Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Viread ® 245 Mg Film Kaplı Tablet Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATI VIREAD® 245 mg film kaplı tabletAğız yoluyla alınır.

Etkin madde:

Her bir film kaplı tablet 245 mg tenofovir disoproksile eşdeğer 300 mg tenofovir disoproksil fumarat içerir.

Yardımcı maddeler:

Tablet çekirdeği: Mikrokristalin selüloz (E460), prejelatinize nişasta (glutensiz), kroskarmelloz sodyum, laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilen laktoz) vemagnezyum stearat (E572). Kaplama maddesi: Laktoz monohidrat, hipromelloz (E464),titanyum dioksit (E171), gliserol triasetat (E1518) ve indigo karmin alüminyum lake (E132).

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatım saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaçduyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularımız olursa, lütfen doktorumuza veya eczacımıza danışımız.


• Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde, doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. VIREAD nedir ve ne için kullanılır?


2. VIREAD 'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. VIREAD nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. VIREAD'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. VIREAD nedir ve ne için kullanılır?

VIREAD 245 mg film kaplı tablet, badem şeklinde ve açık mavi renklidir. Tabletlerin bir yüzünde “GILEAD” ve “4331”, diğer yüzünde ise “300” baskısı bulunur. VIREAD 245 mgfilm-kaplı tablet, 30 tablet içeren şişelerde bulunmaktadır. Her şişede tabletlerinizinkorunması için bir silika jel desikan (nem çeker) bulunur ve şişeden çıkarılmamalıdır. Silikajel desikan ayrı bir poşet içinde veya bir kutuda bulunur ve yutulmamalıdır.

VIREAD 245 mg tablet, bir hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonu olan kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Tabletler:

yetişkinler

• 12 yaşından büyük 18 yaşından küçük ergenlerde kullanım için uygundur.

1

VIREAD 245 mg tablet, ayrıca İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonunu tedavi etmek için de kullanılır. Tabletler:

• 18 yaşından büyük yetişkinler

• direnç geliştirme nedeniyle artık tamamen etkili olmayan veya yan etkilere yol açandiğer HIV ilaçlarıyla daha önce tedavi edilmiş 12 yaşından büyük 18 yaşından küçükergenlerde kullanım için uygundur.

Hepatit B virüsü (HBV) açısından VIREAD'la tedavi edilmek için HIV enfeksiyonunuzun olması gerekmez.

VIREAD, etkin madde olarak tenofovir disoproksil içerir. Bu etkin madde, hepatit B virüsünü veya HIV ya da her ikisini tedavi etmek için kullanılan antiviral veya antiretroviral bir ilaçtır.Tenofovir, genellikle NRTI olarak bilinen bir nükleotid revers transkriptaz inhibitörüdür vevirüslerin kendilerini yeniden üretmesi için esas olan enzimlerin (hepatit B'de

DNApolimeraz,

HIV'de revers transkriptaz;) normal çalışmasını engelleyerek çalışır. HIV'de,VIREAD, HIV enfeksiyonunu tedavi etmek için her zaman diğer ilaçlarla birliktekullanılmalıdır.

Bu ilaç, HIV enfeksiyonunun çaresi değildir. VIREAD kullanımı sırasında, yine HIV enfeksiyonu ile ilişkili enfeksiyonlar veya başka hastalıklar gelişebilir. Ayrıca başkalarına daHIV veya HBV bulaştırabilirsiniz; dolayısıyla, başkalarını enfekte etmekten kaçınmak içinönlemler alınması önemlidir.

2. VIREAD'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerVIREAD'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

• Eğer, tenofovir, tenofovir disoproksil fumarat veya bu kullanma talimatının başındasıralanan VIREAD'ın diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı

aşırı duyarlıhemen doktorunuza söyleyiniz ve VIREAD almayınız. VIREAD'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

VIREAD'ı almadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

•Başkalarını enfekte etmemeye dikkat edin.

Etkili bir antiretroviral tedavisi altında riskiazaltmanıza rağmen bu ilacın kullanımı sırasında başkalarına HIV bulaştırabilirsiniz.Başkalarına HIV bulaştırmamak için alınması gereken önlemleri doktorunuzadanışmalısınız. VIREAD, cinsel temas veya kan yoluyla başkalarına Hepatit B virüsü(HBV) bulaştırma riskini azaltmaz. Bundan kaçınmak için önlemler almaya devametmelisiniz.

•Eğer, böbrek hastalığınız varsa veya testlerde böbreklerinizde sorunlar olduğugörüldüyse doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

VIREAD mevcut böbreksorunları olan ergenlere verilmemelidir. Tedaviye başlamadan önce, doktorunuz böbrekfonksiyonunuzu değerlendirmek için kan testleri isteyebilir. VIREAD tedavi sırasındaböbreklerinizi etkileyebilir. Doktorunuz böbreklerinizin nasıl çalıştığını izlemek içintedavi sırasında kan testleri isteyebilir. Yetişkinseniz, doktorunuz tabletleri daha azsıklıkta almanızı tavsiye edebilir. Doktorunuz belirtmediği sürece reçete edilen dozuazaltmayın.

2

VIREAD genellikle böbreklerinize zarar verebilecek başka ilaçlarla birlikte alınmaz (bkz. Diğer ilaçlar ile birlikte kullanım). Bu kaçınılmazsa, doktorunuz böbrekfonksiyonunuzu haftada bir izleyecektir.

• Kemik sorunları

. Kombine antiretroviral tedavi alan bazı yetişkin HIV hastalarındaostoenekroz (kemik kanlanmasının kaybı sonucu kemik dokusunun ölümü) görülebilir.Diğerlerinin yanı sıra antiretroviral kombinasyon tedavisinin uzunluğu, kortikosteroidkullanımı, alkol tüketimi, şiddetli bağışıklık baskılanması ve yüksek vücut kütle indeksiosteonekrozun görülmesinde pek çok risk faktöründen birkaçı olabilir. Osteonekrozbelirtileri eklemlerde sertlik, sızı ve ağrı (özellikle kalça, diz ve omuzda) ve hareketgüçlüğüdür. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, lütfen doktorunuzubilgilendiriniz.

Kemik sorunları (kalıcı veya kötüleşen kemik ağrısı şeklinde ortaya çıkar ve zaman zaman kırıklarla sonuçlanabilir), böbrek tübül hücrelerinde meydana gelen hasarnedeniyle oluşabilir (bkz. Bölüm 4, Olası yan etkiler).

Tenofovir disoproksil kemik kütle kaybına da yol açabilir. En belirgin düzeyde kemik kaybı, hastaların bir güçlendirilmiş proteaz inhibitörüyle kombinasyon halinde tenofovirdisoproksil ile tedavi edildiği klinik çalışmalarda görülmüştür.

Genel olarak, tenofovir disoproksilin yetişkin ve pediyatrik hastalarda uzun dönem kemik sağlığı ve gelecekteki kırık riski üzerindeki etkileri belirsizdir.

Osteoporoz (kemik erimesi) hastalığınız varsa doktorunuza söyleyiniz. Osteoporoz bulunan hastalarda kırık riski daha yüksektir.

• Hepatit dahil karaciğer hastalığı hikayeniz varsa doktorunuzla konuşunuz.

Kronikhepatit B veya C dahil karaciğer hastalığı bulunan ve antiretroviral ilaçlar ile tedaviedilen hastalar, şiddetli ve potansiyel olarak ölümcül karaciğer komplikasyonlarıaçısından daha yüksek risk altındadır. Hepatit B enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz siziniçin en iyi tedavi rejimini dikkatle değerlendirecektir. Karaciğer hastalığı veya kronikhepatit B enfeksiyonu hikayeniz varsa, doktorunuz, karaciğer fonksiyonunuzu dikkatleizlemek için kan testleri yapabilir.

• Enfeksiyonlara dikkat ediniz.hemen doktorunuza söyleyiniz.

HIV enfeksiyonunuzun tedavisi için ilaç almaya başladıktan sonra fırsatçı enfeksiyonların yanı sıra otoimmün bozukluklar da (bağışıklık sisteminin sağlıklı vücut dokusunasaldırdığı zaman meydana gelen bozukluk) meydana gelebilir. Otoimmün bozukluklartedavi başladıktan aylar sonra da meydana gelebilir. Enfeksiyon belirtileri veya kasgüçsüzlüğü, ellerde ve ayaklarda başlayan ve vücuda yayılan güçsüzlük, çarpıntı, titremeveya hiperaktivite gibi başka belirtiler fark ederseniz, lütfen gerekli tedaviyi almak içinhemen doktorunuza bildirin.

3

•65 yaşın üzerindeyseniz doktorunuzla konuşun.,

65 yaş üstü hastalardaincelenmemiştir. Bu yaşın üzerindeyseniz ve size VIREAD reçete edilmişse, doktorunuzsizi dikkatle izleyecektir.

• VIREAD tedavisi sırasında vücut ağırlığında artış ve ayrıca kan lipidleri ve kan şekeridüzeylerinde yükselme meydana gelebilir.

•HIV ile enfekte 12 yaş altı çocuklara VIREAD vermeyiniz.•HBV ile enfekte 12 yaşın altındaki çocuklara VIREAD vermeyiniz.•VIREAD almaya başladığınızda, laktik asidozun muhtemel belirtilerine dikkat edin.

VIREAD da dahil, nükleosid analoğu içeren ilaçlar, karaciğer büyümesi ile birlikte laktik asidoza (kanda laktik asit artışı) sebep olabilir. Derin ve hızlı nefes alıp verme, başdönmesi, mide bulantısı, kusma ve mide ağrısı gibi spesifik olmayan semptomlar laktikasidozun oluşumunu gösteriyor olabilir. Bu seyrek ama ciddi yan etki nadiren ölümcülolmaktadır. Laktik asidoz çoğunlukla aşırı kilolu kadınlarda görülmektedir. Eğerkaraciğer hastalığınız varsa, bu durum için daha fazla riskiniz bulunmaktadır. VIREADile tedaviniz esnasında, doktorunuz laktik asidoz gelişimine karşı sizi yakındanizleyecektir.

•Şiddetli karaciğer problemleri..

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız.

VIREAD'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

VIREAD, yiyecekle (örneğin, bir öğün veya atıştırmalık) birlikte alınmalıdır.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Gebeyseniz, gebe olduğunuzu düşünüyor veya gebe kalmayı planlıyorsanız bu ilacı almadan

önce doktorunuza veya eczacınıza danışın.

•VIREAD'ı aldıysanız

, doktorunuz çocuğunuzun gelişiminiizlemek için düzenli kan testleri ve başka tanısal testler isteyebilir. Gebeliği sırasındanükleotid revers transkriptaz inhibitörü (NRTI) (HIV tedavisinde kullanılır) alanannelerin çocuklarında, HIV'e karşı korumadan sağlanan fayda yan etki riskine ağırbasmıştır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza


danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


4


•VIREAD tedavisi sırasında emzirmeyin.

Çünkü bu ilaçtaki etkin madde anne sütünegeçer.

• HBV'li bir anneyseniz ve bebeğinize doğumda Hepatit B bulaşmasını önlemek amacıylatedavi uygulandıysa, bebeğinizi emzirebilirsiniz, ancak daha fazla bilgi almak için ilkolarak doktorunuzla konuşun.

• HIV'li bir anne iseniz, virüsün anne sütü ile bebeğe geçmesini önlemek için bebeğiniziemzirmeyiniz.

Araç ve makine kullanımı

VIREAD baş dönmesine yol açabilir. VIREAD'ı alırken başınızın döndüğünü hissederseniz,

araç veya bisiklet sürmeyinizVIREAD'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

VIREAD'ı almadan önce doktorunuza bildirin.Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Herhangi bir başka ilaç alıyorsanız, yakın zamanda aldıysanız veya alma ihtimaliniz varsa doktorunuza veya eczacınıza bildirin.

• Sizde hem HBV hem de HIV varsa, VIREAD'a başladığınızda doktorunuzun reçete ettiği

herhangi bir anti-HIV ilacını almayı kesmeyin

.

• Tenofovir disoproksil fumarat veya tenofovir alafenamid içeren başka ilaçlarkullanıyorsanız,

VIREADı almayın.•Böbreklerinize zarar verebilecek başka ilaçlar alıyorsanız doktorunuza söylemenizçok önemlidir.

Bu ilaçlara aşağıdakiler dahildir:

• aminoglikozidler, pentamidin veya vankomisin (bakteriyel enfeksiyon için)

• amfoterisin B (mantar enfeksiyon için)

• foskarnet, gansiklovir veya sidofovir (viral enfeksiyon için)

• interlökin-2 (kanser tedavisinde kullanılır)

• adefovir dipivoksil (HBV için)

• takrolimus (bağışıklık sistemin baskılanması için)

• nonstereoidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ'ler, kemik veya kas ağrılarını dindirmeamaçlı)

•Didanozin içeren diğer ilaçlar (HIV enfeksiyonu için):

VIREAD'ın didanozin içerendiğer antiviral ilaçlarla birlikte alınması kanınızdaki didanozin düzeylerini yükseltebilir veCD4 hücre sayımlarını düşürebilir. Tenofovir disoproksil fumarat ve didanozin içerenilaçlar birlikte alındığında nadiren, bazen ölüme neden olan pankreas iltihabı ve laktik

5

asidoz (kanda laktik asit fazlası) rapor edilmiştir. Doktorunuz sizi tenofovir ve didanozin kombinasyonları ile tedavi edip etmeme konusunu dikkatle değerlendirecektir.

• Hepatit C tedavisi için ledipasvir/sofosbuvir, sofosbuvir/velpatasvir veyasofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir alıyorsanız

doktorunuza söylemeniz önemlidir

.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. VIREAD nasıl kullanılır?

VIREAD'ı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği şekilde alınız.Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

•Yetişkinler:

Yiyecekle birlikte (örneğin, bir öğün veya atıştırmalık) her gün bir tablet.

•En az 35 kg ağırlığında olan 12 yaşından büyük 18 yaşından küçük ergenler:

Yiyecekle birlikte (örneğin, bir öğün veya atıştırmalık) her gün bir tablet.

Uygulama yolu ve metodu:

Ağız yoluyla kullanım.

Yutmada zorluk çekiyorsanız, tableti ezmek için bir kaşığın ucunu kullanabilirsiniz. Ardından, tozu yaklaşık 100 ml (yarım bardak) su, portakal suyu veya üzüm suyu ile karıştırınve hemen için.

•Her zaman doktorunuzun önerdiği dozu alınız.

Bu, ilacınızın tamamen etkiliolduğundan emin olmak ve tedaviye karşı direnç geliştirme riskini azaltmak içindir.Doktorunuz söylemediği sürece dozu değiştirmeyiniz.

• HBV'niz varsa, doktorunuz, hem HBV hem de HIV bulunup bulunmadığını görmek içinHIV testi yaptırmanızı önerebilir.

Bu ilaçların nasıl alınacağı ile ilgili kılavuz bilgiler için lütfen diğer antiretrovirallerin hasta kullanma talimatlarına bakın.

Değişik yaş grupları:Çocuklarda kullanımı:

•HBV ile enfekte çocuklarda (12 yaş altı) kullanılmaz.

•HIV ile enfekte çocuklarda (12 yaş altı) kullanılmaz.

Yaşlılarda kullanımı:Özel kullanım durumları:Böbrek Yetmezliği:

•Yetişkinseniz ve böbreklerinizde sorunlar varsa,

doktorunuz VIREAD'ı daha azsıklıkta almanızı tavsiye edebilir.

6

Böbrek yetmezliği olan pediyatrik hastalarda VIREAD kullanımı önerilmez.

Karaciğer yetmezliği:

• Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek duyulmaz.

Eğer VİREAD'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuza veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla VIREAD kullandıysanız:

Kazara çok fazla VIREAD tableti alırsanız, bu ilaçla olası yan etkileri yaşama riskiniz artabilir (bkz. Bölüm 4,

Olası yan etkiler),

tavsiye için doktorunuzla veya en yakındaki acilservisle görüşün. Ne aldığınızı kolayca açıklayabilmeniz için tablet şişesini yanınızdabulundurunuz.

VİREAD'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunız.VIREAD'ı kullanmayı unutursanız

VIREAD dozunun atlanmaması önemlidir. Bir dozu atlarsanız, atladığınız dozdan sonra ne kadar süre geçtiğini hesaplayın.

• Dozun normalde alındığı saatten sonra

12 saatten kısa bir süre geçtiyse

, dozuolabildiğince kısa süre içinde alın ve sonraki dozunuzu da zamanında alın.

• Almanız gereken saatten sonra

12 saatten uzun bir süre geçtiyse

, kaçırdığınız dozuunutun. Bekleyin ve sonraki dozu zamanında alın. Unutulan tableti telafi etmek içinçift doz almayın.

VIREAD'ı aldıktan sonra 1 saatten az bir süre içinde kusarsanız,

başka bir tablet alın. VIREAD'ı aldıktan sonra 1 saatten fazla bir süre içinde kusarsanız, başka bir tablet almanızagerek yoktur.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.VIREAD ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Doktorunuzun tavsiyesi olmadan VIREAD'ı almayı kesmeyin. VIREAD tedavisini kesmek, doktorunuzun önerdiği tedavinin etkililiğini azaltabilir.

Sizde hepatit B veya aynı anda HIV ve hepatit B (birlikte-enfeksiyon) varsa,

ilk önce doktorunuzla konuşmadan VIREAD tedavinizi kesmemek çok önemlidir. Bazı hastalarda,VIREAD'ı kestikten sonra hepatitlerinin kötüleştiğini gösteren kan testleri veya belirtilerbulunmuştur. Tedavi kesildikten sonra birkaç ay kan testleri yaptırmanız gerekebilir (bkz. Bölüm2). İlerlemiş karaciğer hastalığı veya hastalığı siroz bulunan bazı hastalarda, tedavinindurdurulması hepatitinizin kötüleşmesine yol açabileceği için tedavinin kesilmesi önerilmez.

• Herhangi bir nedenle VIREAD'ı almayı kesmeden önce, özellikle de yan etkilermeydana geldiyse veya başka bir hastalığınız varsa doktorunuzla konuşun.

• Tedaviyi kestikten sonra, özellikle hepatit B enfeksiyonu ile ilişkilendirdiğinizbelirtiler olmak üzere yeni veya olağandışı belirtileri hemen doktorunuza söyleyin.

7

• VIREAD tabletlerini yeniden almaya başlamadan önce doktorunuzla görüşün.

Bu ürünün kullanımıyla ilgili başka sorularınız varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, VİREAD'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

HIV tedavisi sırasında, vücut ağırlığında artış ve ayrıca kan lipidleri ve kan şekeri düzeylerinde yükselme olabilir. Bu durum kısmen düzelen sağlığa ve yaşam tarzına, kanlipidleri açısından ise bazen HIV ilaçlarının kendisine bağlıdır. Doktorunuz bu değişiklikleriçin test uygulayacaktır.

Yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, VIREAD'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Kanda laktik asit fazlalığı (laktik asidoz)

seyreklaktik asidoz

belirtileri olabilir:

• halsizlik ya da normalden daha yorgun hissetme

• alışılmadık kas ağrısı

• nefes darlığı ya da hızlı nefes alıp verme

• mide ağrısı ile beraber bulantı, kusma

• el ve ayaklarda morarma

• sersemlik

• hızlı veya anormal kalp atışıBunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunların biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Sizde laktik asidoz olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla görüşün.Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:Diğer olası ciddi yan etkilerYaygın olmayan:

• midede (karında) pankreas enflamasyonunun yol açtığı ağrı

• böbrek tübül hücrelerinde hasar

8Seyrek:

• böbreklerde enflamasyon, çok fazla idrara çıkma ve susama

• idrarınızda değişiklikler ve böbrek yetmezliği dahil, böbrek sorunlarının yol açtığı sırtağrısı

• kemiklerde, böbrek tübül hücrelerindeki hasardan kaynaklanabilecek yumuşama (kemikağrısıyla birlikte ve bazen kırıklarla sonuçlanan)

• karaciğerde yağlanma

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Bu ciddi yan etkilerin herhangi birinin sizde olabileceğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzla görüşün.En sık görülen yan etkilerÇok yaygın:

• ishal

• kusma

• mide bulantısı (bulantı)

• baş dönmesi, döküntü

• güçsüzlük hissi

Testler ayrıca şunları da gösterebilir:


•Diğer olası yan etkilerYaygın:

• baş ağrısı

• mide ağrısı

• yorgun hissetme

• şişkinlik hissetme

• gaz

Testler ayrıca şunları da gösterebilir:


•Yaygın olmayan:

• kas yıkımı

• kas ağrısı veya güçsüzlük

Testler ayrıca şunları da gösterebilir:


kandaki potasyumda azalmalar kanınızdaki kreatinin düzeyinde artışpankreas sorunları

9

Kas yıkımı, kemiklerde yumuşama (kemik ağrısıyla birlikte ve bazen kırıklarla sonuçlanan), kas ağrısı, kas zayıflığı ve kandaki potasyum veya fosfat düzeylerinde azalmalar böbrektübülü hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle meydana gelebilir.

Seyrek

:

• midede (karında) karaciğer enflamasyonunun yol açtığı ağrı

• yüzde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. VIREAD'ın Saklanması

VIREAD 'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra VIREAD 'ı kullanmayınız.


Son kullanma tarihi belirtilen ayın son gününü ifade eder.

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve nemden korumak için orijinal ambalajında saklayınız. Şişeyi sıkıca kapatınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi:

Gilead Sciences İlaç Tic. Ltd. Şti

İçerenköy Mahallesi, Umut Sokak, No:10/12, Kat:21 And Ofis

34752 Ataşehir, İstanbul Tel: 0216 559 03 00

Üretim Yeri:

Gilead Sciences Ireland UC.

IDA Business & Technology Park Carrigtohill, County Corkİrlanda

Bu kullanma talimatı .../.../...tarihinde onaylanmıştır.


10

İlaç Bilgileri

Viread ® 245 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Tenofovir Disoproksil Fumarat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.