Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Dikloron 50 Mg Enterik Film Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIDİKLORON® 50 mg enterik film tablet Ağızdan alınır.

E'tkin madde:

Her bir enterik film tablet 50 mg diklofenak sodyum içerir.

Yardımcı maddeler:

Tablet: Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı), nişasta, polivinilpirolidon K25, kolloidal silikon dioksit, talk, magnezyum stearat

Film kaplama:

Polietilen glikol 6000, Eudragit L-30-D-55,talk, Simetikon Q7-2587

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^aç durabilirsiniz.


Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksekveya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. DİKLORON nedir ve ne için kullanıhr?


2. DİKLORON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. DİKLORON nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. DİKLORON'un saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. DİKLORON nedir ve ne için kullanılır?

• Her tablet 50 mg etkin madde (diklofenak sodyum) içerir.

• DİKLORON, ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan “steroidal olmayan iltihap gidericiilaçlar” (NSAİİ'ler) isimli bir ilaç grubuna dahildir.

• 20 ve 30 tabletlik ambalaj miktarlarında bulunmaktadır.

DİKLORON aşağıdaki rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir:

Kireçlenme (osteoartrit), eklemlerde ağrı ve şekil bozukluğu (romatoid artrit) ve sırt, boyun ve göğüs kafesi eklemlerinde sertleşme ile seyreden ağrılı ilerleyici romatizma (ankilozanspondilit) belirti ve bulgularının tedavisi ile akut guta bağlı eklem iltihabı (akut gut artriti),akut kas-iskelet sistemi ağrıları, ameliyattan sonraki ağrı (postoperative ağrı) ve ağrılı adetgörme (dismenore) tedavisinde endikedir.

DİKLORON'un nasıl etki gösterdiği ya da size neden verildiği konusunda sorularınız varsa lütfen doktorunuza danışınız.

2. DİKLORON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Doktorunuzun tüm talimatlarına dikkatle uyunuz. Bu bilgiler bu kullanma talimatında yer alan genel bilgilerden farklı olabilir.

DİKLORON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

• Diklofenak'a ya da DİKLORON'un bu kullanma talimatının başında listelenen diğerbileşenlerinden herhangi birine karşı alerjiniz varsa,

• Daha önce iltihap ya da ağrı tedavisinde kullanılan ilaçları (örneğin asetilsalisilikasit/aspirin, diklofenak ya da ibuprofen) aldıktan sonra alerji belirtileri ve bulgularıyaşadıysanız. Bunlar arasında astım (akciğerlerdeki hava yollarında daralmaya bağlıolarak ortaya çıkan nefes darlığı, öksürük, hırıltı nöbeti), burun akıntısı, deri döküntüsü,dudaklarda, dilde, boğazda ve/veya el ve ayaklarda şişlik (ödem belirtileri) yer alabilir. Buhastalarda “steroidal olmayan iltihap giderici ilaçlar” (NSAİİ'ler)a şiddetli, nadirenölümcül, anafilaksi adı verilen dilde şişme, nefes darlığı tansiyon düşüklüğü ve cilttedöküntülerin eşlik edebildiği tablonun oluşabildiği bildirilmiştir. Alerjiniz olduğunudüşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

• Koroner arter cerrahisi (kalp damar ameliyatı, by-pass gibi) geçirdiyseniz, ameliyatöncesi, sırası ve sonrası ağrıların tedavisinde,

• Kalp hastalığı ve/veya beyin damar hastalığınız varsa, kalp krizi geçirdiyseniz, inme,mini inme (TIA=geçici iskemik atak) veya kalbe veya beyne giden kan damarlarınızdatıkanmalar olduysa, bu tıkanıklıkları temizlemek veya açmak için bir operasyongeçirdiyseniz,

• Mide ya da bağırsak ülseriniz (yara) varsa, ya da geçmişte yaşadıysanız,

• Mide-bağırsak kanalında kanamanız ya da delinme varsa, ya da geçmişte yaşadıysanız,(kusmukta kan görülmesi, bağırsakları boşaltırken kanama, dışkıda taze kan görme veyasiyah, katranlı dışkı ortaya çıkan belirtiler arasındadır),

• En az iki kez meydana gelmiş mide veya bağırsağınızda ülser veya kanama öyküsü varsa,

• Şiddetli böbrek ya da karaciğer hastalığınız varsa,

• Ağır kalp yetmezliğiniz varsa,

• Kalp damarlarında tıkanıklık; kalp dışındaki iç organlara, kollara ve bacaklara kanıtaşıyan atardamarlarda tıkanıklık; beyni besleyen damarlarda tıkanıklık; kalp yetmezliği(hareketleri kısıtlayan, güçleştiren düzeyde)

• Hamilelik döneminin son üç ayındaysanız.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse DİKLORON' u kullanmadan önce bunu doktorunuza danışınız. Doktorunuz bu ilacın sizin için uygun olupolmadığına karar verecektir.

Alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız.

iğralaMa Kodu: lZW?6Q3NRM(ffyZW56ZmxXZW56RG83ZW56 Belgi Takip Adrt


Belge Do


Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebysDIKLORON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Diklofenak tedavisine, kalp damar sistemi hastalıkları için önemli risk faktörlerini(örneğin, kalp hastalığı, damar tıkanıklığı, yüksek kan basıncı, kanınızda yağ (kolesterol,trigliseritler) düzeylerinde anormal derecede yükseklik, şeker hastalığı, sigara kullanımıgibi) taşıyan hastalarda, ancak dikkatli bir değerlendirme sonrasında başlanmalıdır.

• Diklofenak tedavisinde mümkün olan en kısa tedavi süresi ve en düşük etkili doz tercihedilmelidir. Sağlık mesleği mensuplarının hastaların diklofenak tedavisine devam etmegerekliliğini düzenli olarak tekrar değerlendirmelidir.

• DİKLORON gibi ilaçların kullanımı, kalp krizi veya inme riskinin yükselmesi ilebağlantılı olabilir. Herhangi bir risk, yüksek doz ve uzun süreli tedavide daha olasıdır.Önerilen doz veya tedavi süresini aşmayın.

• Bilinen bir kalp ya da kan damarı hastalığınız varsa [ayrıca kontrol edilemeyen yüksekkan basıncı, konjestif kalp yetmezliği (kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilecekkadar kan pompalayamaması), bilinen iskemik kalp hastalığı (kalbin oksijenlenmesini vekanlanmasını sağlayan damarın daralması) veya periferik arteriyel hastalık(atardamarların daralması ve bunun sonucunda damarın beslediği bölgeye yeterince kangidememesi durumu) dahil kalp damar sistemi hastalığı olarak tanımlanır.] DİKLORONile tedavi genellikle önerilmez. (Bilinen kalp hastalığınız varsa ya da kalp hastalığı riskitaşıyorsanız ve özellikle 4 haftadan uzun süredir tedavi ediliyorsanız; DİKLORON iletedavinizi sürdürmeniz gerekip gerekmediği doktorunuz tarafından yenidendeğerlendirilecektir.)

• Kalp damar sistemine yönelik yan etkiler açısından riskinizi mümkün olan en düşükseviyede tutmak üzere ağrı ve/veya şişliğinizi hafifleten en düşük DİKLORON dozunu,mümkün olan en kısa süre boyunca almanız genellikle önemlidir.

• DİKLORON'u başka iltihap giderici ilaçlarla (asetilsalisilik asit/aspirin, kortikosteroidler(kortizon ve benzeri ilaçlar), “kan sulandırıcılar” ve SSRI olarak sınıflandırılan depresyonilaçları dahil) eş zamanlı olarak alıyorsanız (bkz. “Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı”).

• Astımınız ya da saman nezleniz (mevsimsel alerjik nezle) veya başka alerjiniz varsa,burnunuzda polip (fazladan oluşan yumuşak doku parçası) varsa, solunumda güçlükçekiyorsanız (KOAH sebepli olabilir) veya uzun dönem solunum yolu enfeksiyonunuzvarsa.

• Daha önce mide ülseri, mide kanaması ya da siyah dışkı gibi mide-barsak sorunlarıgeçirdiyseniz ya da geçmişte iltihap giderici ilaçlar aldıktan sonra mide rahatsızlığı ya damide yanması olduysa.

• Kolon iltihabı (ülseratif kolit) ya da barsak iltihabı (Crohn hastalığı) varsa.

• Karaciğer ya da böbrekle ilgili sorunlarınız varsa.

• Vücudunuzun susuz kalmış olma olasılığı varsa (örneğin hastalık, ishal, büyük birameliyat öncesi ya da sonrası).

• Yaşlıysanız.

• Ayaklarınız şişiyorsa.

• Kanama bozukluğunuz ya da kanla ilgili başka bozukluklarınız varsa (porfiri adında nadir

ızalanm(§tır.
; ^^^ğ<ueıMle^mi§.sekiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

bir karaciğer sorunu dahil olmak üzere)

olerans

Bu belge, güv^^ıli elektronik imza ile ir)

le


• Yakın zamanda mide veya bağırsak ameliyatı geçirmişseniz veya geçirecekseniz.

Yukarıdaki uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız.

Büyük bir ameliyat geçirecekseniz bunu doktorunuza söyleyiniz.

• DİKLORON kullanırken herhangi bir zamanda göğüs ağrısı, nefes darlığı, güçsüzlük yada konuşmada bozulma gibi kalp ya da kan damarları problemlerine işaret eden belirtiveya semptomlar yaşarsanız derhal doktorunuzu arayınız.

• DİKLORON, bir enfeksiyonun belirtilerini (örneğin baş ağrısı, yüksek ateş) hafifletebilir

ve dolayısıyla enfeksiyonunsaptanmasını veyeterliderecede tedavi edilmesini

güçleştirebilir. Kendinizi iyi hissetmiyor ve doktora görünme ihtiyacı duyuyorsanız, DİKLORON kullandığınızı doktorunuza söylemeyi unutmayınız.

• Steroid olmayan iltihap giderici ilaç (NSAİİ) tedavisi ile bağlantılı olarak ciddi derireaksiyonları bildirilmiştir. Bu tip reaksiyon riskinin, tedavinin başlangıcında en yüksekolduğu görülmektedir. Ateş, mukoza zarı lezyonları, kabarcıklar veya diğer alerjibelirtileri dahil bir deri döküntüsü yaşarsanız, DİKLORON'u kesmeli ve derhal tıbbitedavi almalısınız. Çünkü bunlar çok şiddetli bir deri reaksiyonunun ilk belirtileri olabilir(bkz. “Olası yan etkiler nelerdir?”).

• Sistemik lupuseritematozus(SLE) (vücudunbirçoksistemini etkileyen kronik

enflamatuar bir hastalık) veyadiğer karma bağdokusuhastalığınız var ve bu ilacı

kullanıyorsanız, aseptik menenjit (çoğu zaman virüs kaynaklı olan beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihabı) riski artabilir.

• Ağrı ve iltihap giderici NSAİ türü ilaçları kullandığınızda mide problemi geçmişinizvarsa, özellikle yaşlıysanız ve olağandışı belirtiler fark ederseniz derhal doktorunuzabildiriniz.

Eğer yukarıda tanımlanan belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza haber

veriniz.

DİKLORON'un yiyecek ve içecek ile kullanılması

• DİKLORON bir bardak su ya da başka bir sıvıyla yutulmalıdır.

• DİKLORON öğünlerden önce ya da aç karnına kullanılmalıdır.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamileyseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.

Kesinlikle gerekli olmadıkça ve size bir doktor tarafından reçete edilmedikçe DİKLORON'u kullanmayınız. Bu ilacı hamileliğin ilk 6 ayında alıyorsanız, doz mümkün olduğu kadar düşükolmalı ve tedavi mümkünuolduğunc&eifet8aiks»rmieltdir^nn@ebeliğin 20. haftasından itibaren

steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ) almak, doğmamış bebeğinize zarar verebilir. NSAİİ'leri 2 günden fazla kullanmanız gerekiyorsa, doktorunuzun rahminizde bebeğinizinetrafındaki sıvı miktarını izlemesi gerekebilir.

Diğer iltihap giderici ilaçlarda olduğu gibi DİKLORON da hamilelik döneminin son üç ayında kullanılmamalıdır, çünkü anne karnındaki bebeğin böbrek fonksiyonlarını vedolaşımını, hem annede hem de bebekte kan pıhtılaşmasını ve doğumu etkileyebilir.

DİKLORON hamile kalınmasını güçleştirebilir. Hamile kalmayı planlıyorsanız ya da hamile kalma konusunda sorunlarınız varsa, gerekli olmadıkça DİKLORON'u kullanmamalısınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, bunu doktorunuza söyleyiniz.

DİKLORON alıyorsanız bebeğinizi emzirmemelisiniz, çünkü bu, bebeğiniz için zararlı olabilir.

Araç ve makine kullanımı

DİKLORON kullanan hastalarda nadir olarak görme bozuklukları, sersemlik ya da uyku hali gibi yan etkiler görülebilir. Bu tür etkilerini fark ederseniz, araç ve makine kullanmamalı yada dikkatli olmanızı gerektiren başka aktivitelerde bulunmamalısınız. Bu tür bir etkiylekarşılaştığınız takdirde bunu mümkün olan en kısa sürede doktorunuza bildiriniz.

DİKLORON'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

DİKLORON laktoz içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksızlığınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasageçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız bunu doktorunuza söylemeniz özellikle önemlidir:

• Lityum (bazı psikolojik sorunlar) ya da seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar); (bazı depresyon tiplerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar).

Kardiyak glikozidler (sıklıkla kalp yetersizliğinde kullanılan bir ilaç grubu).

Digoksin (kalp sorunları için kullanılan bir ilaç).

Mifepriston (istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılan bir ilaç).

Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar).

ACE inhibitörleri ya da beta-blokörler (yüksek kan basıncının ve kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ilaçlar). elektronik imza ile imzalanmıştır.

Belge Doma Kodu: lZW56Q3NRM0FyZW56ZmxXZW56RG83ZW56


Diğer iltihap giderici ilaçlar (asetilsalisilik asit/aspirin ya da ibuprofen gibi). Kortikosteroidler (vücudun iltihaptan etkilenen bölgelerinde rahatlama sağlamak içinkullanılan kortizon ve benzeri ilaçlar).

Kan sulandırıcılar (kanın pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan varfarin ve benzeri ilaçlar).

Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar (metformin gibi, insülin hariç).

Metotreksat (bazı kanser ya da eklem iltihabı türlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç). Siklosporin, takrolimus (özellikle organ nakli yapılan hastalarda kullanılan ilaçlar)Trimetoprim (idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ve bu enfeksiyonların tedavisindekullanılır).

Kinolon türevi antibakteriyel ilaçlar (Enfeksiyona karşı kullanılan bazı ilaçlar). Vorikonazol (mantar enfeksiyonlarında kullanılan bir ilaç).

Fenitoin (epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilaç).

Kolestipol ve kolestiramin (kolesterol düşürücü olarak kullanılan ilaçlar)

Rifampisin (bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotik)

Oral steroidler (iltihaba ve alerjiye karşı kullanılır, prednizolon gibi)

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. DİKLORON nasıl kullanılır?

Doktorunuzun verdiği talimatlara dikkatle uyunuz. Önerilen dozu ve tedavi süresini aşmayınız.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Önerilen dozu aşmayınız. Ağrınızı kontrol edebilen en düşük dozu kullanmanız ve DİKLORON'u gerektiğinden uzun süre almamanız önemlidir.

Doktorunuz tam olarak kaç tane DİKLORON alacağınızı size söyleyecektir. Tedaviye verdiğiniz yanıta bağlı olarak doktorunuz daha yüksek ya da daha düşük bir doz önerebilir.

Erişkinlerde:


Tavsiye edilen başlangıç günlük dozu 100-150 mg'dır. Daha hafif vakalarda, uzun süreli tedavide olduğu gibi, günde 75-100 mg DİKLORON verilmesi genellikle yeterlidir. Günde150 mg'ı aşmayınız. Günlük doz 2-3'e bölünmelidir. Gece ağrısını ve sabah sertliğiniönlemek için gündüz tabletlerle sürdürülen tedavi, gece yatarken uygulanan bir suppozituvar(fitil) ile (tablet ve fitilin günlük toplam dozu en fazla 150 mg olacak şekilde) desteklenebilir.

Ağrılı adet dönemlerinde, belirtilerin hissedilmesi ile günlük dozaj ayrı ayrı ayarlanmalı ve genellikle 50-150 mg/gün olmalıdır. Tedaviye 50 ila 100 mg doz ile başlanır. Gerektiğinde,günde 3 doz 50 mg ile devam edilir. Günde 150 mg'ı aşmayınız. Günlük 150 mg doz, 2 ila 3adet dönemi boyunca yeterli ağrı kesici etki sağlamıyorsa, doktorunuz sonraki adet

1.. 1••1••1 Bubd e^güvenli âlektronik İmza İle imzalanm^uT.ın,r\r\5

dön gmloeJuin^oyuftcftıgü^L20S^g(alffianızı öngrıePftirp aün^e^iP^mg^ııjiiçvmresyin-titck-ebys

Uygulama yolu ve metodu:

DİKLORON, bir bardak suyla veya başka bir sıvıyla birlikte bütün olarak yutulmalıdır. DİKLORON'un yemeklerden önce ya da aç karnına alınması önerilir. Tabletleri bölmeyinizveya çiğnemeyiniz.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

Doz gücü nedeniyle DİKLORON 50 mg enterik kaplı tablet çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalar DİKLORON'un etkilerine diğer erişkinlerden daha duyarlı olabilir. Bu nedenle, yaşlılar doktor talimatlarına uymaya özellikle dikkat etmeli ve şikayetlerin hafifletilmesi içingereken en düşük miktarda tableti kullanmalıdır. Yaşlı hastaların istenmeyen etkileri derhaldoktorlarına bildirmeleri son derece önemlidir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

DİKLORON böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa DİKLORON'un dikkatliuygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfen doktorunuza danışınız.

Karaciğer yetmezliği:

DİKLORON karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerdebulunulamaz. Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliğiniz varsa DİKLORON'un dikkatliuygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır. Lütfen doktorunuza danışınız.

Bilinen kardiyovasküler hastalık ya da önemli kardiyovasküler risk faktörleri:

DİKLORON ile tedavi, bilinen kalp ve damar hastalığı, kontrol altında olmayan ya da tansiyonu yüksek olup kontrol altına alınamayan hastalarda önerilmez. DİKLORON'un kalpve damar hastalıklarına ait riskleri doz ve maruz kalma süresi ile birlikte artabileceğinden, endüşük etkili günlük doz mümkün olan en kısa süre için kullanılmalıdır. Bu yüzden,DİKLORON tedavisinde mümkün olan en kısa tedavi süresi ve en düşük etkili doz tercihedilmelidir. Özellikle 4 haftayı aşan tedavilerde, doktorunuz, DİKLORON tedavisine devametme gerekliliğinizi düzenli olarak tekrar değerlendirmelidir.

Eğer DİKLORON'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla DİKLORON kullandıysanız

Kazayla doktorunuzun size söylediğinden çok daha fazla tablet aldıysanız, derhal doktorunuzla ya da eczacınızla temas kurunuz ya da bir hastanenin acil servisine başvurunuz.Tıbbi bakım görmeniz gerekebilir.

DİKLORON'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.DİKLORON'u kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


Bir dozu almayı unutursanız, hatırladığınızda vakit geçirmeden bu dozu alınız. Ancak bu süre bir sonraki dozunuzun saatine yakınsa, sadece bir sonraki tableti zamanında almanız yeterliolacaktır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi DİKLORON'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa DİKLORON'u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ani ve basıcı göğüs ağrısı (miyokard enfarktüsü veya kalp krizi belirtileri)

• Nefessizlik, uzanırken soluma güçlüğü, ayak veya bacaklarda şişlik (kardiyak yetmezlikbelirtileri)

• Yüz, kol veya bacakta özellikle vücudun bir tarafında ani güçsüzlük veya uyuşma; anigörme kaybı veya bozukluğu; konuşmada veya konuşmayı anlama yeteneğinde ani zorluk;görme bozukluğunun eşlik ettiği veya etmediği, ilk kez meydana gelen ani migren benzeribaş ağrıları. Bu belirtiler inmenin erken bir belirtisi olabilir

• Karın ağrısı, hazımsızlık, mide ekşimesi, gaz, mide bulantısı veya kusma

• Mide veya bağırsakta herhangi bir kanama belirtisi (örn., kusmukta kan görülmesi, siyahya da koyu renkli dışkı)

• Deri döküntüsü, kaşıntı, morarma, ağrılı kırmızı bölgeler, deri soyulması veya kabarmagibi alerjik reaksiyonlar

• Hırıltı veya nefes darlığı (bronkospazm: akciğer alt solunum yollarının geçici olarakdaralması)

• Yüz, dudak, eller veya parmaklarda şişlik

• Derinin ya da gözün beyazının sararması

• Sürekli boğaz ağrısı veya yüksek ateş

• İdrar miktarında ve/veya görüntüsünde beklenmeyen bir değişim

• DİKLORON ile tedavinin başlamasından kısa bir süre sonra başlayan ve genellikle karınağrısının başlamasından sonraki 24 saat içerisinde rektal kanama veya kanlı ishalin takipettiği karında hafif kramp ve hassasiyet

• Stevens-Johnson sendromu (ciltte, ağızda, gözlerde ve cinsel organlarda kabarcıklarlaseyreden ciddi hastalıklar)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

T-'^

111.1

Belge DouPuiar^Qb®M§^^5mevguİ5iie?8âcfİ6tıbbi BmgüÇaahpaÂeyse:hvpesyawhasiân.eiyoe.trXa|^^£ıliaaenıza

gerek olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: Yaygın:

Yaygın olmayan: Seyrek:

Çok seyrek: Bilinmiyor:

10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazlagörülebilir.

10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Diğer yan etkiler:Yaygın:

Baş ağrısı, sersemlik hissi, vertigo (denge bozukluğundan kaynaklanan baş dönmesi) Kusma, bulantıYüksek tansiyon (hipertansiyon)

Sindirim güçlüğü (dispepsi (hazımsızlık, sindirim bozukluğu) belirtisi)), ishal, karın ağrısı, midede şişkinlik (gaz)

İştah kaybı

Anormal karaciğer fonksiyonu test sonuçları (örneğin transaminaz düzeylerinin yükselmesi)

Deri döküntüsü

Dokularda, hücreler arası boşluklarda aşırı miktarda sıvı birikmesi (sıvı retansiyonu ve/veya ödem)

Yaygın olmayan:

• Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklığa bağlı olarak sıklıkla ani gelişen göğüs ağrısı venefes darlığı ile ortaya çıkan hastalık tablosu (kalp krizi, miyokard infarktüsü)

• Kalp yetersizliği (kalbin diğer organ ve dokulara yeterli kan pompalayamaz hale gelmesi;başlıca yakınmalar, nefes darlığı, ayak ve bacaklarda şişlik, yorgunluk)

• Çarpıntı

• Göğüs ağrısı

Seyrek:

• Nefes almada ve yutmada güçlük, deri döküntüsü, kaşıntı, kurdeşen, baş dönmesi (aşırıduyarlılık, anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar)

• Uyku hali

• Yorgunluk

• Göğüste hırıltı ve öksürükle seyreden ani solunum güçlüğü ve sıkışma hissi (ateş varsaastım veya Pnömoni belirtileri)

• Kan kusması (hematez belirtileri) ve / veya siyah veya kanlı dışkı (gastrointestinal kanamabelirtileri)

Belge • Kanlı ishal (hemorajik ishal belirtileri) 56 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


• Siyah dışkı (melena belirtileri)

• Mide ağrısı, bulantı (mide-bağırsak ülseri belirtileri, kanama veya delinme)

• Cildin veya gözlerin sararması (sarılık belirtileri), bulantı, iştah kaybı, koyu renkli idrar(hepatit / karaciğer yetmezliği belirtileri)

• Genelleştirilmiş şişme (ödem belirtileri)

Çok seyrek:

• Kendiliğinden oluşan kanama ya da morluklar (trombositopeni yani kanamayı durdurantrombosit adı verilen hücrelerin azalmasına bağlı belirtiler)

• Yüksek ateş sık tekrarlayan enfeksiyonlar, sürekli boğaz ağrısı (agranülositoz yanivücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol alan bazı hücrelerin azalmasına bağlıbelirtiler)

• Düşük kırmızı kan hücresi düzeyi (anemi belirtisi)

• Düşük beyaz kan hücresi düzeyi (lökopeni belirtisi)

• Yüzde ve boğazda şişme (anjiyonörotik ödem belirtileri)

• Zaman, yer, yön algılarında bozulma (dezoryantasyon)

• Depresyon

• Uyuma güçlüğü (uykusuzluk belirtisi)

• Kâbus görme

• Uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu, tepki gösterme yeteneği (irritabilite)

• Rahatsız edici düşünceler ya da ruh hali (psikotik bozukluk belirtileri)

• Ellerde ya da ayaklarda karıncalanma ya da uyuşukluk (parestezi belirtisi)

• Anksiyete

• Hafıza bozukluğu

• Havale (konvülsiyon belirtileri)

• Titreme (tremor)

• Tutulmuş boyun, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı (aseptik menenjit belirtileri)

• Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, uyuşukluk, konuşma yetersizliği veyazorluğu, uzuvların veya yüzün zayıflığı veya felci (serebrovasküler kaza veya inmebelirtileri)

• Tat alma duyusunda bozulma (disgözi belirtileri)

• Duymada güçlük (işitme bozukluğunun belirtisi)

• Görme bozuklukları (görmede bozukluk, bulanık görme, çift görme belirtileri)

• Kulak çınlaması

• Döküntü, morumsu-kırmızı lekeler, ateş, kaşıntı (vaskülit belirtileri)

• Akciğer iltihabı (pnömonit)

• İshal, karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma (hemorajik kolit dahil kolit belirtileri ve ülseratifkolit veya Crohn hastalığının alevlenmesi

• Kabızlık,

• Ağızda yaralar (stomatit [ağız içinde iltihap] belirtileri)

• Dilde şişme, kızarıklık ve ağrı (glossit [dil iltihabı] belirtileri)

• Yemek borusunda bozukluk (özofagus bozukluğu)

Özellikle yemekten sonra üst karın ağrısı (diyafram benzeri intestinal darlıklar belirtisi) Şiddetli üst karın ağrısı (pankreatit belirtileri)

Grip benzeri semptomlar, yorgun hissetmek, kas ağrıları, kan testi sonuçlarında karaciğer enzimlerinin artması (fulminan hepatit, karaciğer nekrozu, karaciğer yetmezliği dahilkaraciğer bozukluklarının belirtileri)

Blister (büllöz dermatit belirtileri),Kaşıntılı, kırmızı ve yanma hissine neden olan döküntü (egzema belirtileri)

Deri üzerinde oluşan kızarıklık (eritem)

Kırmızı veya mor cilt (olası kan damarı iltihabı belirtileri), kabarcıklı cilt döküntüleri dudakların, gözlerde ve ağızda kabarcıklar oluşması, dökülme veya soyulma ile seyredencilt iltihabı (eritema multiforme belirtileri veya eğer ateş varsa Stevens-Johnson sendromuveya toksik epidermal nekroliz (Lyell sendromu))

Dökülme veya soyulma ile seyreden cilt döküntüleri (eksfolyatif dermatit belirtileri)

Saç dökülmesi (alopesi)

Cildin güneşe karşı artan duyarlılığı (ışığa duyarlılık reaksiyonu belirtileri)

Mor cilt lekeleri (bir alerjiden kaynaklanıyorsa purpura veya Henoch-Schoenlein purpura belirtileri)

Kaşıntı (prurit)

İdrarda kan tespit edilmesi (hematüri)

Şişme, zayıf hissetme veya anormal idrara çıkma (akut böbrek yetmezliği belirtileri) İdrarda protein fazlalığı (proteinüri belirtileri)

Şişmiş yüz veya karın, yüksek tansiyon (nefrotik sendrom belirtileri)

Yüksek veya düşük idrar çıkışı, uyku hali, konfüzyon, bulantı (tubulointerstisyel nefritin belirtileri)

Ciddi derecede azalmış idrar çıkışı (renal papiller nekroz belirtileri)

İktidarsızlık (impotans)

*Görme bozuklukları: Görme bozuklukları belirtileri DİKLORON ile tedavi sırasında ortaya çıkarsa, diğer nedenleri dışlamak için göz muayenesi gerekebilir, bunu doktorunuza danışın.

Bilinmiyor:

• Bilinç bulanıklığı

• Halüsinasyon (sinir veya ruh hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilen gerçekteolmayan nesne, ses, görüntülerin varmış gibi algılanması durumu)

• Duyu bozukluğu (tat, görme, işitme, dokunma, koku algısında bozukluk)

• Halsizlik

• Görme sinirinin iltihabı (başlıca belirtisi bulanık görme)

• Göğüs ağrısı ve alerjik reaksiyonların tesadüfi oluşumu (Kounis sendromunun belirtileri)

• Kalın bağırsakta dolaşım bozukluğu (bulantı, kusma, karın ağrısı, dışkılama sorunları,kanamaya neden olabilir; yaşlanma, şeker hastalığı, kalp yetersizliği, karın bölgesindengeçirilmiş ameliyat veya ışın tedavisi gibi durumlara bağlı olarak gelişebilir)

DRESS sendromu (Eositeöfi^weiS^temikz£Stemptomiarın Eşlik Ettiği İlaç Döküntüsü)

Belge Doma Kodu: lZW56Q3NRM0FyZW56ZmxXZW56RG83ZW56




olarak bilinen ciddi bir deri reaksiyonu meydana gelebilir. DRESS semptomları arasında deri döküntüsü, ateş, şişmiş lenf düğümleri ve eozinofillerde (bir tür beyaz kan hücresi)artış yer alır.

Bu yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz.

Eğer DİKLORON'u birkaç haftadan daha uzun süredir alıyorsanız, fark etmediğiniz istenmeyen etkilere sahip olmadığınızdan emin olmak için doktorunuza düzenli kontrolegitmelisiniz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. DİKLORON'un saklanması

DİKLORON'u çocukların göremeyeceği veya erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Nemden koruyunuz.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra DİKLORON'u kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


DEVA HOLDİNG AŞ.

Küçükçekm ece/İSTANBUL Tel: 0 212 692 92 92Fax: 0 212 697 00 24E-mail: [email protected]

Üretim yeri:


Deva Holding A.Ş. ^.,

, ^Bu belge

Belge D(Kap^kfc^T:E^^^^©AĞ0FyZW56ZmxXZW56RG83ZW56 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

İlaç Bilgileri

Dikloron 50 Mg Enterik Film Tablet

Etken Maddesi: Diklofenak Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.