Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fenopen 300.000 I.u./5 Ml Şurup Hazırlamak İçin Kuru Toz Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIFENOPEN 300.000 I.U./5 mL şurup hazırlamak için kuru toz Ağızdan alınır.

Etkin madde:

Her 5 mL süspansiyon, 196,1 mg (300.000 I.U) fenoksimetilpenisilinpotasyum'a (inek sütü kaynaklı) eşdeğer 177 mg fenoksimetilpenisilin içerir.

Yardımcı maddeler:

Sukroz, sodyum benzoat (E211), potasyum sorbat, sodyum siklamat,sodyum sitrat dihidrat, susuz sitrik asit, toz ahududu aroması

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksekveya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. FENOPEN nedir ve ne için kullanılır?


2. FENOPEN'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. FENOPEN nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. FENOPEN'in saklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. FENOPEN nedir ve ne için kullanılır?

FENOPEN fenoksimetilpenisilin potasyum etkin maddesini içerir. Fenoksimetilpenisilin, penisilin grubundan bir antibiyotiktir. Duyarlı bakterilerin neden olduğu çeşitlienfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

FENOPEN, sulandırıldığında 150 mL süspansiyon elde edilen, beyaz, sarımsı beyaz, aromatik meyve kokulu kuru toz halinde üzerinde seviye çizgisi bulunan amber renkli cam şişelerdebulunmaktadır. Beraberinde 5 mL'lik ölçü kaşığı bulunur.

Doktorunuz size veya çocuğunuza FENOPEN'i aşağıdaki nedenlerden biri veya birkaçı dolayısıyla reçete etmiş olabilir:

• Yutak ve bademciklerde enfeksiyon (tonsillofarenjit)

• FENOPEN'e duyarlı mikropların yol açtığı akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonlarda,zatürre, orta kulak enfeksiyonları, sinüslerin enfeksiyonları (sinüzit)

1 / 9

• Erizipel (yılancık), erizipeloid ve eritema migrans gibi deri enfeksiyonları, lenf düğümlerininiltihaplanması (lenfadenit), lenf damarlarının iltihaplanmasında (lenfanjit).

• Kızıl hastalığı tedavisi

• Romatizmal ateş tedavisi veya tekrar etmesinin önlenmesi, kalbin kapak, duvar ve damaryapılarının iltihaplanmasının önlenmesinde

• Ağız boşluğu ve diş etlerinde bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda, ikinci ve üçüncüderecede diş çıkartma güçlükleri, yüzdeki sinüs boşluğu enfeksiyonunda sinüs boşluğunundışarı açılması (antrum fistülü) tedavisi

• Yüksek risk grubu hastalarda (ör. Doğumsal (konjenital) kalp hastalığı, yapay kalp kapakçığıolanlar, romatizmal endokardit geçirenler) diş çekimi ve diş-çene cerrahisi sırasındagelişebilecek enfeksiyonlardan korumada

• Virüslerden ileri gelen diş etleri ve ağız mukozası iltihaplarında (gingivit, stomatit) Gram-pozitif bakterilerin neden olduğu ikincil enfeksiyonların önlenmesinde.

2. FENOPEN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

FENOPEN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer sizde veya çocuğunuzda:

• Alerjik şok riski (kan basıncında düşüşü ve nefes alma zorluğunu içeren şiddetli alerjikreaksiyonlar) sebebinden dolayı, fenoksimetilpenisilin potasyuma veya FENOPEN şurubuniçerdiği diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa

• Sefalosporinlere karşı aşırı duyarlık gösteriyorsa (çapraz alerji ihtimali vardır)

FENOPEN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Çok sayıda alerjene karşı duyarlılık

Doktorunuz penisilin tedavisine geçmeden, sizin veya çocuğunuzun daha önce penisilinlere, sefalosporinlere ve diğer alerjen maddelere aşırı duyarlılık reaksiyonlarıylacevap verip vermediğinizi (saman nezlesi, bronşiyal astım) araştırmalıdır.

• Kusma ve ishalin eşlik ettiği ağır mide bağırsak rahatsızlığınız varsa

(Bu koşullar altında, vücut tarafından yeterli emilim gerçekleşemeyebilir. Gerektiğinde tedavinizi kesmesi için doktorunuza danışınız.)

• Antibiyotik kullanımına bağlı gelişebilen uzun süreli ishal (psödomembranöz enterokolit)ortaya çıkması halinde FENOPEN tedavisi kesilmeli ve uygun başka tedaviye geçilmelidir.

• Kalp hastalığı veya diğer nedenlere bağlı elektrolit (tuz dengesi) bozukluğu (Doktorunuztedavi boyunca FENOPEN'in içerdiği potasyumu dikkate alarak tedavinizi kontroledecektir).

• Böbrek yetmezliği nedeniyle idrar çıkışınız olmadığında (anüri) doz aralığı 12 saat olmalıdır.

• Uzun süreli tedavi (dirençli mikroorganizmaların çoğalmasına neden olabileceğinden,doktorunuz ikincil bir enfeksiyon oluşmasına karşı uygun önlemleri alacaktır).

• İdrarda şeker tayini için enzimatik olmayan yöntemler kullanıldığında (Bunlar yanlış pozitifsonuç verebilir. Aynı zamanda ürobilinojen saptanması da bozulabilir.)

• Şeker hastalığı (diyabet) varsa

• Frengi (sifiliz) ya da cüzzam (lepra) gibi spiroket enfeksiyonların tedavisi sırasında ateş,titreme, baş ağrısı ve eklem ağrısı gibi genel belirtilerin ortaya çıkması ile görülenHerxheimer reaksiyonu (antibiyotikle yok olan bakterinin vücutta oluşturabileceği birreaksiyon) oluşabilir.

• Hormonal bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız (Etkinliklerinde belirgin bir azalmaolabileceğinden hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemi önerilir.)

2 / 9

• Beta-laktam antibiyotiklerle tedavi sırasında, nöbetler, konfüzyon (zihin karışıklığı), bilinçveya hareket bozukluklarıyla eşlik edebilecek “ensefalopati” adı verilen bir risk vardır. Buözellikle aşırı doz durumunda ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda geçerlidir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse, lütfen doktorunuza danışın.

FENOPEN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Gıdalarla birlikte alınması, FENOPEN'in emilim oranını azaltır. Bu nedenle, en iyi emilim oranına ulaşmak için FENOPEN mide boş iken, tercihen yemeklerden bir saat önce alınmalıdır.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Fenoksimetilpenisilin mutlak bir gereklilik olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Penisilinlerin bugüne kadarki kapsamlı testi, doğmamış çocuk üzerindezararlı bir etkisi olduğuna dair kanıt göstermemiştir. Bu nedenle FENOPEN hamilelik sırasındadoktor reçetesine göre kullanılabilir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


FENOPEN anne sütüne geçer. Bu durumun emzirilen bebekte reaksiyon oluşturma olasılığı ve/veya fizyolojik bağırsak florası üzerindeki etkisi (ishal veya maya gruplaşması) göz önündebulundurulmalıdır.

Araç ve makine kullanımı

Beta-laktam antibiyotiklerle tedavi, ensefalopati riski taşır. Uyuşukluk, baş dönmesi veya titreme gibi yan etkilerle karşılaşırsanız, araç veya makine kullanmamalısınız.

FENOPEN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

FENOPEN şurup, sukroz (her dozunda 1,5 g sukroz) ihtiva eder. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğusöylenmişse FENOPEN şurubu almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

FENOPEN şurup her dozunda 25,8 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

FENOPEN şurup her dozunda 0,67 mmol (26,2mg) potasyum ihtiva eder. Bu durum, böbrek fonksiyonlarında azalma olan hastalar ya da kontrollü potasyum diyetinde olan hastalar içingöz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile FENOPEN birlikte kullanımı

• Bakterilerin üremesini durduran diğer maddeler (örneğin, kemoterapi ajanları

veya eritromisin, sülfonamid, tetrasiklinler ve kloramfenikol gibi antibiyotikler) ile birlikte

3 / 9

kullanıldığında penisilinin aktivitesi azalabilir veya kaybolabilir.

• Romatizmal ağn için kullanılan indometazin, fenilbutazon, salisilatlar, gut tedavisindekullanılan sülfinpirazon ve probenesid ile birlikte kullanıldığında penisilinin serumdakimiktarı uzun süre yüksek kalabilir.

• Östrojen ve gestajenler (kadın cinsiyet hormonları) ile birlikte kullanıldığında buhormonların plazmadaki miktarları hafif azalabilir.

• Doğum kontrolü amacıyla kullanılan ilaçlarla (oral kontraseptifler) eş zamanlıkullanıldığında bu ilaçların etkisi azaldığından başka bir doğum kontrol yöntemikullanılmalıdır.

• Aminoglikozid antibiyotikleri (örneğin neomisin) ile birlikte veya hemen sonrasındakullanıldığında FENOPEN'in emilimi azalabilir.

• Romatizmal hastalıklar ve sedef hastalığı tedavisinde kullanılan metotreksat ile birliktekullanılması, metotreksatın toksik etkisinin artmasına yol açabilir. Metotreksatın serumseviyelerinin izlenmesi gerekir.

• Kan pıhtılaşmasını engelleyen oral ilaçlarla eş zamanlı olarak kullanılabilenFENOPEN, uzun bir kanama süresine yol açabilir (uzun süreli protrombin zamanı veyakoagülasyon testlerinde yüksek INR değeri).

Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda


kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. FENOPEN nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Dozaj genellikle aşağıdaki şekilde uygulanır:

Yetişkinler ve 12 yaş üstü çocuklar: enfeksiyonun şiddetine ve bölgesine göre genellikle

günde 3-4 kere olmak üzere 295 mg-885 mg (yaklaşık 0,5-1,5 milyon IU)

Yaş grupları* (veya kg cinsindenvücut ağırlığı)

Tek doz (mL)

(mg ve ünite cinsinden fenoksimetilpenisilin eşdeğeri)

Günlük doz (mL)

(mg ve ünite cinsinden fenoksimetilpenisilin eşdeğeri)

12 haftadan 1 yaşına kadar olan bebekler(10 kg' a kadar)

2,5 mL

(88,5 mg veya 150.000 ünite)

3 defa 2,5 mL (=7,5 mL)

(265,5 mg veya 450,000 ünite)

1-2 yaş arası küçük çocuklar(10-15 kg arası)

3,75 mL

(1,25 ve 2,5 mL şeklinde) (132,7 mg veya 225.000 ünite)

3 defa 3,75 mL (=11,25 mL)

(398,2 mg veya 675.000 ünite)

2-4 yaş arası küçük çocuklar(15-22 kg arası)

5 mL

(177 mg veya 300.000 ünite)

3 defa 5 mL (=15 mL)

(531 mg veya 900.000 ünite)

4 / 9

4-8 yaş arası çocuklar(22-30 kg arası)

7,5 mL

(2,5 ve 5 mL şeklinde) (265,5 mg veya 450.000 ünite)

3 defa 7,5 mL (=22,5 mL)

(796,5 mg veya 1.350.000 ünite)

8-12 yaş arası çocuklar(30 kg'dan fazla)

10 mL

(2 defa 5 mL olarak) (354 mg veya 600.000 ünite)

3 defa 10 mL (=30 mL)

(1.061,9 mg veya 1.800.000 ünite)

*Eğer hastaların yaş grupları ve vücut ağırlıkları net o vücut ağırlığına göre seçilen doz tavsiye edilir.
arak tek bir doz aralığına dahil değilse,

Kutu içerisinde, dozlara uygun olarak işaretlenmiş ölçü kaşığı vardır. Tam dolu ölçek 5 mL içermektedir. Doktorunuz hastalığınızın seyrine göre dozu artırabilir.

Günlük doz gün içinde mümkünse eşit aralıklarla genellikle 3-4 doza bölünür (6-8 saatte bir).

FENOPEN'i boğaz ve bademcik enfeksiyonu (tonsillofarenjit) ve akut romatizmal ateş tedavisinde mutlaka 10 gün kullanmalısınız. Diğer enfeksiyonların tedavisinde genellikle 710 gün boyunca kullanılır, hastalık belirtileri kaybolduktan sonra en az 2-3 gün dahakullanmaya devam etmelisiniz.

Kendinizi iyi hissetseniz bile lütfen bu süreye uyunuz.

Tedavi süresi mikroorganizmaların yanıtına ya da klinik tabloya bağlıdır. 3-4 gün sonra bir iyileşme fark edilmediği takdirde tedavinizi sürdüren, başka bir tedaviye karar verecek olandoktorunuza başvurunuz.

Akut romatizmal ateş profilaksisi (önleme tedavisi) için FENOPEN kullanılacaksa, her gün profilaksi süresince alınmalıdır.

Akut orta kulak iltihabında tedavi süresi rutin olarak 7-10 gündür. Doktorunuz komplike bir iyileşme seyri öngördüğünde tedavi süresini 10-14 güne çıkartabilir. Tedaviye, vücut ısısınormale döndükten sonra üç gün daha devam edilmesi tavsiye edilir.

Bireysel olarak kullanım süresine, tedaviyi sürdüren doktor karar verir.

Uygulama yolu ve metodu:

Ağızdan alınır.

Sulandırıldıktan sonra, 5 mL (=1 ölçek) şurup 300.000 I.U. (=196,10 mg) fenoksimetilpenisilin içerir. 150 mL şurubun hazırlanması için 60 gram kuru toz kullanılır. Şişe üzerindeki işaretçizgisinin yarısına kadar önceden kaynatılmış, soğutulmuş içme suyu ile doldurulupkuvvetle çalkalanır. Köpük giderildikten sonra şişedeki işaret çizgisine kadar tekrarkaynatılmış, soğutulmuş içme suyu doldurulur ve berrak bir çözelti elde edilinceye kadarçalkalanır.

FENOPEN şurup aç karnına, tercihen yemeklerden 1 saat önce alınmalıdır.

5 / 9

Çocuklarda düzenli kullanımı kolaylaştırmak için FENOPEN'i yemekler sırasında da verebilirsiniz.

Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:

3 ay altı bebeklerde oral penisilin kullanımı emilim yetersizliğinden önerilmez. Çocuklarda uygulanacak dozlar için (doktorunuz farklı bir doz önermedikçe) tabloya bakınız.

Yaşlılarda kullanım:

Yaşlılarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli derecede azalmış kreatinin klirensi (kaslar tarafından oluşturulan atığın böbreklerden süzülebilme durumu) olan hastalarda 8 saat ara ile uygulanan FENOPEN dozununazaltılmasına genellikle gerek yoktur.

Şiddetli böbrek yetmezliği olup idrar çıkışı olmayan (anüri) hastalarda doz aralığı 12 saate çıkarılmalıdır.

Karaciğer yetmezliğinde doz ayarlaması gerekli değildir.

Eğer FENOPEN'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla FENOPEN kullandıysanız:

Diğer penisilinlerde olduğu gibi, bir kereye mahsus gereğinden fazla miktarda FENOPEN alınması genel olarak zararlı değildir. FENOPEN yanlışlıkla aşırı dozda alındığında, tedaviyibir süre durdurmanız gerekebilir.

Beta-laktam antibiyotiklerle tedavi sırasında, özellikle de büyük miktarda alındığında veya böbrek fonksiyonunuz bozulduğunda “ensefalopati” adı verilen bir risk vardır. (bkz. “4. Olasıyan etkiler nelerdir?”).

FENOPEN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.FENOPEN'i kullanmayı unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


Doktorunuza danışınız. Doktorunuz size bir sonraki ilaç alma zamanında değişiklik yapmaksızın devam edip edemeyeceğinizi veya dozda bir artışın yararlı olup olmayacağınıbildirecektir.

FENOPEN ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

FENOPEN tedavisini doktorunuzun onayı olmadan bırakırsanız, hastalıkla ilgili şikayetler tekrar ortaya çıkabilir.

6 / 94. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, FENOPEN'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler

olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Aşağıdakilerden biri olursa, FENOPEN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL

doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Cildinizde duyarlılık hissederseniz, ilacınızı almayı durdurunuz ve doktorunuzubilgilendiriniz. Kurdeşen gibi çok belirgin ve hızla ortaya çıkan bir cilt reaksiyonuyaşarsanız, genellikle bu gerçek bir penisilin alerjiniz olduğu anlamına gelir. Böyle birdurumda tedavi durdurulmalıdır.

• Anafilaktik şoka (vücudun alerji oluşturan maddelere karşı verdiği çok şiddetli yanıt, aniaşırı duyarlılık) kadar her derecede aşırı duyarlılık reaksiyonu, damar veya kas içineuygulama sonrası sık olmamakla birlikte, ağızdan penisilin alımından sonra dagözlenmiştir. Böyle bir durumda ilacınızı almayı bırakınız ve hemen doktorunuzubilgilendiriniz.

• Psödomembranöz enterokolit; tedavi sırasında veya tedavi sonrasında şiddetli ve kalıcıishal bazen kanlı veya sümüksü ishal ve kramp benzeri karın ağrısı ortaya çıkarsa,doktorunuzu durumdan haberdar ediniz. Acilen tedavi edilmesi gereken ancakbağırsaklarda kendini gizleyen ciddi ve şiddetli bir iltihaplanma (psödomembranözenterokolit) söz konusu olabileceğinden, doktorunuzu durumdan haberdar ediniz.Antibiyotik tedavisi ile tetiklenen bu bağırsak durumu hayati tehlike yaratabilir. İlacınkullanım durumuna bağlı olarak FENOPEN film tablet ile tedavinin sonlandırılması gözönünde bulundurulabilir, gerekirse uygun tedavi acilen başlatılmalıdır. Bağırsak hareketini(peristalsis) engelleyen ilaçlar alınmamalıdır.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin FENOPEN'e karşı ciddi alerjiniz var demektir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Diğer olası yan etkiler

Yaygın:

• Aşırı duyarlılık reaksiyonları (ör. deri döküntüleri, kaşıntı, ürtiker (kurdeşen)). Bunlar çoğunlukla tedavinin kesilmesinin ardından hızla kaybolurlar.

• Bulantı, kusma, iştah kaybı, karın ağrısı, midede dolgunluk, şişkinlik, yumuşak

dışkı ve bazen kanlı ishal. Bu yan etkiler genellikle orta şiddettedir ve tedavi sırasında ya da tedavi kesildikten sonra azalır.

• Deri döküntüleri (egzantem) ve başta ağız bölgesinde olmak üzere mukoza iltihabı (glossit,stomatit) ortaya çıkabilir.

7 / 9

Seyrek:

• Siyah tüylü dil gelişimi

Çok seyrek:

• Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma (lökopeni, granülositopeni,agranülositoz, pansitopeni), kan pulcuğu sayısında azalma (trombositopeni) ya da kemik iliğifonksiyonlarının bozulması (miyelosüpresyon). Bu değişiklikler tedavi sona erdikten sonranormale döner.

• Aşırı duyarlılık reaksiyonları: ilaç ateşi, eklem ağrısı, ciltte, mukozada ya da eklemlerde geridönüşümlü şişkinlik (anjiyonörotik ödem), yüzde, dilde, solunum yollarında nefes almayızorlaştıran şişme, nefes darlığı atakları, çarpıntı, solunum güçlüğü, geri dönüşümlü iltihabidoku zedelenmesi (serum hastalığı), damar iltihabı (vaskülit) sonucunda deride kabartılar(papüller), ciltte içi su dolu kabarcık oluşumu (Stevens-Johnson-Sendromu, toksik epidermalnekroliz), kan basıncında şoka yol açabilecek düşüş gibi şiddetli duyarlılık reaksiyonları.

• Böbrek iltihabı (interstisyel nefrit)

• Dişlerin renginde geçici solukluk

• Beyin zarı iltihabı (aseptik menenjit)

Bilinmiyor:

• Ateş, titreme, baş ağrısı ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren Herxheimerreaksiyonu (antibiyotikle yok olan bakterinin vücutta oluşturabileceği bir reaksiyon).

• Geçici ağız kuruluğu ve tat alma bozukluğu

• Dirençli bakteri veya mantar enfeksiyonu (süperenfeksiyon)

Beta-laktam antibiyotiklerle tedavi sırasında, nöbetler, konfüzyon (zihin karışıklığı), bilinç veya hareket bozukluklarıyla eşlik edebilecek “ensefalopati” riski vardır. Bu, özellikle aşırı dozdurumunda ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda geçerlidir. Uyuşukluk, baş dönmesi,titreme, artmış vücut aktivitesi, baş ağrısı, huzursuzluk, ilgisizlik, kayıtsızlık ve umursamazlıkgibi sinir sistemi üzerindeki yan etkiler FENOPEN'in etkin maddesi fenoksimetilpenisilin ilebildirilmiştir.

Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak, Türkiye FarmakovijilansMerkezi'ne (TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuzilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.5. FENOPEN'in saklanması

FENOPEN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.

8 / 9

Kuru tozu sulandırdıktan sonra şişenin ağzını kapatarak 10 gün süre ile buzdolabında (2-8o) saklayabilirsiniz.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra FENOPEN'i kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz FENOPEN'i kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ.

Beyoğlu-İSTANBUL

Üretim yeri:


BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ.

Kapaklı-TEKİRDAĞ

Bu kullanma talimatı 18.10.2022 tarihinde onaylanmıştır.


9 / 9

İlaç Bilgileri

Fenopen 300.000 I.u./5 Ml Şurup Hazırlamak İçin Kuru Toz

Etken Maddesi: Fenoksimetilpenisilin Potasyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.