Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATICEFOBİD® 0.5 g IM/IV flakon Kas içine veya damar içine uygulanır.

Steril

Etkin madde:

Her flakon 0,5 g sefoperazona eşdeğer kristalize sodyum sefoperazoniçerir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı madde yoktur.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. CEFOBİD nedir ve ne için kullanılır?


2. CEFOBİD'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. CEFOBİD nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. CEFOBİD'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. CEFOBİD nedir ve ne için kullanılır?

CEFOBİD bir antibiyotiktir. Her flakon 0,5 gram sefoperazon (kristalize sodyum sefoperazon şeklinde) etkin maddesini içermektedir. Bir flakon ve bir çözücü ampul içeren ambalajlardasunulmuştur.

Etkin maddelerden sefoperazon sodyum üçüncü kuşak sefalosporin adı verilen gruba dahil antibiyotiktir.

CEFOBİD belirli mikropların neden olduğu aşağıdaki iltihap oluşturan mikrobik hastalıkların (enfeksiyonların) tedavisinde kullanılır:

• Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları

• Üst ve alt idrar yolu enfeksiyonları

• Karın zarı iltihabı (peritonit), safra kesesi iltihabı (kolesistit), safra yolları iltihabı (kolanjit)ve diğer karın boşluğu enfeksiyonları

• Bakterilerin kana geçmesi sonucunda ateş ve titremeye neden olan hastalık (septisemi)

• Beyin zarı iltihabı (menenjit)

Bu Belge.

Belge Doikovıe yumuşakzd®kulenfefeSİyonlarıaklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

1

• Kemik ve eklem enfeksiyonları

• Kadın iç üreme organlarının yer aldığı kemik çatının içindeki organların enfeksiyonu, rahimiç duvarında iltihap (endometrit), bel soğukluğu (gonore) ve cinsel bölge enfeksiyonları.

CEFOBİD karın, kadın hastalıkları ile ilgili, kalp ve kan damarları ile ilgili, ortopedik cerrahi müdahale uygulanan hastalarda operasyondan sonra enfeksiyonlara karşı koruma amaçlı olarakkullanılabilir.

Birlikte tedavi endikasyonu mevcut ise, CEFOBİD diğer antibiyotiklerle beraber kullanılabilir. Aynı zamanda bir aminoglikozid uygulanacaksa böbrek fonksiyonlarınız kontrol edilecektir.

2. CEFOBİD'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerCEFOBİD'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

-Sefoperazon sodyum etken maddesine veya bölüm 6'da listelenen; ilacın içerisinde yer alan yardımcı maddelere veya sefalosporin sınıfı antibiyotiklere alerjiniz varsa-Beta-laktamlara alerjiniz varsa

-Penisilin antibiyotiklerine karşı alerjik reaksiyon geliştirdiyseniz (vakaların %5-10'unda çapraz alerji),

-Kanamaya eğiliminiz varsa ve K vitamini verilemiyorsa CEFOBİD'i kullanmayınız

CEFOBİD'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer,

• İlacın içerisindeki birden fazla maddeye karşı alerjiniz varsa,

• Herhangi bir ilaca karşı alerjik reaksiyon geliştirdiyseniz,

• Ciddi karaciğer yetmezliğiniz, karaciğerinizde bozukluk, safra yolunuzda ciddi boyuttatıkanmalar veya böbrek bozukluğunuz ile birlikte seyreden karaciğer veya safrabozukluğunuz varsa,

• Ciddi seviyede böbrek yetmezliğiniz varsa,

• K vitamini eksikliğiniz varsa (vitamin emilim problemi vb)

• Daha önceden iltihaplı bağırsak hastalığına yakalanmışsanız dikkatli kullanınız.

Yukarıdaki durumlar sizde mevcut ise CEFOBİD'i kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

CEFOBİD ile tedaviniz sırasında alerjik reaksiyonlar veya şiddetli cilt reaksiyonları yaşarsanız, CEFOBİD'i derhal kesmeli ve doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

CEFOBİD'in etkin maddesi olan sefoperazon kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir. CEFOBİD kullanımlarında ölümcül olan ciddi kanamalar rapor edilmiştir. Herhangi bir kanama belirtisigörürseniz hemen hekiminizle iletişime geçiniz.

Tedavi sırasında kanama eğiliminizin arttığını fark ederseniz, doktorunuz düzenli olarak kan pıhtılaşma durumunuzu izleyecek ve gerekiyorsa K vitamini reçete edecek veya muhtemelenCEFOBİD ile tedaviyi sonlandıracaktır. Kanama eğiliminizin artmasına sebep olabilecekdurumlar; damar yolu ile beslenme, beslenme bozukluğu, kanserler, karaciğer ve böbrek

2

bozuklukları, ileri yaş, azalmış trombosit (bir çeşit kan hücresi) sayısı, kan hastalıkları, sindirim sistemi yaraları, uzun süreli antibiyotik tedavileridir.

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, CEFOBİD tedavisi

Clostridium difficile

isimli bir bakterinin neden olduğu, şiddeti hafiften ciddiye kadar değişebilen veya yaşamı tehdit edici bir durumolan kalın bağırsak bağırsak iltihabına (kolit) kadar gidebilen ishale (psödomembranöz kolit)yol açabilir. Bu nedenle tedaviniz sırasında ya da tedaviniz sonrasında ishal gelişir isedoktorunuzu bilgilendirmeniz çok önemlidir. Antibakteriyel ilaçlar bağırsaklarınızın normalflorasını bozabilir ve bu durum Clostridium cinsi, vücut için zararlı maddeler (toksin) üretenbakterilerin üremesine olanak yaratır. Bu yüksek oranda zararlı bakteriler, antibiyotikleredirençli olabilir ve ciddi durumlarda, kalın bağırsağın bir bölümünün cerrahi müdahale ilealınması gerekebilir.

Psödomembranöz kolit (uzun süreli antibiyotik kullanımına bağlı kanlı, sulu ishalle seyreden barsak iltihabı), antibiyotik tedavisinin ardından iki aydan uzun süre geçmesine rağmenbildirilmiş vakalar bulunduğu için, CEFOBİD ile tedavisi sonlanmış olsa bile, tüm hastalar içindeğerlendirilmelidir.

CEFOBİD tedavisi sırasında veya tedavinin tamamlanmasından iki ay sonrasına kadar ciddi, kalıcı ishal yaşarsanız, derhal doktorunuzla görüşmelisiniz.

CEFOBİD ile uzun süreli tedavi görüyorsanız, doktorunuz kan testleri isteyecektir.

CEFOBİD çocuklarda kullanılmakla birlikte, bu yaştaki hasta gruplarında etkililiği ve güvenliliği değerlendirilmemiştir. Erken doğan ve yeni doğmuş bebeklerin tedavisinedoktorunuz karar verecektir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

CEFOBİD'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

CEFOBİD ile tedavi gören hastalarda, alkol kullanımı ile ilaç çekilme belirtileri gözlenmiştir. (yüz kızarması, terleme, baş ağrısı, kalp çarpıntısı) Bundan dolayı tedavi süresince ve tedavibittikten 5 gün sonrasına kadar alkol almayınız.

Ağızdan ve damar yolu ile suni beslenme gereken hastalarda etanol içeren solüsyon kullanılmaz.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Gebe kadınlarda yapılmış yeterli ve tam kontrollü çalışmalar yoktur. Hamile iseniz ilacı kullanıp kullanmayacağınıza doktorunuz karar verecektir.

CEFOBİD, gebelik sırasında, yalnızca hayatı tehdit eden durumlarda kullanılabilir. CEFOBİD plesantaya geçer.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


3

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


CEFOBİD, çok az miktarlarda anne sütüne geçer. Emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Araç ve makine kullanımı

CEFOBİD kullanımının araç ve makine kullanım kabiliyetini etkilemesi beklenmez.

CEFOBİD'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

CEFOBİD 0,019 g sodyum içerir. Eğer kontrollü sodyum diyetindeyseniz bunu göz önünde bulundurunuz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• CEFOBİD ile birlikte alkollü içecek almayınız (Sindirim sistemi yolununkullanılmadığı durumlarda uygulanan beslenme çözeltileri içinde yer alıyorsa, bkz.CEFOBİD'in yiyecek ve içecek ile kullanılması).

• Ağızdan veya damar yoluyla suni beslenen hastalarda etanol içeren solüsyonlarkullanılmamalıdır.

• Aralarında fiziksel geçimsizlik olduğu için CEFOBİD ve aminoglikozid solüsyonlarıdoğrudan karıştırılmamalıdır. CEFOBİD'in aminoglikozidden önce uygulanmasıtavsiye edilir.

• İlaç ile laboratuar testleri arasında etkileşme: Fehling veya Benedict solüsyonları ileidrarda glukoz için yanıltıcı pozitif reaksiyon görülebilir.

• CEFOBİD ile birlikte yüksek dozlarda heparin ve kan pıhtılaşmasını önleyen ilaç(antikoagülan) alıyorsanız doktorunuz düzenli olarak kan değerlerinizi takip edecektir.

• CEFOBİD ve furosemidin (idrar söktürücü bir ilaç) birlikte kullanılmasının böbreklerdehasara yol açabileceği doktorunuz tarafından göz önünde bulundurulacaktır.

• CEFOBİD ile birlikte aminoglikozid (başka bir antibiyotik grubu) alıyorsanızdoktorunuz böbrek fonksiyonunuzu kontrol edecektir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. CEFOBİD nasıl kullanılır?•Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

I. Kas içi uygulama:

CEFOBİD'in mutad yetişkin günlük dozu 2 ile 4 g'dır ve 12 saatlik aralarla eşit bölünmüş dozlarda uygulanır. Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve sizeuygulayacaktır. Şiddetli ve inatçı enfeksiyonlarda doktorunuz günlük dozu (8 g'a kadar)yükseltebilir.

Komplikasyonsuz gonokoksik idrar yolu enfeksiyonu için tavsiye edilen doz 500 mg'lık tek bir kas içi enjeksiyondur.

II. Damar içi uygulama:

Damar içi enjeksiyon için, yetişkinlerde uygun doz uygulama başına maksimum 2 gram, çocuklar için ise her kg için 50 mg'dır.

4

• Uygulama yolu ve metodu:

İlacınız toz halinde olduğundan sağlık personeli tarafından kutudaki ampulün içindeki enjeksiyonluk su ile eritilecek ve daha sonra seyreltilecektir. İlacınız eritilip sulandırıldıktansonra, ya kas içine veya damar içine uygulanır.

• Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanım (1 ay-11 yaş):

CEFOBİD çocuklarda kullanılmakla birlikte, bu yaştaki hasta gruplarında etkililiği ve güvenliliği değerlendirilmemiştir.

Çocuklara ve bebeklere uygulanacak günlük doz miktarı ağırlıklarına göre hesaplanır.

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Dozlar, eşit bölünerek 8-12 saatlik aralıklarla uygulanır. Günde kg başına 50-200 mguygulanacaktır. Maksimum doz 12 g'ı geçmemelidir.

Yaşlılarda kullanım:

CEFOBİD kullanıp kullanamayacağınıza veya alacağınız doza doktorunuz karar verecektir.

• Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği

Hafif ve orta seviye böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanmasına gerek yoktur. Ciddi böbrek yetmezliği hastalarında maksimum günlük 4 gramı geçmemelidir.

Diyaliz tedavisi alan hastalarda ilaç, diyaliz tedavisi sonrasında verilmelidir.

Karaciğer yetmezliği

Ciddi seviyede karaciğer yetmezliği olan hastalar, ciddi seviyede safra yolu tıkanıklığı olanlar veya eş zamanlı karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastaların alması gereken doz,CEFOBİD'in serum seviyesine göre ayarlanır. Serum seviyesi bilinmiyor ise, doz günlük 2gramı geçmemelidir.

Eğer CEFOBİD'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla CEFOBİD kullandıysanız

Kullanılması gerekenden daha fazla CEFOBİD kullanımı, Bölüm 4.te belirtilen yan etkilerin ağırlaşmasına neden olabilir. Aşırı doz halinde, diğer beta laktam tipi antibiyotiklerde olduğugibi nadiren sinir sistemi belirtileri ve sara nöbetleri ortaya çıkabilir.

CEFOBİD'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.CEFOBİD'i kullanmayı unutursanız

Bu ilaç size yakın tıbbi gözetim altında verildiğinden dozun atlanması pek olası değildir. Yine de dozun atlandığını düşünüyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


5

CEFOBİD ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Doktorunuz size aksini söylemedikçe, CEFOBİD kullanmaya devam ediniz.

Hastalığınızın semptomları iyileşse veya tamamen geçse bile, hastalığın kötüleşmesini veya tekrarlamasını önlemek için tıbbi talimat olmadan tedavi hiçbir şekilde değiştirilmemeli veyadurdurulmamalıdır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi CEFOBİD'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kisilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın : 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, CEFOBİD'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Bilinmiyor:

• Yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişme, yutkunma ve nefes almada güçlük,kurdeşen. Bu belirtiler dolaşım yetmezliğini de içeren ciddi bir alerjik reaksiyonunbelirtileri olabilir.

• Derinin kabarması, soyulması ve deri ölümü gibi deride değişiklikler (toksik epidermalnekroliz, Stevens-Johnson sendromu)

• Tedavi sırasında veya tedavi sonrasında ishal (bakterilerin neden olduğupsödomembranöz kolit). (Bkz. CEFOBİD'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİKULLANINIZ)

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin CEFOBİD'e karsı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Diğer yan etkiler

Çok yaygın:

• Kandaki hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinin en önemli maddesi) miktarında azalmave hematokritte (kırmızı kan hücreleri toplam hacminin tüm kan hacmine oranı) azalma,eozinofili (kan sayımı değişiklikleri)

Yaygın:

• Nötropeni (kandaki parçalı hücre sayısında azalma), nötrofillerde (bir çeşit kan hücresi)azalma, düşük trombosit sayısı (trombositopeni) gibi kan sayımı değişiklikleri Kandakikırmızı hücrelerle ilgili bir kan testi olan Coombs testinde pozitif sonuç

• Hipersensitivite (aşırı duyarlılık)

• İshal

6

• Enjeksiyon yerinde ağrı ve enjeksiyon bölgesinde flebit (toplardamar iltihabı), damarkateterleri kullanıldığında

• Kanda alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalin fosfataz adı verilenenzimlerde artış

• Sarılık

• Deride kaşıntı, beneklenme ile birlikte döküntü (makülopapüler deri döküntüleri)

• Kurdeşen (ürtiker)

Yaygın olmayan:

• Kusma

• Mide bulantısı

• Ateş (pireksi), ilaca bağlı ateş

• Kan pıhtılaşmasında rol oynayan protrombin düşüklüğüne bağlı olarak kanama riskindeartış (hipoprotrombinemi)

• Kanama (hemoraji)

Bilinmiyor:

• Şok dahil ani aşırı duyarlılık tepkisi (anafilaktik reaksiyon)

• Kalın bağırsak iltihabı (psödomembranöz kolit)

• Nefes almada zorluk, kusma, baş dönmesi kan basıncında düşme ile seyreden ciddi aşırıduyarlılık reaksiyonları (anaflaktoid reaksiyonlar)

• Ciddi deri reaksiyonları (toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson sendromu,eksfoliyatif dermatit)

• Kan üre azotu ve serum kreatinininde (kas metabolizmasının bir ürünü) geçici artış

• İdrarda kan (hematüri)

• Baş ağrısı

• Soğuk hissi

Aşırı duyarlılık

Özellikle penisilin olmak üzere alerji hikayesi olanlarda daha sık görülmüştür.

Mide ve bağırsakla ilgili hastalıklar

Bunların çoğu hafif veya orta şiddettedir. Bütün vakalar, belirtiye yönelik tedaviye cevap vermiş veya tedavinin kesilmesiyle ortadan kalkmıştır.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileriwww.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne(TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

7

5. CEFOBİD'in saklanması

CEFOBİD 'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


Flakonlar 25°C altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Işıktan korunmalıdır. Bu koşullarda 24 ay dayanıklıdır.

Sulandırılmış çözelti 15°C -25°C'nin arasında 24 saat, buzdolabında saklandığında (2°C - 8°C) 5 gün stabildir. Çözündürüldükten sonra ışıktan korunması gerekmemektedir.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CEFOBİD'i kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:Üretim yeri:

Pfizer İlaçları Ltd. Şti. Muallim Naci Cad. No:55 34347 Ortaköy-İstanbul

Bu kullanma talimatı...................tarihinde onaylanmıştır.


AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR: İntravenöz Uygulama

CEFOBİD steril toz flakonları başlangıçta, aşağıda Tablo 1'de sıralanan intravenöz tatbikata uygun sulandırma solüsyonlarının herhangi biri ile ve sefoperazonun gramı başına en az 2,8 mLeklenerek sulandırılabilir. Sulandırmada kolaylık için 1 g CEFOBİD başına 5 mL uygun solüsyonkullanılması önerilir.

Tablo 1 Başlangıç sulandırması için solüsyonlar %5 Dekstroz solüsyonu

%5 Dekstroz ve %0,9 Sodyum klorür solüsyonu %5 Dekstroz ve %0,2 Sodyum klorür solüsyonu%10 Dekstroz solüsyonu%0,9 Sodyum klorür solüsyonuNormosol M ve %5 Dekstroz solüsyonuNormosol R

Steril su (enjeksiyona mahsus)

Bu şekilde elde edilen çözeltinin tümü daha sonra intravenöz infüzyon için Tablo 2'deki mayilerden herhangi biri ile tekrar sulandırılmalıdır:

8

Tablo 2 İntravenöz infüzyon sıvıları

%5 Dekstroz solüsyonu

%5 Dekstroz ve Laktatlı Ringer solüsyonu

%5 Dekstroz ve %0,9 Sodyum klorür solüsyonu

%5 Dekstroz ve %0,2 Sodyum klorür solüsyonu

%10 Dekstroz solüsyonu

Laktatlı Ringer solüsyonu

%0,9 Sodyum Klorür solüsyonu

Normosol M ve %5 Dekstroz solüsyonu

Normosol R

İntramusküler uygulama

İntramusküler enjeksiyon için solüsyonlar enjeksiyona mahsus steril su veya enjeksiyona mahsus Bakteriostatik su ile hazırlanabilir. 250 mg/mL den daha yüksek konsantrasyonlar verilecekse birlidokain solüsyonu kullanılmalıdır. Bu solüsyonlar, yaklaşık %0,5 Lidokain hidroklorür solüsyonuverecek şekilde, enjeksiyona mahsus steril su ve %2 lik Lidokain hidroklorür solüsyonu karışımıkullanılarak hazırlanmalıdır. Şu şekilde iki basamaklı bir sulandırma sistemi önerilir: Önce gereklimiktarda enjeksiyona mahsus steril su eklenerek CEFOBİD toz tamamen eriyene kadar çalkalanır.Sonra gerekli miktar %2 Lidokain eklenerek karıştırılır.


Nihai sefoperazon konsantrasyonu

1.Basamak steril su hacmi

2.Basamak % 2'lik lidokain hacmi

Enjektöre çekilebilen hacim*

0,5 g flk
250 mg/mL

1,3 mL

0,4 mL

2,0 mL


333 mg/mL

0,9 mL

0,3 mL

1,5 mL

1,0 g flk
250 mg/mL

2,6 mL

0,9 mL

4,0 mL


333 mg/mL

1,8 mL

0,6 mL

3,0 mL

2,0 g flk
250 mg/mL

5,2 mL

1,8 mL

8,0 mL


333 mg/mL

3,7 mL

1,2 mL

6,0 mL

* Yukarıda gösterilen hacimlerin çekilip enjekte edilebilmesine yeterli fazlalık mevcuttur.

Geçimsizlikler

Aminoglikozidler

CEFOBİD ve aminoglikozid solüsyonları direkt olarak karıştırılmamalıdır, çünkü aralarında fiziki bir geçimsizlik mevcuttur. Eğer CEFOBİD ile bir aminoglikozidin kombinasyon halinde verilmesigerekiyorsa (Bkz. KÜB Bölüm 4.1) bu, birbirini takip eden intermittan intravenöz infüzyonlarhalinde gerçekleştirilebilir. Bunun için ayrı bir sekonder intravenöz tüp kullanılmalı ve esasintravenöz tüp iki doz arasında uygun bir sulandırıcı ile yeterli derecede irrige edilmelidir.

CEFOBİD'in aminoglikozidden önce uygulanması tavsiye edilir.

9

İlaç Bilgileri

Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon

Etken Maddesi: Sefoperazon Sodyum

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon - KUB
  • Cefobid 0,5 G Im/iv Flakon - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Cefobid 0,5 Gr Flakon
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.