Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Flantadin 30 Mg Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIFLANTADIN 30 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

Etkin madde:

Deflazakort 30 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilen), mısır nişastası,magnezyum stearat, mikrokristalin selüloz

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. FLANTADİN nedir ve ne için kullanıhr?


2. FLANTADİN' i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. FLANTADİN nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. FLANTADİN'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. FLANTADİN nedir ve ne için kullanılır?

FLANTADİN 30 mg tablet, yuvarlak, beyaz, bir yüzü çapraz diğer yüzü 30 baskılı kaplanmamış tabletler halindedir. Her bir tablet 30 mg deflazakort etkin maddesini içerir. 10tablet içeren blister ambalajlarda kullanıma sunulmuştur. Piyasada ayrıca 1 tablet içinde 6 mgdeflazakort etkin maddesi içeren FLANTADİN 6 mg tablet formu da mevcuttur.

FLANTADİN sentetik bir kortikosteroiddir. Kortikosteroidler vücutta doğal olarak bulunur ve vücudun sağlığının korunmasına yardımcı olur. Dışarıdan FLANTADİN gibikortikosteroidlerin uygulanması vücutta inflamasyona yol açan çeşitli hastalıkların tedavisindeetkili bir yoldur.

FLANTADİN önemli sağlık sorunlarına yol açabilecek inflamasyonun azalmasını sağlayarak etki gösterir.

FLANTADİN otoimmün reaksiyonları durdurur. Bu reaksiyonlarda vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı olumsuz etkilere yol açıp hasara neden olmaktadır.

Doktorunuz size FLANTADİN'i aşağıdaki nedenlerden biri veya birkaçı dolayısıyla reçete etmiş olabilir:

• Vücudun alerji oluşturan maddelere karşı verdiği çok şiddetli yanıt, ani aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafilaksi) ve astım (akciğerlerde hava yollarının daralmasına bağlı gelişen

£¦j1^ \A• • Bu belge, güvenil elektronik İmza İle İmzalanmıştır.

Belge Dofesdö:alrİ^İı)tedavisiZlAxYnUyYnUyM0FySHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Bazı romatizmal hastalıkların (romatoid artirit, jüvenil kronik artirit, polimiyalji romatika) tedavisi

Deri, böbrek, kalp, sindirim sistemi, gözde bozukluklara yol açan bağ dokusu hastalıklarının (Sistemik lupus eritematozus, dermatomiyozit, karma bağ dokusu hastalığı (sistemik sklerozhariç), poliarteritis nodosa, sarkoidoz) tedavisi

Bazı deri hastalıklarının (pemfigus, büllöz pemfigoid, piyoderma gangrenosum) tedavisi Böbrek aracılığıyla aşırı protein kaybedilmesi ile ortaya çıkan, bacaklarda, göz kapaklarındaşişmeye (ödem) sebep olan nefrotik sendrom adlı bir böbrek hastalığının, iştahsızlık, aşırısusama, kusma ile seyreden böbrek iltihabı hastalığının (akut interstisiyel nefrit) tedavisindeKalbin bir çeşit iltihabi hastalığının (romatizmal kardit) tedavisi

Bağırsakların (ülseratif kolit) ve sindirim kanalının (Crohn hastalığı) iltihabi hastalıklarının tedavisi

Bazı göz hastalıklarının tedavisi (üveit, optik nörit)

Vücudun kendi dokusuna karşı bağışıklık sistemi saldırıları sonucu gelişen kan hastalıkların (otoimmün hemolitik anemi, idiyopatik trombositopenik purpura) tedavisiKan kanseri ya da vücudunuzdaki başka tümörlerin (akut ve lenfatik lösemi, malign lenfoma,multipl miyelom) tedavisi

Nakil yapılan organa karşı bağışıklık sisteminizin baskılanması (transplantasyonda immünsüpresyon)

2. FLANTADİN' i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

FLANTADİN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Etkin madde olan deflazakorta karşı veya ilacın içerdiği diğer maddelere karşı alerjinizvarsa

• Canlı virüs içeren herhangi bir aşı olduysanız veya yakın zamanda yaptırdıysanız(aşağıdaki “aşılar” bölümüne bakın). Vücudunuzda özel bir tedavi uygulanmayan yaygın birenfeksiyonunuz varsa.

FLANTADİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Daha önce ağır depresyon veya manik-depresif bozukluk (ruhsal durumda zıt yönlüdeğişikliklerle kendini gösteren bipolar bozukluk) geçirdiyseniz. Bu FLANTADİN gibisteroid bir ilaç kullanırken ortaya çıkan depresyonu da içerir.

• Birinci derece akrabalarınızdan birinde bu bozukluklar görüldüyse.

• Sizde şu anda depresyon veya psikoz gibi ruhsal bozukluklar varsa (FLANTADİN gibisteroidlerle tedavi sırasında ruhsal sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddiolabilir. Genellikle ilaca başlandıktan sonra birkaç gün/hafta sonra başlar. Yüksek dozkullanımda daha sıktır. Bu sorunların çoğu doz azaltıldığında ya da ilaç kesildiğinde ortadankalkar. Buna karşın tedavi de gerekli olabilir. Sizde ruhsal sorunlarla ilgili bir belirti ortayaçıkarsa doktorunuza başvurunuz. Bu durum özellikle sizde depresyon veya intihar düşüncesiortaya çıkarsa önem taşır. Az sayıda olguda doz azaltıldığında ya da kesildiğinde de ruhsalsorunlar ortaya çıkmıştır.

• FLANTADİN kullandığınız sırada asıl hastalığınızın yanı sıra başka bir enfeksiyonayakalanırsanız.

• FLANTADİN kullanıyorsanız ya da son üç ay içinde FLANTADİN veya benzeri başka birilaç kullanmış iseniz suçiçeği, kızamık ya da zona (sinir iltihabına bağlı ağrılı bir derihastalığı) hastalarıyla yakın temastan kaçınmalısınız, eğer temas söz konusu ise acil tıbbiyardım için size en yakı#'h'astai'eye 'veya*doktör&nöza"&aşvurmalısınız.

Tüberkülozunuz (verem hastalığı) aktif, hızlı ilerleyen ve yaygın ise FLANTADİN kullanabilirsiniz. Bu durumda FLANTADİN ile birlikte uygun tüberküloz tedavisini desürdürmeniz gerekir.

Sistemik glukokortikoid tedavisi görme kaybı dahil görme bozukluklarına neden olabilen korioretinopatiye neden olabildiğinden, retina (gözün ağ tabakası) ayrılması, dışarı doğru şişgözlere sebep olan göz hastalığınız varsa

FLANTADİN'in uzun süreli kullanımı durumunda göze perde inmesi (posterior subkapsüler katarakt) ve göz içi basıncında artış oluşabilir. Ayrıca uzun süreli kullanım mantar veyavirüslere bağlı olan göz enfeksiyonu olasılığını artırabilir.

İlaç tedavisine bağlı olarak böbrek üstü bezinizde bir yetmezlik tablosu ortaya çıkarsa (Doktorunuz böyle bir durumda ilacın dozunu kademeli olarak azaltarak durumu kontrolaltına alabilir ve uygun hormonal tedaviyi uygulayabilir).

Uzun süreli tedavi sonrası ilacınızın aniden kesilmesi sonucu ölümcül olabilen bir tablo ortaya çıkabilir (adrenal yetmezlik) veya “glukokortikoid sendromu” denilen ateş, kas ağrısı,eklem ağrısı ve kırıklık görülebilir (ilacı aniden kesmeyiniz, ilacı bırakırken doktorunuzkademeli doz azaltması yapacaktır).

FLANTADİN'i kinolon sınıfı antibiyotiklerle birlikte kullanıyorsanız, kası kemiğe bağlayan bağ ve kirişlerde yangı (tendinit) veya kopma (tendon rüptürü) ortaya çıkabilir.

Diğer kortikosteroidler gibi FLANTADİN de düzensiz adet görmeye ve beyaz kan hücrelerinde artışa neden olabilir.

Kalp hastalıkları, su tutulumundan kaynaklanan kalp yetersizliğine bağlı olarak solunum yetmezliği, ödem, karaciğerde büyüme ile belirgin hastalık, yüksek tansiyon, toplardamartıkanıklığınız varsa

Mide, bağırsak ya da yemek borusu iltihabınız (peptik ülser, ülseratif kolit, divertikülit, özafajit) varsaŞeker hastasıysanızKemik erimeniz varsa

Bir tür kas güçsüzlüğünüz varsa (miyastenia gravis)

Sara hastasıysanız Böbrek yetmezliğiniz varsaTiroid hormonlarınızda eksiklik söz konusu iseKaraciğer yetmezliğiniz var iseVücudunuzda enfeksiyon varsa

Herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız (antikoagülan ilaçlar)

Mide ülseri riskini arttırabileceğinden, ağrı ve ateşi azaltmaya yardımcı olan non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ'ler) alıyorsanız.

• Çocuklarda uzun süreli tedavi gerekiyorsa büyüme ve gelişme üstünde durdurucu etkiyapabileceği için, doktor tarafından sıkı kontrol altında kullanılacaktır.

• Yaşlılarda ilacın yan etkileri daha ciddi sonuçlara yol açabilir.

• Yanınızda riskleri en aza indirgemek için alınması gereken önlemlerle ilgili açıkyönlendirmelerle birlikte, reçete eden kişi, ilaç, dozaj ve tedavi süresi ile ilgili ayrıntılarıiçeren 'Steroid tedavi kartları' taşımalısınız.

• Gözde herpes simpleks hastalığınız varsa.

• Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epidermal nekroliz (TEN) dahil olmak üzereciddi cilt problemlerinin semptomları olabileceğinden, aşağıdaki reaksiyonlardan herhangibirini geliştirirseniz FLANTADİN'i kullanmayı bırakın ve hemen bir doktora başvurun.SJS/TEN semptomları şunları içerebilir:

• Cildinizin herhangi bir yerinde (dudaklarınız, gözleriniz, ağzınız, cinsel organınız,elleriniz veya ayaklarınız dahil) döküntülü veya döküntüsüz kabarma, soyulma veyakanama

• Ateş, titreme veya kas ağrısı gibi grip benzeri belirtiler

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

FLANTADİN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Bilinen herhangi bir etkisi yoktur.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamileyseniz ilacı doktorunuza danışmadan hamilelik döneminde kullanmayınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


İlaç süte geçer ve yeni doğanda istenmeyen etkilere neden olabilir. Emzirme sırasında FLANTADİN ile tedavi edilmeniz gerekiyorsa, süt vermeyi bırakmanız gerekir.

Araç ve makine kullanımı

FLANTADİN kullanımı sersemlemiş, etrafınızdaki her şey dönüyormuş veya yönünüzü şaşırıyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir (vertigo). Bu durumları yaşarsanız araba,araç ya da makine kullanmayınız.

FLANTADİN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan öncedoktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıdaki ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır:

• Reçetesiz alınan ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veyason zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza söyleyiniz.

• Bazı ilaçlar FLANTADİN'in etkisini artırabilir ve doktorunuz bu ilaçları (İnsan İmmünYetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ritonavir, kobisistat gibi bazıilaçlar dahil) kullanırken sizi yakından takip etmek isteyebilir.

• Aspirin gibi ağrı ve ateşi azaltmaya yardımcı olan ağrı kesiciler (NSAİİ'ler) (bu ilaçlarınböbrekten atılımı artar).

• Bazı kanser türlerinde kullanılan aminoglutetimid (FLANTADİN dozunun artırılmasıgerekebilir)

• Enfeksiyon tedavisinde kullanılan ketokonazol (FLANTADİN dozunun azaltılmasıgerekebilir)

• Kan sulandırıcılar (antikoagülan ilaçlar). Varfarin gibi kanınızın pıhtılaşmasını engelleyenilaçlarla birlikte kullanıldığtnd,%buıt^eilafilArâavfirUgnrcfivSP bazen artabilir ya da azalabilir.

Spironolakton, triamteren veya amilorid gibi idrar söktürücü ilaçlar, kardiyak glikozitler, beta 2 agonistler adı verilen astım ilaçları ve akciğer hastalıklarında kullanılan ksantinler ilebirlikte kullanıldığında, bu ilaçlara verilen cevap ve potasyum kaybı artabilir.

Diyabet ilaçları (bu ilaçlara verilen cevap azalabilir)

Fenobarbiton, pirimidon, fenitoin, karbamazepin, asetozolamid gibi sara ilaçları (FLANTADİN dozunun artırılması gerekebilir)

Doğum kontrol hapları gibi östrojen içeren ilaçlar (FLANTADİN dozunun azaltılması gerekebilir)

Rifampisin ve rifabutin gibi tüberküloz ilaçları (FLANTADİN dozunun artırılması gerekebilir)

Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar (bu ilaçlara verilen cevap azalabilir)

Bazı kas gevşeticiler (uzun süreli gevşemeye veya akut kas hastalığına neden olabilir) Hazımsızlık ve mide yanması tedavisinde kullanılan antiasitler (antiasitlerleFLANTADİN'in kullanımı arasında en az 2 saatlik bir ara bırakınız).

Canlı virüs aşıları hastalığa yol açabilirken diğer aşılara karşı bağışıklık yanıtı azalabilir. FLANTADİN kandaki iyot, tiroksin (tiroid fonksiyonunu düzenleyen hormon) düzeylerinidüşürebilir. FLANTADİN ayrıca, tiroid kanserinin tanı ve tedavisinde kullanılan bir iyotformu olan iyot 131'in alımını da azaltabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.Aşılar

Yakın zamanda herhangi bir enjeksiyon veya aşı olduysanız, FLANTADİN almadan önce doktorunuza söyleyiniz. Herhangi bir iğne veya aşı olacaksanız, doktorunuza veya hemşireyeFLANTADİN kullandığınızı söyleyin. FLANTADİN aşı sonrası tedavi başarısızlığına nedenolabilir. Potansiyel ölümcül reaksiyon riski nedeniyle bazı aşılar FLANTADİN alan hastalaraverilmemelidir.

3. FLANTADİN nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz, ilacınızı nasıl ve hangi dozda kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir.

Tedavi edilen hastalığınızın şiddetine ve seyrine göre uygulanan dozlar değişkenlik gösterebilir. Ciddi ve hayatı tehdit edici durumlarda FLANTADİN'in yüksek dozlarını doktorunuz reçeteedebilir.

• Akut hastalıklarda günlük başlangıç dozu tek doz 120 mg FLANTADİN'dir. Çoğu durumdadevam dozu 18 mg'ı geçmez.

• Romatoid artirit (eklem romatizması): Devam dozu genellikle günde 3 - 18 mg arasındadır.Etkili en düşük doz kullanılmalı ve gerektiğinde artırılmalıdır.

• Bronşial astım: Akut atak tedavisinde şiddete göre günde 48-72 mg kadar yüksek dozlar gerekli olabilir ve atak kontrol edildikten sonra doz giderek azaltılır. Kronik astımda idamedoz semptomları kontrol eden en düşük doz olarak ayarlanmalıdır.

• Diğer durumlar: Deflazakort dozu klinik ihtiyaca bağlı olarak etkili en düşük doz olacakşekilde titrasyon yapılır.

Uygulama yolu ve metodu:

^ .Bu belge

Belge DtfraiFLANTADİNsHğKzdşBi /alTHıryYTıabketleriYbir bandak TsMipileirdoktorunuzuayönföEdLğiiim^taıçda yutunuz. Yemeklerden önce ya da sonra kullanılabilir.

• Uzun süreli tedavi amacıyla kullanılırsa doktorunuz size özel olarak en düşük etkin dozuayarlayacaktır. Bu ayarlama teşhise, hastalığınızın ciddiyetine ve sizin tedaviye vereceğinizyanıt ve toleransınıza göre yapılır.

• İlacı bıraktıktan sonraki yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek için uzun sürelitedaviden sonra kademeli doz azaltılması uygulanmalıdır.

Değişik yaş grupları Çocuklarda kullanımı:

FLANTADİN uygulama dozu erişkinleri ile aynıdır. Doktorunuz çocuğunuz için uygun olan en düşük etkili dozu ayarlayacaktır.

FLANTADİN dozu genellikle 0,25 ile 1,5 mg/kg/gün aralığındadır.

Jüvenil kronik artirit (çocuklarda görülen eklem iltihabı): Yaygın kullanılan devam dozu 0,25 - 1 mg/kg/gün aralığındadır.

Nefrotik sendrom (böbrek hastalığı): Başlangıç dozu genellikle 1,5 mg/kg/gün olup klinik ihtiyaca göre doz azaltılır.

Bronşial astım: Kortikosteroid gücü temelinde başlangıç dozu gün aşırı uygulanan 0,25 - 1 mg/kg deflazakort olmalıdır.

Bebeklerde; kalbin kas dokusunun yapısını ve işlevini izlemek için doktor tarafından ekokardiyogram (ultrason) yapılmalıdır.

Yaşlılarda kullanımı:

Doktorunuz yan etkiler açısından sizi daha sık takip edecektir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliğiniz varsa FLANTADİN'in kan düzeyleri yükselebilir. Doktorunuz size uygulanan dozu takip edecek ve size özel en düşük etkin dozu ayarlayacaktır.

Böbrek yetmezliğiniz varsa FLANTADİN dozunun ayarlanması gerekmez.

Eğer FLANTADİN'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla FLANTADİN kullandıysanız:

FLANTADİN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.FLANTADİN'i kullanmayı unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.FLANTADİN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:

Uzun süreli tedavi sonrası glukokortikoidlerin aniden kesilmesi glukokortikoid bırakma sendromunun belirtileri ile sonuçlanabilir. Bunlar ateş, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı,kızarıklık ve ağrı, kas ve eklem ağrısı, deride kaşıntı ve kilo kaybıdır. Özellikle çocuklardakusma, baş ağrısı ve sersemlik olabilir. Ayrıca böbrek üstü (adrenal) bezi yetmezliği gelişebilir;sırt, mide ve bacaklarda ani ağrı, kusma ve ishal, kan basıncı düşmesine bağlı baş dönmesi vebaygınlık ortaya çıkabilir.

T-.1,1Bu,belge,,gü^4enli.elöktEonikimzaile.imzalanmıştır. ,t-x ı ,»i

Belge DcDrSfeioryffluzun 6§nayı kendffliz Tâ§,niandırmayınızrkDe9ktorunuziteiilac^n

kesilmesi gerektiğinde dozu kademeli olarak azaltarak kesecektir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, FLANTADİN içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa FLANTADİN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz ya da size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafilaksi dahil): Yutma ya da nefes almada zorlanmayaneden olabilecek el, ayak, ayak bileği, yüz, dudak ya da boğaz şişlik, deride kabarık,kızarık ve kaşıntılı döküntü (kurdeşen) gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik durum,

• Siyah katrana benzeyen dışkı veya dışkıda taze ya da pıhtılaşmış kan, kahve telvesi gibikusma (mide ülseri belirtileri olabilir),

• Sırtınıza kadar ulaşabilecek şiddetli mide ağrıları (pankreatit belirtisi olabilir).

• Ciddi bir cilt reaksiyonu yaşarsanız. Belirtiler şunları içerebilir: Deride kabarcıklar veyasoyulmayla birlikte ve muhtemelen ağızda kabarcıklarla birlikte, hızlı gelişen şiddetlibir döküntü (SJS ve TEN olarak da bilinen Stevens-Johnson sendromu ve toksikepidermal nekroliz).

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıda bildirilen olası yan etkilerin sıklığı aşağıdaki gibidir:

Çok yaygın (10 kişide 1 den fazlasında görülen yan etkiler)

Yaygın (100 kişide 1 ila 10 kişi arasında görülen yan etkiler)

Yaygın olmayan (1,000 kişide 1 ila 10 kişi arasında görülen yan etkiler)

Seyrek (10.000 kişide 1 ila 10 kişi arasında görülen yan etkiler)

Çok seyrek (10.000 kişide 1 den azında görülen yan etkiler)

Bilinmiyor (eldeki verilere dayanarak sıklık bilinmiyor)

Yaygın

- Kilo artışı

Yaygın olmayan

- Enfeksiyonlara eğilimde artış, klinik semptom ve belirtilerin baskılanması nedeniyleenfeksiyon şiddetinde artış, fırsatçı enfeksiyonlar, sessiz seyreden veremin (tüberkülozun)tekrarlaması

- Şiddetli ve ölümcül reaksiyon (anafilaksi) dahil aşırı duyarlılık

- Adet görmeme, ay dede yüzü, beyin ile böbrek üstü bezi arasındaki hormon sistemininbaskılanması

- Şeker hastalığı tedavisinin etkisinin azalmasına yol açabilen bozukluk, su ve tuz tutulmasıile birlikte kan basıncı artışı, kanda potasyum azalmasına bağlı bozukluk

- Ruhsal çökkünlük ve duygulanım değişiklikleri, davranış bozuklukları

- Baş ağrısı, baş dönmesi

- Hazımsızlık, midede ülser, kanama, bulantı

- Kıllanma artışı, sivilce, deride çizgiler

- Kemik erimesi, omur ve uzun kemiklerde kırıklar

- Şişlik (ödem)

Seyrek

- Kafa içi basınç artışı

- Kas erimesi

- Morarma

Bilinmiyor

- Mantar enfeksiyonu (kandidiazis)

- Kanda beyaz kan hücre sayısında azalma

- Bebek, çocuk ve ergenlerde büyümenin baskılanması

- Feokromositoma krizi (belirtiler, kalp atışınızın farkındalığı, kalp atış hızınızın artması(çarpıntı), aşırı terleme, yüksek tansiyon, şiddetli baş ağrısı veya titreme hissi olabilir)

- Negatif protein ve kalsiyum dengesi, iştah artışı

- İrritabilite, aşırı keyifli olma, intihar düşünceleri, aşırı mutluluk ve taşkınlık içeren ruhsalbozukluk (mani), olmayan şeylerin görülmesi ya da duyulması, şizofreni adı verilen ruhsalbozukluğun şiddetlenmesi, kaygı, uyku bozuklukları, zihin bulanıklığı, bellek bozukluğu,çocuklarda genellikle tedavi bırakıldıktan sonra kafa içi basınç artışı, sara hastalığınınşiddetlenmesi

- Retina (gözün ağ tabakası) ayrılması ve dışarı doğru şiş gözler

- Bulanık görme

- Özellikle çocuklarda gözdeki lensin opaklaşması (katarakt); göz içi basınç artışı (glokom),göz dibinde şişme (papilloödem), göz tabakalarında incelme, gözün virüs ya da mantarhastalıklarının alevlenmesi

- Kalp yetmezliği

- Prematüre bebeklerde kalp kasının anormal şekilde kalınlaşması (hipertrofikkardiyomiyopati)

- Peptik ülser perforasyonu (yemek borusu, mide ya da oniki parmak bağırsağının içyüzeyinde aşınma, yara oluşumuna bağlı olarak delinme) ve özellikle çocuklarda görülen akutpankreas iltihaplanması

- Eğilimli hastalarda damarlarda kan pıhtısı gelişimi

- Deride incelme, kılcal damar genişlemesi

- Kas bozukluğu, kemik bozukluğu (avasküler osteonekroz denilen kemiğe giden kanakımının kesilmesiyle kemik hücrelerinin ölmesine yol açan, ağrı ve hareketlerde kısıtlamayaneden olan durum), kas kirişlerinde iltihaplanma (tendinit) ve yırtılma (tendon rüptürü)

- Adet düzensizliği

- Yara iyileşmesinde bozukluk

- Uzun süreli tedavi ardından kortikosteroid dozunun hızla düşürülmesi akut adrenalyetmezlik, hipotansiyon ve ölüme yol açabilir. Ateş, kas ve eklem ağrısı, nezle, göz iltihabı,ağrılı kaşıntılı deri döküntüleri ve kilo kaybını içeren “ilaç bırakma sendromu” da gelişebilir.Bu tablo adrenal yetmezlik kanıtı saptanmayan hastalarda da ortaya çıkabilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda, hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonunu tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın
ız.

güve

f,iljlil' ıh«kks9ds,da}ia fl?,lây^il|ieilnffiesin*


5. FLANTADİN'in saklanması

FLANTADİN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra FLANTADİN'i kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz FLANTADİN'i kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


BMED İlaç Danışmanlık Sağlık Ürün ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.

Yenimahalle / Ankara Tel: 0 (312) 219 70 80Faks: 0 (312) 219 70 79

Üretim yeri:


Sanofi S.r.l., Scoppito/İtalya

Bu kullanma talimatı


^^tarihinde onaylanmıştır.



İlaç Bilgileri

Flantadin 30 Mg Tablet

Etken Maddesi: Deflazakort

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Flantadin 30 Mg Tablet - KUB
  • Flantadin 30 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.