bir hastalığı (immün yetmezliği)varsa,

• Çocuğunuz yüksek ateşle birlikte şiddetli bir enfeksiyon geçiriyorsa, iyileşene kadaraşılamanın ertelenmesi gerekebilir. Soğuk algınlığı gibi küçük bir enfeksiyon problemteşkil etmeyebilir ancak ilk önce doktorunuzla konuşmanız gerekir.

• Çocuğunuzun kusma veya ishali varsa iyileşene kadar aşılamanın ertelenmesigerekebilir.

R0TATEQ'İ aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer:

• Çocuğunuza son 6 hafta içerisinde kan nakli yapılmışsa veya immünglobulin (vücuttabulunan bağışıklık proteini) uygulanmış ise,

• Çocuğunuzun yakınındaki kişiler, örneğin ev halkından biri bağışıklık sisteminizayıflatıcı bir ilaç kullanıyorsa veya bağışıklık sistemi zayıflığı (örn. kanser gibi birhastalığı) varsa,

• Çocuğunuzda herhangi bir mide barsak sistemi hastalığı varsa,

• Çocuğunuz kilo alamıyor ve olması gerektiği gibi gelişmiyorsa,

• Veya anne hamilelik boyunca bağışıklık sistemini zayıflatıcı herhangi bir ilaçkullandıysa.

Çocuğunuz ROTATEQ aldıktan sonra, şiddetli mide ağrısı, sürekli kusma, dışkıda kan, şişmiş bir karın ve / veya yüksek ateş yaşarsa hemen doktora başvurun (ayrıca bkz. Bölüm 4 “Olasıyan etkiler”).

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa çocuğunuz için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

İzlenebilirlik


Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliği için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

ROTATEQ'İH YIYECEK VE IÇECEK ILE KULLANıLMASı

ROTATEQ ile aşılamadan önce ve sonra yiyecek, içecek ve anne sütü ile ilgili herhangi bir sınırlama yoktur.

ROTATEQ'İN IÇERIĞINDE BULUNAN BAZı YARDıMCı MADDELER HAKKıNDA ÖNEMLI BILGILER

ROTATEQ her dozda 1080 mg sukroz içerir. Eğer bebeğinizin daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksızlığı olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan öncedoktorunuzla temasa geçiniz. ROTATEQ her dozda 37,6 mg sodyum içermektedir. Bu durumkontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

ROTATEQ aşısı çocuğunuza difteri, tetanoz, boğmaca,

haemophilus influenzae

tip b, inaktif veya oral çocuk felci, hepatit B, konjuge pnömokok ve konjüge meningokok C grubu diğernormal olarak önerilen aşılarla birlikte aynı zamanda uygulanabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsamz veya son zamanlarda kullandıysanız veya son zamanlarda bu aşı dışında herhangi bir aşılama yapıldıysa lütfendoktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. R0TATEQ nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

ROTATEQ'in ilk dozu çocuğunuz 6 haftalık iken uygulanmaya başlanır ve bebeğiniz 12 haftalık (yaklaşık 3 aylık) olana kadar ilk doz verilmelidir. ROTATEQ gebeliğin en az 25.haftasında doğan prematüre bebeklerde uygulanabilir. Bu bebeklerde aşının ilk dozu en az 6 ve12 haftalar arasında verilmelidir. En geç 32 haftalığa kadar 3 doz aşı tamamlanmış olmalıdır.

Çocuğunuza en az 4 hafta arayla 3 doz ROTATEQ aşısı yapılacaktır. Rotavirüslere karşı korunma sağlanması için çocuğunuzun her 3 doz aşıyı da alması önemlidir. Her üç dozun, 2022 hafta öncesinde uygulanması tercih edilmelidir ve üç dozda en geç 32. haftaya kadarverilmelidir.

Çocuğunuza ilk doz olarak ROTATEQ veriliyor ise 3 doz aşılamanın tamamlanmasında da ROTATEQ'in uygulanması önerilir (başka bir rotavirüs aşısı değil).

Uygulama yolu ve metodu:

ROTATEQ YALNIZCA AĞIZ YOLUYLA KULLANILIR.

Doktor veya sağlık personeli önerilen ROTATEQ dozunu çocuğunuza uygulayacaktır. Her dozunda 2 mL çözelti bulunan aşı tüpten hafifçe sıkılarak çocuğunuzun ağzına aktarılacaktır.Yiyecek, içecek veya anne sütü göz önünde bulundurulmaksızın aşı uygulanabilir.

Eğer bebeğiniz aşının çoğunu tükürür veya mide muhteviyatı ile dışarı atarsa, aynı zamanda bir doz daha verilebilir.

Bu aşı hiç bir şekilde enjeksiyon yoluyla uygulanmaz.

Aynı zamanda yeni aşı olmuş bebeklerin bakımını yapan kişiler özellikle dışkı temizlenirken hijyene çok dikkat etmelidir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanım:

ROTATEQ 6-32 haftalık bebeklerde kullanılmalıdır.

Yaşlılarda kullanım:

Yaşlılarda kullanımı yoktur.

Özel kullanım durumları:

Böbrek /Karaciğer yetmezliği:

Mevcut bir veri bulunmamaktadır.

Eğer ROTATEQ'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla R0TATEQ kullandıysanız:

ROTATEQ'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.R0TATEQ'İ kullanmayı unutursanız:

Doktorunuzun size verdiği bilgilere göre bir sonraki doz için çocuğunuzu tekrar ne zaman aşıya götüreceğinizi takip etmeniz önemlidir. Eğer unutursanız veya çocuğunuzu aşıyagötürebilecek durumda değilseniz doktorunuzu arayarak tavsiyesini alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.ROTATEQile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

Aşılamayı kesmeye karar verirseniz her zaman doktorunuza başvurunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Her aşı gibi ROTATEQ'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler

olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın

hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Şiddetli olabilen (anafilaksi); yüz, dudak, dil veya boğazı etkileyebilen, alerjik şişliği deiçerebilen alerjik reaksiyonlar (Eldeki verilerden hareketle sıklık tahmin edilemiyor)

• Bronkospazm (Seyrek, 1.000 bebeğin en fazla 1'ini etkileyebilir). Hırıltı, öksürük veyanefes almakta zorluk şeklinde ortaya çıkabilir.

• Şiddetli mide ağrısı, inatçı kusma, dışkıda kan, şişmiş bir karın ve / veya yüksek ateş.Bunlar intususepsiyon (bir bağırsak segmentinin diğer bir bağırsak segmentinin içinegirmesi sonucu bağırsak düğümlenmesi) olarak adlandırılan, çok nadir (10.000 bebeğin enfazla 1 'ini etkileyebilir) fakat ciddi bir yan etkinin belirtileri olabilir.

• Oral canlı rotavirüs aşı uygulamasını takiben özellikle ilk 10 gün içerisinde intususepsiyon(bağırsağın bir bölümünün tıkanması veya düğüm olması) görülebilmektedir. Bu nedenlebebeklerde aşı uygulaması sonrası özellikle ilk 10 gün içerisinde karında şişlik, şiddetlikarın ağrısı, uzun süreli kusma, dışkı yapamama, kanlı dışkı yapma, yüksek ateş gibidurumların oluşması halinde derhal doktora başvurulmalıdır.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır.
Çok yaygın: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklık tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

• Ateş

• İshal

• Kusma

Yaygın:

• Üst solunum yolu enfeksiyonu

Yaygın olmayan:

• Mide ağrıları (intussusepsiyonun çok nadir bir yan etkisinin belirtileri için ayrıca yukarıbakınız)

• Burun akıntısı ve boğaz ağrısı

• Kulak enfeksiyonu

• Döküntü

• Dışkıda kan

Seyrek:

• Kurdeşen

Bilinmiyor:

• Duyarlılık

Özel popülasyonlarla ilgili ek bilgiler


Çok erken doğmuş prematüre bebeklerde (< 28 hafta) aşılamadan 2-3 gün sonra geçici solunum durması (apne) görülebilir.

ROTATEQ'in yan etkileri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, doktorunuza sorunuz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi”ikonuna tıklayarak doğrudan Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'nebildirebileceğiniz gibi, 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını da kullanabilirsiniz.Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında dahafazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. ROTATEQ'İH SAKLANMASı

ROTATEQ 'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


2°C-8°C arasındaki sıcaklıklarda (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. Tüpü ışıktan korumak için kendi karton ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.


Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra ROTATEQ 'i kullanmayınız.


Aşıyı, etikette belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanmayın. Son kullanma tarihi, o ayın son gününe işaret eder.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız aşıları şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczacınıza danışınız.


Ruhsat sahibi:

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.

Levent - İstanbul

Üretim yeri:

Merck Sharp & Dohme LLC

West Point, Pensilvanya, ABD

Bu kullanma talimatı../../.. tarihinde onaylanmıştır.


AŞAGIDAKI BILGILER BU AŞIYI UYGULAYACAK OLAN SAGLIK PERSONELI IÇINDIR.


Aşının uygulanması:






Poşeti yırtarak açın ve dozaj tüpünü çıkarınız.

Tüpü dik tutarak ve kapağa vurarak dağıtıcı uçtaki sıvıyı uzaklaştırınız.


Dozaj tüpünü 2 basit hareketle açınız:

1 .Kapağı sıkışıncaya kadar

saat yönünde

çevirerek dağıtıcı ucu deliniz.

2.Saatin ters yönünde

çevirerek kapağı çıkarınız.

Sıvıyı çocuğun ağzına yanağın iç tarafına doğru tüpü yavaşça sıkarak ve tüp tam boşalıncaya kadar uygulayınız (Tüpün dibindebir damla kalabilir).


Boş tüp ve kabı Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Ambalaj Atıkların Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imhaediniz.


İlaç Bilgileri

Rotateq 2 Ml Oral Çözelti

Etken Maddesi: Pentavalan Rotavirus Serotipleri [g1,g2,g3,g4,p1(8)]

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Rotateq 2 Ml Oral Çözelti - KUB
  • Rotateq 2 Ml Oral Çözelti - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.