Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Butorast 30 Mmol/30 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Kullanma Talimatı

BUTORAST 30 mmol/30 mİ enjeksiyonluk çözelti Damar içine uygulanır.Steril

Etkin madde:

Her 1 mililitrede 1 mmol gadobutrol (604,72 mg gadobutrole eş değer)içerir.

Yardımcı madde(ler):Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya iht^^aç durabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1.BUTORAST nedir ve ne için kullamlır?


2. BUTORAST'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. BUTORAST nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. BUTORAST'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. BUTORAST nedir ve ne için kullanılır?

• BUTORAST, yalnızca tanı amaçlı olarak, manyetik rezonans görüntülemede toplardamariçine uygulanan bir kontrast maddedir. Manyetik rezonans görüntüleme, su moleküllerininnormal ve normal olmayan dokulardaki davranışının görüntülenmesi ile elde edilir.

• 1 mL çözelti içerisinde 604,72 mg etkin madde (gadobutrol) içermektedir.

• BUTORAST, 30 mL çözelti içeren 30 mL'lik renksiz cam flakonda kullanımasunulmuştur.

• BUTORAST, erişkinler ve zamanında doğan bebekler dâhil her yaştan çocuklarda; tümvücutta manyetik rezonans görüntülenmesi (MRG) için kullanılır.

2. BUTORAST'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerBUTORAST'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

BUTORAST aktif madde ya da bileşenlerine karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kullanılmamalıdır.

BUTORAST'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

• Belirgin heyecan, gerginlik ve ağrınız varsa (bu durum yan etki ihtimalini artırabilir ya dakontrast madde ile ilişkili reaksiyonları şiddetlendirebilir),

• Daha önce kontrast maddelere karşı reaksiyon verdiyseniz,

• Şu anda veya eskiden alerjiniz (ör saman nezlesi, kurdeşen) veya bronşiyal astımınızvarsa,

• Ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu veya akut böbrek yetmezliğiniz varsa,

• Daha önce karaciğer nakli geçirdiyseniz ya da yakın zamanda geçirmeniz söz konusu ise,

• Ağır kalp ve damar hastalığınız varsa,

• Nöbetlere neden olan beyin rahatsızlığınız varsa,

• Vücudunuzda kalp pili ya da demir içeren herhangi bir implant veya klips varsa.

BUTORAST'ı damarlara enjekte ederken kızarıklık ve şişlik gibi olumsuz etkilerin olasılığı vardır.

BUTORAST kullanırken manyetik rezonans görüntüleme, özellikle de ferromanyetik malzemelerin hariç tutulması için olağan güvenlik gereklilikleri de geçerlidir.

BUTORAST kullanımı kalp sorunlarına, solunum güçlüklerine veya cilt reaksiyonlarına yol açabilen, alerji benzeri reaksiyonlar meydana getirebilir. Ciddi alerjik reaksiyonlar meydanagelebilir. Genelde kalp-damar (kardiyovasküler) hastalığı olan bireylerde, şiddetli aşırıduyarlılık reaksiyonları için ciddi ve hatta ölümcül sonuçlar görülme riski daha yüksektir. Bureaksiyonların çoğu, uygulamadan sonraki yarım saat içinde meydana gelir. Bu nedenle,uygulama sonrası gözlem tavsiye edilir. Gecikmiş reaksiyonlar saatler, hatta günler sonrameydana gelebilir (bkz. Bölüm “4. Olası yan etkiler nelerdir?”)

Böbreklerinizde işlev yetersizliği varsa, doktorunuz size ikinci bir BUTORAST enjeksiyonu uygulamadan önce BUTORAST'ın vücudunuzdan tamamen atıldığına emin olacaktır.BUTORAST vücuttan diyaliz yoluyla uzaklaştırılabilir. Böbreklerinizde işlev yetersizliğivarsa, doktorunuz size BUTORAST uygulandıktan sonra diyalize girmeniz gerekipgerekmediğine karar verecektir. Gadobutrolün böbreklerden atılımı yaşlı hastalardabozulabildiğinden 65 yaş ve üzerindeki hastaların böbrek yetmezliği açısından taranmasıözellikle önemlidir.

BUTORAST uygulaması öncesinde, tüm hastaların böbrek fonksiyon bozukluğu yönünden laboratuvar testleri ile taramadan geçirilmesi önerilmektedir.

Akut veya kronik ağır böbrek fonksiyon bozukluğu (GFR < 30 mL/dk/1,73 m^) olan hastalarda bazı gadolinyum içeren kontrast ajanların kullanımı ile ilişkili nefrojenik sistemikfibrozis (NSF) bildirimleri bulunmaktadır. Karaciğer transplantasyonu geçiren hastalar, bupopülasyonda akut renal yetmezlik sıklığı yüksek olduğundan özellikle bir risk altındadır.Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda ve perioperatif karaciğer transplantasyon dönemindeolan hastalarda BUTORAST ile NSF oluşabileceği ihtimali nedeniyle, tanısal bilgigerekmedikçe ve kontrastsız MRG ile elde edilebiliyorsa kullanımından kaçınılmalıdır.

Başlıca cilt ve bağ dokularının kalınlaşmasına yol açan bir hastalık olan nefrojenik sistemik fibroz (NSF) olmak üzere ciddi bir reaksiyona dair raporlar mevcuttur. NSF ciddi eklemhareketsizliğine ve kas zayıflığına yol açabilir veya iç organların normal işleyişinde yaşamıtehdit edebilecek etkiler yapabilir. NSF ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda gadolinyumiçeren (BUTORAST'ın de aralarında bulunduğu) bazı kontrast ajanların kullanımı ileilişkilendirilmiştir. Ayrıca hepatorenal sendroma (ileri evre kronik karaciğer yetmezliği olanhastalarda böbrek yetmezliği) bağlı olarak akut böbrek yetmezliği olan hastalarda veya yakınzamanda bir karaciğer nakli yapılmış ya da yapılması beklenen akut böbrek yetmezliği olanhastalarda gadolinyum içeren (BUTORAST'ın de aralarında bulunduğu) bazı kontrastajanların kullanımı ile de ilişkilendirilmiştir. Bu durumlardan herhangi biri sizde mevcutsa,doktorunuz BUTORAST'ı ciddi değerlendirmelerden sonra uygulayacaktır (bkz. Bölüm “4.Olası yan etkiler nelerdir?”)

Neonatlar ve infantlar

İmmature bebeklerde 4 haftaya kadar ve 1 yaşından küçük bebeklerde böbrek fonksiyonu olgunlaşmamış olduğu için, BUTORAST bu hastalarda ancak dikkatli bir değerlendirmeyapıldıktan sonra kullanılabilir.

Yaşlı hastalar

65 yaş ve üzerindeyseniz doktorunuz BUTORAST'ı kullanmadan önce böbreklerinizin nasıl çalıştığını kontrol etmek için kan testi yaptırmanızı isteyebilir.

Nöbet bozuklukları

Diğer gadolinyum içeren kontrast maddelerde olduğu gibi nöbet geçirmeye yatkın olan hastalarda özel tedbir gereklidir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

BUTORAST'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

Herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Hamilelik

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


BUTORAST hamilelik sırasında zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Gadobutrolün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. BUTORAST içeren bir tetkike ihtiyaç duyduğunuzda emzirmeyi kesmenize gerek yoktur. BUTORAST önerilen dozdakullanıldığında bebek üzerinde hiçbir etki beklenmemektedir. Hayvan çalışmaları, gadobutroluygulamasından sonra çok az miktarda etkin maddenin (gadobutrol) anne sütüne geçtiğinigöstermektedir ve bebek, anne sütüyle çok az miktarda almaktadır. Emziriyorsanız veyaemzirmeye başlamak istiyorsanız doktorunuza söyleyiniz. BUTORAST uygulamasından 24saat sonra emzirmeye devam edilip edilmemesi yönündeki karar doktor ve emziren annetarafından verilmelidir.

Araç ve makine kullanımı

İlişkili değildir.

BUTORAST'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

BUTORAST her dozunda 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Diğer ilaçları konu alan etkileşim çalışmaları yürütülmemi ştir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullamyorsamz veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. BUTORAST nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz vücut ağırlığınıza ve MR görüntüleme ile incelenecek bölgeye göre ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. BUTORAST uygulamasının hemen ardından MRgörüntüleme işlemi başlatılmalıdır.

Uygulama yolu ve metodu:

BUTORAST damar yoluyla uygulanır. Doktorunuz BUTORAST'ı uygun şekilde uygulayacaktır.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

Zamanında doğan bebekler dahil her yaştan çocuklarda önerilen doz tüm endikasyonlar için 0,1 mmol gadobutrol/kg vücut ağırlığıdır (0,1 mL BUTORAST/kg vücut ağırlığına eş değer).

Yaşlılarda kullanımı (65 yaş ve üzeri):

Klinik çalışmalarda yaşlı (65 yaş ve üzeri) ile daha genç hastalar arasında güvenlilik veya etkililik açısından genel farklılıklar gözlemlenmemiştir, bildirilen diğer klinik deneyimlerdeyaşlı ile genç hastalar arasında yanıtlar açısından farklılıklar tanınmamıştır. Doz ayarlamasınıngerekli olmadığı kararına varılmıştır. Yaşlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Doktorunuz,böbrek fonksiyonlarının kontrol edilmesi için kan testi isteyebilir.

Özel kullanım durumları:

Karaciğer yetmezliği:

Gadobutrol (etkin madde) vücuttan yalnızca böbrekler tarafından değişmemiş bir biçimde atıldığından, doz ayarlamasına gerek yoktur.

Böbrek yetmezliği:

Doktorunuz böbrek yetmezliğinin durumuna göre ilacınızın dozunu ayarlayacaktır. Ayrıca BUTORAST, enjeksiyon aralıkları 7 günden azsa tekrarlanmamalıdır.

Eğer BUTORAST'm etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla BUTORAST kullandıysanız:

BUTORAST kullanımında doz aşımı bildirilmemiştir. Doz aşımı durumunda doktorunuz gerekli tedaviyi uygulayacaktır, kalp ve böbreklerinizin uygun şekilde çalışıp çalışmadığınıkontrol edecektir. Böbrek yetmezliği görülen hastalarda bir doz aşımı durumunda,BUTORAST hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir.

BUTORAST'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.BUTORAST'ı kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.BUTORAST ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

BUTORAST yalnızca bir kez uygulanmaktadır.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza sorunuz.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi BUTORAST'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın en az birinde görülebilir.

Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın en az birinde görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa BUTORAST'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Aşağıdakiler yaygın olmayan ancak ciddi etkilerdir:

- Aşırı duyarlılık/ alerjik (anafilaktoid) reaksiyonlarab: (ör. ağır alerji benzeri reaksiyon (anafilaktoid şok)c, dolaşım kolapsı (şok)c, solunum durmasıac, akciğer ödemi (pulmonerödem)c, bronş boşluğunun daralması (bronkospazm)c, morarma (siyanoz)c, ağız veboğazda şişlik (orofarenjeal ödem)c, gırtlakta şişlik (larenjeal ödem)c, düşük tansiyon(hipotansiyon), kan basıncında artışc, göğüs ağrısıc, döküntü (ürtiker), yüzde şişlik (ödem),mukozalarda, deri altındaki dokularda ya da bir iç organda alerjik şişme (anjiyödem)c,gözde iltihap (konjonktivit)c, göz kapağında şişlik (ödem)c, ateş basması, aşırı terleme(hiperhidroz)c, öksürükc, hapşırmac, yanma hissic, soluklukc), nefes darlığı (dispne)

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin BUTORAST'a karşı ciddi alerjiniz var demektir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Gecikmiş reaksiyonlar,

BUTORAST uygulamasından birkaç saat ile birkaç gün sonra nadiren gözlenmiştir. Böyle bir

durumda doktorunuz veya radyoloji uzmanınız ile iletişime geçiniz.

Yaygın

• Baş ağrısı

• Bulantı

Yaygın olmayan

• Alerji benzeri reaksiyonlar, ör.,

- Düşük kan basıncı

- Kurdeşen

- Yüzde şişme (ödem)

- Göz kapağında (ödem) şişme

- Yüzde kızarma

Aşağıda yer alan alerji benzeri reaksiyonların sıklığı bilinmemektedir:

- Şiddetli alerji benzeri reaksiyon (anafilaktoid şok)

- Aşırı kan basıncı düşüşü (şok)

- Respiratuvar arrest (solunum durması)

- Akciğerlerde sıvı birikmesi (pulmoner ödem)

- Solunum sorunları (bronkospazm)

- Dudaklarda morluk

- Ağız ve boğazda şişme

- Gırtlakta şişme

- Kan basıncının artması

- Göğüs ağrısı

- Yüzde, boğazda, ağızda, dudaklarda ve/veya dilde şişme (anjiyoödem)

- Konjunktivit (göz kapağında iltihaplanma)

- Aşırı terleme

- Öksürük

- Hapşırma

- Cilt ve ağız içinde yanma

- Ciltte solgunlukBaş dönmesiTat bozukluğuUyuşma (parestezi)

Nefes darlığıa (dispne)

Kusma

Kızarıklık (eritem)

Kaşıntı (yaygın (jeneralize) kaşıntı dahil)

Döküntü (yaygın küçük, düz, kırmızı lekeler, küçük, deriden kabarık ve çevresi sınırlı lezyonlar, kaşıntılı döküntü dahil (jeneralize maküler, papüler prüritik döküntü dahil))Çeşitli uygulama yeri reaksiyonlarıd (kızarıklık, ağrı, vb.)

Sıcaklık hissi

Seyrek

• Bilinç kaybıa

• Havale (konvülsiyon)

Koku alma bozukluğu (parozmi) Kalp hızında artış (taşikardi)Çarpıntı (palpitasyonlar)

Ağızda kuruma

Keyifsizlik

Üşüme

Bilinmiyor

• Kalp durmasıa

• Başlıca cilt ve bağ dokularının kalınlaşmasına yol açan bir hastalık olan nefrojeniksistemik fibroz (NSF- Nefrojenik Sistemik Fibroz)

a Bu AİR (Advers İlaç Reaksiyonu) için hayatı tehdit edici ve/veya ölümcül sonuçlanan raporlar mevcuttur.

b Klinik çalışmalarda saptanan aşırı duyarlılık/ alerjik reaksiyonlar altında yer alan belirtilerin hiçbirinin sıklığı seyrek seviyesini aşmamıştır (döküntü dışında)

c Yalnızca pazarlama sonrası gözetim sırasında saptanan aşırı duyarlılık / alerjik reaksiyonlar (sıklığı bilinmiyor)

d Uygulama yeri reaksiyonları (çeşitli türlerde) aşağıdaki terimleri kapsamaktadır:

Enjeksiyon yerinde kan ve lenf sıvısının dışarı sızması (enjeksiyon yerinde ekstravazasyon), uygulama yerinde yanma, uygulama yerinde soğukluk, uygulama yerinde ılıklık, uygulamayerinde kızarıklık (enjeksiyon yerinde eritem) veya döküntü, uygulama yerinde ağrı,uygulama yerinde kan toplanması (enjeksiyon yerinde hematom).

Alerji yatkınlığı olan hastalarda aşırı duyarlılık reaksiyonları diğerlerine kıyasla daha sık gelişir.

Gadobutrol ile izole NSF olguları bildirilmiştir.

Gadobutrol uygulamasını takiben serum kreatinin değerinde yükselmeler dahil olmak üzere böbrek fonksiyonunda dalgalanmalar gözlemlenmiştir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. BUTORAST'ın saklanması

BUTORAST'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Açıldıktan sonra BUTORAST 24 saat 20°C - 25°C'de stabil kalmaktadır ve bu süreden sonra atılmalıdır.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra BUTORAST'ı kullanmayınız.


Bu ürün, uygulanması öncesinde görsel olarak kontrol edilmelidir.

Üründe ciddi renk değişikliği veya parçacıklı yapı fark edilirse BUTORAST kullanılmamalıdır.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz BUTORAST'ı kullanmayınız. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik veİklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


VEM İlaç San. ve Tic. A.Ş Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL

Üretim yeri:


VEM İlaç San. ve Tic. A.Ş.s Çerkezköy Organize Sanayi BölgesiKaraağaç Mah. Fatih Bulv.

No: 38 Kapaklı/TEKİRDAĞ

AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

BUTORAST yalnız tanısal bilginin gerekli olduğu ve kontrastsız manyetik rezonans görüntüleme ile elde edilemediği durumlarda kullanılmalıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Kontrastlı görüntüleme için yeterli en düşük konsantrasyonda kullanılmalıdır. Doz, hastanın vücut ağırlığına göre hesaplanmalı ve bu bölümde belirtilen kilogram başına önerilen dozaşılmamalıdır.

Uygulamanın hemen ardından (kullanılan vuru sekansına ve inceleme protokolüne göre enjeksiyondan kısa süre sonra) kontrastlı MRG'ye başlanabilir. Optimal sinyal artışı,kontrastlı MRA için arteryel ilk geçiş sırasında ve diğer endikasyonlarda ise lezyonun ya dadokunun tipine bağlı olmakla beraber, genel olarak BUTORAST enjeksiyonunu takip edenyaklaşık 15 dakikalık sürede gözlenir.

Tl-ağırlıklı tarama sekansları kontrast tutulumlu incelemeler için özellikle uygundur.

Manyetik rezonans görüntülemede kardiyak pacemaker ve ferromanyetik implantların çıkarılması gibi genel güvenlik kuralları gözetilmelidir.

Uygulama şekli:

BUTORAST uygulaması sadece klinik MRG konusunda deneyim sahibi sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.

Bu ürün sadece intravenöz uygulama içindir.

Bu tıbbi ürün kullanım öncesinde görsel olarak kontrol edilmelidir.

BUTORAST şiddetli renk bozukluğu söz konusu olduğunda, parçacıklı yapı mevcut olduğunda ya da kusurlu kap söz konusu olduğunda kullanılmamalıdır.

BUTORAST sadece kullanımdan hemen önce enjektöre çekilmelidir.

Kauçuk tapa asla birden fazla delinmemelidir.

Bir tetkikte kullanılmayan kontrast madde atılmalıdır.

Gerekli doz bolus enjeksiyon şeklinde uygulanır.

Beyin perfüzyon araştırmalarında enjektör kullanımı önerilmektedir.

Yetişkinler:


Dozaj endikasyona bağlıdır. 0,1 mmol gadobutrol/kg vücut ağırlığının (0,1 mL BUTORAST /kg vücut ağırlığına eş değer) tek bir intravenöz enjeksiyonu genel olarak yeterlidir. En fazlatoplam 0,3 mmol gadobutrol/kg vücut ağırlığı (0,3 mL BUTORAST/kg vücut ağırlığına eşdeğer) miktarı uygulanabilir.

Tüm vücut MRG'si (MRA hariç)

Genel olarak kg vücut ağırlığı başına 0,1mL BUTORAST uygulanması klinik soruyu cevaplamak için yeterlidir.

Kranial ve spinal MRG için ilave bilgiler

Normal kontrastlı MR incelemesine rağmen lezyona ilişkin klinik tereddütün sürmesi halinde ya da lezyonların sayısı, büyüklüğü ve yayılımları hakkında daha fazla bilgi hasta yönetimiveya tedavisini etkileyebilecekse ilk enjeksiyonu takiben 30 dakikalık süre içinde ek olarakuygulanan 0,1 mL/kg veya 0,2 mL/kg BUTORAST çözelti, diagnostik tetkikin verimindeartışa neden olabilir.

Metastazların veya nüks eden tümörlerin dışlanmasında 0,3 mL/kg BUTORAST çözelti enjeksiyonu, sıklıkla tanı güvenliliğini artırmaktadır. Bu, özellikle damarlanması zayıfve/veya ekstraselüler alanı küçük olan lezyonlar veya T1-ağırlığı nispeten düşük olan taramasekansları uygulandığında geçerlidir.

Bu incelemeler için enjektör kullanımı önerilmektedir: 0,1 - 0,3 mL/kg (3-5 mL/sn) BUTORAST

CE-MRA

Bir alanın görüntülenmesi:


Vücut ağırlığı 75 kg'dan düşük olanlar için 7,5 mL Vücut ağırlığı 75 kg veya daha çok olanlar için 10 mL(vücut ağırlığına göre 0,1 - 0,15 mmol/kg'a eş değer)

Birden çok alanın görüntülenmesi:


Vücut ağırlığı 75 kg'dan düşük olanlar için 15 mL Vücut ağırlığı 75 kg veya daha çok olanlar için 20 mL(vücut ağırlığına göre 0,2 - 0,3 mmol/kg'a eş değer)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Zamanında doğan bebekler dahil her yaştan çocuklarda önerilen doz tüm endikasyonlar için 0,1 mmol gadobutrol/kg vücut ağırlığıdır (0,1 ml BUTORAST/kg vücut ağırlığına eş değer).

Geriyatrik popülasyon (65 yaş ve üzeri):

Klinik çalışmalarda yaşlı (65 yaş ve üzeri) ile daha genç hastalar arasında güvenlilik veya etkililik açısından genel farklılıklar gözlemlenmemiştir, bildirilen diğer klinik deneyimlerdeyaşlı ile genç hastalar arasında yanıtlar açısından farklılıklar tanınmamıştır. Dozayarlamasının gerekli olmadığı kararına varılmıştır. Yaşlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Gadobutrol yalnızca böbrekler tarafından değişmeden elimine edildiğinden, doz ayarlamasına gerek yoktur.

Böbrek yetmezliği:

BUTORAST sadece şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda (GFR<30 mL/dk/1,73 m2), perioperatif karaciğer transplantasyon sürecinde, risk/yarar değerlendirmesi sonrasında vediagnostik bilginin gerekli olduğu ve kontrastsız MRG'nin uygun olmadığı durumlardakullanılmalıdır. Eğer BUTORAST kullanımından kaçınılamıyorsa, doz 0,1 mmol/kg vücutağırlığını aşmamalıdır. Tekrarlayan uygulamalar konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle,enjeksiyonlar arasındaki süre en az 7 gün olmadıkça BUTORAST enjeksiyonlarıtekrarlanmamalıdır.

Kontrendikasyonlar

BUTORAST aktif madde ya da bileşenlerine karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.

Özel kullanım uyarıları

Bariz heyecan, anksiyete ve ağrı durumları advers reaksiyon riskini artırabilir veya kontrast maddeye bağlı reaksiyonları güçlendirebilir.

Hipersensitivite

Özellikle BUTORAST'a karşı bilinen hipersensitivitesi olan hastalarda dikkatli risk-yarar değerlendirmesi gereklidir.

Diğer intravenöz kontrast maddelerde olduğu gibi BUTORAST kullanımı, anafilaktoid/hipersensitivite reaksiyonları veya kardiyovasküler, respiratuvar veya kütanözmanifestasyonlar ile karakterize olan, şok da dahil şiddetli idiyosenkratik reaksiyonlarlailişkilendirilebilir. Genelde kardiyovasküler hastalığı olan bireylerde, şiddetli aşırı duyarlılıkreaksiyonları için ciddi ve hatta ölümcül sonuçlar görülme riski daha yüksektir.

Aşağıdaki durumlarda aşırı duyarlılık reaksiyonu riski yüksektir:

- Kontrast maddeye karşı daha önceki reaksiyon

- Bronşiyal astım öyküsü

- Alerjik hastalık öyküsü

Alerjik yatkınlığı olan hastalarda BUTORAST kullanılması kararı risk-yarar oranı dikkatli bir biçimde değerlendirildikten sonra verilmelidir.

Bu reaksiyonların çoğu uygulamadan yarım saat sonra ortaya çıkar.

Bu nedenle hastanın prosedür sonrası gözlenmesi tavsiye edilmektedir.

Hipersensitivite reaksiyonlarının tıbbi tedavisinin yanı sıra acil durum tedbirlerinin oluşturulması için hazırlık gereklidir. Gecikmiş reaksiyonlar (birkaç saat ile birkaç gün)nadiren gözlenmiştir.

Bu gibi reaksiyonlar gösteren, beta blokör kullanan hastalar beta agonistlerle tedaviye karşı dirençli olabilir.

Böbrek fonksiyon bozukluğu

Şimdiye kadar hiçbir renal fonksiyon bozukluğu gözlenmemiştir.

BUTORAST uygulaması öncesinde tüm hastalar, öykü alınarak ve/veya laboratuvar testleri ile böbrek fonksiyon bozukluğu açısından taranmalıdır.

Böbrek fonksiyonları ileri derecede bozulmuş hastalarda kontrast madde eliminasyonu gecikeceğinden, bu durumlarda incelemenin yararları, karşılaşılabilecek risklere karşı dikkatletartılmalıdır.

Gadobutrol böbrekler aracılığıyla atıldığından, böbrek yetmezliği olan hastalarda tekrar uygulama öncesinde, kontrast maddenin vücuttan eliminasyonu için yeterli zamanverilmelidir. Hafif ila orta düzeyli böbrek yetmezliği olan hastalarda tam idrar itrahı 72 saatiçinde gözlenir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda uygulanan dozun en az % 80'iidrarla 5 gün içinde itrah edilir.

BUTORAST vücuttan hemodiyaliz ile atılabilir. 3 diyaliz seansından sonra maddenin yaklaşık %98'i vücuttan atılır. BUTORAST uygulaması sırasında hemodiyaliz alanhastalarda, kontrast madde eliminasyonunu artırmak için BUTORAST uygulaması sonrasıhemen hemodiyaliz başlatılması düşünülmelidir. Ancak hemodiyaliz almayan hastalardanefrojenik sistemik fibrozu (NSF) önleme ve tedavi etmek için hemodiyaliz başlatılmasınıdestekleyecek herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

BUTORAST uygulaması öncesinde, tüm hastaların böbrek fonksiyon bozukluğu yönünden laboratuvar testleri ile taramadan geçirilmesi önerilmektedir.

Akut veya kronik ağır böbrek fonksiyon bozukluğu (GFR < 30 mL/dk/1,73 m^) olan hastalarda bazı gadolinyum içeren kontrast ajanların kullanımı ile ilişkili nefrojenik sistemikfibrozis (NSF) bildirimleri bulunmaktadır. Karaciğer transplantasyonu geçiren hastalar, bupopülasyonda akut renal yetmezlik sıklığı yüksek olduğundan özellikle bir risk altındadır.Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda ve perioperatif karaciğer transplantasyon dönemindeolan hastalarda BUTORAST ile NSF oluşabileceği ihtimali nedeniyle, tanısal bilgigerekmedikçe ve kontrastsız MRG ile elde edilebiliyorsa kullanımından kaçınılmalıdır.

Orta derece böbrek fonksiyon bozukluğu (GFR<30-60 mL/dk/1,73 m2) olan hastalarda nefrojenik sistemik fibrosis (NSF) oluşma riski nedeniyle kullanımından kaçınılmalıdır.

Akut veya kronik ağır böbrek fonksiyon bozukluğu (GFR<30 ml/dk/1,73 m2), hepatorenal sendroma bağlı veya peri operatif karaciğer transplantasyon dönemi ile ilişkili herhangi birderecede akut böbrek yetmezliği olan hastalarda nefrojenik sistemik fibrosis (NSF) oluşmariski nedeniyle kullanılmamalıdır.

Yaşlı hastalar

Gadobutrolun renal klirensi yaşlı hastalarda bozulabildiğinden 65 yaş ve üzerindeki hastaların renal disfonksiyon açısından taranması özellikle önemlidir.

Nöbet bozuklukları

Diğer gadolinyum şelatı içeren kontrast maddeler gibi nöbet geçirmeye yatkın olan hastalarda özel tedbir gereklidir.

Herhangi bir paramanyetik kontrast maddede olduğu gibi BUTORAST kontrastsız MRG'de görülen lezyonların görüntülenmesini azaltabilir. Bu nedenle BUTORAST MRG taramaları,eşlik eden kontrastsız MRG taramaları olmaksızın yorumlanırken dikkatli olunmalıdır.

Sodyum:

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

Gebelik dönemi:

Gebe kadınlarda gadobutrol kullanımı ile ilgili deneyim yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar tekrarlanan yüksek dozlarda üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir.BUTORAST belirgin olarak gerekli olmadıkça gebelikte kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

BUTORAST'ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Klinik dışı çalışmalarda gadobutrolün anne sütüne çok düşük miktarlarda (intravenöz yoldan uygulanan dozun %0,1'inden azı) itrah edildiğini ve gastrointestinal sistem tarafından emilimin zayıf olduğunu(ağızdan uygulanan dozun yaklaşık %5'i idrarda itrah edilmiştir) gösteren kanıtlar mevcuttur.Klinik dozlarda, bebek üzerinde hiçbir etki beklenmez ve BUTORAST emzirme dönemindekullanılabilir.

BUTORAST uygulamasından sonraki 24 saat içinde emzirmeye devam edilip edilmemesi yönündeki karar doktor veya emziren anne tarafından verilmelidir.

Doz aşımı ve tedavisi

Vücut ağırlığı başına 1,5 mmol gadobutrol kadar yüksek tek dozlar test edilmiş ve iyi tolere edilmiştir.
Klinik kullanımda şimdiye kadar yüksek doza bağlı intoksikasyon belirtisi bildirilmemiştir. İstenmeden doz aşımı durumunda, tedbir olarak kardiyovasküler izleme (EKG dahil) veböbrek fonksiyonu kontrolü tavsiye edilir.

BUTORAST hemodiyaliz ile giderilebilir.

Renal yetmezlik görülen hastalarda bir doz aşımı durumunda, BUTORAST hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir. Üç diyaliz seansından sonra bu maddenin yaklaşık %98'i vücuttan atılır.Ancak hemodiyalizin, nefrojenik sistemik fibrozisi (NSF) önlemek için uygun olduğunu ilerisüren kanıtlar bulunmamaktadır.

İlaç Bilgileri

Butorast 30 Mmol/30 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Gadobutrol Monohidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.