Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Diprospan 5 Mg + 2 Mg/1 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIDIPROSPAN 5 mg + 2 mg/1 mL Enjeksiyonluk Süspansiyon Steril

Kas içine, eklem içine, eklem çevresine, lezyon içine ve doku içine uygulanır.

Etkin madde:

Betametazon dipropiyonat: 6,43 mg (5 mg betametazona eşdeğer) Betametazon sodyum fosfat: 2,63 mg (2 mg betametazona eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

Sodyum fosfat, dibazik, susuz; sodyum klorür, disodyum edetat, polisorbat 80, benzil alkol, metilparaben, propilparaben, sodyumkarboksimetilselüloz, polietilen glikol, enjeksiyonluk su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaçduyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuzabu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozundışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1.DIPROSPAN nedir ve ne için kullanıhr?


2.DIPROSPAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3.DIPROSPAN nasıl kullanılır?


4.Olası yan etkiler nelerdir?


5.DIPROSPAN'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. DIPROSPAN nedir ve ne için kullanılır?

DIPROSPAN, yabancı maddeler içermeyen, kolayca süspansiyon haline geçebilen, beyaz tanecikler içeren, berrak, renksiz, hafifçe kıvamlı bir sıvıdır.

DIPROSPAN 1 mL'lik ampullerde bulunmaktadır.

DIPROSPAN “kortikosteroidler” adı verilen bir ilaç sınıfına mensuptur. Bu ilaçlar vücudun iltihaplı bölgelerini iyileştirmeye yardımcı olur. Şişliği, kızarıklığı, kaşıntıyıve alerjik reaksiyonları azaltarak etki gösterirler. Birçok sorunun tedavisindekullanılırlar.

DIPROSPAN sistemik kortikosteroid tedavisi gerektiren aşağıdaki iltihabi hastalıklarda kullanılır:

- Artrit (bir çeşit eklem bozukluğu), bursit (eklem çevresindeki keselerin iltihabı), siyatik (belden bacakların arkasına doğru uzanan ağrı), lumbago (alt sırtınkaslarında ve eklemlerindeki ağrı) veya kemik veya derin dokuların diğerhastalıkları.

- astım, saman nezlesi, bronşit (bronşların iç yüzeyini kaplayan mukozanıniltihaplanması), ilaç alerjileri, ısırıklar veya böcek sokmaları gibi alerjik durumlar

- iltihap, kaşıntı, kurdeşen (ürtiker), saç dökülmesi, nedbe (yara izi) oluşumu veyakistik sivilce gibi cilt hastalıkları

- doktorunuz tarafından teşhis edilen diğer durumlar.

2. DIPROSPAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

DIPROSPAN'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer,

• Tüm vücuda yaygın (sistemik) mantar hastalığınız varsa

• Etkin maddeler olan betametazon dipropiyonat, betametazon sodyum fosfat vediğer kortikosteroid sınıfı ilaçlar ya da DIPROSPAN'ın içindeki diğer maddelereaşırı hassasiyetiniz varsa (yukarıdaki

Yardımcı maddeler

kısmına bakınız).

• İdiyopatik trombositopenik purpuralı hastalarda (ateş, nokta boyutundakırmızımsı-mor lekeler, zihin karışıklığı, baş ağrısı ve trombosit sayısında azalmaile kendini gösteren bir durum), DIPROSPAN kas içine UYGULANAMAZ.

DIPROSPAN'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

DIPROSPAN kullanmadan önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşunuz.

Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz:

Eğer diyabetiniz varsa

Eğer tiroid sorunlarınız varsa

Eğer karaciğer sorunlarınız varsa

Eğer sara hastalığınız varsa veya nöbet geçiriyorsanız

Eğer göz sorunlarınız varsa

Eğer virüs veya bakteri kaynaklı enfeksiyonunuz varsa Eğer mantar hastalıkları kaynaklı enfeksiyonunuz varsaEğer böbrek sorunlarınız varsaEğer mide veya bağırsak sorunlarınız varsa

Eğer Cushing sendromunuz (Vücudunuz uzun süre yüksek düzeyde kortizol

hormonuna maruz kaldığında ortaya çıkan fiziksel ve zihinsel değişikliklerle ilgili

bir bozukluk) varsa

Eğer verem hastalığınız varsa

Eğer tromboemboli (pıhtı atma) riskiniz varsa

Eğer hamileyseniz

Eğer yüksek kan basıncı veya kalp sorunlarınız varsa Eğer kas güçsüzlüğü veya kalsiyum kaybınız varsaEğer geçmişte psikiyatrik bir hastalık geçirdiysenizEğer aşılanmanız gerekiyorsa.

Eğer feokromositomanız (böbreküstü bezi tümörü) varsa.

yaşarsanız

belirtilerini

Bulanık görme sorununuz varsa veya diğer görme bozuklukları doktorunuzla temas kurunuz. DIPROSPAN enfeksiyonmaskeleyebileceğinden altı haftadan uzun süreli kullanımda göz hastalıkları uzmanınamuayene olunması gereklidir. Katarakt ve glokoma yol açabilir.

Kortikosteroidlerin omurgaya enjeksiyonundan sonra, bazıları ölümle sonuçlanan sinir sistemi ile ilgili ciddi yan etkiler bildirilmiştir. Bildirilen yan etkiler aşağıdakileriiçerir ancak bunlarla sınırlı değildir: omurilik enfarktüsü (omuriliği besleyen biratardamarın tıkanması sonucu gelişen doku ölümü), bacakları ve kolları kullanamama(parapleji, kuadripleji), inme ve körlük. Bu sinir sistemi ile ilgili ciddi yan etkilerfloroskopi (bir tıbbi görüntüleme tekniği) kullanılarak ve floroskopi kullanılmadanbildirilmiştir. Kortikosteroidlerin omurgaya uygulanmasının güvenliliği veya etkililiğibilinmemektedir ve bu şekilde kullanımı onaylanmamıştır.

Çocuklar ve ergenler

Kortikosteroidler bebeklerin ve çocukların büyümesini yavaşlatabildiğinden, doktorunuzun uzun süreli tedavide onların büyüme ve gelişmesini dikkatle izlemesiönemlidir.

"Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız."DIPROSPAN'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

Alkol: DIPROSPAN kullanırken alkol almayınız çünkü mide veya bağırsağınızda sorunlara yol açabilir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile iseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Çocukdoğurma potansiyeli olan kadınların uygun bir yöntemle hamilelikten korunmalarıönerilir.

DIPROSPAN'ın hamilelikte güvenlibiçimdekullanılıpkullanılmadığı

bilinmemektedir. Hamilelik döneminde kortikosteroidlerle tedavi uygulanması halinde hem anne hem de çocuk doğum sırasında ve sonrasında dikkatle izlenmelidir.

Hamileliğin sonlarına doğru DIPROSPAN alan annelerin yeni doğan bebeklerinde doğumdan sonra düşük kan şekeri seviyeleri görülebilir.

Kortikosteroidler plasentadan kolayca geçtiğinden, gebeliklerinin büyük bir kısmında veya bir kısmında kortikosteroid almış annelerin yeni doğanları ve bebekleri,muhtemel konjenital (doğuştan) kataraktın saptanması amacıyla hekim tarafındandikkatle değerlendirilmelidir, ancak bu durum çok nadir görülür.

Gebelik döneminde kortikosteroid almış olan kadınlar, doğumdan kaynaklanan strese bağlı adrenokortikal yetmezliğin (böbrek üstü bezlerin yeterli miktarda steroidhormonu üretememesi durumu) tespit edilmesi amacıyla kasılmalar sırasında vesonrasında ve doğum sırasında hekim tarafından izlenmelidir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziriyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

DIPROSPAN'ın emzirme döneminde güvenli biçimde kullanılıp kullanılmadığı bilinmemektedir. Hamilelik döneminde kortikosteroidlerle tedavi uygulanmasıhalinde hem anne hem de çocuk doğum sırasında ve sonrasında dikkatle izlenmelidir.

Araç ve makine kullanımı

Genel olarak DIPROSPAN koordinasyon veya tepki verme yeteneğini etkilemez. Ancak, yüksek dozlarda veya uzun süreli tedavide bazı hastalar taşkın bir coşkunlukhali (öfori) veya sersemlik (insomnia) hissi veya görme sorunları yaşayabilir ve bunlararaç ve makine kullanma yeteneğini etkileyebilir.

DIPROSPAN'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Benzil alkol:

Bu ilaç her 1 mL'de 9 mg benzil alkol içerir.

Benzil alkol alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Benzil alkol, küçük çocuklarda “nefes darlığı (gasping) sendromu” olarak adlandırılan solunum problemleri dahil olmak üzere ciddi yan etki riski ile ilişkilendirilmiştir.

Hekim tarafından önerilmedikçe yeni doğan bebeklerde (0-4 haftalıklarda) kullanılmaz.

Hekim veya eczacı tarafından tavsiye edilmedikçe, 3 yaşından küçük çocuklarda bir haftadan fazla kullanılmaz.

Gebeyseniz veya emziriyorsanız hekiminize veya eczacınıza danışınız. Bunun nedeni, vücudunuzda büyük miktarlarda benzil alkolün birikmesi ve metabolik asidoz olarakadlandırılan yan etkilere neden olabilmesidir.

Karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa hekiminize veya eczacınıza danışınız. Bunun nedeni, vücudunuzda büyük miktarlarda benzil alkolün birikmesi ve metabolik asidozolarak adlandırılan yan etkilere neden olabilmesidir.

DIPROSPAN, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmeli) ve istisnai olarak zor nefes almaya neden olabilecek metil parahidroksibenzoat (E218) ve propilparahidroksibenzoat (E216) içerir.

Sodyum:

Bu tıbbi ürün her ampulde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında sodyum içermez.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı

Bu ilaçtan başka herhangi bir ilaç alıyorsanız, aldıysanız ya da alma ihtimaliniz varsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

Ayrıca, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız da lütfen doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz çünkü DIPROSPAN kullanımınız sırasında belirli ilaçlarındozunun değiştirilmesi gerekebilir:

-antiepileptik ilaçlar (sara hastalığı için kullanılan ilaçlar),

-antibiyotikler,

-hormonal ilaçlar, -şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar,

-kalp veya kan sorunları için kullanılan ilaçlar (diüretikler, digitaller, kan sulandırıcı ilaçlar gibi).

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız da lütfen doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz çünkü DIPROSPAN kullanırken bu ilaçları alırsanız mideniz veyabarsaklarınızın düzgün çalışmama olasılığı vardır:

- Antienflamatuvar ilaçlar (yangı giderici ilaçlar)

Bazı ilaçlar DIPROSPAN'ın etkilerini arttırabilir ve eğer bu ilaçları alıyorsanız (HIV için kullanılan bazı ilaçlar dahil: ritonavir, kobisistat) doktorunuz sizi yakından takipetmek isteyebilir.

Doktorunuz sizden belirli laboratuvar testleri yaptırmanızı isteyecekse ona DIPROSPAN kullandığınızı söylemeyi unutmayınız.

Reçetesiz satılan ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilaç alıyorsanız veya son zamanlarda aldıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. DIPROSPAN nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

DIPROSPAN hekim veya hekim kontrolunda bir sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır.

DIPROSPAN enjeksiyonla verilen bir süspansiyondur. Kullanımdan önce çalkalanmalıdır. DIPROSPAN genellikle doktorunuz veya bir sağlık personelitarafından uygulanır. Doktorunuz dozu sizin ihtiyaçlarınıza göre belirleyecektir.

Uygulama yolu ve metodu

Enjeksiyon kas içine, eklem içine, eklemin etrafına, lezyon içine, cilde yapılabilir veya sinovyal bursa (tendonları koruyan sıvı dolu küçük kese) içine uygulanabilir.Yumuşak dokulara da enjeksiyon yapılabilir.

DIPROSPAN damar içine ya da cilt altına enjekte edilmez.

“Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.”

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:Yaşlılarda kullanımı:Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği durumunda dikkat edilmesi önerilir.

Karaciğer yetmezliği:

Betametazon karaciğerde yıkılır. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda vücuttan atılımı yavaşlar ya da gecikir.

Eğer DIPROSPAN'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla DIPROSPAN kullandıysanız

Doktorunuz doğru dozu alıp almadığınızı düzenli olarak kontrol edecektir.

DIPROSPAN'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız DERHAL bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.DIPROSPAN'ı kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.DIPROSPAN ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Uzun süreli ya da yüksek doz kortikosteroid tedavisinden sonra ilaç kesildiğinde, doktorunuz sizi yaklaşık bir yıl yakından izleyecektir. Kortikosteroid tedavisi birdenkesildiğinde, ilaca bağlı ikincil böbrek üstü bezi yetmezliği görülebilir. Riski en azaindirmek amacıyla doz yavaş yavaş azaltılmalıdır. Tedavide, hastalığı kontrol altınaalmak için gerekli en düşük doz uygulanmalıdır. Dozun azaltılması eğer mümkünse,yavaş yavaş yapılmalıdır.

DIPROSPAN kullanmayı birden kesmeyiniz. Doz azaltımı doktorunuz tarafından yavaş yavaş yapılmalıdır.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi DIPROSPAN'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Özellikle ciddi veya inatçı, herhangi bir yan etki yaşarsanız veyasağlığınızda DIPROSPAN'a bağlı olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir değişiklikvarsa, lütfen doktorunuzla konuşunuz.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 1 00 hastanın birinden az, fakat 1. 000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

DIPROSPAN dahil kortikosteroidler ile ilgili yan etkiler tedavinin süresine ve doza bağlıdır.

Aşağıdakilerden herhangi biri olursa, DIPROSPAN'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz:

• Anaflaktoid veya aşırı duyarlılık reaksiyonları (döküntü ve ateş şeklinde alerjik reaksiyon, yüzün, dilin veya boğazın şişmesi, solunum ve yutma zorluğu) vetansiyon düşüklüğü veya şok-benzeri reaksiyonlar

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz: Bilinmiyor:

• Kalp atış hızınızdaki değişiklikler, kan basıncında artış, duyarlı hastalardakonjestif kalp yetmezliği

• Kas güçsüzlüğü, kas ağrısı, kaslarda kütle kaybı, kalsiyum kaybı, miyastenia gravis'te (iskelet kaslarında zayıflığa neden olan kronik bir otoimmünnöromüsküler hastalık) miyastenik semptomların alevlenmesi, bazen şiddetlikemik ağrısı ve omurga kemiklerinde spontan kırıklarla osteoporoz (kemikyoğunluğunun ve kalitesinin azaldığı bir hastalık), aseptik kemik nekrozu (birkemik bölgesinin kandan zayıf beslenerek lokal kemik ölümüne neden olan birhastalık süreci, uyluk ve kol kemiklerinde), tendon rüptürü (tendon kopması),steroidal miyopati (genellikle üst ve alt ekstremite kaslarında ve boyunkaslarında zayıflığa neden olan bir hastalık süreci), patolojik kırık (birhastalığın sebep olduğu bir kemik kırığı), eklem yapısında değişkenlik

• Azot atılımının artması, lipomatoz (vücudun bir bölümünde aşırı yağ birikiminin olduğu bir durumdur), su tutulumu (ödem), sodyum tutulumu,potasyum kaybı, hipokalemik alkaloz (böbreklerin aşırı potasyum eksikliğineveya kaybına tepkisinden kaynaklanan bir durum)

• Cildin incelmesi ve hassaslaşması, deri atrofisi (derinin canlılığını kaybetmesi)ekimoz (morarma), yüz kızarması, yaraların yavaş iyileşmesi, aşırı duyarlılıkreaksiyonları, artan terleme, kurdeşen, peteşi (cilt altında meydana gelenkanamalara bağlı olarak nokta şeklinde döküntüler ortaya çıkması), alerjikegzama, anjiyonörotik ödem (kurdeşen gibi derinin altındaki bölgenin şişmesi)

• Muhtemel hasar ve kanama ile birlikte mide ülseri (yarası), bulantı, kusma, hıçkırık gibi mide ya da bağırsakla ilgili bazı bozukluklar, bağırsakperforasyonu (bağırsak iltihabı), pankreatit (pankreas iltihabı), abdominaldistansiyon (karında gerginlik hissiyatı), ülseratif özofajit (yaraya dönüşenyemek borusu tahrişi)

• Nöbetler, taşkın bir coşkunluk hali (öfori), uyumakta zorluk (insomnia), baş dönmesini de içeren sersemlik hali, baş ağrısı, migren, vertigo, duygudurumdalgalanması, şiddetli depresyon, aşırı sinirlilik, özellikle psikiyatrik bozukluköyküsü olan hastalarda psikotik reaksiyonlar, psödotümör serebri (kafa içibasıncı artışı)

• Göz bozuklukları, örneğin posterior subkapsüler katarakt, glokom veya gözküresinin normal yerinden çıkması

• Bulanık görme

• Aydede yüz (yüz şişmesi), sivilce, adet ve libido bozuklukları (cinsel istek bozuklukları), diyabetli (şeker hastalığı) hastalarda insülin veya oralantidiyabetik ilaçlar (şeker hastalığında kullanılan ilaçlar) için artangereksinimler, karbonhidratlara karşı toleransta düşüş (karbonhidratlarısindirmekte zorluk çekme), gizli şeker hastalığı belirtileri, stres durumunda(travma, cerrahi operasyon ve hastalık gibi) zararlı olan hipofiz ve adrenalkorteksin sekonder inhibisyonu (ikincil olarak böbreküstü bezlerininyetmezliği)

• Fetüsün (anne karnındaki bebek) veya çocuğun daha yavaş büyümesi

• Kilo almak

• Deri testlerinde verilen yanıtlarda baskılanma

• Enfeksiyon semptomlarının maskelenmesi, gizli enfeksiyonun aktif hale gelmesi

• Özellikle mikobakteriler, tüberküloz,

Candida albicans

veya virüslerin nedenolduğu enfeksiyonlara karşı direncin düşmesi.

• Anafilaktik ve alerjik reaksiyonlar (döküntü ve ateş şeklinde alerjik reaksiyon,yüzün, dilin veya boğazın şişmesi, solunum ve yutma zorluğu), tansiyondüşüklüğü veya şokla ilgili reaksiyonlar

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıcakarşılaştığınız yan etkileri

www.titck.gov.tr5. DIPROSPAN'ın saklanması

DIPROSPAN'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Karton kutu ve ampul üzerindeki son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

25°C'nin altında, oda sıcaklığında donmaktan korunarak saklanmalıdır.

Eğer ambalajın veya süspansiyonun görünüşünde hasar farkederseniz DIPROSPAN kullanmayınız.

Ruhsat sahibi:


Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti. Şişli-İstanbul

Üretim yeri:


Sanofi İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Büyükkarıştıran, Lüleburgaz/KIRKLARELİ

Bu kullanma talimatı 02/02/2023 tarihinde onaylanmıştır.

AŞAĞIDAKİ BİLGİLER YALNIZCA DOKTORLAR VE SAĞLIKPERSONELİ İÇİNDİR

DIPROSPAN süspansiyonun bileşimindeki betametazon esterlerinden betametazon sodyum fosfat, enjeksiyon yerinden hızla emilir ve etkisini hemen gösterir. Hekim,preparatın yüksek çözünürlüğe sahip betametazon bileşiğinin bu özelliğini dikkatealmalıdır. Hipotiroidizmi ya da sirozu olan hastalarda ilacın etkisi daha yüksektir.

Glukokortikosteroidlerin komplikasyonları, doz ve tedavi süresiyle yakından ilgili olduğundan, her hastada risk/yarar değerlendirmesinin yapılması uygundur.

Uzun süreli kortikosteroid tedavilerinde, parenteral uygulamadan oral uygulamaya geçilmek isteniyorsa risk/yarar değerlendirmesi yapılmalıdır.

Uygulama şekli:

Betametazon dipropiyonat kristalleri çok küçük olduğundan, intradermal ve intralezyonel uygulamalarda ince enjektör iğnesi (26 no'ya kadar) kullanmakmümkündür.

DIPROSPAN süspansiyon ile birlikte lokal anestezik kullanılması isteniyorsa, formülasyonunda paraben içermeyen %1 ya da %2'lik prokain hidroklorür ya dalidokain ile enjektör içinde karıştırılarak uygulanabilir. Benzer lokal anesteziklerinkullanılmasında bir sakınca yoktur; ancak metilparaben, propilparaben, fenol vebunlara benzer maddeleri içeren anesteziklerden kaçınılmalıdır.

Önce gereken miktarda DIPROSPAN süspansiyon, daha sonra lokal anestezik enjektöre çekilir ve karışması için enjektör hafifçe sallanır.

Cilt içine uygulanan tedavilerde DIPROSPAN 26 no'lu iğne ve tüberkülin enjektörüyle, 0,2 mL/cm2 olarak uygulanmalıdır. Bir hafta içinde herhangi bir dokuyayapılan DIPROSPAN'ın toplam dozu 1 mL'yi geçmemelidir.

Enjeksiyonların çoğu için tüberkülin enjektörü ve 25 no'lu iğne uygundur.

İntramüsküler kortikosteroid enjeksiyonları, lokal doku atrofisini önlemek amacıyla büyük kas kitlelerinin içine derin olarak yapılmalıdır. Yumuşak doku ya da lezyoniçine yapılan kortikosteroid enjeksiyonları, lokal etkilerin yanında sistemik etkilere deneden olabilir.

Eklem içine uygulama:

Septik bir hastalık olasılığını dışlamak amacıyla eklem dikkatle muayene edilmelidir. Enfekte olmuş bir ekleme lokal olarak kortikosteroid enjeksiyonu yapmaktankaçınılmalıdır. Septik artritin göstergesi olan ağrının ve bölgesel şişkinliğin artması,eklem hareketliliğinin daha da kısıtlanması, ateş ve kırıklık saptandığında, uygun birantimikrobik tedaviye başlanmalıdır.

Kortikosteroidler zayıf eklemlere, enfekte bölgelere ya da intervertebral boşluklara enjekte edilmemelidir. Osteoartritli eklemlere sürekli yapılan enjeksiyonlar,eklemlerin dejenerasyonunu arttırabilir. Kortikosteroidleri doğrudan tendon içineenjekte etmekten kaçınılmalıdır. Eklem içi kortikosteroid uygulamasından sonra,hasta semptomların hafiflediği eklemini aşırı kullanmaması için uyarılmalıdır.

Gebelik ve emzirme dönemlerinde kullanım:

Gebelik kategorisi: C'dir. Gebelerde tıbbi zorunluluk dışında kullanılmamalıdır. Emziren annelerde ve çocuk doğurma çağındaki kadınlarda, yine risk/yarardeğerlendirmesi yapılarak kullanılmalıdır. Gebeliği sırasında yüksek dozlardakortikosteroid kullanmış annelerin bebekleri, hipoadrenalizm açısındandeğerlendirilmelidir. Doğum öncesi döneminde annelere betametazon enjeksiyonuygulandığında, fetusun adrenal bezlerinde üretilen kortikosteroidi düzenleyen hipofizhormonları ve fetal büyüme hormonu geçici olarak baskılanır. Ancak, fetalhidrokortizonun baskılanması, doğum sonrasında strese karşı verilen pitüiter-adrenokortikal yanıtı etkilemez.

Kortikosteroidlerin plasentaya geçişleri söz konusu olduğu için, gebeliğin büyük bölümünde veya bazı kısımlarında kortikosteroid verilen annelerin yeni doğanbebekleri veya küçük çocukları, çok nadir görülen konjenital katarakt olasılığıaçısından dikkatle muayene edilmelidir.

Doz Aşımı Tedavisi:

Kortikosteroidlerin metabolik etkileri, temel hastalığın ya da eşlik eden hastalığın etkileri ya da ilaç etkileşimleri sonucunda oluşan komplikasyonların uygun tedavisiyapılmalıdır. Yeterli sıvı alımı sağlanmalı, serum ve idrar elektrolitleri, özelliklesodyum ve potasyum düzeyleri izlenmelidir. Elektrolit dengesizliği varsa tedaviedilmelidir.

İlaç Bilgileri

Diprospan 5 Mg + 2 Mg/1 Ml Enjeksiyonluk Süspansiyon

Etken Maddesi: Betametazon Dipropiyonat, Betametazon Sodyum Fosfat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.