Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Humulin M 70/30 100 IU/ml Süspansiyon İçeren Kartuş 3ml Kullanma Talimatı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Diyabet (Şeker Hastalığı) İlaçları » İnsülinler ve Analogları » Kısa ve orta etkili İnsülin ve analogları Kombinasyonları » Insulin (human)

KULLANMA TALİMATI

HUMULIN® M 70/30 100 lU/ml Süspansiyon içeren kartuş, 3 mİ Cilt altına uygulanır.

• Etkin madde:

İnsan insülini.
Her 1 ml'de 100 ünite (lU) insan insülini içerir. Her bir kartuş 300 ünite bifazik izofan insüline eşdeğer miktarda 3 mi süspansiyon içerir.
İnsan insülini laboratuvar ortamında “rekombinant DNA teknolojisi” ile elde edilmektedir. Pankreas tarafından yapılan doğal hormon ile aynı yapıya sahiptir ve bu nedenle diğer hayvan insülinlerinden farklıdır.
HUMULIN M 70/30'un içindeki %30 insülin suda çözünmüş haldedir. HUMULiN M 70/30 içindeki %70 insülin ise protamin sülfatla birlikte süspansiyon haldedir.

• Yardımcı maddeler:

Protamin sülfat, metakrezol (1 ml'de 1.6 mg), fenol, gliserol, dibazik sodyum fosfat.7H20, çinko oksit, enjeksiyonluk su, asit-baz dengesini ayarlamak için hidroklorik asit veya sodyum hidroksit kullanılabilir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

• Kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.


• Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


• Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.


• Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.


• Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksekveya düşük doz kullanmışınız.

_____

Bu Kullanma Talimatında:

7.HUMULİN M 70/30 nedir ve ne için kullanılır?


2. HUMULİN M 70/30*u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler


3. HUMULİN M 70/30 nasıl kuUamhr?


4. Olası yan etkiler neferdir?


5. HUMULİN M 70/30'un saklanması


Başlıkları yer almaktadır.

1. HUMULİN M 70/30 nedir ve ne için kullanılır?

HUMULİN M 70/30 beyaz, steril bir süspansiyondur.
HUMULİN M 70/30 kutusunda 3 ml'Iik 5 adet süspansiyon içeren kartuş bulunur.
HUMULİN M 70/30 etkin madde olarak şeker hastalığını (diyabeti) tedavi etmek için kullanılan insan insülini içermektedir. Eğer pankreasınız kanınızdaki şeker düzeyinizi kontrol edecek kadar insülin üretmezse şeker hastalığı (diyabet) oluşur. HUMULİN M 70/30 kısa etkili (%30) insülin
ile orta etkili (%70) insan insülinlerin karışımı olup uzun süreli glukoz kontrolünde kullanılır. Insülinin etki süresi süspansiyon içersinde protamin sülfat ilavesi ile uzatılmıştır.
Doktorunuz size HUMULIN M 70/30 ile birlikte uzun etkili bir insUlin de kullanmanızı söyleyebilir.
Her farklı tür insülin için ayrı kullanma talimatı bulunmaktadır. Doktorunuz size söylemeden insüiininizi değiştirmeyiniz. İnsülininizi değiştirirseniz çok dikkatli olunuz. Her insülin türü için ayırt edebileceğiniz şekilde ambalaj ve kartuş üzerinde farklı renk ve sembol bulunmaktadır. HUMULIN M 70/30'u hayvan insülinleriyle ya da başka bir üretici tarafından üretilen insülinlerle karıştırarak kullanmayınız.

2. HUMULIN M 70/30'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

HUMULIN M 70/30'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

W Eğer;

• Kan şekerinizin düşmeye başladığını (hipoglisemi) düşünüyorsanız.

Bu kullanma talimatının ileriki bölümlerinde (Bölüm 4 A) hafif kan şekeri düşüklüğü ile nasıl başa çıkabileceğiniz anlatılacaktır.
• İnsüline ya da HUMULIN M 70/30'un içindeki yardımcı maddelere karşı alerjiniz (aşırı duyarlık) varsa (Bölüm 1)

HUMULIN M 70/30'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;
• Mevcut insülin tedaviniz ile kan şekeri düzeyiniz iyi kontrol ediliyorsa, kan şekeriniz çok düştüğünde ortaya çıkan uyarı belirtilerini hissedemeyebilirsiniz. Bu uyarı belirtileri kullanma talimatınızın ilerleyen bölümlerinde belirtilmiştir. Yemeklerinizi ne zaman yemeniz gerektiğini, ne sıklıkta ve ne kadar egzersiz yapmanız gerektiğini dikkatle düşünmelisiniz. Bununla birlikte kan şekerinizi sık sık ölçerek kan şeker seviyenizi yakından takip etmelisiniz.
• Hayvan kaynaklı insülin kullanımından insan insülinine geçen ve kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) yaşayan birkaç kişide daha az belirgin veya daha farklı şekilde erken uyarı belirtilerinin olduğu gözlenmiştir. Eğer sık olarak kan şekeri düşüklüğü yaşıyorsanız veya kan
^ şekeri düşüklüğünü hissetmekte güçlük çekiyorsanız, lütfen bunu doktorunuzla konuşunuz.
• Aşağıdaki sorulardan herhangi birini 'EVET' şeklinde cevaplıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza danışınız:
- Son zamanlarda hastalandınız mı?
- Böbrek veya karaciğer hastalığınız var mı?
- Normalden fazla fiziksel aktivitede bulunuyor musunuz?
• Alkol alırsanız, ihtiyacınız olan insülin miktarı değişebilir.
• Yurt dışı seyahatine çıkmayı düşünüyorsanız bunu da doktor veya eczacınıza bildirmelisiniz. Ülkeler arası saat farkı, enjeksiyonlarınızı ve öğünlerinizi evdekinden farklı zamanlarda uygulamanızı gerektirebilir.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

HUMULIN M 70/30' un yiyecek ve içecek ile kullanılması

HUMULIN M 70/30 yemeklerden 20 - 30 dakika önce uygulanabilir.
Alkol kullanımı insülin ihtiyacınızı değiştirebilir.
Hamilelik

Hacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Hamilelik sırasında insülin tedavisi gören hastada şeker hastalığının kontrolü büyük önem taşır. Genellikle, insülin gereksiniminde hamileliğin ilk 3 ayında azalma, sonraki 6 aylık dönemde de artış gözlenir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız hemen doktorunuza danışınız.


Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.


Emziren diyabetli annelerin insülin dozunda, beslenme tarzında ya da her ikisinde değişiklik yapılması gerekebilir.
Araç ve makine kullanımı
Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) durumunda yaptığınız işe konsantre olabilme ve reaksiyon gösterme yetileriniz azalabilir. Lütfen kendinizi ve başkalarını risk altına sokabilecek bütün koşullarda (örneğin taşıt veya makine kullanırken) bu olası problemi aklınızda bulundurunuz. Aşağıdaki durumlarda taşıt kullanımı için doktorunuzun tavsiyesine başvurunuz;
• Sık sık geçirilen kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) atakları
• Azalmış veya tamamen kaybolmuş uyarıcı kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) belirtileri
HUMULIN M 70/30'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında Önemli bilgiler
HUMULIN M 70/30'un her bir mililitresinde alerjik reaksiyonlara neden olabilecek metakrezol maddesinden 1.6 mg bulunur.
Sodyum: Bu tıbbi ürünün her ml'sinde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum (3.78 mg/ml dibazik sodyum fosfat) ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Bazı tıbbi ürünler giukozun vücudunuzdaki durumunu etkiler ve bu da insülin dozunu etkileyebilir.
Aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız insülin ihtiyacınız değişebilir:
Steroidler, izoniazid, niasin gibi lipid düşürücü ilaçlar, doğum kontrol ilaçları, fenotiyazİnler veya tiroid hormon yerine koyma tedavisinde kullanılan ilaçlar, büyüme hormonu, danazol, beta2-stimulanlan (ritodrin, salbutamol, terbutalin) ve tiazidler gibi hiperglisemik aktivite gösteren ürünler, hipoglisemi için ağızdan alınan ilaçlar (antidiyabetik tedavi), asetilsalisilik asit(aspirin), sülfa grubu antibiyotikler, bazı antidepresanlar (monoamin oksidaz inhibitörleri), bazı anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri (kaptopril, enalaprit) ya da anjiyotensin II reseptör blokörleri (ARB), beta-blokörler ya da alkol gibi hipoglisemik aktivite gösteren bileşikler, oktreotid, lanreotid.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandmızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.


3. HUMULIN M 70/30 nasıl kullanılır?

3 ml'lik kartuş sadece 3 mFlik kalemler ile kullanım içindir.

İlacınızı eczaneden aldığınızda kutu ve kartuş etiketini her zaman insülin ismi ve tipi için kontrol ediniz. Bunun doktorunuzun size kullanmanızı söylediği HUMULIN tipi olduğundan emin olunuz.

HUMULIN M 70/30'u her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Emin olmadığınız durumda doktorunuza sorarak kontrol ediniz.

Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:

HUMULIN M 70/30'u yemeklerden 20 - 30 dakika önce enjekte edebilirsiniz.
Doktorunuz hangi insülini kullanacağınızı, tam olarak ne kadar, ne zaman ve hangi sıklıkta kullanmanız gerektiğini size söylemiştir. Sadece sizin için olan bu talimatları tam olarak uyunuz ve doktorunuzu düzenli olarak ziyaret ediniz.
Eğer kullandığınız insülin tipini (örn. hayvan insülininden insan insülinine geçerseniz) değiştirirseniz, eskisinden daha az ya da çok miktarda almanız gerekebilir. Bu durum sadece ilk enjeksiyon için uygulanabilir ya da haftalar veya aylarca süren kademeli bir değişiklik yapılabilir.

Uygulama yolu ve metodu:

HUMULIN M 70/30'u cilt altına enjekte ediniz. Değişik uygulama yolları kullanarak uygulamayınız. Ancak doktorunuz tarafından söylendiği durumlarda enjeksiyonu kas içine yapabilirsiniz.

HUMULIN M 70/30 hiçbir koşulda damar yoluyla (intravenöz) enjekte edilmemelidir. HUMULIN M 70/30'un hazırlanması

Kullanmadan hemen önce HUMULIN M 70/30 içeren kartuşu, içerdiği insülin süspansiyonu bulanık ya da süt gibi bir görünüm alıncaya kadar, iki elinizin arasında on kez İleri geri yuvarlayın ve ardından yine on kez bir elinizle 180“ yukarı aşağı çevirerek karıştırın. Bulanık ya da süt gibi bir görünüm oluşmazsa, yukarıda belirtilen işlemi içerik karışmcaya kadar tekrar edİn. Kartuşlar karıştırmayı kolaylaştırmak için küçük cam boncuk içerir. Dozun tam olarak ölçülmesini engelleyebilecek köpürmelere neden olabileceğinden, kartuş çok şiddetli

çalkalanmamalıdır.

Kartuşlar sık sık kontrol edilmelidir. İçinde topaklar varsa ya da beyaz parçacıklar kartuşun dibi ya da duvarına yapışarak donuk bir görünüm oluşturuyorsa HUMULIN M 70/30'un kullanılmaması gerekir. Yapacağınız her enjeksiyondan önce kontrol ediniz.

Kalemin kullanıma hazırlanması

• Öncelikle ellerinizi yıkayınız. Kartuşun kauçuk contasını dezenfekte ediniz.

• HUMULIN M 70/30 kartuşları yalnızca uygun CE işaretli kalemler ile kullanmalısmız. Lütfen kalem ile birlikte sunulan talimatta HUMULIN M 70/30 ya da Lilly kartuşlarmın belirtilmiş olduğundan emin olunuz. 3 ml'lik kartuş sadece 3 mlMik kalem için uygundur.

• Kalem i!e birlikte gelen talimatlara uyunuz. Kartuşu kaleme yerleştiriniz.
• Kalemi

1

ya da 2 üniteye ayarlayınız, ve kalemi iğne yukarı gelecek şekilde tutunuz. Kalemin kenarma hafifçe vurarak varsa hava kabarcıkların m yukarıda toplanmasını sağlayınız. Kalemi aynı şekilde tutarken enjeksiyon mekanizmasına basın ve iğnenin ucundan bir damla HUMULIN M 70/30 gelene kadar basmaya devam ediniz. Yine de kalem içerisinde bazı küçük hava kabarcıkları kalmış olabilir ki bunlar zararsızdır. Ancak hava kabarcıkları çok büyükse insülin dozunu etkileyebilir.

İnsülinin enjekte edilmesi

• Enjeksiyon yapmadan önce enjeksiyon yapılacak bölgeyi size belirtildiği şekilde temizleyiniz.
• Size öğretildiği şekilde cilt altına (kolun üst kısmına, uyluk, kalça ya da karın bölgesine) enjekte ediniz. Doğrudan damar içine

enjeksiyon yapmayınız.

• Dozun tamamını aldığınızdan emin olmak için enjeksiyonu tamamladıktan sonra iğneyi cilt altında 5 saniye kadar tutunuz. Enjeksiyon yaptıktan hemen sonra enjeksiyon bölgesini ovuşturmayınız.
• Enjeksiyonu en son uygulanan noktanın en az 1 cm uzağına yapınız ve her seferinde size gösterildiği gibi enjeksiyon yapılan bölgeleri sıra ile değiştirdiğinizden emin olunuz.

Enjeksiyon sonrası

Enjeksiyonu yapar yapmaz, iğne dış kapağının yardımıyla iğneyi kalemin ucundan çıkarınız. Bu işlem insülini steril tutacak ve sızıntıyı önleyecektir. Ayrıca havanın kalem içine tekrar girmesini ve iğnenin tıkanmasını da engelleyecektir.

İğnelerinizi ve kaleminizi başkalarıyla paylaşmayınız.

Kapağı kaleme takınız.

Daha sonraki enjeksiyonlar

Kartuşu kalemin içinde bırakınız. Her enjeksiyondan önce, I veya 2 ünite çeviriniz ve kalemi iğnesi yukarı gelecek şekilde tutarak iğnenin ucundan bir damla HUMULIN M 70/30 çıkana kadar enjeksiyon mekanizmasına basınız. Kartuş üzerindeki skala size ne kadar HUMULIN M 70/30 kaldığım gösterir. Skaladaki her işaret arası yaklaşık 20 ünitedir. Eğer yeterli doz kalmamışsa, kartuşu değiştirmelisiniz.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

HUMULIN M 70/30 hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kullanım için uygundur.

Yaşlılarda kullanımı:

HUMULIN M 70/30 yaşlılarda kullanım için uygundur.

Özel kullanım durumları Böbrek / Karaciğer yetmezliği

Böbrek ve karaciğer yetmezliği durumunda insülin gereksinimi belirgin oranda değişir.
Böbrek ve karaciğer işlev bozukluğu olan hastalarda glukoz düzeylerinin izlenmesi ve insülin dozunda ayarlama yapmak gerekebilir.

Herhangi bir HUMULIN M 70/30 kartuşun içine başka bir insülin karıştırmaymız. Kartuş boşalmışsa, tekrar kullanmayınız.

iğneleri tekrar kullanmayınız. Kullanılmış iğneleri ve boş kartuşları size tarif edildiği şekilde atınız.
İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

Eğer HUMULIN M 70/30 'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise dok/orunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Kullanmanız gerekenden daha fazla HUMULBV M 70/30 kullandıysanız:

HUMULIN M 70/30'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullandıysanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Eğer gerekenden daha fazla HUMULIN M 70/30 kullanırsanız kan şekeri düzeyinizde düşme görülebilir. Kan şekerinizi kontrol ediniz. Kan şekeriniz düşükse, glukoz tabletleri, şeker yiyiniz ya da şekerli bir içecek içiniz. Daha sonra doktorunuzun önerdiği gibi meyve, bisküvi yiyiniz ve biraz dinleniniz. Genellikle bu yöntem hafif kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) veya küçük bir insülin doz aşımını atlatmanıza yardımcı olacaktır. Eğer durumunuz kötüleşirse, nefes alıp verişiniz sıklaşırsa ve cildiniz soluklaşırsa derhal doktorunuza bildiriniz.
Ciddi kan şekeri düşüklüğü glukagon enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Glukagon enjeksiyonundan sonra glukoz ya da şeker yiyiniz. Eğer glukagona yanıt vermezseniz, hastaneye gitmeniz gerekecektir. Glukagon hakkında bilgi almak için doktorunuza danışınız.

HUMULIN M 70/30 kullanmayı unutursanız:

Eğer almanız gerekenden daha az HUMULIN M 70/30 kullanırsanız, kan şekeriniz yükselebilir. Kan şekerinizi kontrol ediniz.
Eğer kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) veya kan şekerinin yükselmesi (hİperglisemi) tedavi edilmezse çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve baş ağrısı, bulantı, kusma, susuzluk, şuur kaybı, koma hatta ölümle sonuçlanabilir (Bölüm 4'ün “Olası yan etkiler” A ve B kısımlarına bakınız).
• Her zaman yanınızda yedek bir HUMULIN M 70/30 kartuş bulundurunuz.
• Her zaman, şeker hastası (diyabetik) olduğunuzu gösteren bir uyarıyı yanınızda taşıyınız.
• Her zaman yanınızda şeker bulundurunuz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Böyle bir durumda lütfen doktorunuza danışınız.

HUMULIN M 70/30 ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler;

Eğer almanız gerekenden daha az HUMULIN M 70/30 kullanırsanız kan şekerinizde bir yükselme ortaya çıkabilir. Doktorunuz aksini söylemediği takdirde aldığınız insülini değiştirmeyiniz.
Eğer bu ürünün kullanımı hakkında ilave sorularınız varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, HUMULIN M 70/30'un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, HUMULINkullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size ea yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi)

- Sistemik alerji

Kendini aşağıdaki belirtiler ile gösterir:
- Tüm vücutta döküntüler
- Nefes almada zorluk
- Hırıltılı solunum
- Kan basıncında düşme
- Kalp atışında hızlanma
- Terleme
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin HUMULIN M 70/30'a karşı alerjiniz var demektir.
Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz;

•Lokal alerji:

Bazı insanlar insUlin enjeksiyonu yapılan bölgede kızarıklık, şişme veya kaşıntı hissedebilir. Bu durum genellikle birkaç gün veya hafta içerisinde düzelir.

•Enjeksiyon bölgesi değişiklikleri:

Sık enjeksiyona bağlı olarak o bölgede derinin kalınlaşması (lipodistrofi). Eğer enjeksiyon bölgesinde derinizin kalınlaştığını veya çukurlaştığını fark ederseniz doktorunuza bildiriniz.
Bunlar HUMULIN M 70/30'un hafif yan etkileridir.

Eğer bu kutlanma ialimatmda bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.


Şeker hastalığında sık görülen problemler

A. Kan şekeri düşmesi (hipoglisemi)

Kan şekerinizin düşmesi (hipoglisemi) kanınızda yeterince şeker olmadığı anlamına gelir. Bunun sebebi aşağıdakiler olabilir;
• Eğer HUMULIN M 70/30 ya da başka insülini çok fazla kullanıyorsanız
• Eğer öğün atlıyor ya da geciktiriyor veya diyetinizi değiştiriyorsanız
• Eğer bir öğünden hemen önce ya da hemen sonra çok fazla fiziksel aktivitede bulunuyor ya da iş yapıyorsanız,
• Eğer bir enfeksiyon ya da hastalığınız (özellikle ishal ya da kusma) varsa,
• Eğer insiilin ihtiyacınızda bir değişiklik, ya da
• Böbrek ya da karaciğerinizde var olan bir sorun daha da kötüleşiyorsa.
Alkol ve bazı ilaçlar kandaki şeker düzeyinizi etkileyebilir.
Kan şekerinizin düşmesinin ilk belirtileri genellikle çabuk belli olur ve aşağıdakileri içerir:
• Yorgunluk
• Sinirlilik ya da titreme
• Baş ağrısı
• Kalp atışında hızlanma
• Kendini hasta hissetmek
• Soğuk terleme
Uyarı semptomlarını tanımakta henüz çok emin olmadığınızda, hipoglisemi nedeniyle araba kullanma gibi sizi veya başkalarını riske sokabilecek durumlara engel olunuz.

B. Kan şekerinin yükselmesi (biperglisemi) ve şeker koması (diyabetik ketoasidoz)

Kan şekerinin yükselmesi vücudunuzda yeterince insUlİn olmadığı anlamına gelir.
Kan şekerinizin yükselmesi aşağıdaki nedenlerden olabilir;
• HUMULFN M 70/30 ya da diğer insütininizi almamak
• Doktorunuzun size söylediğinden daha az insülin almak
• Diyetinizin izin verdiğinden çok daha fazlasını yemek ya da
• Ateş, enfeksiyon veya duygusal stres
Kan şekerinin yükselmesi (hiperglisemi) şeker hastalığının en sık rastlanan ve iyi tedavi edilseler bile hayatı tehdit eden akut komplikasyonlarından olan şeker komasına (diyabetik ketoasidoz) neden olabilir. Bu rahatsızlıkta, vücuttaki insülin seviyelerinin yetersiz oluşu, kan şekerinin (glukoz) yüksek olmasına ve kanda ketonlar adı verilen maddelerin birikmesine (ketoasidoz) neden olur. Diyabetik ketoasidoz, tedavi edilmeden bırakıldığı takdirde, komaya, nihai anlamda ölüme sebebiyet verir.
Diyabetik ketoasidoz genellikle hastalık veya başka bir sağlık sorunu gibi, stresli bir olay ile tetiklenir. Bu rahatsızlık aynı zamanda insülin tedavisinin yetersiz olmasından da ileri gelebilir. Diyabetik ketoasidoz en çok tip 1 diyabeti bulunan kişilerde yaygındır, ancak tip 2 diyabeti bulunan kişilerde de görülebilir. Diyabetik ketoasidoz zaman zaman kişinin şeker hastalığına yakalandığına dair ilk işaret olur. İlk belirtiler yavaş yavaş birkaç saatten ya da günden sonra görülmeye başlar.
Belirtiler aşağıdakileri içerir:
• Uykulu hissetmek
• Yüz kızarması
• Susuzluk
• İştahsızlık
• Nefeste aseton kokusu
• Hasta hissetmek ya da hasta olmak
Ciddi belirtiler, nefes almada zorlanma ve nabzm hızlanmasıdır.

Böyle bir durumda hemen tıbbi yardım alınız.

C. Hastalık

Özellikle eğer hasta hissediyor ya da hastaysanız ihtiyaç duyduğunuz insülin miktarı değişebilir.

Normal olarak yemek yemediğinizde bile insüline ihtiyacınız vardın

İdrar ya da kan testi yaptırınız, hasta iken uyguladığınız kuralları uygulayınız ve doktorunuza bildiriniz.

5. HUMULIN M 70/30'un saklanması

HUMULIN M 70/30'u

çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.


İlk kullanımdan önce HUMULIN M 70/30'u kutusu içinde, buzdolabında 2-8X arası sıcaklıklarda saklayınız.

Dondurmayınız.

Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. HUMULIN M 70/30 kartuş insülin uygulama kalemine yerleştirildikten sonra oda sıcaklığında (30"C'nin altında) 28 güne kadar saklayabilirsiniz. İçinde kartuş bulunan insülin uygulama kalemini buzdolabında saklamayınız.
Aşırı sıcakta veya direkt güneş ışığı altında bırakmayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki ve kartuş etiketindeki son kullanma tarihinden sonra HUMULIN M 70/30'u kullanmayınız.


Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluk fark ederseniz HUMULIN M 70/30'u kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:

Lilly İlaç Ticaret Limited Şirketi Kuşbakışı cad. Rainbow Plaza No:4 Kat:3 34662 Altunizade - İstanbul Tel: O 216 554 00 00 Faks: O 216 474 71 99

Üretici firma:

Lilly France S.A.S.
Rue de Colonel Lilly,
67604 Fegersheim, Fransa
Bu kullanma talimatı /...../..........tarihinde onaylanmıştır.

İlaç Bilgileri

Humulin M 70/30 100 IU/ml Süspansiyon İçeren Kartuş 3ml

Etken Maddesi: İnsülin

Atc Kodu: A10AD01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.