Her bir kullanıma hazır enjektör 11,25 mg löprolid asetat içerir.
Liyofilize tozun hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler;polilaktik asit (PLA), mannitol. Seyrelticinin hazırlanmasında kullanılan yardımcımaddeler; sodyum karboksimetilselüloz, mannitol, polisorbat 80, enjeksiyonluk su
Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.
•
Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.
• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:
1. LUCRİN DEPOT nedir ve ne için kullanılır?
2. LUCRİN DEPOT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. LUCRİN DEPOT nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. LUCRİNDEPOT'un saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. LUCRİN DEPOT nedir ve ne için kullanılır?
• LUCRİN DEPOT, 11,25 mg löprolid asetat etkin maddesini içermektedir.
• LUCRİN DEPOT kullanıma hazır enjektör kutusunda, iğne ile birlikte bir adetönceden doldurulmuş iki hazneli kullanıma hazır enjektör, bir adet piston ve iki adetalkollü kağıt bulunmaktadır.
• LUCRİN DEPOT, kas içine veya deri altına enjeksiyon yoluyla uygulanarak kullanılansteril liyofilize toz haldeki mikrokürelerden oluşmaktadır.
• LUCRİN DEPOT'un etkin maddesi olan, löprolid asetat vücutta doğal olarak var olangonadotropin serbestleştirici hormonun (GnRH veya LH-RH) sentetik bir eşdeğeridir.Doğal hormondan daha güçlü bir etki yapar.
LUCRİN DEPOT aşağıdaki durumlarda kullanılmalıdır:
1/24
a. Prostat Kanseri:
LUCRİN DEPOT, testosteron üretiminin kastrasyon (kimyasal hadım)düzeyinde baskılanmasının istendiği, lokal ileri evre veya metastatik prostat kanserinintedavisinde kullanılır.
b. Endometriozis:
LUCRİN DEPOT, hafif-şiddetli endometriyozis (çikolata kisti)
tedavisinde kullanılır. Tedavi süresi 6 ay ile sınırlandırılmalıdır.
c. Rahim Miyomu:
LUCRİN DEPOT rahim miyomu (iyi huylu tümör) tedavisinde yalnızameliyattan önceki dönemde kullanılır. Tedavi süresi 6 ay ile sınırlandırılmalıdır.
d. Meme Kanseri:
LUCRİN DEPOT, estrojen ve/veya progesteron (hormon) reseptör pozitifpremenopozal (menopoz öncesi) ve perimenopozal (menopoz sırası) meme kanserliolguların hormonal tedavisinde (adjuvant veya metastatik olgular) over (yumurtalık)kaynaklı estrojen sekresyonunu (salgılanmasını) önlemek amacıyla kullanılır.
e. Gerçek erken gelişen ergenlik (Santral Puberte Prekoks):2. LUCRİN DEPOT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerLUCRİN DEPOT'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
Eğer;
- Etkin madde löprolid asetata ya da LUCRİN DEPOT'un içeriğindeki yardımcımaddelerden herhangi birisine karşı alerjiniz varsa.
- Löprolid asetat benzeri bir maddeye alerjiniz varsa.
- Hormon-duyarsız tümörünüz varsa ya da iki testisinizin alındığı cerrahi müdahalegeçirdiyseniz;
- Hamile iseniz ya da ilacı alırken hamile kalmaya çalışıyorsanız,
- Emziriyorsanız veya emzirmeyi planlıyorsanız.
Erken ergenliğe girmiş kızlarda:
- Hamile iseniz veya emziriyorsanız,
- Kesin tanısı konmamış vajinal kanamanız varsakullanılmamalıdır.
Eğer yukarıda belirtilenlerden herhangi biri sizin için geçerli ise LUCRİN DEPOT'u kullanmayınız. Emin değilseniz LUCRİN DEPOT'u kullanmadan önce doktorunuza veyaeczacınıza danışınız.
LUCRİN DEPOT'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
- LUCRİN DEPOT ile tedaviniz uzman hekim gözetimi altında yürütülmelidir.
- LUCRİN DEPOT kullanan hastalarda depresyon bildirilmiştir. Bu durum ciddi olabilir. Buürünü kullanırken ruh hali değişimleri yaşarsanız doktorunuzla iletişime geçiniz.
- LUCRİN DEPOT ile tedavi edilen geçmişinde predispozan (yatkınlık) faktörü olanveya olmayan hastalarda konvülsiyon (kasılma) riskini artırabilir.
- Sizde (veya çocuğunuzda) kötü ya da tekrarlayan baş ağrısı, görme duyunuzla ilgilisorunlar ve kulaklarınızda çınlama veya uğultu şikayeti ortaya çıkarsa, derhal doktorunuzadanışınız.
2/24
Erkeklerde;
- Prostat karsinom (kötü huylu tümör) tedavisi alıyorsanız tedaviniz hormon tedavisindeuzman bir hekim tarafından izlenmelidir.
- Tedavinizin ilk haftasında şikayetleriniz ve semptomlar kötüleşebilir; bu durumkanınızdaki testosteron seviyesinin geçici olarak artmasından kaynaklanır.
- Metastaz (yayılım) kaynaklı idrar yolu tıkanıklığınız varsa doktorunuz tedavinin ilkhaftalarında sizi dikkatli izlemelidir. Testislerin bir veya her ikisinin alınması veya östrojentedavisi gibi alternatif tedaviler bu gibi durumlarda daha güvenlidir.
- Vertebral (omur ile ilgili) metastazınız (yayılımınız) varsa LUCRİN DEPOT ile tedaviyebaşlangıçta doktorunuz sizi dikkatli izlemelidir.
- LUCRİN DEPOT ile tedavi ediliyorsanız, kanda yüksek glikoz seviyesi oluşabilir. Bunedenle diyabet (şeker hastalığı) gelişebilir veya mevcut diyabet durumunda, kan şekerininkorunması daha zor kontrol edilebilir. Bu nedenle doktorunuz kan şekerinizi kontroledecektir.
- LUCRİN DEPOT ile tedavi ediliyorsanız, kalp problemleri (kalp krizi, ani ölüm ve felç)riskiniz artabilir. Doktorunuz prostat kanseri için tedavi yöntemine karar verirken kalpproblemleri riskini dikkatlice değerlendirecektir. Bu risk düşük olmasına rağmen,doktorunuz sizi kalp ve damar hastalıkları bulgu ve belirtileri için yakından takip edecektir.
- Kalp ritminin düzensizleşmesi (aritmiler) dahil olmak üzere bir kalp veya kan damarırahatsızlığınız varsa veya bu durumlar için ilaç tedavisi görüyorsanız, LUCRİN DEPOTkullanırken kalp ritmi problemleri riski artabilir.
- LUCRİN DEPOT ile tedavi sizin için bir risk içeriyorsa hekiminiz LUCRİN DEPOTyerine LUCRİN'in günlük dozajı ile tedaviye başlamayı düşünebilir. Günlük tek doz iyitolere edilirse LUCRİN DEPOT'a dönülebilir.
- Tedavinizin başlarında testosteron ve asit fosfataz (prostat bezinde bulunan enzim)seviyeniz geçici olarak yükselebilir, sonrasında kademeli olarak düşer.
- Androjen deprivasyon tedavisi QT aralığını uzatabilir. Doktorlar, QT uzaması riskfaktörleri ile ilgili öyküsü olan hastalarda ve QT aralığını uzatabilen eşzamanlı tıbbiürünler alan hastalarda LUCRİN tedavisine başlamadan önce Torsade de pointes (bir çeşitkalp ritim bozukluğu) potansiyeli dahil olmak üzere yarar/risk oranını değerlendirmelidir.
Kadınlarda;
- LUCRİN DEPOT ile tedaviniz uzman hekim tarafından yürütülmelidir.
- LUCRİN DEPOT tedavisine başlamadan önce, gebe olmadığınızdan emin olmalısınız.Şüphe halinde gebelik testi yapılmalıdır.
- Eğer ağız yolu ile alınan doğum kontrol ilacı veya diğer hormon bazlı doğum kontrol ilacıkullanıyorsanız, LUCRİN DEPOT ile tedaviye başlamadan önce sona erdirmelisiniz. Diğerdoğum kontrol yöntemleri tedavi sırasında kullanılmalıdır. Hamilelik süreciniz başladığıanda tedavi durdurulmalıdır.
- Tedavinin ilk haftasında seks hormonlarının geçici artışı sebebi ile şikayetler vesemptomlarda artış görülebilir. Bu şikayetler ve semptomlar tedaviye devam edilmesi ileortadan kalkacaktır.
- Menapozda beklenildiği gibi LUCRİN DEPOT ile tedavi sırasında kemik mineralyoğunluğunda (KMY) azalma olabilir. KMY kaybının altı aylık tedavi süresinden sonrageri dönüşümlü olduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmalar, 6 ve 12 aylık tedaviden sonraKMY kaybı göstermiştir.
- Anormal vajinal kanamanız varsa LUCRİN DEPOT ile tedaviye başlanılmadan öncesebebi belirlenmelidir.
3/24
Çocuklarda;
— LUCRİN DEPOT tedavisi için erken ergenlik riskine karşın önlem alınmalıdır. LUCRİNDEPOT ile tedavi öncesi adrenal (böbrek üstü) veya eşey bezlerde (üreme bezlerinde)büyüme veya bu bezlerde tümör oluşmasından kaynaklanan erken ergenlik elimineedilmelidir. Erken ergenliğin eşey bezlerini (üreme bezlerini) etkileyen hormonlardan(gonadotropinler) bağımsız olması da elimine edilmelidir.
— Gerçek erken puberte (santral erken puberte) için uygulanan LUCRIN DEPOT tedavisisırasında kemik kaybı (kemik mineral yoğunluğunda azalma) ortaya çıkabilir. Ancaktedavinin durdurulmasından sonra kemik kaybı ortadan kalkar ve geç adolesan dönemdenormal düzeylere dönebilir.
LUCRİN DEPOT ile tedavinin yetişkin kemik yoğunluğu ve uzun süreli güvenlik üzerindeki etkisi, tedaviden etkilenmiş gibi görünmemektedir.
— Tedavinin bırakılması, uyluk kemiği başına ait büyüme plağının kaymasına neden olabilir.Bu durumun olası nedeni, tedavi sırasında kadınlık hormonunun (östrojen) düşükkonsantrasyonuna bağlı olarak büyüme plağını zayıflatması olabilir. Tedavinindurdurulmasından sonra büyüme hızı artışı, büyüme plağının yer değiştirmesi için kuvvetinazalmasıyla sonuçlanır. Hormon salgılanmasının yeterince kontrol edilememesinin uzunsüreli etkileri bilinmemektedir. Daha sonraki yetişkin boyu ile uyumlu olabilir.
— Enjeksiyon bölgesinde steril apse durumunda emilimin azalması nedeni ile hormonalparametreler her iki haftada bir izlenmelidir.
— Progresif (ilerleyici) beyin tümörlerinin tedavisinden önce bireysel riskler ve yararlardikkatlice değerlendirilmelidir.
— Tedavinin ilk bir/iki ayı boyunca kızlarda hormon kesilme belirtisi olarak vajinal kanama,lekelenme ve akıntı görülebilir. Tedavinin ilk bir/iki ayından sonraki vajinal kanamalarincelenmelidir.
— Erken gelişen ergenlik için GnRH (gonadotropin salıverici hormon) tedavisi esnasındakemik mineral yoğunluğu azalabilir. Ancak tedavinin kesilmesini takiben kemikkütlesi büyümesi korunur ve geç ergenlerde kemik kütlesi tedaviden etkilenmez.
— Dozlama şeması ile yeterli tedavi sağlanmazsa ya da hatalı dozlama yapılmışsa, bu durumergenlik sürecinin yetersiz kontrolüne yol açabilir. Adet görme, meme büyümesi veyatestis büyümesi gibi ergenlik belirtileri geri dönecektir. Uzun sürede ortaya çıkacaksonuçları bilinmemektedir; kişinin nihai boy uzunluğunu daha da kısıtlayacak olmasımümkündür.
Eğer yukarıda belirtilenlerden herhangi biri sizin için geçerli ise veya emin değilseniz, LUCRİN DEPOT kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
LUCRİN DEPOT'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
Uygulama yöntemi açısından yiyecek ve içeceklerle etkileşimi yoktur.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamile iseniz bu ilacı kullanmayınız. Hamile kadınlarda löprolid asetat kullanımı hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, LUCRİN DEPOT tedavisine başlamadan önce hamilelikihtimalinin olmadığından emin olunmalıdır.
4/24
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar. Eğer gebeliği önleyici bir yöntem gerekli görülüyorsa hormonal olmayan birkorunma yöntemi kullanılmalıdır.
LUCRİN DEPOT kullanımı kadınlarda ve erkeklerde doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Kadınlarda bu etki ilaç bırakıldıktan 6 ay sonra normale döner. Löprolid asetatile tedaviden sonra erkek doğurganlığı hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, bu ilacı almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
LUCRİN DEPOT'un emzirme döneminde kullanımı kontrendikedir. Löprolid asetatın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. LUCRİN DEPOT tedavisine başlamadan önceemzirme sonlandırılmalıdır ve LUCRİN DEPOT tedavisi sırasında emzirilmemelidir.
Tedaviniz sırasında emziriyorsanız hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Araç ve makine kullanımı
LUCRİN DEPOT'un araç veya makine kullanma beceriniz üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.
LUCRİN DEPOT'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün uyarı gerektiren yardımcı madde içermemektedir.
LUCRİN DEPOT her “doz”unda 23 mg'dan daha az sodyum ihtiva eder, yani aslında sodyum içermez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı:
LUCRİN DEPOT dışında başka ilaçlar alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz. Bu aynı zamanda reçetesiz satılan ilaçlar için degeçerlidir.
LUCRİN DEPOT, kardiyak ritm problemlerinin tedavisi için kullanılan ilaçlarla (örneğin; kinidin, disopiramid, amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid) etkileşime girebilir veya diğerilaçlar (örneğin; metadon (ağrı kesici ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kullanılan),moksifloksasin (antibiyotik), antipsikotik (ciddi mental bozuklukların tedavisi için kullanılan)ile birlikte kullanıldığında kardiyak aritmi riskini artırabilir.
Çocuklarda, büyüme hormonu ile etkileşim meydana gelebilir. Bu durumun yumurtalıkların büyümesi üzerinde etkisi vardır. Eğer birlikte kullanılacaksa, hastalar yakından takipedilmelidir.
Seks hormonları löprolid asetatın etkisini ortadan kaldırır. Bu nedenle, bu ilaçlar ile aynı anda kullanılmamalıdır.
5/24
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. LUCRİN DEPOT nasıl kullanılır?
Bu ilaçlar sadece kullanma tecrübesi olan bir doktor veya hemşire tarafından hazırlanmalı ve verilmelidir. LUCRİN DEPOT kendiniz hazırlamamalısınız veya enjekte etmemelisiniz.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
İlacınızı ne zaman ve nasıl alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarını izleyiniz. Eğer emin değilseniz, doktorunuza ya da eczacınıza sorunuz.
Önerilen doz, her 3 ayda bir kez LUCRİN DEPOT enjeksiyonudur. LUCRİN DEPOT, kas içine (intramusküler) veya deri altına (subkütan) uygulanır. Endometriozis veya rahimmiyomu tedavisi gören kadınlarda, LUCRİN DEPOT tedavi süresi 6 ay ilesınırlandırılmalıdır.
Çocuklarda kullanımı
Gerçek erken gelişen ergenlik tedavisi için dozaj, her çocuk için uygun şekilde ayarlanmalıdır. Doz, vücut ağırlığına ve LUCRİN DEPOT'un etkinliğine bağlıdır.
Tedavi özel bir pediyatrik endokrinolog tarafından takip edilmelidir.
Vücut ağırlığı 20 kg ve 20 kg'dan fazla olan çocuklar
130 mg mikrokapsül içeren 1 ml (11,25 mg löprolid asetat) süspansiyon, cilt altına enjeksiyon şeklinde her 3 ayda bir kez uygulanır.
Vücut ağırlığı 20 kg'dan az olan çocuklar
Bazı durumlarda aşağıda yer alanlar geçerli olabilir:
Aksi belirtilmediği sürece 0,5 ml'lik LUCRİN DEPOT (5,625 mg löprolid asetat), her 3 ayda bir kez cilt altına (örneğin, karın, sırt ya da uyluk altı) enjekte edilir. Sadece, doktorunuztarafından belirlenen miktarda enjekte edilecektir.
Çocuğunuzun kilo alımı izlenmelidir.
Doktorunuz tedaviye karşı göstermiş olduğunuz gelişmeye göre uygulama dozajını ayarlayacaktır. Tedavinin süresi, doktor tarafından ebeveyn/vasi uyarınca belirlenecektir.
Doktorunuz, tedaviyi sürdürmenin gerekliliğini belirlemek için çocuğunuzun kemik yaşını 612 ay boyunca aralıklarla izlemelidir.
Gebelik, tedaviye başlamadan önce kızlar için ekarte edilmelidir. Genellikle, tedavi sırasında gebelik oluşumu göz ardı edilemez. Bu gibi durumlarda, doktorunuza danışınız.
Tedavinizin doktorunuzun önerdiği aralıklarla uygulandığından emin olunuz. LUCRİN DEPOT'u, mümkün olduğu kadar zamanında 3 aylık önerilen doz ile alınız. Erken ergenlikbelirtilerinin tekrarını önlemek için uygulama aralığı 90 ± 2 gün olmalıdır. Enjeksiyonunuygulama tarihi (90 ± 2 gün) olması durumunda, tedavi sonuçları etkilenmeyecektir.
Uygulama yolu ve metodu:
LUCRIN DEPOT kas içine ya da deri altına uygulanır.
6/24
Uygulama için hazırlama
Önceden doldurulmuş çift bölmeli enjektörün en iyi performansı almak için aşağıdaki talimatları okuyunuz ve uygulayınız:
Enjektörü DİK KONUMDA tutunuz. Birinci tıpa haznenin ortasındaki mavi çizgiye gelene kadarpistonu YAVAŞÇA itiniz.
3.
Parçacıkları çözücü ile iyice karıştırmak için gösterildiği gibi şırıngayı hafifçe sallayınız.Süspansiyon süt gibi görünecektir. Parçacıklartıpaya yapıştığında, parmağınızı şırıngayla temasettiriniz.
7/24
4.
İğnenin etrafındaki koruyucu kılıfı çıkarınız ve şırınganın havasını çıkarmak için pistonu hareketettiriniz.
5.
Şırınganın tüm içeriğini kas içine veya deri altına enjekte ediniz. Enjeksiyon bölgesini düzenli olarakdeğiştiriniz.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanım:
12 yaşından büyük kızlarda ve 13 yaşından büyük erkeklerde LUCRİN DEPOT kullanımının bırakılması göz önüne alınmalıdır.
Yaşlılarda kullanım:
Yaşlı hastalar için özel bir doz önerisi yoktur.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği
Böbrek yetmezliğinde kullanımı için herhangi bir veri yoktur.
Karaciğer yetmezliği
Karaciğer yetmezliğinde kullanımı için herhangi bir veri yoktur.
Kullanmanız gerekenden daha fazla LUCRİN DEPOT kullandıysanız:
LUCRİN DEPOT'un gerekenden fazla kullanımı ile ilgili yeterli bilgi deneyim bulunmamaktadır. Doz aşımı durumunda doktorunuz sizi yakından izleyecek ve tedaviedecektir.
LUCRİN DEPOT'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
8/24
LUCRİN DEPOT'u kullanmayı unutursanız:
LUCRİN DEPOT'u kullanmayı unutursanız, LUCRİN DEPOT'u aynı gün içerisinde uygulayabilirsiniz.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.LUCRİN DEPOT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
LUCRİN DEPOT ile tedavi aniden sonlandırıldığında semptomlarda artış gözlenecektir. Kendi kararınızla tedaviyi sonlandırmayınız. Tedavinin sonlandırılmasına yol açabileceksorunlarınız bulunuyorsa doktorunuzla iletişime geçiniz.
Bu ilacın kullanımı ile ilgili daha fazla sorunuz varsa doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Eğer LUCRİN DEPOT'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, LUCRİN DEPOT'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, LUCRİN DEPOT kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Aşırı duyarlılık (nefes alıp verme veya yutma güçlüğü, dilde, boğazda, yüzde,dudaklarda şişme (anjiyoödem), kırmızı renkli döküntü veya şiş yumruların eşlik ettiğişiddetli deri kaşıntısı gibi)
- Ciddi, yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon (anafilaktik reaksiyon) (kızarıklık, kaşıntı,boğaz şişmesi veya solunum durması gibi)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin LUCRİN DEPOT'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanıza gerek olabilir.
Löprolid kullanılmaya başlandıktan sonra 6 ila 12 ay boyunca kemik erimesine (osteoproz) yol açabilir.
Daha önce hormon tedavisi almamış olan erkeklerde, tedavinin ilk haftasında genellikle serum androjen (testosteron) düzeylerinde artış meydana gelir . Sonuç olarak, prostat kanserişikayet ve semptomları (genellikle kemik ağrısı) artabilir. Birkaç vakada, idrar yolu daralmasıve böbrek fonksiyonunun azalması, sinir sisteminde zayıflama ve gıdıklanma / karıncalanmahissi veya bacaklarda bariz sebepler olmadan belirgin bir şekilde kaşıntı hissi (parestezi)gözlenmiştir. Yukarıda açıklanan değişiklikler normal olarak geçicidir ve 1 ila 2 hafta sonraazalır.
Tedavinin ilk haftaları boyunca kadınlarda estradiol (kadın seks hormonu) seviyelerindeki geçici artıştan kaynaklanan şikayetler ve semptomlarda artış olabilir.
Çocuklarda tedavinin ilk fazında, seks hormonu seviyesinde kısa süreli artış görülebilir. Bu durumu prepuberal değerlerin azalması (hormon düzeyinde düzelme) takip eder. Sonuç
9/24
olarak, özellikle tedavinin başlangıcında yan etkiler ortaya çıkabilir. Kızların GnRH tedavisinin kesilmesinden sonra, femur epifizi (kalça başı) kayması görülebilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Sıklığı eldeki verilere dayanarak tahmin edilememektedir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
LUCRİN DEPOT'un kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
Çok Yaygın
|
-Anormal kilo alımı
|
-Bakteri ya da virüsün
|
|
|
-Seks isteğinde azalma
|
sebep olduğu vajinal
|
|
|
(libido azalması)
|
enfeksiyon
|
|
|
-Sıcak basması
|
-İştah artışı
|
|
|
-Damar genişlemesi
|
-Anormal kilo alımı
|
|
|
(vazodilatasyon)
|
-Anormal kilo kaybı
|
|
|
-Yüzde kızarma
|
-Ruh hali değişimleri
|
|
|
-Aşırı terleme
|
(kısa süreli kullanım)
|
|
|
(hiperhidroz)
|
-Sinirlilik
|
|
|
-Kemik ağrısı
|
-Seks isteğinde azalma
|
|
|
-Kas güçsüzlüğü
|
(libido azalması)
|
|
|
-Gece boyunca aşırı
|
-Uykusuzluk
|
|
|
idrara çıkma (noktüri)
|
-Depresyon (kısa süreli
|
|
|
-Sertleşme bozukluğu
|
kullanım)
|
|
|
(iktidarsızlık)
|
- Kararsız duygu durum
|
|
|
-Testislerde bozukluk
|
-Baş dönmesi
|
|
|
(testiküler bozukluk)
|
-Baş ağrısı
|
|
|
-Kollarda ve bacaklarda
|
-Migren
|
|
|
sıvı birikmesi (periferik
|
-Sıcak basması
|
|
|
ödem)
|
-Damar genişlemesi
|
|
|
-Yorgunluk hissi
|
(vazodilatasyon)
|
|
|
-Enjeksiyon bölgesi
|
-Bulantı
|
|
|
reaksiyonları
|
-Aşırı terleme
|
|
|
-Kanda laktik
|
(hiperhidroz)
|
|
|
dehidrogenaz (doku
|
-Sivilce (akne)
|
|
|
hasarına bağlı üretilen
|
-Sırt ağrısı
|
|
|
enzim) artışı
|
-Meme ağrısı
|
|
|
-AST seviyesinin artışı
|
-Vajina iltihabı (vajinit)
|
|
|
(karaciğer enzimi)
|
-Rahim ağzında ağrı (serviks ağrısı)
-Ağrı
-Zayıflık / uyuklama /
|
|
|
10/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
|
enerji eksikliği gibi genel duygular (asteni)-Enjeksiyon bölgesindeağrı
-Enjeksiyon bölgesi sertliği
-Genel fiziksel sağlık bozulması
-Kemik kütlesi kaybı
|
|
Yaygın
|
-Öksürük ve boğmaca öksürüğü ile ortaya çıkansolunum yoluenfeksiyonu (bronşit)-İdrar yolu enfeksiyonu-Kansızlık (anemi)-İştahsızlık (anoreksi)-İştah artışı-Anormal kilo kaybı-Ruh hali değişimleri(uzun süreli kullanım)-Uykusuzluk-Depresyon (uzun ve kısasüreli kullanım)
-Endişe (anksiyete)
-Baş dönmesi -Baş ağrısı-Uyuşma vekarıncalanma hissi(paraestezi)
-Halsizlik düşkünlük (letarji)
-Uyuklama -Hafıza bozukluğu(bellek bozukluğu)
-Tat alma bozukluğu -Dokunma hissindeazalma (hipoestezi)-Bulanık görme-Tıkanıklık ile kalbinyetersiz pompalama gücü(konjestif kalpyetmezliği)
-Kalp ritminde bozukluk (aritmi)
-Kalp krizi (miyokard infarktüsü)
-Göğüste baskı yapan acı veren his (anjinapektoris)
|
-İdrar yolu enfeksiyonu -Vulvovajinalkandidiyazis (vajinadakibelirli bir mantarenfeksiyonu)
-İnfluenza virüsünün sebep olduğu grip(influenza)
-Üst solunum yolu enfeksiyonu (farenjit)-Üst solunum yoluenfeksiyonu(nazofarenjit)
-Demir eksikliği kansızlığı (anemi)-Tiroid enfeksiyonu(tiroidit)
-Kandaki kolesterol düzeyinde artış(hiperkolesterolemi)-İştah azalması-Ruh hali değişimleri(uzun süreli kullanım)-Uyku bozukluğu-Depresyon (uzun sürelikullanım)
-Endişe (anksiyete) -Kafa karışıklığı-Ağır (majör) depresyon(klinik depresyon)-Anormal düşünceler- Düşmanlık-Gerginlik, huzursuzluk(ajitasyon)
-Uyuşma ve karıncalanma hissi(paraestezi)
-Uyuklama -Hafıza bozukluğu(bellek bozukluğu)
|
-Bakteri ya da virüsün sebep olduğu vajinalenfeksiyon-Anormal kilo alımı-Büyüme gecikmesi-Ruh hali değişimleri(uzun süreli kullanım)-Depresyon (uzun sürelikullanım)
- Kararsız duygu durum -Baş ağrısı-Damar genişlemesi(vazodilatasyon)
-Bulantı -Kusma-Karın ağrısı-Karın krampları-Döküntü-Sivilce (akne)
-Anormal deri kokusu -Düzensiz kırmızı lekelerile döküntü (eritemamultiforme)
-Çatlaklar
-Kabarık yaralı (püstüllü) döküntü
-Erkeklerde meme dokusunda büyüme(jinekomasti)
-Meme değişiklikleri -Vajinal kanama-Genital akıntı-Vajinal akıntı-Vajina iltihabı (vajinit)-Lekelenme-Ağrı
-Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları
|
|
11/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Lenf sıvısının birikmesi
|
-Hafıza kaybı
|
|
|
(lenfödemi)
|
-Unutkanlık (amnezi)
|
|
|
-Yüksek tansiyon
|
-Dokunma hissinde
|
|
|
(hipertansiyon)
|
azalma (hipoestezi)
|
|
|
-Toplardamarın pıhtılı
|
-Ani bilinç kaybı bayılma
|
|
|
iltihabı, genellikle
|
(senkop)
|
|
|
ağrıyan, kırmızı ve sert
|
-Kas sertliğinde artış
|
|
|
deri şeklinde hissedilir
|
(hipertoni)
|
|
|
(tromboflebit)
|
-Titreme (tremor)
|
|
|
-Nefes alıp verme
|
-Hareketlerde anormallik
|
|
|
esnasında ses çıkarma
|
(hiperkinezi)
|
|
|
(hırıltılı solunum)
|
-Konuma bağlı baş
|
|
|
(plevral sürtünme)
|
dönmesi (postural
|
|
|
-Akciğerleri sertleştiren
|
vertigo)
|
|
|
ve hastanın giderek nefes
|
-Anormal koordinasyon
|
|
|
almasını zorlaştıran
|
-Bölgesel
|
|
|
durum (pulmoner fibröz)
|
kasılmalar/nöbetler (lokal
|
|
|
-Nefes darlığı (dispne)
|
konvülsiyonlar)
|
|
|
-Solunum yolu kaslarının
|
-Bulanık görme
|
|
|
kasılması ve solunum
|
-Göz bozukluğu
|
|
|
yollarının şişmesi
|
-Göz tembelliği
|
|
|
nedeniyle oluşan krize
|
(ambliyopi)
|
|
|
bağlı (paroksismal)
|
-Gözün zarındaki
|
|
|
tıkanıklık (astım)
|
enfeksiyon; kaşıntı, sulu
|
|
|
-Akciğerlerde akıcı
|
veya kırmızı göz
|
|
|
sıvının ani başlayan ve
|
(konjunktivit)
|
|
|
birden şiddetlenen
|
-Baş dönmesi (vertigo)
|
|
|
birikimi (akut pulmoner
|
-Kulak çınlaması (tinnit)
|
|
|
ödem)
|
-Sağırlık
|
|
|
-Kabızlık
|
-Taşıt tutması
|
|
|
-Bulantı
|
-Kulak şişmesi (dış kulak
|
|
|
-Kusma
|
enfeksiyonu)
|
|
|
-Dışkıda kan veya koyu
|
-Kalp ritminde hızlanma
|
|
|
renkli dışkılama, kan
|
(taşikardi)
|
|
|
içeren kusma
|
-Çarpıntı (palpitasyon)
|
|
|
(gastrointestinal kanama)
|
-Yüksek tansiyon
|
|
|
-Karında şişkinlik,
|
(hipertansiyon)
|
|
|
gerginlik
|
-Burun kanaması
|
|
|
-İshal (diyare)
|
(epistaksi)
|
|
|
-Ciltte kızarıklık (eritem)
|
-Nefes darlığı (dispne)
|
|
|
-Saç dökülmesi
|
-Öksürük
|
|
|
-Ciltte morarma (ekimoz)
|
-Balgam artışı
|
|
|
-Derinin ilaca karşı
|
-Boğaz ve ağız ağrısı
|
|
|
olumsuz tepkisi (deri
|
(orofarengeal ağrı)
|
|
|
reaksiyonları)
|
-Kabızlık
|
|
|
-Kaşıntı (prurit)
|
-Öğürme
|
|
|
-Kas ağrısı (miyalji)
|
-Kusma
|
|
|
-Kemik şişmesi
|
-Mide iç duvarı yangısı
|
|
|
-Eklem ağrısı (artralji)
|
(gastrit)
|
|
|
12/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Sırt ağrısı
-Kol ve bacaklarda ağrı (ekstremite ağrısı)
-Kas spazmı (istemsiz kasılma)
- Ağrılı veya zor idrara çıkma (disüri)
-İdrarda kan (hematuri) -Erkeklerde memedokusunda büyüme(jinekomasti)
-Meme hassasiyeti -Testislerde küçülme(testiküler atrofi)
-Penis kabarması (penil blister)
-Ağrı
-Göğüs ağrısı -Şişme (ödem)-Uygulama bölgesiödemi (şişlik)
-Zayıflık / uyuklama / enerji eksikliği gibi genelduygular (asteni)
-Ateş (pireksi) -Enjeksiyon bölgesiiltihaplanması(inflamasyonu)-Enjeksiyon bölgesindekalınlaşma (enjeksiyonbölgesinde kitle)-Enjeksiyon bölgesindeağrı
-Enjeksiyon bölgesi sertliği
-Enjeksiyon bölgesinde apse (steril)
-Enjeksiyon bölgesinde şişme
-Ani üşüme -Grip benzeri hastalık-Kırmızı kan hücrelerininhacmi ile toplam kanhacmi arasındaki oranınazalması (hematokritazalması)
-Kandaki hemoglobin miktarının azalması-Kanda üre artışı
|
-Karında şişkinlik, gerginlik-İshal (diyare)
-Midede şişkinlik ya da ağrı hissi ile hazımsızlık,geğirme, bulantı, kusmave mide ekşimesi(dispepsi)
-Ağız kuruluğu -Karın ağrısı (alt ve üst)-Bağırsak gazı (flatülans)-Diş eti iltihabı (gingivit)-Bir virüs, bakteri veyamantarın neden olduğududak ile ağızboşluğunda görülen ağrılıyaralar iltihaplanma(stomatit)
-Üst gastrointestinal (yemek borusu, mide vebağırsakta) kanamanedeniyle kokulu, siyah,ince dışkı (melena)-Karında (midede)rahatsızlık-Dil bozukluğu-Anormal karaciğerfonksiyonu (hepatikfonksiyon anormalliği)-Karaciğer yağlanması(hepatik steatoz)
-Ciltte kızarıklık (eritem) -Saç dökülmesi-Ciltte morarma (ekimoz)-Döküntü
-Deri (cilt) kuruluğu -Şiddetli kaşıntı vedöküntü (kurdeşen,ürtiker)
-Derinin ilaca karşı olumsuz tepkisi (derireaksiyonları)
-Kıl (saç) bozukluğu -Kaşıntı (prurit)
-Gece terlemesi -Deride renk bozukluğu(pigmentasyonbozukluğu)
-Deride aşırı yağ salgısı
|
|
|
13/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Kanda kreatinin artışı -Kanda alkali fosfatazartışı
-Kandaki prostat spesifik antijen (PSA) seviyesininartışı
-ALT (karaciğer enzimi) seviyesinin artışı-Gama glutamiltransferaz (GGT)(karaciğer enzimi)seviyesinin artışı-Kalp ritminde bozukluk(anormal
elektrokardiyogram
(EKG))
-Kanda transaminaz (enzim) miktarınınartması
|
(sebum) üretimi (sebore) -Anormal/aşırı kılbüyümesi (hirsutizm)-Kaşıntılı döküntü(egzema)
-Tırnak bozukluğu -Deride normal olmayandoku büyümesi (derinodülü)
-Ciltteki yaraların iltihaplanması (büllözdermatit)
-Kemik ağrısı -Kas ağrısı (miyalji)-Eklem bozukluğu(artropati)
-Eklem ağrısı (artralji) -Kas güçsüzlüğü-Kas çekilmesi-Kas spazmı (istemsizkasılma)
-Boyun ağrısı -İltihapsız eklem hasarı(osteoartrit)
-Ense sertliği -Kas kemik dokusundasertlik (muskuloskeletalsertlik)
-Eklem kapsülünün çevresindeki dokularıniltihaplanması (periartrit)- Ağrılı veya zor idraraçıkma (disüri)
-Sık idrara çıkma (polaküri)
-Gece boyunca aşırı idrara çıkma (noktüri)-Böbrek ağrısı-Meme değişiklikleri-Meme büyümesi-Bel bölgesinde ağrı(pelvik ağrı)
-Ağrılı adet kanaması (dismenore)
-Meme küçülmesi (meme atrofisi)
-Genital akıntı -Vajinal akıntı-Memeden süt akıntısı
|
|
|
14/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
|
gelmesi (galaktore) -Düzensiz adet kanaması(metroraji)
-Menopozal semptomlar -Ağrılı cinsel ilişki(disparüni)
-Aşırı adet kanaması (menoraji)
-Göğüs ağrısı -Şişme (ödem)
-Kollarda ve bacaklarda sıvı birikmesi (periferiködem)
-Yorgunluk hissi -Ateş (pireksi)-Enjeksiyon bölgesireaksiyonları-Ani üşüme-Susama
-Halsizlik (malez) -Vücutta sıvı birikmesi(yaygın ödem)-Enjeksiyon bölgesindekaşıntı (enjeksiyonalanında pruritus)-Enjeksiyon bölgesindekanama
-İrritasyon (rahatsızlık) (iritabilite)
-Anormal karaciğer fonksiyon testi-Dışkıda gizli kanbulunması
(gastrointestinal sistemde meydana gelen kanama)
|
|
Yaygın
Olmayan
|
-Tıkalı burun, hapşırma ve burun akıntısı ileortaya çıkan burunakıntısında iltihaplanma(nazal mukozaenfeksiyonu) (rinit)
-İçi sıvı dolu mikroplu kitle (enfekte kist)-Virüslerin sebep olduğuenfeksiyon (viralenfeksiyon)
-Kandidiyazis (belirli bir mantar enfeksiyonu)-Kandaki mikrop varlığı
|
-Bakteriyal ya da viral enfeksiyon
-Tıkalı burun, hapşırma ve burun akıntısı ileortaya çıkan burunakıntısında iltihaplanma(nazal mukozaenfeksiyonu) (rinit)
-Üst solunum yolu enfeksiyonu-Kokulu idrar, ateş, sırtveya kaburga ağrısı ileilişkili böbrek veyapelvik (kasık veya alt
|
-Bakteriyal ya da viral enfeksiyon
-Tıkalı burun, hapşırma ve burun akıntısı ileortaya çıkan burunakıntısında iltihaplanma(nazal mukozaenfeksiyonu) (rinit)-İnfluenza virüsününsebep olduğu grip(influenza)
-Üst solunum yolu enfeksiyonu (farenjit)-Burun akması ya da
|
|
15/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
ve artması (sepsis)
-Ciltte mantar
enfeksiyonu
-İyi ya da kötü huylu
büyüme (tümör
(neoplazm)
-Beyaz kan hücrelerinin birikmesinden dolayıkötü huylu bir büyümeyebenzeyen iyi huylubüyüme (psödolenfoma)-Beyaz kan hücrelerindeartış (eozinofili)
-Aşırı duyarlılık -Kan şekerinde artış(hiperglisemi)
-Açlık hissi, terleme, baş dönmesi ve/veya kalpçarpıntısı gibi belirtilerleortaya çıkan kanşekerinde düşüş(hipoglisemi)
-Vücudun su kaybetmesi (dehidrasyon)
-Ruh hali değişimleri (kısa süreli kullanım)-Uyku bozukluğu-Titreme (tremor)
-Tek ve geçici epileptik nöbetler (basit parsiyalnöbetler)
-Göz tembelliği (ambliyopi)
-Kulak ağrısı -Baş dönmesi (vertigo)-Kulak çınlaması (tinnit)-Kalp karıncıklarınınerken kasılması(ventriküler ekstrasistol)-Kalbin yetersizpompalama gücü (kalpyetmezliği)
-Kalp ritminde yavaşlama (bradikardi)-Kalp ritmindedüzensizliğe sebep olan,kan iletimindeki belirlibozukluk
(atriyoventriküler blok)
|
karın bölgesi) enfeksiyon (piyelonefrit)
-Sivilce (fronkül)
-İyi ya da kötü huylu büyüme (tümör(neoplazm))-Enfeksiyonlara karşıartan duyarlılıkla kendinigösteren kandaki beyazkan hücrelerinde azalma(lökopeni)
-Lenf düğümünde tıkanma (deviyasyon)(lenfadenopati)-Pıhtılaşma bozukluğu(koagülopati)
-İştahsızlık (anoreksi) -Fikirlerin ısrarlı birşekilde sürdürüldüğüdüşünce bozuklukları(delüzyon)
-Kişilik bozuklukları -Aşırı sevinç duyguları(öforik ruh hali)-Duyumsamazlık; duygu,motivasyon ve coşkueksikliği (apati)
-Çığlık atma -Tat alma bozukluğu-Denge bozukluğu(ataksi)
-Göz rahatsızlığı
-Göz ağrısı
-Kulak ağrısı
-Ses çıkarmada güçlük
(disfoni)
-Boğazda istemsiz kasılma krampları(larengospazm)
-Diş eti kanaması -Bağırsak yüzeyindeiltihaplanma (kolit)-Karaciğer hassasiyeti-Kırmızı lekeler veşişliklerle döküntü(makülopapüler döküntü)-Işık hassasiyeti(fotosensitivitereaksiyonu)
|
tıkanması dahil olmak üzere sinüs enfeksiyonu(sinüzit)
-İyi ya da kötü huylu büyüme (serviksneoplazm (rahim ağzıtümörü))
-Aşırı duyarlılık -Guatr (tiroit bezininbüyümesi)
-Erken ergenlik -İştah artışı-Ruh hali değişimleri(kısa süreli kullanım)-Sinirlilik
-Depresyon (kısa süreli kullanım)
-Uyuklama
-Ani bilinç kaybı bayılma (senkop)
-Hareketlerde anormallik (hiperkinezi)
-Kalp ritminde yavaşlama (bradikardi)-Yüksek tansiyon(hipertansiyon)-Bacaklarda ve kollardadamar ile ilgili (vasküler)hastalık (periferikvasküler bozukluk)-Burun kanaması(epistaksi)
-Solunum yolu kaslarının kasılması ve solunumyollarının şişmesinedeniyle oluşan krizebağlı (paroksismal)tıkanıklık (astım)-Kabızlık
-Yutma güçlüğü (disfaji) -Midede şişkinlik ya daağrı hissi ile hazımsızlık,geğirme, bulantı, kusmave mide ekşimesi(dispepsi)
-Diş eti iltihabı (gingivit) -Saç dökülmesi-Kıl (saç) bozukluğu-Anormal/aşırı kıl
|
|
16/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Kan veya lenf damarlarında hastalık(anjiyopati)
-Kan damarlarında ya da kalpte genişleme(anevrizma)
-Dolaşım sistemindeki bozukluk (sirkülerkollaps)
-Dokuda kan birikmesi (hematom)
-Kol ve bacaklarda zayıf kan dolaşımı (zayıfperiferal dolaşım)
-Burun kanaması (epistaksi)
-Kan ya da kan lekeli balgamlı öksürük(hemoptizi)
-Akciğer dokusunun esnekliğinin kaybınabağlı şiddetli nefesdarlığı ile sonuçlananakciğer hastalığı(amfizem)
-Öksürük -KOAH (Kronikobstrüktif akciğerhastalığı) (Bronşlardakalıcı ve ilerleyicitıkanıklığa bağlı kronikakciğer hastalığı)
-Mide iç duvarı yangısı (gastrit)
-Üst karın bölgesinde hassasiyet, ağrı, dışkırenginde açılma(karaciğer iltihaplanması)(kolestatik hepatit)-Karaciğer hücrelerininhasar görmesi(hepatoselüler hasar)-Döküntü-Kırmızı lekeler veşişliklerle döküntü(makülopapüler döküntü)-Deri (cilt) kuruluğu-Kıl (saç) bozukluğu-Gece terlemesi
|
-Deri (ciltte) renk değişimi
-Anormal deri kokusu -Deri (cilt) bozukluğu-Eklem iltihabı (artrit)-İdrar tutmada güçlük(üriner inkontinans)-Vajinal kanama-Menstrüel (adetdöngüsü) bozukluk-Meme şişmesi-Rahim bozukluğu-Enjeksiyon bölgesindeaşırı duyarlılık-Enjeksiyon bölgesindekalınlaşma (enjeksiyonbölgesinde kitle)-Yüzde sıvı birikmesi(yüzde ödem)
-Vücut sıcaklığının artması
-Anormal laboratuvar testleri
|
büyümesi (hirsutizm) -Tırnak bozukluğu-Deride bölgeselkalınlaşma (derihipertrofisi)
-Küçük kanama nedeniyle ciltte kırmızılekeler (purpura)-Pigmentasyonkaybından dolayı cildinrenginin değişmesi(lökoderma)
-Kas ağrısı (miyalji) -Eklem bozukluğu(artropati)
-Eklem ağrısı (artralji) -Kas hastalığı (miyopati)-İdrar tutmada güçlük(üriner inkontinans)-Meme büyümesi-Meme ağrısı-Ağrılı adet kanaması(dismenore)
-Menstrüel (adet döngüsü) bozukluk-Rahim ağzındabozukluk (serviksbozukluğu)
-Erkeklerde kadın özelliklerinin gelişimi(feminizasyonkazanılması)
-Kollarda ve bacaklarda sıvı birikmesi (periferiködem)
-Ateş (pireksi)
-Organ dokularında aşırı büyüme (hipertrofi)-Kırmızı kanhücrelerindesedimentasyon (çökme)hızı artışı
-Kanda bağışıklık sistemi tarafından üretilen(antinükleer) antikorvarlığı
|
|
17/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Soğuk terleme -İdrar tutmada güçlük(üriner inkontinans)
-Sık idrara çıkma (polaküri)
-Mesane bozukluğu nedeniyle idrarınmesanede tutulması(üriner retansiyon)-İşeme bozukluğu(miktürisyon bozukluğu)-İdrar kaybının artması(poliüri)
-Testislerde ağrı (testiküler ağrı)
-Meme büyümesi -Vücudun alt tarafındakiödem (gravitasyonalödem)
-Vücuttaki nemli dokunun kuruması(mukozal kuruluk)-Enjeksiyon bölgesindeirritasyon (tahrişnedeniyle oluşan durum)-Halsizlik (malez)-Yürüme güçlüğü-Kanda ürik asit artışı-Kırmızı kanhücrelerindesedimentasyon (çökme)hızı artışı
-Kanda kalsiyum artışı -Kanda testosteron artışı-Anormal karaciğerfonksiyon testi-Kandaki trombositsayısında azalma-İdrarda proteinbulunması-Beyaz kan hücre(akyuvar) sayısınınartması
-Retikülosit sayısı artışı (bazı kan hücreleri)-Kemik kırığı (kırık)-Kafa travması-Düşme
-Cihaz tıkanması
|
|
|
|
18/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Cerrahi olarak tümör çıkarılması (tümöreksizyonu)
-Poliplerin mesaneden cerrahi olarak çıkarılması(transüretral mesanerezeksiyonu)
-Böbrek taşı kırdınlması (litotripsi)
|
|
|
Çok Seyrek
|
|
|
-Ciddi, yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon(anafilaktik reaksiyon)-Genel alerjikreaksiyonlar (ateş,döküntü, örn. kaşıntı)
|
Bilinmiyor
|
-Bakteriyal ya da viral enfeksiyon
-Apse (irin dolu şişlik) -Üst solunum yoluenfeksiyonu (farenjit)-Akciğer enfeksiyonu(pnömoni)
-Cilt (deri) kanseri (cilt karsinomu)
-Ciddi, yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyon(anafilaktik reaksiyon)-Guatr (tiroit bezininbüyümesi)
-Beynin belirli bir bölümünde inme(pitüiter apopleksi)-Şeker hastalığı (kanşekeri düzenininbozulduğu metabolik birhastalık) (diabetesmellitus)
-Kandaki bazı yağların (kolesterol, LDL-kolesterol, trigliseritler)seviyesinde artış(hiperlipidemi)
-Kandaki fosfat seviyesinin artması(hiperfosfatemi)-Kandaki proteinseviyesinin azalması(hipoproteinemi)-Sinirlilik
|
-Apse (irin dolu şişlik) -Akciğer enfeksiyonu(pnömoni)
-Cilt (deri) kanseri (cilt karsinomu)
-Kansızlık (anemi) -Ciddi, yaşamı tehditeden alerjik reaksiyon(anafilaktik reaksiyon)-Guatr (tiroit bezininbüyümesi)
-Beynin belirli bir bölümünde inme(pitüiter apopleksi)-Şeker hastalığı (kanşekeri düzenininbozulduğu metabolik birhastalık) (diabetesmellitus)
-Açlık hissi, terleme, baş dönmesi ve/veya kalpçarpıntısı gibi belirtilerleortaya çıkan kanşekerinde düşüş(hipoglisemi)
-Vücudun su kaybetmesi (dehidrasyon)
-Kandaki bazı yağların (kolesterol, LDL-kolesterol, trigliseritler)seviyesinde artış(hiperlipidemi)
-Kandaki fosfat seviyesinin artması
|
-İdrar yolu enfeksiyonu -Apse (irin dolu şişlik)-Akciğer enfeksiyonu(pnömoni)
-Cilt (deri) kanseri (cilt karsinomu)
-Beynin belirli bir bölümünde inme (pitüiterapopleksi)
-Şeker hastalığı (kan şekeri düzenininbozulduğu metabolik birhastalık) (diabetesmellitus)
-Açlık hissi, terleme, baş dönmesi ve/veya kalpçarpıntısı gibi belirtilerleortaya çıkan kanşekerinde düşüş(hipoglisemi)
-Vücudun su kaybetmesi (dehidrasyon)
-Kandaki bazı yağların (kolesterol, LDL-kolesterol, trigliseritler)seviyesinde artış(hiperlipidemi)
-Kandaki fosfat seviyesinin artması(hiperfosfatemi)
-Kandaki protein seviyesinin azalması(hipoproteinemi)
-Seks isteğinde artış
|
|
19/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Seks isteğinde artış
|
(hiperfosfatemi)
|
(libido artışı)
|
|
(libido artışı)
|
-Kandaki protein
|
-Uykusuzluk
|
|
-Fikirlerin ısrarlı bir
|
seviyesinin azalması
|
-Uyku bozukluğu
|
|
şekilde sürdürüldüğü
|
(hipoproteinemi)
|
-Endişe (anksiyete)
|
|
düşünce bozuklukları
|
-Seks isteğinde artış
|
-Fikirlerin ısrarlı bir
|
|
(delüzyon)
|
(libido artışı)
|
şekilde sürdürüldüğü
|
|
-İntihar düşüncesi
|
-İntihar düşüncesi
|
düşünce bozuklukları
|
|
- İntihar girişimi
|
- İntihar girişimi
|
(delüzyon)
|
|
-Ani bilinç kaybı bayılma
|
-Halsizlik, düşkünlük
|
-Baş dönmesi
|
|
(senkop)
|
(letarji)
|
-Uyuşma ve
|
|
-Kollar ve bacaklarda
|
-Kollar ve bacaklarda
|
karıncalanma hissi
|
|
yüzeysel sinir hasarı
|
yüzeysel sinir hasarı
|
(paraestezi)
|
|
(periferal nöropati)
|
(periferal nöropati)
|
-Halsizlik düşkünlük
|
|
-İnme (serebrovasküler
|
-İnme (serebrovasküler
|
(letarji)
|
|
olay)
|
olay)
|
-Hafıza bozukluğu
|
|
-Bilinç kaybı
|
-Bilinç kaybı
|
(bellek bozukluğu)
|
|
-Beyne giden kan
|
-Beyne giden kan
|
-Tat alma bozukluğu
|
|
akışının geçici olarak
|
akışının geçici olarak
|
-Dokunma hissinde
|
|
bozulması, geriye hiçbir
|
bozulması, geriye hiçbir
|
azalma (hipoestezi)
|
|
belirti bırakmayan veya
|
belirti bırakmayan veya
|
-Kollar ve bacaklarda
|
|
çok az belirti bırakan
|
çok az belirti bırakan
|
yüzeysel sinir hasarı
|
|
geçici felç (geçici
|
geçici felç (geçici
|
(periferal nöropati)
|
|
iskemik atak)
|
iskemik atak)
|
-İnme (serebrovasküler
|
|
-Felç
|
-Felç
|
olay)
|
|
-Kas-sinir bozukluğu
|
-Kas-sinir bozukluğu
|
-Bilinç kaybı
|
|
(nöromiyopati)
|
(nöromiyopati)
|
-Felç
|
|
- İdiyopatik intrakraniyal
|
- İdiyopatik intrakraniyal
|
-Kas-sinir bozukluğu
|
|
hipertansiyon
|
hipertansiyon
|
(nöromiyopati)
|
|
(baş ağrısı, çift görme ve
|
(baş ağrısı, çift görme ve
|
- İdiyopatik intrakraniyal
|
|
görme duyusuyla ilgili
|
görme duyusuyla ilgili
|
hipertansiyon
|
|
diğer belirtiler ve bir
|
diğer belirtiler ve bir
|
(baş ağrısı, çift görme ve
|
|
kulakta veya her iki
|
kulakta veya her iki
|
görme duyusuyla ilgili
|
|
kulakta çınlama ya da
|
kulakta çınlama ya da
|
diğer belirtiler ve bir
|
|
uğultuyla kendini
|
uğultuyla kendini
|
kulakta veya her iki
|
|
gösteren kafa içi basınç
|
gösteren kafa içi basınç
|
kulakta çınlama ya da
|
|
artışı)
|
artışı)
|
uğultuyla kendini
|
|
-Kasılmal ar/N öb etl er
|
-Kasılmalar/Nöbetler
|
gösteren kafa içi basınç
|
|
(konvülsiyon)
|
(konvülsiyon)
|
artışı)
|
|
-Göz rahatsızlığı
|
-Göz kuruluğu
|
-Kasılmalar/Nöbetler
|
|
-Göz bozukluğu
|
-İşitme kaybı
|
(konvülsiyon)
|
|
-Göz kuruluğu
|
-Tıkanıklık ile kalbin
|
-Bulanık görme
|
|
-İşitme kaybı
|
yetersiz pompalama gücü
|
-Göz rahatsızlığı
|
|
-Kalp ritminde hızlanma
|
(konjestif kalp
|
-Göz bozukluğu
|
|
(taşikardi)
|
yetmezliği)
|
-Göz tembelliği
|
|
-Ani kardiyak ölüm
|
-Kalp ritminde bozukluk
|
(ambliyopi)
|
|
-Damar enfeksiyonu
|
(aritmi)
|
-Göz kuruluğu
|
|
(flebit)
|
-Kalp krizi (miyokard
|
-Kulak çınlaması (tinnit)
|
|
-Kan damarlarında pıhtı
|
infarktüsü)
|
-İşitme kaybı
|
|
oluşmasına bağlı damar
|
-Göğüste baskı yapan acı
|
-Kalp ritminde bozukluk
|
|
20/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
tıkanıklığı (tromboz)
|
veren his (anjina
|
(aritmi)
|
|
-Düşük kan basıncı
|
pektoris)
|
-Kalp ritminde hızlanma
|
|
(hipotansiyon)
|
-Kalp ritminde
|
(taşikardi)
|
|
-Varis
|
yavaşlama (bradikardi)
|
-Sıcak basması
|
|
-Akciğer zarları arasında
|
-Lenf sıvısının birikmesi
|
-Lenf sıvısının birikmesi
|
|
anormal sıvı birikmesi
|
(lenfödemi)
|
(lenfödemi)
|
|
(plevral efüzyon)
|
-Damar enfeksiyonu
|
-Kan damarlarında pıhtı
|
|
-Akciğer hastalığı
|
(flebit)
|
oluşmasına bağlı damar
|
|
(akciğer infiltrasyonu)
|
-Kan damarlarında pıhtı
|
tıkanıklığı (tromboz)
|
|
-Solunum bozukluğu
|
oluşmasına bağlı damar
|
-Düşük kan basıncı
|
|
-Sinüs tıkanıklığı (sinüs
|
tıkanıklığı (tromboz)
|
(hipotansiyon)
|
|
konjesyonu)
|
-Düşük kan basıncı
|
-Nefes darlığı (dispne)
|
|
-Akciğer atardamarının
|
(hipotansiyon)
|
-Öksürük
|
|
tıkanması (pulmoner
|
-Varis
|
-Solunum bozukluğu
|
|
emboli)
|
-Nefes alıp verme
|
-Sinüs tıkanıklığı (sinüs
|
|
-Akciğerdeki hava
|
esnasında ses çıkarma
|
konjesyonu)
|
|
keseciklerinin etrafının
|
(hırıltılı solunum)
|
-Dışkıda kan veya koyu
|
|
kalınlaşması sonucu
|
(plevral sürtünme)
|
renkli dışkılama, kan
|
|
nefes alıp vermede
|
-Akciğerleri sertleştiren
|
içeren kusma
|
|
zorluk (interstisyel
|
ve hastanın giderek nefes
|
(gastrointestinal kanama)
|
|
akciğer hastalığı)
|
almasını zorlaştıran
|
-Karında şişkinlik,
|
|
-Yutma güçlüğü (disfaji)
|
durum (pulmoner fibröz)
|
gerginlik
|
|
-Ağız kuruluğu
|
-Kan ya da kan lekeli
|
-İshal (diyare)
|
|
-İnce bağırsakta ülser
|
balgamlı öksürük
|
-Ağız kuruluğu
|
|
(duodenal ülser)
|
(hemoptizi)
|
-Ağız, yemek borusu,
|
|
-Ağız, yemek borusu,
|
-Akciğer zarları arasında
|
mide ve bağırsaklardan
|
|
mide ve bağırsaklardan
|
anormal sıvı birikmesi
|
oluşan sindirim sistemi
|
|
oluşan sindirim sistemi
|
(plevral efüzyon)
|
bozukluğu
|
|
bozukluğu
|
-Akciğer hastalığı
|
(gastrointestinal
|
|
(gastrointestinal
|
(akciğer infiltrasyonu)
|
bozukluk)
|
|
bozukluk)
|
-Solunum bozukluğu
|
-Mide ülseri (peptik
|
|
-Mide ülseri (peptik
|
-Sinüs tıkanıklığı (sinüs
|
ülser)
|
|
ülser)
|
konjesyonu)
|
-Ciltte morarma (ekimoz)
|
|
-Bağırsakta kabartı
|
-Akciğer atardamarının
|
-Deri (cilt) kuruluğu
|
|
(rektal polip)
|
tıkanması (pulmoner
|
-Işık hassasiyeti
|
|
-Anormal karaciğer
|
emboli)
|
(fotosensitivite
|
|
fonksiyonu (hepatik
|
-Akciğerdeki hava
|
reaksiyonu)
|
|
fonksiyon anormalliği)
|
keseciklerinin etrafının
|
-Şiddetli kaşıntı ve
|
|
-Ağır karaciğer hasarı
|
kalınlaşması sonucu
|
döküntü (kurdeşen,
|
|
-Sarılık
|
nefes alıp vermede
|
ürtiker)
|
|
-Işık hassasiyeti
|
zorluk (interstisyel
|
-Aşırı terleme
|
|
(fotosensitivite
|
akciğer hastalığı)
|
(hiperhidroz)
|
|
reaksiyonu)
|
-Dışkıda kan veya koyu
|
-Cilt enfeksiyonu
|
|
-Şiddetli kaşıntı ve
|
renkli dışkılama, kan
|
(dermatit)
|
|
döküntü
|
içeren kusma
|
-Anormal saç büyümesi
|
|
(kurdeşen,ürtiker)
|
(gastrointestinal kanama)
|
-Kaşıntı (prurit)
|
|
-Cilt enfeksiyonu
|
-Yutma güçlüğü (disfaji)
|
-Deride renk bozukluğu
|
|
(dermatit)
|
-İnce bağırsakta ülser
|
(pigmentasyon
|
|
-Anormal saç büyümesi
|
(duodenal ülser)
|
bozukluğu)
|
|
21/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
-Deride renk bozukluğu
|
-Ağız, yemek borusu,
|
-Deride doku
|
|
(pigmentasyon
|
mide ve bağırsaklardan
|
bozukluğu/yara (deri
|
|
bozukluğu)
|
oluşan sindirim sistemi
|
lezyonu)
|
|
-Deride doku
|
bozukluğu
|
-Yüz şişmesi
|
|
bozukluğu/yara (deri
|
(gastrointestinal
|
-Kemik şişmesi
|
|
lezyonu)
|
bozukluk)
|
-Kas ile kemiği bağlayan
|
|
-Yüz şişmesi
|
-Mide ülseri (peptik
|
doku (tendon) iltihabı
|
|
-Eklem bozukluğu
|
ülser)
|
(tenosinovit)
|
|
(artropati)
|
-Bağırsakta kabartı
|
- Kemik erimesi
|
|
-Omurgada ağrı ve ısı
|
(rektal polip)
|
(osteoporoz)
|
|
artışı, şekil bozukluğu
|
-Ağır karaciğer hasarı
|
-Sık idrara çıkma
|
|
(ankilozan spondilit)
|
-Sarılık
|
(polaküri)
|
|
-Kas ile kemiği bağlayan
|
-Cilt enfeksiyonu
|
-Ani (acil) idrara çıkma
|
|
doku (tendon) iltihabı
|
(dermatit)
|
ihtiyacı (idrar
|
|
(tenosinovit)
|
-Anormal saç büyümesi
|
sıkıştırması)
|
|
- Kemik erimesi
|
-Deride doku
|
-İdrarda kan (hematuri)
|
|
(osteoporoz)
|
bozukluğu/yara (deri
|
-Meme hassasiyeti
|
|
-Ani (acil) idrara çıkma
|
lezyonu)
|
-Testislerde küçülme
|
|
ihtiyacı (idrar
|
-Yüz şişmesi
|
(testiküler atrofi)
|
|
sıkıştırması)
|
-Kemik şişmesi
|
-Testislerde bozukluk
|
|
-Mesane spazmı
|
-Omurgada ağrı ve ısı
|
(testiküler bozukluk)
|
|
(istemsiz kasılma)
|
artışı, şekil bozukluğu
|
-Prostat ağrısı
|
|
-İdrar yolu bozukluğu
|
(ankilozan spondilit)
|
-Düzensiz adet kanaması
|
|
-İdrar yolunda tıkanıklık
|
-Kas ile kemiği bağlayan
|
(metroraji)
|
|
(idrar yolu
|
doku (tendon) iltihabı
|
-Aşırı adet kanaması
|
|
obstrüksiyonu)
|
(tenosinovit)
|
(menoraji)
|
|
-Meme ağrısı
|
- Kemik erimesi
|
-Göğüs ağrısı
|
|
-Penis şişmesi
|
(osteoporoz)
|
-Şişme (ödem)
|
|
-Penis bozukluğu
|
-Ani (acil) idrara çıkma
|
-Zayıflık / uyuklama /
|
|
-Prostat ağrısı
|
ihtiyacı (idrar
|
enerji eksikliği gibi genel
|
|
-Enjeksiyon bölgesindeki
|
sıkıştırması)
|
duygular (asteni)
|
|
kan pıhtıları
|
-İdrarda kan (hematuri)
|
-Enjeksiyon bölgesi
|
|
(hematomlar)
|
-Mesane spazmı
|
iltihaplanması
|
|
-Normal olmayan doku
|
(istemsiz kasılma)
|
(inflamasyonu)
|
|
büyümesi (nodül)
|
-İdrar yolu bozukluğu
|
-Enjeksiyon bölgesinde
|
|
-Susama
|
-İdrar yolunda tıkanıklık
|
ağrı
|
|
-İltihaplanma
|
(idrar yolu
|
-Enjeksiyon bölgesi
|
|
(inflamasyon,
|
obstrüksiyonu)
|
sertliği
|
|
enfeksiyon)
|
-Meme hassasiyeti
|
-Enjeksiyon bölgesinde
|
|
-Kasık veya alt karın
|
-Enjeksiyon bölgesi
|
apse (steril)
|
|
bölgesinde bağ dokusu
|
iltihaplanması
|
-Enjeksiyon bölgesindeki
|
|
artışı (pelvik fibroz)
|
(inflamasyonu)
|
kan pıhtıları
|
|
-EKG değişimi (QT
|
-Enjeksiyon bölgesinde
|
(hematomlar)
|
|
uzaması)
|
apse (steril)
|
-Ani üşüme
|
|
-Kemik kütlesi kaybı
|
-Enjeksiyon bölgesindeki
|
-Normal olmayan doku
|
|
-EKG'de daralmış veya
|
kan pıhtıları
|
büyümesi (nodül)
|
|
tıkanmış kan damarlarına
|
(hematomlar)
|
-Susama
|
|
bağlı kan akışının
|
-Normal olmayan doku
|
-Kasık veya alt karın
|
|
yavaşlama belirtileri
|
büyümesi (nodül)
|
bölgesinde bağ dokusu
|
|
22/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
(EKG'de miyokardiyal iskemi bulguları)
-Kanda potasyum azalması
-Beyaz kan hücre (akyuvar) sayısınınazalması-Kanama zamanıtestlerinde süre uzaması(protrombin zamanı (PT)uzaması)
-Kanama zamanı testlerinde süre uzaması(aktive parsiyeltromboplastin zamanıuzaması)
(aPPT)
-Kalp seslerinde bozukluk (kardiyaküfürüm)
-LDL (kötü huylu kolesterol) artışı-Kanda trigliseridlerin(kan yağı) artması-Kanda bilirubin artışı-Omurga kırığı (omurkırılması)
|
-İltihaplanma
(inflamasyon,
enfeksiyon)
-Kasık veya alt karın bölgesinde bağ dokusuartışı (pelvik fibroz)-Kanda üre artışı-Kanda ürik asit artışı-Kanda kreatinin artışı-Kanda kalsiyum artışı-Kalp ritminde bozukluk(anormal
elektrokardiyogram
(EKG))
-EKG'de daralmış veya tıkanmış kan damarlarınabağlı kan akışınınyavaşlama belirtileri(EKG'de miyokardiyaliskemi bulguları)-Kandaki trombositsayısında azalma-Kanda potasyumazalması
-Beyaz kan hücre (akyuvar) sayısınınartması
-Beyaz kan hücre (akyuvar) sayısınınazalması-Kanama zamanıtestlerinde süre uzaması(protrombin zamanı (PT)uzaması)
-Kanama zamanı testlerinde süre uzaması(aktive parsiyeltromboplastin zamanıuzaması)
(aPPT)
-Kalp seslerinde bozukluk (kardiyaküfürüm)
-LDL (kötü huylu kolesterol) artışı-Kanda trigliseridlerin(kan yağı) artması-Kanda bilirubin artışı-Omurga kırığı (omur
|
artışı (pelvik fibroz) -Kemik kütlesi kaybı-Kanda üre artışı-Kanda ürik asit artışı-Kanda kreatinin artışı-Kanda kalsiyum artışı-Anormal karaciğerfonksiyon testi-Beyaz kan hücre(akyuvar) sayısınınartması
-Kalp seslerinde bozukluk (kardiyaküfürüm)
-Kanda bilirubin artışı -Omurga kırığı (omurkırılması)
|
|
23/24
|
Sıklık |
Erkeklerde |
Kadınlarda |
Çocuklarda |
İstenmeyen Etki |
|
|
kırılması)
|
|
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması:
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileriwww.titck.gov.tr5. LUCRİN DEPOT'un saklanması
LUCRİN DEPOTu çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
25 °C'nin altında oda sıcaklığında saklayınız. Buzdolabında saklamayınız ve dondurmayınız. Hazırlandıktan sonra süspansiyonun 24 saat süreyle stabil olduğu gösterilmiş olmakla birlikteürünün içinde koruyucu madde bulunmadığından süspansiyon hemen kullanılmadığı takdirdeatılmalıdır.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra LUCRİNDEPOT'u kullanmayınız.
Son kullanma tarihinin ilk iki rakamı ayı, son dört rakamı yılı gösterir.
Son kullanma tarihi belirtilen ayın son günüdür.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
AbbVie Tıbbi İlaçlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Ataşehir/İstanbul/Türkiye
Üretim yeri:
Takeda Pharmaceutical Company, Ltd., Osaka/Japonya
Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.
24/24