Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Attex 4 Mg/ml Oral Çözelti Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIATTEX 4 mg/ml oral çözelti Ağızdan alınır.

Etkin madde:

Her 1 ml oral çözelti 4 mg atomoksetine eşdeğer miktarda 4,57 mg atomoksetin hidroklorür içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum benzoat (E211), sukraloz, sorbitol % 70 (likit) (E420), ksilitol, ahududu aroması, sodyum dihidrojen fosfat dihidrat, fosforik asit (%85), sodyum hidroksit,saf su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

•Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşükdoz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. A TTEX nedir ve ne için kullanılır?


2. A TTEX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. A TTEX nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. ATTEX'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. ATTEX nedir ve ne için kullanılır?

ATTEX ahududu kokulu, renksiz homojen çözelti olup 100 ml'lik çocuk emniyetli kapaklı bal renkli şişe içerisinde bulunmaktadır. Kutu içerisinde ayrıca kadeh ve 1 ml'lik artışlarınişaretli olduğu 10 ml'lik bir oral şırınga bulunmaktadır.

ATTEX oral çözelti beyinde noradrenalin miktarını artıran atomoksetin isimli etkin maddeyi içeren bir ilaçtır ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisinde 6 yaşüzerindeki çocuklar, ergenler ve yetişkinlerde kullanılır.

Danışmanlık ve davranış tedavisi gibi ilaç içermeyen başka tedavileri de gerektiren bu hastalığın daha kapsamlı tedavisinin sadece bir bölümü olarak kullanılır.

ATTEX oral çözeltinin, 6 yaşından küçük çocuklarda işe yarayıp yaramadığı ya da güvenli olup olmadığı bilinmediğinden, bu çocuklardaki DEHB tedavisinde kullanılmamalıdır.

1/13

ATTEX oral çözelti yetişkinlerde, çocuklukta yaşanan hastalığın belirtileri gibi; çok sıkıntılı, iş veya sosyal hayatı etkileyen semptomların olduğu DEHB tedavisinde kullanılır.Noradrenalin, beyinde doğal olarak üretilen bir kimyasal olup, DEHB olan hastalarda dikkatiartırır ve düşünmeden hareket etmeyi ve aşırı hareketliliği azaltır.

Bu ilaç DEHB belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olmak için reçete edilmiştir. ATTEX oral çözelti bir uyarıcı değildir ve bu nedenle bağımlılık yapmaz.

İlacı kullanmaya başladıktan sonra belirtilerinizin tamamen düzelmesi birkaç haftayı alabilir.

DEHB olan çocuklar ve ergenlerde hareketsizce oturma güçlüğü ve dikkatini toplama güçlüğü görülür. Bunları başaramamaları, hastaların kendi hataları değildir. Çocuk ve ergenler bunlarıyapmak için çaba gösterir ancak, DEHB olduğunda, bunlar günlük yaşamda sorunlara nedenolabilir. DEHB olan çocuklar ve ergenler, öğrenme ve ev ödevlerini yapmakta güçlükçekebilir. Evde, okulda ya da başka yerlerde iyi davranmakta zorlanırlar. DEHB, çocuklar yada ergenlerin zekasını etkilememektedir.

DEHB olan yetişkinler, çocukların zor buldukları her şeyi yapmakta zorlanırlar ancak, bu durum iş, ilişkiler, düşük öz saygı ve eğitim zorlukları konularında da sorun yaşadıklarıanlamına gelebilir.

2. ATTEX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerATTEX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

• Eğer, atomoksetine veya ATTEX oral çözeltinin içeriğindeki diğer maddelerdenherhangi birine karşı alerjikseniz (aşırı duyarlılığınız varsa).

• Eğer, son iki hafta içinde fenelzin gibi monoamin oksidaz inhibitörü (MAOİ) adıverilen ilaçlardan kullandıysanız. MAOİ bazen depresyon (ruhsal çökkünlük) ve diğerzihinsel sağlık problemleri için kullanılmaktadır. ATTEX oral çözeltiyi MAOİ ilebirlikte kullanmak ciddi veya hayatı tehdit edici yan etkilere yol açabilir (ATTEX oralçözelti kullanımına son verdikten en az 14 gün sonra MAOİ kullanmayabaşlayabilirsiniz).

• Eğer, göz tansiyonu (dar açılı glokom) olarak adlandırılan göz hastalığınız varsa.

• Belirtisi olan kalp damar (kardiyovasküler) hastalığınız varsa, orta ya da ciddi yüksektansiyonunuz varsa veya kalp atım hızınızın (nabzınızın) ve/veya tansiyonunuzunartmasından etkilenebilecek ciddi kalp damar (kardiyovasküler) bozukluklarınız varsa(ATTEX oral çözelti kalp atım hızınızın artmasına ve/veya tansiyonunuzun artmasınaneden olabilir),

• Beyinde kan damarlarınızda herhangi bir problem varsa - inme, kan damarının birbölümünde şişme ve zayıflama (anevrizma) ya da kan damarlarının daralması veyatıkanması gibi

• Eğer böbrek üstü bezlerinizde tümör varsa (feokromositoma)

Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerli ise ATTEX oral çözelti kullanmayınız. Emin değilseniz, ATTEX oral çözelti kullanmadan önce doktorunuz ya da eczacınızla konuşunuz.Çünkü ATTEX oral çözelti bu sorunları kötüleştirebilir.

ıranmış!]

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebysATTEX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

r0 Bit Belge, güvenli eleKtroniKimza ile imzalanmıştır, Bit Belge, güvenli eleKtroniKimza ile imzalanmıştır,

Belge

ı Kodu: 1ZW 56M0FyZl AxSHY3SHY3S3kOS3kOZW 56

2/13

• İntihar ile ilgili düşünceleriniz ya da intihar teşebbüsünüz varsa,

• Kalp ile ilgili problemleriniz (kalp bozuklukları dahil) veya kalp atımlarınızda artışvarsa, ATTEX oral çözelti kalp atım hızınızı (nabzı) artırabilir. Kalp bozuklukları olanhastalarda ani ölüm bildirilmiştir.

• Yüksek tansiyonunuz varsa. ATTEX oral çözelti kan basıncını artırabilir.

• Düşük tansiyonunuz varsa. ATTEX oral çözelti düşük tansiyonlularda baş dönmesi vebaygınlığa neden olabilir.

• Tansiyonunuzdaki veya kalp atım hızınızdaki (nabzınızdaki) ani değişikliklerle ilgilisorunlarınız varsa.

• Kalp damar hastalığınız varsa veya daha önce felç geçirdiyseniz,

• Karaciğer ile ilgili probleminiz varsa (daha düşük bir doza gereksinimiz olabilir),

• Tansiyonunuzun veya kalp atım hızınızın artmasıyla kötüleşebilen yüksek tansiyon,kalp atışının hızlanması veya kalp damar (kardiyovasküler) ya da beyin damar(serebrovasküler) hastalığınız varsa,

• Sesler duyma veya olmayan şeyleri görmeyi (halüsinasyonları = varsanıları); gerçekolmayan şeylere inanma veya şüpheci olmayı içeren psikotik (şizofreni benzeri)belirtileriniz varsa,

• Anormal davranışlara neden olabilen mutlu olma veya aşırı heyecan (mani) vehuzursuzluğunuz varsa,

• Saldırgan duygularınız varsa,

• Dostça olmayan ve kızgın (düşmanca) duygularınız varsa,

• Geçmişinizde sara (epilepsi) veya herhangi bir nedenle geçirilmiş nöbetler varsa(ATTEX oral çözelti nöbet sıklığında artışa neden olabilir),

• Normalden farklı duygularınız varsa (ani duygusal değişiklikler) ya da kendinizi çokmutsuz hissediyorsanız,

• Kontrol güçlüğünüz, vücudun herhangi bir bölümünde tekrarlayan kas seğirmelerinizvarsa ya da sesler ve sözcükleri tekrarlıyorsanız, ATTEX oral çözelti kullanmayabaşlamadan önce doktorunuz ile konuşunuz.

Tedaviye başlamadan önce doktorunuz ya da eczacınıza bilgi veriniz. ATTEX oral çözelti bu

sorunları kötüleştirebilir. Doktorunuz, ilacın sizi nasıl etkilediğini izlemek

isteyecektir.

Doktorunuz ATTEX oral çözeltiyi almaya başlamadan önce ve ATTEX oral çözeltiyi aldığınız dönem boyunca tansiyonunuz ve kalp atım hızınızın (nabzınız) ve eğer ATTEX oralçözeltiyi çocukluk ya da ergenlik çağında kullanıyorsanız, boyunuz ve kilonuzun ölçülmesiniisteyecektir. Bu kontrollerin amacı, ATTEX oral çözeltinin sizin için doğru bir ilaç olupolmadığına karar vermektir.

Doktorunuz aşağıdaki konularda da sizinle konuşacaktır:

• Kullanmakta olduğunuz diğer tüm ilaçlar

• Geçmişte ailenizde açıklanamayan ani bir ölüm meydana gelip gelmediğiSizde ya da ailenizde bulunabilecek diğer tüm tıbbi sorunlar (kalp sorunları gibi)

Olabildiğince fazla bilgi vermeniz önemlidir. Bu bilgiler, ATTEX oral çözeltinin sizin için doğru ilaç olup olmadığı konusunda karar vermesi açısından doktorunuza yardımcı olacaktır.Doktorunuz, bu ilacı kullanmaya başlamadan önce başka tıbbi testlerin gerekli olduğuna kararverebilir.

mza ile imzalanmıştır.

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebysBdge DoAuTXEXdl?n Man¥ası?n Man¥ası

3/13

ATTEX oral çözeltiyi aç veya tok karnına kullanabilirsiniz.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ya da hamile kalmayı planlıyorsanız,ATTEX oral çözelti kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınızla konuşunuz.

• ATTEX oral çözelti, doktorunuz tavsiye etmediği sürece hamilelik sırasındakullanılmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


ATTEX oral çözeltinin anne sütüne ya da hamilelik sırasında bebeğe geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle, eğer emziriyorsanız ATTEX oral çözelti kullanmamalısınız yada emzirmeyi bırakmalısınız.

Araç ve makine kullanımı

ATTEX oral çözelti kullandıktan sonra kendinizi yorgun, uykulu veya sersem hissedebilirsiniz. ATTEX oral çözeltinin sizi nasıl etkilediğinden emin oluncaya kadar araçveya herhangi bir makine kullanırken dikkatli olmalısınız. Eğer kendinizi yorgun, uykuluveya sersem hissediyorsanız araç veya makine kullanmayınız.

ATTEX' in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Oral çözelti gözü tahriş edebilir. Eğer oral çözelti gözle temas ederse, etkilenen göz derhal su ile yıkanmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır. Oral çözelti ile temas eden eller ve vücudun diğerkısımları hemen yıkanmalıdır.

Bu tıbbi ürün her 25 ml'sinde 58 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

ATTEX oral çözeltisi sorbitol (E420) içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı duyarlılığınız olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan öncedoktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


Bunlar reçetesiz satılan ilaçları da içerir. Doktorunuz, diğer ilaçlarınız ile birlikte ATTEX oral çözelti kullanıp kullanamayacağınıza karar verecektir ve bazı durumlarda doktorunuz, ilaçdozunuzun ayarlanmasını ya da dozunuzun çok daha yavaş arttırılmasını gerekli görebilir.

ATTEX oral çözelti depresyon için kullanılan MAOİ adı verilen ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. “ATTEX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ” bölümüne bakınız.

4/13

Başka ilaçlar kullanıyorsanız, ATTEX oral çözelti bu ilaçlarla olan tedaviyi etkileyebilir ya da yan etkilere neden olabilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, ATTEXoral çözelti kullanmaya başlamadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

• Tansiyonu yükselten ilaçlar ya da tansiyonu kontrol etmede kullanılan ilaçlar

• İmipramin, venlafaksin, mirtazapin, fluoksetin ve paroksetin gibi antidepresan (ruhsalçökkünlük tedavisinde kullanılan) ilaçlar

• Tansiyonu etkileyebilen maddeler içeren bazı öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları. Buürünlerden herhangi birini satın alırken eczacınıza danışmanız önemlidir.

• Ruh sağlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar

• Nöbet riskini artırdığı bilinen ilaçlar

• ATTEX oral çözeltinin vücutta normalden daha uzun süre kalmasına neden olan bazıilaçlar (kinidin ve terbinafin gibi)

• Astım tedavisi için kullanılan salbutamol, ağız yoluyla ya da enjeksiyon yoluylaalındığında, kalbinizin yarışır gibi attığını hissedebilirsiniz, ancak bu astımınızı dahada kötüleştirecektir.

Aşağıdaki ilaçlar ATTEX oral çözelti ile birlikte kullanıldığında anormal kalp ritmi riskinin artmasına yol açabilir:

• Kalp ritminin kontrolü için kullanılan ilaçlar

• Kandaki tuz konsantrasyonunu değiştiren ilaçlar

• Sıtmanın önlenmesi ve tedavisi için kullanılan ilaçlar

• Bazı antibiyotik (eritromisin ve moksifloksasin gibi)

Yukarıdaki listede yer alan herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınız konusunda şüpheniz varsa ATTEX oral çözelti kullanmaya başlamadan önce doktorunuza ya da eczacınızadanışınız.

3. ATTEX nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

• ATTEX oral çözeltiyi her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız. Eğer emindeğilseniz doktor veya eczacınızla kontrol ediniz. Bu genellikle, sabahları ve öğledensonra geç saatte veya akşam üzeri alınan günde 1 veya 2 kezdir.

• Günde bir kez ATTEX oral çözelti kullanırken uyku hali ortaya çıkarsa ya da hastahissederseniz, doktorunuz ilacı günde iki kez almanız üzere değişiklik yapabilir

ATTEX oral çözeltisi şişe içerisinde bulunmaktadır. Bu şişe, aynı zamanda kadeh ve 1 ml'lik artışların işaretli olduğu 10 ml'lik bir oral şırıngayı da içeren bir paketin parçasıdır.

6 yaş ve üzerindeki çocuklar ve ergenler:

Doktorunuz size ne kadar ATTEX oral çözelti kullanmanız gerektiğini kilonuza göre hesaplayarak söyleyecektir. Doktorunuz, aşağıdaki talimatlara göre ATTEX oral çözeltidozunu artırmadan önce normalde tedavinize daha düşük dozla başlayacaktır:

- Vücut ağırlığı 70 kg'a kadar olanlar: ATTEX oral çözeltiye günlük toplam yaklaşık 0.5 mg/kg vücut ağırlığı olarak başlanmalı ve bu doza en az 7 gün boyunca devam edilmelidir.Doktorunuz daha sonra bunu günlük yaklaşık 1.2 mg/kg vücut ağırlığı olan devam dozuna

artırabilir

5/13

- Vücut ağırlığı 70 kg'ın üzerinde olanlar: ATTEX oral çözeltiye günlük 40 mg dozda başlanmalı ve bu doza en az 7 gün boyunca devam edilmelidir. Doktorunuz daha sonra bunugünlük 80 mg devam dozuna artırabilir. Doktorunuzun size günlük reçete edebileceği enyüksek doz 100 mg'dır.

Yetişkinler

- ATTEX oral çözeltiye en az 7 gün boyunca uygulanan günlük toplam 40 mg dozdabaşlanmalıdır. Doktorunuz daha sonra bunu günlük 80-100 mg olan normal devam dozunaartırabilir. Doktorunuzun size günlük reçete edebileceği en yüksek doz 100 mg'dır.

Eğer karaciğeriniz ile ilgili probleminiz varsa doktorunuz ilacınızı daha düşük dozda reçete edebilir.

Uygulama yolu ve metodu:

• ATTEX oral çözelti ağız yoluyla kullanım içindir.

• Çocuklar bir yetişkinin yardımı olmadan bu ilacı kullanmamalıdır.

• ATTEX oral çözeltiyi aç veya tok karnına alabilirsiniz.

• Alınan miktarı azaltabileceğinden veya tadını bozabileceğinden oral çözelti yiyecek yada su içerisine karıştırılmamalıdır.

• ATTEX oral çözeltiyi hergün aynı saatte almanız, bu ilacınızı ne zaman alacağınızıhatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Eğer;

• Çocuğunuzun dozu 10 ml ya da daha düşükse şırıngayı 1 kez,

• Çocuğunuzun dozu 10 ml'den fazla ancak 20 ml'den fazla değilse aynı şırıngayı 2 kez,

• Çocuğunuzun dozu 20 ml'den fazla ise aynı şırıngayı 3 kez kullanacaksınız.

Eğer alınacak doz 5,10,15 veya 20 ml ise kadeh kullanılabilir.

Kullanma Talimatı:


1. Ellerinizi su ve sabunla yıkayınız.

2. Kapağı bastırıp çevirerek açınız (Şekil 1).

3. İlacı çekmek için enjektörü şişe içine yerleştiriniz (Şekil 2).

4. Hekiminizin reçetenizde belirttiği ml (doz) miktarı kadar pistonu çekerek ilacıenjektörün içine doldurunuz. Şırınga içerisinde uygun doz olduğundan emin olmakiçin kontrol ediniz. Sonra enjektörü şişeden çıkarınız (Şekil 3).

5. Şırınga ucunu çocuğunuzun ağzının bir köşesine yerleştiriniz. Çocuğunuza şırıngayıısırmamasını söyleyiniz. (Şekil 4)

6. Tüm ilaç çocuğunuzun ağzının içerisinde olana kadar pistonu itiniz. Boğazın arkasınailacı püskürtmeyiniz. Çocuğunuzun ilacın tamamını yuttuğundan emin olunuz. (Şekil5)

Eğer alınacak doz 10 ml'den fazla ise dozun geri kalanı için 3'ten 6'ya kadar olan adımları tekrarlayınız. Aynı şırıngayı kullanınız. Çocuğunuzun doktorunun reçete ettiğidozu aldığına emin olunuz.

6/13

Şekil 1 Şekil 2Şekil 3



Temizleme Talimatı:


1. Şişenin kapağını kapatınız.

2. Bir bardağı temiz su ile doldurunuz. Oral dozlama şırıngasını sabun veya deterjanlaYIKAMAYINIZ. Oral dozlama şırıngasından pistonu ÇIKARMAYINIZ. Şırıngaucunu su içerisine koyunuz. Şırıngayı su ile doldurmak için pistonu yukarı doğruçekiniz. (Şekil 6)

3. Suyu bardağa ya da lavaboya püskürtmek için pistonu aşağı doğru itiniz. (Şekil 7)

4. Şırıngayı sallayarak üzerindeki fazla suyu uzaklaştırınız.

5. Şırıngayı kağıt havlu ile kurulayınız. (Şekil 8)

6. Kendi ellerinizi ve çocuğunuzun ellerini su ve sabun ile yıkayınız. (Şekil 9)

Belge

7/13

ATTEX kullandıktan sonra ellerinizi yıkamadan gözlerinize DOKUNMAYINIZ.

ATTEX gözü tahriş edebilir. Eğer oral çözelti gözle temas ederse, etkilenen göz derhal su ile yıkanmalı ve tıbbi yardım alınmalıdır. Oral çözelti ile temas eden eller ve vücudun diğerkısımları hemen yıkanmalıdır.

Değişik yaş grupları:6 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı:

ATTEX oral çözelti, 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı:

Yeterli veri yoktur.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Yeterli veri yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Eğer karaciğeriniz ile ilgili probleminiz varsa doktorunuz ilacınızı daha düşük dozda reçete edebilir.

Doktorunuz ATTEX oral çözelti ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedavinizi erken kesmeyiniz.

Eğer ATTEX'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla ATTEX kullandıysanız:

ATTEX'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Ya da en yakın hastanenin acil servisi ile temasa geçerek onlara ne kadar ilaç aldığınızı söyleyiniz. Aşırı dozla birlikte en yaygın bildirimi yapılan belirtiler mide ve bağırsaktagörülen belirtiler, uyuklama, sersemlik, titreme ve anormal davranışlardır.

ATTEX'i kullanmayı unutursanız:

Eğer bir dozu atladıysanız, unuttuğunuz dozu hemen alınız; ancak 24 saatlik süre içinde size önerilen günlük toplam dozdan fazla kullanmamalısınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.ATTEX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

ATTEX oral çözelti kullanmayı durdurursanız normalde hiç bir yan etki ile karşılaşmazsınız ancak DEHB belirtileriniz geri dönebilir. Tedaviyi sonlandırmadan önce doktorunuzlakonuşunuz.

Tedaviniz sırasında doktorunuzun yapacağı testler

• Tedaviye başlamadan önce: ATTEX oral çözeltinin güvenli olduğundan ve yarar sağlayacağından emin olmak

0J0 T3u belge, güvenli elektronik, imza ile imzalanmıştır. T3u belge, güvenli elektronik, imza ile imzalanmıştır.

8/13

• Tedaviye başladıktan sonra: Testler en azından 6 ayda bir ancak muhtemelen daha sıkolarak yapılacaktır.

Doz değiştirildiğinde de aynı testler yapılacaktır. Bu testler:

• Çocuklar ve ergenlerin boy ve kilo ölçümü

• Tansiyon ve kalp atım hızı ölçümü

• ATTEX oral çözelti kullanımı sırasında yan etkilerin kötüleşip kötüleşmediğini ya daherhangi bir sorun olup olmadığının kontrol edilmesi

Uzun süreli tedavi:

ATTEX oral çözeltinin sürekli olarak kullanılması gerekli değildir. Bir yıldan uzun bir süredir ATTEX oral çözelti kullanıyorsanız, doktorunuz ilacın hala gerekli olup olmadığını anlamakiçin tedavinizi gözden geçirecektir.

Bu ürünün kullanımına ait ilave sorularınız varsa, doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi ATTEX'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Bazı kişilerde yan etkiler ortaya çıkmakla birlikte, kullananların çoğu, ATTEX oralçözeltinin kendilerine yardımcı olduğunu düşünmektedir. Doktorunuz bu yan etkilerkonusunda size bilgi verecektir.

Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal bir doktora başvurunuz.Yaygın olmayan yan etkiler

• Çok hızlı kalp atımı ya da böyle hissedilmesi, anormal kalp ritimleri

• İntihar düşüncesi ya da intihara teşebbüs

• Saldırganlık

• Dostça olmayan ve kızgın (düşmanca) duygular

• Duygusal dalgalanmalar veya değişkenlik

• Aşağıdaki belirtileri gösteren ciddi alerjik reaksiyon

- Yüzde ve boğazda şişme

- Nefes almada güçlük

- Ürtiker (kabarık, kaşıntılı küçük deri döküntüleri)

• Nöbetler

• Gerçek olmayan şeylere inanma veya şüpheci olma gibi psikotik reaksiyonlar, sesler duymaveya olmayan şeyleri görme gibi halüsinasyonlar

18 yaşından küçük çocuklar ve ergenlerde, aşağıda belirtilenler gibi yan etkilerin riski Artmaktadır

• İntihar düşüncesi ya da intihar isteği (100 hastadan 1 kişiden azını etkileyebilir)

• Duygusal değişkenlik (10 hastadan 1 kişiden azını etkileyebilir)

Yetişkinlerde, aşağıda belirtilenler gibi yan etkilerin riski azalmaktadır

(1000 hastadan 1 kişiden azını etkileyebilir)

• Nöbetler

9/13

• Sesler duyma veya olmayan şeyleri görme (halüsinasyonlar); gerçek olmayan şeylere inanma veya şüpheci olmayı içeren psikotik belirtiler

Seyrek

(1000 hastadan 1 kişiden azını etkileyebilir)

• Karaciğer hasarı

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• İdrarın koyulaşması

• Derinin ve gözlerin sarılaşması

• Kaburgalarınızın sağ alt tarfına elinizle bastırdığınızda karın ağrısı (hassasiyet)

• Açıklanamayan şekilde mide bulantısı

• Yorgunluk

• Kaşıntı

• Grip benzeri belirtilerle çökkünlük hissi

6 yaş üzerindeki çocuklarda ve ergenlerde bildirilen yan etkiler:


Yetişkinler:

Gerginlik hali Cinsel ilgide azalmaUyku bozukluğuDepresyon

Üzüntü ya da ümitsizlik hali KaygıSersemlik

Anormal tat alma ya da düzelmeyen tat alma değişikliğiTitreme

Ellerde veya ayaklarda karıncalanma ya da

uyuşukluk

rakip Adı,tfsı:hUus://wv


Sinirlilik ya da gerginlik hali

Sabah erken uyanmayı da içeren uyku

sorunları
Depresyon
Üzüntü ya da ümitsizlik hissi
Kaygı
Tikler
Göz bebeklerinin (gözün koyu renkli merkezi) büyümesiSersemlikKabızlıkİştah kaybı

dıı.1ZW 56M0Fv.



0FyZlAxSHY3SHY3S3k0S3k0ZW56-Belgi


Belge Do


ı:lıllps:/'/'www.luı,kive.gov.lı,/saglik-lilek-ebys


Bildirilen diğer yan etkiler aşağıda sıralananları içerir. Bu etkiler ciddileşirse doktorunuza ya da eczacınıza bilgi veriniz._

Çok yaygın yan etkiler

(10 hastada 1 kişiden fazlasını etkileyebilir)

6 yaş üzerindeki çocuklarda ve ergenlerde bildirilen yan etkiler:

Yetişkinler:

• Baş ağrısı

• Mide ağrısı

• İştah azalması (aç hissetmeme)

• Bulantı

• Kusma

• Uyuklama

• Tansiyonun yükselmesi

• Kalp atım hızının (nabzın) artması

Hastaların çoğunda bu etkiler bir süre sonra ortadan kaybolabilir.

• Bulantı

• Ağız kuruluğu

• Baş ağrısı

• İştah azalması (aç hissetmeme)

• Uykuya dalma, uykunun sürekliliği vesabah erken uyanma sorunları

• Tansiyonun yükselmesi

• Kalp atım hızının (nabzın) artması

Yaygın yan etkiler(10 hastada 1 kişiden azını etkileyebilir)


10/13

Yaygın olmayan yan etkiler

(100 hastada 1 kişiden azını etkileyebilir)

6 yaş üzerindeki çocuklarda ve ergenlerde bildirilen yan etkiler:

Yetişkinler:


Mide bozukluğu, hazımsızlık Deride şişme, kızartı ve kaşıntıDöküntüHalsizlik (letarji)

Yorgunluk Göğüs ağrısıKilo kaybı


11/13

Seyrek yan etkiler

(1000 hastada 1 kişiden azını etkileyebilir)

6 yaş üzerindeki çocuklarda ve ergenlerde bildirilen yan etkiler:

Yetişkinler:

• Kan dolaşımının zayıf olması sonucu el veayak parmaklarının uyuşması ve solgun birrenk alması (Raynaud hastalığı)

• Sık idrara çıkma ya da kesintili idrar akışı,idrar yaparken ağrı gibi tuvalete çıkmasorunları

• Sertleşmenin uzaması ve ağrılı olması

• Erkeklerde kasık ağrısı

• Kan dolaşımının zayıf olması sonucu el veayak parmaklarının uyuşması ve solgun birrenk alması (Raynaud hastalığı)

• Sertleşmenin uzaması ve ağrılı olması

Bayılma
Titreme
Migren
Bulanık görme
Deride yanma, uyuşma, kaşınma ya da

karıncalanma gibi anormal hisler

Ellerde veya ayaklarda karıncalanma ya da
uyuşukluk
Nöbetler
Çok hızlı kalp atımı ya da böyle
hissedilmesi
Nefes darlığı
Terlemede artış
Derinin kaşınması
Güç ya da enerji eksikliği


Huzursuzluk
Tikler
Bayılma
Migren
Bulanık görme
Anormal kalp ritmi
El ve ayak parmaklarında üşüme
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Kabarık, kırmızı, kaşıntılı döküntüler (ürtiker)
Kas spazmları İdrara sıkışma
Anormal orgazm ya da orgazm olmaması Adet düzensizliğiBoşalma sağlanamaması

Büyüme üzerindeki etkiler

ATTEX oral çözelti kullanmaya başladıklarında bazı çocuklarda büyüme (boy ve kilo) hızında azalma ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, uzun süreli tedavi ile çocukların kilosuve boyu yaş aralıkları için normal düzeye dönmektedir. Doktorunuz, zaman içerisindeçocuğunuzun boyu ve kilosunu takip edecektir. Çocuğunuz beklendiği şekilde kilo almıyor yada büyümüyorsa, doktorunuz çocuğunuzun dozunu değiştirebilir ya da ATTEX oral çözeltitedavisini geçici olarak durdurmaya karar verebilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr

sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacıngüvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

12/13

5. ATTEX'in saklanması

ATTEX'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Açıldıktan sonra 60 gün içerisinde kullanılmalıdır.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ATTEX'i kullanmayınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mahallesi Eski Büyükdere Caddesi No:4, 34467 Maslak / Sarıyer / İstanbul

Üretim yeri:


Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Orhan Gazi Mahallesi Tunç Caddesi No : 3 Esenyurt/İstanbul

Bu kullanma talimatı 01/12/2021 tarihinde onaylanmıştır.


13/13

İlaç Bilgileri

Attex 4 Mg/ml Oral Çözelti

Etken Maddesi: Atomoksetin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Attex 4 Mg/ml Oral Çözelti - KUB
  • Attex 4 Mg/ml Oral Çözelti - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.