Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Polifleks 60 Mg/ml Dekstran 70 9 Mg/ml İzotonik Sodyum Klorür İv İnfüzyon İçin Çözelti Kullanma Talimatı

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR I.V. infüzyon için çözeltiDamar içine uygulanır.

Steril

Etkin madde:

Her 100 mL parenteral çözelti 6g dekstran 70, 0,9 g sodyum klorür içerir.

Yardımcı madde(ler):

Steril enjeksiyonluk su

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1.POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR nedirve ne için kullanıhr?


2. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ükullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR nasılkullanıhr?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUMKLORÜR'ünsaklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜRnedir ve ne için kullanılır?

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR doktorunuz veya diğer bir sağlık görevlisi tarafından size verilecek olan steril çözeltidir.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR 'kan yerine kullanılanlar ve plazma protein fraksiyonları' adlı ilaç grubuna aittir.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR renksiz, berrak, partikülsüz, kokusuz, steril bir çözeltidir.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR aşağıdaki durumlarda kullanılır:

• Ameliyatlarda ya da diğer travmalara, kanama veya yanıklara bağlı oluşabilecek şoklardanhastayı korumak ve oluşan şokları tedavi etme sırasında,

• Travmaların yol açtığı toplardamar tıkanıklığının önlenmesinde,

• Ameliyat sonrası kanın damarda ya da kalpte pıhtılaşmasını ve akciğer tıkanıklığına yolaçmasını önlemek adına kullanılmaktadır.

2. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ükullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.

Eğer;

• Dekstrana karşı aşırı duyarlılığınız varsa,

• İdrara çıkmanın azalması ya da hiç idrara çıkamama durumlarının olduğu şiddetli böbrekhastalıklarında,

• Ağır kanama hastalarında,

• Sodyum ve klorürün zararlı olabileceği klinik durumlarda,

• Kalple ilgili yetmezlik durumlarında,

• Kan pulcuğu sayısında azalma veya kandaki fibrinojen sayısının azalması durumunda,

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü kullanmayınız

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Kalp yetmezliğiniz varsa Böbrek yetmezliğiniz varsa

Yakın zamanda barsak ameliyatı olmuş ya da olacak hastalarda Sodyum (bir iyon) atılamamasına bağlı ödem oluşan hastalardaŞeker hastalığınız varsa

Kan pıhtılaşmasını etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız.

Çözelti, içerdiği sodyumla ilişkili olarak kortikoidler/steroidler ve karbenoksolon ile birlikte kullanılırken sodyum ve su retansiyonu riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır.

Tüm damar içi ilaç uygulamalar düzenli ve dikkatli bir gözlem altında yürütülmelidir. Bu nedenle doktorunuz sizin klinik durumunuzu yakından izleyecek ve düzenli aralıklarla sizekan testleri yapacaktır. Ayrıca uygulamanın erken dönemlerinde ciddi yan etkilergelişebildiği bildirildiğinden, bu ilaçla yapılan tedavinizin ilk dakikalarında çok dikkatleizleneceksiniz

Sodyum kısıtlaması uygulanan hastalarda uygulanırken, çözeltinin litrede 154 mEq sodyum (tuz) içerdiği dikkate alınmalıdır. Ayrıca bu ilaç tuz birikimiyle seyreden diğer durum vetedavilerde (örn. kortikosteroid tedavisi) dikkatle kullanılmalıdır.

• Bu ilacın uygulandığı hastalarda damar içi hacim yüklenmesi ihtimali göz önündebulundurulmalıdır. Böbrek işlevleri bozulmuş, akciğerlerinde sıvı birikimi olan (pulmonerödem) ya da tüm vücudunda sıvı birikimi olan (konjestif kalp yetmezliği) hastalara bu ilaçdikkatle uygulanmalıdır.

• Bu ilaç size elektronik bir pompa aracılığıyla uygulanacaksa, torbanın tümüyle boşalmadanönce pompanın çalışmasının durmuş olduğuna dikkat edilmelidir.

• Bu ilacın size uygulanırken kullanılan boruların (setlerin) 24 saatte bir değiştirilmesiönerilir. Ayrıca yalnızca torba sağlamsa ve içindeki çözelti berraksa kullanılmalıdır.

Bu uyarılar geçmişte herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ün yiyecek ve içecekle kullanılması

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ün yiyecek ve içecek ile etkileşimi yoktur.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR gebekadınlara uygulandığında cenine zararlı olup olmadığı bilinmediğinden, kullanılması tavsiyeedilmez.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ün insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Bebeğinizi emzirmeden önce doktorunuzuntavsiyesini almalısınız.

Araç ve makine kullanımı

İnfüzyon yoluyla uygulanan çözeltilerin kullanımı sırasında araç kullanımı pratik yönden mümkün değildir. Kullanıldıktan sonra araç ve makine kullanma üzerinde bilinen bir etkisiyoktur.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Yardımcı madde olarak enjeksiyonluk su içerdiğinden herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı

Hatalı sonuçlara neden olmaması açısından çapraz karşılaştırma (cross-matching), Rh ve kan grubu tayinleri için numuneler tedaviden önce alınmalıdır ve numunelerin bir kısmı tedavisırasında yapılacak daha ileri değerlendirmeler için saklanmalıdır. İnfüzyonun başlamasındansonra ilave kan örnekleri cross-matching ve kan grubu tayinleri için saline aglutinasyonu veindirekt antiglobulin metodları kullanılabilirken cross-matching testi için proteolitik enzimtekniklerinin kullanılması zorluk yaratabilir. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR uygulamasından sonra sülfürik asit veya asetik asithidrolizi kullanılarak yapılan kan glukoz tayinleri yüksek değerler verebilir ve serumda ışığınkırınımı ile ilgili ölçümler kullanılarak yapılan laboratuvar testleri normalden yüksek çıkabilir.Bu testler için kan örnekleri POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİKSODYUM KLORÜR infüzyonunun başlamasından önce alınmalıdır. Heparinle birlikteverilmesi durumunda kanama riski söz konusudur.

Alkol kullanılarak yapılan bilirubin miktar tayini ve biüre kullanılarak yapılan total protein miktar tayini testlerinde dekstran türbidite yaratabilir ve bu nedenle miktar tayininde sorunçıkabilir.

Kortikosteroid ve kortikotropin testlerinde sodyum için İ.V. tedavilere dikkat edilmelidir.

Kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaç (heparin) kullanıyorsanız lütfen doktorunuzu bu ilacı almakta olduğunuzdan veya yakın zamanda aldığınızdan haberdar ediniz; heparinle birlikteverilmesi durumunda kanama riski söz konusudur.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜRnasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/kullanım sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.

Uygulama yolu ve metodu:

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR uzman sağlık personeli tarafından toplardamar içine infüzyon yoluyla uygulanır.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ün çocuklarda kullanılmasıyla ilgili yeterli bilgi mevcut değildir.

Yaşlılarda kullanımı:

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.

Yaşlıysanız karaciğer, böbrek veya kalbinizle ilgili bir takım sorunlarınız olabileceği, birlikte başka ilaçları da kullanıyor olabileceğiniz ya da tedavi edilmeye çalışılan durumdan başkahastalıklarınızın da bulunabileceği düşünülerek, tedaviye etkili en düşük dozlarla başlanacaktır.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliğinde doktorunuz kullanacağınız dozu ayarlayarak size uygulayacaktır.

İdrar çıkışının az olduğu durumlarda böbrek hastalarında kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğinde doktorunuz kullanacağınız dozu ayarlayarak size uygulayacaktır.

Kalp yetmezliği

Belirgin kalp yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Eğer POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR 'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınızile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR kullandıysanız:

Bu ilaç hastanede doktorunuz veya deneyimli bir sağlık personeli tarafından uygulanacağı için bu bölüm sizin için geçerli değildir.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü kullanmayı unutursanız:

Bu ilaç hastanede doktorunuz veya deneyimli bir sağlık personeli tarafından uygulanacağı için bu bölüm sizin için geçerli değildir.

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR bir uzman doktor denetiminde kullanılacağı için, tedavinizin ne zaman sonlandırılacağınadoktorunuz karar verecektir. Doktorunuzun onayı olmadan tedaviyi sonlandırmayınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜ^'ün içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.Desktranlar ile tedavide nadiren aşırı duyarlılık reaksiyonları meydana gelebilir.

Kan şekeri düzeyi yüksek şeker hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan SeyrekÇok seyrekBilinmiyor

10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuzabildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Aşırı duyarlılık reaksiyonları (İlacın uygulandığı bölgede veya tüm vücudunuzda kaşıntı, kızarıklık/kabarıklık, yanma hissi; solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, göğüste ağrı; vücuttaaşırı sıcaklık ya da soğukluk hissi, titreme; ellerde, ayaklarda, dudaklarda, yüzde veya tümvücutta şişme; baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma hissi; kalpte çarpıntı).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleyeveya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Hipernatremi (kandaki sodyum miktarının normalin üzerine yükselmesi)

• Toplardamar tıkanıklığı

• Toplardamar iltihabı

• Toplam kan hacminde artış gözlenmesi

• Zor nefes alma,

• Yüz, dil, dudak ya da boğaz şişmesi,

• Kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlar

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:

• Ateş

• Enjeksiyon yerinde iltihaplanma

• İlacın damar dışına sızması

• Göğüste hırıltı ya da sıkışma

• İdrara az çıkma ya da hiç çıkmama

• Ayak ve ellerde şişme

• Olağan dışı kanama ya da durmayan kanama

• Bayılma hissi

• Bulantı, kusma, mide ağrısı

• Hafif kaşınma, ciltte kızarıklıklar

• Eklem ağrısı

• Burun tıkanması

Bunlar POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ün hafif yan etkileridir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması:


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUMKLORÜR'ün saklanması

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanım tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUMKLORÜR 'ü kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! ÇevreŞehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz, POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR'ü kullanmayınız.

Ruhsat sahibi:

POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A Ş.

Vakıflar OSB Mah. Sanayi Caddesi No:22/1

Ergene/TEKİRDAĞ

Tel : 0282 675 14 04

Faks : 0282 675 14 05

Üretim yeri:

POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

Vakıflar OSB Mah. Sanayi Caddesi No:22/1

Ergene/TEKİRDAĞ

Tel : 0282 675 14 04

Faks : 0282 675 14 05

Bu kullanma talimatı.................tarihinde onaylanmıştır.AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR intravenöz infüzyon şeklinde kullanılır. İnfüzyon hızı ve uygulanacak doz, hastalığın klinikseyrine göre düzenlenir.

Şokta: POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUM KLORÜR, şok tedavisinin diğer çeşitlerinde ek olarak kullanıldığında dozaj ve infüzyon hızı sıvı kaybımiktarına, son hemokonsantrasyona bağlıdır ve hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.

% 6'lık çözeltinin ilk 24 saat süresince total dozajı 1,2 g/kg'ı ( 20 mL/kg ) geçmemelidir; Tedavi süresi 24 saati aşarsa günlük dozaj 0,6 g/kg'ı (10 mL/kg) geçmemelidir. Yetişkinlerde mutaddoz 30g'dır (500 mL). POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİKSODYUM KLORÜR cilt altı yoluyla uygulanmamalıdır.

Uygulama hızı:

Acil durumlarda ilaç, yetişkinlerde dakikada 1,2-2,4 g (20-40 mL) hızında verilebilir. Normovolemik ya da normovolemiye yakın hastalarda infüzyon hızı dakikada 0,24 g'ı (4 mL)geçmemelidir.

Uygulamaekli:

Bu çözelti yalnızca intravenöz yoldan kullanılır.

Uygulama steril apirojen setlerle periferik ya da santral venlerden intravenöz yoldan yapılır. Hipertonik bir çözeltinin periferik yoldan uygulanması sırasında, venöz iritasyon olasılığını enaza indirmek için mümkün olan en geniş vene, mümkün olan en küçük lümenli iğneyerleştirilmeli; infüzyon mümkün olan en yavaş şekilde yapılmalıdır. Uygulanan sıvının damardışına kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/ Karaciğer veya Kalp yetmezliği olanlar

Kalp ve böbrek yetmezliği olan hastaların şok durumunda dekstran kullanırken konjestif kalp yetmezliği ve akciğer ödemi tehlikesi göz önünde bulundurmalıdır. Şiddetli oligüri ve anürininhakim olduğu böbrek hastalarında kullanılmamalıdır. Belirgin kardiyak yetmezliği olanhastalarda kullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği durumunda kullanımıyla ilgili özel bir bilgi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar ile ilgili yeterli klinik çalışma mevcut değildir. Çocuklarda doz ve infüzyon hızı, hastanın vücut ağırlığına veya vücut yüzey alanına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikteuygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

Geriyatrik popülasyon:

Karaciğer, böbrek ya da kardiyak işlevlerde azalma daha sık görüldüğünden ve birlikte başka hastalık görülme ya da başka ilaç kullanma olasılığı daha fazla olduğundan genel olarakyaşlılarda doz seçimi dikkatle ve genelde doz aralığının mümkün olan en alttaki sınırı alınarakyapılmalıdır.

Yaşlılar üzerinde yeterli çalışma olmadığından, öngörülen farklı bir dozlama söz konusu değildir.

Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Kalp ve böbrek yetmezliği olan hastaların şok durumunda dekstran kullanırken konjestif kalp yetmezliği ve akciğer ödemi tehlikesini göz önünde bulundurmalıdır. Bütün kimyevi maddelereolduğu gibi dekstrana karşı aşırı hassas hastalar da bulunabilir. Çok nadir dekstran çözeltilerinininfüzyonu sırasında alerjik reaksiyonlar (ürtiker, bulantı, kusma) görülebilir. Antihistaminikilaçlar, efedrin ve adrenalin bu reaksiyonları kısa bir sürede ortadan kaldırır. Reaksiyongösteren hastalarda POLİFLEKS 60 mg/ml DEKSTRAN 70 + 9 mg/ml İZOTONİK SODYUMKLORÜR uygulamasına son verilmelidir.

İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler çözeltideki iyonların eksikliği ya da fazlalığından kaynaklanabilir; bu nedenle elektrolit düzeylerinin yakından izlenmesi gereklidir. Ayrıca seyreltilerek uygulananek ilaçların da advers etkilere yol açabileceği konusunda uyanık olunmalıdır. Böyle birdurumda, uygulanan ek ilacın ürün bilgisine bakılmalıdır. Uygulama sırasında yan etkigörüldüğünde infüzyon durdurulmalı hastanın durumu değerlendirilmeli ve uygun tedaviönlemleri alınmalıdır.

Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası yapılan araştırmalarda rapor edilen advers etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre listelenmiştir.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Ölümle sonuçlanabilecek ciddi hipotansiyonla seyreden aşırı duyarlılık

reaksiyonları (anafilaktik reaksiyonlar)

Bilinmiyor: Alerjik belirtiler (Ürtiker, burun tıkanıklığı (nazal konjesyon), göğüste sıkışma hissi, tansiyonda hafif düşme (hafif hipotansiyon) gibi).

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Çok seyrek: Sodyum fazlalığı (Hipernatremi)

Bilinmiyor: Elektrolit bozuklukları (Sodyum fazlalığı (Hipernatremi) durumunda su tutulması ve hücre dışı (ekstraselüler) sıvı hacminin genişlemesine bağlı olarak ödem görülebilir,konjestif kalp yetmezliği ağırlaşabilir. Klorür iyonları büyük miktarlarda infüze edildiklerindebikarbonat kaybına yol açabilir ve sonuç olarak asitleştirici bir etkiye neden olabilir); * Kanhacminin artışı (Hipervolemi)

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Toplardamar iltihabı (Flebit), damar dışına sızma Çok seyrek: Toplardamar içinde pıhtılaşma (Venöz tromboz)

Gastorintestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Bulantı; kusma; anestezi altındaki hastalarda kusma ve istemsiz dışkılama (defekasyon).

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Eklem ağrısı (Artralji)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Bilinmiyor: Ateş; Ateşli (Febril) reaksiyonlar; Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon; Enjeksiyon yerinde başlayarak yayılan toplar damar içinde pıhtılaşma (venöz tromboz)*;Toplardamar

iltihabı (Flebit)*; İlacın istemsiz olarak damar etrafına ya da deri altına sızması (Ekstravazasyon)*.

* Uygulama tekniğine bağlı

Uygulama sırasında yan etki görüldüğünde infüzyon durdurulmalı hastanın durumu değerlendirilmeli ve uygun tedavi önlemleri alınmalıdır.

Seyreltilerek uygulanan ek ilaçların da advers etkilere yol açabileceği konusunda uyanık olunmalıdır. Böyle bir durumda, uygulanan ek ilacın ürün bilgisine bakılmalıdır

Doz aşımı ve tedavisi

Parenteral tedavi sırasında hastada sıvı ya da solütlere bağlı aşırı bir yüklenme görüldüğünde, hastanın durumu değerlendirilerek düzeltici tedavi önlemleri uygulanır.

İlaç Bilgileri

Polifleks 60 Mg/ml Dekstran 70 9 Mg/ml İzotonik Sodyum Klorür İv İnfüzyon İçin Çözelti

Etken Maddesi: Dekstran-sodyum Klorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.