Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Aimafix 500 İu/10 Ml İv İnfuzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kullanma Talimatı

KULLANMA TALİMATIAIMAFIX 500 IU / 10 mL IV infüzyon için liyofilize toz içeren flakon Steril, apirojen

Damar içine (intravenöz) uygulanır.

Etkin madde:Yardımcı madde(ler) :

Sodyum klorür, sodyum sitrat, glisin, heparin sodyum (domuzbağırsak mukozası), insan antitrombin III konsantresi, enjeksiyonluk su.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde, doktorunuza bu ilacıkullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışındayüksekveya düşük dozkullanmayınız.Bu Kullanma Talimatında:

1. AIMAFIX nedir ve ne için kullanılır?


2. AIMAFIX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. AIMAFIX nasıl kullanılır?


4. Olası yan etkiler nelerdir?


5. AIMAFIX'in saklanmasıBaşlıkları yer almaktadır.1. AIMAFIX nedir ve ne için kullanılır?

• AIMAFIX, kanamayı önleyici/durdurucu etkisi olan (antihemorajik) sınıfa dahil insankanından elde edilmiş Faktör IX içeren bir üründür. Faktör IX kanamayıönleyici/durdurucu etkisi olan bir proteindir.

• AIMAFIX, toz içeren kauçuk tip I elastomer tıpalı tip I cam flakon; çözücü içeren tipI elastomer tıpalı tip I cam flakon; rekonstitüsyon (sulandırma) için pirojenikolmayan, steril tıbbi cihaz, enjeksiyon için şırınga ve PVC tüp ile beraber kelebekiğne içermektedir.

• AIMAFIX, aşağıdaki tedavilerde kullanılır

- Hemofili B (Konjenital Faktör IX yetmezliği) hastalarında kanamanınönlenmesi ve tedavisi

- Edinilmiş Faktör IX yetmezliğinde, kanamanın tedavisi veya korunmasında(profilaksisinde) kullanılır.

1 / 15

2. ATMAFTX' i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerVirüs güvenliği

AIMAFIX, insan kanının sıvı olan kısmından (plazmasından) elde edilir. İnsan plazmasından üretilen preparatlar, örneğin virüsler ve teorik olarak Creutzfeldt - Jakobhastalığı (Deli dana hastalığı) etkeni gibi, hastalıklara yol açabilecek enfeksiyonetkenleri içerebilir. Bu durum bilinmeyen ya da yeni ortaya çıkan virüslerle diğerhastalık oluşturan etkenler için de geçerlidir.

İnsan kanı ya da plazmasından elde edilmiş ürünlerin kullanımında enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasına bağlı enfeksiyon riskini azaltmak için bazı önlemler alınmıştır.Bu önlemler arasında şunlar bulunur:

- enfeksiyon riski taşıyanlardan kan alınmadığını garanti etmek üzere, kan ve plazmabağışı yapanların dikkatli bir şekilde seçilmesi

- her bir bağışınve plazma havuzların virüs ve enfeksiyon varlığının belirtileri açısındantest edilmesi.

Bu tür ürünleri üretenler, ayrıca, kanı ya da plazmayı işlerken içinde bulunabilecek virüsleri etkisizleştirecek ya da tamamen ortadan kaldıracak yöntemleri de üretimaşamalarına eklerler. Tüm bu önlemlere rağmen, insan kanı ya da plazmasındanhazırlanan ilaçların uygulanmasına bağlı olarak bir enfeksiyon bulaşmayacağı tümüylegaranti edilememektedir. Bu durum, herhangi bir bilinmeyen ve yeni ortaya çıkanvirüsler veya diğer patojenler için de geçerlidir.

Alınan bu önlemlerin, insan immün yetmezlik virüsü HIV (AIDS hastalığına yol açan virüs), hepatit B virüsü ve hepatit C virüsü (hepatit adı verilen karaciğer hastalığına yolaçarlar) gibi zarflı virüslere ve hepatit A virüsü (hepatit adı verilen karaciğerhastalığına yol açar) gibi zarflı olmayan virüslere karşı etkili olduğu kabul edilir.

Alınan bu önlemler, parvovirüs B19 virüsü gibi bazı zarflı olmayan virüslere karşı sınırlı bir değere sahiptir. Parvovirüs B19 virüsüne bağlı enfeksiyonlar, özellikle gebekadınlarda (ceninde oluşturabileceği enfeksiyon açısından) ve bağışıklık sistemibaskılanmış kimselerde veya belirli kansızlık türlerinde (örneğin orak hücreli anemiveya hemolitik anemi) daha şiddetli olabilir.

Eğer plazma kaynaklı Faktör IX ürünlerini düzenli olarak kullanıyorsanız doktorunuz size uygun şekilde hepatit A ve B aşısı olmanızı önermelidir.

Hastayla ürünün seri numarası arasındaki bağlantının korunabilmesi için, size her AIMAFIX uygulandığında, uygulanan ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.

ATMAFTX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

2 / 15

• AIMAFIX'in içinde bulunan etkin maddeye veya yardımcı maddelere karşı herhangibir aşırı duyarlılık durumu varsa.

AIMAFIX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

AIMAFIX kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Herhangi bir intravenöz protein içeriği ile olduğu gibi alerjik tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları mümkündür.

AIMAFIX, Faktör IX haricinde eser miktarda insan proteinleri içerir.

Eğer bu ilacın uygulanması sırasında aşağıda listelenen semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, ilacın kullanımını derhal kesiniz ve doktorunuzla iletişime geçiniz.

Bu

semptomlar bir alerjik reaksiyonun erken belirtileri olabilir.

Aşağıdaki semptomlar meydana gelebilir:

• Kurdeşen

• Tüm vücutta döküntü ( generalize ürtiker)

• Göğüste sıkışma hissi

• Hırıltılı solunum

• Hipotansiyon (kan basıncında düşüklük)

• Anafilaksi

Şok durumunda, doktorunuz şok için standart medikal tedaviyi uygulayacaktır.

Kardiyovasküler risk faktörleriniz mevcutsa, AIMAFIX uygulaması bu risk faktörlerini arttırabilir.

Eğer AIMAFIX enjeksiyonu için santral venöz erişim cihazı (CVAD) gerekli ise, lokal enfeksiyonlar, kanda bakterilerin yayılması (bakteriyemi) veya kateterin yerleştirildiğidamarda pıhtı gelişmesi (tromboz) dahil komplikasyon riski doktor tarafından dikkatealınmalıdır.

Eğer heparine bağlı olarak geçirilmiş bir alerjik reaksiyon hikayeniz varsa, heparin içeren ürünlerin kullanımından kaçınmalısınız.

İnsan plazma koagülasyon Faktör IX ürünleri ile tekrarlanan tedavilerden sonra, nötralize edici antikorların (inhibitörler) gelişmesi ihtimaline karşı hastaların takibi yapılmalıdır.

Literatürde, Faktör IX'u nötralize eden antikorların (inhibitörler) oluşumu ile alerjik reaksiyonlar arasında bir ilişki olduğunu gösteren raporlar yer almaktadır. Bu nedenle, alerjikreaksiyon yaşayan hastalar inhibitör varlığı açısından değerlendirilmelidir. Faktör IXinhibitörleri olan hastaların, sonrasında tekrarlanacak Faktör IX uygulamalarını takiben

3 / 15

anafilaksi (şiddetli ve hızlı alerjik reaksiyon) açısından daha büyük bir risk altında olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Faktör IX ürünlerine karşı gelişebilecek alerjik reaksiyon riski nedeniyle, Faktör IX'un ilk uygulaması, tedaviyi uygulayan hekimin değerlendirmesine göre, alerjik reaksiyonlara karşıuygun bir tıbbi bakımın sunulabileceği bir yerde, tıbbi gözetim altında gerçekleştirilmelidir.

Tromboembolizm


Eğer karaciğer veya kalp hastalığınız varsa veya yakın zamanda büyük bir ameliyat geçirdiyseniz doktorunuza söyleyiniz. Potansiyel trombotik komplikasyon riski sebebiyle,karaciğer hastalığı olan hastalara, ameliyat sonrası hastalara veya yenidoğanlara ya datrombotik fenomen ya da yaygın damar içi pıhtılaşması riski olan hastalara uygulandığında,trombotik ve tüketim (konsumptif) koagülapatisinin erken belirtileri için klinik takibi uygunbiyolojik testlerle yapılmalıdır. Bu durumların her birinde, AIMAFIX ile tedavinin yararı bukomplikasyonların riskine karşı doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Pediyatrik popülasyon


Mevcut veriler ArMAFIX'in 6 yaşından küçük çocuklarda kullanımının önerilmesi için yeterli değildir. Bu bölümde listelenen kullanım uyarıları ve önlemler hem yetişkin hem depediyatrik popülasyon için geçerlidir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

ATMAFTX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

AIMAFIX uygulanmaları aç veya tok karnına yapılabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuzla veya eczacınız ile konuşunuz.

Hayvanlarda Faktör IX ile üreme çalışması yapılmamıştır. Hemofili B kadınlarda seyrek görüldüğünden, gebelik sırasında Faktör IX kullanımı hakkında deneyim yoktur. Bu nedenleFaktör IX gebelikte sadece mutlak gerekli ise kullanılmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


4 / 15

Hemofili B kadınlarda seyrek görüldüğünden, emzirme döneminde Faktör IX kullanımı hakkında deneyim yoktur. Bu nedenle Faktör IX emzirme döneminde sadece mutlak gerekliise kullanılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı

AIMAFIX'in araç ve makine kullanımı üzerinde ya hiç etkisi yoktur ya da bu etki ihmal edilebilir düzeydedir.

AIMAFIX içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu ilaç her 10 ml'lik flakonda 41 mg'a kadar sodyum (sofra tuzunun ana bileşeni) içerir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır. Bu miktar,erişkin bir kişi için önerilen en fazla günlük sodyum alımının %2,05'ine eşdeğerdir.

AIMAFIX heparin içerir. Heparin, alerjik reaksiyonlara ve kanın pıhtılaşma sistemini etkileyebilecek olan kırmızı kan hücre sayısında düşmelere neden olabilir. Geçmişindeheparinle indüklenmiş alerjik reaksiyonu olan hastaların heparin ihtiva eden ilaçlarıkullanmaktan kaçınmaları gerekir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, yakın zamanda kullandıysanız veya kullanma ihtimaliniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

İnsan plazma koagülasyon Faktör IX ürünlerinin diğer ilaçlarla herhangi bir etkileşimi bilinmemektedir.

AIMAFIX diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.3. AIMAFIX nasıl kullanılır?Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Bu ilacı tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eğer ilacı kendi kendinize uygulayacaksanız, AIMAFIX'i her zaman tam olarak "Uygun kullanım için talimatlar" bölümünde yer alan talimatlara uygun olarak kullanınız.

İnsan plazma koagülasyon Faktör IX, bazı infüzyon ekipmanlarının iç yüzeylerine adsorbe olabileceğinden tedaviniz yetersiz kalabilir, bu nedenle yalnızca ambalajın içinden çıkanenjeksiyon/infüzyon setlerini kullanınız.

Şüpheleriniz varsa doktorunuza danışınız.

5 / 15

Tedavi, hemofili tedavisi konusunda deneyimli bir doktorun gözetimi altında başlatılmalıdır.

Doktorunuz, Faktör IX yetmezliğinizin şiddetine, kanamanın yeri ve miktarına ve klinik durumunuza bağlı olarak tedaviniz için uygun dozu ve tedavi süresini belirleyecektir.

Uygulanacak miktar ve uygulama sıklığı daima her vakada klinik etkililiğe göre yönlendirilmelidir.

Tedavi süresince, uygulanacak doz ve tekrarlanan infüzyonların sıklığına yol göstermesi için, Faktör IX seviyelerinin uygun bir şekilde tayin edilmesi önerilir. Özellikle majör ameliyatdurumlarında, koagülasyon analizi (plazma Faktör IX aktivitesi) yoluyla Faktör IX ile yerinekoyma tedavisinin titizlikle takibi mutlaka gereklidir.

Farklı

in vivo

geri kazanım seviyeleri ve farklı yarılanma zamanı göstermeleri nedeniyle her bir hastanın Faktör IX'a karşı yanıtı değişebilir.

Vücut ağırlığına dayalı dozun, aşırı kilolu veya çok zayıf kişilerde ayarlanması gerekebilir.

Bu kullanma talimatının sonunda sağlık personeline yönelik hazırlanmış olan bölümde dozaj ve tedavi süresine ilişkin daha fazla bilgi yer almaktadır.

Kanama Profilaksisi

Şiddetli Hemofili B hastalarında kanamaya karşı uzun dönem profilaksi (korunma) için, alışılmış dozlar, 3-4 günlük aralıklarla vücut ağırlığının kg'ı başına 20-40 IU FaktörIX'dur. Bazı vakalarda, özellikle genç hastalarda, daha kısa doz aralıkları ya da daha yüksekdozlar gerekebilir.

Uygulama yolu ve metodu:

İntravenöz (damar içi) yolla kullanılır. Ürün, intravenöz yoldan enjeksiyonla veya yavaş infüzyon ile uygulanmalıdır.

Vücut ağırlığına göre günde 100 IU/kg'dan daha fazla doz uygulanması tavsiye edilmez. İnfüzyon hızı her hastaya göre bireysel olarak değerlendirilmelidir.

Uygun kullanım için talimatlar

Tozun çözücü ile rekonstitüe edilmesi (sulandırılması)


1. Toz halinde etkin madde içeren flakonu ve çözücü flakonunu oda sıcaklığına getiriniz

2. Bu sıcaklık, tüm rekonstitüsyon (sulandırma) işlemi süresince (maksimum 10 dakika)korunmalıdır

3. Toz halinde etkin madde içeren flakon ve çözücü flakonun koruyucu kapaklarını çıkarınız

4. İki flakon tıpasının yüzeyini alkol ile temizleyiniz

5. Üst başlığı sıyırarak cihazın ambalajını açınız; iç kısma dokunmamaya dikkat ediniz

6 / 15

(Şekil A);

6. Cihazı ambalajından çıkarmayınız

7. Cihaz kutusunu baş aşağı çeviriniz ve plastik sivri ucu çözücü flakon tıpasına yerleştiriniz,böylece cihazın mavi kısmı çözücü flakona bağlanmış olur (Şekil B)

8. Cihaz kutusunun kenarını tutunuz ve cihaza dokunmadan dışarı çıkarınız (Şekil C)

9. Toz flakonun güvenli bir yüzeye yerleştirildiğinden emin olunuz, sistemi baş aşağıçeviriniz, böylece çözücü flakon cihazın üstünde olur; toz flakon tıpasının üzerindekişeffaf adaptöre bastırınız, böylece plastik sivri uç toz flakon tıpasının içinden geçer;çözücü, toz flakonun içine otomatik olarak çekilecektir (Şekil D);

10. Çözücünün transferinden sonra, transfer sisteminde çözücü flakonunun bağlı olduğu mavikısmı gevşetiniz ve çıkarınız (Şekil E)

11. Toz etkin madde tamamen çözününceye kadar flakonu yavaşça çalkalayınız. Köpürmeyiönlemek amacıyla, flakonu kuvvetlice çalkalamayınız (Şekil F)

Tozun tamamen çözündüğünden emin olunuz, aksi taktirde ürünün aktivitesinde kayıp olacaktır.

Şekil A



Şekil B



Şekil C



Şekil D



7 / 15

Şekil E



Şekil F



Çözeltinin uygulanması


Uygulamadan önce, rekonstitüe edilmiş (sulandırılmış) ürün partikül olup olmadığı ve renk

değişimini saptamak için görsel olarak incelenmelidir. Çözelti berrak veya hafif opelesan

olmalıdır. Bulanık veya tortulu çözeltileri kullanmayınız.

1. Pistonu geri çekerek şırıngayı hava ile doldurunuz, cihaza tutturunuz ve havayı rekonstitüe edilmiş (sulandırılmış) çözeltiyi içeren toz flakonunun içine enjekte ediniz(Şekil G)

2. Pistonu sabit tutarak, sistemi baş aşağı çeviriniz böylece, rekonstitüe edilmiş (sulandırılmış) çözeltiyi içeren toz flakon cihazın üstünde olacaktır ve pistonu yavaşçageri çekerek konsantreyi şırınganın içine çekiniz (Şekil H)

3. Şırıngayı saat yönünün tersine çevirerek ayırınız

4. Şırınganın içindeki çözeltiyi görsel olarak inceleyiniz, partikülsüz, berrak veya hafifopelesan olmalıdır

5. Kelebek iğnesini şırıngaya takınız ve intravenöz olarak infüzyon veya yavaş enjeksiyonyoluyla uygulayınız.

Şekil G



Şekil H



Flakonlar bir kere açıldıktan sonra, içerik derhal kullanılmalıdır.

8 / 15

Rekonstitüe edilmiş (sulandırılmış) ve şırınganın içine transfer edilmiş çözelti derhal kullanılmalıdır.

Flakon içeriği tek bir uygulama içindir.

Etikette yer alan son kullanma tarihinden sonra bu ürünü kullanmayınız.

Kullanılmayan ürün veya atık materyal yerel şartlara uygun olarak imha edilmelidir.

Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri” ne uygun olarak imhaedilmelidir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

6 yaşından küçük çocuklarda AIMAFIX'in güvenlilik ve etkililiğine ilişkin yeterli veri yoktur.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı popülasyonda doz ayarlaması gerekliliği ile ilgili herhangi bir veri yoktur.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekliliği ile ilgili herhangi bir veri yoktur.

Eğer AIMAFIX'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.Kullanmanız gerekenden daha fazla AIMAFIX kullandıysanız:

İnsan plazma koagülasyon Faktör IX'un aşırı dozda kullanımına ilişkin semptomlar raporlanmamıştır.

Kaza ile aşırı dozda AIMAFIX alınması halinde hemen doktorunuzla veya en yakın hastane ile temasa geçiniz.

ArMAFIX'in kullanımına ilişkin bir şüpheniz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

AIMAFIX'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.AIMAFIX'i kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.


9 / 15

AIMAFIX ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, AIMAFIX'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

İnsan plazma koagülasyon Faktör IX uygulaması ile ilişkili olduğu bilinen advers reaksiyonlar, AIMAFIX uygulaması ile de meydana gelebilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Ciddi alerjik reaksiyonlar (hipersensitivite): deri ve mukozanın hızla şişmesi(anjiyoödem). Bu yan etki seyrek olarak görülür ve bazı vakalarda şok dahil akutalerjik reaksiyonlara (anaflaksi) ilerleyebilir.

• Faktör IX inhibitörleri bulunan ve alerjik reaksiyon hikayesi olan hemofili Bhastalarında immün tolerans indüksiyonunu takiben nefrotik sendrom (kandaki normalprotein seviyelerinde düşüş ile sonuçlanan proteinlerin idrarla kaybı ile karakterize birşiddetli böbrek yetmezliği durumu) rapor edilmiştir.

• Hemofili B hastaları Faktör IX'a karşı nötralize edici antikorlar (inhibitörler)geliştirebilir. Bu inhibitörler oluşursa, bu durum klinik cevap yetersizliği olarakkendini gösterir. Bu gibi vakalarda, özel bir hemofili merkezine danışılmalıdır.

• Faktör IX ürünlerinin uygulamasını takiben, düşük saflıkta preparatlar için dahayüksek olan, potansiyel bir tromboembolik olay (anormal kan pıhtısı üretimi) riskivardır. Düşük saflıkta Faktör IX ürünlerinin kullanımı, kalp krizi, yaygın damar içipıhtılaşması (kan damarlarının içinde yaygın pıhtılaşma), venöz trombozis (toplardamarlar içinde kan pıhtıları oluşması) ve pulmoner embolizm (akciğerlerde kanpıhtıları oluşması) ile ilişkili bulunmuştur. Bu gibi advers reaksiyonlar yüksek saflıktaFaktör IX kullanımı ile nadiren görülür.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir

Diğer yan etkiler

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1.000 hastanın birinden az görülebilir fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

10 / 15

Bilinmiyor

• İnfüzyon bölgesinde yanma ve batma hissi (infüzyon bölgesinde ağrı)

• Ürperme, yüz kızarması, kurdeşen, tüm vücutta döküntü ( generalize ürtiker)

• Baş ağrısı

• Kan basıncında düşüklük (hipotansiyon), huzursuzluk, kalp atımının hızlanması(taşikardi), göğüste sıkışma hissi (göğüs ağrısı), hırıltılı solunum

• Uyku hali (Letarji)

• Kol ve bacaklarda veya vücudun diğer bölümlerinde karıncalanma veya hissizlik(parestezi)

• Bulantı, kusma

• Ateş

Bazı vakalarda bu reaksiyonlar şok dahil şiddetli anaflaksilere ( hızlı ve şiddetli alerjik reaksiyon) ilerleyebilir. Bu durum, Faktör IX inhibitörlerinin gelişimi ile zamansal olarakyakından ilişkili şekilde meydana gelmiştir.

Pediyatrik popülasyon


Pediyatrik popülasyon için spesifik veri mevcut değildir.

Virüs güvenliği hakkında bilgiler için “2. ArMAFIX'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler” bölümüne bakınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Yan etkilerin raporlanması


Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yanetkileri

www.titck.gov.tr5. AIMAFIX'in saklanması

AIMAFIX'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


2-8°C'de (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Donmuş ürünü çözüp tekrar kullanmayınız.

Flakonu ışıktan korumak için dış ambalajı içinde saklayınız.

İnfüzyon kabı açıldıktan sonra veya çözelti hazırlandıktan sonra, içerik derhal kullanılmalıdır. Flakon içeriği tek bir uygulama için kullanılmalıdır.

11 / 15

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra AIMAFIX'i kullanmayınız. Son kullanma tarihi, belirtilen ayın son gününü ifade eder.


Eğer ürün ve/veya ambalajında bozukluk fark ederseniz AIMAFK'i kullanmayınız.

Çevreyi korumak amacıyla kullanmadığınız AIMAFIX'i şehir suyuna veya çöpe atmayınız. Bu konuda eczanıza danışınız.


Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:


Kedrion Betaphar Biyofarmasötik İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Çankaya Mahallesi Cemal Nadir Sk. No 18/1 Çankaya/ AnkaraTel: 312 - 419 15 27Faks: 312 - 419 66 30

Üretim yeri:


Kedrion S.p.A., Bolognana, Gallicano, 55027, Lucca, İtalya Tel: +39 0583 1969962

Bu kullanma talimatı tarihinde onaylanmıştır.AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİRDozaj

Yerine koyma tedavisinin dozu ve süresi Faktör IX yetmezliğinin derecesine, kanamanın yerine, ve boyutuna ve hastanın klinik durumuna bağlıdır.

Uygulanan Faktör IX ünitelerinin sayısı, Faktör IX ürünleri için güncel Dünya Sağlık Örgütü standardına göre uluslararası ünite (IU) olarak ifade edilir. Plazmadaki Faktör IXaktivitesi, ya bir yüzde (normal insan plazmasına göre) ya da uluslararası ünite (plazmadakiFaktör IX için uluslararası bir standarta göre) olarak gösterilir.

Bir uluslararası ünite (IU) Faktör IX aktivitesi, 1 mL normal insan plazmasında bulunan Faktör IX miktarına eşdeğerdir.

12 / 15

İhtiyaç anında tedavi


Gerekli Faktör IX dozu, 1 IU/kg vücut ağırlığı Faktör IX'un plazma Faktör IX aktivitesini normal aktivitenin %0,8'i kadar yükselttiği şeklindeki ampirik bulgu esas alınarak hesaplanır.

Gerekli doz aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanır.

Gerekli Ünite = Vücut ağırlığı (kg) x İstenen Faktör IX artışı (%) (IU/dl) x (karşılıklı gözlenen geri kazanım)

Uygulanacak miktar ve uygulama sıklığı her vakada daima klinik etkililiğe göre yönlendirilmelidir.

Aşağıdaki kanama şekillerinde Faktör IX aktivitesi ilgili dönem süresince belirtilen plazma aktivite seviyelerinin (normalin yüzdesi olarak) altına düşmemelidir. Aşağıdaki tablo kanamaepisodlarında ve cerrahide doz için kılavuz olarak kullanılabilir:

Kanama Derecesi/ Cerrahi Prosedür Türü

Gerekli plazma Faktör IX seviyesi (%)(IU/dl)

Dozların Sıklığı (saat)/ Tedavinin Süresi (gün)

Hemoraji (Kanama)

Erken hemartrozis, Kas kanaması ya daOral kanama
20-40

Her 24 saatte bir tekrarlanır. Ağrı ile seyreden kanamadüzelinceye ya da iyileşmesağlanıncaya kadar en az 1gün devam edilir.

Daha büyük hemartrozis Kas kanaması ya da hematom
30-60
İnfüzyon 3-4 gün ya da daha uzun süreyle, ağrı ve akutyetersizlik düzelinceye kadarher 24 saatte birtekrarlanmalıdır.
Hayatı tehdit eden kanamalar
60-100
İnfüzyon, tehlike geçinceye kadar her 8-24 saatte birtekrarlanmalıdır.

Ameliyat

Minör ameliyatlar Diş çekimi dahil

30-60
Her 24 saatte bir, iyileşme gerçekleşinceye kadar en az 1gün süresince uygulanmalıdır.
Majör ameliyatlar

80-100

(pre ve post operatif)

İnfüzyon, yeterli yara iyileşmesi oluncaya kadar her8-24 saatte birtekrarlanmalıdır, daha sonraFaktör IX aktivitesini%30 -%60 (IU/dL) arasındasürdürmek için ek olarak en

13 / 15

az 7 gün süresince tedaviye devam edilir.


Profilaksi


Ağır hemofili B hastalarında kanamaya karşı uzun dönem profilaksi için normal dozlar, 3-4 günlük aralıklarla 20-40 IU Faktör IX/kg vücut ağırlığıdır.

Bazı vakalarda, özellikle de daha genç hastalarda, daha kısa doz aralıkları veya daha yüksek dozlar gerekebilir.

Pediyatrik popülasyon


6 yaşından küçük çocuklarda AIMAFIX'in güvenlilik ve etkililiği kanıtlanmamıştır.

Tedavinin izlenmesi:

Tedavi devam ettiği sırada, uygulanacak dozun ve uygulama sıklığının belirlenmesine kılavuzluk etmesi için Faktör IX düzeylerinin uygun bir şekilde tayini önerilir. Her hasta,farklı yarılanma ömrü ve farklı geri kazanımlar göstererek Faktör IX'a farklı yanıtlar verir.Vücut ağırlığına dayanan dozların normalden zayıf veya fazla kilolu hastalarda ayarlanmasıgerekebilir. Özellikle majör cerrahi durumunda, yerine koyma tedavisinin koagülasyonanalizleri (plazma faktör IX aktivitesi) ile dikkatli bir şekilde izlenmesi şarttır.

Daha önce tedavi almamış hastalar:


AIMAFIX'in daha önce tedavi almamış hastalardaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Herhangi bir veri yoktur.


Hastaların kan numunelerindeki faktör IX aktivitesinin tayini için bir

in vitro

tromboplastin zamanına (aPTT) dayalı tek basamaklı pıhtılaşma testi kullanıldığında, sonuçlar gerek aPTTreaktifinin tipinden gerekse testte kullanılan referans standarttan anlamlı derecedeetkilenebilir. Bu durum özellikle laboratuvarın ve/veya kullanılan reaktiflerin değiştirilmesihalinde önemlidir.

Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İnhibitörler


İnsan plazma pıhtılaşma Faktör IX ürünleri ile tekrarlanan tedaviden sonra, hastalar uygun biyolojik testler kullanılarak miktarı Bethesda Unit (BU) olarak belirlenen nötralize ediciantikorların (inhibitörleri) gelişimi açısından izlenmelidir.


Literatürde, Faktör IX inhibitörü oluşumu ve alerjik reaksiyonlar arasında bir korelasyon olduğu bildirilmiştir. Bu sebeple, alerjik reaksiyonu olan hastalar bir inhibitör varlığıaçısından değerlendirilmelidir. Faktör IX inhibitörü bulunan hastalarda, tekrarlanacak FaktörIX uygulamasından sonra anafilaksi riskinin artabileceği dikkate alınmalıdır.


14 / 15

Faktör IX ürünleri ile alerjik reaksiyon riski sebebiyle Faktör IX'un başlangıç uygulamaları, tedaviyi yapan doktorun kararına göre, allerjik reaksiyonlar için uygun tıbbi bakımınsağlanabileceği yerlerde tıbbi gözlem altında yapılmalıdır.


15 / 15

İlaç Bilgileri

Aimafix 500 İu/10 Ml İv İnfuzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: İnsan Plazma Kaynakli Pihtilaşma Faktör Ix

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.