Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Amgevita 20 Mg/0,4 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIAMGEVİTA20 mg/0,4 mİ enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır enjektör Steril

Deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanır.

Etkin madde:

Her bir kullanıma hazır enjektör 0,4 mL çözelti içinde 20 mg adalimumabiçerir. AMGEVİTA® bir biyobenzerdir.

Yardımcı maddeler:

Glasiyal asetik asit, sukroz, polisorbat 80, sodyum hidroksit,enjeksiyonluk su.

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Meydana gelen herhangi bir yan etkiyi raporlayarak yardımcı olabilirsiniz. Yanetkilerin nasıl raporlanacağını öğrenmek için 4. Bölümün sonuna bakabilirsiniz.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1.


2.


3.


4.


5.


AMGEVİTA® nedir ve ne için kullanıhr?


AMGEVİTA®'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler AMGEVİTA® nasıl kullanılır?


Olası yan etkiler nelerdir?


AMGEVİTA®'nın saklanması


B

aşlıkları yer almaktadır.1. AMGEVİTAnedir ve ne için kullanılır

?

AMGEVİTA®, 0,4 mL berrak çözelti içinde çözünmüş 20 mg adalimumab etkin maddesini steril, enjeksiyonluk çözelti halinde içeren kullanıma hazır bir enjektördür.

Her kutuda 1 adet tek kullanımlık kullanıma hazır enjektör bulunur.

AMGEVİTA®, etkin madde olarak bağışıklığı seçici bir şekilde baskılayan bir ajan olan adalimumab içerir.

AMGEVİTA® aşağıda yer alan hastalıkların tedavisinde kullanılır:

• Poliartiküler jüvenil idiyeoP,ati4niartsitor(ekİefflleriaietkileyen yangısal (inflamatuvar) bir hastalık),

• Entezit ile ilişkili artrit (eklemleri ve tendonların kemiğe bağlandığı yerleri etkileyenyangısal (inflamatuvar) kronik bir hastalık)

• Çocuklarda plak tipi sedef hastalığı (psöriyazis) (derinin gümüş pullarla kaplı kırmızı, pulpul, kabuklu yamalar şeklinde olmasına neden olan bir cilt hastalığı)

• Çocuklarda Crohn hastalığı (sindirim kanalının yangısal (inflamatuvar) bir hastalığı)

• Çocuklarda üveit (gözün belirli bölümlerini etkileyen yangısal (inflamatuvar) bir hastalık)

AMGEVİTA®'nın etkin maddesi olan adalimumab “Çin hamster yumurtalık” hücrelerinde üretilen bir rekombinant insan monoklonal antikorudur. Monoklonal antikorlar özel hedeflerebağlanan proteinlerdir.

Adalimumabın hedefi, bağışıklık sisteminde yer alan ve yukarıda listelenen inflamatuvar (yangısal) hastalıklarda yüksek düzeylerde bulunan tümör nekroz faktörü (TNF-alfa) olarakadlandırılan bir proteindir. AMGEVİTA® TNF-alfa'ya bağlanarak bu hastalıklarda yangılanmasürecini azaltır.

Poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit


Poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit, çoğunlukla çocukluk çağında ortaya çıkan eklemleri etkileyen yangısal (inflamatuvar) bir hastalıktır.

AMGEVİTA®, 2-17 yaş arasındaki çocuklarda poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit tedavisi için kullanılır. Çocuğunuza ilk olarak metotreksat gibi hastalığı modifiye edici başka ilaçlarverilebilir. Bu ilaçlar yeterince iyi cevap vermezse, çocuğunuza poliartiküler jüvenil idiyopatikartrit tedavisinde AMGEVİTA® verilir.

AMGEVİTA®'nın metotreksat ile mi yoksa tek başına mı kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.

Entezit ile ilişkili artrit


Entezit ile ilişkili artrit, eklemleri ve tendonların kemiğe bağlandığı yerleri etkileyen yangısal (inflamatuvar) bir hastalıktır.

AMGEVİTA®, 6-17 yaş arasındaki çocuklarda entezit ile ilişkili artrit tedavisinde kullanılır. Çocuğunuza ilk olarak metotreksat gibi hastalığı modifiye edici başka ilaçlar verilebilir. Builaçlar yeterince iyi cevap vermezse, çocuğunuza entezit ile ilişkili artrit tedavisindeAMGEVİTA® verilecektir.

Çocuklarda plak tipi sedef hastalığı (Plak Psöriyazis)


Plak tipi sedef hastalığı; derinin gümüş pullarla kaplı, kırmızı, pul pul, kabuklu yamalar şeklinde olmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Plak tipi sedef hastalığı tırnakları daetkileyebilir; tırnakların parçalanmasına, kalınlaşmasına ve ağrılı olabilen tırnak yatağındanuzaklaşmalara neden olur. Vücudun bağışıklık sistemindeki bir problemin cilt hücrelerininartarak plak tipi sedef hastalığının ortaya çıkmasına yol açtığı düşünülmektedir.

AMGEVİTA®, topikal tedavilere veya fototerapiye yeterli cevap vermeyen ya da uygun aday olmayan 4-17 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlerdeki şiddetli kronik plak tipi sedef

1,1w,1¦ ¦ /I U ıŞu belek gwv£nli elektronik İmza ile İmzalanmıştır.

Belge Dorrnıı^(Çztexavi\sindekullanaKmnimLa'dırO Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Çocuklarda Crohn hastalığı


Crohn hastalığı, sindirim sisteminin yangısal (inflamatuvar) bir hastalığıdır.

AMGEVİTA®, 6-17 yaş arasındaki çocuklarda orta ila şiddetli derecede Crohn hastalığının tedavisi için kullanılır.

Çocuğunuza ilk olarak başka ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar yeterince iyi cevap vermezse, çocuğunuza hastalığın belirtilerini ve bulgularını azaltmak için AMGEVİTA® verilecektir.

Çocuklarda üveit


Enfeksiyöz olmayan üveit gözün belirli bölümlerini etkileyen yangısal (inflamatuvar) bir hastalıktır.

AMGEVİTA®, 2 yaşından itibaren çocuklarda gözün ön bölümünü etkileyen iltihaplanmayla seyreden kronik enfeksiyöz olmayan üveit (sistemik hastalıkla ilişkili veya sistemik hastalıkolmadan gelişebilen bir göz içi iltihabı) tedavisinde kullanılmaktadır.

Bu iltihaplanma, görmede azalmaya ve/veya gözde uçuşan cisimlere (görüş alanından hareket eden siyah noktalar veya ince çizgiler) neden olabilir. AMGEVİTA®, bu iltihaplanmayıazaltarak etki gösterir.

Çocuğunuza ilk olarak başka ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar yeterince iyi cevap vermezse, çocuğunuza hastalığın belirtilerini ve bulgularını azaltmak için AMGEVİTA® verilecektir.

2. AMGEVİTA'yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

65 yaş üstü hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi enfeksiyon riski, 65 yaş altındakilere göre daha yüksektir.TNF blokörlerinin kullanımına bağlı olarak lösemi kan kanseri (akut myeloid lösemi, kronik lenfositik lösemi ve kronik myeloid lösemi) geliştiği bildirilmiştir.AMGEVİTA'yı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

• Çocuğunuz adalimumaba ya da bu ilacın diğer yardımcı maddelerinden (Bölüm 6'daverilmiş olan) herhangi birine karşı alerjik ise.

• Çocuğunuzda aktif tüberküloz (verem) dahil ciddi bir enfeksiyon (mikrobik hastalık)varsa (bkz “AMGEVİTA®'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ”).Örneğin ateş, yaralar, yorgunluk, diş sorunları gibi enfeksiyon belirtileri varsa, bunlarıdoktorunuza söylemeniz önemlidir.

• Çocuğunuzda orta ila şiddetli derecede kalp yetmezliği varsa. Çocuğunuzun geçmişteveya şimdi ciddi bir kalp rahatsızlığı varsa bunu doktorunuza söylemeniz önemlidir(bkz. “AMGEVİTA®'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ”).

AMGEVİTA'yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Alerjik reaksiyonlar


Çocuğunuzda nefes darlığı, hırıltılı soluma, baş dönmesi, şişlikler veya döküntü gibi alerjik reaksiyonları varsa, daha fazla AMGEVİTA® enjekte etmeyiniz; nadiren deolsa bu reaksiyonlar hayati tehlike oluşturabileceğinden derhal doktorunuza haberveriniz.

Enfeksiyonlar


Çocuğunuzda uzun süreli veya bölgesel enfeksiyonlar (örneğin bacak ülseri) dahil bir enfeksiyon varsa, AMGEVİTA®'ya başlamadan önce doktorunuza başvurunuz. Eğeremin değilseniz, lütfen doktorunuz ile irtibata geçiniz.

Çocuğunuz AMGEVİTA® tedavisi sırasında enfeksiyonlara daha kolay yakalanabilir. Çocuğunuzda akciğer ile ilgili bir problem varsa, bu risk artabilir. Bu enfeksiyonlarciddi olabilir ve bunlara aşağıdakiler dahildir;

• Tüberküloz (verem),

• Virüs, mantar, parazit veya bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar

• Kanda şiddetli enfeksiyon (sepsis)

Nadiren bu enfeksiyonlar hayati tehlike oluşturabilir. Çocuğunuzda ateş, yaralar, halsizlik veya diş sorunları gibi belirtiler varsa, bunları doktorunuza söylemenizönemlidir. Doktorunuz geçici olarak AMGEVİTA® kullanımını durdurabilir.

Çocuğunuz mantar enfeksiyonlarının (örneğin histoplazmozis, koksidiyoidomikozis ya da blastomikozis) çok sık görüldüğü bölgelerde yaşıyor ya da bu bölgelere seyahatediyorsa, doktorunuza bildiriniz.

Çocuğunuz geçmişte tekrarlayan enfeksiyonlar geçirdiyse veya enfeksiyon riskini artıran başka durumlar varsa, doktorunuza bildiriniz.

AMGEVİTA® tedavisi görürken çocuğunuz ve doktoru enfeksiyon bulgularına özellikle dikkat etmelidir. Çocuğunuzda ateş, yaralar, yorgunluk, diş sorunları gibienfeksiyon belirtileri varsa bunları doktorunuza söylemeniz önemlidir.

Tüberküloz

AMGEVİTA® tedavisi gören hastalarda tüberküloz (verem) vakaları bildirilmiştir; doktorunuz AMGEVİTA® başlamadan önce çocuğunuzda tüberküloz bulgu vebelirtilerinin olup olmadığını kontrol edecektir. Bu, çocuğunuzun tıbbi öyküsünü veuygun tarama testlerinin de (örneğin göğüs radyografisi (akciğer röntgeni) vetüberkülin deri testi) dahil olduğu kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeyi içerecektir.

• Çocuğunuz daha önce tüberküloz geçirdiyse veya tüberkülozlu biriyle yakıntemasta bulunduysa, bunu doktorunuza söylemeniz çok önemlidir.Çocuğunuzda aktif olarak tüberküloz bulunuyorsa, AMGEVİTA®'yıkullanmayınız.

• Çocuğunuz tüberküloz için önleyici tedavi kullansa dahi, tedavi sırasındatüberküloz gelişebilir.

Tüberküloz belirtileri (örneğin inatçı öksürük, kilo kaybı, halsizlik, hafif ateş) varsa veya tedavi sırasında ya da sonrasında herhangi bir enfeksiyon ortayaçıkmışsa, derhal doktorunuza haber veriniz.

Hepatit B


• Çocuğunuz hepatit B virüsü (HBV (virüs nedenli karaciğer iltihabı)) taşıyıcısı ise, aktifHBV hastalığı varsa veya HBV bulaşma riski altında olduğunu düşünüyorsanız,doktorunuza söyleyiniz.

• Doktorunuz çocuğunuza HBV testi yapmalıdır. AMGEVİTA® bu virüsü taşıyankişilerde hastalığın tekrar aktif hale gelmesine neden olabilir.

• Bazı ender durumlarda, özellikle çocuğunuz bağışıklık sistemini baskılayan başkailaçlar da almakta ise, HBV'nin tekrar aktif hale geçmesi hayatı tehdit ediciolabilir.

Cerrahi işlemler ya da diş tedavisi


• Eğer çocuğunuz bir ameliyat geçirecekse veya dişlerine tedavi uygulanacaksa,doktorunuza çocuğunuzun AMGEVİTA® almakta olduğunu bildiriniz. Doktorunuz,geçici olarak AMGEVİTA® tedavisinin kesilmesini tavsiye edebilir.

Demiyelinizan hastalık


• Eğer çocuğunuzun demiyelinizan bir hastalığı varsa (multipl skleroz gibi merkezi sinirsistemini etkileyen bir hastalık) veya ortaya çıkarsa, doktorunuz AMGEVİTA® alıpalmaması konusunda bir karar verecektir. Çocuğunuzda görmede değişim, kollardaveya bacaklarda güçsüzlük veya vücudun herhangi bir yerinde karıncalanma ya dauyuşukluk gibi belirtiler ortaya çıkarsa, derhal doktorunuza bildiriniz.

Aşılar


Bazı aşılar enfeksiyona sebep olabilir ve AMGEVİTA® tedavisi sırasında uygulanmamalıdır.

• Çocuğunuza herhangi bir aşı yaptırılmadan önce doktorunuza danışınız.

• Eğer mümkünse, çocuklarda AMGEVİTA® tedavisine başlamadan önce yaşlarınauygun tüm planlanmış aşıların tamamlanması önerilmektedir.

• Hamilelik durumunda AMGEVİTA® kullanıldıysa, bebek hamilelik sırasındaalınan son dozdan yaklaşık beş ay sonrasına kadar bu tür bir enfeksiyonayakalanma açısından daha yüksek risk altında olabilir. Bebeğe herhangi bir aşınınne zaman uygulanması gerektiğine karar verebilmeleri için, bebeğin doktorlarınave diğer sağlık görevlilerine, hamilelik sırasında AMGEVİTA® kullanıldığınınsöylenmesi önemlidir.

Kalp yetmezliği


Çocuğunuzda hafif kalp yetmezliği varsa ve AMGEVİTA® ile tedavi ediliyorsa, kalp yetmezliği durumu doktorunuz tarafından yakından izlenmelidir. Çocuğunuzun

geçmişte veya şimdi ciddi bir kalp rahatsızlığı varsa, bunu doktorunuza söylemeniz

ıBu belae^^vşnU elaktr©nik'imza İle İnoöne®lMitıuYsnikkal)pktmfl®lMitıuYsnikkal)pktmfl


eşirse

;K-eBys


ileri

el

rse

Belge Do


;ps:/7www.mrKiye.ğov.tr/sağlİK-titc'


(örneğin nefes darlığı veya ayaklarda şişme), derhal doktorunuza haber vermeniz gerekir. Doktorunuz, çocuğunuzun AMGEVİTA® alıp almaması gerektiğine kararverecektir.

Ateş, morarma, kanama veya solgun görünüm


• Bazı hastalarda, vücutta enfeksiyonlara karşı savaşta yardımcı olan veya kanamanın durmasını sağlayan kan hücreleri yeterince üretilemeyebilir. Doktorunuz tedaviyidurdurmaya karar verebilir.Eğer çocuğunuzda düşmeyen bir ateş gelişirse, vücudundakolayca morarmalar ya da kanama oluşuyorsa veya çok soluk görünüyorsa, derhaldoktorunuza danışınız.

Kanser

Adalimumab ya da diğer TNF bloke edici ilaçları kullanmakta olan çocuk ve erişkin hastalarda, çok ender olarak bazı kanser vakaları ortaya çıkmıştır.

• Uzun süreli hastalık geçmişi olan daha ağır seyirli romatoid artrit hastalarında,lenfoma (lenf sistemini etkileyen bir kanser) ve lösemi (kan ve kemik iliğinietkileyen bir kanser) ortaya çıkma riski, ortalamadan daha yüksek olabilir.

• Eğer çocuğunuz AMGEVİTA® alıyorsa, lenfoma, lösemi veya diğer kansertürlerinin görülme riski artabilir. Adalimumab almakta olan hastalarda seyrekolarak yaygın olmayan sıklıkta görülen ve ciddi seyreden bir tip lenfomagözlenmiştir. Bu hastaların bazıları, ayrıca azatiyoprin veya 6-merkaptopürin ilede tedavi görmüştür.

• Çocuğunuz AMGEVİTA® ile birlikte azatiyoprin veya 6-merkaptopürinkullanıyorsa, doktorunuza bildiriniz.

• Adalimumab almakta olan hastalarda melanoma dışı cilt kanser vakalarıgözlemlenmiştir.

• Tedavi esnasında veya sonrasında yeni deri lezyonları (yara ve lekeler) oluşursaveya mevcut lezyonların görünümünde değişiklik olursa doktorunuza bildiriniz.

• AMGEVİTA® kullanan 60 yaş üzeri hastalarda, periyodik servikal kanser (rahimağzı kanseri) taramasına devam edilmelidir.

Başka bir TNF blokörü ile tedavi edilen ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan hastalarda, lenfoma dışında kanser vakaları bildirilmiştir. Eğer çocuğunuzdaKOAH varsa veya yoğun sigara içiyorsa, TNF blokörü ile tedavinin çocuğunuz içinuygun olup olmadığını doktorunuz ile görüşünüz.

Otoimmün hastalık (Vücudun bağışıklık sisteminin neden olduğu hastalıklar)


• AMGEVİTA® tedavisi, nadir durumlarda lupus benzeri sendroma neden olabilir. Sürekli ve açıklanamayan döküntü, ateş, eklem ağrısı veya yorgunluk gibi belirtiler ortayaçıkarsa, doktorunuz ile iletişime geçiniz.

Biyobenzer ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse, lütfen doktorunuza danışınız.

AMGEVİTA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması

AMGEVİTA® deri altı yoluyla uygulandığı için, yiyecek ve içeceklerin AMGEVİTA®'yı etkilemesi beklenmemektedir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• AMGEVİTA® kullanırken ve son AMGEVİTA® enjeksiyonundan sonra en az beş aysüreyle hamile kalmaktan kaçınmalı ve etkili bir doğum kontrol önlemi uygulamalısınız.

• Eğer hamilelik durumu varsa, hamilelik durumundan şüpheleniliyorsa veya çocuk sahibiolunması planlanıyorsa, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınızadanışınız.

• AMGEVİTA® sadece gerektiğinde hamilelik sırasında kullanılmalıdır.

• Bir gebelik çalışmasına göre, gebelik esnasında AMGEVİTA® kullanan anneler ile,AMGEVİTA® kullanmayan ancak aynı hastalığa sahip anneler karşılaştırıldığında,hamilelik sırasında AMGEVİTA® kullanan annelerin bebeklerinde doğum kusurlarıoluşma riski daha yüksek değildir.

• Hamilelik sırasında AMGEVİTA® kullanılırsa, bebekte enfeksiyon oluşma riski dahayüksek olabilir.

• Bebeğe herhangi bir aşı uygulanmadan önce bebeğin doktorlarına ve diğer sağlıkgörevlilerine hamilelik sırasındaki AMGEVİTA® kullanımını bildirmeniz önemlidir(daha fazla bilgi için “Aşılar” bölümüne bakınız).

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emzirme sırasında AMGEVİTA® kullanılabilir.

Araç ve makine kullanımı

AMGEVİTA®'mn, çocuğunuzun araba, motosiklet veya diğer makineleri kullanma yeteneği üzerinde az miktarda bir etkisi olabilir. AMGEVİTA® uygulanmasını takiben hafif başdönmesi ve görme bozuklukları ortaya çıkabilir.

AMGEVİTA'nm içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her 0,8 mL'sinde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum” içermediği kabul edilebilir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Çocuğunuz başka ilaçlar alıyorsa, yakın zamanda aldıysa veya alma olasılığı varsa, doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

Ciddi enfeksiyon riskindeki artış nedeniyle çocuğunuz A^GEVİTA®'yı aşağıdaki etkin maddeleri içeren ilaçlarla birlikte kullanmamalıdır:

• Anakinra

• Abatasept (bağışıklık sistemine etki eden ilaçlar)

AMGEVİTA® aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanılabilir:

• Metotreksat

• Belirli hastalık modifiye edici anti-romatizmal ilaçlar (örneğin sulfasalazin,hidroksiklorokin, leflunomid ve enjekte edilebilen altın preparatları),

• Steroidler veya steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ; steroid yapıdaolmayan yangı çözücü ilaçlar) dahil ağrı kesiciler.

Bu konuda sorunuz olursa doktorunuza danışınız.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. AMGEVİTAnasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

AMGEVİTA®'yı daima doktorunuzun belirttiği şekilde uygulayınız. Emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

AMGEVİTA®'nın her onaylı kullanımı için önerilen dozlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Çocuğunuzun farklı bir doza ihtiyacı varsa, doktorunuz AMGEVİTA®'nın başka bir yitiliğini(Etkin madde açısından bir birimde bulunan doz miktarı) formunu (biçim, şekil) reçete edebilir.

Poliartiküler jüvenil idiyopatik artrit

Yaş ve vücut ağırlığı

Ne kadar ve ne sıklıkta alınmalı

Notlar

2 yaş ve üstü, 30 kilodan fazla çocuklar ve ergenler

İki haftada bir 40 mg

2 yaş ve üstü, 10-30 kilo arasında çocuklar ve ergenler

İki haftada bir 20 mg

Entezitle ilişkili artrit

Yaş ve vücut ağırlığı

Ne kadar ve ne sıklıkta alınmalı

Notlar

6 yaş ve üstü, 30 kilodan fazla çocuklar ve ergenler

İki haftada bir 40 mg


6 yaş ve üstü, 15-30 kilo arasında çocuklar ve ergenler

İki haftada bir 20 mg



Çocuklarda plak psöriyazis

Yaş ve vücut ağırlığı

Ne kadar ve ne sıklıkta alınmalı

Notlar

4-17 yaş arası, 30 kilodan fazla çocuklar ve ergenler

Başlangıçta 40 mg doz ardından bir hafta sonra 40 mg doz uygulanır.

Bundan sonra, normal doz iki haftada bir uygulanan 40 mg'dır.


4-17 yaş arası, vücut ağırlığı 15-30 kg arasında olançocuklar ve ergenler

Başlangıçta 20 mg doz ardından bir hafta sonra 20 mg doz uygulanır.

Bundan sonra, normal doz iki haftada bir uygulanan 20 mg'dır.



Çocuklarda Crohn hastalığı

Yaş ve vücut ağırlığı

Ne kadar ve ne sıklıkta alınmalı

Notlar

6-17 yaş arası, 40 kilodan fazla çocuklar ve ergenler

Başlangıçta 80 mg doz ardından iki hafta sonra 40 mg doz uygulanır.Daha hızlı bir yanıt gerekli ise,çocuğunuzun doktoru başlangıçdozu olarak 160 mg ve bunutakiben iki hafta sonra 80 mg'lıkdoz reçete edebilir.

Bundan sonra, normal doz iki haftada bir uygulanan 40 mg'dır.

Çocuğunuzun doktoru doz sıklığğını her hafta40 mg doza veya ikihaftada bir 80 mg dozaçıkarabilir.

6-17 yaş arası, 40 kilodan az çocuklar ve ergenler

Bu beli

Başlangıçta 40 mg doz ardından iki hafta sonra 20 mg doz uygulanır.Daha hızlı bir yanıt gerekli ise,çocuğunuzun doktoru başlangıçdozu olarak 80 mg ve bunu takibeniki hafta sonra 40 mg'lık doz reçeteedebilir.

^e

Çocuğunuzun doktoru doz sıklığını her hafta20 mg doza çıkarabilir.

Belge Do

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Bundan sonra normal doz iki

haftada bir uygulanan 20 mg'dır.



Çocuklarda üveit

Yaş ve vücut ağırlığı

Ne kadar ve ne sıklıkta alınmalı

Notlar

2 yaşından büyük, vücut ağırlığı 30 kilodan az olançocuklar

İki haftada bir 20 mg

Çocuğunuzun doktoru, normal dozunbaşlamasından bir haftaönce uygulanabilecekolan 40 mg'lık birbaşlangıç dozu da reçeteedebilir.

AMGEVİTA®'nın metotreksat ile birliktekullanımı tavsiye edilir.

2 yaşından büyük, vücut ağırlığı 30 kilo veya dahafazla olan çocuklar

İki haftada bir 40 mg

Çocuğunuzun doktoru, normal dozunbaşlamasından bir haftaönce uygulanabilecekolan 80 mg'lık birbaşlangıç dozu da reçeteedebilir.

AMGEVİTA®'nın metotreksat ile birliktekullanımı tavsiye edilir.


Uygulama yolu ve metodu:

AMGEVİTA® deri altına enjeksiyon (subkütan enjeksiyon) yolu ile uygulanır.

Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:

AMGEVİTA® 2 yaş altındaki çocuklarda kullanılmaz.

Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri) kullanımı:

65 yaş ve üzerindeki hastalar için özel bir doz önerisi yoktur.

Özel kullanım durumları:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Adalimumab ile bu hasta popülasyonlarında çalışma yapılmamıştır. Doz önerileri yapılamaz.

Eğer AMGEVİTA® 'nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla AMGEVİTAkullandıysanız:

Eğer yanlışlıkla doktorun söylediğinden daha fazla/sık AMGEVİTA® enjeksiyonu yapmışsanız, doktorunuza haber veriniz.

Boş da olsa ilacın dış karton kutusunu göstermek üzere daima yanınıza alınız.

AMGEVİTA® 'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.AMGEVİTAkullanmayı unutursanız:

Eğer çocuğunuza AMGEVİTA® enjeksiyonu yapmayı unutursanız, hatırladığınızda hemen sıradaki enjeksiyonu yapınız. Daha sonra, doz unutulmamış gibi, çocuğunuza daha önceplanlanan zamanda günlük dozu vermeye devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.AMGEVİTAile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

AMGEVİTA® kullanımını bırakma kararı için doktorunuza danışmalısınız. AMGEVİTA® kullanmayı bırakırsanız, çocuğunuzda belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.

Bu ilacın kullanımı hakkında daha fazla sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası Yan Etkiler Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, AMGEVİTA® nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Bu etkiler konusunda daha fazla bilgi için bir doktor ya da eczacıya danışınız.

Yan etkilerin çoğu hafif ila orta derecelidir. Ancak bazıları ciddi olabilir ve tedavi gerektirebilir. Yan etkiler, son AMGEVİTA® enjeksiyonunun uygulamasından en az 4 aysonrasına kadar ortaya çıkabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır.

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1 'inde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın 1'inden az, fakat 100 hastanın 1'inden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, AMGEVİTAkullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Şiddetli döküntüler (çok yaygın), kurdeşen (yaygın) veya başka alerjik belirtiler (yaygın)

.. . . pu belge, ^yenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Belge Do

Yüz, eller ve ayaklarda şişlik (yaygın)

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

• Nefes alıp vermede güçlük (yaygın), yutma güçlüğü (yaygın olmayan)

• Egzersiz yaparken veya yatarken nefes darlığı (yaygın) veya ayakların şişmesi (yaygınolmayan)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin AMGEVİTA® 'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ateş, kırgınlık hali, yaralar, diş problemleri, idrar yaparken yanma gibi enfeksiyonbelirtileri (yaygın)

Kendini halsiz veya yorgun hissetme (seyrek)

Öksürük (yaygın)

Karıncalanma (yaygın)

Uyuşma (yaygın)

Çift görme (yaygın)

Kol ya da bacaklarda güçsüzlük (seyrek)

Geçmeyen şişlik veya açık yara (yaygın)

İnatçı ateş, morarma, kanama ve derinin soluklaşması gibi kan hastalıklarını düşündürebilecek belirtiler (seyrek)

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Yukarıda verilen belirtiler, adalimumab ile gözlenmiş olan aşağıdaki yan etkilerin işaretleri olabilir:

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:Çok yaygın

• Enjeksiyon yeri reaksiyonları (ağrı, şişme, kızarıklık veya kaşıntı dahil)

• Solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı, burun akıntısı, sinüzit, pnömoni (zatürre)dahil)

• Baş ağrısı

• Karın ağrısı

• Bulantı ve kusma

• Döküntü (cilt döküntüsü) (eksfoliyatif (pul pul) döküntü dahil)

• Kas-iskelet ağrısı

Yaygın

• Ciddi enfeksiyonlar (grip ve kan zehirlenmesi dahil)

• Bağırsak enfeksiyonları (kusma ve ishale neden olan gastroenterit (bağırsak enfeksiyonu)dahil)

• Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları (parmak iltihabı, sellülit (cildin derin kısımlarınınve deri altındaki dokuların mikroplarla oluşan iltihabı), impetigo (bakteri kaynaklı ciltenfeksiyonu), nekrotizan fasiit (deri yağ ve kasları örten dokunun bir enfeksiyonu) vezona (gövde, bacak ve yüz derisinde sinirler boyunca bir takım ağrılı döküntülerlegösteren mikroplu bir deri hastalığı) dahil)

Kulak enfeksiyonları

Ağız enfeksiyonları (uçuk ve diş enfeksiyonları dahil)

Üreme sistemi enfeksiyonları (vulvovajinal mikotik (vajinal mantar) enfeksiyon dahil) İdrar yolu enfeksiyonları (piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu) dahil)

Mantar enfeksiyonları Eklem enfeksiyonlarıİyi huylu tümörler

Melanom hariç cilt kanseri (bazal hücre karsinomu (açık yaralar, kırmızı lekeler, pembe oluşumlar, parlak yüzeyli yumrular veya yara izleri olarak görülen bir cilt kanseri) veskuamöz cilt karsinomu (cildin en üst tabakasını kapsayan cilt kanseri) dahil)

Alerjik reaksiyonlar (mevsimsel alerjiler dahil)

Sıvı kaybı (ilk belirtileri susama ve hafif baş ağrısıdır. Susuzluk arttıkça idrarın rengi koyulaşır.)

Ruh hali değişikliği (depresyon dahil)

Endişe hali Uyuma güçlüğü

Sızlama, karıncalanma veya hissiyat kaybı gibi duyu bozuklukları Migren

Sinir kökü sıkışması (bel ağrısı ve bacak ağrısı dahil)

Görme bozuklukları Göz inflamasyonu (iltihaplanması)

Göz kapağı inflamasyonu (iltihaplanması)

Göz şişmesi

Vertigo (denge bozukluğundan kaynaklanan sersemlik veya baş dönmesi)

Kalbin hızlı atma hissi Yüksek tansiyonKızarma (ateş basması)

Hematom (kan damarları dışında kan birikmesi)

Öksürük Astım

Nefes darlığı

Mide, bağırsak kanaması (kırmızı veya siyah renkli kan bulaşık dışkılama şeklinde izlenebilir)

Dispepsi (hazımsızlık, midede şişkinlik, mide ekşimesi)

Reflü (belirtileri yemek borusunda meydana gelen yanma (göğüs bölgesinde hissedilir), mide sıvısının ağıza gelmesi ve hazımsızlıktır.)

Sicca sendromu (salgı yapan bezlerin özellikle gözyaşı ile tükürük bezlerini tutan bir “-otoimmün-” hastalık) (göz ve ağız kuruluğu dahil)

Kaşıntı

Kaşıntılı döküntü Morarma

Derinin inflamasyonu (iltihaplanması) (egzama gibi)

El ve ayak tırnaklarının kırılması Terlemede artışSaç dökülmesi
Belge Do Seöefhastalifııoluşümuveya^ftöŞüleşmesi Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Kas kasılmaları (kan kreatin fosfokinaz değerlerinin yükselmesi dahil)

İdrarda kan Böbrek yetmezliğiGöğüs ağrısıÖdem (şişme)

Ateş

Pıhtılaşma ve kanama bozuklukları (uzamış tromboplastin zamanı dahil)

Yara iyileşmesinde gecikme

Yaygın olmayan

Fırsatçı enfeksiyonlar (Verem ve vücut direnci düştüğünde ortaya çıkan diğer enfeksiyonlar dahil)

Nörolojik enfeksiyonlar (Viral beyin zarı iltihabı dahil)

Göz enfeksiyonları

Bakteriyel (bakteri denen bir mikrop türüne bağlı) enfeksiyonlar Divertikülit (Kalın bağırsak inflamasyonu (iltihabı) ve enfeksiyonu (Kramp tarzındakarın ağrısı, karında şişlik hissi, kabızlık, ishal, bulantı, kusma, idrar yaparken yanmagibi yakınmalar ile kendini gösterir).

Kanser

Lenfoma (Lenf sistemini etkileyen kanser)

Melanom (Bir çeşit cilt kanseri)

Akciğer, cilt ve lenf düğümlerini etkileyebilen immun (bağışıklık) bozuklukları (çoğunlukla sarkoidoz (bağışıklık sisteminin vücuttaki çeşitli dokulara karşı reaksiyongöstermesiyle ortaya çıkan romatolojik bir hastalık) olarak ortaya çıkar)

Vaskülit (kan damarlarının iltihabı)

Titreme

Nöropati (sinir sistemi hastalığı. Nöropati vücudun birçok organını etkileyebilen, sinirlerde hasar oluşmasıdır. El, ayak ve bacaklarda ağrı, uyuşukluk, karıncalanmahissedilebilir.)

İnme

İşitme kaybı, kulak çınlaması Kalbin düzensiz attığı hissi (anlık duraksaması gibi)

Nefes darlığı veya ayak bileği şişmesine sebep olabilen kalp problemleri Kalp krizi

Atar damar duvarında kese oluşumu, toplardamarın yangısal (inflamatuvar) ve pıhtı oluşumu, damar tıkanıklığı. (çok az bir kısmı belirti verir ve doktorunuz tarafından teşhisedilebilir. Vücudumuzda ağrı, morarma gibi belirtilere neden olabilir.)

Nefes darlığına sebep olan akciğer hastalıkları (inflamasyon (iltihap) dahil)

Pulmoner emboli (Akciğer damarlarının tıkanması: nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi, bayılma ile kendini gösterir.)

Plevral efüzyon (Akciğer zarında anormal sıvı toplanması: göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı ile kendini gösterir.)

Karın ve sırtta şiddetli ağrılara sebep olan pankreasın inflamasyonu (iltihabı)

Yutmada güçlük Yüzde ödem (şişme)

Safra kesesi inflamasyonu (iltihabı) ve safra kesesi taşı (karın ağrısı, sarılık, idrar renginin kırmızı veya kahverengi olması, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile kendini

österebili

• \ Bu belge

Belge Do

ir. )

Karaciğer yağlanması Gece terlemeleriYara izi

Normal olmayan kas zayıflığı

Sistemik lupus eritematozus (ciltte pullanmayla kendini gösteren bir hastalık, derinin, kalbin, akciğerin, eklemlerin ve diğer organ sistemlerinin inflamasyonu (iltihaplanması)dahil)

Uyku bozuklukları İktidarsızlık

İnflamasyonlar (iltihaplanmalar)

Seyrek

Lösemi (kan ve kemik iliğini etkileyen kanser)

Şokun eşlik ettiği ciddi alerjik reaksiyonlar

Multipl skleroz (doktorunuz teşhis edebilir; beyin ve omuriliği tutan bir hastalıktır. Görme bozuklukları, yorgunluk, uyuşukluk hissi gibi belirtileri olabilir.)

Sinir hastalıkları (göz siniri inflamasyonu (iltihaplanması) ve kas güçsüzlüğü, normal olmayan hisler, kollarda ve vücudun üst kısmında ürpermelere sebep olabilen Guillan-Barre sendromu gibi)

Kalbin pompalamayı durdurması sonucu kan dolaşımının ani olarak durması ve bunun neden olduğu ani bilinç kaybı

Pulmoner fibroz (Akciğerde yara izi oluşumu: kuru öksürük, nefes darlığı ile kendini gösterir.)

Bağırsak delinmesi (şiddetli karın ağrısı, titreme, ateş, mide bulantısı, kusma ile kendini gösterir)

Hepatit (Karaciğer iltihabı)

Hepatit B enfeksiyonunun tekrarlanması

Otoimmün hepatit (bağışıklık sisteminin baskılanmasından dolayı, karaciğerin iltihaplanması)

Derideki kan damarlarının iltihabı (Kutanöz vaskülit)

Stevens-Johnson sendromu (halsizlik, ateş, baş ağrısı, kızarıklık gibi erken bulgular içerir)

Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak yüzde şişme

Eritema multiforme (enfeksiyonlara veya ilaçlara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olarak kabul edilen nadir bir deri hastalığı)

Lupus benzeri sendrom (sıklıkla halsizlik, cilt döküntüsü, eklem tutulumu ve ateş ile kendini gösterir.)

Anjiyoödem (cildin bölgesel olarak şişmesi)

Likenoid deri reaksiyonu (kaşıntılı kırmızımsı-mor deri reaksiyonu)

Bilinmiyor

Hepatosplenik T-hücreli lenfoma (sıklıkla ölümcül olan, nadir bir kan kanseri)

Merkel hücreli karsinom (bir cilt kanseri tipi)

Kaposi Sarkomu (İnsan Herpes Virüsü 8 enfeksiyonu ile ilişkili nadir bir kanser türüdür. Kaposi Sarkomu en yaygın olarak, ciltte mor lezyonlar halinde belirir.)

Karaciğer yetmezliği

Dermatomiyozit olarak adlandırılan bir durumun kötüleşmesi (kas zayıflığına eşlik eden

Belge Do

deri kızarması görülür)

Kodu:lZW56aklUS^&RJQ3^RaklUYnUyS3kO

• Kilo artışı (çoğu hasta için kilo artışı azdı)

Adalimumab ile yapılan klinik çalışmalarda görülen istenmeyen bazı yan etkilerin belirtileri yoktur ve sadece kan testleri ile anlaşılabilir. Bunlar:

Çok yaygın

• Düşük beyaz kan hücresi sayısı

• Düşük kırmızı kan hücresi sayısı

• Kanda yükselmiş lipid değerleri

• Yükselmiş karaciğer enzimleri

Yaygın

• Yüksek beyaz kan hücresi sayısı

• Düşük kan pulcuğu sayısı (kanın pıhtılaşmasında rol oynayan bir kan hücresi, trombosit)

• Kanda yükselmiş ürik asit değerleri

• Anormal kan sodyum değerleri

• Düşük kan kalsiyum değerleri

• Düşük kan fosfat değerleri

• Yüksek kan şekeri

• Yüksek kan laktat dehidrojenaz değerleri

• Kanda otoantikor varlığı

• Düşük kan potasyumu

Yaygın olmayan

• Yüksek bilirubin ölçümü (Karaciğer kan testi)

Seyrek

Düşük beyaz kan hücresi, kırmızı kan hücresi ve kan pulcuğu sayısı

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatı'nda yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. AMGEVİTA®'nm saklanması

AMGEVİTA® 'yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

2°C-8°C arasında buzdolabında saklayınız. Dondurmayınız.

Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

Tek bir AMGEVİTA® kullanıma hazır enjektör maksimum 25°C'ye kadar olan sıcaklıklarda 14 günlük bir süreye kadar saklanabilir. Kullanıma hazır enjektör ışıktan korunmalı ve 14günlük süre içerisinde kullanılmazsa mutlaka imha edilmelidir.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra AMGEVİTA® 'yı kullanmayınız.


Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Amgen İlaç Tic. Ltd.Şti.

İş Kuleleri, Levent Mah.,Meltem Sok.

No:10 Kule: 2 Kat: 25 4. Levent, Beşiktaş, İstanbul

Üretim Yeri:


Amgen Manufacturing Ltd Road 31, Kilometer 24.6Juncos, Porto Riko00777, ABD

Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.hr/>
AŞAĞIDA VERİLEN BİLGİ BU İLACI UYGULAYACAK KİŞİ İÇİNDİR.

Kullanım için talimatlar:AMGEVİTA® tek kullanımlık kullanıma hazır enjektör Deri altı kullanım içindir.Parça KılavuzuKullanımdan önceKullanımdan sonra


Parmak oturma yüzeyi

Etiket ve son kullanma tarihi

Enjektör

haznesi


Piston çubuğu
İlaç

İğne başlığı takılı


Kullanılmış iğne

İğne başlığı çıkmış


Kullanılmış piston çubuğu

Parmak oturma yüzeyi

Etiket ve son kullanma tarihi

Kullanılmış enjektör haznesi


ÖnemliÖnemliAMGEVİTAkullanıma hazır enjektörü kullanmadan önce bu önemli bilgileri okuyunuz:AMGEVİTAkullanıma hazır enjektörün kullanımı

• Siz veya bakım yapan kişi eğitim almamışsa enjeksiyon yapmaya çalışmamanızönemlidir.

• Sert bir zemine düşmüşse AMGEVİTA® kullanıma hazır enjektörü

kullanmayınızAdım 1: HazırlıkA.


Ihtiyacmız kadar AMGEVITA® kullanıma hazır enjektörü kutusundan çıkarınız.

Enjektörü tabladan çıkarmak için enjektörhaznesini tutunuz.


Buradan tutunuz


Enjektörü çıkarırken güvenlik için, parmağınızıveya başparmağınızı tutucutablanın kenarınayerleştiriniz.

Kullanılmamış olan enjektörün bulunduğu orijinal ambalajı tekrar buzdolabına koyunuz. Güvenlik sebebiyle:

• Piston çubuğunu

sıkıca tutmayınız.

• İğne kapağını

sıkıca tutmayınız.

• Enjeksiyona hazır olana kadar iğne başlığını

çıkarmayınız.

• Parmak oturma yüzeyini

çıkarmayınız.

Enjektörün bir parçasıdır.
Daha rahat bir enjeksiyon için, enjeksiyondan önce enjektörü oda sıcaklığında

15 ila 30

dakika bekletiniz.

• Oda sıcaklığına ulaştıktan sonra enjektörü tekrar buzdolabına

koymayınız

.

• Sıcak su veya mikrodalga gibi bir ısı kaynağı kullanarak enjektörü ısıtmaya

çalışmayınız

.

• Enjektörü direkt güneş ışığına maruz

bırakmayınız.

• Enjektörü

çalkalamayınız.


Etiket ve son kullanma tarihi

Enjektör

Haznesi
Piston çubuğu

İğne başlığı kapalı İlaç
Parmak oturma yüzeyi


Enjektörü her zaman enjektör haznesinden tutunuz.Enjektör içerisindeki ilacın berrak ve renksizden açık sarı renge dönük olduğundan emin olunuz.

• Aşağıdaki durumlarda enjektörü

kullanmayınız:

- İlaç bulanıksa veya rengi değişmişse ya da tanecik veya partiküller içeriyorsa,

- Herhangi bir parça çatlak veya kırık görünüyorsa,

- İğne başlığı yok veya tam kapatılmamışsa,

- Etiket üzerinde yazan son kullanma tarihi geçmişse,

Bahsedilen tüm durumlarda yeni bir enjektör kullanınız.


C.

Enjeksiyonunuz için gerekli bütün malzemeleri hazırlayınız.

Ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayınız.

Temiz, iyi aydınlatılmış bir çalışma yüzeyine yeni bir kullanıma hazır enjektörü yerleştiriniz.

Ayrıca, ambalaj içinde bulunmayan aşağıdaki malzemelere de ihtiyacınız olacaktır:

• Alkollü mendil

• Pamuk veya gazlı bez

• Yara bandı

• Kesici-delici alet imha konteyneri



Göbek
Uyluk

Aşağıdaki bölgeleri kullanabilirsiniz:

• Uyluğunuz

• Karın, göbek deliğinizin etrafındaki 5 santimetre bölge hariç

Enjeksiyon bölgesini alkollü mendille temizleyiniz. Cildinizin kurumasını bekleyiniz.

• Enjeksiyondan önce bu alana tekrar

dokunmayınız

.

• Aynı enjeksiyon bölgesini kullanmak istiyorsanız, önceki enjeksiyon için kullandığınızenjeksiyon noktası ile aynı nokta olmadığından emin olunuz.

- Cildin hassas, morarmış, kızarık veya sert olduğu bölgelere enjeksiyon

yapmayınız

. Yara izi veya çatlak izi olan bölgelere enjeksiyondan kaçınınız.

• Sizde sedef hastalığı (psöriyazis) varsa, doğrudan kabarık, kalın, kırmızı veya pulsu ciltbölgesine veya lezyona enjekte etmekten kaçınınız.


Adım 2: Hazır Olma


E.

Enjeksiyona hazır olduğunuzda iğne başlığını vücudunuzdan uzak olacak şekilde çıkarınız.


İğnenin sonunda bir damla sıvı görmeniz normaldir.

İğne başlığını

eğmeyiniz veya bükmeyiniz.

• İğne başlığını enjektöre tekrar

takmayınız.

Enjeksiyona hazır olana kadar iğne başlığını enjektörden

çıkarmayınız. Önemli:-

delici alet imha konteynerina atınız.

_E_L_E_TiııT)elge gııvenlı eTelctrnnık imza ile ımzalanmışKr_


Belge Do



Gergin bir yüzey oluşturmak için enjeksiyon bölgesini parmaklarınız arasında sıkıştırınız.



Baş parmağınız ve parmaklarınız arasındaki deriyi sıkıca sıkıştırarak yaklaşık 5 santimetre genişliğinde bir alan yaratınız

Önemli:

Enjeksiyon yaparken deriyi sıkıştırılmış halde tutunuz.

3. Adım: Enjeksiyon Uygulama



J.

Kullanılmış enjektörü ve iğne başlığını atınız.


• Kullanılmış enjektörü tekrar

kullanmayınız.

• Kullanılmış enjektör içerisinde kalan ilacı

kullanmayınız.

• Kullanılmış AMGEVİTA® enjektörünü kullanımdan hemen sonra kesici-delici aletimha konteynerine atınız. Enjektörü ev çöpünüze

atmayınız (imha etmeyiniz)

.

• Uygun imha yöntemleri için doktorunuza veya eczacınıza danışınız. İmhaya yönelikyerel kılavuzlar mevcut olabilir.

• Enjektörü veya kesici-delici alet imha konteynerini geri dönüşüm kutusuna veya evçöpüne

atmayınız

.

Önemli:

Kesici-delici alet imha konteynerini her zaman çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde tutunuz.

K

. Enjeksiyon bölgesini kontrol ediniz.

Kan varsa, enjeksiyon bölgesine pamuk veya gazlı bez ile bastırınız. Enjeksiyon bölgesini

ovuşturmayınız

. Gerekirse yara bandı yapıştırınız.

İlaç Bilgileri

Amgevita 20 Mg/0,4 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Enjektör

Etken Maddesi: Adalimumab

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.