Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Doxorubicin Koçak 10 Mg I.v./intravesikal İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIDOXORUBİCİN KOÇAK 10 mg LV./intravesikal infüzyon için liyofilize toz içeren flakon

Damar içine uygulanır.

Steril, Sitotoksik

Etkin madde:

Her bir flakonda etkin madde olarak 10 mg DoksorubisinHidroklorür bulunur.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (sığır sütü kaynaklı), metil parahidroksibenzoat (E218), konsantre hidroklorik asit.

Çözücü ampul: Enjeksiyonluk su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaçduyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza builacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksek veya düşük doz kullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1.DOXORUBİCİN KOÇAKnedir ve ne için kullanılır?


2.DOXORUBİCİN KOÇAK'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3.DOXORUBİCİN KOÇAKnasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5.DOXORUBİCİN KOÇAK'ın saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. DOXORUBİCİN KOÇAK nedir ve ne için kullanılır?

• DOXORUBİCİN KOÇAK, 10 mg liyofilize Doksorubisin HCI içeren renksiz cambir flakon ile 5 ml enjeksiyonluk su içeren renksiz bir ampulde kullanımasunulmaktadır.

• Kemoterapi (kanser tedavisi) için kullanılan ve sitotoksik (kanser hücresiniöldürücü) olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaç, kanser hücreleri gibiaktif şekilde büyüyen hücrelerin büyümelerinin yavaşlamasına veya durmasınaneden olmaktadır ve bu hücrelerin ölme olasılıklarını artırmaktadır.DOXORUBİCİN KOÇAK tedavisi, normal ve sağlıklı dokudan ziyade kanserli

1 / 8

dokunun selektif (seçici) olarak öldürülmesine yardımcı olmaktadır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kullanılabilir.

• DOXORUBİCİN KOÇAK, tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte çeşitli kanserleri tedavi etmek için kullanılır. Nasıl kullanıldığı tedavi edilen kansertürüne bağlıdır.

• DOXORUBİCİN KOÇAK, meme, akciğer, mesane, tiroid bezi, yumurtalık kanserleri, kemik sarkomu ve yumuşak doku sarkomu, Hodgkin ve Hodgkin dışılenfomalar, nöroblastoma, Wilms' tümörü, akut lenfoblastik lösemi, akut miyeloidlösemi gibi çeşitli neoplastik (tümörle ilişkili) hastalıkların gerilemesi ile kendinigösteren olumlu sonuçlar vermiştir. DOXORUBİCİN KOÇAK gerek transüretralrezeksiyon (idrar yolundan girilerek yapılan cerrahi önleyici tedavi) sonrasındagerekse tedavi edici amaçlar için intravesikal yoldan verildiğinde yüzeyel mesanetümörlerinde olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

2. DOXORUBİCİN KOÇAK'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler DOXORUBİCİN KOÇAK 'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

• DOXORUBİCİN KOÇAK'a, aynı sınıftan diğer etken maddelere veyaenjeksiyonun diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerji (aşırı duyarlılık),

• Düşük kan hücresi sayıları (çünkü bunları daha da düşürebilir),

• Doksorubisin ve farmorubisin, idarubisin, epirubisin veya danuorubisin gibibenzer kemoterapi ilaçlarıyla daha önceden tedavi edilmiş olması (çünkü bu gibibenzer ilaçlarla daha önceden tedavi bu ilaçla ilgili yan etki riskini artırabilir),

• Geçmişte şiddetli kalp sorunları olması veya buna dair hali hazırda tedavi alması,

• Şiddetli karaciğer problemleri,

• Kalp ritim bozuklukları,

• İdrar yolu enfeksiyonları,

• Mesanenin iltihabı,

• İdrarda kan görülmesi,

• Mesane tümörleri.

DOXORUBİCİN KOÇAK 'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:

Doktorunuz, bu ilacı reçete etmeden önce sağlığınızı dikkatli bir şekilde değerlendirecektir. Aşağıdaki durumlar geçerli ise, DOXORUBİCİN KOÇAK'ı almayabaşlamanızdan önce doktorunuza bilgi vermiş olduğunuzdan emin olunuz:

• Kalp fonksiyon bozukluğu varsa,

• Kan ile ilgili bozukluklar söz konusu ise (Hematolojik toksisite),

• Lösemi öncesi fazı içeren veya içermeyen ikincil kan kanseri varsa,

• Mide-bağırsak ile ilgili sorunlar varsa,

• Karaciğer ile ilgili sorunlar varsa,

• Size son zamanlarda bir aşı yapılmışsa veya yapılması planlanıyorsa.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

2 / 8

DOXORUBİCİN KOÇAK 'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması

Uygulama yöntemi bakımından besinlerle etkileşimi beklenmez.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Bu ilaçla siz veya eşiniz tedavi edilirken hamile kalınmasından kaçınınız. Cinsel olarak aktif iseniz, erkek veya kadın olmanız fark etmeksizin tedavi süresince hamileliğiönlemek üzere etkili doğum kontrolü kullanmanız önerilmektedir. Doğum kusurlarına yolaçabilir, bu nedenle hamile olduğunuzu düşünmekte iseniz doktorunuza bilgi vermenizönemlidir.

Bu ilaç kullanıldığı sırada kadınlarda doğurganlık kaybına yol açabilir. İlacın kesilmesi ile birlikte adet görme ve doğurganlığın geri geldiği gözlenmektedir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziriyorsanız, ilacın birazı anne sütüne geçebileceğinden ve muhtemelen çocuğunuza zarar verebileceğinden bu ilaçla tedaviye başlamadan önce emzirmeyi bırakmalısınız.Emzirirken herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

Özel önlemler mevcut değildir ve hastanedeki tedavinizi takiben tam olarak iyileşmiş olduğunuzu hissettiğiniz sürece araç sürebilir ve makine kullanabilirsiniz. Ancak bukonuda yeterince kanıt yoktur.

DOXORUBİCİN KOÇAK'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu ürün her bir flakonda yardımcı madde olarak 50 mg laktoz monohidrat içerir ancak uygulama yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

DOXORUBİCİN KOÇAK'ın içerdiği metil parahidroksi benzoat (E218), alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve istisnai olarak bronkospazma neden olabilir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Reçete edilmemiş olanlar dahil son zamanlarda almış olduğunuz başka ilaçlara dair lütfen doktorunuza veya eczacınıza bilgi veriniz. Özellikle aşağıdakilerden herhangi biri içinbilgi veriniz:

• Siklosporin: DOXORUBİCİN KOÇAK'ın etkilerini daha güçlü hale getirebilir.

• Kalsiyum Kanal Blokörleri: Kalbinize yönelik ilaçlar

• Sorafenib: Ameliyat edilemeyen karaciğer kanserini ve ilerlemiş böbrekkanserini tedavi etmek için.

3 / 8

Diğer Kemoterapi İlaçları

DOXORUBİCİN KOÇAK öncesinde veya DOXORUBİCİN KOÇAK ile aynı zamanda özellikle yüksek dozlarda başka kemoterapi ilaçları da size verilmiş ise sorunlarınoluşması daha olasıdır. Bu ilaçla tedaviye başlamadan önce kemoterapi ilacınınetkilerinden iyileşmeniz için size süre verilecektir. Doktorunuz, tedavi süresince vesonrasında dikkatli bir şekilde sizi izlemek isteyecektir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgiveriniz.3. DOXORUBİCİN KOÇAK nasıl kullanılır?

Eğer size DOXORUBİCİN KOÇAK reçete edilmiş ise, sadece kemoterapi vermede deneyimli doktorlar veya hemşireler tarafından size verilecektir.

• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz, hangi dozun verileceğine ve tedaviyi alacağınız gün sayısına durumunuza bağlı olarak karar verecektir.

• Uygulama yolu ve metodu:

Bu ilaç size damara damlatılarak (infüzyonla) bir doktor veya hemşire tarafından verilecektir.

Doza, durumunuz, boyunuz ve kilonuz dikkate alınarak karar verilecektir. Doktor, boyunuzu ve kilonuzu kullanarak vücut yüzey alanınızı hesaplayacaktır ve bu değerdendozunuz hesaplanacaktır.

Bazen bir tedavi kürü yeterli olabilse de, daha sıklıkla doktorunuz bir, iki veya dört hafta içerisinde ek kürler önerecektir. Hastalığınız kontrol altına alınana ve kendinizi daha iyihissedene kadar birkaç kür alabilirsiniz.

Eğer DOXORUBİCİN KOÇAK'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.DOXORUBİCİN KOÇAK çözeltisi ile tedaviniz süresince doktorunuz tarafından gerçekleştirilecek düzenli kontroller

Tedavi süresince aşağıdakilerin düzenli kontrolleri doktorunuz tarafından yapılacaktır:

• Kan: Tedavi edilmesi gerekebilen düşük kan hücresi sayımlarını kontrol etmekiçin.

• Kalp Fonksiyonu: Yüksek dozda DOXORUBİCİN KOÇAK verildiğinde kalphasarı oluşabilir. Bu durum haftalarca saptanmayabilir; bu nedenle bu dönemsüresince düzenli testler gerekebilir.

• Karaciğer: Kan testlerini kullanarak, doktorunuz bu ilacın karaciğerin işlevinizararlı bir şekilde etkileyip etkilemediğini kontrol edecektir.

• Kan ürik asit seviyeleri: DOXORUBİCİN KOÇAK kandaki ürik asitseviyelerini artırabilir, bu durum da guta neden olabilir. Ürik asit seviyeleriniz çokyüksek olduğu takdirde bir başka ilaç verilebilir.

• Değişik yaş grupları

4 / 8

Çocuklarda kullanımı: Dozajın çocuklarda azaltılması gerekebilir. Yaş bazında doz ayarlaması ile ilgili veri mevcut değildir.

Yaşlılarda kullanımı: Dozajın yaşlılarda azaltılması gerekebilir.

• Özel kullanım durumları:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Hepatik fonksiyon bozulduğu takdirde, doksorubisin dozajı aşağıdaki tabloya göre azaltılmalıdır:

Tablo 1

Serum Bilirubin Seviyeleri

Önerilen Doz

1,2-3 mg/100mL

Normal dozun %50'si

> 3 mg/100ml

Normal dozun %25'i

Doksorubisin ciddi karaciğer yetmezliği bulunan hastalara uygulanmamalıdır.

Böbrek yetmezliği ile ilgili veri mevcut değildir.

Kullanmanız gerekenden daha fazla DOXORUBİCİN KOÇAK kullandıysanız:

Yüksek dozlar, ağız yaraları gibi yan etkileri kötüleştirebilir veya kandaki beyaz kan hücre (enfeksiyonla savaşan) ve trombosit (kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan) sayısınıazaltabilir. Bu durum gerçekleştiği takdirde, antibiyotiklere veya kan transfüzyonlarınaihtiyacınız olabilir. Ağız ülserleri iyileştikçe daha az rahatsızlık vermeleri için tedaviedilebilir.

DOXORUBİCİN KOÇAK'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.DOXORUBİCİN KOÇAK'ı kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi DOXORUBİCİN KOÇAK'ın da yan etkileri olabilir.

DOXORUBİCİN KOÇAK'ın kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:

Aşağıdakilerden biri olursa, DOXORUBİCİN KOÇAK'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümünebaşvurunuz:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

5 / 8

Çok yaygın:

• Anemi (kırmızı kan hücresi sayısının azalması) yorgun ve aşırı halsizhissetmenize yol açabilir.

• Beyaz kan hücre sayımları (enfeksiyonla savaşan) da düşebilir ve enfeksiyonihtimalini artırarak ateşin yükselmesine (artan vücut sıcaklığı) yol açabilir.

• Trombositler (bunlar kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan hücrelerdir) etkilenebilir,bu durumda kolayca morarma veya kanama yaşayabilirsiniz. Bu durumgerçekleştiği takdirde tıbbi yardım almanız önemlidir. Tedavi süresincedoktorunuz kan hücre sayımınızı test etmelidir.

• DOXORUBİCİN KOÇAK kemik iliğinizin hücre yapımını baskılayabilir.

Bilinmiyor:

• Baş dönmesi, ateşin çıkmış gibi hissedilmesi, göğüste veya boğazda sıkışma ilenefes darlığı veya kaşıntılı döküntü geçirilmesi. Bu tür bir alerjik reaksiyon çokciddi olabilir.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya

size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Çok yaygın:

• Karaciğer enzimlerinin (kan testiyle saptandığı üzere) yükselen seviyeleri ilacınkaraciğeriniz üzerinde anormal bir etkisi olup olmadığını belirleyebilir.

• Anormal EKG (Bu kalbinizin elektriksel izleridir) sonuçları.

• Saç kaybı yaygındır ve oldukça şiddetli olabilir. Erkeklerde sakal uzamasıdurabilir. Tedavi kürünüz bittiğinde saçınız normal olarak yeniden uzayacaktır.

• Hasta hissedilmesi (mide bulantısı), hasta olunması (kusma), ishal. Kusma çokkötü ise, anti-emetik denilen diğer ilaçlar size yardımcı olması için verilebilir.

Yaygın:

• Nefes darlığı ve ayak bileklerinin şişmesi belirtileri ile ilişkilendirilebilen kalpyetmezliği.

• Konjunktivit (genellikle kırmızı ve sulanmış gözlere neden olur).

• Deride döküntüler, kırmızılık, kurdeşen, ayaklarda ve avuçlarda uyuşma vekarıncalanma da DOXORUBİCİN KOÇAK ile tedavi edilirken meydana gelebilir.Tırnaklar ve deri normalden daha koyu gözükebilir.

Bilinmiyor:

• İdrarınızın kırmızılaşması (normaldir ve ilacın rengi ile ilintilidir). Birkaç güniçerisinde durmazsa veya idrarınızda kan olduğunu düşünürseniz doktorunuzubilgilendirmelisiniz. Bu belirtileri yaşarsanız doktorunuza bilgi veriniz.

• Kalbinizin nabızda artışla birlikte anormal şekilde hızlı attığını fark edebilirsiniz.Bazı durumlarda, ilacınızın alımı tamamlandıktan birkaç ay veya yıl sonra kalpsorunları fark edebilirsiniz.

• Damarların iltihaplanması, pıhtıyla kan damarının tıkanması (tromboemboli),sıcak basması.

• Kadınlarda, DOXORUBİCİN KOÇAK, ilacın alındığı süre boyunca kısırlığaneden olabilir. Kadınlar adetlerinin durduğunu görebilirler, ancak ilaç tedavisi

6 / 8

bittikten sonra adetleri yeniden başlamalıdır. Bazı durumlarda erken menopoz oluşabilir.

• Erkeklerde, DOXORUBİCİN KOÇAK, sperm sayımında azalmaya nedenolabilir, ancak bu durum ilaç tedavisi durdurulduktan sonra normale dönebilir.DOXORUBİCİN KOÇAK alan erkekler ve kadınlar etkili doğum kontrolüyöntemleri kullanmalıdır.

• Aşırı gözyaşı üretimi ve iltihaplanmış kornea.

• İştahsızlık, su kaybı ve idrarınızda artan ürik asit.

• Güneş ışığı cildinizde aşırı tahrişe neden olabilir.

• Tedaviden 3 ile 10 gün sonrasına kadar belirmeyebilen ağızda yaralar ve ülserler,midede ekşime, bağırsaklarda tahriş veya kanama.

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınızyan etkileri

www.titck.gov.tr5. DOXORUBICIN KOÇAK'ın saklanması:

DOXORUBİCİN KOÇAK'ı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra DOXORUBİCİNKOÇAK'ı kullanmayınız.

Orijinal ambalajında saklayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz DOXORUBİCİN KOÇAK'ı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Sitotoksik ve sitostatik beşeri tıbbi ürünlerin kullanımları sonucu boşalan iç ambalajlarının atıkları

TEHLİKELİ ATIKTIR

ve bu atıkların yönetimi 2/4/2015 tarihlive 29314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre yapılır.

Ruhsat sahibi:

Koçak Farma İlaç ve Kimya San. A.Ş.

Mahmutbey Mah. 2477. Sok. No.23 Bağcılar / İSTANBUL

7 / 8

Üretim yeri:

KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi AŞ.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Karaağaç Mah. 11. Sok. No: 5Kapaklı / TEKİRDAĞ

Bu kullanma talimatıtarihinde onaylanmıştır.


8 / 8

İlaç Bilgileri

Doxorubicin Koçak 10 Mg I.v./intravesikal İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Doksorubisin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.