Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lotans Plus 100mg /25 Mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATILOTANS PLUS 100 mg/25 mg film kaplı tablet Ağızdan alınır.

• Etkin maddeler:


100 mg losartan potasyum ve 25 mg hidroklorotiyazid içerir.

• Yardımcı maddeler:


Mikrokristalize selüloz (E 460), laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilmektedir), prejelatinize mısır nişastası, sodyum nişasta glikolat tip A, magnezyum stearat (E 572), hidroksipropil selüloz(E 463), hipromelloz 6 cp (E 464), titanyum dioksit (E 171).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

• Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızıdoktorunuza söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. ilaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veyadüşük doz almayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. LOTANS PLUS nedir ve ne için kullanılır?


2. LOTANS PLUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. LOTANS PLUS nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. LOTANS PLUS'ın saklanması


Başlıkları yer almaktadır.1. LOTANS PLUS nedir ve ne için kullanılır?

LOTANS PLUS, anjiyotensin II reseptör blokörü olan losartan ve bir idrar söktürücü (diüretik) olan hidroklorotiyazid kombinasyonudur. Anjiyotensin II, vücutta üretilen, kan damarlarındakireseptörlere bağlanan ve onların sıkışmasını sağlayan bir maddedir. Bu da kan basıncında artışaneden olur. Losartan, anjiyotensin II'nin bu reseptörlere bağlanmasını önler; kan damarlarındagevşemeye ve kan basıncında düşmeye neden olur. Hidroklorotiyazid böbreklerden daha fazlasu ve tuz geçişini sağlar. Bu da kan basıncının düşmesine yardım eder. Her bir film tablet, 100 mglosartan potasyum ve 25 mg hidroklorotiyazid içerir.

LOTANS PLUS 28 film kaplı tablet içeren blister ambalajlarda takdim edilmektedir.

Her iki tarafı çentikli, beyaz, oblong, bikonveks film kaplı tabletlerdir. Tablet iki eşit parçaya bölünebilir.

LOTANS PLUS, aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır.

LOTANS PLUS, tek başına losartan veya hidroklorotiyazid ile yeterince kan basıncı kontrolaltına alınamayan hastalarda sebebi bilinmeyen yüksek kan basıncının (esansiyelhipertansiyon) düşürülmesinde kullanılır.

• LOTANS PLUS, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve kalbin sol odacığı kalınlaşmış(sol ventrikül hipertrofisi) olan hastalarda, hastalanma ve ölüm riskini azaltmak için kullanılır.

1

LOTANS PLUS yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve kalbin sol odacığı kalınlaşmış(sol ventrikül hipertrofisi) olan hastalarda inme (felç) riskini azaltmak için kullanılır,ancak bu fayda siyah ırka mensup hastalar için geçerli değildir.

2. LOTANS PLUS'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

LOTANS PLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

Losartan, hidroklorotiyazid veya ilacın bileşenindeki maddelerden herhangi birine karşıalerjikseniz (aşın duyarlılığınız varsa),

Sülfonamid türevi ilaçlara (örn. Diğer tiyazidler, ko-trimoksazol gibi bazı antibakteriyelilaçlar) karşı alerjikseniz (sülfonamid türevi ilaçlann neler olduğundan emin değilsenizdoktorunuza danışın),

Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğunuz [kolestaz (safra akışının yavaşlaması veyadurması) ve safra kanal tıkanıklığı bozuklukları gibi] var ise,

Kanınızda tedavi ile düzelmeyen düşük sodyum, yüksek kalsiyum veya düşük potasyumdüzeyi var ise,

Gut hastalığınız var ise,

Gebeyseniz,

Şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğunuz var ise veya böbrekleriniz idrar üretemiyor ise,

Şeker hastalığınız (diyabetiniz) ya da böbrek fonksiyonu bozukluğunuz varsa vetansiyonunuzu düşürmek için aliskiren kullanıyorsanız.

LOTANS PLUS'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

• Görmede azalma veya göz ağrısı yaşarsanız. Bunlar, gözün damar tabakasında sıvıbirikiminin (koroidal efüzyon) veya göz içi basınç artışının belirtileri olabilir veLOTANS PLUS'ı aldıktan sonra saatler ila haftalar içinde ortaya çıkabilir. Bu, tedaviedilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. Eğer daha önce penisilin veyasülfonamide karşı alerjiniz olduysa, sizde bunun gelişme riski daha yüksek olabilir.

• Daha önce yüzünüzde, dudaklarınızda, boğazınızda ve dilinizde şişme olduysa,

• İdrar söktürücü (diüretik) kullanıyor iseniz,

• Tuz kısıtlayıcı bir diyet uyguluyor iseniz,

• Şu anda aşırı derecede kusma veya ishaliniz varsa veya yakın zamanda olduysa,

• Kalp yetmezliğiniz var ise,

• Karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa (bkz. Bölüm 2 "LOTANS PLUS'ıaşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ")

• Her iki böbreğinize giden damarlarda daralma (renal arter stenozu) veya tek böbreğiniz varise veya yakın zamanda böbrek nakli olduysanız,

• Atardamarlarınızda daralma (ateroskleroz), kalbin fonksiyonlarının zayıflamasından ötürügöğüs ağrısı (anjina pektoris) var ise,

• Aort veya mitral kapak stenozu (kalbinizdeki kapakların daralması) veya hipertrofikkardiyomiyopati (kalp kaslannda kalınlaşmaya yol açan bir hastalık) var ise,

• Diyabet (şeker hastalığı) var ise,

• Gut hastalığınız var ise,

• Alerjik bir durumunuz veya astımınız varsa veya eklemlerinizde ağrı, derinizde döküntü veateş yapan sistemik lupus eritamatozus denilen bir hastalığınız var ise,

• Sizde yüksek kalsiyum veya düşük potasyum seviyesi mevcutsa veya düşük potasyum diyeti

J Bir belge, güvenn eleKtronık imza ile imzalanmıştır.J5 AJJ


uyguluyor iseniz,

2

• Ameliyat öncesinde veya anestezi almanız gerektiğinde (diş doktorunda dahi) veyaparatiroid fonksiyonlanmzı kontrol ettirmek için test yaptıracaksanız lütfendoktorunuza veya ilgili sağlık görevlisine losartan potasyum ve hidroklorotiyazidtabletleri aldığınızı bildiriniz.

• Primer hiperaldosteronizm denilen bir hastalığınız (adrenal bezde bir anormalliksonucunda, bu bezde aldosteron hormonu salgısının artması ile ilişkili bir sendromdur)var ise.

• Yüksek kan basıncınının tedavisinde kullanılan aşağıdaki ilaçlardan herhangi birinikullanıyorsanız:

— ADE inhibitörü (örn. enalapril, lisinopril, ramipril), özellikle diyabetle ilişkiliböbrek problemleriniz varsa

— Aliskiren

• Serum potasyum miktarını yükseltebilecek başka ilaçlar alıyorsanız (bkz. Bölüm 2"Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı").

Doktorunuz, böbrek fonsiyonunuzu, kan basıncınızı ve kanınızdaki elektrolitleri (örn. potasyum) düzenli aralıklarla kontrol edebilir. Ayrıca, lütfen

"LOTANS PLUS'ıaşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ"

başlığı altındaki bilgiye de bakınız.

• Cilt kanseri geçirdiyseniz veya tedavi sırasında yeni bir cilt lezyonu geçirirseniz.Hidroklorotiyazid ile tedavi, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, bazı ciltve dudak kanseri tiplerinin (melanom dışı cilt kanseri) riskini arttırabilir. LOTANSPLUS kullanırken, cildinizi güneş ve UV ışınlarına maruziyetten koruyun.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

LOTANS PLUS'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

LOTANS PLUS aç karnına veya besinlerle birlikte alınabilir.

Bu tabletleri alırken alkol kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Alkol ve LOTANS PLUS tabletleri birlikte birbirlerinin etkisini artırabilirler.

Diyetle alınan aşırı miktarda tuz LOTANS PLUS tabletlerin etkisi ile karşıt etki gösterebilirler.

Hamilelik:

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamile iseniz (veya hamile kalmış olma olasılığınız varsa) doktorunuza söylemelisiniz. Doktorunuz hamile kalmadan önce ya da hamile kaldığınızı öğreniröğrenmez LOTANS PLUS kullanımına son vermenizi ve LOTANS PLUS yerine başkailaçlar kullanmanızı tavsiye eder. LOTANS PLUS hamilelik süresince kullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme:

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız veya emzirmeye başlayacaksanız doktorunuza söyleyiniz. LOTANS PLUS emziren kadınlara tavsiye edilmez fakat mutlaka emzirmek istiyorsanız doktorunuz sizin için

,

başka bir tedavi seçebilir. Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

3

Araç ve makine kullanımı:

Bu ilaç ile tedaviye yeni başladığınızda, ilacın sizde nasıl bir etki gösterdiğini anlayana kadar, özel dikkat gerektiren işler yapmamalısınız (örn. otomobil kullanmak veya tehlikelimakinelerle çalışmak).

LOTANS PLUS'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

LOTANS PLUS 123 mg laktoz içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan öncedoktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer, potasyum takviyeleri, potasyum içeren tuz muadilleri, bazı diüretikler gibi potasyum tutucu ilaçlar veya serum potasyumunu arttırabilecek diğer ilaçlar (örn., trimetoprim içerenürünler) kullanıyorsanız, LOTANS PLUS ile bu ilaçların kombinasyonu önerilmediğinden,doktorunuza bildiriniz.

LOTANS PLUS içeriğinde bulunan hidroklorotiyazid gibi idrar söktürücü maddeler diğer ilaçlarla etkileşebilir.

Doktorunuzun yakın gözetimi olmadan lityum (mani, depresyon ve şizoaffektif hastalıkların tedavisinde kullanılır) içeren preparatlar LOTANS PLUS ile birlikte verilmemelidir.

Potasyum ilaveleri, potasyum içeren tuz preparatları veya potasyum tutucu ilaçlar, diğer diüretikler, bazı laksatifler veya meyan kökünde bulunan glisirizin, gut ilaçları, kalp ritimbozukluklarında kullanılan ilaçlar veya kan şekerini düşüren ilaçlar (oral antidiyabetik ilaçlarve insülin) kullanıyorsanız özel tedbirlerin (kan testleri gibi) alınması uygun olabilir.

Aşağıdaki ilaçlan alıyorsanız doktorunuza bildirmeniz önemlidir:

Kan basıncını düşüren diğer ilaçlar (örn. spironolakton, amilorid, triamteren),

Steroidler (örn. prednizon, hidrokortizon),

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn. siklofosfamit, metotreksat),

Ağrı kesiciler (asetilsalisilik asit),

Fungal (mantar) enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn. flukonazol),

Artrit ilaçları (eklem iltihabı) (örn. ibuprofen, diklofenak),

Yüksek kolesterol için kullanılan reçineler (örn. kolestiramin, kolestipol reçineleri),

Kas gevşeticiler (örn. tubokürarin),

Uyku ilaçları (örn. barbitüratlar),

Morfin gibi opioid ilaçlar (ağrı kesiciler),

Adrenalin gibi presör aminler (kan basıncında artışa neden olabilen ilaçlar) ya da bugruptan diğer ilaçlar,

Oral diyabet ilaçları (şeker hastalığının tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçlar) (örn.metformin) veya insülin,

Doktorunuz dozunuzu değiştirmek ve/veya diğer önlemleri almak isteyebilir:

•"LOTANSPLUS'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ" ve "LOTANS PLUS'ı aşağıdakidurumlarda DİKKATLE KULLANINIZ")

LOTANS PLUS kullanırken size iyotlu kontrast maddesinin uygulanacağı radyografik bir

• i i i1.. jT*i Bu.belge

işlem yapılacaksa lütfen doktorunuzu bilgilendiriniz.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.



4

3. LOTANS PLUS nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:

LOTANS PLUS'ı daima doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanınız.Durumunuza ve kullandığınız diğer ilaçlara göre LOTANS PLUS'ın uygun dozunadoktorunuz karar verecektir.

Kan basıncı kontrolünüzün düzgün şekilde devam etmesi için LOTANS PLUS'ı,doktorunuzun reçetede yazdığı süre boyunca almaya devam etmeniz önemlidir.

24 saatlik aralık boyunca kan basıncın kontrol etmek için yüksek tansiyonu olanhastaların çoğunda losartan/hidroklorotiyazid olağan dozu günde 1 tabletLOTANS PLUS 50mg/12.5mg'dır. Bu, günde iki adet LOTANS PLUS 50mg/12.5mgtablete artırılabilir veya günde 1 tablet LOTANS PLUS 100mg/25mg'a değiştirilebilir.Günlük alınacak en yüksek doz,

2 tablet 50mg/12,5mg losartan/hidroklorotiyazid veya 1 tablet 100mg/25mg losartan/ hidroklorotiyazid' dir.

Uygulama yolu ve metodu:

LOTANS PLUS yalnızca ağız yoluyla kullanılır.

Aç karnına veya yiyeceklerle birlikte alınabilir.

Tabletleri çiğnemeden yeterli miktarda sıvı ile alınız (örn., bir bardak su ile).

•Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanım:

LOTANS PLUS'ın çocuklarda ve ergenlikte kullanımına dair deneyim bulunmamaktadır. Bu nedenle, LOTANS PLUS 18 yaşından küçüklere önerilmemektedir.

Yaşlılarda kullanım:

LOTANS PLUS genellikle, ileri yaştaki hastalar ve daha genç yetişkin hastaların çoğunda eşit şekilde iyi etki eder ve tolere edilir. Yaşlı hastaların çoğu genç hastalarla aynıdozu kullanmaktadır.

Özel kullanımdurumları:

Karaciğer/Böbrek yetmezliği

Orta derecede böbrek yetmezliğiniz varsa doz ayarlaması gerekmemektedir. Diyalize giriyorsanız LOTANS PLUS önerilmemektedir. Şiddetli karaciğer veya böbrek yetmezliğinizvarsa LOTANS PLUS kullanmayınız.

Eğer LOTANS PLUS'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz ya da eczacınız ile konuşunuz.


Kullanmanız gerekenden daha fazla LOTANS PLUS kullandıysanız:

LOTANS PLUS'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Aşırı doz, kan basıncında düşüşe, çarpıntıya, düşük nabza, kan bileşiminde değişikliğe ve dehidratasyona (sıvı kaybı) neden olabilir.

5

LOTANS PLUS'ı kullanmayı unutursanız:

İlacınızı tavsiye edilen şekilde almaya çalışınız.

İlacı bir doz almayı unuttuğunuzda, bu dozu almayınız ve daha sonra normal kullanıma devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.LOTANS PLUS ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Doktorunuza danışmadan, kendi kendinize tedavinizi sonlandırmayınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Aşağıdakilerden biri olursa, LOTANS PLUS'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz:

- Anafilaktik reaksiyonlar (ciddi, hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon),

- Nefes almada güçlük, hırıltılı solunum,

- Yüzde, dudaklarda, yutak ve/veya dilde, havayolu tıkanıklığına neden olan; gırtlaktave boğazda şişme, şişme (anjiyoödem), gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin LOTANS PLUS'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Geçmişte bazı hastalarda ADE inhibitörleri dahil, diğer ilaçların uygulanmasıyla anjiyoödem bildirilmiştir.

Tüm ilaçlar gibi LOTANS PLUS'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1 'inde görülebilir.

Y aygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1,000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek : 1,000 hastanın birinden az, fakat 10,000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10,000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerle sıklık tahmin edilemiyor

Yaygın:

Öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, sinüzit (sinüs iltihabı), sinüsbozuklukları,

İshal, karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık,

Kaslarda ağrı veya kramp, bacaklarda ağrı, sırt ağrısı,

Uykusuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi

Yorgunluk ve güçsüzlük, göğüs ağrısı

Potasyum seviyesinin artması (anormal kalp ritmine neden olabilir), hemoglobin vehematokrit değerinde düşme,

Kanda şekerin düşmesi (hipoglisemi)

Kanda kalsiyum seviyelerimn artm.ası

Böbreklerde bozukluk, böbrek yetmezliği

6

Yaygın olmayan:

Anemi, deride kırmızı, kahverengimsi benekler (bazen özellikle ayaklar, bacaklar, kollarve kalçada, eklem ağrısı ile birlikte, ellerde ve ayaklarda şişme ve karın ağrısı), morluklar,akyuvarlarda azalma, pıhtılaşma problemi, pıhtılaşmaya yardımcı olan kan elemanınınınsayısında azalma

İştah kaybı, ürik asit seviyesinin artması veya belirgin gut hastalığı, kandaki şekerseviyesinde artma, kan elektrolit seviyelerinde anormallik

Kaygılı olma, kaygı durumunda anormallik, sinirlilik, panik bozukluğu (tekrarlı olarakmeydana gelen panik atakları), bilinç karışıklığı (konfüzyon), depresyon, anormal rüyalar,uyku bozuklukları, uykulu olma hali, hafızada zayıflama

İğne ya da diken batıyormuş hissi, kol ve bacaklarda ağrı, titreme, migren, bayılma

Bulanık görme, gözlerde yanma ve batma hissi, konjunktivit (gözde iltihaplanma), görmefonksiyonunda kötüleşme, etraftaki şeyleri sarı görme

Kulaklarda çınlama, vızıltı, homurdama ve klik sesleri,

Tansiyon düşmesi ve eşlik eden şekilde duruş değişiklikleri (ayağa kalktığında sallanıyorgibi ve güçsüz hissetme), anjina (göğüs ağrısı), anormal kalp atımı, serebrovasküler travma(geçici iskemik atak veya "mini-inme"), kalp krizi, çarpıntı

Kan damarlarında deride döküntü ya da yara ile birlikte görülen inflamasyon

Boğaz ağrısı, nefessiz kalma, bronşit (akciğere giden havayollarının iltihabı), pnömoni(akciğer iltihabı), akciğerlerde su (nefes almayı zorlaştıran), burun kanaması, burunakıntısı, tıkanıklık, ses tellerinde iltihaplanma

Kabızlık, tedaviye dirençli kabızlık, gaz, mide rahatsızlığı, mide spazmı, kusma, ağızkuruluğu, tükürük bezlerinde iltihaplanma, diş ağrısı

Sarılık (göz ve deride sararma), pankreas iltihabı

Ürtiker, kaşıntı, deri iltihabı, döküntü, deride kızarıklık, ışığa duyarlı olma hali, cilttekuruluk, sıcak basması, terleme, saç dökülmesi

Kol, omuz, kalça, diz ve diğer eklemlerde ağrı, eklemlerde şişkinlik, katılık, kasgüçsüzlüğü

Geceleri dahil sık sık idrara çıkma, böbrek iltihabı dahil böbrek fonksiyonlarındabozukluk, idrar yolu enfeksiyonu, idrarda şeker

Seksüel istekte azalma, iktidarsızlık

•Seyrek:

•Çok seyrek:

Bilirubinde (safraya rengini veren koyu sarı madde) ve karaciğer enzimlerinde artış

Bilinmiyor:

Grip benzeri belirtiler

Koyu renkte (çay rengi) idrarla birlikte açıklanamayan kas ağrısı (rabdomiyoliz, kasdokusunda hasar)

Kanda sodyum düzeyinde azalma (hiponatremi)

Genel olarak iyi hissetmeme

Tat alma duyusunda bozukluk (disguzi)

Deride pullanma (lupus eritematozus)

Pankreasta iltihaplanma

Bu ilacın bileşenlerinden olan hidroklorotiyazid, cildin güneşe karşı hassasiyetiniarttırabilir. Bu, cilt ve dudak kanseri riskinin artışı ile ilgili olabilir.

7

Cilt ve dudak kanseri (Melanom dışı cilt kanseri)

Karaciğer fonksiyon anormallikleri ve trombositopeni (trombosit sayısında azalma)

Görmede azalma veya yüksek basınçtan dolayı gözlerinizde ağrı (gözün damar tabakasındaolası sıvı birikimi belirtileri (koroidal efüzyon) veya akut açı kapanması glokomu)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. LOTANS PLUS'ın saklanması

LOTANS PLUS'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

İlacı almaya hazır oluncaya kadar blister paketi açmayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra LOTANS PLUS'ı kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz LOTANS PLUS'ı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:


Berko İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Yenişehir Mah. Özgür Sok. No: 16-18 Ataşehir/İstanbul 0 216 456 65 70 (Pbx)

0 216 456 65 79 (Faks)

[email protected]


Üretim Yeri:


Pharma Plant İlaç San. ve Tic A.Ş. Kadıköy/İstanbul

Bu kullanma talimatı 14/10/2022 tarihinde onaylanmıştır.


8

İlaç Bilgileri

Lotans Plus 100mg /25 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Losartan Potasyum Hidroklorotiyazid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.